Revista de Viladecans - Desembre de 2014

40
P 5 DESEMBRE 2014 / NÚM. 219 / ANY XXIV www.viladecans.cat Revista d’Informació Municipal Les ordenances fiscals del 2015 augmenten els incentius per a la generació d’ocupació Reparació de l’edifici històric de Can Modolell, necessària per evitar-ne la degradació P 11 Els esforços municipals per estalviar energia, al congrés de ciutats ‘intel·ligents’ P 14 La multinacional instalarà la seva seu corporativa dins la planta de Gavà-Viladecans Roca aposta en ferm per seguir a la ciutat P 8 P 6

description

Roca aposta en ferm per seguir a la ciutat - Les ordenances fiscals del 2015 augmenten els incentius per a la generació d'ocupació - Reparació de l'edifici històric de Can Modolell, necessària per evitar-ne la degradació - Els esforços municipals per estalviar energia, al congrés de ciutats 'intel·ligents'

Transcript of Revista de Viladecans - Desembre de 2014

Page 1: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

P 5

DESEMBRE 2014 / NÚM. 219 / ANY XXIV www.viladecans.cat

Revista d’Informació Municipal

Les ordenances fiscals del 2015 augmenten els incentius per a la generació d’ocupació

Reparació de l’edifici històric de Can Modolell, necessària per evitar-ne la degradacióP 11

Els esforços municipals per estalviar energia, al congrés de ciutats ‘intel·ligents’P 14

La multinacional instal·larà la seva seu corporativa dins la planta de Gavà-Viladecans

Roca aposta en ferm per seguir a la ciutat

P 8

P 6

Page 2: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

2

Page 3: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

L’alcaldeDesembre 2014 VILADECANS

SÍGUELO@carlosruiztwitt facebook.com/carles.ruiznovella

3

Queremos ser una fábrica de oportunidades

El gran cambio que se está produciendo en Vila-decans a nivel económico es la diversidad que ofrece para la implantación de empresas. Conta-mos con espacios para oficinas, hoteles, empre-sas logísticas o de servicios, y naves industriales para grandes y pequeñas empresas, lo que per-

mite que cualquier sector de la economía pueda tener pre-sencia en nuestra ciudad. Esta variedad de oportunidades, sumada a nuestra posición estratégica, está posibilitando que, pese a los tiempos difíci-les, Viladecans esté atrayendo empresas y centros de multi-nacionales. El resultado es que a nuestro municipio han lle-gado muchas firmas importantes, como Unilever, Mesoestetic o Sealed Air, y que otras estén planificando o ya concretando su desembarco, como Desigual o Neinver, con su centro Vila-decans The Style Outlets. Algunas de ellas vienen con sus propios trabajadores, aunque siempre hemos encontrado viladecanenses entre ellos. Otras suponen nuevas contrataciones o son una oportunidad para reducir el des-empleo. Todas trabajan con los servicios municipales de asesoría a las empresas de Can Calderon para cubrir sus necesi-dades de personal. Pero lo más importan-te es que generan en su entorno un nu-meroso paquete de servicios a cubrir, que permiten nuevas oportunidades a empre-sas de la ciudad.

Por otra parte, disponer de las sedes españolas de compañías importantes y multinacionales supone incrementar el pres-tigio de Viladecans, lo que ayudará a la implantación de nue-vas empresas. Estoy seguro de que estos motivos han sido de-cisivos para que la compañía Roca haya tomado la decisión de concentrar toda la dirección del grupo a nivel mundial, así como sus centros de innovación y desarrollo, en sus instala-ciones de Viladecans y Gavà, allí donde nació. Hasta ahora era una de las fábricas más importantes del grupo; ahora será el centro de esta gran compañía. Para ello hemos creado un grupo de trabajo formado por re-presentantes de la empresa y de los ayuntamientos de Vilade-cans y Gavà, que estudiará cómo se hará esta implantación, có-mo se pueden crear nuevos espacios para que vengan nuevas empresas a trabajar en el entorno de Roca. El mejor resumen del proyecto es que si ahora trabajan unas 800 personas en la planta, en unos años serán más de 5.000 los trabajado-

res que tendrán su puesto en las muchas empresas que se implantarán en la zo-na. Viladecans quiere ser una fábrica de oportunidades y convertirse en el cen-tro de la innovación de la construcción sostenible.

DISPONER DE SEDES DE MULTINACIONALES, NUESTRA LOCALIZACIÓN

ESTRATÉGICA Y LA DIVERSIDAD DE NUESTRA

ECONOMÍA ATRAEN A NUEVAS EMPRESAS

Page 4: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

1l Jornada de portes obertes al Tanatori

3 l Recepció al centre Caviga l Xat amb la ciutadania

5 l Consell d’administració de les

empreses municipalsl Junta rectora de Can Sellarèsl Presentació del concurs

‘El Gran Estalvi’ (P. 15)

7 l Presentació dels cursos AWI.NET

8l Visita amb els consellers de Districte a diferents obres (P. 5)

10l Trobada de club s de lectura de la

província a Atrium (P. 18)

13l Comissió d’Economia de la Diputaciól Constitució del Consell de Serveis

Socials de Viladecansl Congrés de Ciutats Educadores

14l Premis de Reconeixement Cultu-

ral del Baix a Atrium Viladecans

18l Comissió d’Economia de l’Àrea

Metropolitana de Barcelonal Inauguració de l’Smart City Expo

World Congress (P. 14)

EL DIA A DIA DE L’ALCALDE

NOVEMBRE 2014

LA FOTO DEL

MES

Col· legi Sant Gabriel

Visites escolars a l’Ajuntament

facebook.com/carles.ruiznovella

4

19l Ponència de Viladecans a l’Smart

City Expo World Congress l Consell de l’Institut del Teatre

20l Signatura de conveni amb la

Universitat Politècnical Comissió de Territori i Ple extraoridnari de la Diputaciól Consell Econòmic i Social de Viladecansl Festa dels Drets dels Infants (P. 25)

21l Acte de celebració del 10è aniversari del centre Caviga (P. 25)

22l 2a Trobada de la Xarxa d’Innovació Educativa (P. 17)

23l Festival solidari de rítmica, patinatge i ball (P. 25)

25l Consell General de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

26l 2n Fòrum Delta sobre la formació i l’ocupació (P. 10)

l Consorci de Ca n’Alemany

27l Ple de la Diputaciól Consell de Localretl PleMunicipal de l’Ajuntament

28l Signatura de protocol ambRocal Inauguració de la Fira Medieval

i l’enllumenat nadalenc

30l Inauguració de l’Ateneu de les

Arts de Viladecans (P. 12)

@carlosruiztwitt

L M X J V S D

1 2

3 4 5 6 7 8 9

10 11 12 13 14 15 16

17 18 19 20 21 22 23

24 25 26 27 28 29 30

Page 5: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

Els consellers de Districte visiten noves actuacions urbanes amb l’alcalde Carles RuizL’alcalde Carles Ruiz va acompanyar els consellers dels tres districtes de la ciutat durant la seva visita a les obres del futur complex esportiu de la Torre-roja (a la foto) i als nous equipaments recentment construïts i inaugurats: el tanatori municipal i l’Ateneu de les Arts , oberts des del passat 6 d’octubre. A més de l’alcalde, hi eren presents els tres regidors de Districte, María Gato (Districte I), Anselmo Sánchez (Districte II) i Gracia San-cho (Districte III), i els regidors d’Alcaldia, Jo-sé Luis Nicolás, i de Planificació Territorial, María Salmerón.Cadascun dels tres Consells Territorials de Districte compta amb amb 18 conse-llers amb vot: sis regidors dels partits po-lítics amb representació municipal, sis re-presentants d’entitats ciutadanes i sis veïns del districte, majors de 16 anys, escollits per sorteig aleatori del Padró Municipal. Els Consells són òrgans participatius que van néixer l’any 2005 per fomentar que els ciu-tadans puguin influir en les accions del govern municipal molt més enllà del fet d’exercir el seu vot cada quatre anys a les eleccions locals. El 8 de novembre del 2007 va tenir lloc a Atrium Viladecans l’acte de constitució dels tres Consells.

Extracte de novembre.No et perdis el proper xat, el 12 de gener a les 19 h a www.wiladecans.cat

TOMIPer què aquest estiu no han fu-migat perquè no se’ns mengessin els mosquits? No em val l’excusa de les famoses retallades perquè els impostos bé que els cobren a preus desorbitats.

L’ALCALDEHola Tomi, el tractament contra els mosquits s’ha realitzat igual que al-tres anys malgrat que al principi la Generalitat va denegar la subven-ció per fer-ho. Pel que m’han dit, la persistència dels insectes ha vingut donada pel clima singular que es-tem tenint.

JUAN¿Para cuando la fibra óptica de Jazztel en nuestro municipio?

L’ALCALDEHola Juan, no tengo conocimiento de intenciones de inversión de es-ta compañía. Sí que sé que Movis-tar está haciendo la extensión de su red por la ciudad y puedo informar-te que vamos a iniciar el concurso para extender la red municipal de fi-bra óptica, que actualmente utilizan Adamo y Orange, por toda la ciudad.

CRISTINAM’agradaria que es valorés posar una mica de llum a les parades de bus com la de davant del Carrefour Express, ja que per la nit o a prime- ra hora gairebé no s’hi veu..

L’ALCALDEHola Cristina, ja he demanat a l’Àrea Metropolitana, que és qui gestiona les parades, que es faci una millora progressiva. Tens raó en que algu-nes, pel lloc on estan ubicades, ne-cessiten més reforç d’il·luminació. Intentarem resoldre-ho.

EL XAT

Desembre 2014 VILADECANS

5

CONSULTEU TOTES LES PREGUNTES QUE ES VAN FER AL XAT AL WEB WILADECANS.CAT O AMBEscola Pau Casals

Page 6: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

actualitatNúm. 219

CIUTAT 11

6

EMPRESA I OCUPACIÓ 6

EDUCACIÓ 17

MEDI AMBIENT 14

Empresa i ocupació

LA EMPRESA ROCA LIGA A VILADECANS SUS PLANES PARA EL FUTUROActividad. La multinacional se compromete a mantener su fábrica y, además, trasladará a ese mismo recinto su sede corporativa

xión estratégica en la ciudad cree si-nergias con otros proyectos muni-cipales, tales como la redefinición del Polígono Industrial del Centre, la atracción de empresas a la ciu-dad o el impulso de la innovación y la eficiencia energética.

Por ejemplo, entre otros, cuan-do “la compañía tenga recursos para invertir” se apostaría por la creación de un centro de innova-ción abierta en el ámbito de la edi-ficación sostenible, apoyada por la generación de nueva actividad económica en el entorno.

Por su parte, la alcaldesa de Ga-và, Raquel Sánchez, mostraba su alegría porque Roca “reafirme su compromiso con el territorio y con ese sentimiento de identidad que, durante casi un siglo, ha unido a las ciudades y a la empresa”.

El Grupo Roca seguirá fiel a sus orígenes y potenciará su actividad empresarial dentro del períme-tro de sus instalaciones en Gavà y Viladecans. Así consta en un protocolo de actuaciones firmado el 28 de noviembre por el gerente de la multinacional de sanitarios, Ramón Asensio, con los alcaldes de las dos ciudades.

La decisión supone una apues-ta clara de la empresa por perma-necer en su ubicación actual, tras las incertidumbres por la crisis y el cese de la actividad de su filial Baxi. Roca pretende reformar su actual recinto fabril para adecuarlo a sus necesidades de producción e, in-cluso, ampliar su actividad, como reconocía el propio Asensio: “Te-nemos mucho espacio infrautili-zado, quizás un 60 %, y el lugar, tan cercano al aeropuerto, es ideal pa-ra que deje de ser una fábrica más del grupo y se convierta también en el corazón de la compañía, ins-talando los servicios centrales, co-merciales y de innovación que te-nemos en la ciudad de Barcelona. Pero la idea no es reducir la acti-vidad productiva en esta fábrica sino lo contrario: crecer y hacerlo en un espacio físico más racional”.

Empresa y ayuntamientos han creado un grupo de trabajo para establecer el alcance de las mejo-ras en las 28 hectáreas del recin-to, que buscan concentrar más los edificios donde se desarrolla la ac-tividad y renovar las instalaciones, al tiempo que se dedique una par-te a nueva actividad económica, espacios públicos y otros usos que mejoren la integración de la em-presa en la trama urbana.

VILADECANS&CO El alcalde Carles Ruiz, por su parte, apuntaba que “la alianza con una de las compañías multinacionales más importantes de Catalunya tie-ne un gran potencial para el terri-torio y la economía”. Y es que Roca también se ha comprometido con el Ayuntamiento de Viladecans a establecer una relación más es-trecha, a través del programa de colaboración público-privada Viladecans&Co, para que su refle-

Ramón Asensio, gerente del Gru-po Roca, firma con los alcaldes de Gavà y Viladecans un acuerdo pa-ra dinamizar sus instalaciones.

El alcalde Carles Ruiz; el gerente del Grupo Roca, Ramón Asensio, y la alcaldesa de Gavà, Raquel Sánchez, tras firmar el protocolo

VIDA CIUTADANA 18

ESPORTS 21

Actualitat en números

posició ocupa Viladecans entre les ciutats d’Espanya amb les connexions més ràpides a Internet a través de fibra òptica, amb una ve-locitat mitjana de 131 Mbps. Segons un estudi mundial del servidor Netindex, només la supera la ciutat vasca d’Ermua. Impulsada per l’aposta de l’Ajuntament per la xarxa neutra de fibra òptica, la velocitat a la ciutat multiplica per cinc la mitja-na estatal.

2a

auònoms viladecanencs més hi ha en l’últim any, segons l’informe de con-juntura laboral del 3r tri-mestre del 2014. És un 1,3% més que al mateix trimes-tre del 2013. En total, a Vi-ladecans hi ha 3.786 autò-noms, mentre que els assa-lariats en són 10.501. Els assalariats han crescut més que els autònoms, un 4%.

49El recinto fabril se modernizará y se integrará más en el entramado urbano

Roca aspira a liderarun polo económico de la construcción sostenible en el país

Page 7: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

Desembre 2014 VILADECANS

5

Mira el vídeo de l’acte a Viladecans Televisió a través de l’app

7

L’empresa ha donat feina a mol-tes generacions de viladeca-nencs i ha llegat al municipi equipaments ciutadans.

Carles Ruiz Alcalde deViladecans«Esta alianza con una de las multinacionales catalanas más importantes tiene un potencial que puede acabar generando un polo económico basado en la construcción sostenible que potencie esta zona como uno de los pilares de la recu- peración económica de Catalunya.»

Ramón Asensio Gerente del Grupo Roca«Queremos potenciar la actividad industrial de la compañía y sumar a esta apuestala instalación del corazón corporativo de la empresa en ese mismo espacio. Tenemos en ello la misma ilusión que, hace casi cien años, tuvieron los hermanos Roca que fundaron aquí esta compañía. »

Raquel SánchezAlcaldesa deGavà«Es una gran noticia que la empresa reafirme su compromiso, no sólo por preservar la actividad allí donde nació, sino por darle un impulso renovado. Esto potenciará la actividad económica en la zona y, además, nos pemitirá plantear una mejora de nuestro entorno urbano.»

OPINIONES

L’agost del 1917, els germans Maties, Martí, Àngela i Josep Roca obrien els Tallers Roca per produir en sè-rie un radiador de foneria, creat al taller patern a Manlleu.

En poc temps, van apostar amb èxit per fer calderes, peces per sanitaris i banyeres. Fins al punt que van atreure l’atenció de capital americà al 1929 i l’em-presa passava a anomenar-se Companyia Roca Radiadors.

El creixement de clients i de producció als anys trenta es va veure trencat per la Guerra Civil, durant la qual la fàbrica va ser in-cautada pel Govern per produir obusos. Tot i això, acabada la con-tesa –i tot i l’impacte d’algunes bombes a la fàbrica i el desman-tellament d’algunes màquines–, la família Roca va reflotar-la.

Com d’altres indústries durant el règim franquista, els Roca van dissenyar un programa social per als treballadors i les seves fa-mílies, que compensava els sala-ris baixos i les dures condicions laborals i, alhora, els mantenia lli-gats a l’empresa. Així, es van crear l’economat, l’Hospital, l’espai so-ciocultural i esportiu de Can Se-llarès, un barri d’habitatges asse- quibles –Poblat Roca–, l’Escola Àngela Roca o la parròquia de la Mare de Déu de Sales. La vida de molts viladecanencs girava a l’entorn de la magnanimitat dels Roca, de la seva obra social.

A més, les vendes van agafar empenta de nou afavorides per l’autarquia promoguda pel rè-gim franquista. I l’empresa es va obrir a més productes, com aixetes i aires condicionats, que la van portar a crear noves fà-

D’un taller familiar a una multinacional líder mundial

briques de producció a diferents indrets d’Espanya als seixanta.

A finals d’aquella dècada, els successors dels primers acci-onistes americans van tornar l’empresa i la van rellançar, el que suposà un fort creixement demo- gràfic a la ciutat per donar res-posta a l’elevada producció.

L’empresa s’havia convertit en un referent per a la ciutat i, com a tal, també va estar al cen-tre dels moviments obrers que van prosperar a la dècada dels setanta. De fet, el conflicte labo-

ral que va mantenir una vaga du-rant 96 dies seguits entre el 1976 i 1977, en ple canvi de règim, va ser clau en la història del moviment obrer espanyol amb finalitats po-lítiques per la seva resistència.

Arribat el règim democràtic i amb el desmantellament del sis-tema paternalista empresarial, alguns equipaments com l’Hos-pital, Can Sellarès o l’Escola Àn-gela Roca van passar a mans de les administracions per seguir prestant servei a la ciutadania.

Mentre, l’empresa va seguir guanyant mercat i situant-se com a líder mundial del seu sec-tor. Les èpoques de crisi i la com-petència d’un mercat internacio- nalitzat van reduir el nombre de treballadors, però l’empresa ha mantingut la seva viabilitat –amb la concentració de la producció en menys fàbriques (ara en té 72 a 18 païssos), entre elles la de Vilade-cans, a punt de complir un segle de vida i que ara pot mirar amb optimisme el futur.

97 anys d’història

L’evolució de la ciutat i de l’empresa en l’últim segle han estat molt vinculades

Page 8: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

Actualitat Empresa i ocupació

8

Desde noviembre, el Centro de Promoción Económica y Servicios a las Empresas Can Calderon fa-cilita los trámites autonómicos y estatales para dar de alta una em-presa en los regímenes jurídicos de autónomo o sociedad limitada.

AUTÓNOMO EN UNA MAÑANACan Calderon ha pasado a formar parte de la red de Puntos de Aten-ción al Emprendedor (PAE), im-pulsada por el Gobierno de Espa-ña, con el que la Diputación ha firmado un convenio para simpli-ficar los trámites y ahorrar tiempo

Cooperativas, empresas de cons-trucción que contraten personal y emprendedores con un Plan de empresa, también favorecidos.

Las Ordenanzas Fiscales de 2015 incrementarán desde enero las bonificaciones para fomentar la contratación y la creación de em-presas, con especial atención a los colectivos con más dificultades de inserción y a la economía social.

Así, la tasa por la apertura de una actividad se reducirá hasta un 40 % para los menores de 25 años, mayores de 45 años, mujeres, pa-rados de larga duración y disca-pacitados; y se bonificará el 75 % cuando se abra un negocio en el Área de Centralidad Comercial o en 34 tramos de calles de las zonas con Plan de Barrios, como máximo hasta pagar una quota mínima de 415 euros. Además, las nuevas sociedades cooperativas tendrán

un descuento del 95 % y cualquier emprendedor que presente un Plan de Empresa de acreditada viabilidad, un 15 %.

Asimismo, una empresa de construcción tendrá una bonifi-cación creciente en el impuesto

Crear una empresa, más rápido en Can CalderonEmprendeduría

y recursos a las personas que quie- ren montar un negocio.

En el caso de un autónomo, se pueden hacer los trámites en unas pocas horas, mientras que para una sociedad limitada, como requiere también registrar previamente el nombre de la empresa y acudir al

Marcelino fue el primer emprendedor en utilizar el PAE

notario, se tarda varios días. Sólo será necesario hacer otros trámi-tes municipales si la actividad re-quiera de una licencia específica.

ATENCIÓN DE LUNES A VIERNESPara obtener más información o solicitar cita, se puede contac-tar con el Punto de Atención al Emprendedor a través del correo electrónico [email protected] o acudir presenciarlmente a Can Calderon (c. Andorra, 64) de lunes a viernes, de 9 a 13 horas, y tam-bién los lunes y miércoles, de 16 a 18 horas.

El Ayuntamiento aumentará los incentivos fiscales en 2015 para la generación de empleoEconomía. Parados de difícil inserción y negocios en zonas comerciales tendrán más bonificaciones

El alcalde visita en septiembre una nueva zapatería abierta en la ciudad

Congelación generalizada de impuestos y tasas

Por tercer año seguido, la mayo-ría de impuestos, tasas y precios públicos no tendrán incremento. Por ejemplo, el precio de Escoles Bressol Municipals, atención do-miciliaria o el impuesto de cir-culación. En el caso del Impuesto de Bienes Inmuebles (IBI), subirá unos 3,50 euros de media por vivienda. Por otro lado, se creannuevas tarifas para la tramitación de bodas civiles, pruebas policia- les de contraste de test de alcohol y drogas, pisos turísticos e insta-lación de circos en terrenos privados. El regidor de Economía Pere Gutiérrez apunta que “se contiene la presión fiscal sobre las famílias y se garantiza la pres-tación de servicios municipales”. Los impuestos cubren alrededor del 50 % del gasto municipal.

de obras por la contratación de hasta 75 nuevos trabajadores.

Esta medida se suma a la decidi-da en 2014 de incrementar hasta el 50 % las bonificaciones en el IAE para las empresas que incremen-ten su plantilla.

El centro, incluido en la red estatal de Puntos de Atención al Emprendedor

Desembre 2014 VILADECANS

Page 9: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

59

Centre Permanent PREUS DES DE

1.447€

Centre De Dia PREUS DES DE

550€

"PRESTACIÓ ECONÒMICA VINCULADA AL NOSTRE

CENTRE"

www.albarrosa.com

EL TEU BENESTAR ÉS EL NOSTRE COMPROMÍS

Page 10: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

Actualitat Empresa i ocupació

Patricia MarcosDisgroup«És curiós com, de vegades, empreses tan diferents podem tenir les mateixes necessitats. Per això, és molt important compartir els coneixements i experiències»

AIXÍ HO VAN VEURE

Pau PedrazaEGM Estavi i eficiència energètica«Ha estat molt interessant perquè quan selecciones a un treballador, o un partner, et centres en els seus coneixements i no ets tan conscient de les seves actituds i valors »

Nova acció professionalitzadora per a joves sense el graduat d’ESO

Formació

Ja és oberta la preinscripció al pro-grama Joves per l’Ocupació, impulsat pel Servei d’Ocupació de Catalunya i l’Ajuntament per a la millora de les possibilitats d’accés al món la- boral en dos perfils: Operacions

que es trobin en situació d’atur i inscrits al SOC com a demandants d’ocupació, preferentment sense el Graduat d’ESO, i que no participin en cap altra acció educativa. La pre- inscripció l’han de fer al Centre de Promoció Econòmica Can Calde-ron (c. Andorra, 64; 93 635 18 04).

Joves per l’Ocupació inclou la matriculació a l’Institut Obert de Catalunya per a l’obtenció del Gra-duat d’ESO i la possibilitat d’obte-nir un contracte laboral.

Auxiliars de Magatzem (270 hores) i Auxiliar de Serveis Administra-tius (300 hores).

Poden optar-hi els i les joves de 16 a 24 anys i els menors de 30 anys amb un grau de discapacitat, El Daniel va fer l’acció l’any 2013

Fent créixer empreses amb valorsEmpresa. Un centenar de professionals van participar al 2n Fòrum Delta

Gran part del capital de les empre-ses està en els seus treballadors i, per això, el 2n Fòrum Delta, impulsat per cinc ajuntaments de la zona Delta per abordar els potencials de les empreses, va apostar per recon- nectar negocis i treballadors. D’una

Afrontar els processos de selecció de personal i la formació de tre-balladors a través dels valors va ser l’eix de la jornada, al Cúbic.

Sergi Reverte parla de l’FP Dual

banda, amb assessorament sobre com es pot organitzar la formació continuada i les oportunitats que suposa la FP Dual. I, d’altra banda, amb la realització d’una selecció de personal ben orientada, que sigui la base per crear equips de treball compromesos, amb una empresa que fa el mateix a la inversa.

L’alcalde Carles Ruiz va destacar la importància “d’apropar les em-preses i la societat” i el valor del “tre-ball conjunt dels ajuntaments” .

10

Page 11: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

511

Desembre 2014 VILADECANSCiutatActualitat

l Estabilización de techos En los últimos meses, se han

realizado actuaciones para la estabilización de techos en

algunos espacios interiores: con puntales verticales en las zonas no ocupadas y, en los

espacios ocupados por traba- jadores, con un sistema de

refuerzo metálico de las vigas para poder mantener su uso. También se han impermeabili-zado algunas terrazas.

l Saneamiento de humedades Los problemas en las fachadas

contra los que se realizaron actuaciones en 1994 y 2006 se

han reproducido: las humedades por capilaridad tienen en la mayor parte de la fachada más de un metro de altura y llegan, en algun punto, incluso a tres. Por ello, además de colocar un sistema activo para invertir la ascensión de humedades a tra-vés de los muros, se ha actuado sobre la red de saneamiento del edifio para evitar que los focos que potencien humedad.

l Reparación de fachadas Se actúa sobre todas las pare-

des exteriores, excepto la de la terraza posterior y la de la

mediana con el aparcamiento, a la espera de una nueva actua-ción estructural. Se sustituye el revestimiento den aquellos puntos donde sea necesario, se

reparan y limpian los elemen-tos de piedra y se cambian las piezas cerámicas deterioradas. Además, se ha hecho una poda intensiva a dos árboles que

estaban forzando el muro de uno de los balcones.

Can Modolell, en reparaciónPatrimonio. El Ayuntamiento ha postergado el proyecto previsto de rehabilitación integral aunque aborda desde este mes una actuación parcial, pero necesaria, en el edificio histórico

Una niña, subida a hombros de su padre, admira el edificio, construido hace ya 122 años

El edificio, que acoge la Alcaldía, requiere de una actuación ‘de mí-nimos’ en techos y fachadas para su mantenimiento.

El proyecto que en 2008 redactó el arquitecto Josep Llinàs para la rehabilitación de Can Modolell, uno de los emblemas del patrimo-nio histórico de la ciudad y que aco-ge sevicios del Ayuntamiento, no se emprenderá aún pese a que los próximos días los andamios empe-zarán a tapar parte del edificio.

Ya hace tiempo que el equipo de gobierno municipal, para dar prio-ridad a otras necesidades, decidió aplazar la intervención integral a la espera de un mejor momento eco- nómico –pues su coste es de 11 millo- nes de euros–, y esa decisión ha lleva- do a la necesidad de realizar una

reparación ‘de mínimos’ para ga- rantizar la consolidación del edi-ficio y evitar su degradación. Los andamios serán el reflejo de la úl-tima fase de estos trabajos: el sa-neamiento de humedades y la re-paración de revestimientos de la mayor parte de las fachadas, que estará listo en el mes de abril.

Antes, a lo largo del último año y medio, se han realizado otras tareas, como la estabilización de techos en el interior del edificio.

De hecho, el Ayuntamiento ha ido reduciendo en los últimos años el uso de espacios en el edificio,

debido a los problemas estructu-rales que han hecho mella en Can Modolell con el paso de los años.

El coste de todas estas actua-ciones de mantenimiento de es-te edificio historico supera los 300.000 euros.

MODERNISTA CON PASADO MEDIEVALEl edificio de Can Modolell que hoy podemos ver es fruto de la transformación que el arquitec-to Josep Azemar realizó hace 122 años de una masía –con una to-rre de vigilancia de la época me-dieval adjunta–, para convertirla en un palacio modernista para la família Modolell.

El edificio fue adquirido por el Ayuntamiento a los albaceas de la herencia de Magdalena Modolell en 1955 y lo convirtió años des-pués en la sede consistorial.

Las obras evitan la degradación por las humedades y el paso de los años

ACTUACIONES CLAVE

Page 12: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

12

CiutatActualitat

La creatividad tiene nueva casaCultura. Ni la lluvia logró deslucir el acto de inauguración de la nueva sede del Ateneu de les Arts, el centro local de creación artística

El Ateneu de les Arts inauguró su sede estable el 30 de noviembre oponiendo su mejor arma, la creatividad, a un día lluvioso.

El Ateneu de les Arts de Viladecans ya tiene sede propia en la avenida del Doctor Fleming, 5, con varios espacios adecuados para la for-mación, la expresividad y la crea-ción en las diferentes especialida-des artísticas, desde el pasado 30 de noviembre, en que tuvo lugar la inauguración, con la asistencia de numerosos vecinos que no quiso perdérsela. Durante el acto en sus instalaciones, al que estaban invi-tados los vecinos y vecinas de los barrios de Ponent y la ciudadanía en general, se realizaron activida-des lúdicas y participativas, pensa- Arriba, participantes en un mural pictórico. Abajo, a la izqda., el protocolario corte de la cinta, y a la dcha.., actuación teatral

das para que el público asistente, acompañado de actores y actrices y músicos, pudiera hacer un “viaje” con distintas “paradas” por el nue-vo equipamiento.

PUERTAS ABIERTAS CON ACTIVIDADESLa lluvia sólo obligó a suspender la presentación de una instalación artística del diseador Pep Llecha en el exterior. Entre las activida-des, “viajeros” asistentes pudieron pintar entre todos un muro, que llenará de color el patio interior del Ateneu.

Gracias a las diversas “paradas” en diferentes espacios de las ins-talaciones, la ciudadanía pudo vi-sitar el ‘Pasillo de la multidiscipli-nariedad’ y sentarse en el colorista ‘Banco de la creatividad’ –donde los visitantes podían hacerse fo-

Page 13: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

513

Desembre 2014 VILADECANS

Arriba, participantes en un mural pictórico. Abajo, a la izqda., el protocolario corte de la cinta, y a la dcha.., actuación teatral

tos y subirlas a las redes sociales–; presenciar actuaciones de artis-tas de danza contemporánea y otras de música unida al arte; co-nocer los bucs de ensayo del equi-pamiento, e inmortalizarse en un photocall virtual.

EXPRESIÓN A CUALQUIER EDADLa fiesta de inauguración con-tó con la presencia del alcalde Carles Ruiz, el concejal de Cultu-ra, José Luis Atienza, y el director del centro, Sergio Ramos. El alcal-de recordó que este proyecto tie-ne, además de un objetivo cultu-ral y formativo, la finalidad de di-namizar la ciudad. Por su parte, el concejal de Cultura aseguró que el equipamiento “será un vivero y un hogar de cultura para esta zo-na de la ciudad” y, para su direc-

tor, “contar con un equipamiento dedicado a la creatividad y las ar-tes es un lujo “.

El Ateneu de les Arts es, desde sus inicios en 2009, cuando aún no tenía sede propia, una de las apuestas culturales de la ciudad y uno de los elementos centrales del plan de mejora integral de los barrios de Ponent. Esta apuesta ha desplegado propuestas de sensibi-lización y formación artística pa-ra todas las edades aprovechan-do varios equipamientos cultu-rales, sociales y educativos de los barrios de Ponent.

Ahora, con las nuevas insta-laciones, el Ateneu se convierte, aún más, en un espacio dedicado a la creatividad artística, donde se comparten saberes, experien-cias y bagajes para generar cono-cimiento, y se garantiza el acceso a la cultura, a fin de construir to-das y todos juntos una ciudad más fuerte y cohesionada.

En definitiva, si se busca un lu-gar donde expresar la creatividad personal y compartir experien-cias artísticas en diversas discipli-nas -música, danza, teatro, etc. -, el Ateneu de les Arts es el espacio ideal, dedicado a fomentar el ar-tista que todo el mundo lleva den-tro a cualquier edad.

El Ateneu estrena una sede estable tras cinco años de actividades artísticas

Muchas personas dejaron su ‘huella’ en un mural pictórico participativo Arriba, buc musical; abajo, danza

Page 14: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

14

Actualitat Medi Ambient

Els esforços municipals per estalviar energia, en el congrés mundial de ciutats intel·ligentsSmart City. L’Ajuntament va participar, per quart any consecutiu, a l’Smart City Expo World Congress per les seves accions innovadores

La ciutat va mostrar actuacions per estalviar energia i contribuir a la millora del medi ambient tot aplicant tecnologies i creativitat.

El 2011, Viladecans va presentar al saló internacional Smart City Expo World Congress, a Barcelona, la seva aposta per les infraestructu-res tecnològiques; el 2012, l’escola intel·ligent Enxaneta i el 2013, els projectes educatius innovadors de ciutat. Enguany, la protagonista ha estat l’eficiència energètica. Del 18 al 20 de novembre va tenir loc a la Fira de Barcelona l’esdeveniment, en què la ciutat hi va ser convida-da a participar per la Diputació de Barcelona per quart any per expli-car les estratègies i accions dirigi-des a esdevenir una ciutat intel·li-gent al servei de la ciutadania.

El pla estratègic d’eficiència energètica de Viladecans s’aplica des de diferents àmbits, tan pú-blics com privats, impulsant pro-jectes propis o fomentant l’estal-vi energètic en edificis municipals, llars, empreses i comerços. L’Ajun-

tament considera que aquest àm-bit, com d’altres de la seva gestió, ha de tenir una visió innovadora.

Així, s’ha impulsat l’autocon-sum d’energia amb una planta fotovoltaica a la teulada de l’Escola Enxaneta (que cobreix el 65 % de les necessitats), la creació de la primera xarxa intel·ligent per aprofitar l’excedent de producció energètica i la voluntat de con-vertir el polígon del centre en un espai econòmic sense emissions. Això se suma a les 1.070 plaques fotovoltaiques ja instal·lades a les teulades d’edificis munici-pals i als més de 1.500 m2 de pla- ques per al consum d’aigua calen-ta en edificis privats i públics.

També s’impulsen dos progra-mes de reducció de consums en escoles de la ciutat a través del canvi d’hàbits (un dels quals es va presentar al congrés amb la parti-cipació de la directora i un alumne de l’Escola Marta Mata) i un con-curs d’estalvi a les llars, a través de la col·laboració publicoprivada. A més, es treballa ja amb un siste-ma de control energètic als edi-ficis municipals i s’impulsa la te-legestió energètica de l’enllume-nat públic, entre d’altres mesures.

PAGAR EL PÀRQUING PEL TEMPS EXACTEL’Ajuntament també va aprofitar la presència al saló per exposar, de la mà de la primera tinenta d’alcalde, María Salmerón, el servei tecnolò- gic iParquing, per pagar només pel temps exacte d’estacionament a les zones blaves regulades. Un servei, a través del telèfon mòbil, de fàcil ús, que ja fa més d’un any que es pot fer servir al nostre municipi. A dalt, la ponència sobre l’app iParquing; a baix, la xerrada sobre eficiència energètica

José Luis AtienzaTinent d’alcalde de Medi Ambient i Ciutat Sostenible

«Gràcies al Mapa Energètic Local que hem elaborat podrem dissenyar accions concretes per reduir el consum dels habitatges de la ciutat que, juntament amb les mesures que estem aplicant als equipaments públics, ens ajudaran a assolir el compromís adquirit de reduir el consum energètic de Viladecans en un 20% al 2020.»

Carles RuizAlcalde de Viladecans

«Estem desenvolupant molts projectes en diferents àmbits per reduir la despesa energètica a la ciutat i, així,contribuir entre tots a tenir cura del planeta. Tant l’administració com la ciutadania podem fer moltes accions que sumin per deixar als nostres fills un món millor.»

LES OPINIONS

Maribel GascónDirectora de l’EscolaMarta Mata

«Un grup d’alumnes van rebre les explicacions dels tècnics per reduir les despeses innecesàries i de seguida les van veure molt clares i, molt convençuts, les anaven explicant a la resta d’alumnat, que ho ha entès i s’ho ha près amb molta implicació.»

L’Ajuntament fomenta l’eficiència en edificis públics, però també en llars i empreses

L’aposta per l’energia renovable es redobla amb l’autoconsum i les xarxes intel·ligents

Page 15: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

6515

ELS PROJECTES PROTAGONISTES

El 5 de novembre va tenir lloc l’acte d’inici del concurs El Gran Estalvi, impulsat per l’Ajuntament i l’empresa Unilever per incenti-var la reducció del consum de llum, aigua i gas a la llar i, per tant, ajudar a rebaixar les factures, a més de tenir cura del planeta. En total, s’hi han apuntat 70 llars de la ciutat, tant en la competició per comunitats com d’habitatges unifamiliars. El sector residencial representa més del 20 % del con-sum d’energia a la nostra ciutat.Es calcula que els participants puguin reduir més d’un terç dels consums mitjançant un kit d’es-talvi i aplicant uns senzills con-

Setanta llars es posen en acció per estalviarsells de conducta, com ara ajustar bé els termòstats de calefacció i aire condicionat, fer servir llums de LED i utilitzar correctament els electrodomèstics de més consum.El concurs premia les llars que més energia estalviïn amb fins a 6.000 euros per invertir en mi-llores energètiques als edificis.

ELS FANS, TAMBÉ El concurs ha creat la categoria de Fans, oberta durant tot el con-curs, per participar de manera no competitiva, tot aprenent a estalviar amb l’ajuda del kit de l’estalviador o de miniauditories.+ INFO: www.elgranestalvi.cat

Accions senzilles com apropar els escriptoris a les finestres o acostumar alumnes i docents a apagar els llums en finalitzar la classe estan aconseguint un es-talvi considerable en les pri-meres quatre escoles locals que participen en el projecte Euronet 50/50, impulsat per la Diputació i l’Ajuntament amb fons euro-peus. En 9 mesos, aquestes esco-les han estalviat 94 mWh de gas i 68 mWh d’electricitat, la qual cosa equival a 36 tones de CO2 que s’han deixat d’emetre a

Quatre escoles més eficients sense gastar un cèntiml’atmosfera i a una reducció de la factura de 12.868 euros, la meitat de l’import de la qual es queda per als centres.La iniciativa s’aplica amb una metodologia basada en l’apre-nentatge organitzacional i de canvis d’hàbits que no requereix invertir en millores de les instal-lacions, ja que aconsegueix op-timitzar la demanda energètica sense intervenir físicament sobre l’edifici. Les escoles participants són Marta Mata, Pau Casals, Mediterrània i Montserratina.

A dalt, la ponència sobre l’app iParquing; a baix, la xerrada sobre eficiència energètica

L’Ajuntament no només impulsa les energies renovables als equi-paments públics, sinó que vol que puguin compartir-la entre ells. El primer pas seria la creació, amb el suport de la xarxa de fibra òptica municipal, d’una ‘micro smart grid’, una xarxa intel·ligent d’energia formada per més d’un equipament per gestionar de forma eficient l’energia, tot i que

Energia en xarxa entre dos edificisla llei encara no ho contempla. El nucli seria l’Escola Enxaneta, que disposa d’energia solar foto-voltaica per a l’autoconsum amb una potència instal·lada de 130 mWh a l’any. Amb l’energia que no consumeix l’escola, es cobri-ria part de la demanda del veí ecoaparcament, amb punts de re-càrrega per a vehicles elèctrics, tot enviant els excedents puntuals.

Acte de llançament del concurs

Taller sobre l’estalvi a l’alumnat

Plaques al sostre de l’Escola Enxaneta

Desembre 2014 VILADECANS

Page 16: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

ActualitatActualitat Medi Ambient

La prevenció de residus, en augmentResidus. La recollida d’oli domèstic s’estén i es reactiva el servei de préstec de biotrituradores

S’han fet tallers de reaprofitament alimentari, compostatge cassolà, minimització d’embolcalls i guarni-ments de Nadal amb material reciclat.

Viladecans va fer una empenta al novembre a la prevenció de residus entre la ciutadania tot coincidint amb la 6a Setmana Europea de Prevenció de Residus. L’Ajunta-ment, a més de fer els quatre tallers, va posar en marxa a l’Escola Marta Mata el servei de recollida d’oli de cuina usat i va reprendre el servei municipal de préstec d’unes tritu-radores per a les restes de poda.

L’Escola Marta Mata és la cin-quena de la ciutat que participa de l’experiència municipal de recolli-da d’oli de cuina usat, que ja feien els centres Mediterrània i Pau Ca-sals, Montserratina i Sant Gabriel. S’han repartit embuts a les fa-

La representat xilena veu a l’Escola Mediterrània la tasca de compostatge

Reutilització de disseny

La prevenció de residus no és tan sols una forma de tenir cura del medi ambient, sinó que ha esde- vingut una oportunitat per a la fabricació d’objectes. Un exemple el trobem a l’estudi de disseny lo-cal Bel&Bel, la darrera creació del qual és el Zeero Scooter, un patinet elèctric a motor amb l’estructura d’una antiga motocicleta Vespa.

mílies per facilitar que aboquin l’oli en un contenidor del centre, que després és tractat per l’em-presa de treball social Solidança. En breu, també es posarà en mar-xa la iniciativa a l’Institut Sales.

Pel que fa a les biotrituradores, es poden demanar al Casal de l’Alba- rosa i, ben aviat també, a la Deixa-lleria Municipal.

EXEMPLE PER A XILE A banda, el 6 de novembre va visitar la ciutat una representant xilena, arran de la voluntat d’implantar el compostatge en comunes rurals de la regió de Tarapacá, un projecte en el qual col·labora la Diputació i, a través d’aquesta, l’Ajuntament, per a la transferència de coneixement. Es van visitar les escoles Mediterrà- nia i Can Palmer, l’Institut Sales, la Deixalleria i la fruiteria Pere Ra-mon, on es realitza compostatge.

16

Page 17: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

E P CS E I A L VILADECANSDesembre 2014

POSEM EN MARXA EL PLA LOCAL PER A LA MILLORA DE L’ÈXIT EDUCATIU DE VILADECANS

L’EDUCACIÓ,LA NOSTRA ASSIGNATURA PRIORITÀRIA

16

Page 18: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

2

E CS E I A L

Viladecans per l’èxit educatiuVILADECANSDesembre 2014

E P CS E I A L

El Departament d’Educació impulsa el Pla per a la Millora de l’Èxit Educatiu de Viladecans, que té com objectiu oferir una sèrie d’iniciatives i projectes als centres educatius ‘a mida’ de les seves inquietuds i necessitats.

No tenim cap dubte que el Pla serà tot un èxit. Perquè, si treba-llem tots junts, aconseguirem els quatre objectius que ens hem fixat aconseguir:

Per primera vegada en la nostra història, l’any 2013, els alumnes de quart d’ESO de Viladecans van superar la prova de competèn-cies amb més èxit que la mitjana catalana. Va aprovar-la el 87 per cent, mentre que a Cata-lunya va ser el 85 per cent. El 2012, el 81 per cent dels alumnes viladecanencs havien asso-lit bons resultats, i la mitjana catalana havia estat del 82 per cent. La millora aconseguida pels joves de la nostra ciutat és molt notable.

Aquestes dades no indiquen que l’escola hagi superat tots els problemes, però és una xifra que ens assenyala que estem treballant en la bona direcció, malgrat que continuem patint dificultats i retallades. En aquest sentit, vull destacar l’esforç col·lectiu de les i els docents de Viladecans per superar-les. Amb ells, estem treballant conjuntament per desenvolupar a

la nostra ciutat un pla d’èxit educatiu, posant tots el nostre gra de sorra. Per la nostra part, crec que l’Ajuntament ha col·laborat més enllà de les seves competències per millorar els recursos i programes de les escoles.

En els últims anys hem impulsat la construc-ció de nous centres, el Pla de Xoc de millora de les instal·lacions escolars, la dotació d’ins-truments per a la digitalització de totes les aules (pissarres digitals, tauletes...), l’arribada d’Internet de molt alta velocitat i capacitat a tots els centres, la xarxa municipal d’escoles bressol, el batxillerat artístic, l’FP Dual i tan-tes altres accions que els centres educatius desenvolupen.

L’última és aquesta que ara us presentem: el Pla Local per a la Millora de l’Èxit Educatiu.

Perquè, en l’àmbit més pràctic, si les genera-cions que vénen se’n surten, el conjunt de la so-cietat millora. I més en temps de crisi; l’educa-ció és la principal inversió de futur que podem fer. Els nostres joves, formats, hauran d’acce-dir a les possibilitats que s’obren a Viladecans, i les que sorgiran a tot el país a mesura que la situació econòmica es normalitzi.

L’èxit educatiu ha de ser una obsessió, una prioritat, perquè els nostres estudiants són el nostre futur.

Seguir millorant les taxes d’èxit escolar aprofitant les oportunitats de desenvolupament personal i social dins i fora del sistema escolar.

Assegurar i ampliar la igualtat d’oportunitats educatives, sense discriminacions, dins i fora del sistema escolar al llarg de tota la vida.

Fomentar la innovació educativa com a canvi de paradigma educatiu.

Aconseguir la col·laboració entre els protagonistes (famílies, centres educatius, associacions, entitats i empreses).

1

3

4

2

Els objectius del Pla

Amb la motxilla carregada d’il·lusió

Carles Ruiz, alcalde de Viladecans

En els darrers anys i sota el lema A Viladecans TU eduques, hem dut a terme tota una sèrie de projec-tes per assolir l’èxit educatiu. Un dels principals projectes ha estat la digitalització dels centres, que anomenem W!escola.

Per a aquest curs 2014-2015 portem la motxilla carregada d’il·lusió amb gairebé 400 activitats participati-ves per a tots els cicles educatius: les escoles bressol, l’educació in-fantil, primària i secundària, el ba-txillerat i la formació professional.

De la mateixa manera, poten-ciem les activitats fora de l’ho-rari lectiu: culturals, esporti-ves, artístiques i d’educació en el lleure.

L’optimització dels recursos i l’ús educatiu dels espais dels centres escolars i d’altres de l’entorn pròxim han de permetre que els infants i els joves puguin, un cop finalitzat l’horari escolar, continuar adquirint les habili-tats i capacitats necessàries per al creixement personal.

@carlosruiztwitt

facebook.com/carles.ruiznovella

Que tots els nostres nens i nenes puguin tirar endavant

Page 19: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

Família Centres educatius

Associacions i entitats

Empreses

PER L’ÈXIT EDUCATIU

3

E P CS E I A L VILADECANSDesembre 2014 Viladecans per l’èxit educatiu

Per aconseguir l’èxit educatiu cal la implicació i la participació de tots: infants, joves, adults i gent gran. “Sentir-se part de” és la primera con-dició per implicar-se en el procés educatiu.

FAMÍLIA Perquè sabem que l’èxit educatiu comença a casa, continua a l’escola i segueix al carrer, el treball de l’ Ajuntament de Viladecans està orientat a l’enfortiment dels vincles entre famílies, escola i entorn, inci-dint molt especialment en la sensibilització i la formació de les famílies per afavorir actituds de participació, d’equitat i de superació de prejudicis.

CENTRES EDUCATIUS Els i les docents són una peça clau, la seva im-plicació i experiència dóna qualitat al valor educatiu. Per això, una de les novetats més significatives del Pla són les activitats de su-port al professorat dels nostres centres educatius.

La nostra oferta és una proposta viva que pretén donar eines per afrontar els nous reptes que any rere any suposa la docència. En la proposta municipal es recullen les noves activitats dels diferents depar-taments i organitzadors per treballar els diferents eixos transversals.

Els docents també tenen al seu abast dossiers pedagògics i altres do-cuments que permeten el treball previ o posterior a l’aula, així com les fitxes per avaluar les activitats.

A Viladecans els docents han format part de les nostres xarxes desde el inici. Només amb la seva participació i implicació, assolirem l’èxit del Pla. Perquè ells són els que més en saben.

ASSOCIACIONS I ENTITATS L’implicació de les associacions i entitats de la ciutat després de molts anys d’esforços i treball en els dife-rents àmbits han ajudat a fer molts avenços educatius i fan pales la necessitat i garantia d’aquest compromís conjunt.

EMPRESES Estem aconseguint fer entrar el món laboral al sistema educatiu. És molt important la tasca d’ implicació que estan duent a terme diferentes empreses, col·laborant activament amb la mirada po-sada en els reptes de futur que ens esperen.

Les accions que presentem tot seguit configuren el nostre temari, el nostre programa, el nostre pla, que ens permetrà arribar a la meta que ens hem proposat: millorar l’educació a Viladecans.

El nostre pla d’estudis A Viladecans tothom educa

1.Realitzar accions de coresponsabilitat entre centres educatius, famílies i administració local (Escola oberta al barri, Formació mares i pares, etc.).

2.Promocionar l’excel·lència educativa des dels aprenentatges bàsics.

3.Crear propostes educatives amb continguts digitals (per fer amb família i a l’escola).

4.Oferir un gran ventall d’activitats. (Consulta: www.viladecans.cat/educació)

5.Donar suport a les famílies amb nous tallers de formació.

6.Apostar per la digitalització dels centres: amb WI-FI i connexió d’alta velocitat.

7.Posar en marxa nous projectes dins la Xarxa d’Innovació Educativa.

8.Promoure accions i sensibilitzar sobre projectes d’estalvi energètic: cada escola aprèn a reduir els seus consums de llum, gas i aigua.

9. Impulsar la Xarxa d’escoles de primària.

10.Tractar des de la perspectiva de gènere totes les accions educatives.

11.Fomentar l’aprenentatge al llarg de la vida: l’educació d’adults i les llengües estrangeres.

12. Promoure l’esperit emprenedor dins de l’escola.

Protagonistes del Pla Local per a la Millora de l’Èxit Educatiu

PROTAGONISTESASSIGNATURES

Page 20: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

E P CS E I A L

Viladecans per l’èxit educatiuVILADECANSDesembre 2014

4

L’AJUNTAMENT OFEREIX MÉS DE 180 ACTIVITATS I RECURSOS PER A DOCENTS I FAMÍLIES

L’educació és una cursa de fons que ens acom-panya gairebé des del naixement, tant en el si familiar com en els centres educatius. Aquest ‘viatge’ comença amb l’educació infantil, que es comença a impartir dels 0 als 3 anys a les escoles bressol (al municipi en tenim 4 de municipals i 7 llars d’infants privades). És una etapa educativa no obligatòria i que abarca també el segon cicle d’educació in-fantil. Aquest es pot fer a les 11 escoles pú-bliques i els 5 col·legis concertats de la ciu-tat, que també imparteixen la següent etapa, ja obligatòria, l’educació primària, que abar-ca sis cursos.

Després, s’ha de continuar amb l’Educació Se-cundària Obligatòria (ESO). Són quatre cur-sos que, a la nostra ciutat, es poden fer en 5 instituts públics i altres 4 centres concertats.

I en aquesta cursa de fons, que és plena de re-lleus també, arriba llavors el moment de de-cidir la nostra estratègia i córrer en solita-ri. Arriba l’hora de l’educació postobligatòria, escollirem entre els Cicles Formatius i el Ba-txillerat, presents en quatre centres públics i dos de concertats.

Hi ha qui, cansat de la cursa, pensa en tirar la tovallola, però l’oferta educativa intenta que no abandonin i, per això, estan els Progra-mes de Formació i Inserció PFI (en un ins-titut públic, un centre privat i el centre mu-nicipal Can Calderon), que garanteixen que el corredor acabarà creuant la meta enca-ra que sigui a un ritme més lent, potser amb una petita ajuda extra com la que li pot do-nar el Centre de Formació d’Adults, per re-prendre els estudis i obtenir una titulació.

I aquell alumnat que mantenia les forces en-cara el camí de la meta fent els cicles forma-tius de grau superior (en dos centres públics i un de privat) o acabant el batxillerat (en un dels quatre centres públics i dos de concer-tats) per afrontar després la universitat.

I és que aquesta cursa no té una sola meta. En té moltes, totes les que ens proposem durant la nostra vida. A això contribueixen l’Escola Oficial d’Idiomes (amb formació en tres llen-gües estrangeres, anglès, francès i alemany) i el propi Centre de Formació d’Adults Edelia Hernández. Mai és massa tard per agafar el relleu i encarar la via cap a la meta.

Acompanyem l’alumne en el seu creixement

El currículum educatiu

Més de 30 centres ofereixen educació reglada a la nostra ciutat durant tota

la vida educativa

SOLIDARITAT I COOPERACIÓ

INTERNACIONAL

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

I ACCIÓ COMUNITÀRIA

RELACIONS INTERNACIONALS

PROMOCIÓ ECONÒMICA

EDUCACIÓ

· Lliga dels Llibres: motivació de la lectura per plaer.

· Espais Familiar i Nadó: suport a les famílies amb nens/nenes de 0-3 anys.

· Suport i assessorament psicològic a les Escoles Bressol.

· Ludoteca, per a infants de 0 a 6 anys.

· Cantem junts: cantata amb alumnes de primària. Hi participen 11 escoles.

· Projecte de prevenció de l’absentisme.

CULTURA

· Ateneu de les Arts. Batuescola i la Mostra de teatre dels alumnes de primària, per potenciar la llengua oral i fomentar les competències artístiques.

· Ateneu d’Entitats Pablo Picasso. Fomentar l’associacionisme i les entitats de la ciutat.

· Ateneu de Cultura Popular Can Batllori. Treball per fomentar la cultura popular i tradicional.

· Biblioteca de Viladecans.

SERVEIS SOCIALS

· Suport econòmic a les famílies per ajudar a la cohesió social: beques de menjador i complements, beques de llibres i material, subvenció per a la piscina per a l’inclusió amb els alumnes amb necessitats especials.

· Treball de suport amb mediador/ra magrebí i romaní.

· Treball de suport als centres educatius.

· Suport a l’escolarització i a l’absentisme escolar.

IGUALTAT DE GÈNERE

· Activitats sobre la igualtat de gènere i la prevenció de relacions abusives adreçades a alumnes i docents.

· Maleta ‘viatgera’ de literatura infantil no sexista.

· Activitats sobre educació per a la igualtat de formació per a les famílies.

· Guia de literatura infantil no sexista.

Anem per nota complementant l’oferta educativa

EL GENER DEL 2015 US PRESENTAREM TOTES LES ACTIVITATS DEL PLA DE L’ÈXIT EDUCATIU EN 3 ACTES, UN PER A CADA DISTRICTE. MIRA L’ÚLTIMA PÀGINA D’AQUEST ESPECIAL I APUNTA-T’HI!

Page 21: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

E P CS E I A L VILADECANSDesembre 2014 Viladecans per l’èxit educatiu

5

Viladecans ha decidit no quedar-se només en una oferta de mínims, aquells establerts pel cu-rrículum educatiu. Per això, l’Ajuntament en destina prop de dos milions d’euros a l’any en una competència que no és seva, però que fa créixer els seus ciutadans. I és per ajudar-los que es decideix sufragar places públiques d’es-cola bressol i l’extensa oferta d’activitats edu-catives complementàries per donar suport als i les docents dels nostres centres educatius per-què tinguin un major ventall de possibilitats per dur a terme la seva feina. De fet, cada any es proposen als centres més de 180 activitats en diferents àmbits per tal d’obtenir resultats més positius de l’aprenentatge.

A més, s’està aconseguint apropar la relació entre el món educatiu i el món laboral, amb un treball cooperatiu que evidencia el taran-nà d’una ciutat que entén que l’educació és co-sa de tots.

Però el temps educatiu, fruit d’aquest com-promís de l’Ajuntament amb l’educació, tam-bé va més enllà de l’horari lectiu. I es tiren en-davant experiències com els Plans Educatius d’Entorn, l’ampliació dels casals a l’estiu, la xar-xa de biblioteques de barri i de centres cívics, l’oferta de tallers per al jovent o l’increment de parcs i zones de joc a l’aire lliure que aju-den les famílies a educar.

Apostem per multiplicar les eines d’aprenentatge

Més enllà dels continguts lectius

Dels pressupostos municipals surten cada any més de 2 milions d’euros per ampliar els recursos educatius

WWW.VILADECANS.CAT CONTACTE: EDUCACIÓ@VILADECANS.CAT

Anem per nota complementant l’oferta educativa

SALUT PÚBLICA

I CONSUM

CONVIVÈNCIA I CIUTADANIA

ESPORTS

· Piscina gratuïta als alumnes de 1r. de primària.

· Subvencions a les entitats esportives i les AMPA.

· Programa per fomentar l’esport escolar. Subvenció i material.

· Obertura d’instal·lacions esportives per a centres educatius.

· Subvenció per a l’Inclusió amb els alumnes de necessitats especials.

· Jocs Escolars i Trobades.

· Natació Escolar.

· Cros escolar.

· Formació de mediació entre iguals dirigit al professorat i a l’alumnat.

· Serveis de medicació per a alumnes i famílies.

· Activitats per crear eines per a la gestió de conflictes.

· Programes de promoció i educació de la salut: primers auxilis, sexualitat, nutrició, higiene postural; així com la prevenció en l’ús de l’alcohol, el tabac i altres drogues, adreçats a alumnes i docents.

· Programes de protecció a la salut: salut bucodental i de vacunació escolar.

POLICIA LOCAL

· Agents de proximitat referents a cada un dels centres.

· Activitats per a la mobilitat segura.

· Vigilància de l’absentisme escolar al carrer.

PATRIMONI CULTURAL

· Activitats organitzades des de l’Arxiu Municipal per conèixer la realitat passada o present de Viladecans, per als docents i alumnes de Viladecans.

· Activitats organitzades des del Museu per mostrar i posar de manifest el valor del patrimoni cultural local als alumnes de Viladecans.

· Activitats per conèixer la història de la ciutat.

FUNDACIÓ CIUTAT DE

VILADECANS

JOVENTUT

MEDI AMBIENT

· Activitats per fomentar l’ús educatiu de les noves tecnologies, taller de Facebook i Youtube per a les escoles.

· Orientació als joves dels centres de secundaria.

· Aules d’estudi nocturnes.

· Punt d’Informació Juvenil: assessoria acadèmica, laboral, de salut i de mobilitat internacional.

· Espai d’estudi assistit a Can Xic per a joves.

· Suport a l’àmbit d’igualtat.

· Tallers de sexualitat i afectivitat.

· Activitats per conèixer el patrimoni natural i la biodiversitat de la ciutat.

· Activitats que facilitin la mitigació del canvi climàtic des de l’àmbit escolar, de manera que s’estableixi una relació directa entre els problemes globals i les solucions locals tot treballant per construir una responsabilitat individual i col·lectiva davant dels grans reptes ambientals que planteja el present i el futur.

· Programes per sensibilitzar i treballar l’estalvi i l’eficiència energètica a les escoles.

Page 22: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

6

E P CS E I A L

Viladecans per l’èxit educatiuVILADECANSDesembre 2014

Tauletes digitals per realitzar activitats d’aprenentatge.

Jordi Bordas, Campió del Món de Pastisseria 2011 a la escola Montserratina.

Viladecans: Excel·lent en innovació educativaA Viladecans estem duent a terme programes que ens han convertit en una ciutat de referència a Europa en aquest àmbit.

Una de les línies de treball per afavorir la inclusió passa per crear, impulsar i donar suport a projectes educatius innovadors com aquests:

CONSULTA CONTINGUTS A LA WEB O AMB L’APLICACIÓ

En col·laboració amb centres educatius, administracions i empreses de quatre països euro-peus i el suport de la Unió Euro-pea, s’està impulsant un projec-te per dissenyar un programari tecnològic que permeti perso-nalitzar més el procés d’apre-nentage de cada alumne com a suport per al professorat de les assignatures de matemàtiques, ciències i tecnologia. L’acció es fa amb la participació dels docents per definir les necessitats.

Projecte IMAILE

Xarxa Estatal de Ciutats EducadoresEl 1996, en el marc de l’Asso-ciació Internacional de Ciutats Educadores, les ciutats espa-nyoles associades es van cons-tituir com una xarxa territorial, donant lloc a la RECE (Xarxa Es-tatal de Ciutats Educadores). En aquest context, l’Ajuntament de Viladecans es va proposar lide-rar una xarxa temàtica que por-ta per títol ‘Innovació educativa

per a la millora de l’èxit educa-tiu’. La finalitat de les xarxes te-màtiques és promoure l’inter-canvi d’idees i bones pràctiques, el treball en comú i la col·labo-ració entre ciutats.

Pla per impulsar la innovació educativa

Volem convertir Viladecans en una plataforma d’innovació educativa i treballem amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat per dotar als centres de Viladecans de la tec-nologia necessària. Volem què les escoles de Viladecans pu-guin aplicar canvis metodolò-gics en el procés d’ensenya-ment-aprenentatge a partir de la utilització de dispositius a les aules, una plataforma educati-va que permeti estratègies de

Hem adquirit 34 tauletes di-gitals per realitzar activitats d’aprenentatge i millorar la comprensió dels temes, les competències digitals, la cre-ativitat, l’aprenentatge au-tònom i la motivació. A més, per afavorir aquest procés, el professorat i les famílies reben formació específica. Aquestes tauletes romanen en un cen-tre al llarg d’un any i, un cop acabat aquest període, passen a un altre centre.

L’objectiu del projecte és fo-mentar la cultura emprene-dora i les competències bàsi-ques dels estudiants del cicle superior d’Educació Primària. Es treballen els valors, hàbits i les capacitats claus vincula-des a l’emprenedoria: analit-zar i resoldre problemes, con-fiança en si mateixos, esperit creatiu i foment de la coo-peració i el treball en xarxa.

Enguany participaran les es-coles Can Palmer, Montserra-tina i Enxaneta.

treball col·laboratiu i ensenya-ment personalitzat, aplicant En-torns Personals d’Aprenentatge.

Tot això i unes bones condi-cions de connectivitat a In-ternet (WIFI a les aules, fibra òptica als centres, 1 Gb de velo-citat real) donarien a la ciutat les condicions per poder ser un territori avançat en educació i a l’alçada de les necessitats de l’educació que es necessitarà en el futur.

Tauletes digitals

Cultura emprenedora a l’escola

Més informació a www.imaile.eu(web en anglès)

WWW.VILADECANSTV.TV

Més informació a www.edcities.org

WWW.VILADECANSTV.TV

MIRA LA NOTÍCIA A WWW.XIEVILADECANS.CAT

WWW.VILADECANSTV.TV

www.viladecans.cat facebook.com/ajuntamentdeviladecans

Page 23: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

7

E P CS E I A L VILADECANSDesembre 2014 Viladecans per l’èxit educatiu

Col·laboració amb Fundació Agbar per portar a terme la prova pilot ‘Aulas Creativas’

La ‘XIE’ impulsa projectes in-novadors en els centres edu-catius de la ciutat, sempre des d’una vessant oberta i col-laborativa entre els diferents agents (docents, alumnes, AMPA, famílies, empreses, joves). Ajuda a tots els profes-sionals oferint formació a mi-da, i crea nous camps d’acció que conviden a la motivació.

ImpulsTIC

Xarxa d’Innovació Educativa

L’AMPA és una entitat fona-mental per al bon funciona-ment de la comunitat esco-lar, perquè una bona AMPA fa millor el centre.

Per dur a terme aquesta tas-ca s’ha elaborat la ‘Guia AM-PA 2.0’, una sèrie d’accions formatives per ajudar les AMPA de la ciutat a créixer com a organització.

AMPA 2.0

FP DualPer primera vegada a Vilade-cans, durant el curs 2014-2015, s’ofereix l’experiència de for-mació professional dual. L’Ins-titut Torre Roja compta amb dos graus mitjans (Comerç i Atenció a les persones en situ-ació de dependència) i un grau superior (Gestió Comercial i Màrqueting) de Formació Pro-fessional per apropar les com-petències professionals al que demanda el sistema productiu. L’alumnat, a més de fer classes a l’institut, fa una estada remune-rada a l’empresa per mitjà d’un

contracte o d’una beca. Per po-der portar-la a terme, comptem amb la implicació de diferents empreses i organismes locals. L’Ajuntament impulsa així una nova manera de relacionar-se amb les empreses amb l’objec-tiu de potenciar l’activitat eco-nòmica, l’ocupació i la qualitat de vida a la ciutat, i vol fer ex-tensiva aquesta experiència a d’altres centres de formació professional de la ciutat.

En col·laboració amb la Fundació Agbar, hem posat un nou pro-jecte educatiu anomenat ‘Són Especialistes’, per descobrir i po-tenciar el talent de joves. La iniciativa es desenvolupa en el marc de la plataforma Aulas Creativas, sota la direcció dels artistes Mi-guel Gallardo i Hanoch Piven, que han escollit Viladecans com a primera ciutat per posar en pràctica aquesta experiència pilot.

El projecte se centra en joves d’entre 14 i 16 anys, una edat clau en la qual els nois i les noies han de definir els seus pròxims passos aca-dèmics i laborals. ‘Són Especialistes’ es basa en un model d’acom-panyament educatiu, en el qual el professorat facilita el descobri-ment de les habilitats i talents de cadascun dels alumnes, destacant i potenciant allò que els fa únics amb l’objectiu d’ajudar-los a trobar i seguir el seu camí acadèmic i professional.

‘Són especialistes’

Cotutorització dels treballs de recerca

L’objectiu del projecte es de-senvolupar estratègies per a la incorporació eficient de les TIC a l’aula i capacitar els equips directius per impul-sar i dinamitzar la realitza-ció de projectes d’innovació tecnopedagògica. El projecte va destinat als equips direc-tius de totes les escoles de Vi-ladecans de primària i secun-dària i/o a persones amb res-ponsabilitat en les TIC.

Aquest projecte incorpora, a més de la figura del tutor de centre, la figura del tutor d’em-presa, en l’elaboració i avalua-ció del treball de recerca que l’alumnat de batxillerat ha de realitzar dintre del seu currí-culum. L’objectiu és aproximar l’alumnat a un millor coneixe-

ment de les problemàtiques reals del món empresarial i aconseguir la participació de les empreses en el món edu-catiu de la ciutat.

MIRA LA GUIA A XIEVILADECANS.CAT IMPULSTIC A LA XIEVILADECANS.CAT

MIRA LA NOTÍCIA A VILADECANSTV.TVFES-TE SEGUIDOR AXIEVILADECANS.CAT

MIRA LA NOTÍCIA A VILADECANSTV.TV

SI ETS UNA EMPRESA, CONTACTA A: EDUCACIÓ @VILADECANS.CAT

INFORMA-TE’N A WILADECANS.CAT

Una iniciativa exclusiva que ja porta 5 edicions amb l’ob-jectiu de fomentar l’aprenen-tatge de les noves tecnologi-es de forma intergeneraci-onal. Els néts/nétes són els encarregats de transmetre els seus coneixements infor-màtics als avis/àvies. Per faci-litar el contingut de les clas-ses es preparen temari sen-zills i es disposa de tutories online a www.wiladecans.cat o presencials al Centre de Recursos per a Joves Can Xic (www.canxic.cat).

AWI.NET

Les classes es poden fer a casa de l’avi o del nét o també s’ha-biliten horaris per poder fer les classes en diferents equi-paments municipals.

Page 24: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

8

E P CS E I A L

Viladecans per l’èxit educatiuVILADECANSDesembre 2014

EL GENER DEL 2015 US EXPLIQUEM EL PLA DE VILADECANS PER A L’ÈXIT EDUCATIU. APUNTA-T’HI!

PROFESSORAT, PARES I MARES, LES AMPA, ENTITATS I EMPRESES, US CONVIDEM A LA PRESENTACIÓ DEL PLA LOCAL PER A LA MILLORA DE L’ÈXIT EDUCATIU.

EXPLICAREM PER DISTRICTES EL PLA PER A L’ÈXIT EDUCATIU, I PRESENTAREM LES ACTIVITATS QUE US OFERIM I COM PODEU PARTICIPAR. DEMANEU INFORMACIÓ AL DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ, CONSULTEU EL PROGRAMA A WWW.VILADECANS.CAT O VENIU A L’ACTE DE PRESENTACIÓ (*) ELS DIES:

(*) CONFIRMEU LA VOSTRA ASSISTÈNCIA A L’ADREÇA ELECTRÒNICA [email protected] O TRUCANT AL TELÈFON 936 351 996.

DISPOSAREM DE SERVEI D’ACOLLIDA PER A NENS I NENES MAJORS DE 3 ANYS. CONTACTEU INDICANT L’EDAT DE L’INFANT/S.

WWW.VILADECANS.CAT

Aquests han estat els protagonistes de la nostra campanya de presentació del Viladecans per l’Èxit Educatiu. Gràcies a tots i totes!

Districte 3 (Alba-rosa, Can Guardiola, Can Palmer, Can Batllori, Poblat Roca)

EL 22 DE GENER A LES 19 H AL CENTRE DE FORMACIÓ D’ADULTS EDELIA HERNÁNDEZ

Districte 1 (Barri Antic, Sant Jordi–Gabrielistes, Torre-roja–Campreciós, Sales)

EL 15 DE GENER A LES 19 H A L’ATENEU D’ENTITATS PABLO PICASSO

Districte 2 (Eixample, T. Ballester, Montserratina, Mas Ratés, Molí)

EL 21 DE GENER A LES 19 H A L’ESCOLA MONTSERRATINA

Page 25: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

517

ActualitatActualitat Educació Desembre 2014 VILADECANS

Més escoles a la 2a Lliga dels Llibres Trobada de ciutats educadoresFoment de la lectura Intercanvi d’experiències

Ja ha començat la segona edició de la Lliga dels Llibres, iniciativa de foment de la lectura adreça-da a l’alumnat de 4t de primària. Aquest curs compta amb més centres participants: quinze esco-les públiques i concertades, qua-tre més que en la primera edició. En total, hi participaran 27 equips,

Viladecans va participar el 13 i el 14 de novembre al 13è Congrés In-ternacional de Ciutats Educado-res, celebrat a Barcelona. L’Ajunta-ment hi va exposar les iniciatives AWI.NET, amb la qual joves in-trodueixen a la gent gran en l’ús d’Internet, i Òrbita, per motivar a alumnat de secundària a seguir

un per a cada classe, que han de llegir 10 llibres abans de parti-cipar en les eliminatòries, entre l’abril i el maig, trobar els millors equips lectors, amb preguntes so-bre els llibres llegits. La iniciativa, impulsada per l’Ajuntament i la Biblioteca, vol obrir el plaer per la lectura entre els infants.

els seus estudis realitzant tasques formatives en entorns laborals. A més, va participar en una assam-blea de la Red Española de Ciuda-des Educativas (RECE), de la qual lidera el grup de treball sobre in-novació educativa, que, a principis del 2015, es reunirà a Viladecans per intercanviar experiències.

Xerrada celebrada el març passat

Cicle de xerrades per a les famíliesCoeducació

Aquest cicle de xerrades i tallers, que s’allargarà durant tot el curs, pretén donar eines i habilitats a les famílies i els professionals i ge-nerar debats i reflexions compar-tides sobre com respondre a les necessitats dels nens i nenes, des

de que són ben petits fins a l’ado-lescència. Bona part de l’èxit radi-ca en què les activitats estan defi-nides per les AMPA i els centres educatius amb el suport de l’Ajun-tament. La comunicació en famí-lia, l’ús de les tecnologies, els límits o la potenciació de les intel·ligèn-cies són només alguns del temes.

UNA ACTIVITAT MOLT SEGUIDAEl curs passat va haver-hi un total de 473 assistents a les 34 accions

programades, i van fer-ne una va-loració molt positiva, amb una no-ta mitjana de 9,2 sobre 10.

Les xerrades es fan, principal-ment, en horari de tarda de dies laborables i totes són gratuïtes i obertes a la participació de tot-hom, amb inscripció prèvia al web viladecans.cat (secció Educació).

A més, s’ofereix un servei d’aco- llida per a infants majors de 3 anys, amb inscripció prèvia, com a mínim, amb tres dies d’antel·lació.

CONSULTA LES ACTIVITATS DEL TRIMESTRE A VILADECANS.CAT AMB L’APP

Primer aniversari de la Xarxa d’InnovacióGairebé mig centenar de persones van participar, el 23 de novembre, a la se-gona trobada de la la Xarxa d’Innova-ció Educativa (XIE), que complia un any. Aquest grup local de famílies, docents, empreses i administracions treballa per a la millora de l’èxit educatiu a tra-vés d’eines i recursos innovadors. El ponent de la cita va ser l’inventor Pep Torres, que va posar com a exemple el Museu d’Idees i Invents de Barcelona. Tothom qui vulgui participar a la XIE pot apuntar-s’hi a xieviladecans.cat.

FOTONOTÍCIA

L’Ajuntament va encetar al no-vembre l’habitual programa per a la formació de mares i pares Reflexionem i aprenem junts.

EXÀMENS

Tornen les aules d’estudi nocturnes

La Biblioteca Municipal acull el servei d’aules d’estudi noctur-nes del 2 al 31 de gener, prom-gut per l’Ajuntament. La ini-ciativa, en servei tots els dies excepte el 5 i el 6 de gener, ofereix un espai als i les estu-diants tranquil per poder es-tudiar i concentrar-se per a la preparació dels exàmens, ja que és època d’avaluacions universitàries.. Les aules d’es-tudi es mantindran obertes fins a la una de la matinada –de dilluns a divendres, a partir de les 20.30 hores, i dissabtes i diumenges, des de les 16 h–.

Page 26: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

Atrium Viladecans va acollir el 10 i 11 de novembre la 4a Trobada de clubs de lectura de la xarxa de bi-blioteques de la Diputació, amb la biblioteca municipal com a am-fitriona. A la cita, feta en dos dies per l’àmplia assistència -1.300 persones de 135 clubs-, es va re-presentar ‘Stockmann’, adaptació d’‘Un enemic del poble’, de Hen-rik Ibsen, de Les Antonietes Tea-tre. L’acte va estar conduït pel pe-riodista Xavier Grasset.

LITERATURA

Lectors de la província reunits a Viladecans

Prop de 1.300 persones van ser presents a Atrium

18

I, si només vols reservar la

teva plaça per al nou complex de Torre-roja,

ja pots fer-ho per només !5 €

Actualitat

India Martínez, Miguel Poveda i Mag Lari, a Atrium

El teatre municipal Atrium Vila-decans ha presentat la programa-ció del primer trimestre del 2015, en què passaran pel seu escenari cares ben conegudes.

Entre els espectacles musicals destaquen els concerts del cantaor Miguel Poveda (12 d’abril) i els de les cantants Vanesa Martín (24 de gener) i India Martinez (6 de març).

També estaran a Atrium el Mag Lari (31 de gener) i l’humorista Carles Latre. En teatre, Lolita pro-tagonitzarà La Plaza del Diamante (7 de març) i es representarà ‘Vi-lafranca’ (el 20, 21 i 22 de març), coproduïda pel propi Atrium. UNA NOVA COPRODUCCIÓEl teatre viladecanenc s’ha aliat amb altres quatre teatre muni-cipals catalans, els membres del grup Els Teatres Amics, per pro-duir l’última obra de teatre del dra-maturg Jordi Casanovas, ‘Vilafran-ca, un dinar de Festa Major’. L’obra, que tanca una trilogia de Casano-vas sobre la identitat catalana, po-sa en qüestió el nucli d’una família tradicional, amb les seves contra-diccions al voltant del que creuen ser i el que realment són.

Espectacles

Page 27: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

6519

Desembre 2014 VILADECANS

Premis a la coral La Lira i la Fundació CavigaCultura. Reben els reconeixements comarcals en els apartats de música i compromís cívic

No hi ha res com guanyar a casa. Atrium Viladecans acollia el 14 de novembre el lliurament dels 8ens Premis de Reconeixement Cultu-ral del Baix Llobregat i dues enti-tats locals es van situar entre els tretze guardonats.

L’Agrupament Coral La Lira va ser reconegut amb el Premi Joan Cererols i Fornells de Música, en re-coneixement a gairebé set dècades d’esforç, i el centre ocupacional Fundació Caviga, amb el Premi Joan García-Nieto al Compromís Cívic i la Cohesió Social, pel seu projec-te d’Art Inclusiu de persones amb

Membres de les dues entitats, amb el regidor de Cultura i l’alcalde Carles Ruiz, en l’acte d’entrega a Atrium

discapacitat que realitza amb el seu grup de teatre.

SE SUMEN AL VILAMUT En els guardons, que atorga cada 2 anys el Centre d’Estudis Comar-cals en diferents àmbits, la ciutat ha tingut 11 finalistes; set d’ells, en-guany. Així, el Festival Al Carrer, les Puntaires de la Vall de Cans, Rosa Maria Fornós i la Plataforma en Defensa de l’Hospital s’han que-dat a les portes del premi.

L’únic guardó que tenia fins ara Viladecans era el rebut per la Coor- dinadora del Mamut l’any 2011.

15

Isabel OrtuñoDirectora del Centre Ocupacional Fundació Caviga

«La primera impressió en rebre el premi va ser sentir una gran i meravellosa sorpresa: no ens ho esperàvem, ni ens ho imaginàvem. És un orgull i un honor que ara volem lluir, i també un gaudi doble, per rebre’l i perquè l’ha recollit un dels nostres usuaris, el Jordi Lligadas. »

Idoia BaixenchPresidenta de l’Agrupament Coral La Lira de Viladecans

«Aquest és un reconeixement per a tots els cantaires, directors i directores que, des del 1945, que es va fundar l’Agrupament Coral La Lira, han fet possible que aquesta entitat tiri endavant amb les seves ganes i la seva estima per la música. Ens fa molta il·lusió, perquè no ho esperàvem.»

L’OPINIÓ

l 70 anys de música coral La Lira és una de les entitats

més antigues de la ciutat. Des del 1945 ha promogut el cant coral i l’enriquiment de la vida cultural local.

l 10 anys atenent la (dis)capacitat Caviga és una organització sen-

se ànim de lucre que, amb el su-port del Consell Comarcal i els ajuntaments de Castelldefels, Viladecans i Gavà, fa de taller ocupacional per a persones amb discapacitat intel·lectual.

Salvador Obiols va ser guardonat amb el premi al millor autor local a l’11è Concurs de Poesia Espejo, de la Fundación Espejo de Viladecans. El primer premi absolut va ser per a Irene Vidal, de Gelida, i el segon, per a José Luis Garcia, d’Abrera. L’acte d’entrega dels premis, el 20 de no-vembre, també va acollir el 9è Ho-menatge poètic i de compromís so-cial, que va reconèixer al catedrà-tic Ramón Ripoll i a la publicació Viladecans Punt de Trobada.

LITERATURA

Salvador Obiols, premi de poesia Espejo

Els cinc guardonats amb el regidor de Cultura i el president de l’entitatProp de 1.300 persones van ser presents a Atrium

Vida ciutadana

Page 28: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

20

Les llars amb menys recursos econòmics han pogut reduir el cost de la factura de l’aigua o la llum entre un 15 i un 25 %.

L’Ajuntament ha realitzat un total de 414 atencions en el primer any de funcionament del servei creat per a ajudar a la ciutadania en la tramita- ció del bo social de l’electricitat domèstica i de la tarifa social d’Ai- gües de Barcelona, al capdavant de la qual està Ignacio Escudero.

Les gestions han estat profitoses per a tres de cada quatre sol·licitants (304), ja que la resta no complien els requisits establerts per la llei. Així, 242 famílies han obtingut el bo social a la factura de l’electricitat i altres 149 en la de l’aigua. A més, 74 famílies han ampliat el tram d’aigua per reduir el cost a la factura.

El servei de suport per a la sol·li-citud de tarifes socials s’ofereix els dilluns amb cita prèvia a l’Àrea de Medi Ambient i Ciutat Sostenible (c/Major, 39; tel. 93 635 18 07).

L’Ajuntament ha ajudat l’últim any a 414 famílies a sol·licitar tarifes socials

Pobresa energètica

Neix el Consell de Serveis SocialsComunitat. Nou òrgan estable de treball participatiu a la ciutat

La constitució del Consell Munici-pal de Serveis Socials, el 13 de no-vembre, ha suposat un nou pas endavant per intentar millorar l’atenció a les persones més desfa-vorides a la nostra ciutat. Entitats i ONG s’asseuen des d’ara de mane-

ra periòdica i conjunta amb l’ad-ministració local per perfilar les necessitats en diferents àmbits dels serveis socials que, a més, té-nen un seguiment continu en co-missions de treball.

El plenari del consell el confor-men 36 membres i altres 31 són su-plents. Per tant, hi ha fins a 67 per-sones vinculades a aquest òrgan de treball comunitari, que la regidora de Serveis Socials, Idoia Baixench, qualifica d’“important per priorit-

zar entre tots les necessitats”. L’al-calde Carles Ruiz va remarcar que “els recursos en serveis socials són els que l’Ajuntament més ha incre-mentat els últims anys, per aten- dre les necessitats sobrevingudes”.

Ajuntament i entitats socials es-tableixen de manera conjunta la detecció, planificació, debat i coordinació de les polítiques.

67 persones estan vinculades a aquest espai d’anàlisi, debat i coordinació

Els membres del consell amb la regidora de Serveis Socials i l’alcalde després de constituir la taula de treball

Vida ciutadanaActualitat

La veïna Francisca Bautista va rebre el 29 d’octubre un petit homenatge pel seu 100è ani-versari. L’alcalde Carles Ruiz i la regidora de Gent Gran, Pepi-ta Miret, la van visitar per felici-tar-la i lliurar-li una placa com-memorativa.

GENT GRAN

Francisca Bautista, una veïna centenària

SOLIDARITAT

El Gran Recapte recull 36.000 kg a la ciutat

Viladecans va tornar a mostrar la seva solidaritat amb els que menys tenen. El Gran Recapte, celebrat el 28 i 29 de novembre en 8 supermercats locals va reco-llir 26.000 kg d’aliments, gaire-bé un 60% més que l’any passat . 160 voluntaris van fer la recollida coordinats per Càritas Vilade- cans, que calcula poder fer 2.000 lots de productes bàsics.

PARTICIPACIÓ

12.824 personesparticipen al 9N

12.824 persones de Viladecans, de les 53.318 censades majors de 16 anys, van participar al pro-cés participatiu del 9N obert per la Generalitat per opinar sobre el futur polític de Catalunya. El sí-sí va obtenir un 63% de su- ports, 17 punts menys que la mitja catalana. El sí-no un 19% i el no, un 11%. Un 6% va apostar pel sí-blanc, en blanc o altres.

223 famílies baixen el cost de l’aigua

Page 29: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

6

Desembre 2014 VILADECANSCada dilluns, coneix els resultats dels equips sèniors a viladecans.cat

20521

Doblet català per a les cadets El cadet de softbol del Club Beisbol Viladecans va tancar una gran temporada en assolir el títol de la Copa Catalunya, aconseguint així el doblet després d’haver guanyat al juny la Lliga Catalana.

Les joves viladenenques es van imposar a la final del tor-neig al CBS Sant Boi, en un par-tit disputadíssim que només es va decantar cap al seu costat en l’últim moment (7-6). Abans, a les semifinals, s’havien desfet del Projecte Softbol Gavanenc, per un clar 7 a 3, venjant-se de la derrota del 2013 en la matei-xa eliminatòria. L’equip sènior, en canvi, va caure derrotat a les semifinals i va acabar tercer.

Softbol

EsportsActualitat

Atrium Esports renova la sala de fitnessInstal·lacions. L’equipament municipal ha estrenat 57 noves màquines

La sala de fitness d’Atrium Esports ha renovat el seu equipament. Des del passat 22 de novembre, tots els usuaris i usuàries de la instal·lació poden gaudir de noves màquines per a la realització de la seva rutina física. El canvi ha suposat la reno-

vació de tot l’equipament de la zo-na de musculació i activitat cardio- vascular. A més, s’ha replantejat la distribució dels espais per aconse-guir una major funcionalitat que faciliti la pràctica esportiva.

En total s’han instal·lat 57 no-ves màquines de la marca catala-na Salter, que cobreixen totes les necessitats de treball dels usuaris i usuàries d’Atrium Viladecans. A més, aquesta maquinària pertany a la darrera sèrie d’aquesta marca, sent la primera instal·lació on s’ha implantat. Es caracteritza per una millora substancial en diferents vessants, com els materials, l’ergo- nomia o els ajustos, que permeten personalitzar el treball.

El nou material per a l’activitat cardiovascular i de musculació i el canvi de distribució de la sa-la faciliten la pràctica esportiva.

El gimnàs estrena el darrer model del material de la firma catalana Salter

La sala de fitness ha cambiat la seva distribució en incorporar les noves màquines per facilitar el seu ús

Page 30: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

comunitat

facebook.com/ajuntamentdeviladecanswww.viladecans.cat

Tuitladecans

TUITS AMB EL HASHTAG#ViladecansMedieval

@IsabelCabeza3 28 NOV Esta semana estoy muy ilu-sionada porque en mi pobla-cion que es Viladecans tene-mos la fira medieval.#viladecansmedieval

@IsabelHarenasGa 28 NOV Tarde de mercado medieval. ¡¡¡Espero que no llueva y podamos disfrutarlo!!! #viladecansmedieval

@immaperez 28 NOV Ja ha començat la #Fira Medieval de #Viladecans. Gaudint la meva ciutat! #PlansDeCapDeSetmana #viladecansmedieval

@XarxaComercial 29 NOV L’exercit d’oques al @mercatmedieval de #viladecans l’heu vist? #viladecansmedieval

@BRILLANETT 29 NOV Un paseo por viladecans subida en un dromedario llamado “malagueño” #viladecansmedieval #viladecans #FiraMedieval

@loTxus 30 NOV Una petita treva en el temps abans de dinar per poder passejar pel #viladecansmedieval A veure si aguanta per la tarda.

EL PROPER NÚMERO SEGUIREM EL HASHTAG

#Nadal #Viladecans

22

Panoràmica del Barri Antic, a finals de la dècada dels cinquanta

El rebost de la memòria

Cap a finals de la dècada dels anys cinquanta, feia poc que el cam-panar de l’església parroquial de Sant Joan ja estava construït. Molt segurament atret per aquest fet, un fotògraf local hi pujava per fer-hi una instantània fotogràfica del poble de Viladecans que s’hi po-dria albirar des d’aquella alçada de 30 metres.

El que va poder captar l’ob-jectiu de la seva càmera ens pro-porciona avui la imatge d’un po-ble encara sense gaires fàbriques. Més enllà de la carretera de Barce-lona, començava la zona de camps de conreus del terme que s’allar-gava fins a la zona litoral. Només el traçat de carretera de la Vila, al

centre, i la construcció del mur del Rierot, més a l’esquerra, trencaven la homogeneïtat d’una important superfície dominada per l’activi-tat agrícola.

Més proper al fotògraf, des-taquen algunes de les façanes i les teulades de les cases del Bar-ri Antic. En primer terme, les dels carrers de Sant Joan i de la Farina, i en segon terme, algunes de les del carrer de Jaume Abril i carrer Major; a l’esquerra, els habitatges que es troben a banda i banda del d’Àngel Guimerà i algunes cases de l’actual carrer de l’Antiga Riera.

De la fotografia també hi desta-quen alguns llocs i edificis emble-màtics. Al centre hi domina la visió

ANYS CINQUANTA: El nucli urbà acabava a la carretera comarcal; el Polígon Industrial del Centre i els barris de Sales i de Sant Jordi encara no existien en lafesomia del municipi

INFORMACIÓ A CÀRREC DE L’ARXIU MUNICIPALFOTOGRAFIA SECUNDÍ ROCA (AMVA, FONS S. ROCA)

ABANS DE LA PRIMERA GRAN TRANSFORMACIÓ DE LA CIUTAT

MIRA MÉS IMATGES AMB

Page 31: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

Desembre 2014 VILADECANS

523

dels actuals Jardins de Magdalena Modolell, a tocar de la torre de la Casa de la Vila; a l’esquerra, la Torre del Baró, i en segon pla, hom podrà identificar la façana de la masia de la Parellada, llavors seu de l’escola religiosa dels germans Gabrielistes que seria enderrocada a inicis de la dècada dels anys setanta.

Cap al 1958 o 1959, Viladecans estava a punt d’iniciar el gran canvi que es produiria en les dè-cades següents, la transformació industrial i urbana, amb l’arriba-da de gent i la creació d’empreses. La quietud que sembla mostrar la imatge ens testimonia la visió d’un poble que hauria de canviar de fe-somia en pocs anys

Biblio-recomanacions

A CÀRREC DE LA BIBLIOTECA DE VILADECANS

A través d’aquest còmic, l’autor ret comptes amb el passat de les generacions que van haver de fer el servei militar obligatori.

L’autora descobreix, a la mort de la seva mare, unes caixes que li revelen un passat tan desconegut com dramàtic.

Sàtira sobre les famílies disfuncionals d’una de les autores més punyents de la literatura americana ac-tual..

JAIME MARTÍNED. NORMA, 2014154 PÀGINES [ C Mar ]

DORY SONTHEIMERED. CIRCE, 2014309 PÀGINES [ 92 (Son) Son ]

LIONEL SHRIVERED. ANAGRAMA, 2014397 PÀGINES[ N Thi ]

Las guerras silenciosas

Las siete cajas

Big Brother

LA RECEPTA

SUFLÉ DE COLIFLOR

/ 1 /Es cou la coliflor neta i ta-llada a brots durant uns 10 minuts amb poca aigua sa-lada i bullent.

/ 2 /Es passa pel passapuré i es condimenta amb la sal, el pebre i la nou moscada (o bé el curri com a alterna-tiva), i després s’hi afegei-xen els rovells d’ou.

/ 3 /Es reparteix la preparació en un únic recipient que pugui anar al forn, o bé en recipients individuals.

/ 4 /Es posen a coure al forn, es-calfat prèviament a 200 ºC, durant 15-20 minuts. Se serveix calent.

PREPARACIÓ PAS A PAS

l 1 coliflor mitjanal 4 ousl 1 pessic de nou mosca-

da, o bé de curri

l 1 cullerada sopera d’oli d’oliva

l Sal i pebre

INGREDIENTS (4 PERSONES)

La coliflor, a més a més d’un elevat contingut en aigua i fibra, i un baix con-tingut en hidrats de c a r b o n i , proteïnes i greixos, d e s t a c a per la se-va apor-

Cada mes, un bar o restaurant de la ciutat, distingit amb el segell AMED per promoure la dieta mediterrània, ens proposa una recepta saludable, amb productes de proximitat i de temporada.

tació en calci, molt bene-ficiós per als ossos. Però el tret més destacable

d’aquesta horta-lissa de tardor i hivern és el seu alt contin-gut en àcid fò-lic, necessari en moltes funcions de l’organisme.

Aquest mes cuinem amb COLIFLOR

ANYS CINQUANTA: ABANS DE LA PRIMERA GRAN TRANSFORMACIÓ DE LA CIUTAT

Page 32: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

21

Sabies que…?

Comunitat

... es fa un concurs a Instagram sobre #Imatgesquediuen molt de l’alcohol

24

Han nascut

YLENIAMinero Andrevi22/07/14

BIELClaveras Aguilera29/07/14

SARAEsquivel Carreras09/09/14

SI HEU TINGUT UN FILL O FILLA D’OCTUBRE A DESEMBRE DEL 2014, PODREU PRESENTAR-LO EN SOCIETAT A LA REVISTA. ENVIEU-NOS LA SEVA FOTOGRAFIA A [email protected]

LUCÍAPérez Aguiar08/10/14

ADAPérez Cebador16/10/14

BIELHenríquez Hoyo06/08/14

... pots obtenir una subvenció de 250 euros per comprar una bici elèctrica

LL’Ajuntament promou un concurs a la xarxa social Instagram sobre la preven-ció del consum d’alcohol entre el jovent

amb premis al millor vídeo i la millor fotogra-fia. El certamen té per nom ‘Imatges que di-uen molt’ i la participació és oberta fins al 28 de desembre per a persones d’entre 14 i 35 anys, que han de fer una proposta basada en la prevenció, la reducció o la detecció del con-sum d’alcohol en l’adolescència i etiquetar- la amb el hashtag #imatgesquediuen. El con-sum d’alcohol sense moderació és una con-

ducta que acaba provocant problemes de sa-lut, mentals i de relacions socials. Els guanya-dors del concurs obtindran un val de regal de 50 euros de la Xarxa Comercial i 2 entrades per a Atrium Viladecans. Les bases es poden consultar al web www.viladecans.cat/joves. L’Àrea Metropolitana de Barcelona ofereix

500 subvencions de 250 euros per a les persones de 36 municipis, entre ells Vila-

decans, que es comprin una bicicleta elèctri- ca fins a final d’any. La compra s’ha de fer en al-gun dels establiments adherits a la promoció (que es poden consultar a ambmobilitat.cat) i la bici ha de tenir un cost màxim de 1.250 euros per poder beneficiar-se de la subven-ció, que es compatible amb altres descomptes. L’AMB entregarà altres 500 subvencions el 2015 per promocionar la mobilitat sostenible.

Page 33: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

F O T O M A T O N

Novembre en imatges

Popular presentació al centre de joves Can Xic de la nova edició dels cursos digitals AWI.NET, en què joves fan de mestres a grans

El festival de patinatge, rítmica i ball de Viladecans Solidària va tornar a ser un èxit

La pluja va aigualir moltes de les activitats previstes per a la Fira Medieval

El Centre Ocupacional Caviga va celebrar el seu 10è aniversari amb una representació teatral i va rebre un reconeixement de tres ajuntaments i del Consell Comarcal

CONSULTA CONTINGUTS MULTIMÈDIA AMB

Podeu veure més fotografies dels esdeveniments a la ciutat a www.flickr/photos/viladecans Desembre 2014 VILADECANS

Prop d’un centenar de nens i nens van gaudir amb la Festa dels Drets dels Infants, organitzada el dia 20 per commemorar els 25 anys de la Carta Internacional dels drets dels nens i les nenes

Servei d’honor del triangular de futbol solidari dels veterans del Barça, el dia 29 al Municipal, pel 10è aniversari de la Penya Blaugrana

Els veterans dels Sector van jugar un amistós el dia 23 contra els del FC Barcelona, que van regalar una samarreta a Nica, un jove diagnosticat de leucèmia que ha hagut de deixar de jugar al Sector

Viladecans va tornar a sumar-se al Dia contra la violència masclista amb activitats

525

En la seva primera Diada, els Castellers de Viladecans van poder carregar el 2 de 6

Page 34: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

PSCAv. Jocs Olímpics, 6 (local 3)Telèfon: 93 658 04 [email protected]

PPAv. Generalitat, 90Telèfon: 93 635 18 [email protected]

CIUC. Pere Masellach, 1Telèfon: 93 659 39 [email protected]

ICVC. Miguel Hernández, 24 Telèfon: 93 635 18 [email protected]/viladecanswww.euia.cat

PxCTelèfon: 619 240 [email protected]

Fracasoseparatista

Según el proceso consultivo ilegal del 9N perpetuado por los partidos separatistas, hay alrededor de 2 millones de catalanes que desean la independencia.Esta consulta, en la que podían partici-par menores de edad, inmigrantes, sin garantías democráticas, sin censo elec-toral, organizado, controlado y contado por 44.000 voluntarios partidarios de la secesión, etc., es la mayor estafa y el ma-yor insulto a los elementos democráti-cos que han podido llevar a cabo aque-llos que son partidarios de levantar mu-ros en vez de derribarlos.Por ese preciso motivo, nuestra forma-ción, sexta fuerza municipal catalana, fue el único partido catalán que decidió de-nunciar por desobediencia flagrante en más de 20 juzgados, ante la pasividad del gobierno central del PP, que parece ha-ber bajado los brazos frente al reto sece-sionista, y que ha dejado desamparados a todos aquellos ciudadanos que nos sen-timos igual de catalanes que españoles y que ha sido incapaz de hacer respetar la ley de este país.Aun así, poniendo en marcha toda la ma-quinaria, colegios, institutos y otros loca-les públicos, millones de euros de todos los catalanes, medios de comunicación, asociaciones subvencionadas, etc.; al ser-vicio del interés de los partidos separatis-tas, solo han logrado la participación del 31 % de los catalanes, de los cuales la in-mensa mayoría votaron SÍ-SÍ.Aun siendo ciertos los resultados, 2 millo- nes de ciudadanos no son ni la mitad de la totalidad de catalanes, por lo tanto, aparte de ser un fracaso monumental, deberían asumir responsabilidades jurídicas, por desobediencia y otros delitos que al pa-recer solo se le permite a la clase política.Cataluña necesita un partido que go-

bierne para todos los catalanes, no so-lo para los independentistas, un par-tido que defienda la identidad catala-na y española, que haga cumplir las

leyes y que represente los va-lores del conjunto de los ciu-dadanos.Ese partido se llama Plata-forma per Catalunya.

Alberto Delgado

opinióDELS GRUPS POLÍTICS

MUNICIPALS

26

Orgullo de sercomo somos

Viladecans fue por un día la capital del Baix Llobregat con los Premis de Reco-neixement Cultural del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. Uno quie-re a Viladecans porque es la patria de su vida, de los paisajes de su infancia, de la gente a la que ha visto nacer, y de la gente querida a la que ha visto morir. Sin em-bargo la noche del 14 de noviembre era para sentir orgullo de todos nosotros, de lo que somos, de cómo somos y cómo nos vemos cuando nos convencemos que somos mejores de lo que pensamos. Se ponía la piel de gallina al comprobar que, si nos lo proponemos, no hay quien nos pase la mano por la cultura ni por la cara.La nostra riquesa cultural és la nostra gent, la nostra gent que fa cultura per amor a l’art, des de la il·lusió i la gene-rositat de compartir el seu treball. És aquella cultura preciosa i humil que no pretén una altra cosa que fer-ho bé i fer passar una bona estona als demés.Va ser emocionant sentir les nostres dues corals, Som i Serem i la Lira, cantant amb un vídeo de fons de Viladecans, assistir al poema i a la cançó dedicades al Baix Llo-bregat interpretades per actors i actrius de Mossèn Cinto Verdaguer amb qualitat de professionals i amb passió de debutants. Vale la pena ser una ciudad de muchos orígenes para escuchar el dulce quejido de voces como la de Mayte Pérez Povea y guitarras como la de Jordi Sánchez, para oir los saxos de Viladecans tocar más allá del arco iris o por tener dos presentadores debutantes como Angie Algaba y Toni Mazón y parecer sali-

dos de la gala de los Oscars, vesti-dos de gente normal. Tot va ser perfecte, excepte els llargs

parlaments dels convidats. Els polí-tics prometem ser breus, però la promesa de brevetat és imaginà- ria com una promesa electoral. No n’aprendrem mai?

José Luis Atienza

Contacte

Page 35: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

Una solución ya

Un año más el Partido Popular queremos manifestar nuestro más sentido dolor y condena y dedicar un recuerdo a todas las victimas por la violencia de género, mujeres, niños y niñas asesinados por es-te tipo de violencia, y expresar nuestras más sinceras condolencias a sus familias.Quiero aprovechar estas líneas para ha-blar de un tema tan importante para todos nosotros como es el Hospital de Vilade-cans, como concejal de este ayuntamiento y Diputado en el Parlament he vivido y he aportado todo lo que nos solicitan los ve-cinos de nuestro municipio sobre un tema tan importante como este.Desde el año 2005 el Partido Popular de Vi-ladecans lleva reclamando la ampliación del Hospital y que contemos con los servi-cio de oftalmología, Ginecología y Pedia- tría las 24 horas los 365 días del año.Siempre nos encontramos con lo mismo, propuesta aprobada, tras propuesta apro-bada, pero seguimos teniendo los mis-mos servicios y la incertidumbre de siem-pre. El único partido político que incluyó el Hospital de Viladecans en el acuerdo de apoyo a los presupuestos de la Gene-ralitat, ha sido el Partido Popular en 2010, pero una vez más al gobierno de CiU con la colaboración de ERC volvió a incum-plir una necesidad como nuestro Hospi-tal para dedicarse como hasta el día de hoy a dividir a los catalanes.Pero tampoco tenemos que olvidarque desde el año 2003, el ya famoso tripartito PSC-PSOE-ICV y una vez más ERC estu-vieron gobernando la Generalitat y más de lo mismo, incumpliendo las promesas. Ya hemos perdido la cuenta de las veces que hemos votado esta propuesta, tanto en el Ayuntamiento de Viladecans, como

en el Parlament de Catalunya, la úl-tima fue hace sólo unas pocas se-manas.Desde el Partido Popular exigimos

que de una vez por todas se dejen de palabras y que el Hospital de Viladecans sea ya una realidad y no una he-rramienta para captar votos.

Sergio García

Som la tribu

Sovint, el filòsof José Antonio Marina, creador del projecte educatiu Univer-sidad de Padres (molt recomanable!: universidaddepadres.es), repeteix un vell proverbi africà, que diu que per edu-car a un nen, cal la tribu sencera. Segons això, tots som responsables de l’educació dels nens i nenes que creixen al nostre entorn, al nostre grup; és a dir, els nens i les nenes viladecanenques.El pla d’èxit educatiu de Viladecans té com objectiu millorar el rendiment acadèmic en el més ampli sentit i tre-ballar per l’excel·lència educativa. To-tes les activitats que s’impulsen des de l’Ajuntament pretenen potenciar al-guna competència bàsica. Què vol dir això? Doncs que podem ajudar en el camp de la lectoescriptura amb el pro-jecte de Teatre a 6è o la Lliga dels Lli-bres; que, probablement, augmentarem la motivació si els ajudem a treballar amb l’Emprenedoria a primària; que evitarem desigualtats si tots els infants tenen accés a les noves tecnologies a l’aula, a través del W!ESCOLA.Aquesta tasca de ajudar des de la ciutat en l’educació, té uns altres protagonis-tes fonamentals: els pares i mares. Des de l’ajuntament i l’escola es farà arribar un pla de treball específic per a cada centre, amb la informació i els objec-tius necessaris per a la implicació de tothom. I encara hem de sumar més. La Xarxa d’Innovació Educativa tam-bé compta amb les empreses, les enti-tats i tota persona que tingui una in-quietud per participar en positiu en el

fet educatiu. Tornant a Marina, el nostre objec-tiu, no ja com a pares, sinó com a societat, és ajudar als nostres

petits a desenvolupar el seu talent. L’objectiu i els seus protagonistes s’ho mereixen. Tan de bo siguem prou va-lents per fer-ho!

María Salmerón

12.824 veus que es fan sentir

Recordo la històrica consulta popular del passat 9-N amb un doble sentiment d’emoció i orgull.Emoció perquè he pogut participar en una votació sobre el futur de Catalunya, tal com va prometre el president Artur Mas, que fa dos anys va anunciar que vo-taríem. Els catalans hem exercit el nostre dret a decidir; no ha pogut ser una vota-ció oficial, com volíem, sinó una consul-ta articulada amb l’admirable dedicació de 41.000 voluntaris, però té un enorme va-lor que s’hagin posat les urnes tot i l’afe-rrissada oposició política i judicial desple-gada pel govern del Partit Popular, amb la complicitat també del Partit Socialista.No només per a mi ha estat emocionant. A tot Catalunya, i a Viladecans en concret, em queden les imatges de joves il·lusionats, de persones grans que ploren perquè po-den votar, de cues de ciutadans que tenen esperança en un futur millor…Al costat d’això, un fort sentiment d’or-gull per la gent de Viladecans; vam ser 12.824 que vam anar a votar, tot i les ad-versitats, una xifra molt més alta que l’es-perada. També Viladecans vol decidir, i no podran fer callar 12.824 veus. Tant els que hem votat “Sí-Sí” com els que han op-tat pel “No” reclamem que Catalunya pu-gui decidir el seu futur, i demanen que no se’ns tracti a base d’amenaces i denúncies, sinó que hi hagi un debat plural i demo-cràtic que condueixi cap a una votació de-finitiva. Com més difícil ens ho fan, com més es neguen a sentir la nostra veu, més convençuts estem de que volem la inde-pendència de Catalunya. El futur està per escriure, i l’escriurem entre tots. No tingueu dubte que, al final, decidi-rem. El President Mas ha marcat el nou full de ruta, amb eleccions al Parlament i un pe-ríode de 18 mesos per preparar les estruc-tures d’Estat i negociar amb el govern cen-tral. I com hem vist el 9-N, quan el nostre president es compromet, compleix.Resultats del procés participatiu a Viladecans:

Votants:12.824Sí-sí: 8.133Sí-blanc: 58Sí-no: 113No: 1.416Altres: 633

Carles Lozano

Desembre 2014 VILADECANS

27

Page 36: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

17.30 hores

Xerrada: ‘Quins llibres regalar als nens segons l’edat?’Per Mercè Barcero i Chus Rodríguez. Ho org.: Biblioteca de Viladecans.BIBLIOTECA MUNICIPAL

18.30 hores

Trobada amb l’escriptora Care SantosTertúlia amb l’autora de ‘Desig de xocolata’, premi Ramon Llull’14.Ho org.: Biblioteca.BIBLIOTECAMUNICIPAL

28

sortim

17 hores

Taller: ‘Cuina sense pares’Adreçat a joves de 14 a 20 anys. Inscripció a viladecans.cat/joves o al tel. 936 470 024. Ho org.: Diputació. CENTRE DE JOVES CAN XIC

ACTIVITATS FAMILIARS

ACTIVITATS PER A JOVES

ACTIVITATS PER A ADULTS

COMPRA LES ENTRADES PER ALS ESPECTACLES D’ATRIUM AMB EL MÒBIL

facebook.com/ajuntamentdeviladecansMés informació i novetats a viladecans.cat

17DIMECRES

17.30 hores

Xerrada: ‘Nous dispositius TIC al món de l’educació’’Per Pilar Soro. Ho org.: Ajuntament, dins el pla de formació per a pares i mares.ESCOLA MONTSERRATINA

18 hores

Visita guiada a la mostra ‘Pagesos i vilatans. Viladecans al segle XIX’Ho organitza: Museu de Viladecans. No cal inscripció prèvia.TORRE DEL BARÓ

9DIMARTS

21 hores

Concert de Dani FlacoPresentació del sisè disc del cantautor de l’Hospitalet, ‘Versos y madera’.Preu: 12-15 euros.ATRIUM VILADECANS

16.45 hores

Xerrada-taller: ‘L’art de repartir el pastís’Millora la gestió del pressupost familiar. Ho org.: Ajuntament, dins el pla de formació per a pares i mares.ESCOLA DOCTOR TRUETA

20DISSABTE Inauguració de la

mostra fotogràfica ‘L’illa de foc i gel’Feta per Alexandra Torres. Ho organitza: Centre de Recursos per a Joves Can Xic.CENTRE DE JOVES CAN XIC

17.30 hores

Nit de Balls de SalóSessió de ball amb música.Ho organitza: Asso-ciació de Balls de Saló de Viladecans.Preu: 7,5 euros.EDIFICI CÚBIC

22.30 hores

De 10 a 18 hores

Bateja per la Marató de TV3També es fa el dia 14. Activitats lúdiques i esportives i recollida de diners per la Ma-rató de TV3. ESTADI DE BEISBOL

13DISSABTE

10 hores

Taller: ‘Prevenció de drogues a través de l’esport i el lleure’Per Fund. Esportsalus, per a monitors d’esports i lleure. Inscripció al te-lèfon 93 635 18 02. CENTRE DE JOVES CAN XIC

16.30 hores

Xerrada: ‘Com educar els fills a l’era digital’Per Joan Bassolas. Ho org.: Ajuntament, dins el pla de formació per a pares i mares.ESCOLA DOCTOR TRUETA

SETEMBRE

Desembre

16DIMARTS

21 hores

Dansa: ‘Ay’La bailaora Eva Yer-babuena viatja a les arrels del flamenc en el seu retorn als escenaris.Preu: 20-25 euros.ATRIUM VILADECANS

10DIMECRES

Una jornada per aprendre i gaudir amb la innovacióLa ciutat participa, l’11 de desembre, a la primera ‘Setmana de la Co-In-novació. Engega el Baix Llobregat!’, convocada pel clúster d’innovació Innobaix, el Consell Comarcal, Citi-lab i la Fundació Ciutat de Vilade-cans amb l’objectiu de ser punt de trobada per discutir les oportuni-tats i pràctiques per al creixement i la innovació del territori comar-cal. Dins del programa de la jor-nada a Viladecans, entre les 9.30 i les 18.30 hores al Centre de Joves

Can Xic i a la Biblioteca, és previs-ta la xerrada ‘Keynote: Inventors 4 Change’, en què es parlarà de pro-jectes centrats en els infants i jo-ves de comunitats desfavorides; les taules rodones d’experiències d’innovació educativa a la comar-ca, entre les quals les de les esco-les Montserratina i Doctor Trueta i el Col·legi Sant Gabriel, i de smart

22DIMARTS

10.30 hores

Taller de costura per aprendre a fer una bossa de telaHo org.: Llibreria Els Nou Rals. Inscripció al telèfon 93 658 74 03.Preu: 25 euros.LLIBRERIA ELS NOU RALS

SETEMBRE

Consulta les activitats de les festes nadalenques a

l’especial que acompanya aquesta revista

DIJOUS 11 DES./ 9.30-18.30 H

+ INFO: ENGEGAELBAIX.CITILAB.EU

cities i smart citizens; els tallers pràctics de formació a educadors per co-innovar a l’escola i d’orga-nització d’una comarca de smart citizens, i la presentació de la ses-sió de co-innovació, urbanisme i smart cities a l’Àrea Metropolita-na de Barcelona, a càrrec de Ra-món Torra, director de l’AMB.

Page 37: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

1a Setmana de la Co-innovaió delBaix LlobregatCAN XIC/ BIBLIOTECA

29

Novembre 2014 VILADECANS

11 h i 12 h 17 hores

Xerrada: ‘Quins llibres regalar als nens segons l’edat?’Per Mercè Barcero i Chus Rodríguez. Ho org.: Ajuntament (pla de formació de famílies).BIBLIOTECA MUNICIPAL

15DILLUNS

11 h i 12 h

18DIJOUS

15 hores

Xerrada: ‘Descobrir el talent dels fills’A càrrec de P.A.U. Education. Ho org.: Ajuntament, dins el pla de formació per a pares i mares.COL·LEGI SANTO TOMÁS

21 hores

El documental del mes: ‘Masters of the Universe’ATRIUM VILADECANS

De 10 a 14 h

Concentració mensual de cotxes clàssicsExposició de vehicles antics. Ho organitza: Clàssic Club Viladecans.PARC DE LA MARINA

14DIUMENGE Mercat d’Art i Oficis

Parades d’artesania i productes manuals.Ho organitzen: Associació d’Arts i Oficis de Viladecans i Fundación Espejo.RAMBLA MODOLELL

De 10 a 14 hores

11DIJOUS

FINS AL 23 DE DESEMBREMostra col·lectiva del Taller de les ArtsPintures de l’alumnat d’aquest centre local d’arts.BIBLIOTECA

MUNICIPAL

FINS AL 10 DE GENERLes millors imatgesInstantànies del Concurs Social de l’Agrupació Fotogràfica de Viladecans. ATENEU D’ENTITATS

PABLO PICASSO

A PARTIR DEL 21 DE DESEMBREL’illa de foc i gelA càrrec d’Ale-xandra Torres. Fotografies que mostren els contrastos de l’illa d’Islàndia.CAN XIC

PERMANENTViladecans, una mirada al passatMostra amb fotografies i informació amb motiu del Mil·lenari de Viladecans. TORRE-ROJA

PERMANENTPagesos i vilatans. Viladecans al segle XIXObjectes i històries de la Viladecans del segle XIX. TORRE DEL BARÓ

EXPOSICIONS

4DIUMENGE

SETEMBRE

Gener

L’origen de la crisi financera, mirada des del seu interiorEls secrets (o ja no tant secrets) de les empreses d’inversions que van provocar la crisi actual es posen al descobert aquest desembre amb el Documental del Mes.

Aquest cicle de cinema docu-mental projecta el dia 18 a Atrium Viladecans Masters of the Universe –en versió original en alemany i anglès i subtitulada a l’espanyol–, estrenada pel director alemany Marc Bauder l’any passat. A la cin-ta, un executiu alemany de banca

DIJOUS 18 DES./ 21 H narra en primera persona les cau-ses de la crisi econòmica mundial des d’una perspectiva única, il·lu-minadora, la d’un poderós treba-llador al servei del capitalisme fi-nancer, que va sortir escaldat de la seva feina l’any 2008 per, segons les seves pròpies paraules, “la per-versió que s’ha apropiat del siste-ma”. L’avarícia, la competició, l’en-gany i la falta de moral són alguns dels atributs que emergeixen de les paraules de l’executiu d’entre les clavegueres del sistema i de la societat.

L’entrada per a la projecció, que serà a les nou de la nit, té un preu de 3 euros i es pot adquirir a les ta-quilles o a atriumviladecans.cat.

28DIUMENGE

De 10 a 14 hores

Mercat d’Art i OficisParades d’artesania i de productes manuals.Ho organitza: Associació d’Arts i Oficis de Viladecans.AV. JOSEP TARRADELLAS

11 h i 12 h

19DIVENDRES

21 hores

Música: ‘Biel Ballester Trio’Actuació dels ambaixadors mediterranis del Gipsy Jazz. Preu: 12-15 euros.ATRIUM VILADECANS

Teatre: ‘De Paso’A càrrec d’Industrial Teatrera. Espectacle sobre el ci-cle de la vida en clau de clown.Preu: 12-15 euros.ATRIUM VILADECANS

19 hores

De 9.30 a 18.30 h

Dansa: ‘One-hit Wonders’A càrrec de Sol Pi-có, que repassa peces dels seus 20 anys als escenaris.Preu: 12-15 euros.ATRIUM VILADECANS

22 hores

Concerts d’Asylum i TBAActuació de Death Metal amb aquests dos grups. Gratuït. Ho org.: Assoc. Cul-tural Brutal Assault.CENTRE DE JOVES CAN XIC

12DIVENDRES

21 hores

Page 38: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

Telèfons d’interèsViladecans Informació 93 635 19 00Ajuntament-Centraleta 93 635 18 00Policia Local 092 / 93 659 40 24Mossos/Bombers 112Emergències mèdiques 061Comissaria del DNI 902 24 73 64Hospital de Viladecans 93 659 01 11CAP Maria Bernades 93 647 41 55CAP Mas Font 93 647 21 77Sociosanitari Frederica M. 93 647 35 25Serveis Socials (Sant Jordi) 93 658 15 62S. Socials (Montserratina) 93 658 02 31Serveis Soc. (Can Palmer) 93 637 33 22Serveis Socials (Sales) 93 637 39 52Serveis Socials Generalitat 93 637 44 10Can Calderon 93 635 18 04Oficina de Treball (OTG) 93 647 35 10Síndic Municipal de Greuges 93 635 18 17OMIC (oficina consumidor) 93 658 99 08Oficina Local d’Habitatge 93 659 41 56Centre Munic. de Mediació 93 659 34 96Arxiu Municipal 93 635 29 85Poliesportiu del Centre 93 637 83 70Centre per a Joves Can Xic 93 647 00 24Centre Mpal. E. Hernández 93 647 43 87Fund. Ciutat de Viladecans 93 647 00 55Deixalleria 93 659 02 98Servei Local de Català 93 659 33 28Cementiri-Tanatori 93 637 77 85Serveis Funeraris (24 h) 902 230 238Atrium Viladecans 93 659 41 60Ateneu Pablo Picasso 93 659 14 56Ateneu Can Batllori 93 637 61 68Biblioteca de Viladecans 93 637 40 90Casal Barri de Sales 93 637 94 04Casal de l’Alba-Rosa 93 637 53 90Casal de la Montserratina 93 659 30 87Casal de Can Pastera 93 637 79 85

Casal de la Torre-roja 93 659 40 39Oficina d’escolarització 93 647 23 58Escola Bressol La Ginesta 93 658 66 76Escola Bressol La Marina 93 659 18 83Esc. Bressol La Muntanyeta 93 659 15 48Escola Bressol La Pineda 93 637 96 00Escola Àngela Roca I 93 658 06 93Escola Àngela Roca II 93 637 12 75Escola Can Palmer 93 658 19 81Escola El Garrofer 93 658 09 34Escola Doctor Trueta 93 658 26 38Escola Germans A. Targa 93 658 96 53Escola Marta Mata 93 658 83 77Escola Mediterrània 93 637 57 37Escola Montserratina 93 658 85 11Escola Miquel Martí i Pol 93 635 76 60Escola Pau Casals 93 658 25 12Escola Enxaneta 93 637 89 52Col·legi Goar 93 658 25 38Col·legi Sagrada Família 93 658 08 99Col·legi Sant Gabriel 93 658 17 50Col·legi Santo Tomás 93 658 07 87Col·legi Teide 93 658 19 53Institut Josep Mestres 93 658 08 84Institut Miramar 93 647 43 35Institut Sales 93 658 20 12Institut Torre Roja 93 637 37 00Institut de Viladecans 93 637 89 52Academia Frandaser 93 637 06 43Escola Oficial d’Idiomes 93 635 74 22Centre Formació d’Adults 93 658 64 51Aigües de Viladecans 900 71 07 10Correus Viladecans 93 659 17 01Gas Butà 93 662 06 98Jutjat 93 658 12 84Notaria 93 659 02 00Registre de la Propietat 93 658 61 19Viladecans Televisió 93 647 42 44

Novembre 2014 VILADECANS

Farmàcies de guàrdiaDe dilluns a divendres laborables, la farmàcia de guàrdia és l’única oberta de 13.30 a 16.30 hores i de vuit del vespre a 9 del matí del dia següent . Els caps de setmana i festius, és l’única oberta de 9 del matí a 9 del matí del dia següent (excepte els dissabtes, ja que la farmàcia de guàrdia dels divendres obre fins al dissabte a les 13.30 hores).

DL 01/12 Farmàcia MongeDT 02/12 Farmàcia UrizDC 03/12 Farmàcia Badia DJ 04/12 Farmàcia Artola DV 05/12 Farmàcia RotllanDS 06/12 Farmàcia UriarteDG 07/12 Farmàcia Culleré DL 08/12 Farmàcia RocabeyeraDT 09/12 Farmàcia VilàDC 10/12 Farmàcia MaciánDJ 11/12 Farmàcia Altés DV 12/12 Farmàcia BergaDS 13/12 Farmàcia Sala DG 14/12 Farmàcia MontesDL 15/12 Farmàcia B. del RomeroDT 16/12 Farmàcia MongeDC 17/12 Farmàcia CulleréDJ 18/12 Farmàcia BadiaDV 19/12 Farmàcia ArtolaDS 20/12 Farmàcia RotllanDG 21/12 Farmàcia Uriarte

DL 22/12 Farmàcia SalaDT 23/12 Farmàcia RocabeyeraDC 24/12 Farmàcia VilàDJ 25/12 Farmàcia BergaDV 26/12 Farmàcia CulleréDS 27/12 Farmàcia MaciánDG 28/12 Farmàcia UrizDL 29/12 Farmàcia MongeDT 30/12 Farmàcia B. del RomeroDC 31/12 Farmàcia MontesDJ 01/01 Farmàcia SalaDV 02/01 Farmàcia BadiaDS 03/01 Farmàcia ArtolaDG 04/01 Farmàcia RotllanDL 05/01 Farmàcia UriarteDT 06/01 Farmàcia UrizDC 07/01 Farmàcia RocabeyeraDJ 08/01 Farmàcia VilàDV 09/01 Farmàcia MaciánDS 10/01 Farmàcia AltésDG 11/01 Farmàcia Berga

l Farmàcia Altés: av. Ballester, 10l Farmàcia Artola: c. Guifré el Pelós, 36l Farm. B. del Romero: c. Pere Sala, 60l Farmàcia Badia: c. Sol, 67l Farmàcia Berga: c. Jaume Abril, 23l Farmàcia Macián: av. del Mil·lenari, 27l Farmàcia Culleré: av. Generalitat, 28l Farmàcia Monge: av. Gavà, 13

l Farmàcia Montes: pl. Hispanitat, 4 Al Farmàcia Rocabeyera: c. Josep Irla, 15l Farmàcia Rotllan: c. Prat de la Riba,66l Farmàcia Sala: c. Sant Marià, 99l Farmàcia Uriarte: c. Doctor Reig, 67l Farmàcia Uriz: av. Miramar, 7l Farmàcia Vilà: av. Molí, 37

ADRECES

LOCALITZA LA FARMÀCIA QUE ESTÀ DE GUÀRDIA AMB EL TEU MÒBIL AMB L’APP

Sortim Agenda

30

Fe d’erradesA l’anterior número de la revista, vam publicar per error a la pàgina 6 el nom d’una de les persones entrevistades que han participat del projecte Fem Feina a Viladecans. Es tracta de Laura Angulo (a la foto), que ha estat contractada com a advocada per l’assessoria d’empreses i particulars GEMAP amb aquest programa d’ajudes econòmiques per a la promoció d’ocupació impulsat per l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Demanem disculpes per les possibles molèsties.

Revista de ViladecansEdita: Ajuntament de Viladecans. 24.500 exemplars. Fotomecànica i impressió: Litografia Rosés, S.A. Impresa en paper 100% reciclat. Dipòsit Legal: B-28726/87. Fotografia: Cristina Diestro, Pepa Álvarez, Ajuntament. Redacció: Tel. 93 635 19 10 / [email protected]: Fabiola Romero. Tel. 93 193 39 99 / 610 47 49 22. [email protected] revista no es fa responsable del contingut dels articles d’opinió.

Page 39: Revista de Viladecans - Desembre de 2014

31

Page 40: Revista de Viladecans - Desembre de 2014