Revista de Viladecans - Novembre del 2012

17
- AJUNTAMENT DE VILADECANS

description

Revista mensual editada per l'Ajuntament de Viladecans (Barcelona)

Transcript of Revista de Viladecans - Novembre del 2012

Page 1: Revista de Viladecans - Novembre del 2012

-AJUNTAMENT DE VILADECANS •

Page 2: Revista de Viladecans - Novembre del 2012

LA SOLUCIÓ A LA CRISI NO ÉS UNACRISI MÉS GRAN

uè ha passat a Catalunya per-què la crisi i l'atur ja no siguin

el principal problema? Des de faunes setmanes, sembla que la in-dependència és la solució a tot…Però, malauradament, crec que ésun camí que planteja una crisi mésgran. I la solució a la crisi no ésuna crisi major. Resulta sorprenentque els catalans, per solucionarels problemes resultants de la cri-si, hàgim de confiar en un esde-veniment que passaria d'aquí auns anys… si arriba a ocórrer.

Quan tothom coincideix que Es-panya se'ns ha quedat petita coma pàtria per resoldre els problemesde la globalització i la crisi, no crecque la solució sigui una pàtria en-cara més petita. Personalment, sid'identitat es parla, em sento tancatalà com espanyol. Si la pàtriaés l'espai comú en el qual podemassegurar el nostre benestar i elfutur dels nostres fills, la nostrapàtria ara ha de ser Europa.

El futur hauria de passar pel trasllatde competències dels estats ac-tuals a Europa, per fer-la forta iamb capacitat política i econòmi-ca. Això sí, amb un control demo-cràtic directe, per part dels ciuta-dans, de les seves institucions.

Altra qüestió és que calgui millo-rar substancialment el sistema definançament actual de Catalunyaen relació a l'Estat. S’hauria de ca-minar capaunmodelmés fede-ral i cap a un sistema de solidari-tat interterritorial que respectil'ordinalitat, és a dir, que, desprésde ser solidaris, no quedem perdarrere d'aquells a qui hem ajudat.

Encara que pugui semblar poc atrac-tiu a hores d'ara, caldria tocar depeusa terraen aquests momentsde gran dificultat per a moltes famí-lies. Als que tenim una responsabi-litat pública no ens toca vendre mi-tes, sinó preocupar-nos cada dia deles nostres empreses, dels nostrestreballadors i dels problemes de lagent que estan succeint al nostrevoltant. Els ideals són necessarisper marcar el camí, però no han deservir per ocultar la incapacitat perdonar solució als problemes.

Podem pensar que les eleccions alParlament del dia 25 es convertiranen un referèndum per un somni, pe-rò, en realitat, el que estem deci-dintés qui s'ocuparà de l'educació,de la sanitat i dels nostres proble-mes els pròxims quatre anys. En totcas, independentment del que pen-seu, us convido a tots a participar-hi.

des de l’Alcaldia

EM SENTO TAN CATALÀCOM ESPANYOL, PERÒ

CREC QUE ARA LANOSTRA PÀTRIA HA

DE SER EUROPA

l’alcalde

P.3

L’ALCALDE

@carlosruiztwit

facebook.com/carles.ruiznovella

l’alcalde

P.2

el xatwww

2 d’octubre· Reunió a l’ÀreaMetropolitana de Barcelona

4 d’octubre· Participa al comitè delConsorci AdministracióOberta de Catalunya

5 d’octubre· Assisteix auncol·loquisobre el tercer sector

7 d’octubre· Visita laRomeríaCiudaddeViladecans

8 d’octubre· Taulamixtad’educació ambla Generalitat de Catalunya

9 d’octubre· Trobada amb el director del’InstitutdelTeatre, JordiFont

10 d’octubre· Visita Càritas Viladecansi coneix el nou retaule del’esglésiadeMontserratina

11 d’octubre· Trobadaambel presidentdel Clubd’Empresaris deViladecans, JoanPañella

17 d’octubre·Visitanouscomerços locals·Recepcióaestudiantsalemanysd’intercanviambl’INSMiramar

18 d’octubre· Al consell rectordelConsorciper a la Gestió del Delta

19 d’octubre· Felicitacióa jovesde 18anys

22 d’octubre·Visitanouscomerços locals·ACreuRojaViladecans·ReunióambpresidentsdeveïnsdeCanGuadiola

25 d’octubre· Presentació a empresarisdel serveiW!CABLE.BIZ· Visita nous comerços locals

27 d’octubre· A la Trobada d’Estudiantsde Viladecans

29 d’octubre· Recepció als participantsal Concurs VilaEmprèn 2012

el dia a dia

1

1

2

benvinguts fan18anys

Com cada mes, l’alcalde i el tinent d’al-calde José Luis Nicolás van rebre el 15d’octubre persones que han vingut aviureaViladecans, per donar-les a co-nèixer els serveis municipals. Al Víctor,l’Abdelhakim, el Fernando, la Nuria i laJéssica i al seus acompanyants se’lsvan presentar els serveis municipals.

L’alcalde i la regidora de Joventut VerónicaArasil van rebre el 19 d’octubre un grup de jovesque acaben de fer 18 anys. Ambdós van parlaramb ells dels seus drets de ciutadania i delsserveis que ofereix el municipi al seu col·lectiu.Van assistir-hi 9 nois i noies: l’Adrian, l’Ariadna,la Cristina, la Gladys, el Juan José, el Javier, elFrancisco Javier, la Mireia i la Nora.

2

Q

Extracte de l’edició delmes d’octubre. Properxat, el 3 de desembre a

www.wiladecans.cat

MAITE

Multar els ciutadans que no agafenles defecacions dels seus animalsdel terra seria un bon sistema derecaudar diners de forma justa.

CARLES RUIZL’Ajuntament ja té aprovat un règimde sancions, no només per al cas delsexcrements, sinó també per portargossos perillosos sense morrió, per noregistrar-los, etc. S’imposen multesde quanties molt elevades, però no ésfàcil sancionar a tothom que té unaconducta incívica.

CASIMIRA

Quan lesmeves filles eren petitesnopodiapassejar ambelles ambelcarret pelmeubarri, Alba-rosa, perculpadels pals de la llum, i 29anysdesprésnohopuc ferambelsmeusnéts.Quantmés hauré d’esperar?

CARLES RUIZPortem molt temps treballant ambl’associació de veïns per valorar quèes pot fer i actuar, com a mínim, en al-gunes zones. Ens cal, però, un acordamb les companyies de serveis, quesón les que causen el problema, per-què assumeixin part del cost d’eli-minar els pals de llum, que és eleva-díssim. A més, els veïns haurien defer-se càrrec de canviar les escome-ses a cada habitatge i suposaria en-tre 6.000 i 18.000 €, segons la finca.Per tant, no és una mesura fàcil.

CARMEN

Mispadres vivenen la c/Marià San-juan conFranja dePonent y, por lastardes, no pueden salir a pasearporque no hay luz y es un peligro.¿Cómo se puede solucionar?

CARLES RUIZEn principio, el alumbrado de la zonatendría que ser suficiente, pero revisarésu estado con los responsables de Es-pai Públic para comprobar que es así.

Page 3: Revista de Viladecans - Novembre del 2012

Una agente hablacon dos escolares ala salida del centro

a fonsP. 4

a fonsP. 5

EL CUERPO POLICIAL HA INCREMENTADO EN LOS ÚLTIMOS AÑOS LA PROXIMIDAD CON LA SOCIEDAD PARA CONTRIBUIR AL FOMENTO DE LA SEGURIDAD CIUDADANA Y EL CUMPLIMIENTO DE LAS NORMAS

UNA POLICÍA LOCAL CERCANA Y AL SERVICIO DE LAS PERSONAS

Más de 65 llamadas atendidascada día, de media, al telé-

fono 092 y de 30.000 serviciosatendidos al año certifican laingente labor de la Policía Local deViladecans. El cuerpo cuenta con83 miembros y trabaja de maneracontinua, los 365 días del año y las24 horas del día, para contribuir alcumplimiento de la ley y el ordenen la ciudad.

La tarea para que la buena convi-vencia siga siendo la protagonistaen la ciudad se está impulsandoen los últimos años desde la proxi-midad con la ciudadanía para me-jorar la contribución activa al tra-bajo conjunto con otros servi-cios municipales y agentes quevelan por evitar y solucionar con-flictos: desde los agentes cívicos,los Servicios Sociales o la media-ción, a las entidades (asociacio-nes de vecinos, AMPA’s, etc.).

En contacto con la ciudadanía

Así, la Policia Local trabaja paradetectar yavanzarsea situacio-nesyproblemasque perturben lavida ciudadana. Tras el desplieguede los Mossos d’Esquadra hacecinco años, los agentes municipa-les, además de actuar en situacio-nes de conflicto en defensa de losderechos ciudadanos, han podidovolcarse más en la cercanía con laciudadanía y sus necesidades entodos los barrios para ofreceruna mejor respuesta.

Con su trabajo, las cuatro unida-desde calle en las que se distribu-ye la Policía Local (Proximidad, Trá-fico, Señalización y Seguridad) bus-can garantizar la seguridad y con-tribuir a la calidad de vida en Vila-decans, precisamente un aspectoque la Encuesta de Evaluación Ciu-dadana de los Servicios Municipa-les de 2012 revelaba como el se-gundo aspecto más valorado,sólo por detrás de los parques yzonas verdes existentes. Esta ta-rea la realizan con una estrechacoordinación con los Mossos d’Es-quadra, con los que se realizanreuniones cada semana y se orga-nizan patrullas mixtas.

Los agentes mantienen un con-tacto continuo con diferentes co-

lectivos ciudadanos (comerciantes,empresarios, estudiantes, etc.),para deterctar posibles problemasy también para realiza una laborpedagógica con el fin de reducir si-tuaciones de riesgo. Así, la PolicíaLocal tiene un espíritu deescuchaactivade las inquietudes trasla-dadas por la ciudadanía y que, enmuchos casos, llegan canalizadasa través de las asociaciones co-merciales o vecinales hacia losconcejales de distrito.

Un indicador del nivel de apuestapor la cercanía con la ciudadaníaes que Viladecans es una de laspocas ciudades catalanas en lasque los agentes de barrio realizansuservicioendobleturno, de sie-te de la mañana a diez de la noche.

La Policia Local de Viladecans realiza su labor más allá de la ac-tuación frente a los delitos y la sanción ante los incumplimientosde las normativas. El cuerpo policial trabaja desde una actitudproactiva para detectar y evitar situaciones que afecten a labuena convivencia. Y aplica esta manera de trabajar no sólodesde la policía de barrio, sino en todas sus unidades.

EL CUERPO POLICIALBUSCA DETECTARLOS PROBLEMASA TRAVÉS DE UNAESCUCHA ACTIVA

La Policía Local atiende cada añomásde5.000peticionesde infor-mación o de actuación ante dife-rentes contingencias, por ejemplo,con gente mayor desorientada,ciudadanos que han sufrido unaccidente caminando o circulan-do con su vehículo, conflictos en-tre personas o emergencias comoincendios, fugas de gas, etc.

También realiza asesoramiento avíctimas de delitos y detecta si-tuaciones de absentismo escolar.Y es que la Policía Local es un es-labón importante a la hora deac-tivar el protocolo de actuaciónante esteproblemapara que loscentros escolares y los ServiciosSociales realicen el seguimiento yla intervención socioeducativa.

La Policía Local es la encargadaen exclusiva del control y regula-ción del tráfico y del estaciona-miento de vehículos dentro delnúcleo urbano. Así, entre otrastareas, realiza controles de for-maperiódica o cuando se detec-ta alguna necesidad para promo-ver la seguridad de las personas(cinturones, sillas infantiles, se-guro del vehículo...) y evitar mo-lestias (ruidos, etc.). No obstante,los controles han permitido de-

tectar otras infracciones, comoposesión de estupefacientes.

Asimismo, la policía es la encar-gada de validar y proteger los ac-tos multitudinarios en la vía pú-blica o de regular el tráfico en ac-cesos a centros educativos. Eneste último caso se realizan cercade 3.000 servicios al año.

Entre las tareas policiales tam-bién hay una labor depedagogía,

entre los más jóvenes, sobreeducación vial. Para ello, se cuen-ta con el Parque Infantil de Trá-fico, que incluso tiene demandapor parte de otros municipios.

Por otro lado, el nuevo depósitomunicipal, con mayor capacidad,va a permitir que la tarea de laPolicía seamásefectiva ante losvehículos abandonados, facili-tando que dejen de ocupar espa-cio en la vía pública.

Contribuyendo a la convivencia

Cuidando de la ciudadanía

Trabajando por la seguridad vial

La buena convivencia en una ciu-dad es un aspecto con múltiplesactores implicados, todos igual deimportantes. La Policía Local es só-lo uno de ellos y contribuye con sulabor a detectar y actuar ante lagente que incumple las normas.

Aunque no siempre es tarea fácil,pues la mayoría de personas queactúan de manera incívica y, porejemplo, gritan por la nocheo no recogen los excrementos desu perro, están integradas

socialmente. Y evitan realizarestas actitudes cuando puedenser observados. Para reducir esasactuaciones, se realizan patru-llas adaptadas al problema y sepide la colaboración ciudadanapara respetar el descanso de losvecinos.

En 2011, se realizaron 67 denun-ciasa propietarios de perros (másque en algunas ciudades con ma-yor población) y dos de ellas, de1.200 euros por la reincidencia

en los hechos. También, entre ma-yo de 2011 y abril de 2012, la PolicíaLocal realizó 834 servicios noc-turnos por ruidos molestos y158 servicios por incumplimientosen locales de pública concurrenciaque contribuyeron al cierre de laactividad de dos discotecas ‘after’.

Además, realiza servicios periódi-cosdevigilanciacomo,porejemplo,en el mercado semanal, en rela-ción a robos y venta ambulante,bien valorados por los paradistas.

LA POLICÍA ES UNELEMENTO EN ELGRAN ENGRANAJE

LOCAL PARAMEJORARLA CONVIVENCIA

Un agente realiza un controlde ruido a una motocicleta

Control de tráfico

Un agentehabla con

unamujer enel mercado

semanal

Page 4: Revista de Viladecans - Novembre del 2012

ASSESSORAMENT EN L’ANÀLISI D’IDEES DE NEGOCI

SUPORT PER ELABORAREL PLA D’EMPRESA

Les persones emprenedores quevolen avaluar la viabilitat d’una

idea per muntar un negoci troben,al centre municipal Can Calderon,suport per tirar endavant el Plad’Empresa. Al llarg de tot l’any,l’Ajuntament ofereix sessions for-matives per treballar en un itine-rari els seus diferents vessants i,

fins a finals d’any, se’n faran cincd’aquestes sessions.

Formació empresarial

Can Calderon també impartirà alnovembre i desembre cinc tallersper a empresaris per ajudar-los amillorar la gestió del seu negoci.

Cinc iniciatives empresarials ialtres tres comercials seran

guardonades en l’11a edició delsPremis Delta, queacabende con-vocar els ajuntaments de Cas-telldefels, Gavà, El Prat, Sant Boi iViladecans.

Es poden presentar les activitatsempresarials iniciades en aquestsmunicipis, més Begues i Sant Cli-ment, entre el 2007 i el2011. Qualsevol tipus denegoci empresarial o co-mercial: des d’una carnis-seria a una empresa decomponents d’automoció.

El termini de presentació decandidatures és obert finsal 5 de desembre i s’ha defer a Can Calderon (c. An-dorra, 64; tel. 93 635 18 04).

Els premis tenen la col·laboració deLa Caixa ielpatrocini,perprime-ra vegada, de 16 empreses i as-sociacions, sis d’elles de Vilade-cans: Xarxa Comercial, Associaciód’Empresaris, Hortetdelbaix.com,Viladecans Business Park, Vilade-sing Engineering i W Aeronautica.Les bases es poden consultar awww.viladecans.cat.

18.500 euros en premis

Els premis atorguen un total de6.500 euros i vuit paquets de ser-veis de gestió i promoció empre-sarial valorats en altres 12.000 €.El jurat valorarà aspectes coml’originalitat, la responsabilitatsocial, la viabilitat, la innovació iel lideratge. A més, en el cas delscomerços es tindrà en compte l’úsde les tecnologies (TIC), el tractede la imatge corporativa, l’apara-dorisme i els valors afegits per ala clientela.

empresa

P. 6 P. 7

empresa

CONVOCATS ELS PREMISDELTA PER A NEGOCISCREATS DE 2007 A 2011

Els Premis Delta a les Millors Iniciatives Empresarials han convocat la seva11a edició per donar suport i reconeixement a l’esforç de posar en marxaun negoci, i a la dinamització socioeconòmica i la creació de llocs de treballque suposen. Aquests guardons, creats l’any 2001, els promouen cinc ajun-taments del Baix Llobregat, entre els quals es troba el de Viladecans.

LES CANDIDATURES ES PODENFER FINS AL 5 DE DESEMBRE

ES REPARTIRAN 6.500 EUROS ENMETÀL�LIC I 12.000, EN SERVEIS

... I LLIURAT UNGUARDÓ PER AEMPRENEDORSDues iniciatives locals han rebut l’em-pentadel concurs ‘VilaEmprèn2012’pertirar endavant la seva ideadenegoci. Elsprojectesd’EsteveBlanch iAndreaLoren-zohanestat escollits, respectivament, elprimer i segonguanyadorsdel certamen,organitzatpel centredenegocisadeQuat.Ambdós reben un paquet de serveis va-lorat en 6.700 euros i 3.900 euros, res-pectivament,per iniciar el camíd’aques-tes activitats.

Sota el nom ‘Gestionate’, Blanch va pre-sentar la idea d’una plataforma infor-màtica de suport a la gestió i facturaciódepimes, que tambépoden fer servir lesgestories; mentre que Lorenzo va con-cursar amb ‘ENZ-A’, una marca de robafemenina de producció limitada.

L’alcalde Carles Ruiz va rebre el 29 d’oc-tubre tots els participants. Aquests vanentregar un resum del seu pla d’em-presa, que el jurat va valorar basant-seen la sevaoriginalitat i viabilitat i a la ca-pacitat emprenedora dels seus impul-sors. Els altres vuit projectes que es vanpresentar al concurs d’idees de negocitindran, per cortesia d’adeQuat, un anyde consultes gratuïtes d’assessoramentjurídic, laboral, fiscal o administratiu.

L’AJUNTAMENT PRESENTA L’ACCÉS A LA BANDA AMPLA ULTRARÀPIDA

LA FIBRA ÒPTICA MUNICIPALJA POT ARRIBAR A LES EMPRESESL’Ajuntament va presentar, el 25 d’octubre, W!CABLE.BIZ, el seuprojecte per facilitar a les empreses del municipi l'accés a labanda ampla ultraràpida. Aquesta iniciativa s’inclou en elmarc del’aposta tecnològica per esdevenir una ‘ciutat intel�ligent’ (SmartCity) i pretén apropar als negocis lesmillors eines possibles per ala seva competitivitat, i de retruc, per la del mercat de feina local.

L‘Ajuntament completa amb elW!CABLE.BIZ la seva aposta per

impulsar projectes i infraestructu-res tecnològiques que permetin alsviladecanencs gaudir de serveisavançats. Així, després d’iniciarl’accessibilitat a la fibra òptica auna part de les llars de la ciutat(W!CABLE) i als centres educatius

(W!ESCOLA), ara fa arribar a lesempreses la xarxa municipal defibra òptica.

Adaptable a les necessitats

Les empreses podran contractarles ofertes i serveis directamenta les operadores que utilitzen laxarxa municipal. Ara mateix, sónOrange, Adamo i la Xarxa Oberta

de Catalunya, tot i que és obertaa qualsevol operador. La inicia-tiva s’adapta a les necessitatsdels negocis de qualsevol zona dela ciutat i ofereix una connexió mí-nima de 100 MB simètrics.

La presentació del W!CABLE.BIZ,en la qual va participar l’alcalde

Carles Ruiz, va comptar amb laparticipació de mig centenar depersones de l’àmbit empresarial,que van poder escoltar i intercam-biar impressions amb el professoruniversitari Ramón Sagarra, queva ser director d’infraestructuresdel Districte 22@ de Barcelona,sobre la importància de xarxes comaquesta per a la generació decompetitivitat empresarial.

Lesempreses, autònoms i empre-

nedors interesats a conèixer els

producte i serveisdebandaampla

ultraràpida han de contactar di-

rectament amb les operadores.

adamo.es/empresas902 789 890

FORMACIÓ EMPRESARIAL

8 nov., de 10 a 11.30 hSocietats de Garantia Recí-proca per al finançament

15 i 20 nov., de 10 a 13 hFiscalitatperaautònoms

13 des., de 10 a 12 hMillorarel resultat de l’empresa:elmètodeSalomon

18 des., de 10 a 12 hNoves tendències enmàrqueting

CREACIÓ D’EMPRESES

7 nov., de 9.30 a 12.30 hPla Econòmic i Financer

14 nov., de 9.30 a 12.30 hFormes jurídiques, fiscalitat,organització i RR.HH.

22 nov., de 9.30 a 12.30 hPla de Màrqueting

12 des., de 9.30 a 12.30 hFormes jurídiques, fiscalitat,organització i RR.HH.

19 des., de 9.30 a 12.30 hPla Econòmic i Financer

orange.es

xarxaoberta.cat93 557 98 00

Esteve Blanch i Andrea Lorenzo vanser escollits guanyadors de la primeraedició del Concurs Vila Emprèn

Mig centenar d’empresarisvan participar a la presentaciódel nou servei

L’opinió deles empreses

que ja ho tenen awww.viladecans.cat/

video/22028

Page 5: Revista de Viladecans - Novembre del 2012

empresa iocupació

P. 8

NUEVA FORMACIÓNOCUPACIONAL EN CAN CALDERON

UNA OPORTUNIDADPARA ‘RECICLARSE’EN EL EMPLEO

Antes de acabar el año, el Ayuntamiento, a través del centromunicipalde promoción económica Can Calderon, iniciará una nueva oferta decursos de formación profesional para el empleo, dirigidos preferente-mente a personas en situación de paro laboral. El objetivo es propor-cionar nuevos conocimientos y herramientas que permitan acceder aun mercado de trabajo muy competitivo con más garantías de éxito.

El Ayuntamiento ha solicitado ala Generalitat de Catalunya po-

der impatir en Can Calderon un to-tal de 57 acciones de FormaciónOcupacional en los próximos me-ses. La Generalitat, que subven-ciona este programa formativojunto al Fondo Social Europeo y elMinisterio de Trabajo y SeguridadSocial, debe confirmar, en los pró-ximos días, si atiende la peticióncompleta. El año 2011, el Ayunta-miento solicitó 37 cursos y le fue-ron otorgados todos.

Los cursos se llevarána caboen-tre diciembre de 2012 y julio de2013. El Ayuntamiento ha optadopor impartir formación en perfilesque se adaptan a necesidades delmercado de trabajo actual. La ad-quisición continua de habilidadesprofesionales es una importanteherramienta para que el trabaja-dor actualice sus conocimientoscon el fin de aportar más valora un puesto de trabajo.

Alumno de un curso deFormación Ocupacional enmontaje y mantenimientode instalaciones solarestérmicas impartido en losúltimos años en Can Calderon

EL AYUNTAMIENTOSOLICITA UN 54%MÁS DE CURSOSA LA GENERALITAT

Sistema operativo, Internet y correo 30 hTratamiento de textos 30 hHoja de cálculo 50 hBases de datos relacionales 50 hPresentaciones 30 hFormación complementaria 20 h

CERTIFICADOS DE PROFESIONALIDAD [CP]Las acciones se pueden cursar todas o individualmente

[CP] DE CONTABILIDAD Y AUDITORÍA (certificado parcial)

Sistema operativo, Internet y correo 30 hTratamiento de textos 30 hHoja de cálculo 50 hBases de datos relacionales 50 hPresentaciones 30 hFormación complementaria 10 h

[CP] DEGESTIÓN INTEGRADA ENREC. HUMANOS

ACCIONES FORMATIVAS DURACIÓN

ACCIONES FORMATIVAS DURACIÓN

Atención al cliente en el proceso comercial 40 hGestión administrativa 80 hAplicaciones informáticas de gestión comercial 40 hIdioma extranjero para la gestión administrativa 40 hSistema operativo, Internet y correo 30 hTratamiento de textos 30 hHoja de cálculo 50 hBases de datos relacionales 50 hPresentaciones 30 hFormación complementaria 20 h

[CP] DE ACTIVIDADES ADMINISTRATIVASEN RELACIÓN CON EL CLIENTE (certificado parcial)

ACCIONES FORMATIVAS DURACIÓN

Replanteo de instalaciones solares térmicas 90 hPuesta en servicio de instalac. solares térmicas 60 hPrácticas profesionales no laborales 160 hFormación complementaria 10 h

[CP] DE MONTAJE Y MANTENIMIENTO DEINSTALACIONES SOLARES TÉRMICAS (certificado parcial)

ACCIONES FORMATIVAS DURACIÓN

Organización de procesos de venta 60 hTécnicas de venta 70 hVenta online 30 hAprovisionamiento y almacenamiento 40 hPresentación de producto en punto de venta 60 hOperaciones de caja 40 hGestión de la atención al cliente/consumidor 60 hTécnicas de comunicación y atención al cliente 60 hInglés para actividades comerciales 90 hPrácticas profesionales no laborales 80 hFormación complementaria 20 h

[CP] DE ACTIVIDADES DE VENTA

ACCIONES FORMATIVAS DURACIÓN

Documentos webmediante lenguajes demarca 60 hDesarrollo y reutilización de componentes 90 hUsabilidad y accesibilidad en el entorno cliente 30 hDesarrollo de aplicaciones en entorno servidor 90 hAcceso a datos de aplicac. en entorno servidor 90 hAplicaciones distribuidas 60 hAplicaciones para Internet, Intranet i Extranet 90 hPrácticas profesionales no laborales 80 hFormación complementaria 20 h

[CP] DE DESARROLLO DE APLICACIONES WEB

ACCIONES FORMATIVAS DURACIÓN

Recepción y acogida 30 hTécnicas de comunicación 50 hIntervención higiénicoalimentaria 70 hIntervención sociosanitaria 70 hAnimación 30 hApoyo en la organización de actividades 70 hMejora de las actividades diarias 50 hPrácticas profesionales no laborales 160 hFormación complementaria 10 h

[CP] DE ATENCIÓN SOCIOSANITARIA A PERSONASDEPENDIENTES EN INSTITUCIONES SOCIALES

ACCIONES FORMATIVAS DURACIÓN

certific.parcial( )

ESPECIALIDADES FORMATIVAS

Inglés para atención al publico 220 h

Analista programador 420 h

N2/3

N2

N2/3

N2

N2

N2

N3

N2

N3

N2

Formaciónmínimapara acceder:

- Graduado escolaro de ESO- Prueba para CFGM

N2/3

- Bachillerato, FP2o CFGS- Prueba para CFGS

- Graduado escolar,de ESO o FP1- Prueba para CFGM

N3iCentre Municipal de PromocióEconòmica i Serveis a lesEmpreses CAN CALDERONc. Andorra, 64 | 93 635 18 04

publicitat

Page 6: Revista de Viladecans - Novembre del 2012

ciutadania

P. 10

ciutadaniaP. 11

DIA INTERNACIONAL PER A L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES

CRIDA EN CONTRA DE LESVIOLÈNCIES DE GÈNERE

Les properes setmanes s’han programat activi-tats per commemorar aViladecans, un anymés,el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Vio-lència envers les Dones, que se celebra el 25 denovembre. Les activitats, adreçades a diferents

col�lectius, volengenerar una reflexió crítica desde diferents vessants per sensibilitzar sobre lesmanifestacions d’abúsmasclista, per no perpe-tuar-les i donar un important pas en el camí perassolir una societat més justa i igualitària.

Les properes setmanes, Vilade-cans viurà diferents activitats

per ‘revolucionar’ les conscièn-cies de la ciutadania enfront deles desigualtats i la discriminacióper raó de gènere.

L’Ajuntament i diferents entitatsimpulsen el programa per tre-ballar contra aquesta xacra. Per amés informació es pot contactaramb el Servei d’Atenció a les Donesde Can Palmer (SIAD): 93 637 33 22.

La majoria d’accions sónobertesatota la ciutadania en general, ho-mes i dones; tot i que també es fandos tallers dirigits a dos col·lectius.D’una banda, el taller de sensibi-lització ‘No sólo duelen los golpes’,adreçat a estudiants de 4t d’ESO i,d’altra banda, el curs ‘Violència degènere i intervenció amb homes’,dirigit a professionals que formenpart del circuit d’atenció a donesvíctimes de violència.

Trencant estereotips

L’objectiu del programa d’activi-tats és oferir, a través de la infor-mació i de l’expressió cultural, leseines per acabar amb tòpics i es-tereotips que contibueixen a man-tenir aquesta xacra social.

7 de novembre, a les 18 hores,a l’Ateneu d’Entitats Pablo PicassoXerrada: ‘I jo, què tinc a veureamb la violència vers les dones?’A càrrec de Maria Dolors Renau.Ho org.: Associació de Dones Segle XXI,amb la col·laboració de l’Institut Català deles Dones i l’Ajuntament.

15 de novembre, a les 18 hores,a l’Escola MontserratinaTeatre-fòrum: ‘Lara al cercle’A càrrec del grup de teatre alternatiuTeatraviesas GTO. Ho org.: Pla de MilloraIntegral de la Montserratina.

25 de novembre, a les 19 hores,a Atrium ViladecansTeatre: ‘Incendis’Història d’una jove libanesa de zona rurali analfabeta amb un destí que li és contra-ri. El desig fervent de la seva àvia i el seuamor per Nawal la convidaran a sortir dela misèria i la foscor. Amb Clara Segura iJulio Manrique. Preu: 25 i 28 euros (20%de descompte presentant el fullet munici-pal del programa del Dia Internacional).

A partir del 5 de desembre,a l’Ateneu d’Entitats Pablo PicassoExposició: ‘Violència masclista en laparella: desmuntemmites?’Revisió sobre creences de l’amor romànticque vol avançar cap a unes relacions lliu-res de violència. Ho org.: Associació deDones Segle XXI, amb la col·laboració del’Institut Català de les Dones i l’Ajuntament.Telèfon d'Atenció a Víctimes

de Maltractament (24 hores)

900 900 120

ACTIVIT

ATS

PARTICIPACIÓFAMILIAR ENLESELECCIONSALSCONSELLSESCOLARS

SE PRESENTA EL 29DENOVIEMBRE, A LAS19H., ENELATENEUPABLO PICASSO

D urant el novembre, lesfamílies tenen l'oportu-

nitat de participar molt mésen la definició d'escola quevolen per als seus fills i filles.I és que se celebren leselec-cions al Consell Escolar deCentre, l'òrgan de participa-ció de tota la comunitat edu-cativa en el govern de cadaescola. A més de votar, qual-sevol pare o mare pot pre-sentar-se de candidat.

A l'AMPA o a la direcció delcentre, les famílies podeninformar-se del procésd’eleccions al Consell Esco-lar de Centre, del qual formapart l'equip directiu, els do-cents, el personal d'admi-nistració i serveis, l'Ajunta-ment, les famílies i, a secun-dària, també l'alumnat.

A les escoles bressol munici-pals, les votacions seran el13 de novembre; mentre quea les escoles, instituts, cen-tres concertats, el Centre deFormació d'Adults i l'EscolaOficial d'Idiomes es fan del22 al 26 de novembre.

La participació de les famí-lies en l’escola millora el ren-diment dels fills i filles coma alumnes, ja que, en esta-blir-se una bona relació ambels professionals de l'educa-ció, aquests treballen ambmés confiança i adaptant-se a les necessitats, sentcòmplices de l'educaciód’infants i joves. Així, totsels agents educatius actuenper interessos col·lectius.

Angelita García está llena devitalidad. Su vida no ha sidofácil desdequenacióhace46años con una discapacidadpsíquicay física.Sabeque tie-ne limitacionesperoes incon-formista y busca superarse.

CON MOTIVO DEL DIAMUNDIAL DE ESTE COLECTIVO

EL AYUNTAMIENTOEDITA UNA GUÍA DELA DISCAPACIDAD

La Guía de la Discapacidad ofre-ce información de utilidad

pa- ra las personas con discapaci-dad, por ejemplo sobre prestacio-nes económicas, desgravacionesfiscales, transporte adaptado yayudas para la adaptación del ho-gar y a la compra de coche.

Apoyomunicipal al colectivo

En 2011, el Ayuntamiento aten-dió 995 personas de Viladecanscon discapacidad. Por ello, pese alos ajustes presupuestarios, esteaño se ha incrementado el dinerodestinado a estos servicios, hastasuperar los 120.000 euros.

El Ayuntamiento realiza diferentesacciones para atender al colectivo:orientación,tramitacióndeservi-cios relacionados con el transporte(pases de transporte público, tarje-tadeaparcamiento,estacionamien-tos reservados y transporte adapta-do, que utilizan 70 personas para iral trabajo o a estudiar), asesora-miento paralainserciónlaboral(encentros ocupacionales –CAVIGA–,centros especiales –Fundación Cas-sià Just y Tecsalsa– y empresas or-dinarias) yapoyoeconómicoaen-tidadesque trabajan en la inserciónlaboralosociocultural.Además,ofre-ce la revista municipal en Braille y laweb municipal con criterios de acce-sibilidad para todas las personas.

EL TESTIMONIO

“Dijeron que no podríahacer muchas cosas ylas he conseguido”

¿Qué le dijeron los médicos asus padres cuando nació?Que deberían comprarme unasilla de ruedas porque nunca ca-minaría y que tendría muy difícilhablar. Me llevaron a muchos hos-pitales, pero la respuesta era lamisma. Incluso, a los 3 años, enSan Juan de Dios accedieron ahacerme rehabilitación física to-dos los días. Pero ni así.

Pero ahora camina.Con 7 años, en Nochebuena, mihermana me regaló una muñecaque caminaba y toda mi familia lehacía halagos. Yo la envidié y díunos pasos. Para mi familia fueun milagro y más en esas fechas.Aunque, al ir al médico, no cami-naba y mi madre pensó en llevarla muñeca y el médico no se creíalo que veía. Y hasta hoy. Andopoco a poco y tengo pánico a lasescaleras porque me he caído.Pero no me quedo quieta.

Tiene voluntad de superación.Poco a poco, también aprendí ahablar en un centro para disca-pacitados en Barcelona. Aunquetenga dificultad para hacermeentender, no dejo de hablar. Cuan-do murieron mis padres, hace yamás de 20 años, viví un tiempocon familiares, pero yo quería ha-cerlo sola. Mi psicóloga decia queme lo quitara de la cabeza, peroal final lo conseguí. Siempre me

dijeron que no podría hacer mu-chas cosas y al final las he conse-guido. Aunque también he vividoépocas bajas de moral.

¿Cómo lleva su vida adelante?Hago lo que puedo porque tengolas manos muy mal: hago la ca-ma, caliento la comida en el micro,recojo un poco, compro el pan, voya yoga... Mi hermana y mi sobriname ayudan al resto y, con la pagay con el apoyo del Ayuntamiento,tiro. Y, si yo he salido adelante,con los profesionales y serviciosde hoy día, la gente como yo debetener esperanza para no quedararrinconada en la sociedad y vivircon dignidad.

¿Tienemiedo a los recortes delas administraciones?Las ayudas económicas son im-prescindibles porque no podemostrabajar. El dinero no es para lujossino para vivir. Los políticos ten-drían que ponerse en nuestra piel.

¿Algún reto más por superar?Me gusta escribir y querría hacerun libro sobre mi vida que sirviesede ejemplo para que personascon discapacidad y sus familiassepan que nunca hay que ren-dirse. Y para decirle al resto de lagente que no mordemos, quesomos tan iguales y diferentescomo ellos, y que no necesitamoscompasión sino comprensión.

Conmotivo del DíaMundial delas Personas con Discapaci-dad, el Ayuntamiento presen-tará la 'Guía de la Discapaci-dad'. Será el 29 denoviembre,a las 19 horas, en el Ateneud’Entitats Pablo Picasso, conla participación de entidadesdel sector. Además, la entidadAsdivi, que trabaja en la in-serción sociocultural de jóve-nes de este colectivo, con-memora esta fecha con unafiesta, el 1 de diciembre, en elcentro de jóvenes Can Xic,abierta a la ciudadanía desdelas cinco de la tarde.

Actividades de inserción laboralen el Centro Ocupacional CAVIGA

Page 7: Revista de Viladecans - Novembre del 2012

Les properes setmanes s’omplend’activitats per recaptar fons per

aViladecans Solidària. Aquesta ini-ciativa està impulsada, any rereany, per entitats locals, amb el su-port de l’Ajuntament, per unir es-forços adreçats a un projecte per apaïsos en desenvolupament. En-guany fa unacridaalaciutadaniaper col·laborar en la iniciativa de laAsociación Solidaria con Nicaragua‘El Pinolero’ de construir deu dipò-sits per a l’abastiment d’aigua po-table a escoles de Ciudad Sandino.

Per recaptar fons, les entitats or-ganitzen nombroses activitats idestinen el preu de l’entrada alprojecte. A més, com ja es tradi-ció, es venen estels solidaris perun euro per guarnir les llars alNadal ambesperit altruista. Elsestels es poden trobar a botigues,la Fira medieval, les seus d’entitatsciutadanes i els actes solidaris.

11 nov. i 9 des., de 16.30 a20 h, a RamblaModolellVENDA DE MANUALITATSHo org.: Asociación Coordina-dora del Viladecans Solidaria.

16 nov., 18 h, a CubicBALL DE LA GENT GRANHo org.: As. Gent Gran de CanPastera. Preu: 3 euros.

17 nov., 22.30 h, a CubicBALL DE SALÓHo org.: Associació de Balls deSaló de Viladecans.

1 des., 20 h, a CubicNITSOLIDÀRIA: SOPARIBALLHo org.: Comissió ViladecansSolidària. Preu: 15 €.

30 de novembre i 1 i 2 des.ESTANDALAFIRAMEDIEVALVenda d’estels solidaris i altressorpreses

3-15 des., C.C. VilamarinaEXPOSICIÓ D’ARTHo org.: Associació d’Art iOficis. El 50% dels guanys pervendes es destinen al projecte.Sorteig d’un quadre.

22 desem., 18 h, a Atrium11è CERTAMEN DENADALES SOLIDÀRIESHo org.: CCRA Sierra Norte. 3 €.

22 des., 16.30 h, a AtriumFESTIVALDERÍTMICA,BALL I PATINATGEHo org.: Club Patí Viladecans,Club Rítmica Viladecans, DanceFactory i Dreambox. Preu: 3 €.

CAMPANYA EN SUPORT A ESCOLESDENICARAGUA

ACTIVITATS IESTELS SOLIDARIS

LANITSOLIDÀRIA,L’1DEDESEMBRE,ÉSL’ACTECENTRALDELPROGRAMA

PROJECTEEUROPEUDESOSTENIBILITATURBANA

El Govern municipal ha decidit que l’alcalde, els regidors i els cà-rrecs eventuals de l’Ajuntament no rebin la quantitat de sou equi-valent a la paga extraordinària de Nadal. La mesura es pren ensolidaritat amb el personal funcionari i laboral, que veurà re-duïda aquesta part de les seves retribucions arran d’un decretaprovat a l’estiu pel Govern d’Espanya. Tot i que la decisió esta-tal no afecta els càrrecs electes i eventuals, s’ha apostat per as-similar la situació a la de la resta dels treballadors municipals.

POLÍTICS I EVENTUALS, TAMBÉSENSEPAGA ‘EXTRA’

Viladecans participa en un projecte de la Unió Europea anomenatUSEAct (Urban Sustainable Environmental Actions) que estudia latransformació d’espais urbans per adaptar-los millor a lesnecessitats actuals i evitar la construcció de noves extensionsurbanes. La iniciativa forma part del programa URBACT. Es tractad’un grup de sis ciutats i quatre regions, liderats per Nàpols (Itàlia),que intercanvien coneixements i treballen per definir models de re-generació que facin les ciutats més sostenibles. L’Ajuntament, queva participar l’11 i el 12 d’octubre en la trobada de llançament delprojecte a la ciutat irlandesa de Dublín, posa en avaluació el Po-lígonIndustrialdelCentreper potenciar la funcionalitat i l’atractiud’aquest espai construït ja fa bastants anys, tot millorant aspectescom la mobilitat, l’eficiència energètica, les infraestructures detelecomunicacions o les característiques dels edificis.

Festival de rítmica, ball ipatinatge celebrat el 2011per a la recaptació de fons

A partir del 10 de novembre, l’Escola ElGarrofer obre el seu pati els caps de set-mana perquè infants i joves puguin uti-litzar-lo per jugar. L’horari serà elsdissab-tes i diumenges, de 17 a 20 hores, tot ique a l’estiu s’endarrerirà una hora perevitar la calor. L’escola participa per se-gona vegada en la iniciativa, que formapart del programa Patis Oberts del Pla deMillora Integral de la Montserratina. El pro-grama també manté obert el pati de l’Es-cola Montserratina de dilluns a divendresa la tarda per als infants fins a 7 anys.

L’ESCOLAELGARROFERTORNAAOBRIR-SEALBARRI

PleMunicipal

Uns nens jugantal Pati Obert del’Escola El Garrofer

ciutat

P. 12

ciutat

P. 13

LAS ELECCIONES AL PARLAMENT DE CATALUNYA, EL ÚLTIMO DOMINGO DE NOVIEMBRE

TRASLADO DE TRES COLEGIOSELECTORALES PARA EL 25-N

El 25 de noviembre se realizaránlos comicios alParlament deCa-

talunya. En Viladecans, más de47.000 personas podrán ejercersuderechoavoto. La principal no-vedad sobre el anterior proceso es eltraslado de tres locales de votación.

El colegio electoral ubicado enCan Modolell se sustituye por otroen el Área de Alcaldía y MedioAmbiente (c. Major, 41); el colegioelectoral que estaba situado enViparq, por el edificio de educa-ción infantil de la escuela El Ga-rrofer, y el colegio electoral de laescuela Doctor Fleming por lanueva escuela Viladecans IV.

Quien prevea que no podrá acudirese día puede solicitar el votopor correo, hasta el 15 de noviem-bre, en las oficinas de Correos. Laspersonas con movilidad reducidapueden solicitar un servicio deapoyo con ambulancia y/o sillade ruedas llamando previamentea los teléfonos 627 458 376 (CruzRoja) o 092 (Policía Local), o el díamismo de la jornada electoral alteléfono 687 43 79 04.

Trabajo para los desempleados

Por otro lado, el Ayuntamiento hadecidido que la figura de represen-tantesde laadministración, quetiene una gratificación económica,la realicen personas desemplea-das. La selección y formación la harealizado ya Can Calderon.

ZONAS Y COLEGIOS ELECTORALES

CUBIC – Pl. MediterràniaESC.ÀNGELAROCAII–C.MaredeDéudeSales,2CASALMONTSERRATINA(P.BAJA)–Pl.Constitució,3COL. SAGRADA FAMÍLIA – C. Major, 18 cESC. EL GARROFER – C. Dos de Maig, 39ESC. DOCTOR TRUETA – C. Pompeu Fabra, 1ESC. VILADECANS IV – C. Remolar, 3ESC. CAN PALMER – C. Margarida Xirgu, 3 b

ESC.ELGARROFER(edif.infantil)–C.DosdeMaig, 39CASAL DE L’ALBA-ROSA (PL. BAJA) – C. NarcísCASALMONTSERRATINA(1ªPL.)–Pl.Constitució,3ESC.GERMANSAMATTARGA– Av. Roureda, 12ÁREASDEALCALDÍAYMEDIOAMBIENTE –C.Major,41EBM LA GINESTA – Av. Can Palmer, 123EBM LA MUNTANYETA – Av. Miramar, 8CASAL DE L’ALBA-ROSA (1ª PL.) – C. Tulipa, 3

1012345678

9

111213141516

nuevo

nuevo

nuevo

134

zona 13

X

zonaX zonaelectoralcolegioelectoral

1610

zona 16

zona 15

15

14

zona 14zona 11 113

zona 3

zona 12

12

zona 2

2

6zona 6

1

zona 1zona 4

zona 7

7

8

zona 8

zona 9

95zona 5

situacióndel colegiofuera desu zona

CONSULTADELPUNTO

DEVOTACIÓNPOR ELMÓVIL

ElAyuntamiento estrena dos nuevos servicios para consultar el censo electoral através de un teléfonomóvil smartphone.Mediante el códigoQRadjunto (que tam-bién estará visible en los colegios electorales), se podrá consultar dónde ejercer elvoto, al igual que enwww.viladecans.cat y viladecans.mobi.También, a través de una capa de realidad aumentada, se podrá acceder a esta infor-macióny,además,el teléfonovisualizarádóndeestáel colegioyguiaráhastaésteunavezcalculadalageoposición.Paraellohayquetener instaladalaaplicaciónLayar,quesepuededescargarenGooglePlayStoreyAppStoreparalossmartphonesAndroide iPhones,respectivamente. Enwww.viladecans.cat se puede consultar la Guía deUso Fácil.

Page 8: Revista de Viladecans - Novembre del 2012

La cita s’haconsolidatcom una de lesmés popularsde l’any

Els comerços van repartirbosses reutilitzables i araels compradors que n’usenpoden obtenir regals

comerç

P. 14

comerç

P. 15

TORNA EL 30 DENOVEMBRE I L’1 I 2 DE DESEMBRE

LA FIRA MEDIEVALCELEBRA LA SEVASETENA EDICIÓ

La setena Fira Medieval de Vila-decans retornarà la ciutat al

passat durant tres dies amb unmercat d’artesansicomerciantsiactivitats lúdiquesque permetranque tota la família en gaudeixi.

El visitant podrà triar i remanar en-tre centenars de parades d'acuradaambientació per trobar des de per-fums a formatges artesans, pas-

sant per bijuteria o sabons, peròtambé altres productes dels comer-ços locals que se sumen a la festa.

Al mercat se suma un ampli progra-ma d’activitats que ambientaranla festa, tan estables com itiner-ants. I, com ja és tradició, l’inicid’aquesta cita coincidirà diven-dres a la tarda amb l’encesa del’enllumenat nadalenc de la

TOTS ELS DIES

MERCAT D’ARTESANIA,ALIMENTACIÓ IRESTAURACIÓ

ESPAI INFANTIL(ESCOLADECAVALLERS,TALLERS, INFLABLES,CAVALLETS I PASSEIGSEN PONI)

MOSTRADEFALCONERIA

ESPAI DE TIR AMB ARC

EXHIBICIÓ D’OFICIS

DIVENDRES 30

12 i 18 h. DEMOSTRACIÓDE TIR AMBARC

DISSABTE 1

11.30 h. CERCAVILA:ELSBUFONSDELACORTItinerant

12 h. DEMOSTRACIÓD’ARQUERS

13 h EXHIBICIÓ DE VOL IFALCONERIA

13.30h ANIMACIÓTEATRAL:ELS FOLLETS BLANCSItinerant

18 h EXHIBICIÓ DE VOL IFALCONERIA18.30h ANIMACIÓTEATRAL:ETILI EL SOLDATItinerant

19 h. DEMOSTRACIÓD’ARQUERS

19.30h ANIMACIÓTEATRAL:EL PERFUMAIREItinerant

21 h CERCAVILA DEFOC: SCROON, ELDIABLE ALATItinerant

DIUMENGE 28

11.30 h. CERCAVILA:ELSBUFONSDELACORTItinerant

12 h. DEMOSTRACIÓD’ARQUERS

13 h ANIMACIÓTEATRAL:RAMON DELS BOSCOSItinerant

13.30h ANIMACIÓTEATRAL:EL PERFUMAIREItinerant

18 h EXHIBICIÓ DE VOL IFALCONERIA

18.30h ANIMACIÓTEATRAL:ETILI EL SOLDATItinerant

19 h. DEMOSTRACIÓD’ARQUERS

19.30h ANIMACIÓTEATRAL:EL PERFUMAIREItinerant

21 h CERCAVILA FINALDE FOC: LA MORT I ELSEU SEGUICIItinerant

Abans d’endinsar-se en l’ambient nadalenc, Viladecans s’ompledurant tres dies d’un altre esperit ben especial. Els dies 30 de no-vembre i 1 i 2 de desembre, els carrers del Barri Antic i l’Eixampleviuran una nova edició, la setena ja, de la Fira Medieval, organit-zada per la Xarxa Comercial amb el suport de l’Ajuntament.

Què hitrobaremalBarriAntic i alcarrerdelDoctorReig

CAMPANYA AL COMERÇ DE BARRI PER REDUIR L’ÚS DE BOSSES DE PLÀSTIC

A COMPRAR, AMB BOSSA151 comerços de la ciutat par-ticipen aquests dies en una ini-ciativaper conscienciar la ciuta-dania d’evitar l’ús de bosses deplàstic,molt contaminantsperalmedi ambient. Lacampanya, im-pulsadaper l’Ajuntament amb lacol�laboració de la Xarxa deComerços Respectuosos ambel Medi Ambient de Viladecanssotaelnom‘Acomprar, vineambbossa’, promou que es facin,com a mínim, 40.000 compresamb bossa reutilitzable.

Els darrers dies, establimentsadherits a la Xarxa de Comerços

Respectuosos amb el Medi Am-bient de Viladecans han repartit12.000 bosses reutilitzables peranimar la ciutadania a utilitzaraquest element i prescindir de lesbosses de plàstic.

A més, si la clientela va a comprardurant aquest mes de novembreamb una bossa, un cabàs de tela omimbre, un carretó o qualsevolaltre element reutilitzable, podrà

aconseguir regals. Només hauràd’omplir una butlleta i participaràen el sorteig setmanal de 5 carrosi 30 cabassos fets amb les bande-roles que es pengen als fanals. Elsestabliments, identificats amb ellogotip de la xarxa, informen dequan i on es faran els sortejos.

Aquesta és la tercera campanyaa la ciutat, des del 2009, per po-tenciar el comerç de proximitat isostenible, i promoure uns noushàbits d’estalvi de residus i diners.

L’alcalde Carles Ruiz i la regi-dora de Comerç i Turisme,

Carme Gimeno, han iniciat unprograma de visites als esta-bliments comercials que esvan obrint a la ciutat.

“Volem felicitar-los per la sevainiciativa, encoratjar-los i ex-plicar-los que l’Ajuntament ofe-reix a Can Calderon serveis queels poden ajudar en la gestió

dels seus negocis”, explica l’al-calde. Les primeres visites, al’octubre, es van fer a la iogur-teria I Love Iogurt, la carnis-seriaBonTall, l’estudi de foto-grafiaEspaiLatent, la floriste-riaVilaflors, la botiga d’arran-jament i personalització de ro-ba Alfiler de París i la cafete-ria LaXerradeta 2. Els comer-ços interessats es poden adre-çar al telèfon 93 635 19 96.

Podeu veure les visitesa Viladecans Televisió

www.viladecanstv.tv

ELSESTABLIMENTSD’ALIMEN-TACIÓ TENEN UNA NOVA GUIAD’AUTOCONTROL per a la garan-tia i millora de les pràctiques enseguretat alimentària. La guia volser una eina util perquè restaura-dors i comerciants controlin de ma-nera més eficaç qualsevol risc, enespecial pel que fa a la manipula-ció dels aliments. Però, també, amesures d’higiene de locals i pau-tes per al control de proveïdors, dela cadena del fred i de l’etiquetatgede productes que puguin comportaral·lèrgies. Elaborada conjuntamentper l’Agència de Salut Pública deCatalunya, la Diputació i els ajun-taments de Castelldefels, Gavà,Sant Boi i Viladecans, la guia espot consultar al web municipalwww.viladecans.cat.

ENBREU

ANAR A COMPRAR AL MERCATMUNICIPALel matí dels dissabtes10 i 17 de novembre serà, més quemai, una experiència per als sen-tits. Al producte fresc propi delmercat que ens entra per la vista,hi afegirem el gust d’una demos-tració de cuina i productes de tem-porada de tardor i el so de la músi-ca d’un concert en directe. Un bonmaridatge per estimular els sen-tits. La Xarxa Comercial i el Gremid’Hostaleria organitzen aquesta‘cantata gastronòmica’, en col·la-boració amb l’Ateneu de les Arts(encarregat de l’acompanyamentmusical), per promoure entre lagent el consum del producte frescde temporada que llueix de dillunsa dissabte al Mercat Municipal.

L’AJUNTAMENT S’IMPLICAAMB ELS NOUS COMERÇOS

L’alcalde i la regidoraa la botiga Vilaflors

Detall de la portada de la guia

ciutat, que es farà el dia 30, amblluminàries de baix consum.

Aparador per Viladecans

A la Fira Medieval, l’Ajuntamentinstal·larà el Punt d'Informació

Viladecans Oci i Turisme per fo-mentar entre els visitants el co-neixement dels recursos, ser-veis i activitats lúdico-turísticsde la ciutat. La iniciativa es duu aterme amb la col.laboració de laFundació Sigea.

Page 9: Revista de Viladecans - Novembre del 2012

El programa combina ac-cions d’orientació, tutorit-

zació i seguiment individualit-zat, formació i adquisició d’expe-riència professional en empreses,a més de formació per a l’obtenciódel graduat en ESO. Així, es vol fa-cilitar la inserció laboral i, també,fomentar el retorn al sistema edu-catiu. I és que un 53% dels menorsde 30 anys en situació d’atur a Ca-talunya tenen baixa qualificacióprofessional. El programa ofereixun incentiu de 150 euros durantels quatre mesos de formació con-dicionat a la participació i aprofi-tament de les accions.

ESPAI JOVED’ACTUALITAT

P. 16

UNBONREFUGI PERA AUS I RATPENATS

La revisió de les caixes niu a l’es-pai forestal de Mas Ratés i Can

Trius, instal·lades per l’Ajuntamentfa dos anys, ha posat de relleu la im-portància d’aquestes estructuresper potenciar-hi la presència inidificació d’ocells i ratpenats.

Tots els caus artificials, revisats al’octubre per evitar que quedin in-servibles, s’han trobat amb restesde l’ús que n’han fet aus (com lesmallerengues) o ratpenats. Així,s’evindencia la necessitat de teniraquests refugis, que els animalsutilitzen per criar o dormir, per

pal·liar la manca de forats naturalso espais a les branques, degut aque els boscos locals tenen uns ar-bres bastant joves.

A la ciutat hi ha instal·lades unaseixantenade caixes niu, tambéen alguns parcs, per fomentar labiodiversitat de fauna, tot i quel’incivisme n’ha fet desaparèixeralgunes. Les negres estan desti-nades als ratpenats perquè, comatrapen més calor, aquests mamí-fers s’hi senten a gust; mentre queles de colors marrons o clars sónper a les aus.

L’Ajuntament ha revisatles caixes niu perquèmantinguin el seu úsadequat

CAN CALDERON TÉ PREVIST PORTAR A TERME EL PROJECTE JOVES PER L’OCUPACIÓ

PREPARATS PER TREBALLAR

El programa ‘Joves perl’ocupació’ és una nova

iniciativa subvencionada perla Generalitat de Catalunya, ambel finançament del Fons SocialEuropeu i el Ministeri de Treball iSeguretat Social. L’Ajuntament hasol·licitat a la Generalitat partici-par en aquest programa oferintformació en tres perfils: auxiliarde comerç i magatzem, auxiliard’administració comercial i auxi-liar en programació d’aplicacionsper a mòbils. Els interessats a par-ticipar po den contactar amb CanCalderon (c. Andorra, 64; telèfon93 635 18 04).

S’oferirà formació enauxiliar de comerç i

magazem, d’administratiucomercial i de programaciód’aplicacions per a mòbils

Els i les estudiants de secun-dària, que tenen exàmenstrimestrals abans d’acabarl’any, poden utilitzar les Au-les d’Estudi Nocturnes delcentre per a joves Can Xic.Del 19 al 29 de novem-bre, de dilluns a dijous,s’ofereix el servei de lesnou de la nit a la una de lanit. A més de posar a l’abastdel jovent un espai tranquilper estudiar, també els ofe-reix connexió a Internetper poder cercar informació.El programa, impulsat perl’Ajuntament, continuarà algener a la Biblioteca de caraals exàmens universitaris.

ÚLTIMES AULESD’ESTUDI DE L’ANY

Com treballa la policia cientí-fica dels Mossos d’Esquadra?Això és el que explicarandoscriminòlegs,agentsd’aquestcos policial, el 9 de novem-bre al centre de jovesCan Xic. L’activitat, orga-nitzat per l’Ajuntamenten col·laboració amb Mos-sos d’Esquadra, oferirà unarecreació del procés inves-tigador que es duu a termeen el cas d’un assassinat perconèixer tota la informaciópossible. Amb l’activitat, quetindrà lloc a les 18 hores, elsi les joves podran conèixercom la ciència està al serveide la policia de Catalunya.

LA TASCA CIENTÍFICADEMOSSOS, A CAN XIC

Una cinquantena de joves van participar acti-vament al llarg del cap de setmana del 27 i

28 d'octubre, a les Jornades de formació d'estu-diants de secundària. Van formar-se, divertir-sei sobre tot van consensuar que volen del Vilade-cansdelqueenformenpart.Cadadivendresperlatarda es reuniran al centre de Joves Can Xic percontinuar desenvolupant les seves propostes.

ESTUDIANTS IMPLICATS PER LA CIUTAT

El centre municipal Can Calderon preveu iniciar,abans d’acabar l’any, el programa ‘Joves per l’ocu-pació’. Es tracta d’una iniciativa adreçada als nois inoies de16a25anysqueno tenenel graduat d’ESOi a aquells que l’han obtingut però han abandonatels estudis secundaris postobligatoris i es trobensense feina. L’objectiu del programaés ajudar-los aconstruir una trajectòria professional en unmomenten el qual l’elevada taxa d’atur entre el col�lectiujove pot afectarmés aquells ambbaixa qualificació.

L’Ajuntamentestàplenamentimplicat en millorar la inser-ció laboral del jovent. A mésdedonar suportals jovesambmenys formació, també tre-balla per atreure noves em-preses a la ciutat que generinllocs de feina, especialmenten nous sectors, en els qualsel jovent que està benqualifi-catpot tenirunaoportunitat.

PREOCUPATS PER LAINSERCIÓ DEL JOVENT

L’AJUNTAMENTANIMAAFERCOMPOSTATGEAL VEÏNAT AMB JARDÍ O TERRASSA, COM JA FAN 239 LLARS I 16 CENTRES EDUCATIUS

MÉSDE 250 COMPOSTADORS ‘CASOLANS’

L’Ajuntament va organitzar, el27 d’octubre, una sessió infor-mativa sobre el compostatgecasolàentre laciutadaniaambjardí o terrassa a la seva llar.Al voltant d’un 40%de les dei-xalles generades a casa sónde matèria orgànica i es po-den aprofitar per crear com-post per abonar la terra deplantes i hortsurbans.Per ani-mar a la gent a fer-ho, l’Ajun-tament ofereix assessoramenti formació, així com compos-tadors domèstics i un serveide préstec debiotrituradores.

Un total de 239 llars i 16 centreseducatius de la ciutat s’han

apuntat ja a la ciutat a fer compostcasolà. És a dir, a transformar elsresidus orgànics en adob natu-ral per a l’hort o les plantes quepodem tenir al jardí o la terrassa.Es tracta de reproduir, de formacontrolada i accelerada, allò quesucceeix a la natura, als boscos.

D’aquesta manera, es contribueixa la reducció de les deixalles quees porten als abocadors o a lesplantes de valorització i, alhora,s’obté un benefici econòmic perno haver de comprar adobs.

Facilitats per fer el compost

L’Ajuntament fomenta des de faanys el compostatge casolà faci-litant un compostador domèstic

i informantdecomutiltzar-lo.Amés,per facilitar la tasca de triturar lesbranques d’arbres, ara ofereix enpréstec una biotrituradora depropietat municipal (trucant al Ca-sal de l’Alba-Rosa: 93 659 06 11). Pera més informació és pot contactaramb l’Àrea de Medi Ambient, al te-lèfon 93 635 18 07.

Participants al taller decompostatge realitzatal Casal de l’Alba-rosa

mediambient

P. 17

L’alcalde i la regidora de Joventutvan visitar les Jornades

Page 10: Revista de Viladecans - Novembre del 2012

cultura ipatrimoni

P. 19

obres

P. 18

FESTIVAL MÚSIC-CORALPER SANTA CECÍLIA

Atrium Viladecans acollirà, un any més, el Festival Músic-Coral percelebrar el dia de Santa Cecília, patrona dels músics. Organitzada

pel Cor Som i Serem, la cita, que tindrà lloc el 2 de desembre, a les 18hores, està protagonitzada pergrups i cantants i intèrprets locals,com l'Escola de Música El Ressò, la coral Cor &Cants, el Cor Som iSerem i el grup d'havaneres Els Gats Vells. L’entrada és gratuïta.

LA PLATJA TRIOMFAAL 6È CONCURS DEPINTURA RÀPIDA

La platja de Viladecans ha estat la gran protagonista alpalmarés de la sisena edició del Concurs de pintura rà-

pida Luis Fernández Vergara-Ciutat de Viladecans. Quatredels sis guardonats van representar aquest motiu a la sevaobra. La Fundación Espejo, organitzadora del certamen, valliurar el 27 de setembre els premis escollits pel jurat entreles 24 obres participants.

A la categoria de pintors locals, el primer premi va ser perFrancisco Arrocha i el segon, per a María Martín. Al concursgeneral es va imposar l’esparraguerí Josep Millàs, per davantde l’egarenc Antoni Fernández, la santboiana Celia Sánchezi el badaloní José Amador.

De dalt a baix, les obres de Josep Millàs i Francisco ArrochaL’ARXIUMUNICIPALDIGITALITZA 59.000 TEXTOS I IMATGES

DOCUMENTS HISTÒRICSMÉSCUIDATS I A L’ABAST

Al llarg dels últims cinc anys,l’Arxiu Municipal ha digitalitzat

més de 59.000 textos i fotografiesdel seu fons documental interes-sants per al coneixement delsfets més rellevants de la histò-ria de la nostra ciutat. A més de18.000 imatges, s’han digitalitzattots els llibres d’actes dels plens,comissions permanents i comis-sions de govern de l’Ajuntamententre els anys 1837 i 2006.

L’objectiu ha estat garantir la con-servació dels documents originalsamb un sistema alternatiu quepermeti la consulta directa perpart de qualsevol interessat, que,a més, ara es pot fer d’una mane-ra més àgil per la possibilitat derecerca per paraules. Així, a mésd’aprofundir en la preservació delpatrimoni documental, l’actuaciósuposa democratitzar més l’accésals fons. Aquestasendadedifusióes consolidaràenel futuramb lapossibilitat de consultar els docu-ments a través d’Internet.

Treballs de digitalització

L’Arxiu Municipal ha acabat de digitalitzar, tot just fa unes setma-nes, els llibres d’actes dels òrgans de govern de l’Ajuntament desde l’any 1837. Aquesta tasca garanteix la preservació d’uns fonsdocumentals de gran valor històric, però també la seva democra-tització i accessibilitat per als usuaris. La feina s’ha realitzat ambel suport econòmic de la Diputació de Barcelona.

1a fase* > any 2007 > 14.346 pàgines digitalitzades(actes del Ple Municipal de 1897 a 2006 i del ConsellGeneral de la Universitat de Viladecans, de 1626 i 1689)

2a fase > any 2008 > 17.432 pàgines digitalitzades (actes de Co-missions Municipals de Govern i Juntes de Govern entre 1985 i 2006)

3a fase** > gener 2010- juliol 2012 > 18.000 imatges digitalitzades

4a fase* > setembre 2012 > 9.013 pàgines digitalitzades (actes de Co-missionsMunicipals deGovern i Juntes deGovern entre 1912 i 1985)

*finançada al 50% per la Diputació **amb la participació de Plans d’Ocupació

TREBALLS DE DIGITALITZACIÓ

FEM DE VILADECANS

LA TEVA VILA

www.viladecans.cat/obres

REPÀS DE LES ACCIONS DE MILLORA DE L’ESPAIPÚBLIC I ELS EQUIPAMENTS DEL MUNICIPI PERSEGUIR INCREMENTANT LA QUALITAT DE VIDA

Aparcament alternatiu per obres

Ara ésmés fàcilcreuar elcarrer deGirona

Garantirla mobilitatmínima,un delsobjectius del’actuació

A la segona quinzena d’octubre,es va instal·lar la nova tanca deles obres del Complex Esportiu deTorre-roja (foto), per derruir elsmurs perimetrals de l’antiga pis-cina descoberta. Això va reduirde 33 a 18 les places d’aparca-ment de vehicles al costat norddel carrer de Pompeu Fabra.

Per afavorir la mobilitat i l’aparca-ment, l’Ajuntament va adequar

Es retiren 17 arbres de les voreres

L’Ajuntament ha retirat de vore-res, als mesos de setembre i oc-tubre, 14 arbres per a lamillora dela mobilitat per aquestes i altres3 perquè s’han vist afectats perl’incendi de contenidors.

Al carrer de Sant Marià, per fer unpas de vianants accessible s’afec-tava a les arrels de dues mèlies,mentre que altres dues dificulta-ven el pas de persones ambmo-

un solar municipal a la canto-nada entre el carrer de PompeuFabra i l’avinguda Josep VicençFoix, amb espai d’estaciona-ment per a fins a 58 vehicles.

Per una altra banda, les obresimpedeixen ara passar pel CamíFondo, tant als vehicles com alsvianants, en direcció al camp defutbol. Així, es pot accedir a peu através de l’avinguda de Torre-roja.

bilitat reduïda i els treballs perarreglar voreres aixecades a cau-sa de les arrels obligava a tallar-les. Al carrer del Doctor Reig tam-bé s’han tret cinc mèlies i al deSalvador Baroné tres mèlies mésque no deixaven el pas mínim de80 centímetres. També s’han re-tirat dos oms al carrer del Nord il’avinguda de Gavà perquè eraimprescindible per arreglar les vo-reres malmeses per les arrels.

Més pasos de vianants accessiblesLa Brigada d’Obres Municipalha actuat les últimes setmanes,amb el suport del Pla d’Ocupa-ció, en tres punts de la ciutat pereliminar les barreres arquitectò-niques a la via pública rebaixantles voreres als pasos de via-nants.

L’actuació s’ha dut a terme a lacruïlla entre els carrers de PereMasallach i Girona, on tambés’han ampliat les voreres; al ca-rrer de Pompeu Fabra, davantde l’Escola Doctor Trueta, i a lacruïlla dels carrers Nou i de Sal-vador Baroné.

La novatanca a lesobres delComplexde Torre-roja

Page 11: Revista de Viladecans - Novembre del 2012

Nacido el 7 de junio de 1966 enMadrid, el escritor laureado con el Pla-neta 2012 LorenzoSilva vive y trabaja entre las ciudadesdeGetafe yVi-ladecans;en lanuestra,desde2008.EstudióDerechoen laUniversidadComplutensey llegóaejercercomoabogado,auditoryasesor fiscal.Haescrito y publicado más de cuarenta libros. Fue finalista, en 1997, delpremioNadal por ‘La flaquezadel bolchevique’, llevadaal cineporMa-nuelMartínCuenca;ganador,enelaño2000,delmismopremioNadal,con ‘El alquimista impaciente’, la segunda entregade la serie de la Be-nemérita,unaparejadeguardiasqueyahaganadodospremios litera-rios de los grandes gracias a su autor.

este libro, lo sigue pensando?La inspiración depende mucho deuno mismo, de tener buenas ideasen la mochila y de disfrutar de uncierto equilibrio interior para darlesforma. Pero el lugar donde trabajastambién tiene su influencia, y a míViladecans me da tranquilidad, luzy el influjo del mar. Y en esta novela,como verá quien llegue al final,tiene no poca importancia.

Para escribir, ¿en qué suele ins-pirarse?En la realidad que me rodea, que esuna fuente inagotable de historias.

Y entonces, ¿por qué esa prefe-rencia por el género negro?Es uno más de los que cultivo, perono diría que lo prefiero a las nove-las históricas o a las juveniles, porponer dos ejemplos de otras cosasque he escrito. Aunque me parece,no lo oculto, especialmente útil pa-ra contar una sociedad compleja,llena de contradicciones y, ahora,en crisis.

¿Por qué escogió aunapareja dela Guardia Civil como protago-nistas de su saga?Fue una apuesta, y al hacerla no eradel todo consciente de lo que meiban a traer y me iban a permitircontar, que ha sido mucho. Quiserecurrir a unos policías que repre-sentaran sin complejos la realidadde mi país. Y los guardias son los in-vestigadores criminales que llevanmás tiempo haciendo este trabajoen España: nada menos que desde1844. Diría que son los personajesmás idóneos para hacer novelas decrímenes aquí. Que no se hubierarecurrido a ellos antes es algo que

viure V!

sólo pasa en un país tan anómalocomo éste, circunstancia esta quetambién les da, dicho sea de paso,una gracia suplementaria.

Aváncenos algo de esta séptimaentrega de la serie, que sale a laventa el 6 de noviembre. ¿Quétal Bevilacqua y Chamorro?Diría que ahora Bevilacqua, pasa-dos algunos cabreos y asumido queesto es un desastre de difícil solu-ción, ha evolucionado hacia el estoi-cismo, y su carácter es mucho mástemplado y filosófico. Chamorrro yano es tan joven, se acerca a los 40,y es una profesional solvente y ma-dura, muy consciente de los delica-dos equilibrios que ha de hacer sujefe en un caso que le afecta perso-nalmente.

Ydel restodeprotagonistas,¿nospuede decir algo?Arnau ha pasado el periodo deprueba y es uno más de la plantilla.Y como en cada investigación deesta pareja, que los lleva a diferen-tes lugares con distintas jurisdic-ciones, hay muchos otros policíasque intervienen. Destacaría al bri-gada López, un guardia civil deasuntos internos, y Balderas, unasuboficial de los Mossos.

Por cierto, ¿es de los que ven enInternetmás cosasmalas omáscosas buenas ?Internet es ya un trozo del mundo.En ella se hacen disparates y mara-villas, canalladas y acciones dignasde encomio. Hay que ir discerniendo,como en la vida, y yo procuro no ce-garme con cada nueva herramientaque me ponen en las manos. Algu-nas resultan fallidas, o a mí no me

Sus ciudades de residencia, y devida, son Viladecans y Getafe.¿Getafe es a Madrid lo que Vila-decans a Barcelona?Viene a parecerse. Getafe es tresveces más grande, aunque se en-cuentra a la misma distancia, apro-ximadamente, y también al sur. Ydesde ambas se ve bien la gran ciu-dad junto a la que se encuentran, yque, si lo miramos bien, dependemucho más de lo que sus habitan-tes suelen creer de estas otras ciu-dades periféricas que la circundan.De los Getafes y Viladecans, y de lasgentes que los habitan, sacan Ma-drid o Barcelona buena parte de suempuje y de su energía.

El título de su novela, ‘Lamarcadel meridiano’, y su discurso enlaentregadelpremiocrearonmu-cha repercusión. ¿Lo esperaba?Difícilmente podía esperarlo, cuandoconcebí la historia, hace cerca de tresaños. Y el título, y por tanto la alu-sión al meridiano de Greenwich, quesepara Barcelona y Madrid, lo llevódesde el principio. Ni siquiera podíaesperarlo cuando terminé de escri-bir el libro, la primavera pasada. Poraquel entonces todavía no se habíadesatado la tensión que ahora, la-mentablemente, percibo entre Cata-lunya y España. Tampoco en mi dis-curso hice una apuesta política. Melimité a reconocer que en democra-cia todas son legítimas y que la mía,que expuse a título personal, no pue-de ser la de interponer una fronteraentre mis dos casas. Sería extrañoque alguien como yo la quisiera.

En 2009, en esta revista, nos de-cía que Viladecans podía ser unbuen lugarpara inspirarse. ¿Tras

Parlem amb...

Lorenzo Silvaganador de la ediciónde 2012 del prestigiosopremio literario Planeta

son útiles, aunque puedan serlopara otros. No obstante, hay otrasque me convencen, en mayor omenor medida, y por supuesto lasuso. Por ejemplo, se me puede se-guir, en dos blogs, una página web,una cuenta de Twitter y otra de Fa-cebook, aunque esto último es loque menos me convence.

Siguiendo con lo digital, ¿creequeganará la lectura electrónicaa la tradicional?No sé qué deparará el futuro, veo ele-bookavanzando, imparablemente,y el papel retrocediendo. Pero no veoel papel muerto todavía. No paralos libros que uno aprecia de veras.Yo he sacado e-books de todas mispublicaciones por el Grupo Planeta,que en este momento ya son másde la mitad, veintitantas, y las quetengo con Edaf.

¿Tienenuevoproyectoyaenmente?Estoy con un libro de viajes, una es-pecie de revisitación del Marruecosespañol, un territorio que me inte-resa mucho y al que ya dediqué otrolibro, pero que esta vez trataré dedescribir con una perspectiva dife-rente. Tras él, quizá venga la octavaentrega de la pareja Bevilaqua-Chamorro. Tengo que decidir entreesa historia, que ya la tengo pen-sada, y otra novela que no es de laserie y que me pide ser escrita.

Perdone la indiscreción, ¿qué lehacemás ilusión?¿El Planeta re-cién conseguido o su nueva pa-ternidad?El Planeta pasará: dentro de menosde doce meses tendré sustituto.Una persona nueva en la familia esuna alegría para toda la vida.

BARCELONA SACA,EN BUENA MEDIDA,SUEMPUJE Y ENERGÍADE CIUDADES COMO

VILADECANS

LA NOVELA NEGRAME PARECE MUY ÚTILPARA CONTAR UNASOCIEDAD LLENA DECONTRADICCIONES

EL E-BOOK AVANZAIMPARABLE, PERO NOVEOELPAPELMUERTOPARA LOS LIBROSQUELA GENTE APRECIE

viure V!P.21

“Viladecans me da tranquilidad,luz y el influjo del mar”

Foto de Arduino Vannucchi / Grupo Planeta

P.20

Page 12: Revista de Viladecans - Novembre del 2012

L’HOQUEIPATINS AVILADECANS

el Rebost de la Memòria

Partit d’hoqueipatins disputatal PoliesportiuMunicipal ales darreries dela dècada delsanys cinquanta /Fotografia deJosep SánchezRios. AMVA,Fons JosepSánchez Rios

P.23

viure V!

El PoliesportiuMunicipal va serel primer equipament esportiudel poble i, alhora, va donar aixo-pluc a alguns esports, com l’hand-bol, la gimnàstica escolar o elbàsquet, que fins a aquell momentno tenien un lloc estable ni ade-quat on poder desenvolupar-se.

Un dels esports que van poder-seveure a la nova pista de cimentpòrtlandva ser l’hoquei patins. Defet, el primer partit oficial d’aquestesport a Viladecans es va disputarel mateix dia 8 de setembre del 1958coincidint amb els actes inaugu-rals de la instal·lació,ambpresèn-ciade JuanAntonioSamaranch,aleshores diputat provincial d’es-ports i antic jugador de la disci-plina i que després seria presidentdel Comitè Olímpic Internacional.L’equip del poble, que vestia ambels tradicionals colors blanc ivermelldels equips locals de beis-

Bibliorecomanacions

APRENDEALEERMÚSICA

Nickol, Peter.Barcelona: Swing, cop. 2011. 186 p.

PER ALS QUI CANTEN O TOQUEN INECESSITEN LLEGIR UNA PARTITURA

EL ARTE DE CONVERSAR

Schulz Von Thun, Friedemann.BCN : Herder, cop. 2012. 355 p.

UN LLIBRE DE CAPÇALERA SOBRELA COMUNICACIÓ VERBAL

250 EJERCICIOS DEFRANCÉS

Bachir, Thalia.Barcelona: Pons, cop. 2012. 175 p.

PER A AQUELLS QUE VULGUINAPRENDRE PEL SEU COMPTE

ELGÒTICALESCOL�LECIONSDELMNACCornudella, Rafael.Barcelona: Lunwerg, 2011. 220 p.

PER VISITAR EL MUSEU NACIONALD’ART DE CATALUNYA AMB IDEA

a càrrec de l’Arxiu Municipal

a càrrec de la Biblioteca Municipal

LA PRÀCTICAD’AQUEST ESPORTVA SER INTENSAPERÒ EFÍMERA AMITJAN SEGLE XX

bol o de futbol, estava format pernois del Frente de Juventudes que,ja abans de la construcció de l’e-quipament esportiu, passavenho-res de lleure patinant damunt elpaviment de la plaça de la Vila.

I és que, a la dècada dels cinquan-ta, va tenir una gran difusió el patía molts municipis on no estava arre-lat tradicionalment, com a Reus oa pobles d’Osona, el Vallès o el Pe-nedès. Lesvictòriesde laselecció

espanyola d’hoquei als mundialsdels anys 1951, 1954, 1955 i als cam-pionats d’Europa del 1954, 1955 i 1957esdevingueren grans elements pro-pagandísticsquefacilitarenlapràc-tica del joc a alguns pobles, queen moltscasos, però, va ser efímera.

El Club Hockey Viladecans va desen-volupar aquest esport a partir del’impuls del Patronato Municipalde Cultura y Deportes, fins a finalsde la dècada dels anys seixanta.

viure V!P. 22

La recepta

Ingredients (per a 4 persones)

1 poma verda1 poma vermella1/2 magrana100 g de formatge blauassortit de germinats

PER A LA VINAGRETA:1 cullerada de mel1 cullerada de vinagre de poma2 cullerades d'oli d'olivasal

Elaboració

Talleu les pomes a daus d'aproxi-madament un centímetre. Feu el mateixamb el formatge blau. No peleu lespomes, ja que a la pell hi ha molts nu-trients.

Per a la vinagreta, barregeu l'oli, elvinagre de poma i la mel. Saleu al gust.

A l'hora de muntar el plat, disposeul'amanida de daus de pomes i formatgeblau sobre un llit dels distints germinats.Després, amaniu amb la vinagreta.

AMANIDA DE POMAI MAGRANA AMBFORMATGE BLAUPel restaurantCalMingo(Carretera C-245, s/n; tel. 93 637 38 47)

Cada mes, un bar o restaurant dela ciutat, distingit amb el segellAMED per promoure la dietamediterrània, ens proposa una re-cepta saludable. I amb productesde proximitat i de temporada.

Viladecans Televisió

ELS VÍDEOS MÉS VISTOS DURANT L’OCTUBRE

Intercanvi entreestudiants17 d’octubre

323 visualitzacions

Emotiu memoriala Merche Aledo20 d’octubre

317 visualitzacions

Compraambbossesreutilitzables23 d’octubre

267 visualitzacions

1

2

3

Sabies que...?

... Viladecans té 10.607 punts d’enllumenat a la via pública, en els 112 quilò-metres de carrers del nucli urbà, per tal d’assolir un nivell lumínic suficient, funcio-nal, uniforme i eficient. Es treballa, per tant, per optimitzar al màxim la il·luminaciófocalitzant-la en les necessitats per a l’ús adequat i segur de les voreres i passos devianants per a les persones que caminen i de les calçades per als vehicles, tot in-corporant també les noves tecnologies a la gestió de l’enllumenat.

?

Lucia i Eric van ser els nomsmés posats entre elsnadons l’any passat, tot i que les famílies de Vilade-cans van tenir preferències ben diverses. El 2011, lesaltes per naixement a la ciutat van ser 864 (un 5,5%més que el 2010). Eric es va alçar com el nom de noimés freqüent (18 en total), desbancant Marc i Àlex, quelideraven la llista el 2010. Hugo va escalar un lloc i vaser el segon més posat (a 13 nens) per sobre dels deGerard i Marc (10); Aitor i Àlex (9), i Adrián, Daniel, Da-vid i Martí (8). Paula es va mantenir al capdavant delrànking entre les nenes, donant nom a 16 petites, tresmés que Lucía, que el 2010 empatava al primer lloc. Ivan irrompre entre els més posats el noms de Carla (11nenes) i de Sara i Nerea (9 cadascun). Per darrera, Alba,Ainhoa, Claudia, Julia, Martina i Noa (totes amb 8).

?

A més de les notícies dià-ries, Viladecans Televisiótambé t’ofereix la previ-sió del temps cada matí,l’agenda d’activitats ca-da setmana, un resum ca-da dilluns dels resultatsdels equips esportius i,l’últim dijous de mes, laretransmissió en directedel Ple de l’Ajuntament.

www.viladecanstv.tv

... 35 ‘parelles digitals’ s’hanapuntat a la tercera edició del programaAWI.NETde difusió de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a través de l’apre-nentatge intergeneracional. Des de mitjans d’octubre, 35 persones grans que volen co-nèixer Internet i els serveis i possibilitats que els ofereix reben ‘classes’ de 25 joves(néts/es, fills/filles, amics/amigues o, fins i tot, persones que no coneixien) que do-minen aquests coneixements. Aquest programa de l’Ajuntament dóna suport als vo-luntaris amb assessoria personalitzada i una guia de treball.

?

AQUEST MES CUINEM AMB...

POMAUna de les fruites més nutritives. Sobre-tot té salsminerals; vitaminesA,B iC; fòs-for, que fortifica el sistemanerviós i ajudaa combatre l‘insomni; i pectina, que ajudal’organisme a eliminar el colesterol de lasang. La poma és una de les fruites ca-racterístiques de la tardor i té una grantradició de cultiu al Baix Llobregat.

Page 13: Revista de Viladecans - Novembre del 2012

LAALTERNATIVASENSATAES EL FEDERALISMO

“La alternativa sensata” es el eslogan de pre-campaña del PSC. Estas tres palabras respondenperfectamente a nuestra propuesta federal y anuestra propuesta social.

El federalismo, con profundas raíces entre lossectores progresista y bajo el cual vive más del55% de la población mundial, consiste en aceptarla diversidad para reforzar la unidad. Los socia-listas queremos una España federal y social-mente justa, porque es el sistema que mejor seajusta a los ideales de progreso, de libertad, fra-ternidad y solidaridad.

Nos dicen que este no es el momento para el fe-deralismo, ni por supuesto para lo social; que lacrisis reclama otras prioridades. ¡Todo lo contra-rio! Es el peor momento para rebajar la solidari-dad frente a la nacionalidad. Y, sobre todo, es elmomento del federalismo de izquierdas por dosrazones fundamentales:

1.- Los partidarios del separatismo y del centra-lismo han conseguido generar una espesa cortinade humo. El debate sobre la independencia de Ca-talunya no nos deja hablar de las cosas del comer;y entiéndase por esto la nefasta situación de laeducación, la creciente pobreza infantil, la deva-luación de las políticas de salud, la desaparecidaprotección social o la calidad en el trabajo, los re-cortes en cultura e investigación… Es decir, aestas alturas queda bastante claro que CiU uti-liza la bandera para taparse las vergüenzas.

2.- La solución federal es la más realista y la quecompatibiliza plenamente con el ideario de la iz-quierda social. Lo es para todos aquellos que se-guimos creyendo en la ayuda compartida frentea los que optan por la ayuda a sí mismos; los queseguimos creyendo que la solidaridad no terminaen nuestro pueblo.

El principal riesgo después del 25 denoviembre no es que Catalunya oEspaña pierdan soberanía. Es que

los ciudadanos perdamos todavíamás democracia frente alos mercados y el capital.

MARÍASALMERÓN

MÁSIBI,MÁSINSEGURIDAD,MÁSDIVISIÓN

Tras 30 años de subidas de impuestos muni-cipales este año vuelven a subir una mediade un 4%.

En el ámbito de la seguridad hemos solici-tado al Alcalde que active mecanismos paraerradicar los actos de incivismo ocurridos enel Barrio de Can Palmer estos últimos meses.Estos se han desarrollado en el espacio pú-blico impidiendo el libre uso y disfrute porparte de todos los vecinos. Nos consta quevecinos de Can Palmer también han hechollegar al Ayuntamiento de Viladecans susquejas. Al igual que ocurrió recientementeen el Barrio de Sales, donde se iniciaron ac-ciones encaminadas a reforzar la seguridaden los espacios públicos a petición de la Aso-ciación de Vecinos.

En relación al tema estrella de estos días enlos medios de comunicación les diré que real-mente lo que se apunta es decidir si somosespañoles y catalanes o por el contrario solocatalanes. El Partido Popular es el único par-tido que se ha decantado de una maneraclara en el lado de ser Catalanes y Españo-les, sin excusas, sin términos ambiguos nitapujos. Nosotros no queremos renunciar anuestras identidades.

Para nosotros el ser Catalán no es un hechodiferencial si no un hecho enriquecedor de lacultura española. Por eso estas próximaselecciones son una petición de renuncia atoda nuestra historia, nuestros orígenes ynuestra entidad. Aquí ya no se esgrime laideología política y el partido que va a man-

dar en el parlamento ca-talán, aquí lo que sedecide es si somos o

no somos españo-les. ¡Y tú! ¿Quéeres?

SERGIOGARCÍA

l’opiniódels grupspolítics

municipals

P. 25

políticaimatgesV!

El Correllenga va visitar Viladecans a l’octubre amb nombroses activitats per a totes les edats, entre elles tallers infantils1

Les festes de barri de l’Associació de Veïns Hispanitat es van celebrar van convidar ala gent de totes les edats a gaudir del lleure2

L’equip de futbol Ponent 21 va retre un emotiu homenatge a la veïna del barri Merche Aledo, que va morir al setembre, amb un partit triangular3

El Dia Mundial dels Ocells va comptar enguany amb una àmplia participació de persones que van voler viure les activitats organitzades al Remolar4

L’alcalde Carles Ruiz va rebre els alumes de l’institut alemany Gymnasium Haigerloch que fan un intercanvi amb els estudiants de l’Institut Miramar5

La Casa de Aragón va portar a la plaça de la Vila el folclore aragonés per commemorar el Dia del Pilar entre una multitud de personesEl Centro Cultural Raíces de Andalucía va organitzar per quart any la Romería Ciudad de Viladecans amb un gran ambient festiu

6

7

12 3

4

7

8

65

L’Associació de Veïns Casc Antic va organitzar la seva tradicional Pujada a Sant Ramon el 7 d’octubre amb ampli seguiment popular8

9

El parc de la Torre-roja va ser un any més l’escenari del ‘potaje’ popular organitzat pel Centro Cultral Recreativo Andaluz Sierra Norte9

P. 24

Page 14: Revista de Viladecans - Novembre del 2012

INDEPENDÈNCIA IPRÒTESI

Otra vez liados con elecciones. Otra vez los par-tidos les diremos que las cosas irán mejor,cuando hacen toda la pinta de que irán peor. Losmíos, los de ICV-EUiA, diremos que las cargasestán mal repartidas, aquello tan poco modernode que mientras haya burros habrá gente queva a caballo. Y como estamos más flacos, ahoranos pesan más en el lomo.

Dir-ho és molt poc electoral, però això va perllarg. Mentrestant, la dreta que ens governaestà més preocupada en quadrar el seu pressu-post que en quadrar la vida als ciutadans. Jo hevist al Mas moltes vegades per la tele parlantamb la seva millorable patronal i els empresa-ris sobre la crisi, ple el pati de butaques. Quan-tes vegades l’han vist amb els nostres millo-rables sindicats, amb la gent normaleta queanem cada dia a treballar o a la cua de l’atur?

No le ha temblado el pulso para cargarse el Im-puesto de Sucesiones a las grandes fortunas. Lollevaba en el programa y era muy poco dinero,ha dicho. No le ha temblado el pulso para pegarel tijeretazo a los de la Renta Mínima de Inser-ción y enviarlos a la cola de Cáritas. Es mi obli-gación, y los números mandan, ha dicho.

L’Onze de Setembre li ha obert els ulls. Ha vist lagran oportunitat per fer-nos oblidar que nopodem arribar a final de mes, fer-nos somniaramb la independència. Tots els patiments es-tan justificats, perquè el nostre regne ja no ésd’aquest món. Vostè creu, amable lector, que siel Sr. Mas tingués majoria absoluta hauria con-vocat noves eleccions?

Yo no soy independentista, aunque me da sar-pullido la España pepera y alguna España so-ciata, empeñadas en helarnos algo más que el

corazón. Sin embargo me deprimeespecialmente que hoy enCatalunya parezca más rá-pido y fácil alcanzar la in-dependencia que operarsepara una prótesis de rodilla

en un hospital público.

CARLESLOZANO

TU TENS DRETA DECIDIR

Els catalans tenim dret a decidir. Ningú noens pot negar aquest dret. Com s’ha demos-trat en moltes ocasions (incloent les duesmanifestacions amb més d’un milió de per-sones, el 2010 i el passat Onze de Setembre)no podran fer-nos callar.

Tenim dret a denunciar el tracte injust querebem els catalans, que cada any aportem16.000 milions d’euros a la Hisenda estatal ique no tornen aquí. Mai ens hem oposat aser solidaris, però aquest desequilibri estàarruinant el progrés de Catalunya.

Tenim dret a reclamar les infraestructuresque se’ns deneguen: connexió ferroviària alPort, corredor mediterrani, millores en lescarreteres (com la N-II), etc.

Tenim dret a que es garanteixi l’Estat del Be-nestar, que es veu amenaçat tant per la crisieconòmica com per l’enorme dèficit fiscal.En aquest sentit, la Generalitat ja ha anun-ciat que l’Hospital de Viladecans es mantin-drà, i el procés per a la seva ampliaciócomençarà el 2013.

Tenim dret a defensar la llengua catalana,que pateix constants atacs tant de governs(espanyol, balear, aragonès) com de les discu-tibles sentències del Tribunal Constitucional.

En darrer terme, tenim dret a decidir quèvolem ser com a país. Per això, des de Con-vergència i Unió proposem fer una consultaa tot el poble de Catalunya en els pròxims 4anys perquè, en llibertat, decidim el nostrefutur. I per fer-ho realitat, necessitem un go-vern amb un ampli suport popular en les

eleccions del dia 25.

Cada persona i cada poble tédret a decidir. Jo vull decidir.

I tu, deixaràs que altresdecideixin per tu?

JOSÉ LUISATIENZA

ALBERTODELGADO

EL PSC-ICVNO ESCARMIENTA

El equipo de gobierno de nuestro municipio noescarmienta, nos presentan unos presupues-tos para el año 2013 donde de nuevo, se vuel-ven a subir los impuestos directos a losciudadanos y ciudadanas de Viladecans.

Les da igual que votes a favor o en contra, loprimero es que ha ellos les salgan los núme-ros, que se basan principalmente en seguirmanteniendo de nuestros impuestos a cargosde confianza, enchufados y vividores. Lo quellevan haciendo siempre, vamos.

No entendemos por qué, después de reducir cos-tes en partidas como la limpieza de nuestras ca-lles, se vuelva a proponer subir los impuestos.

Vivimos en una de las 15 ciudades mas carasde todo el Estado Español, y por lo que a ser-vicios, funcionamiento y calidad de ciudad serefiere, no tiene ninguna lógica.

La política de PxC no contempla ni una sola su-bida de ningún tipo de impuesto o tasa. Todo lodemás es hacer recaer la crisis en los de siem-pre, los trabajadores y la clase me- dia de estemunicipio, los más desfavorecidos y olvidadospor la casta política que hace mucho dejo depreocuparse por nuestros problemas.

Nosotros reduciríamos los impuestos direc-tos, las tasas para abrir un nuevo negocio se-rían asequibles para cualquier bolsillo, ciertotipo de sanciones abusivas ni existirían, aca-baríamos con el comercio desleal, y por su-puesto todo tipo de ayudas serían destinadasa la gente de casa.

Esto serían medidas que los ciudadanos y ciu-dadanas de Viladecans esperarían de un go-bierno consciente de la actual situación eco-

nómica y social, pero no selo podemos pedir a los quese han acostumbrado a

vivir de los de más y losque han convertido nues-

tro ayuntamiento ensu cortijo.

políticaP.26

publicitat

Page 15: Revista de Viladecans - Novembre del 2012

10DISSABTE

P. 28

agenda

agenda d’activitats

7DIMECRES

NOVEMBRE

18DIJOUS

A les 19 horesTeatre: ‘Incendis’AmbClara Segura i JulioManrique. Preu: 25-28€*.AtriumViladecans

24DISSABTE A les 18 hores

Espect.musical infantil:‘Landry, el rumbero’Preu: 7 euros.AtriumViladecans

A les 18 horesInauguració de l’expo-sició ‘Animals i homes’,de Fran CriadoCentrede jovesCanXic

DISSABTE D’11 a 14 h (tb. dia 2)Portes obertes a les ex-pos ‘Pagesos i vilatans’i ‘Vincle. Art, arrels...’TorredelBaró

25DIUMENGE A les 11.30 hores

‘Construïm caixes niuper als ratpenats’Inscrip: 934793201. 3 €Espai Nat. del Remolar

Recordeu que podeu seguir les novetats a www.viladecans.cat, i a Twitter a través del hashtag #ViuViladecans

A les 17 horesXerrada: ‘La gent grani els maltractaments’CasalGentGranTorre-roja(c.PintorFortuny,32)

infants joves

11DIUMENGE De 10 a 14 hores

Mercat de l’ArtHo org.: Fundación Espe-jo i Assoc. d’Arts i Oficis.RamblaModolell

A les 16.45 hores‘Viu i fotografia elcrepuscle al Delta’Inscrip: 934793201. 4 €Espai Nat. del Remolar

2DIUMENGE

DESEMBRE

De 10 a 14 horesMercat de l’Art i troba-da de cotxes clàssicsArts i Oficis+Classic Club.Parcde laMarina

EXPOSICIONS

Exposició permanent‘Pagesos i vilatans.Viladecans al segle XIX’Fotos i objectes del s. XIX.Torredel Baró

Exposició permanent‘Viladecans, 1.000 anys.Una mirada al passat’Repàs històric visual i escrit.Torre-roja

A les 18 horesXerrada: ‘I jo, què tincamb veure amb la vio-lència vers les dones?AteneuPabloPicasso

Fins al 17 de novembre‘Racons del Japó’Mostra fotogràfica sobre el paísnipó a càrrec de Sara Hernando.Centrede jovesCanXic

A les 21 horesConcert de Big Mama& The Crazy BluesPreu: 17 euros.AtriumViladecans

A les 21 horesMonòleg d’humorde Miguel NogueraPreu: 17 euros*.AtriumViladecans

LA PROPOSTA FAMILIAR

A cavall entre la música clàssica i elconte; entre l’orquestra en directe, elteatre, les titelles i les ombres, el 18 denovembre arriba a Atrium Viladecansl’espectacle ‘Lahistòriadel soldat’. Unrelat creat pel mític compositor rus IgorStravinsky per ser “llegit, dansat i tocat”.

L’actuació multidisciplinar serà repre-sentada per l’Orquestra Ensemble Bar-celona Clàssics i la companyia teatralPer Poc, a les 19 hores. El preu de l’en-trada és de 17 euros, però té un 20%de descompte percompra anticipadaabans de 48 horesde la representació.

La història, basadaen un conte popu-lar rus, presenta laconfrontació delque és material i es-piritual, del que cos-ta diners i del queno té preu, del bé i del mal. Ens ex-plica les aventures d’un soldat que, detornada a casa després de la guerra,ha d’enfrontar-se als paranys d’un di-moni per gaudir el seu amor amb unaprincesa.

RECORDA que tots els espectaclesd’Atrium Viladecans tenen un 10%de descompte per a menors de 25 anysi per a socis de la Biblioteca, del 15%per a majors de 65 anys i del 20%per a persones aturades. Això sí, elsdescomptes no es poden acumular.

A les 19 horesPresentació del llibre‘Ser madre hoy’Amb l’autorMiguelNoguera.BibliotecadeViladecans9

DIVENDRES A les 18 horesXerrada: ‘Com treballala policia científica?’AmbMossos d’Esquadra.Centrede jovesCanXic

17DISSABTE A les 7 hores

‘Viu i fotografial’alba al Delta’Inscrip: 934793201. 4 €Espai Nat. del Remolar

20DIMARTS A les 21 hores

Teatre: ‘Sé de un lugar’Cia. Prisamata.Preu: 17 euros*.AtriumViladecans

A les 22 horesBall de Saló SolidariHo org.: Assoc. Balls deSaló de Viladecans. 7,5€.Cubic

A les 18 horesBall Solidari de laGent Gran |3eurosHoorg.:AGGCanPastera.Cubic

1A les 12 horesAudició i ballada desardanesHoorg.:AmicsdelaSardana.Plaçade laVila

A les 18 horesActuació musical deMiguel Valle | Gratuït+Raquel Carmona i DJ Rafa J.Centrede jovesCanXic

P. 29

agenda

A les 20 horesTrobada jovede ganxet+ info: 93 647 00 24.Centrede jovesCanXic

A les 18 horesVisita guiada a les ex-pos ‘Pagesos i vilatans’i ‘Vincle. Art, arrels...’TorredelBaró

Del 23 nov. al 21 de des.‘Animals i homes’Dibuixos a llapis en blanc inegre a càrrec de Fran Criado.Centrede jovesCanXic

Fins al 30 de novembreExposició col·lectivaPintures de membres de l’Ass.d’Arts i Oficis de Viladecans.AteneuPabloPicasso

Fins al 31 demarç‘Vincle. Art, arrels, pagesia’Escultures i pintures del reco-negut artista Antonio Hervás.Torredel Baró

A les 19 horesÒpera: ‘Tosca’, deGiacomo PucciniPreu: 40-50 euros.AtriumViladecans

A les 18 horesTeatre-fòrum per laigualtat: ‘Lara al cercle’Per Teatraviesas TGO.EscolaMontserratina

*Espectacle amb 20% de descompte per compra anticipada (fins a 48 hores abans)** Venda de tíquets fins al 23 de novembre a Creu Roja Viladecans (dll.-dv., de 9 a 14 i de 15.30 a 18.30 h), a l’Ateneu d’Entitats Pablo Piasso(dll. i dc., de 18 a 20 h), al Centro Cultural Recreativo Andaluz (dll.-dv., de 17 a 19.30 h) i a l’Assoc. d’Art i Oficis (dll.-dv., de 17 a 20 h)

A les 19 horesPresentació del llibre‘Bumi Barú’Amb l’autoraMartaMañes.BibliotecadeViladecans

15DIJOUS A les 16.30 hores

Xerrada: ‘Lesfarmacioles a la llar’CasaldeGentGrandel’Alba-rosa (c. Tulipa, 3)13

DIMARTS A les 18 horesL’Hora del ConteAdreçat a infants de 4 a 6anys. Per PatriciaMcGill.BibliotecadeViladecans

A les 21 horesConcert d’Iván FerreiroPreu: 25-28 euros.Assaig obert a les 19 h.AtriumViladecans

A les 21 horesMonòleg d’humorde Riki LópezPreu: 17 euros*.AtriumViladecans

23DIVENDRES

A les 12 horesEspect.musical infantil:‘Landry, el rumbero’Preu: 7 euros.AtriumViladecans

DIVENDRES

30

A les 19 horesPresentació del llibrede l’autor DavidFernándezBibliotecadeViladecans

A les 12 horesPresent.del llibre ‘Judithysusmuñecasmonstruosas’Amb l’autoraNoemí TrujilloBibliotecadeViladecans

A les 20 horesNit Solidària. Sopar i ballPreu: 15 euros**.Hoorg.:ComissióViladecans Solid.Cubic

A les 18 hores14èConcertdeSta.CecíliaFestivalmúsic-coral. Gratuït.Ho org.: Cor Som i Serem.AtriumViladecans

De 17 a 20.30 hores, a Can XicFESTA DEL DIA DE LA DISCAPACITATActuacions de dansa, hip-hop i teatre; visionatdel curt Edu 30/11; concert de Ron Vudú ipica-pica. Ho org.: ASDIVI. Obert a tothom.

A les 15 horesXerrada: ‘Educació perals videojocs’Per laUniódeConsumidors.EscolaCanPalmer29

DIJOUS

Des del 5 de desembreViolència masclista en laparella: desmuntem mites?Ho org.: Assoc. Dones Segle XXI.AteneuPabloPicasso

30 de novembre i1 i 2 de desembre

FIRA MEDIEVAL+ info: pàg. 15

A les 21 horesConcert deMontserratCaballé iMontseMartíPreu: 35 euros.AtriumViladecans

Des del 3 de desembreExposició solidària d’artHo org.: Assoc. d’Art i Oficis.50% de vendes solidàries.CentreComercialVilamarina

Page 16: Revista de Viladecans - Novembre del 2012

agenda de serveismés informació i novetats a www.viladecans.cat

TELÈFONS D’INTERÈSAJUNTAMENTViladecans Informació 93 635 19 00Serveis municipals 93 635 18 00

Policia Local 092 / 93 659 40 24Mossos/Bombers 112Emergències mèdiques 061Comissaria del DNI 902 24 73 64Hospital de Viladecans 93 659 01 11CAP Maria Bernades 93 647 41 55CAP Mas Font 93 647 21 77Sociosanitari Frederica M. 93 647 35 25Serveis Socials (Sant Jordi) 93 658 15 62Serveis Socials (Montserratina) 93 658 02 31Serveis Socials (Can Palmer) 93 637 33 22Serveis Socials (Sales) 93 637 39 52Serveis Socials Generalitat 93 637 44 10Can Calderon 93 635 18 04Oficina de Treball (OTG) 93 647 35 10Síndic Municipal de Greuges 93 635 18 17OMIC (oficina del consumidor) 93 658 99 08Oficina Local d’Habitatge 93 659 41 56Oficina del Pla de Ponent 93 659 23 83Centre Municipal de Mediació 93 659 34 96Arxiu Municipal 93 635 29 85Poliesportiu del Centre 93 637 83 70Centre per a Joves Can Xic 93 647 00 24Centre Mpal. Edelia Hernández 93 647 43 87Fundació Ciutat de Viladecans 93 647 00 55Deixalleria 93 659 02 98Servei Local de Català 93 659 33 28Cementiri 93 637 77 85Serveis funeraris 609 46 19 92Tanatori de Ponent 93 633 34 10Atrium Viladecans 93 659 41 60Ateneu Pablo Picasso 93 659 14 56Ateneu can Batllori 93 637 61 68Biblioteca de Viladecans 93 637 40 90Casal Barri de Sales 93 637 94 04Casal de l’Alba-rosa 93 637 53 90Casal de Montserratina 93 659 30 87Casal de Can Pastera 93 637 79 85Casal de Torre-roja 93 659 40 39Oficina d’escolarització 93 647 23 58Escola Bressol La Ginesta 93 658 66 76Escola Bressol La Marina 93 659 18 83Escola Bressol La Muntanyeta 93 659 15 48Escola Bressol La Pineda 93 637 96 00Escola Àngela Roca I 93 658 06 93Escola Àngela Roca II 93 637 12 75Escola Can Palmer 93 658 19 81Escola El Garrofer 93 658 09 34Escola Doctor Fleming 93 658 10 34Escola Doctor Trueta 93 658 26 38Escola Germans A. Targa 93 658 96 53Escola Marta Mata 93 658 83 77Escola Mediterrània 93 637 57 37Escola Montserratina 93 658 85 11Escola Miquel Martí i Pol 93 635 76 60Escola Pau Casals 93 658 25 12Escola Viladecans IV 93 637 89 52Col·legi Goar 93 658 25 38Col·legi Sagrada Família 93 658 08 99Col·legi Sant Gabriel 93 658 17 50Col·legi Santo Tomás 93 658 07 87Col·legi Teide 93 658 19 53Institut Josep Mestres 93 658 08 84Institut Miramar 93 647 43 35Institut Sales 93 658 20 12Institut Torre Roja 93 637 37 00Academia Frandaser 93 637 06 43 Escola Oficial d’Idiomes 93 635 74 22Centre Formació d’Adults 93 658 64 51Aigües de Viladecans 900 71 07 10Correus Viladecans 93 659 17 01Gas Butà 93 662 06 98Jutjat 93 658 12 84Notaria 93 659 02 00Registre de la Propietat 93 658 61 19Viladecans Televisió 93 647 42 44

FARMÀCIES

REVISTA DE VILADECANSEdita: Ajuntament de Viladecans. 24.500 exemplars.Fotomecànica i impressió:Litografia Rosés, S.A. Dipòsit Legal: B-28726/87.Fotografia:Cristina Diestro, Pepa Álvarez, Ajuntament. Redacció: 93 635 19 10.Publicitat: Fabiola Romero, tel. 93 519 11 92 / 610 47 49 22.REVISTA DE VILADECANSno es fa responsable del contingut dels articles d’opinió.

Farmàcia AltésAv. Ballester, 10

Farmàcia ArtolaC. Guifré el Pelós, 36

Farm. B. del RomeroC. Pere Sala, 60

Farmàcia BadiaC. Sol, 67

Farmàcia BergaC. Jaume Abril, 23

Farmàcia MaciánPl. Arqueb. Modrego, 11

Farmàcia CulleréAv. Generalitat, 28

Farmàcia MongeAv. Gavà, 13

Farmàcia MontesPl. Hispanitat, 4 A

Farmàcia RocabeyeraC. Josep Irla, 15

Farmàcia RotllanC. Prat de la Riba,66

Farmàcia SalaC. Sant Marià, 99

Farmàcia UriarteC. Doctor Reig, 67

Farmàcia UrizAv. Miramar, 7

Farmàcia VilàAv. Molí, 37

TOTES Farmàcia Montes TOTES Farmàcia MontesFarmàcies B. del Romero i Montes Farmàcia B. del Romero Farmàcia B. del Romero Farmàcia B. del Romero

Farmàcia Monge Farmàcia Monge Farmàcia Monge Farmàcia MongeTOTES Farmàcia Uriz TOTES Farmàcia UrizTOTES Farmàcia Badia TOTES Farmàcia BadiaTOTES Farmàcia Artola TOTES Farmàcia ArtolaTOTES Farmàcia Rotllan TOTES Farmàcia RotllanTOTES Farmàcia Uriarte TOTES Farmàcia Uriarte

Farmàcies Uriarte i Montes Farmàcia Montes Farmàcia Montes Farmàcia Montes Farmàcia Rocabeyera Farmàcia Rocabeyera Farmàcia Rocabeyera Farmàcia Rocabeyera

TOTES Farmàcia Vilà TOTES Farmàcia VilàTOTES Farmàcia Culleré TOTES Farmàcia CulleréTOTES Farmàcia Altés TOTES Farmàcia Altés TOTES Farmàcia Monge TOTES Farmàcia MongeTOTES Farmàcia Sala TOTES Farmàcia Sala

Farmàcies Sala i Berga Farmàcia Berga Farmàcia Berga Farmàcia BergaFarmàcia B. del Romero Farmàcia B. del Romero Farmàcia B. del Romero Farmàcia B. del Romero

TOTES Farmàcia Monge TOTES Farmàcia MongeTOTES Farmàcia Uriz TOTES Farmàcia UrizTOTES Farmàcia Badia TOTES Farmàcia BadiaTOTES Farmàcia Artola TOTES Farmàcia ArtolaTOTES Farmàcia Rotllan TOTES Farmàcia Rotllan

Farmàcies Rotllan i Uriarte Farmàcia Uriarte Farmàcia Uriarte Farmàcia Uriarte Farmàcia Culleré Farmàcia Culleré Farmàcia Culleré Farmàcia Culleré

TOTES Farmàcia Rocabeyera TOTES Farmàcia RocabeyeraTOTES Farmàcia Vilà TOTES Farmàcia VilàTOTES Farmàcia Macian TOTES Farmàcia Macian

Farmàcia Badia Farmàcia Badia Farmàcia Badia Farmàcia BadiaTOTES Farmàcia Berga TOTES Farmàcia Berga

Farmàcies Sala Farmàcia Sala Farmàcia Sala Farmàcia Sala

DV 9 nov DS 10 nov DG 11 novDL 12 novDT 13 novDC 14 novDJ 15 novDV 16 novDS 17 nov DG 18 nov DL 19 nov DT 20 nov DC 21 nov DJ 22 nov DV 23 nov DS 24 nov DG 25 nov DL 26 novDT27 nov DC 28 novDJ 29 nov DV 30 nov DS 1 des DG 2 des DL 3 des DT 4 desDC 5 desDJ 6 des DV 7 desDS 8 des

9-13.30 h 13.30-16.30 h 16.30-20 h 20 h-9 del matí següent

HORARIS

LLISTAT DE FARMÀCIES

Impresa enpaper 100%reciclat publicitat

P. 30agenda

publicitat

EL ESTRÉS Y LA ANSIEDAD COMÓ PUEDE AYUDARTE LA

QUIROPRÁCTICA?

umbalgiaInsomnioCiática

olor CervicalAnsiedad

olor estómagograñas

VértigosSebastien Fuentes

Licenciado en QuiroprácticaDoctor of Chiropractic ( France )

Barcelona - Paris

Rbla.Pompeu Fabra, 81, bajos.08850 Gavà

Tel: 93 638 85 88

Especialistas en la Columna Vertebral y el Sistema Nervioso.

Cómo conseguirlo? El Sistema Nervioso Autónomo esta compuesto de dos ramas antagónicas: “Simpática” ( acelerador) y “Parasimpática” (freno).Para una adaptación óptima al estrés , es imprescindible que ambas estén en equilibrio. Si por ejemplo el “freno” funciona mal, el organismo permanece en estado de alarma constante y hablamos de estrés crónico. Si es el “acelerador” el que funciona mal, el organismo pierde capacidad de reacción y hablamos de estados depresivos o de fatiga crónica.

Al eliminar las interferencias nerviosas que existen en la Columna, el Quiropráctico restablece el equilibrio entre el “acelerador” y el “freno”, dando al organismo una mejor capacidad de adaptación a su entorno.

Un Sistema Nervioso Saludable es la mejor manera de protegerse ante el estrés y la depresión.A que esperas para venir a visitarnos ???

En nuestra sociedad actual, cuyo ritmo es cada vez más acelerado, las causas de estrés se multiplican: responsabilidades personales y profesionales, las relaciones humanas del día a día ( pareja, amigos, familia…), las preocupaciones económicas, el empleo, etc. Si añadimos a todo esto la falta de ejercicio físico y la mala alimentación, es muy fácil entender como tanta gente actualmente desarrolla síntomas de estrés crónico, se agota y cae en depresión o ansiedad.Aunque es imposible cambiar los ritmos del mundo que nos rodea, cuanto más regulada este nuestra bilogía interna más grande será nuestra capacidad de adaptación a todos estos cambios y causas del estrés.

Primera Visita

Presentando este valeIncluye: Estudio completo de la columna

Análisis postural Entrega de Informe

50€

29€

Especialistas en la Columna Vertebral y el Sistema Nervioso.

QUIROPRÁCTICA?COMÓ PUEDE AEL ESTRÉS Y LA ANSIEDAD

Especialistas en la Columna Vertebral y el Sistema Nervioso.

QUIROPRÁCTICA?COMÓ PUEDE AEL ESTRÉS Y LA ANSIEDAD

Especialistas en la Columna Vertebral y el Sistema Nervioso.

QUIROPRÁCTICA?YUDARCOMÓ PUEDE ACOMÓ PUEDE AYUDAR

EL ESTRÉS Y LA ANSIEDAD

QUIROPRÁCTICA?TE LAYUDAR

EL ESTRÉS Y LA ANSIEDAD Especialistas en la Columna Vertebral y el Sistema Nervioso.

QUIROPRÁCTICA?

os cambios y causas del esttesnía iga bilore nuestt es

unque es imposible cambiar los Aesión o ansiedary cae en dep

ta genomo tacender tnetodo estSi añadimos a

ceocupaciones erlas pesponsabilidades personales y pr

tuaca sociedad arn nuestElo? ronseguicómo C

QUIROPRÁCTICA?

. séros cambios y causas del esta capacidad de adaptación a rá nuestrande sergna más retn

itmos del mundo que nos runque es imposible cambiar los .desión o ansieda

nolla sírre desatntualmece atnta geo y la mala alimeccicio físiro la falta de ejet. ct, eo, el emplesonómicac

elaciones humanas del día a día ( par, las sesionaleforesponsabilidades personales y pez más avitmo es cada ro y, cultua

lo?

QUIROPRÁCTICA?

odos ta capacidad de adaptación a eguladaro más tnodea, cuaritmos del mundo que nos

, se agota ocónirés cromas de esttntación, es muy fácil no y la mala alime

elaciones humanas del día a día ( paés se multiplican: r, las causas de estoadrelecez más a

QUIROPRÁCTICA?

odos egulada

, se agota

, familia…), seja, amigorés se multiplican:

algibamu

capacidad de adaptación a su eio ere el equilibcestablerencias nerefferetnl eliminar las iA

hablamos de estados dep el que funciona ma”” el que funciona maradoreleca“Si es el

e y hablamos de esttnonstacoenr“fSi por ejemplo el

a una adaptación óptima al estraPador) yrelec ( a”” ( aaticá“Simp

uAvioso rema NetEl Sis

lo? ronseguicómo C

no.rotncapacidad de adaptación a su e, dando al o””, dando al ooenr“f y el”” y elradoreleca“e elrtnio e

en en la txiseviosas que rencias ne

ónica.rtiga caos o de fvesirhablamos de estados depganismo pier, el ol el que funciona ma

. ocónirés cre y hablamos de estrganismo per, el ol funciona ma”” funciona mao

escindible que ambas esrés , es impra una adaptación óptima al est).oenr (f”” (faticáasimpraP“ador) y

ro de dos tompuescónomo esta tu

lo?

ganismo una mejor r, dando al oo cticáropruiQolumna, el C

ción y cearde capacidad de rganismo pie

ma re en estado de alacmaner. oirén en equilibtescindible que ambas es

tagónicas: namas ar

Doctor of Chiropractic ( France )Licenciado en QuiroprácticaSebastien Fuentes

sigoVértsgraña

ogamótesrloodsiedanA

licavCerrlooaciátiCoinomsnIalgibamu

enir a visitava ras parA que espeesión.rdep

Svioso rema NetUn Sis

nos ??? renir a visita

a de praludable es la mejor mane

Tel: 93 638 85 88

08850 GavàRbla.Pompeu Fabra, 81, bajos.

és y la re el esttnegerse atora de p

Barcelona - Paris

Rbla.Pompeu Fabra, 81, bajos.

ncluye: Estudio ce: Estudio cncluyncluyncluyncluyII

PPP

50€50€

29€50€

29€29€29€29€29€29€29€29€e: Estudio ce: Estudio ce: Estudio ce: Estudio c

En

50€50€50€

me

o de la c

meme

50€50€

olumnaolumnaolumnaolumnaolumnaompletompleto de la c

or

o de la c

nfega de Itr Enalnálisis postur A

o de la c

alealevvo de la c

ve tando est

omplete: Estudio ce: Estudio ce: Estudio c

alev

isita

vv

isita isita isita V

e e tando esttando esttando est

V

esenrP

imerimerVimerimerPrrPPP

50€50€50€50€50€50€50€50€50€50€50€50€50€50€50€50€50€

50€ale

50€50€50€

olumnaolumnaolumna

alealealeale

isita a

isita isita isita imera a imerimerimer

50€50€50€50€50€50€50€50€

Page 17: Revista de Viladecans - Novembre del 2012

Vi!CABLE.BIZ ARA, FI BRA ÓPTICA FINS A LES EMPRESES DE VILADECANS INFORMA-TE'N!

WWW.WILADECANS.CAT