Revista de Viladecans - Setembre del 2014

32
Enguany es trasllada la fira d’atraccions al parc de la Marina Del 5 a l’11 de setembre, Festa Major! SETEMBRE 2014 / NÚM. 216 / ANY XXIV www.viladecans.cat Revista d’Informació Municipal L’accés ‘Viladecans Sud’ de l’autopista es reobrirà a mitjans de setembre Un concurs promou entre les comunitats de veïns l’eficiència energètica P 14 P 4 P 10 ESTRENEM IMATGE DE LA REVISTA Expliquem els detalls a viladecans.cat i al perfil de facebook de l’Ajuntament

description

· Del 5 a l'11 de setembre, Festa Major! · L'accés 'Viladecans sud' de l'autopista es reobrià a mitjans de setembre · Un concurs promou entre les comunitats de veïns l'eficiència energètica

Transcript of Revista de Viladecans - Setembre del 2014

Page 1: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

Enguany es trasllada la fira d’atraccions al parc de la Marina

Del 5 a l’11 de setembre, Festa Major!

SETEMBRE 2014 / NÚM. 216 / ANY XXIV www.viladecans.cat

Revista d’Informació Municipal

L’accés ‘Viladecans Sud’ de l’autopista es reobrirà a mitjans de setembre

Un concurs promou entre les comunitats de veïns l’eficiència energètica P 14

P 4

P 10

ESTRENEM IMATGE DE LA REVISTA Expliquem els detalls a viladecans.cati al perfil de facebook de l’Ajuntament

Page 2: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

2

Page 3: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

L’alcalde

No basta con generar oportunidades, también hay que aprovecharlas

Tres refl exiones centraron mi intervención en la comisión de Economía y Ocupación del Par-lament de Catalunya, en julio, para explicar el proyecto de Ca n’Alemany. La primera, que el cambio más importante experimentado por Viladecans en los últimos años es la disponibi-

lidad de suelo para la implantación de nuevas actividades eco-nómicas. De todo tipo de empresas: producción y transforma-ción agrícolas, la industria, la logística, los servicios, turismo y hoteles, ofi cinas, sedes corporativas... Un hecho muy singular en el área metropolitana y que nos permite encarar la salida de la crisis con mayores oportunidades que otras ciudades.

La segunda refl exión es que hoy Viladecans está en mejores condiciones para atraer actividades innovadoras y de sectores tecnológicos que hace unos años. Por nuestras infraestructuras tecnológicas y servicios, por el gran parque empresarial con el que ya contamos y porque trabajamos codo con codo con la Universitat Politèc-nica de Catalunya (UPC) –el último pro-yeto con ésta es el desarrollo de un vive-ro de empresas del sector aeroespacial–.

El tercer elemento es la oportunidad le la implantación de Viladecans The Style Outlets, que atraerá a más de tres millo-nes de personas; turistas extranjeros en su mayor parte. Oportunidad para el co-mercio, la hostelería y los servicios, que ya he contrastado con muchos alcaldes que

tienen centros similares en su municipio. En todos los casos, estas ciudades experimentaron un gran desarrollo económico.

Ante esto, ¿qué retos tenemos? Evidentemente, uno muy im-portante es atraer a empresas a Viladecans y por ello esta-mos desarrollando una estrategia de promoción de la ciu-dad en todos los sectores económicos e inversores en Eu-ropa. Asimismo, con la UPC, estamos preparando diferen-tes proyectos con el objetivo de acercar la investigación a las empresas y la ciencia a los estudiantes, para vincular más la ciudad al potencial que supone esta universidad. De igual manera, con el comercio, estamos trabajando codo a codo, desde hace años, para facilitar la mejora de la competitivi-dad y aprovechar las oportunidades que se están generando.

El objetivo principal, al fi n y al cabo, es dotar de puestos de tra-bajo a las personas de Viladecans. Pero, para lograrlo, tam-

bién es importante que la ciudadanía ten-ga una formación para acceder a ellos. En importantísimo que los y las vilade-canenses puedan acceder, por ejemplo, al aprendizaje de idiomas extranjeros y tra-bajamos para que la ciudad pueda ofre-cer plenamente estos estudios. A Vilade-cans se le están abriendo muchas opor-tunidades, que deberán ser aprovecha-das por la ciudadanía.

LA CIUDADANÍA DEBE ESTAR BIEN FORMADA PARA ACCEDER A LOS PUESTOS DE EMPLEO

QUE SE PUEDEN CREAR EN VILADECANS EN

LOS PRÓXIMOS AÑOS

Setembre 2014 VILADECANS

SÍGUELO@carlosruiztwitt facebook.com/carles.ruiznovella

3

Page 4: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

LA FESTA MAJOR TRASLLADA LA FIRA D’ATRACCIONS ALPARC DE LA MARINA

La gran novetat de la Festa Major d’enguany serà el canvi d’ubicació de l’espai firal que acull les atrac-cions lúdiques i els envelats de les entitats i associacions, que deixen la seva històrica presència al parc de la Torre-roja.

El trasllat està provocat per les obres del tercer ambulatori, que la Generalitat va començar a cons-truir en aquest parc a finals de la primavera. Aquesta actuació no és compatible amb un esdeve-miment ciutadà tan popular com aquest, així que l’Ajuntament s’ha vist obligat a buscar un espai al-ternatiu. El lloc escollit ha estat el parc de la Marina.

ALTERNATIVA OBLIGADAEl tient d’alcalde d’Espai Públic, Joaquín Guerrero, explica que “el parc de la Marina i el seu entorn és l’únic espai a la ciutat que reu-neix els requisits necessaris per a la instal·lació de l’espai firal, sen-se que això suposi un daltabaix en l’ac-tivitat del municipi o una gran inversió per a la seva adequació”.

Precisament, al llarg de les darreres setmanes, l’Ajunta-

Novetat. Les atraccions, els paradistes i les casetes de les entitats deixen enguany el parc de la Torre-roja per les obres del nou ambulatori

ment ha treballat a l’entorn del parc de la Marina per adequar els espais a les necessitats tècni-ques requerides.

Les casetes-bar de les entitats s’ubicaran a l’esplanada de sor-ra, com per la Fira de Sant Isidre; mentre que les atraccions ocupa-ran l’aparcament provisional que s’havia muntat en un descampat al costat del carrer de Catalunya. El propi carrer, però, patirà també una petita afectació ja que es ta-llará el carril en sentit mar entre l’avinguda del Segle XXI i el carrer de la Tecnologia, un vial poc tran-sitat ara degut a la configuració de l’entrada provisional de l’autopista C-32. . Així, per aquest vial no s’hi podrà ni transitar ni aparcar.

Guerrero fa una crida a la ciu-tadania perquè “sigui conscient que aquest espai de la ciutat és sensible pel que fa a la mobilitat del municipi” i, per tant, es despla-ci de manera responsable, tant a peu com en vehicle.

L’Ajuntament també ha fet en l’últim mes i mig una campanya in-formativa entre el veïnat del barri de Sales més proper al parc de la Marina, al qual també ha demanat la seva comprensió per les molès-

ties que pugui generar aquest espai firal, que és una de les princi-pals atraccions de la festa gran de la ciutat, especialment entre els més joves, per la seva oferta lúdica.

Per muntar-nos en les atraccionso gaudir d’un espectacle flamenc en una caseta, enguany no hau-rem d’anar al parc de la Torre-ro-ja sinó al parc de la Marina.

facebook.com/ajuntamentdeviladecanswww.viladecans.cat/festamajor

actualitat

Actualitat en números

Núm. 216

VIDA CIUTADANA 4

CIUTAT 10La fira d’atraccions deixa enguany la seva ubicacióhabitual al parc de la Torre-roja

17.800 m2del parc de la Marinai el seu entorn ocupa- ran les atraccions, els paradistes i les sis casetes d’entitats

Plànol de la ubicació delsespais lúdics dins del parc de la Marina

#fmviladecans

4

EMPRESA I OCUPACIÓ 16

EDUCACIÓ 14

MEDI AMBIENT 12

ESPORTS 18

va baixar l’atur al juliol a la ciutat, i acumula un descens del 9% en l’últim any. És a dir, hi ha 563 persones menys desocupades . La taxa d’atur és del 16,2%., se-gons el Consell Comarcal .

0,1%

del jovent de la comarca matriculat l’any passat en estudis post obligatoris ho vafer a Cicles de Formació Professional, enfront del 42 %al curs 2004-05, segons un estudi del Consell Comarcal.

53%

de viladecanencs ha fet un testament vital, per deixar clar els tractaments mèdics que no vol rebre si no estàen condicions de decidir-ho arribat el cas, segons el Departament de Salut.

0,4%

Page 5: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

Programació musical

Setembre 2014 VILADECANS

Kiko Veneno i La Pegatina marquen el ritme

Un dels plats forts de la Festa Ma-jor són les actuacions musicals i, enguany, n’hi haurà moltes i ben diverses per gaudir-ne.

La Festa Major busca la “quadra-tura del triange”. Tres espais de la ciutat –el parc del Torrent Balles-ter, el parc de la Marina i els jar-dins de Can Modolell– seran l’eix musical d’una festa que busca la varietat de ritmes.

El festival Vitamina per a jo-ves, al parc de la Marina, tindrà en-guany com a cap de cartell al grup La Pegatina, una de les bandes ca-talanes capdavanteres del mestis-satge i que ha fet més de 900 con-certs arreu del món en els seus set anys de vida. Però és que aquest parc també és la seu del festival Rudecans, amb l’ska i la rumba com a protagonistes, amb grups com Che Sudaka i Els Baratos.

El cantautor i la banda de mestissatge lideren el cartell musical

Varietat d’activitats

Tradicions però també humor i solidaritat

Especialistas Secundarios, pregoners

A la Festa Major es pot gaudir amb castellers, grallers, diables, puntaires i el Mamut , però també hi ha espai per riure i ser solidari.

Les entitats culturals es bolquen amb la Festa Major any rere any i mantenen vives les tradicions, atractives per a grans i petits. Cal ressaltar que, enguany, una de les més longeves, el Correfoc, sortirà del Cúbic i no de la plaça de la Vi-la, perquè tindrà lloc tot just acabar el Piro-musical al parc de la Marina, el primer dia de la celebració.

Poc abans, el pre-gó donarà el tret de sortida a la festa i ho

farà en la veu del trio radiofònic Especialistas Secundarios, un dels quals és viladecanenc, i el seu hu-mor surrealista. També Atrium Vi-ladecans aposta per l’humor i pro-grama la mítica comèdia teatral ‘La extraña pareja’, amb Joan Pera i Antonio Dechent (20-25 euros).

I, a més de riure, també podrem ser un pèl més solidaris. El parc del Torrent Ballester es conver-tirà dissabte 6 a la tarda en una gran perruqueria a l’aire lliure on

perruquers locals ens posaran els cabells a punt per a la festa a canvi de 5 euros des-tinats al Punt Solida-ri, amb la finalitat de comprar aliments per a viladecanencs

El parc del Torrent Ballester se-gueix amb la tradició de les hava-neres i del concert principal de la Festa Major, enguany a càrrec del veterà cantautor catalanoandalús Kiko Veneno, Premi Nacional de Músiques Actuals el 2012.

PERLES AL JARDÍ DE CAN MODOLELLI el jardí de Can Modolell es conso-lida com l’espai per tastar aquelles

perles menys conegudes o més al-ternatives però que, de ben segur, deixaran un gran sabor de boca a més d’un. N’hi ha propostes ben variades: el jazz de la Big Band Montbau, el rock de LosDeltonos o Los Artículos de Koña, la músi-ca clàssica del Trio Arriaga, la co-bla ‘indie’ de Maria Rodés, el per-sonal pop de Joan Colomo, Pep Mi-rambell o Laia Vehí.

necessitats. També serà solidària, un any més , la Cursa Popular, en què es recollirà oli i llaunes de to-nyina per al Punt Solidari.

11perruqueries surten al carrer el dia 6 per tallar i pentinar en favor del Punt Solidari

5

#fmviladecans

5

Page 6: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

Helen Doron Viladecans

www.helendoron.esC/ Sant Joan 1, Bis. Al costat de la Rambla Modolell

93.658.02.62 / 669.23.30.07 / [email protected]

A Viladecans,l’anglès com la llengua materna,

des dels 3 mesos als 19 anys

Grups reduïts de 4 a 8 alumnes.

29 anys d’experiència i més de 800 escoles en 34 països.

Metodologia líder basada en l’aprenentatge natural i activitats vivencials.

MATRÍCULAOBERTA

7

Actualitat Vida ciutadana

DIVENDRES 5 DE SETEMBRE LLOC

20 h Pregó de Festa Major, a càrrec dels humoristes Especialistas Secundarios. Ho organitza: Ajuntament

Plaça de la Vila

20.15 h ‘Espavilada’ del Mamut. Ho org,: Coordinadora del Mamut Plaça de la Vila

22 h Piromusical de Festa Major. Ho organitza: Ajuntament Parc de la Marina

22.15 h Correfoc de Festa Major. Ho org.: Diables de Viladecans Pl. de la Mediterrània

22.30 h Ball amb l’Orquestra Costa Brava. Ho org.: Ajuntament Parc del Torrent Ballester

23 h Havaneres i cremat amb el grup Gats Vells. Ho org.: Ajunt. Platja de la Murtra

23 h Festival Jove Vitamina. Actuacions musicals de DJ J-Martí (electrònica), Gato TV i Düet (techno house)

Parc de la Marina(escenari del llac)

DISSABTE 6 DE SETEMBRE LLOC

9-13 h Open de Bàdminton de Festa Major. Ho org.: Club Bàdminton Poliesportiu del Centre

10 h Quadrangular de Futbol Sala. Ho org.: Mil·lenium Sport Poliesportiu SAFA Gavà

11 h Festa de l’Aigua. Ho organitza: Aigües de Barcelona Jardins de Can Modolell

11-13 h 10è Trofeu de Bitlles Catalanes Ho org.: Club de Bitlles Pistes de Can Pastera

11-14 h ‘Ca n’Amat fa escola’. Ho organitza: Museu de Viladecans Ca n’Amat

11-14 h Portes obertes a l’exposició ‘Pagesos i vilatans. Viladecans al segle XIX’. Ho organitza: Museu de Viladecans

Torre del Baró

18 h Acció solidària: ‘Pentina’t per la Festa Major’ (5 euros). Ho org.: Perruqueries locals i Punt Solidari de Viladecans

Parc del Torrent Ballester

18-21 h ‘Festa Major Xica’ (tallers, jocs i animació infantil). Ho org.: Ajunt. Parc de Can Xic

18 h Festa Solidària de beisbol 'Cuba-Viladecans'. Ho organitza: Cubanos en Catalunya (delegació local) i Club Beisbol

Camp Municipal de Beisbol

18 h 7è Torneig de Màsters d'Handbol. Ho org.: Club Bàdminton Poliesportiu del Centre

19 h Actuació de cases regionals. Ho organitzen: Peña Bética, Raíces de Andalucía, Sierra Norte i Casa de Aragón

Parc del Torrent Ballester

20.30 h Correfoc juvenil de Festa Major. Ho org.: Diables de Viladecans Plaça de la Vila

21 h Concurs de Pesca de Festa Major. Ho organitza: Asociación de Pescadores Deportivos de Viladecans

Platja de Castelldefels

22 h Les Nits al Jardí: Concerts de Los Artículos de Koña (rock) -22 h- i Los Deltonos (rock) -23 h-. Ho org.: Ajuntament

Jardins de Can Modolell

22 h Festival Jove Vitamina: Actuacions musicals de El Tito Malo (rock) -22 h- i La Pegatina (mestissatge) -23.30 h-. Ho organitza: Ajuntament

Parc de la Marina(escenari de l’esplanada)

01 h Festival Jove Vitamina: Actuació musical de DJ Txarly Brown. Ho organitza: Ajuntament

Parc de la Marina(escenari del llac)

DIUMENGE 7 DE SETEMBRE LLOC

8 h Matinada de grallers. Ho organitza: Grallers de Viladecans

Sortida de la plaça de la Vila

9 h 8è Concurs de pintura ràpida Luis Fernández Vergara-Ciutat de Viladecans. Ho organitza: Fundación Espejo

Rambla Modolell

10 h Trobada de puntaires. Ho org.: Puntaires de la Rambla, Puntaires de Viladecans, Puntaires de la Vall de Cans i grups de puntaires de les AV Montserratina, Parc Torre Roja i Barri de Sales.

Rambla Modolell

11-14 h ‘Ca n’Amat fa escola’. Ho organitza: Museu de Viladecans Ca n’Amat

11-14 h Portes obertes a l’exposició ‘Pagesos i vilatans. Viladecans al segle XIX’. Ho organitza: Museu de Viladecans

Torre del Baró

11 h Trobada i cercavila de gegants (plantada, a les 10 h). Amb Gegants de Sant Boi, del Prat i de Gavà i gegantons de les es-coles Doctor Trueta, Pau Casals i Àngela Roca. Ho org: Diables

Plaça de la Vila

12.30 h Trobada castellera. Ho organitza: Castellers de Viladecans. Amb la Colla Jove dels Castellers de Sitges, els Castellers d’Esparraguera i els Salats de Súria.

Plaça de la Vila

18-21 h ‘Festa Major Xica’ (tallers, jocs i animació infantil). Ho organitza: Ajuntament

Parc de Can Xic

19 h Trobada de corals de Festa Major. Organitza: Coral Esplai Gent Gran, Coral La Lira, Cor Som i Serem i Cor&Cants

Carrer de Sant Joan(davant l’església)

19 h Zumba Solidària (participació per 1 euro, destinat de forma íntegra al Punt Solidari de Viladecans). Ho organitza: Llac Bar

Parc de la Marina (pèrgola del llac)

19.30 h 9a Trobada de Grallers i Gralleres de Viladecans. Amb la participació dels Grallers de Sant Boi i Cervelló i Fil d’Or de Sant Andreu. Ho org.: Grallers de Viladecans.

Plaça de la Vila

21 h Teatre: ‘La Extraña Pareja’, amb Joan Pera i Antonio Dechent. Preu: 20-25 euros. Ho org.: Atrium Viladecans

Atrium Viladecans

21 h Les Nits al Jardí: Concert del Trio Arriaga (clàssica). Ho organitza: Ajuntament

Jardins de Can Modolell

22 h Gran Concert de Festa Major, a càrrec de Kiko Veneno. Ho org.: Ajuntament

Parc del Torrent Ballester

22 h Nit de monòlegs, amb Sergio Marín i Andreu Casanova. Ho organitza: Llac Bar

Parc de la Marina(Llac Bar)

DILLUNS 8 DE SETEMBRE LLOC

10.30 h Torneig social de bitlles catalanes. Ho org.: Club de Bitlles Pistes de Can Pastera

11-14 h ‘Ca n’Amat fa escola’. Ho organitza: Museu de Viladecans Ca n’Amat

12 h Missa de Festa Major. Ho org.: Parròquia de Sant Joan Església de Sant Joan

Programació de la Festa Major de Viladecans 2014

6

Page 7: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

La ‘Festa Xica’ serà, per tercer any, el punt neuràlgic de les activitats organitzades per l’Ajuntament adreçades als infants de 3 a 12 anys. Durant tres tardes, del dissabte dia 6 al dilluns dia 8, hi haurà jocs infantils, tallers, animació i un espectacle que tancarà la jor-nada, a les 20 hores. Enguany també hi col·laboren els Caste-llers de Viladecans i el Mamut. El parc serà també, dilluns, el punt final de la Mamullada.

Les activitats esportives de la ciutat converteixen la festa gran en una oportunitat per a la ciutadania per gaudir d’al-guns esports, com l’atletisme o els escacs i en l’oportunitat per a alguns equips com els de futbol , bàsquet i futbol sala) de començar a rodar la nova tem-porada que començarà les pro-peres setmanes.

INFANTS

El parc de Can Xic, la ‘casa’ dels més petits

ESPORTS

Una celebració per ‘suar la samarreta’

La programació t’acompanya al teu telèfon mòbil a guia.viladecans.cat Setembre 2014 VILADECANS

16.30 h Mamullada. 'Correaigua' del Mamut. Ho organitza: Coordinadora del Mamut

De la plaça de la Vila fins al parc de Can Xic

18-21 h ‘Festa Major Xica’ (tallers, jocs i animació infantil). Ho : Ajunt. Parc de Can Xic

21 h Les Nits al Jardí: Concerts de Laia Vehí (pop) -21 h- i Maria Rodés (cobla alternativa) -22 h-. Ho org.: Ajuntament

Jardins de Can Modolell

DIMECRES 10 DE SETEMBRE LLOC

21 h 5è Festival Rudecans de música ska, reggae & rumba: Timbalers de Viladecans (percussió) + Els Baratos (ska) + Che Sudaka (rock mestís) + Rumb al Bar (rumba). Ho org.: Agrupaments Escolta Sant Joan, Escolta i Guia Garbí i L’Espiga

Parc de la Marina (escenari del llac)

22 h Les Nits al Jardí: Concerts de Pep Mirambell (pop) -22 h-i Joan Colomo (indie pop) -23 h-. Ho org.: Ajuntament

Jardins de Can Modolell

DIJOUS 11 DE SETEMBRE LLOC

9.15 h 35a Cursa Atlètica Popular. Ho org.: Club Atletisme. Parc de la Marina

19 h Commemoració de la Diada Nacional de Catalunya i audició i ballada de sardanes. Ho organitza: Ajuntament

Plaça de la Vila

21 h Havaneres i cremat amb el grup Peix Fregit. Ho org.: Ajunt. Parc del Torrent Ballester

21 h Les Nits al Jardí: Concert de Big Band Montbau. Ho org.: Ajunt. Jardins de Can Modolell

I TAMBÉ LLOC

4 set. 20 h Assaig obert dels Castellers de Viladecans Plaça de la Vila

3-20 set. Exposició: ‘Records d’ara i sempre’. Ho org.: Raventós Fotografia Biblioteca de Viladecans

4 set.-5 oct. Exposició del 35è Concurs Estatal de Fotografia ‘Ciutat de Viladecans’. Ho organitza: Museu de Viladecans

Centre Municipal Edelia Hernández

4 set. 20.30 h

3r Memorial Zamora i Mariano. Ho organitzen: UD Sector Montserratina i UD Viladecans

Camp Municipal de Torre-roja

5-11 set. ! 19 h Vetllades flamenques de la Peña Bética i de Raíces de Andalucía (aqueta tb. farà matinal infantil, el dia 8 a les 11 h)

Parc de la Marina(casetes de les entitats)

6-14 set. Torneig de Bàsquet de Festa Major. Ho org.: Bàsquet Femení Atrium Esports

13 set.16-20.30 h

Torneig d’Escacs de Festa Major. Ho org.: Club d’Escacs Vila-decans. Inscripció fins al 10 de setembre al telèfon 656 603 388

Ateneu de Cultura Popular Can Batllori

14 set. 10 h Mercat d'Art i Oficis. Ho org.: As.Arts i Oficis i Fund. Espejo. Rambla Modolell

13 set. 18 h Mercat del Troc i de segona mà. Ho org.: AV Alba-rosa. Plaça de l’Alba-rosa

14 set. 9.30 h

Torneig de Bàsquet 3X3. Ho org.:: UE Sant Gabriel i Bàsquet Femení. Inscripció a Castelló Esports, fins el5 de setembre

Plaça de la Mediterrània

14 set. 11 i 12 h

Visites guiades a l’ermita de Santa Maria de Sales. Ho org.: Museu de Viladecans. Cal fer inscripció al telèfon 93.635.10.88 (ext 8180) o [email protected]

Pla de les Deodates

20 set. 16 h 30è Trofeu de Natació. Ho organitza: Club Natació Viladecans. Atrium Esports

21 set. 11 h Visita guiada a edificis emblemàtics (Can Modolell, Torre del Baró i Torre-roja). Inscripció a [email protected]

Plaça de la Vila

Pie de foto

La imatge de la Festa Major d’enguany ha estat elaborada pel dissenyador gràfic local David Villa, que ha volgut reflec-tirtotes aquelles coses de les que esperem gaudir amb l’arribada de la celebració al nostre entorn: tradicions, música, atraccions...

67

Page 8: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

7

Actualitat Vida ciutadana

8

Una porta oberta per a la malaltia mentalPrograma per a la integració social

El programa municipal ‘Apro-pa’t’, que afavoreix la integració social de les persones de Vilade-cans que pateixen una malaltia mental, està a punt d’encetar la seva cinquena edició. La inicia-tiva, impulsada des del 2010 pels Serveis Socials amb el suport d’entitats i empreses, s’ha con-solidat en aquests anys com un recurs específi c molt adient per oferir a aquest col·lectiu un espai

per compartir activitats, tallers i sortides lúdiques i culturals, tot trencant amb els estigmes i les pors amb l’objectiu de gaudir de la ciutat com tothom

UN ÈXIT FINS ARALa regidora de Serveis Socials, Idoia Baixench, apunta que la iniciativa “ha estat un èxit tant pel que respecta a la participa-ció com en l’assoliment dels ob-

jectius de caire qualitatiu” i confi a que “en el futur es consolidi una xarxa de suport entre les pròpies persones participants per poten-ciar el seu accés autònom als re-cursos de la ciutat sense neces-sitat de tenir el suport de l’Ajun-tament”.

Per participar en el progra-ma, cal adreçar-se a la masia Can Palmer (av. Mil·lenari, 18; telèfon 93 637 33 22).

El Departament de Salut de la Generalitat ha traslladat el servei de pediatria del Centre d’Atenció Primària Mas Font al CAP Maria Bernades, amb motiu d’unes obres en l’equi-pament, que es van iniciar el 4 d’agost. D’altra banda, degut als ajustos d’estiu, el CAP Mas Font resta tancat per les tardes fi ns al 12 de setembre.

Trasllat de pediatria del CAP Mas Font12.000 euros per reformar pisos buits

Per destinar-los a lloguer social

L’Ofi cina Local d’Habitatge (OLH) gestiona, fi ns al 31 d’octubre, la darrera iniciativa de la Genera-litat de Catalunya per animar els propietaris de pisos buits a des-tinar-los al lloguer social. Es trac-ta d’una ajuda econòmica, de fi ns a 12.000 euros, destinada a la re-forma de l’habitatge.

A canvi, els propietaris hau-ran de cedir el pis durant 6 anys

a l’Agència d’Habitatge de Cata-lunya perquè el destini a perso-nes amb pocs recursos. Durant aquest temps, el propietari re-brà una compensació mensual al voltant de 75 euros per part de la Generalitat per sufragar les despeses ordinàries, com l’IBI i la comunitat de veïns. Per a més in-formació es pot trucar a l’OLH, al telèfon 93 659 41 56.

Grups de debat sobre el nou Pla Local de Joventut

Trobades al setembre i octubre

L’Ajuntament dóna la paraula als viladecanencs de 14 a 35 anys per defi nir les polítiques municipals adreçades al jovent per als pro-pers anys. Al llarg dels mesos de setembre i octubre, es faran sis grups de discussió participatius sobre el nou Pla Local de Joven-tut en els quals tot el jovent està cridat a participar.

REUNIONS OBERTES A TOTHOMD’una banda, es faran trobades de caire sectorial , amb joves que formen part d’entitats culturals

(24 i 26 de setembre, a l’Ateneu Can Batllori), d’entitats esporti-ves (1 i 8 d’octubre, a Can Xic) i d’entitats veïnals (23 i 30 d’octu-bre, també a Can Xic).

D’una altra banda, es faran reunions de caire territorial, una per cada districte de la ciutat: el 2 i el 3 d’octubre, a l’Ateneu Pablo Pi-casso; el 9 i el 10 d’octubre, al Ca-sal de la Montserratina; i el 14 i el 15 d’octubre, a l’Ateneu de Cultura Popular Can Batllori. Totes les re-unions tindran lloc a les 18.30 ho-res i no cal fer inscripció prèvia.

El procés participatiu pretén rebre les inquietuds, opinions, necessitats i propostes dels i les joves per tal d’establir la priori-tat en deu àmbits d’actuació que contribueixen a dos grans reptes: l’emancipació i la participació. Reunió de joves a Can Xic

Page 9: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

facebook.com/ajuntamentdeviladecanswww.viladecans.cat Setembre 2014 VILADECANS

6

Per cinquè any consecutiu, el Gre-mi d’Hostaleria organitza La Ruta de la Tapa de Viladecans, amb el su-port de l’Ajuntament. Prop d’una trentena d’establiments d’hostale-ria locals –podeu consultar-los al

Centre Permanent PREUS DES DE

1.447€

Centre De Dia PREUS DES DE

550€

"PRESTACIÓ ECONÒMICA VINCULADA AL NOSTRE

CENTRE"

www.albarrosa.com

EL TEU BENESTAR ÉS EL NOSTRE COMPROMÍS

Tapa i cervesa, per tres euros

Arriba la cinquena edicióde ‘La Ruta de la Tapa’

Del 19 de setembre al 5 d’octubre rietat de tapes creades pels esta-bliments locals i elaborades amb productes de proximitat –pel preu de tres euros amb cervesa inclo-sa–, sinó que també pot guanyar premis. Només s’haurà d’obtenir el passaport de La Ruta en un lo-cal participant i anar segellant-lo en cada establiment fins a tenir un mínim de 12 segells.

A més, els participants podran votar per la millor tapa i obtenir també obsequis per fer-ho.

web larutadelatapaviladecans.es–participaran en la iniciativa, del 19 de setembre al 5 d’octubre.

Es tracta d’un itinerari culi-nari amb el qual la ciutadania no només pot gaudir d’una va-

9

Page 10: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

Nueva rotonda en la carretera de BarcelonaA finales de julio entró en ser-vicio la nueva rotonda cons-truida en la intersección en-tre la carretera comarcal C-245 y la avenida del Pro-grés, que mejora la movilidad en este acceso de la ciudad, que en breve albergará el ta-natorio municipal. La rotonda tiene unas grandes dimensio-

nes (104 metros de diámetro) porque incorpora una balsa de filtración de aguas pluvi-ales en su interior, de 5.000 metros cúbicos, para mejo-rar el drenaje de este punto y soltar poco a poco el agua hacia los colectores. El cos-te de la obra ha rondado los 900.000 euros.

7

Actualitat Ciutat

El acceso Viladecans Sud de la autopista se reabrirá a mediados de septiembreViaducto terminado. La prueba de carga del puente, uno de los últimos pasos de las obras

Tras los 13 meses previstos pa-ra construir el viaducto, los ve-hículos podrán utilizar de nue-vo el acceso 50 de la autopista.

La cuenta atrás llega a su fin. A mediados de septiembre entra-rá otra vez en servicio el acce-so Viladecans Sud de la autopista, tras la construcción de un nuevo puente que enlaza la C-32 y la ciu-dad sobre el terreno de la futura zona de actividad económica de Ca n’Alemany.

El 28 de agosto estaba previs-ta la prueba de carga del viaduc-to central de 180 metros de longi-tud y 18 de ancho que, junto a otros cuatro minipuentes, confi-guran el renovado acceso, que, además de mayor capacidad de tráfico, permite la conexión viaria (y

también peatonal) con la futu-ra zona de actividad económica. Esta prueba, con 22 camiones, es uno de los últimos pasos antes de la reapertura del acceso, aún en una fecha por concretar al cierre de esta revista por parte del con-sorcio público gestor de la obra y la Dirección de Carreteras de la Generalitat, aunque se apuntaba para antes del 16 de septiembre.

VUELTA A LO HABITUALEl mismo día que se ponga en ser-vicio el nuevo acceso se cerrará la salida provisional de la autopista que se habilitó a la altura de la calle Antonio Machado. Aunque la sa-lida ha sido bien valorada por las personas usuarias, ésta no cumple con los requisitos para ser una sa-

lida permanente, ni por la distancia mí-nima entre salidas ni por las condiciones de la vía en la que de-riva. Así, todo queda-rá como antes del ini-cio de las obras.

180metros de longitud tiene el nuevo puente, cuya anchura es de 18 metros

Vista del viaducto el 20 de agosto desde el nuevo sector económico

Ahora se inicia la siguiente fa-se de la urbanización del sector, que culminará su transforma-ción en 2017. El consorcio ha es-tado haciendo acopio de tierras –alrededor de 300 mil metros cúbicos procedentes de obras co- mo la reforma de la subestación eléctrica de Sant Boi o la Sagre-ra, en Barcelona–para poder dar forma a las nuevas calles.

EL APUNTE

Actuaciones hasta 2017Ya se han hecho las primeras ca-lles para permitir las obras del centro logístico de Desigual, ya en marcha; mientras que las del outlet se iniciarán en diciembre para abrir en la primavera de 2016. A partir de octubre se pro-ducirán afectaciones al tráfico en carretera de la Vila para su ampliación y la creación de acce- sos al nuevo sector económico.

MIRA EL VÍDEO DE LA PRUEBA DE CARGA EN TU MÓVIL CON

10

FOTONOTICIA

Page 11: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

facebook.com/ajuntamentdeviladecanswww.viladecans.cat/obres Setembre 2014 VILADECANS

Simulación virtual de la obra

La calle Pare Artiguesinicia su transformación

Mejora del casco antiguo

Los peatones siguen ganando es-pacio a los vehículos en el casco antiguo. La primera quincena de septiembre se inicia la remodela-ción de la calle Pare Artigas y del pasaje Estret, durante cuatro me-ses. Así, se da continuidad a la re-forma del casco antiguo.

La transformación de Pare Ar-tigues, entre Sol y Mare de Déu de

en ella se situarán los dos bloques de contenedores situados en estos 300 metros de calle.

VUELTA A LO HABITUALLa reforma comportará también la sustitución de la red de alcanta-rillado (incluidos también 50 me-tros en la calle Sant Joan) y de ilu-minación, que se colocará sobre las mismas fachadas.

Para facilitar la movilidad no se colocará ningún tipo de vegeta-ción, aunque sí algunos pequeños bancos de hormigón. La obra, con la financiación de la Diputación, tiene un coste de 471.200 euros.

Sales, eliminará la diferencia de nivel entre las aceras y la calza-da al crear una plataforma úni-ca y destinará el actual espacio de aparcamiento de vehículos en hilera (25 plazas) a la ampliación de las aceras, que estarán delimi-tadas con pilones. La del lado Sant Boi ganará medio metro y la del lado Gavà, un metro y medio, pues

El Ayuntamiento ha acondiciona-do en agosto el camino de la Ver-dera para subir a la ermita de Sant Ramon. Se han tapado los surcos fruto del arrastre de tierras por la lluvia y, en los tramos de más pendiente, se han instalado algu-nos escalones de madera. La ac-tuación se culminará con la colo-cación de plafones informativos y señales de distancia.

MONTAÑA

Mejora del camino de la Verdera a Sant Ramon

La entidad Ecologistes en Acció distinguió el 16 de julio dos playas de Viladecans, la de la Pineda de Cal Francès y la del Remolar, con el galardón Playas Vírgenes, que va-lora la preservación de su estado natural de agresiones urbanísticas e industriales. Junto a una playa de Vilanova, es la única reconocida de la provincia. Siete lo han sido en Tarragona y ninguna en Girona.

LITORAL

Reedición del galardón‘Playas Vírgenes’

El Área Metropolitana de Barce-lona renueva este año 20 de los autobuses de su flota que prestan servicio en las líneas metropolita-nas que discurren por Viladecans. Tres de los nuevos vehículos serán híbridos, con lo que emitirán un30 % menos de CO2. La inversión asciende a 4,6 millones. El 10 de ju-lio se realizó la presentación en la plaza de la Mediterrània.

MOVILIDAD

Renovación de laflota de autobuses

La red municipal W!FI, con la que se puede acceder gratuitamente a Internet en espacios públicos es-trenó en julio dos nuevos pun-tos: la plaza Europa y la estación de tren. Así, ya son 11 los puntos de este servicio impulsado por el Ayuntamiento. Para darse de alta como usuario es necesario relle-nar un formulario a través de la web wiladecans.cat.

PROTAGONISTAS

Wi Fi en la plaza Europa y en la estación de tren

11

Page 12: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

7

Actualitat Empresa i ocupació

Els tallers són gratuïts

Tallers de recerca de feina per al joventHabilitats per tenir èxit

Buscar feina s’ha convertit, amb l’actual situació de crisi, en un complicat repte en el qual cal destacar per sobre dels altres as-pirants. Molts joves busquen fei-na per primera vegada i, per aju-dar-los a millorar les seves habili-tats per tenir-ne èxit, l’Ajuntament engega aquesta tardor una oferta formativa de tallers gratuïts.

El centre de joves Can Xic i el centre de promoció econòmica Can Calderon faran sessions per explicar com fer un bon currí-culum (el 29 de setembre), com preparar l’entrevista personal (13 d’octubre), què cal tenir en comp-te en signar un contracte (6 de no-vembre), com trobar feina a l’es-tranger (20 de novembre), com

afrontar amb garanties d’èxit l’emprenedoria (4 i 11 de desem-bre) i quins avantatges té crear una cooperativa (15 de gener).

INSCRIPCIONS DES DEL DIA 8Les inscripcions s’obren el 8 de se-tembre a través de la pàgina web viladecans.cat/joves fins a exhau-rir les places disponibles.

Trabajador de un Plan de Ocupación

Apoyo a tres colectivos desempleados con dificultadesNuevos Planes de Ocupación

Una veintena de personas desem-pleadas son beneficiarias de las últimas actuaciones de inserción laboral puestas en marcha por el Ayuntamiento, alguna de ellas con la colaboración de la Generalitat a través del Servei d’Ocupació (SOC). A través de tres Planes de Ocupa-ción, personas de colectivos con dificultades especiales o en una si-tuación difícil son contratadas du-rante unos meses para realizar ta-reas de interés para el municipio, con lo que incrementan su expe-riencia laboral y perciben unos in-gresos económicos.

MAYORES DE 58 AÑOSPor una parte, se contratará du-rante un año a seis personas ma-yores de 58 años desempleadas de larga duración para realizar tareas de mantenimiento de ciu-dad y administrativas. La trami-tación se realiza en la oficina del SOC hasta el 23 de septiembre.

ANTIGUOS AUTÓNOMOSPor otra parte, se contratará para realizar esas mismas tareas a seis personas más que hayan sido autó-nomas durante al menos dos años pero hayan tenido que dejar esa

actividad –siempre que sea den-tro de los últimos cinco años–. El contrato también es por un año de duración y la tramitación se reali-za asimismo en la oficina del SOC hasta el 15 de septiembre.

PRECEPTORES DE LA RENTA MÍNIMAEn julio, ya fueron contrata-das ocho personas desemplea-das que percibían la renta míni-ma de inserción para realizar ta-reas de mantenimiento de calles y equipamientos y de sensibiliza-ción ambiental en la playa y el es-pacio natural del Remolar.

El grupo V!Líders apoya la acción

Emprendedores ‘probeta’Viladecans Business Lab

La ciudad ensayará un ecosiste-ma empresarial para favorecer la puesta en marcha de ideas de negocio innovadoras de personas de Viladecans. Una suerte de em-prendedores ‘probeta’ que podrán madurar sus proyectos con apo-yo antes de realizar una inversión económica.

Bajo el nombre de Viladecans Business Lab, la iniciativa está pro-movida por el Ayuntamiento y el

grupo de empresas locales V!Lí-ders, con el apoyo de la Diputación. Hasta el 18 de septiembre buscan candidatos para seleccionar me-dia docena de proyectos a los que este nuevo ecosistema dará apoyo para conseguir su consolidación.

MEDIO AÑO DE APOYO ESPECÍFICOViladecans Business Lab facilitará durente seis meses apoyo técnico, espacio físico de trabajo, forma-ción y capacitación en gestión em-presarial, acceso a financiación y una red de contactos empresaria-les dispuestos a apoyar la madu-ración de la idea de negocio (por

ejemplo, testando los productos o servicios). Esto último a través del grupo de empresas V!Líders, que comparten el compromiso para mejorar el municipio.

La iniciativa pretende ser una nueva herramienta de apoyo a la generación de actividad econó-mica y puestos de trabajo, pues entre los criterios de selección se encuentra el potencial de ocupa-bilidad de la idea de negocio. Las personas interesadas en presen-tar sus proyectos pueden ponerse en contacto con el centro de pro-moción económica Can Calderon (tel. 93 635 18 04).

12

Page 13: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

Ocupació. L’alcalde diu que serà motor per crear llocs de feina i generar oportunitats per a empreses

L’alcalde, el director de Comerç de la Generalitat, Josep Maria Recasens i el director de l’Incasòl, Damià Cal-vet, van exposar les línies mestres.

L’alcalde Carles Ruiz va explicar a la Comisió d’Economia i Ocupació del Parlament, que havia demaat informació del projecte, que a més de la instal·lació del centre comer-cial outlet de l’empresa Neinver i d’una plataforma logística i de co-merç electrònic de Desigual, hi ha disponibles altres 14 parcel·les per a diferents tipus d’activitats pro-ductives. A més, va recordar que es tracta d’un projecte de consens al Ple Municipal i de col·laboració constructiva amb la Generalitat i que va ser ben rebut pels líders sin-dicals i alcaldes de la comarca, així com pels representants del teixit comercial local, a qui va trucar per explicar-los la iniciativa.

L’alcalde va atendre la petició dels diputats per explicar la iniciativa

facebook.com/ajuntamentdeviladecanswww.viladecans.cat Setembre 2014 VILADECANS

Calvet va destacar “l’exemple de col·laboració entre administra-cions” per tirar endavant “un es-pai motor a Catalunya per fomen-tar la recuperació econòmica”.

Sobre el centre outlet, que es cal-cula que generi fins a 1.300 llocs de feina directes i indirectes, l’alcalde va apuntar que suposarà “oportu-

El centre comercial outlet tindrà una repercusió lleu

Josep Maria Recasens va explicar que, tot i que l’outlet preveu una facturació d’uns 120 milions el 2018, tindrà un impacte molt limi-tat sobre el comerç de proximitatperquè, segons els estudis, absor-biria un 5% de la despesa comerciallocal i un 0,3% en 100 quilòmetres a la rodona. I és que el turista seràel principal client, entre els 3 mi-lions de visitants previstos a l’any.

nitats de negoci per a les empreses de l’entorn” i va apuntar que “més de mig centenar d’empreses i em-prenedors locals ens han sol·licitat presentar la seva cartera de serveis als operadors que s’instal·laran en el sector de Ca n’Alemany”. I va asse-nyalar que un terç de la gent que hi treballa a les obres de construcció i vuit empreses, són de Viladecans.

En marcha el Mercat de la ConstitucióCaras de curiosidad en los clientes y de satisfacción en los paradistas en la apertura del nuevo Mercat de la Cons-titució, el 18 de julio. El segundo mer-cado municipal de la ciudad “tiene una imagen muy moderna”, destacaba Ra-quel Viera, responsable de la franqui-cia Enrique Tomás . El mercado, que abre de lunes a sábado, mañana y tar-de, congregó ese día a mucha gente y busca hacerse un hueco en la vida co-mercial como referente de proximi-dad y calidad.

FOTONOTICIA

613

A la izq., el mercado lleno de gente; a la dcha., arriba, visita del alcalde y, abajo, showcooking

El projecte del nou sector econòmic de Ca n’Alemany s’explica al Parlament

L’alcalde va refermar el compro-mís amb el comerç de proximitat “per ajudar-lo a adaptar-se a la co-existència dels diferents formats, tot definint productes i estratègi-es de valor afegit i diferenciador” i va dir que “s’han d’aprofitar tots els visitants que d’altra forma no vin-drien perquè consumeixin altres serveis o productes a la ciutat”.

Page 14: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

714

E P CS E I A L

Eficiencia energéticaVILADECANSSetembre 2014

¿Será tu vecindario el que más ahorre?El Ayuntamiento y la empresa Unilever convocan el concurso ‘El gran estalvi’ para fomentar la efi ciencia energética en el hogar y la rebaja del coste de las facturas

Se bucan comunidades de vecinos con ganas de ahorrar energía y dinero. Razón: el primer concurso ‘El gran ahorro’, que el Ayuntamien-to y la empresa Unilever, con sede en Vilade-cans, convocan por primera vez este mes de septiembre. Se trata de una iniciativa pionera para sensibilizar sobre la reducción del con-sumo de energía y agua en los hogares de Vi-ladecans y, por lo tanto, del cuidado del medio ambiente, puesto que la energía que no con-tamina es la que no se consume. Pero va más allá de los programas habituales de concien-ciación para una mayor efi ciencia energética sin reducir nuestro confort en el hogar. Y es que ofrece un importante premio para quienes mejor lo hagan, además del ahorro economi-co en las facturas para todos los participantes.

UN CONCURSO PARA TODOSEn ‘El gran estalvi’ puede participar cualquier vivienda unifamiliar y comunidad de vecinos de nuestra ciudad. El certamen establece di-ferentes categorías para poder comparar co-rrectamente el cumplimiento del objetivo, que no es otro que ahorrar agua, energía... y dine-ro. Un ahorro que procederá, exclusivamen-te, de un cambio de hábitos de los ciudada-nos, de atender a pequeños gestos que con-llevan consecuencias para reducir la energía y el agua que gastamos. Y, que, por tanto, está al alcance de todos. El grupo de empresas lo-cales que conforman el Clúster per l’Efi ciència Energètica del Baix Llobregat (C2EB) se encar-gará del diseño y seguimiento de las medidas.

UNA TAREA EN EQUIPOLos participantes competirán en el certamen en cuatro categorías, según si son viviendas unifamiliares, comunidades de vecinos de hasta 4 hogares, de entre 5 y 25 hogares y de más de 25 hogares. Es por ello que es muy im-portante animar a los vecinos a participar de la iniciativa, pues se requiere un mínimo de vi-viendas de la comunidad que se sumen al re-to. Los presidentes de comunidad o adminis-tradores serán los que deban hacer la gestión

de inscribir al vecindario en el con-curso, pero son los propios ve-

cinos y vecinas los que de-ben apostar por dar el

paso al frente y sumar apoyos para participar.

KIT DEL AHORRADORLos hogares participan-

tes en el concurso reci- birán un kit de ahorro

que incluirá información útil para reducir los consu-

mos y dispositivos válidos para lograr este fi n. Los prescriptores de los

consejos ahorradores serán los productos de

El concurso promueve durante cuatro meses un cambio de nuestros

hábitos , pues la única energía que no contamina es la que

no se consume

14

E P CS E I A L

Eficiencia energéticaVILADECANSSetembre 2014

¿Será tu vecindario el que más ahorre?El Ayuntamiento y la empresa Unilever convocan el concurso ‘El gran estalvi’ para fomentar la efi ciencia energética en el hogar y la rebaja del coste de las facturas

Se bucan comunidades de vecinos con ganas de ahorrar energía y dinero. Razón: el primer concurso ‘El gran ahorro’, que el Ayuntamien-to y la empresa Unilever, con sede en Vilade-cans, convocan por primera vez este mes de septiembre. Se trata de una iniciativa pionera para sensibilizar sobre la reducción del con-sumo de energía y agua en los hogares de Vi-ladecans y, por lo tanto, del cuidado del medio ambiente, puesto que la energía que no con-tamina es la que no se consume. Pero va más allá de los programas habituales de concien-ciación para una mayor efi ciencia energética sin reducir nuestro confort en el hogar. Y es que ofrece un importante premio para quienes mejor lo hagan, además del ahorro economi-co en las facturas para todos los participantes.

UN CONCURSO PARA TODOSEn ‘El gran estalvi’ puede participar cualquier vivienda unifamiliar y comunidad de vecinos de nuestra ciudad. El certamen establece di-ferentes categorías para poder comparar co-rrectamente el cumplimiento del objetivo, que no es otro que ahorrar agua, energía... y dine-ro. Un ahorro que procederá, exclusivamen-te, de un cambio de hábitos de los ciudada-nos, de atender a pequeños gestos que con-llevan consecuencias para reducir la energía y el agua que gastamos. Y, que, por tanto, está al alcance de todos. El grupo de empresas lo-cales que conforman el Clúster per l’Efi ciència Energètica del Baix Llobregat (C2EB) se encar-gará del diseño y seguimiento de las medidas.

UNA TAREA EN EQUIPOLos participantes competirán en el certamen en cuatro categorías, según si son viviendas unifamiliares, comunidades de vecinos de hasta 4 hogares, de entre 5 y 25 hogares y de más de 25 hogares. Es por ello que es muy im-portante animar a los vecinos a participar de la iniciativa, pues se requiere un mínimo de vi-viendas de la comunidad que se sumen al re-to. Los presidentes de comunidad o adminis-tradores serán los que deban hacer la gestión

de inscribir al vecindario en el con-curso, pero son los propios ve-

cinos y vecinas los que de-ben apostar por dar el

paso al frente y sumar apoyos para participar.

KIT DEL AHORRADORLos hogares participan-

tes en el concurso reci- birán un kit de ahorro

que incluirá información útil para reducir los consu-

mos y dispositivos válidos para lograr este fi n. Los prescriptores de los

consejos ahorradores serán los productos de

El concurso promueve durante cuatro meses un cambio de nuestros

hábitos , pues la única energía que no contamina es la que

no se consume

Page 15: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

15

Las inscripciones deben realizar-se, del 15 al 30 de septiembre, en la ofi cina de atención ciutadana Viladecans Informació (plaza Eu-ropa, 7), abierta de lunes a viernes por las mañanas, de 9 a 14 horas, y los martes y jueves también por la tarde, de 16.30 a 18.30 h.

REUNIÓN INFORMATIVA. El 2 de sep-tiembre se realiza una reunión in-formativa para administradores y presidentes de comunidades en la Biblioteca, a las 19.30 horas, (hay que confi rmar asistencia por co-rreo en [email protected]). También se puede consultar la in-formación en viladecans.cat y se pueden recoger los formularios en la ofi cina Viladecans Informació.

CATEGORÍAS. Se establecen cuatro categorías: viviendas unifamilia-res, comunidades de hasta 4 vi-viendas, de hasta 25 y de más de 25. En los dos últimos casos se per-mitirá la participación si se suman, al menos, el 60 % y el 50 % de veci-nos, respectivamente.

DOCUMENTACIÓN REQUERIDA. Los participantes deberán presen-

tar los siguientes requerimientos:formulario de inscripción fi rma-do por el administrador de la co-munidad o por el presidente, o el propietario en el caso de las vivi-endas unifamiliares.

documento de aceptación de cada una de las viviendas partici-pantes en el concurso.

facturas de electricidad, gas y agua del último año, tanto de los elementos comunes del edifi cio co-mo de los hogares participantes.

PREMIOS. La empresa Unilever pre-miará al más ahorrador de cada una de las categorías, que obtendrán hasta 6.000 euros (en caso de co-munidades) y 800 euros (en vivien-das unifamiliares) para destinarlos a la mejora de la efi ciencia energé-tica del inmueble.

1

2

3

E P CS E I A L VILADECANSSetembre 2014 Eficiencia energética

Una suma de pequeños gestos puede su-poner una gran acción. Así, está al alcan-ce de nuestras manos cambiar algunos hábitos que pueden tener una inciden-cia clara en el consumo de energía y en cómo repercute esto en nues-tro bolsillo. Aunque poda-mos estar ya concien-ciados, hay tantos actos que podemos hacer más efi cien-tes sin esfuerzo ni rebaja de nues-tra calidad de vi-da que seguro que tenemos más mar-gen para actuar. He aquí sólo unos pocos ejemplos:

LAVADORA QUE ENERGÍA NO DEVORA. Para gastar menos con la lavadora, no debe-ríamos ponerla hasa que no tengamos sufi ciente ropa acumulada. Además, hay que saber que cuánto más alta es la tem-peratura del lavado, más consume. Por ello, podemos lavar con agua fría siem-pre que sea posible (a menos de 30 gra-dos, el consumo suele reducirse sobre un 40 %). En el manual de instrucciones ve-rás el consumo de cada programa para tomar la mejor decisión.

Inscripciones hasta el 30 de septiembre

UN OBJETIVO AL ALCANCE DE NUESTRAS MANOS

Los participantes rebajarán su factura

con consejos y ayuda y, los más ahorradores,

también recibirán premios de entre 800

y 6.000 euros

la empresa Unilever, que se hace cargo de los costes del concurso y, además, entregará un lote de sus productos a todos los hogares que rebajen consumos durante el concurso. Para ello, la empresa ha rubricado un convenio con el Ayuntamiento dentro del modelo mu-nicipal de relación con las empre-sas Viladecans&Co, con el que el Ayuntamiento promueve una relación público-privada que favorezca a la ciudadanía.

EL COMPROMISO DE UNILEVERLa empresa multinacio-nal Unilever ha desarrolla-do una importante labor de Responsabilidad Social Corpo-rativa con su programa Unilever Comparte desde que instaló en Vila-decans su sede en España hace dos años y medio. La creación de esta Comunidad Unile-

ver por la efi ciencia energética y el ahorro de agua sigue a otras acciones como la promoción de hábitos de salud a través de talleres, el apoyo constante al Punt Solidari con la donación de alimentos y productos de primera necesidad o

el apoyo a estudiantes a través de la cotutorización de trabajos de in-

vestigación y la FP Dual.

UN HOGAR EFICIENTESe calcula que alrededor de la mitad de la energía que consumimos en el hogar se desaprovecha.

Un mal aislamiento o el uso de aparatos poco efi -

cientes tienen buena parte de culpa, pero también lo son

un consumo excesivo o innecesa-rio debido a nuestros hábitos. Por ello es

importate concienciarse y, sobre todo, actuar.

EN LA COCINA, ATINA. Se puede aprovechar para cocinar más de un plato cuando se enciende el horno, que tiene un consumo importante. Otros trucos son desconge-lar la comida la noche anterior en lugar

de utilizar el microondas, dejar enfriar la comida antes de

meterla a la nevera, uti-lizar el micoondas pa-

ra calentar la comi-da en lugar del fue-go, evitar abrir la puerta del horno o trocear la comida para que se cocine

más rápido. Y, si se cocina pasta, se pue-

de dejar hervir los tres primeros minutos y el res-

to del tiempo se tapa con un paño para que se acabe de cocer.

BYE, BYE; STAND BY. En modo espera, algu-nos televisores de plasma llegan a gastar el 80 % de la energía de cuando están en-cendidos, y algunos lavavajillas, hasta el 70 %. Además, la mayoría de cargadores siguen consumiendo aunque no estén cargando el dispositivo, por lo que hay que desenchufarlos. Y, al apagar el orde-nador, es bueno asegurarse que también lo han hecho la impresora o el monitor.

15

Las inscripciones deben realizar-se, del 15 al 30 de septiembre, en la ofi cina de atención ciutadana Viladecans Informació (plaza Eu-ropa, 7), abierta de lunes a viernes por las mañanas, de 9 a 14 horas, y los martes y jueves también por la tarde, de 16.30 a 18.30 h.

REUNIÓN INFORMATIVA. El 2 de sep-tiembre se realiza una reunión in-formativa para administradores y presidentes de comunidades en la Biblioteca, a las 19.30 horas, (hay que confi rmar asistencia por co-rreo en [email protected]). También se puede consultar la in-formación en viladecans.cat y se viladecans.cat y se viladecans.catpueden recoger los formularios en la ofi cina Viladecans Informació.

CATEGORÍAS. Se establecen cuatro categorías: viviendas unifamilia-res, comunidades de hasta 4 vi-viendas, de hasta 25 y de más de 25. En los dos últimos casos se per-mitirá la participación si se suman, al menos, el 60 % y el 50 % de veci-nos, respectivamente.

DOCUMENTACIÓN REQUERIDA. Los participantes deberán presen-

tar los siguientes requerimientos:formulario de inscripción fi rma-do por el administrador de la co-munidad o por el presidente, o el propietario en el caso de las vivi-endas unifamiliares.

documento de aceptación de cada una de las viviendas partici-pantes en el concurso.

facturas de electricidad, gas y agua del último año, tanto de los elementos comunes del edifi cio co-mo de los hogares participantes.

PREMIOS. La empresa Unilever pre-miará al más ahorrador de cada una de las categorías, que obtendrán hasta 6.000 euros (en caso de co-munidades) y 800 euros (en vivien-das unifamiliares) para destinarlos a la mejora de la efi ciencia energé-tica del inmueble.

1

22

33

E P CS E I A L VILADECANSSetembre 2014 Eficiencia energética

Una suma de pequeños gestos puede su-poner una gran acción. Así, está al alcan-ce de nuestras manos cambiar algunos hábitos que pueden tener una inciden-cia clara en el consumo de energía y en cómo repercute esto en nues-tro bolsillo. Aunque poda-mos estar ya concien-ciados, hay tantos actos que podemos hacer más efi cien-tes sin esfuerzo ni rebaja de nues-tra calidad de vi-da que seguro que tenemos más mar-gen para actuar. He aquí sólo unos pocos ejemplos:

LAVADORA QUE ENERGÍA NO DEVORA. Para gastar menos con la lavadora, no debe-ríamos ponerla hasa que no tengamos sufi ciente ropa acumulada. Además, hay que saber que cuánto más alta es la tem-peratura del lavado, más consume. Por ello, podemos lavar con agua fría siem-pre que sea posible (a menos de 30 gra-dos, el consumo suele reducirse sobre un 40 %). En el manual de instrucciones ve-rás el consumo de cada programa para tomar la mejor decisión.

Inscripciones hasta el 30 de septiembre

UN OBJETIVO AL ALCANCE DE NUESTRAS MANOS

Los participantes rebajarán su factura

con consejos y ayuda y, los más ahorradores,

también recibirán premios de entre 800

y 6.000 euros

la empresa Unilever, que se hace cargo de los costes del concurso y, además, entregará un lote de sus productos a todos los hogares que rebajen consumos durante el concurso. Para ello, la empresa ha rubricado un convenio con el Ayuntamiento dentro del modelo mu-nicipal de relación con las empre-sas Viladecans&Co, con el que el Ayuntamiento promueve una relación público-privada que favorezca a la ciudadanía.

EL COMPROMISO DE UNILEVERLa empresa multinacio-nal Unilever ha desarrolla-do una importante labor de Responsabilidad Social Corpo-rativa con su programa Unilever Comparte desde que instaló en Vila-decans su sede en España hace dos años y medio. La creación de esta Comunidad Unile-

ver por la efi ciencia energética y el ahorro de agua sigue a otras acciones como la promoción de hábitos de salud a través de talleres, el apoyo constante al Punt Solidari con la donación de alimentos y productos de primera necesidad o

el apoyo a estudiantes a través de la cotutorización de trabajos de in-

vestigación y la FP Dual.

UN HOGAR EFICIENTESe calcula que alrededor de la mitad de la energía que consumimos en el hogar se desaprovecha.

Un mal aislamiento o el uso de aparatos poco efi -

cientes tienen buena parte de culpa, pero también lo son

un consumo excesivo o innecesa-rio debido a nuestros hábitos. Por ello es

importate concienciarse y, sobre todo, actuar.

EN LA COCINA, ATINA. Se puede aprovechar para cocinar más de un plato cuando se enciende el horno, que tiene un consumo importante. Otros trucos son desconge-lar la comida la noche anterior en lugar

de utilizar el microondas, dejar enfriar la comida antes de

meterla a la nevera, uti-lizar el micoondas pa-

ra calentar la comi-da en lugar del fue-go, evitar abrir la puerta del horno o trocear la comida para que se cocine

más rápido. Y, si se cocina pasta, se pue-

de dejar hervir los tres primeros minutos y el res-

to del tiempo se tapa con un paño para que se acabe de cocer.

BYE, BYE; STAND BY. En modo espera, algu-nos televisores de plasma llegan a gastar el 80 % de la energía de cuando están en-cendidos, y algunos lavavajillas, hasta el 70 %. Además, la mayoría de cargadores siguen consumiendo aunque no estén cargando el dispositivo, por lo que hay que desenchufarlos. Y, al apagar el orde-nador, es bueno asegurarse que también lo han hecho la impresora o el monitor.

Page 16: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

Actualitat Educació

Les estudiants Marta Granados (de l’Institut Miramar), Belén Hernández (del Sant Gabriel) i Mar Roigé (del Bruguers de Ga-và) van rebre el 21 de juliol un guardó de la Generalitat per ha- ver obtingut un excel·lent (més d’un 9 de nota) a la prova de la Selectivitat del juny. Van ser 326 els estudiants reconeguts.

Judith Hernàndez i Tània Pla-za, estudiants de l’Institut Sa-les, van tenir una participació destacada al Catskills, el cam-pionat català de Formació Pro-fessional en què l’alumnat mos-tra els seus aprenentatges. Van ser terceres en l’especialitat de cures auxiliars d’infermeria. La consellera d’Ensenyament, Ire-neu Rigau, va lliurar-les la me-dalla el 3 de juliol en un acte.

El Servei Local de Català ini-cia una nova edició dels cur-sos adreçats a persones que vulguin conèixer o millorar el català. Els cursos són presen-cials, trimestrals i de dues ses-sions setmanals. Les persones interessades han de trucar al 93 659 33 28 el 18 de setembre, de 9 a 13 h i de 16 a 19 h, per sol·li-citar fer la prova de nivell.

UNIVERSITAT

Guardonades per la nota de Selectivitat

FORMACIÓ PROFESSIONAL

Dues estudiants, al podi del Catskills

IDIOMES

Nous cursos de català per a adults

L’Ateneu de les Arts va d’estrenaNova seu. Inaugura les seves instal·lacionsal barri de Ponent amb l’inici del curs

L’Ajuntament consolida el pro-jecte de formació artística en dotar-lo d’una seu única esta-ble on desenvolupar els cursos.

Més de 700 metres quadrats amb set sales per a la formació oferi-rà a la ciutadania la nova ubicació de l’Ateneu de les Arts de Vilade-cans, que obrirà les seves portes amb l’inici del curs, que s’enceta el 6 d’octubre. Cinc anys després de posar-se en marxa, aquest la-boratori creatiu, formatiu i cultu-ral per a totes les edats estrena la seva seu estable a l’edifici de l’anti-ga Escola Doctor Fleming.

PROJECTES EN XARXAL’Ateneu de les Arts proposa cur-sos i tallers de teatre, música i arts visuals i plàstiques –enguany més de 50 grups– per connectar la gent amb la formació artística i la pràctica cultural, tot ajudant a desenvolupar les competències creatives de cadascú.

Algunes de les propostes són singulars, com grups de teatre en anglès o adreçats a pares i mares, un taller perquè els infants de 6 a 12 anys aprenguin batucada, grups de creació de conjunts instrumentals de di-ferents estils –jazz, soul, rock, etc– i ta-ller de tractament de vidre. Aquests tallers acompanyen els tra-dicionals grups de te-

atre per edats, d’instruments –baix, guitarra, bateria, percussió, instru-ments de vent–, de gospel, de pin-tura i de dibuix. Tot un ventall de possibilitats que es pot trobar a la pàgina web ateneudelesarts.cat. Les incripcions s’han de fer fins al 21 de setembre a Atrium Viladecans.

D’altra banda, l’Ateneu també treballa molt a prop de les esco-les i instituts locals per promoure les competències i capacitats cre-atives entre els més joves. En són exemple projectes com ‘Un món de ritmes’, la Mostra de Teatre, la Taula d’oficis, l’Expo Volums i el conveni amb l’Institut Josep Mes-tres Busquets. A més, el setembre, se suma al cinquè aniversari del Centre Comercial Vilamarina i hi farà tallers allà els dissabtes al matí.

LES PARETS “PARLEN”Cumplint amb el que ensenya, la senyalètica interior de l’Ateneu esdevindrà una mostra artisti-ca que contribuirà a reivindicar

els drets culturals. El centre treballa tam-bé perquè l’alumnat de Batxillerat Artís-tic de l’Institut Josep Mestres Busquets decori la part exte-rior de l’edifici.

700 m2de l’edifici de l’antiga Escola Doctor Fleminges dediquen ara a la formació artística

l Tres sales d’assaig de música de 25 m2 equipades amb

equip de so, instrumentació, pantalla de televisió, sistema de gravació, accés a Internet, elements digitals pedagògics i pissarres.

l Dues sales d’assaig i formació teatral de 150 m2, que es poden ambientar totalment en negre

o en blanc i compten amb equips de so i d’il·luminació i projector per a l’elbaoració de fons d’escena digitals.

l Una sala dedicada a les arts plàstiques amb 88,42 m2, amb les eines necessàries per a una àmplia gamma de tècniques.

l Una sala polivalent de 50 metres quadrats on desenvo-lupar sessions de formació i assaig de grans formacions, percussió, batucada, Big Band i interacció artística entre disciplines.

l Dos espais socials d’espera i intercanvi i una sala de reunió i coordinació.

L’ESPAI

Alumnes de l’Ateneu actuen als Jardins de Can Modolell el 2012

16

Judith i Tània amb les professores

Page 17: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

facebook.com/ajuntamentdeviladecanswww.viladecans.cat Setembre 2014 VILADECANS

6

L’èxit educatiu central’inici del nou curs escolar

Tornada a les aules

Al voltant de 12.700 viladecanencs tornen a les aules les properes set-manes per encetar el curs educa-tiu 2014-2015., en el qual es posarà en marxa el Pla local de millora de l’èxit educatiu.

Garcia Navarro, docent especialis-ta en la intel·ligència emocional.

El curs també porta novetats com l’inici de la Formació Professional Dual, la cotutorització de treballs de recerca de batxillerat per part d’em-preses, la incorporació de l’Escola Enxaneta al projecte ‘Cultura Em-prenedora’ i l’obertura al barri de la biblioteca de l’escola Marta Mata.

Aquest es presentarà en l’acte d’inauguració del curs, el 2 de se-tembre a les 12 hores a l’Atrium iladecans, en el qual també tindrà lloc la conferència ‘Aprendre i edu-car les emocions’, a càrrec d’Esther

La campanya municipal incen-tiva l’aprenentatge d’idiomes i ofereix dos tallers adreçats a aturats i treballadors del comerç.

L’Ajuntament ha encetat enguany la campanya ‘Prepara’t per al teu futur’ perquè la ciutadania pren-gui consciència de la importància de saber idiomes per aprofitar els llocs de feina que es crearan a la ciutat, i acaba de posar en marxa l’acció ‘Prepara’t en idiomes’, per promoure el coneixement de llen-gues estrangeres, clau per trobar feina en sectors com el turístic, amb una expectativa molt gran de creixement a la ciutat per la crea-ció del centre comercial outlet.

TRES HORES GRATUÏTES EN ANGLÈSAixí, l’Ajuntament ha acordat amb diverses acadèmies d’idiomes de la ciutat una prova pilot per ofe-rir, a partir d’octubre, dos tallers en anglès gratuïts (tres hores en total) per a la realització d’un cu-rrículum i la preparació d’una en-trevista personal de treball.

Una acció emmarcada en el model de col·laboració publico- privada impulsat per l’Ajunta-

ment, Viladecans&Co, que incen-tiva l’aprenentatge dels idiomes com a habilitat laboral i promou l’activitat de les acadèmies.

L’acció s’adreça a persones amb un nivell oral B-1 o B-2 –es pot tro-bar més informació al web vilade-cans.cat–. Les inscripcions s’han de realitzar del 2 al 24 de setem-bre per Internet o presencialment al centre de promoció econòmica Can Calderon (tel. 93 635 18 04).

Ajuntament i acadèmiescol·laboren en la iniciativa‘Prepara’t en idiomes’

Aprendre llengües estrangeres

17

El currículum i l’entrevista, als tallers

l Institute of English Studiesl Helen Doron Englishl Ness Englishl Speak and Wake Upl STP Trainingl Escola Oficial d’Idiomes

ACADÈMIES

MIRA EL VÍDEO SOBRE EL PLA DEMILLORA DE L’ÈXIT EDUCATIU AMB

Page 18: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

7

Actualitat Esports

Torneig infantil de futbol solidariA favor d’infants malalts

Gaudir del millor futbol de base donant suport a una bona causa. Això és el que podrà fer tothom qui s’apropi el 13 de setembre, de 10 a 14 hores, al Camp Municipal de Futbol, on es disputarà per primera vega-da el Torneig de futbol a benefici de l’associació MPS Espanya, amb el suport de l’Ajuntament.

Serà la novena edició d’aques-ta cita que ha recorregut diferents

municipis catalans i hi participa-ran equips infantils del FC Barce-lona, l’RCD Espanyol, l’UE Corne-llà i la UD Viladecans.

La recaptació de les entrades (a 4 euros) es destinarà a estudiar les greus malaties infantils relacio-nades amb la multipolisacaridosi, que redueixen l’esperança de vida fins a la pubertat, i a millorar la vi-da dels infants que les pateixen.

18

El viladecanenc Pol Hervás es va penjar l’or amb la selecció catalana de ciclisme en el Cam-pionat d’Espanya Escolar Cadet per autonomies, disputat el 6 de juliol a Jaén. El jove ja va as-solir el maig el títol català de carretera de la categoria.

CICLISME

Pol Hervás, campió d’Espanya cadet

Beatriz Pascual va tornar a do-nar la cara en una gran cita en ser vuitena, el 14 d’agost, als 20 km marxa de l’Europeu de Zuric. Enels dos últims Europeus, Mun-dials i Jocs Olímpics sempre ha acabat entre les deu millors. Carles Castillejo va renunciar a còrrer la marató per una lesió.

Antonio Arroyo, de 20 anys, va disputar a l’agost, a Berlín, el seusegon Campionat d’Europa de Natació. Va ser vuitè als 1.500 metres, millorant en dos se-gons la seva marca personal (15’16”21), i, en les proves en ai-gues obertes, 16è en la dels 5 km i 37è en la dels 10 km.

ATLETISME

Bea Pascual, entre les millors d’Europa

NATACIÓ

Antonio Arroyo fa un bon paper a l’Europeu

El sueñoamericano de AminaLa viladecanense Amina Álva-rez es una de las perlas de la cantera del atletismo español y, por eso, se fijó en ella la pres-tigiosa Fundación Laureus, que la becó el verano de 2013 para que combinara los estudios universitarios con la prepara-ción deportiva de alto nivel en Estados Unidos, tras acabar su etapa en el Instituto Torre Roja. Y se lanzó al sueño americano..

PRIMER AÑO “POSITIVO”Amina ha completado su pri-mer curso en la Universidad Campbell de Carolina del Nor-te, donde estudia Biología. “Un año lleno de experiencias po-sitivas y aprendiendo muchísi-mas cosas”, explica en la web de la Fundación Laureus, pese a la decepción por sufrir “una frac-tura de estrés en primavera, después que todo fuera genial hasta entonces”. Pero los mé-dicos y fisioterapeutas la han “cuidado mucho” y ya piensa en que la nueva temporada atléti-ca se le dé tan bien como el pri-mer curso académico.

Amina, que dominó el pal-marés catalán tanto en cadete como en juvenil en la prueba de 3.000 metros y a nivel es-tatal sumó dos títulos y algún podio más, tiene una beca de cuatro años. Aún tiene tiempo para que el sueño americano se revele como una realidad.

Se marchó con 17 años

Joven atleta becada

Sito Castelló y el regidor de Deportes, Pere Gutiérrez, en la presentación

Atrium Esports promuevesalidas grupales de runners

Se crea el Runnering Life Club

El equipamiento municipal Atrium Esports y la empresa local Runne-ring se han unido para promover la afición a correr. En septiembre se da el pistoletazo de salida al Run-nering Life Club, que organizará grupos de corredores para sumar juntos kilómetros en las piernas.

Estas salidas gratuitas se harán una vez a la semana en compañía de un referente y se organizarán según el nivel de los participan-tes para que todo el mundo se en-cuentre a gusto con el ritmo. Si-to Castelló, gerente de Runnering, apunta que el objetivo es “animar a que la gente practique y disfrute el running aprovechando el varia-do entorno que tiene la ciudad”.

La acción se enmarca en el mo-delo de colaboración público-pri-

vada impulsada por el Ayunta-miento, Viladecans&Co, permi-tiendo a Atrium Esports mejorar su oferta y a Runnering dar a co-nocer su actividad. Las personas que no estén abonadas a Atrium Esports deberán consultar en el equipamiento cómo participar.

El Mil·lenium Sport disputarà la temporada 2014-2015 en una categoria nacional de fut-bol sala, la Tercera Divisió. Les renúncies han permès l’ascens de l’equip, que va acabar quart la temporada passada a Divi-sió d’Honor Catalana.

FUTBOL SALA

El Mil·lenium jugarà finalment a Tercera

Page 19: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

6

Entrevista

“Un club esportiu esdevé la teva gran família”

Domingo SalamóEXPRESIDENT DEL CLUB NATACIÓ VILADECANS

poder superar contínuament la teva mar-ca, només amb el teu treball, sense excu-sar-te en algú altre. A més, per al físic, per exemple pel que fa a les articulacions, su-posa menys desgast que altres esports. Quina ha estat la filosofia del club?Hem apostat per un club que no sigui ni per figures ni per ‘totxos’, sinó pel gran gruix de nedadors que treballen amb de-dicació però han de primar la formació acadèmica. Si un jove despunta, ja vin-drà la Federació o un club dels que tenen diners i li donarà una altra possibilitat.

De fet, aquest ha estat el primer club de nedadors que han arribat a l’elit, com Mireia Garcia la dècada passada o, ara mateix, Antonio Arroyo.Sí, sí, per aquí ha passat gent que ha des-puntat molt. I estem orgullosos d’ha-ver-los introduït en la natació. Però no ens hem volgut posar el llistó a la mida dels millors nedadors, sinó de la majoria.

Com li va “picar el cuc” tan fort per es-tar 25 anys al capdavant del club?Amb voluntat i sense interessos. Pri-mer vaig estar a la junta i, des del 89, de president. Comences amb els fills, des-prés la gent no et deixa marxar, vénen els nets... A més he estat àrbitre nacional i vaig ser als Paralímpics de Barcelona 92. El teu món va girant sobre l’entitat, perquè unclub esportiu es converteix en la teva gran família. Els pares hi destinen moltes hores, sobretot en cap de setma-na, i es creen fortes amistats. Però, tot i que jo he estat al capdavant, sense la fei-na de moltes famílies que hi han dedicat els seu temps no ho hagués pogut fer.

El nou equipament esportiu de Torre- roja pot obrir una nova etapa per al club? Segur. El 2009 vam decidir unir les dues escoles de natació a la ciutat, la d’Atrium i la del club, per manca d’espai i es podrà recuperar aquell model de dues escoles per crear més base. A més, molts usua-rius d’Atrium aniran cap al nou equipa-ment i els nedadors del club també hi tindran més espai reservat només per a ells. I no es milloren igual les marques, si neden tres persones en un carril que si ho fan dotze. Veig un futur positiu.

PERSEVERÀNCIA

«Els dos tancaments de la Piscina Masgrau ens han fet mal, però seguim vius»

VALORS

«La natació és molt sana, no hi ha picaresca amb els rivals com en altres esports»

l Al seus 72 anys, Domingo Salamó acaba de deixar la

presidència del Club Natació Viladecans,

que ha dirigit al llarg de 25 anys.

l Va ser treballador de l’empresa Roca i ha estat durant més de tres dècades

vinculat a la vida associativa local

Setembre 2014 VILADECANS

19

És cert que van fundar el Club quan encara no hi havia piscina a la ciutat?S’estava construint la piscina Joan Mas-grau i un grup de pares que portàvem els fills, en el meu cas la filla, a nedar a al-tres poblacions vam decidir muntar-lo. I quan va obrir la piscina el 1981 ja està-vem a ple funcionament. Va ser fàcil per-què, al contrari que altres clubs d’aque-lla època que tenien piscina en propie-tat, sempre ens va semblar més adient que la instal·lació fos municipal i nosal-tres uns inquilins. És cert que els dos tan-caments patits per la piscina, un a finals dels anys 80 per remodelar-la i ara des del 2009 per la ventada, ens han fet molt de mal, però el club segueix viu. Per què la natació?És bo que el jovent faci esport. Per salut i perquè el treus d’estar al carrer. I la na-tació és un esport molt sa, no hi ha pica-resca com en altres esports que has de fer cos a cos amb el rival i tens l’al·licient de

Page 20: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

Segona edició de la Desfilada de carrosses,

celebrada per la Festa Major de l’any 1964

comunitatEn aquesta nova secció cada mes farem un seguiment de comentaris a la xarxa social Twitter. En aquesta edició aturem la vista a aquest hashtag:#viladecans

@diguemagosarat 13 AGO Gent molt rara a #viladecans, amb barret de llana a l’agost. Perdoneu pero #alguhohaviadedir

@albertorv76 10 AGO

Impresionante #canicula #SuperLuna y #Perseidas en @laportadeldelta y #viladecans #supermoon2014#PerseidMeteorShower

@BarbaraMGuitart 24 AGO

Hemos descubierto una playa fantástica!!#viladecans #playa #catalunya #verano

@PabloTilo 24 AGO

Ahora, además de en el Mercadona, podrás ver a los especialistos en el pregón de Viladecans. Con ganas de ver a los @esecundarios

@alenavarro_net 20 AGO

En el mercadillo de Viladecans oigo: “Más barito [barato] que’l Corte Inglé” y “Todo barato, todo barato”. ¿Tienen Comparador como @caprabo?

Tuitladecans

El rebost de la memòria

Tot i que la Festa Major sol ser un punt de reunió de tradicions, no-més cal fer un cop d’ull al progra-ma de la Festa de l’any 1964, fa tot just mig segle enrere, per veure que aquestes canvien, i molt. Ja a l’avançada, cal adonar-se que aquell any el règim franquista ce-lebrava arreu els anomenats 25 Años de Paz, cosa que explicava que el programa oficial l’encapça-lés una imatge del dictador Franco i un editorial referit a la celebració.

Aquell programa pot ser-vir avui per copsar gran part del panorama que les autoritats locals volien mostrar als veïns. S’ense-

recerca històrica i espais per a la nostàlgia de veïns que observaven com l’antic poble agrari i mesnes-tral canviava inexorablement de fesomia cap a formes urbanes.

Al marge dels elements propa-gandístics, el programa servia, en pàgines centrals, per assenyalar el seguit d’actes de la celebració. Hi havia lloc privilegiat per als actes religiosos, amb la missa de la Festa, la missa del Rèquiem i la processó de la Mare de Déu de Sales. No obs-tant, els actes populars condensa-ven la major participació popular.

El primer dia es començava amb un repic de campanes, la des-filada de la banda musical acom-panyada pels gegants i capgrossos donant pas, al capvespre, a un cas-tell de focs. A partir d’aquí es do-nava pas a concursos de fotografia i tir al plat, als balls de gala a l’en-velat de la pista, a les demostra-cions de dansaires i sardanistes, a les activitats infantils i esporti-ves i a l’esperada desfilada de car-rosses, les quals van ser convoca-des tres edicions, entre el 1963 i el 1965.

LA FESTA MAJOR

MIG SEGLE ENRERAINFORMACIÓ A CÀRREC DE L’ARXIU MUNICIPALFOTOGRAFIA DEJOSEP SÁNCHEZ RÍOS(AMVA, FONS JOSEP SÁNCHEZ)

20

MIRA MÉS IMATGES A TRAVÉS DEL TEU TELÈFON MÒBIL AMB

facebook.com/ajuntamentdeviladecanswww.viladecans.cat

A LA PROPERA REVISTA FAREM REPÀS AL HASHTAG SOBRE LA FESTA MAJOR #FMViladecans

Durant tres anys es va celebrar laDesfilada de Carroses amb un importantseguiment popular

nyava un balanç de la vida muni-cipal des del 1960 fins al 1963, tot enumerant les obres en execució i copsant el creixement exponen-cial de la població; s’hi feia ressò del dinamisme agrari i industri-al, associatiu i cultural del poble, i fins i tot es mostrava un Vilade-cans amb grans possibilitats turís-tiques, atesa la presència dels càm-pings en tot l’espai litoral local. Tot plegat, encapçalat amb articles de

Page 21: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

Setembre 2014 VILADECANS

21

Atenció amb el mosquit tigre

El fi nal d’estiu i la tardor són els períodes més favorables per al desenvolupament del mosquit tigre adult, que amb el fred de l’hivern morirà igual que les larves. Per això, ara to-ca prestar molta atenció per evitar que proliferin i es mul-tipliquin les seves molestes pi-cades. La clau és evitar els re-ceptacles amb aigua estanca-da. Com fer-ho?

PREVENCIÓ AMB L’AIGUAl A l’interior dels domicilis, la millor solució és retirar els re-cipients que contenen aigua, o foradar-los, invertir-los o bé canviar molt sovint l’aigua, in-closa la dels abeuradors d’ani-mals domèstics.

l A l’exterior, cal evitar forats o recipients que puguin acumu-lar aigua. En el cas de les pis-cines, quan siguin buides, s’han de mantenir del tot eixutes i, si són plenes, cal mantenir-les en condicions higièniques.

PREVENCIÓ PERSONALPer prevenir les picades, es po-den utilitzar els repel· lents ha-bituals per a mosquits per pre-venir les picades (no en infants molt petits i mai a les mans per-què ens podem intoxicar).

I SI ENS PIQUEN, QUÈ CAL FER?Renteu-vos i desinfecteu bé la zona i eviteu rascar-vos. Per disminuir la irritació podeu aplicar fred a la zona i calmar la picor amb productes de ven-da en farmàcies, o bé remeis casolans com vinagre o alco-hol de curar. En cas de per-sistència de les molèsties, cal-drà que consulteu amb el vos-tre metge.

T’ACONSELLEM

Page 22: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

Comunitat

22

Bibliorecomanacions

A CÀRREC DE LA BIBLIOTECA DE VILADECANS

ANDREA CAMILLERIEDITORIAL EDICIONS 62, 2012270 PÀGINES N Cam

JUNOT DÍAZEDICIONS 62, 2013200 PÀGINES N Dia

PILAR URBANOEDITORIAL PLANETA, 2014888 PÀGINES 92 Sua (Urb)

La dansa de la gavinaUna altra trama de misteri trepidant protagonitzada pel ja famós comisari Montalbano

I és així com la perdsRetrat punyent aobre la immigració dominicana als Estats Units realitzat per la Premi Pulitzer Junot Díaz

La gran desmemoria: lo que Suárez olvidó y el Rey prefiere no recordarAssaig que intenta acabaramb mites i destapar mitjes veritats sobre la Transició a Espanya

Han nascut

SI ACABEU DE TENIR UN FILL O FILLA, PRESENTEU-LO EN SOCIETAT AL PROPER NÚMERO DE LA REVISTA. ENVIEU-NOS LA SEVA FOTOGRAFIA A [email protected]

LUCÍA González Gómez03/05/14

INÉSMartínez Cobos10/05/14

IANGázquez Valle10/05/14

YANIRAElvira Moreno24/05/14

ALMAGuerrero Palet14/07/14

LA RECEPTA

/ 1 /Tallem el meló a llesques en là-mines longitudinals molt fines i les disposem sobre una safa-ta. Assaonem els talls amb sal al gust, oli i suc de llimona.

/ 2 /Farcim cada tall amb un ingre-dient i l’enrotllem. Un amb mo-zzarella, un altre amb moixama i l’altre amb pastanaga tallada i un més amb enciam i gambes. Enlloc d’aquest ingredients també es po-

den triar altres que es consideri que combinen en color i sabor.

/ 3 /Emplatem els farcells combi-nant-los. Si ho posem com a en-trant, podem acompanyar-ho d’una vinagreta o salsa de mos-tassa i coronar-ho amb un fruit del bosc, un tros de figa o una gamba a sobre. En cas de fer-ho per postre, es pot servir amb sal-ses de xocolata, vainilla o fruits del bosc.

PREPARACIÓ PAS A PAS (20 MINUTS APROX.)

l 400 gr de melól 50 gr de moixamal 50 gr de gambes peladesl 50 gr de pastanaga a tiresl 50 g de mozzarellal 50 g d’amanida variada

l Suc de mitja llimonal Oli d’oliva vergel Sal l Optatiu: salsa vinagreta (per a

entrant) o de xocolata, vainilla o fruits del bosc (per a postre)

INGREDIENTS (PER A 4 PERSONES)

Aquest mes cuinem amb... MELÓEl meló és ric en aigua i baixa en sucres, ideal per a refrescar-nos i fer passar la set quan fa calor, per tant, pot estar indicada en dietes de control de pes. En la polpa de color taronja hi trobem el betacarotè, que el nostre organisme transformarà en Vitamina A, essencial per a la visió i el bon estat de la pell, cabell i mucoses. Conté Vitamina C, responsable de l’acció antioxidant. A més, el potassi que conté fa del meló un aliment diürètic que funciona com un bon depuratiu.

Pel Restaurant Cal MingoCTRA. DE BARCELONA, 89. / TEL. 93 637 38 47 / WWW.CALMINGO.NET

Cada mes, un bar o restaurant de la ciutat, distingit amb el segell AMED per promoure la dieta mediterrània, ens proposa una recepta saludable, amb productes de proximitat i de temporada.

Capricis de meló farcits

Page 23: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

F O T O M A T O N

Estiu en imatges

El cicle de ‘Cinem a la Fresca’ va tornar a aplegar centenars de persones . Enguany va tenir lloc en tres espais: el par de la Marina (foto), l’escola Marta Mata i el parc del Mas Ratés.

El casal municipal ‘Estiu a Ponent’ es va tancar amb el lliurament de diplomes

Els Castellers, el Mamut, les havaneres i el ball van ser alguns del protagonistes de la Festa de Barri de l’Av Parc Torre Roja

L’AV d’Alba-rosa va organitzar un juliol més la festa del barri amb activitats per a tothom

El Balls d’Estiu de l’Associació de Veïns Montserratina Manso Ratés van tornar al juliol a la Plaça de la Constitució durant dos dissabtes, tot ‘estrenant’ la remodelada plaça

La platja de la Murtra va acollir per tercer any consecutiu una prova del circuit de Volei platja SVATour. L’11 i 12 de juliol els competidors van omplir d’esport la platja.

Tres famílies van acollir tres noies saha-rauis a l’estiu a través de l’entitat Vilade-cans pel Sàhara. L’alcalde les va rebre.

facebook.com/ajuntamentdeviladecanswww.viladecans.cat Setembre 2014 VILADECANS

23

Page 24: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

PSCAv. Jocs Olímpics, 6 (local 3)Telèfon: 93 658 04 [email protected]

PPAv. Generalitat, 90Telèfon: 93 635 18 [email protected]

CIUC. Pere Masellach, 1Telèfon: 93 659 39 [email protected]

ICVC. Miguel Hernández, 24 Telèfon: 93 635 18 [email protected]/viladecanswww.euia.cat

PxCTelèfon: 663 19 99 [email protected]

La gran estafacatalana

El escándalo está servido. Lo que era un secreto a voces, lo que los ciudadanos de a pie teníamos claro, pero no podíamos de-mostrar ni documentar, por fi n ha salido a la luz. La familia Pujol-Ferrusola presunta-mente ha saqueado a los catalanes duran-te 23 años, lucrándose a base de comisio-nes y utilizando el chantaje, la amenaza y la extorsión como métodos para enrique- cerse a costa del ciudadano y de aquellos empresarios víctimas de esta estafa pro-pia de una película de “gangsters”.

Esta gran estafa protagonizada por lo que para muchos nacionalistas catalanes era la familia referencia en cuanto a luchay sacrifi cio por conseguir la “libertad” de Catalunya nos muestra el lado original de la inmensa cortina de humo (llamada in-dependentismo) y su verdadero objetivo.

Podríamos entrar a valorar en cuál es la catadura moral que hay que tener pa-ra robar a los catalanes mientras se cul-pa del expolio a Madrid, pero claro, son cuestiones que ustedes como ciudada-nos deberán sopesar y sacar sus conje-turas. Deberíamos saber qué opinan sus súbditos, que corren por los ayuntamien-tos y que utilizaban frases del Sr. Pujol pa-ra defender cuestiones como la indepen-dencia, como si este señor fuese el mesías o la referencia de todos los catalanes y que ahora resulta ser un farsante (al parecer en CIU no sabían nada, curioso…).

PxC se ha presentado como acusación popular a través de una querella contra el Sr. Jordi Pujol; hemos sido la ÚNICA for-mación política en hacerlo, sin condicio-nes, sin mirar qué hacen o deshacen los demás. Por eso siempre tuve claro en qué partido debía estar, en un partido que con-tra la corrupción no existen diferencias, todos son iguales y que la única manera de combatirla es a través de una forma-ción que no sea parte del sistema cons-truido por las élites vividoras.

Ninguna formación está libre de un ca-so de corrupción, pero lo importante es có-

mo se actúa frente a estos casos. Si se en-cubre o se entrega a las autoridades, si se denuncia o se intenta que no salga a la luz, estas son las cuestiones impor-

tantes frente a esta lacra. Y por lo que vemos, algunos prefi eren

denunciar mensajes escritos en las redes sociales en vez de denunciar casos de corrup-ción. Curiosa forma de re-presentar a los ciudadanos.

Alberto Delgado

opinióDELS GRUPS POLÍTICS

MUNICIPALS

24

Honorables

Empezamos el curso con un mal olor que proviene de las zonas teórica-mente más nobles y mejor conside-radas de la política. No entraré en de-talles sobre ese olor a cloaca que ha ocupado las primeras páginas de los diarios y del que se ha escrito mucho. Llueve sobre mojado, y ahora ni cabe la disculpa de que eso sean inventos de la prensa de Madrid.

Bé, diran alguns, “pelillos a la mar”, no és el meu problema. És un proble-ma d’ell, de la seva família i del seu partit. Sí, però la pudor de clavegue-ra, que faria arrufar el nas als de la manguera del Tío Paco, no es queda a la part millor considerada, més vo-tada i triomfadora de l’edifi ci de la po-lítica catalana. No, aquesta pudor ar-riba a les golfes, envolta i impregna fi ns i tot als qui viuen a l’altell de la protesta i han estat sempre a l’oposi-ció de l’Honorable.

Sales a la calle, coges el autobús y la gente empieza a olisquear a tu al-rededor como la perra de tu casa y te preguntan ¿a qué huele mal?, huele como a político. Probablemente hoy quienes hacen política están peor vis-tos que los evasores de capitales o los defraudadores de impuestos. La mala noticia es que la política sigue siendo el mejor, y prácticamente único, ins-trumento colectivo capaz de mejorar la vida. O de empeorarla.

Si vostè viu de la pensió, usa la sa-nitat pública, porta el seu fi ll a l’esco-la pública, si ho pensa bé depèn de la política per defensar-les, millorar-les o empitjorar-les. No ens deixem con-fondre pels qui diuen que la pudor de

claveguera és a Aromes de Mont-serrat, però tampoc per la cosa tan fàcil que tots els polítics són iguals. Millorem la política, però sobretot

canviem-la. Perquè demà no si-gui pitjor que avui, per recupe-rar els drets que ens han man-gat en menys de cinc anys.

Nuestros honorables derechos.

José Luis Atienza

Contacte

claveguera és a Aromes de Mont-serrat, però tampoc per la cosa tan fàcil que tots els polítics són iguals. Millorem la política, però sobretot

canviem-la. Perquè demà no si-gui pitjor que avui, per recupe-rar els drets que ens han man-gat en menys de cinc anys.

so de corrupción, pero lo importante es có-mo se actúa frente a estos casos. Si se en-

cubre o se entrega a las autoridades, si se denuncia o se intenta que no salga a la luz, estas son las cuestiones impor-

tantes frente a esta lacra. Y por lo que vemos, algunos prefi eren

denunciar mensajes escritos en las redes sociales en vez de denunciar casos de corrup-

presentar a los ciudadanos.

Page 25: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

En el buencamino

Una vez más, el Partido Popular atien-de un problema social que ha sido injusto y dramático para todos. Y me explico. Hasta ahora los ciudadanos afectados por un procedimiento de ejecución hipotecaria se veían forza-dos a pagar a los ayuntamientos el im-porte de la tasa de la plusvalía.

Con la nueva reforma fiscal del Gobierno del PP se modifi ca este Im-puesto, “estableciendo una exención generalizada en la Ley Reguladora de las Haciendas Locales, por la que los afectados por estos procesos quedan exentos del mismo”. La Plataforma de Afectados por la Hipoteca (PAH) cal-cula que unas 15.000 familias al año se podrían benefi ciar de ese cambio fi s-cal, que les permitirá ahorrarse unos 10.000 euros de media.

De esta medida, junto con los bue-nos datos del paro, hay que decir que, en el último trimestre, 405.400 perso-nas más encontraron trabajo, el me-jor trimestre de la historia. Que el nú-mero de parados baja en 310.400 per-sonas: el mayor descenso del paro de toda la serie histórica. El número de hogares con todos sus miembros en el paro baja en 145.000 en el trimestre, y suben en 248.100 los hogares con todos sus miembros activos, es decir, trabajando. Cae el paro de larga dura-ción por primera vez de forma signi-fi cativa: 106.900 personas menos. El 98 % de los empleos los crea el sec-tor privado, aumentan los contratos indefi nidos y crece el empleo a tiem-po completo.

Estas cifras nos indican que la recuperación económica ya es-tá aquí. Pero debemos seguir tra-bajando, porque, detrás de cada

cifra, hay una persona a la que le debe llegar la recu-peración.

Quiero finalizar de-seándoles una muy bue-

na Fiesta Mayor.

Sergio García

Mejorseptiembre

A fi nales de julio, el Pleno aprobó una moción para la defensa de la amplia-ción del Hospital de Viladecans y pa-ra garantizar que la construcción del mismo se convierta en una prioridad. El texto se basa en el compromiso que, el pasado día 6 de junio, adquirió el conseller Boi Ruiz con los alcaldes de los municipios del área de infl uencia del hospital para no recortar más ser-vicios y mantener la actual cartera de atención sanitaria. Además, el conse-ller se comprometió a mantenerlo co-mo centro de referencia del Baix Llo-bregat y convertirlo en una prioridad dentro de las previsiones de inversión sanitaria de su departamento. Por esa razón, presentó un nuevo plan direc-tor y fi jó la fecha de la ampliación, el año 2016. Con estos antecedentes, los regidores de Viladecans pedíamos al Govern de la Generalitat avanzar lo necesario en calendario de ejecución y recuperar progresivamente todos los recursos necesarios para garanti-zar que el Hospital de Viladecans de-sarrolle un servicio público sanitario de calidad.

Así acabábamos políticamente ju-lio en Viladecans, aprobando por una-nimidad un acuerdo que mejorará la vida de los ciudadanos y ciudadanas. Pero agosto, en el resto del mundo, parece que ha decidido torcerse. Las apuestas por la política y el diálogo han sido muy pocas. Desayunamos marea-dos en el tiovivo de consulta sí-con-sulta no. Comemos atónitos ante la es-tafa desmesurada de aquel que quiso

ser Catalunya y molt honorable y re-sultó ser capitán de los indignos. Y nos ha tocado cenar muchas no-

ches viendo criaturas castigadas, que no escogieron ser de unos

o de otros, que no decidieron pasar hambre y que no me-recen morir por enfermeda-des de ambulatorio. ¡Desee-mos un mejor septiembre!

María Salmerón

Un agraïment personal

Permeteu-me aquest mes fer una co-lumna més personal, per agrair i va-lorar la feina que fan els professionals de la salut a la nostra ciutat.

He tingut ocasió de conèixer-ho de prop degut a la llarga hospitalització durant sis mesos del meu pare, ara ja recuperat, que va passar les primeres setmanes a l’Hospital de Viladecans i les quatre últimes al Centre Sòcio-Sa-nitari Frederica Montseny. En els dos casos vull agrair l’enorme dedicació dels treballadors, des de metges fi ns a infermeres, auxiliars i resta del per-sonal, que transmeten als pacients un gran amor per la seva feina.

Al costat d’això, és necessari comp-tar també amb els mitjans materials i tècnics. Només calen uns dies visitant els boxs d’Urgències (que fan també d’habitacions amb seguiment inten-siu dels pacients) per comprovar que ara hi són, però sempre es poden mi-llorar. Per això és una gran notícia que la Generalitat de Catalunya hagi anun-ciat que està elaborant el nou Pla de Serveis que comportarà l’ampliació i millora d’alguns serveis de l’Hospital de cara al 2016; així es donarà compli-ment al compromís formulat per an-teriors governs i es descarten defi niti-vament els rumors sobre la continu¨tat del gruix de serveis de l’Hospital.

No vull oblidar tampoc la feina pre-ventiva i de seguiment dels pacients (i en particular de la gent gran) que fan els Serveis Socials i els CAP de la nos-tra ciutat. Aquesta tardor s’inicia, a més, la construcció del Tercer Ambulatori de Viladecans, al barri de la Torre Roja, que permetrà donar una millor aten-ció a tota la ciutat (evitarà cues als al-tres dos CAP). A més, el Departament de Salut es compromet a potenciar en el nou ambulatori les consultes de Salut Mental i de Salut Sexual i Reproductiva.

Els CAP, l’Hospital i centres com el Frederica Montseny acrediten que la

nostra salut està en bones mans, les dels grans professionals que hi treballen, però a més els po-lítics hem de vetllar perquè les administracions hi donin la mà-xima prioritat, com està fent ara la Generalitat de Catalunya.

Carles Lozano

Setembre 2014 VILADECANS

Estas cifras nos indican que la recuperación económica ya es-tá aquí. Pero debemos seguir tra-bajando, porque, detrás de cada

cifra, hay una persona a la que le debe llegar la recu-peración.

seándoles una muy bue- na Fiesta Mayor.

tafa desmesurada de aquel que quiso ser Catalunya y

sultó ser capitán de los indignos. Y nos ha tocado cenar muchas no-

ches viendo criaturas castigadas, que no escogieron ser de unos

o de otros, que no decidieron pasar hambre y que no me-recen morir por enfermeda-des de ambulatorio. ¡Desee-mos un mejor septiembre!

25

de Salut es compromet a potenciar en el nou ambulatori les consultes de Salut Mental i de Salut Sexual i Reproductiva.

Els CAP, l’Hospital i centres com el Frederica Montseny acrediten que la

nostra salut està en bones mans, les dels grans professionals que hi treballen, però a més els po-lítics hem de vetllar perquè les administracions hi donin la mà-xima prioritat, com està fent ara la Generalitat de Catalunya.

Page 26: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

26

sortim

3DIMECRES

19DIVENDRES

25DIJOUS

16DIMARTS

21DIUMENGE

21 hores

El Documental del Mes: ‘My stuff’ATRIUM VILADECANS

12 hores

Xerrada: ‘Aprendre i educar les emocions’A càrrec d’Esther García Navarro. Acte d’inauguració del curs escolar 2014-15. Per a famílies i docents.ATRIUM VILADECANS

19 hores

18 hores

11 hores 18 hores20 hores

Inauguració de l’exposició ‘Records d’ara i sempre’A càrrec de la casa fotogràfica local Raventós, que com-pleix tres dècades.BIBLIOTECA DE VILADECANS

10DIMECRES

18.30 hores

Club de Lectura a la Biblioteca de ViladecansSobre el llibre ‘La última nit al Twisted River’, de l’escriptor John Irving.BIBLIOTECA DE VILADECANS

21 hores

Concert de PalfiumEspectacle de jazz electrònic dins del Cicle de Creadors Locals d’Atrium. Preu: 10 euros:ATRIUM VILADECANS

Visita guiada a la mostra ‘Pagesos i vilatans. Viladecans al segle XIX’No cal inscripció prèvia. Ho organitza: Museu de Viladecans.TORRE DEL BARÓ

Visita guiada a edificis emblemàtics de la ciutat Cal fer reserva apatrimonicultural@ viladecans.cat. Ho or- ganitza: Ajuntament .PLAÇA DE LA VILA

L’Hora del Conte:‘Contes omnívors’Adreçat a infants majors de 4 anys.A càrrec de Patricia McGill. Ho org.: Biblio- teca de Viladecans.BIBLIOTECA DE VILADECANS

Dansa: ‘Boomerang Returns’Espectacle de dansesurbanes de Street Sty-le, dins del Cicle deCreadors Locals d’Atrium. Preu: 10 €:ATRIUM VILADECANS

11DIJOUS

ACTIVITATS PER A INFANTS

ACTIVITATS PER A JOVES

ACTIVITATS PER A ADULTS

CONSULTA ELS CONTINGUTS DE LES ACTIVITATS AMB

facebook.com/ajuntamentdeviladecansMés informació i novetats a viladecans.cat

26DIVENDRES

Atrium se suma a la projecció delDocumental del mesAra fa 10 anys, s’engegava una ini-ciativa a nivell estatal per difondre el cinema documental actual en-tre nous públics i fer créixer el nú-mero d’espectadors d’aquest gè-nere tot promovent una projecció estable en sales una vegada al mes.

Així naixia ‘El Documental del mes’, que a partir d’aquest mes de setembre també es projecta-rà a Atrium Viladecans. L’equipa-ment municipal, sota el paraigües CinemAtrium, projectarà cinema

DIJOUS 18 SET. / 21 H de manera estable per primera vegada. El preu de les entrades és de 3 euros per projecció.

El setembre, concretament el dia 18, podrem veure el film docu-mental My sutff’, del finlandès Pe-tri Luukkainen, en versió original subtitulada. El protagonista viurà només amb l’imprescindible per intentar superar una crisi personal. L’experiment té només tres regles: les seves pertinences (totes, inclosa la roba) estaran en un magatzem, només podrà recuperar una cada dia i li estarà prohibit comprar res de nou. El film ha rebut fins a sis distincions en diferents festivals. Podreu trobar més informació aeldocumentaldelmes.com.

2DIMARTS

SETEMBRE

Setembre

4DIJOUS

7DIUMENGE

19 hores

Teatre: ‘La extraña pareja’Nova adaptació de la mítica comèdia amb Joan Pera i Antonio Dechent. Preu: 25 € (20 €, anticipada).ATRIUM VILADECANS

18DIJOUS

Festa de barri de l’AV Hospital-RocaFesta d’escuma i jocs infantils (11-14 h), xoco-latada (11.30 h) i vermut popular (13 h). Ho org.: AV Hospital-Roca.CARRER FERRAN I CLUA

D’11 a 14 h

Page 27: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

19 hores

Commemoració de la Diada NacionalLectura del manifest institucional i sarda- nes amb la Cobla Ciutat de Cornellà. Ho org.: Ajuntament. PLAÇA DE LA VILA

Itinerari guiat per les serres del Montbaig i MiramarTot coincidint amb les Jornades Europees de Patrimoni, el Museu de Viladecans organitza de nou una passejada guiada d’unes tres hores per les serres de Vi-ladecans. Sortirà de l’edifici de la Torre-roja i ens convidarà a recordar com era aquesta zo-na de muntanya fa anys enrere.

El guia ens parlarà dels antics conreus, de les bòbiles i petites in-dústries, dels refugis de la guerra, dels marges de feixa, de les masi-

DIUMENGE 28 SET./ 9.30 H es antigues que hi queden dem-peus, de les rieres i l’aprofitament de l’aigua, etc.

La ruta és apta per a totes les edats sempre que es tingui una mínima condició física per ca-minar aquesta estona. Per parti-cipar-hi cal apuntar-se al correu [email protected] al telèfon 936351800 (ext.: 8180). Els participants han de vestir ro-ba i calçat còmodes per caminar, i han de portar esmorzar i aigua.

La ruta finalitzarà al parc de Can Guardiola, a l’altra punta de la ciutat, així que els partici-pants hauran de calcular també el temps extra per tornar de nou cap a casa a través del nucli urbà.

20DISSABTE

14DIUMENGE

DEL 5 A L’11 DE SETEMBRE

27DISSABTE

10.30 hores

ViladecansRepara: Taller de Drap ArtAprendre a fer biju-teria i complements amb material d’apro-fitament. Inscripció a www.viladecans.cat.DEIXALLERIA MUNICIPAL

18 hores

21 hores

10 hores

‘Animalades de paper’Activitat infantil lite-rària i lúdica adreça-da a infants a partir dels 6 anys. Cal fer inscripció prèvia.BIBLIOTECA DE VILADECANS

Dansa: ‘Sueños’Espectacle de fla-menc de Sentimien-to y Pureza, dins del Cicle de Creadors Locals d’Atrium. Preu: 10 euros.ATRIUM VILADECANS

9è Torneig de futbol solidari en favor de MPS EspañaQuadrangular infantil entre Barça, Espanyol, Cornellà i Viladecans. Entrada: 4 euros.CAMP MUNICIPAL DE FUTBOL

Mercat del Troc i de Segona MàEspai d’intercanvi i venda de productes de segona mà.Ho org.: Associació de Veïns d’Alba-rosa.PLAÇA DE L’ALBA-ROSA

11 hores

Visites guiades a l’ermita de Santa Maria de SalesCal fer reserva apatrimonicultural@ viladecans.cat. Ho or- ganitza: Ajuntament .PLA DE LES DEODATES

Teatre: ‘Microporno por dinero’Les relacions de pare-lla i les convencions socials en una socie-tat sense pietat. Preu: 15 € (12 €, anticipada).ATRIUM VILADECANS

21 hores

27

13DISSABTE

Consulta el programa d’activitats a les pàgines 6 i 7 d’aquesta revista

18 hores

21 hores

6è Mini Lasarte’s FestivalConcerts gratuïts dels grups de heavy Streamer i Stain of Madness. (foto) Ho org: Asoc. Cultural Lasarte’s.CENTRE DE JOVES CAN XIC

De 10 a 22 hores

Trobada comarcal de bestiari de focTrobada de germanorde la Federació del Baixque inclou activitats obertes infantils i ju-venils i una tabalada.PARC DE LA MARINA

6DISSABTE

20 hores

Festa de barri de l’Av Hospital-RocaMostra de sevillanes iballs de saló i, a les 23 h, ball popular amb mú-sica en directe. Ho org.: AV Hospital-Roca.CARRER FERRAN I CLUA

Curs d’anglès per a adults Ho org.: AV Barri Sales. Dues hores setmanals fins al 12 de desembre. 80 €+material. Inscrip-ció al 93 637 94 04.CASAL BARRI DE SALES

18.45 hores 17.30 hores

Inauguració de l’exposició ‘Mirades al cel’A càrrec de DesiréeLuna. Imatges de places castelleres.Ho org.: Ajuntament.CENTRE DE JOVES CAN XIC

Setembre 2014 VILADECANS

Festa Majorde Viladecans

Page 28: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

Sortim Agenda

Dansa: ‘Mythology’Espectacle de dansa a càrrec de Le Dan-se, dins del Cicle de Creadors Locals d’Atrium. Preu: 10 euros:ATRIUM VILADECANS

4DISSABTE

30DIMARTS

28DIUMENGE

5DIUMENGE

3DIVENDRES

9.30 hores 20 hores

17 hores

10.30 hores

18 hores

Itinerari guiat per les serres del Montbaig i Miramar PLAÇA DE L’ESCOLTISME

Taller de diari creatiu per a donesPer Mónica Cano. 18 h.Inscripció al correu [email protected] o al 93 637 33 22.Ho org.: Ajuntament.BIBLIOTECA DE VILADECANS

ViladecansRepara: Manteniment dels ordinadors Trucs per mantenir el software i allargar la vida de les bateries.Inscricpió: viladecans.cat.DEIXALLERIA MUNICIPAL

L’Hora del Conte:‘La clau del temps’La història de la nos-tra ciutat adreçada als més petits de la família. A càrrec de Josep Lluís Gallardo.BIBLIOTECA DE VILADECANS

28

Celebració delDia Mundial dels Ocells al Remolar

El primer diumenge d’octubre, l’Espai Natural del Remolar-Fi-lipines se sumarà al Dia Mundi-al dels Ocells amb la celebració, al llarg de tot el matí, d’activitats familiars com tallers per distin-gir els sons dels ocells, anella-ment i identificació d’ocells, alli-berament d’aus, contacontes i vi-sites guiades.

El delta del Llobregat és un punt estratègic dins la ruta migratòria

DIUMENGE 5 OCT. / 10-14 Hper la Mediterrània occidental en-tre Europa i Àfrica. És per això que s’hi han citat més de 360 espècies d’ocells diferents, una de les xi-fres més altes de tota la península. I acull regularment moltes esècies en perill o vulnerables, entre elles, tres de les 15 espècies en perill crí-tic d’extinció a Espanya: el bitó, la baldriga balear i l’àliga pescadora.

El Remolar-Filipines és un lloc immillorable per observar les aus, ja que és utilitzat per aquestes com zona de descans, de muda, d’ali-mentació, de nidificació o d’hiver-nada. Es considera una àrea d’im-portància global ja que acull es-pècies de conservació prioritària.. Tot plegat, per no perdre-s’ho.

Trasllat de la Virgen del Rocío a espatllesAmb acompanyament musical. Fins a l’Ateneu Can Batllori. Ho org: Raíces de Andalucía.PARRÒQUIA DE SANTA MARIA MAGDALENA

18 hores

Celebració del Dia Mundial dels Ocells ESPAI NATURAL DEL REMOLAR

Teatre infantil: ‘Les fades de la bella dorment’A càrrec de Disset Teatre. Preu: 7 euros (5,6 euros, anticipada).ATRIUM VILADECANS

12 horesDe 10 a 14 hores

Concert de Perico Sambeat Big BandEspectacle de jazz. Després de l’actua-ció, Jam Session i co-pa de cava. Preu: 15 € (12, anticipada).ATRIUM VILADECANS

21 hores

Diada CastelleraCelebració del primer aniversari dels Caste-llers de Viladecans. Hi participen les colles de Santa Coloma i de Gavà.PLAÇA DE LA VILA

18 hores

8a Pujada a Sant RamonHo organitza: Assoc. Veïns Casc Antic. Cal recollir el tiquet fins al dia 3 a l’Ateneu d’En- titats Pablo Picasso.PL. VOLUNTARIS OLÍMPICS

9.30 hores

Concentració mensual de cotxes clàssicsExposició de vehicles antics. Ho organitza: Clàssic Club Viladecans.PARC DE LA MARINA

De 10 a 13 hores

Gratifira de ViladecansMercat 100 % gratuïtde productes de segona mà. Ho organitza: Viladecans Repara.DEIXALLERIA MUNICIPAL

de 10.30 a 13 hores

21 hores

Teatre: ‘Harket’Espectacle interdisci-plinar sobre una jove tancada en un búnquer per investigar la vida del futur. Preu: 15 € (12 €, anticipada).ATRIUM VILADECANS

6a Romería ‘Ciutat de Viladecans’Romería (9h) des de la pl. Hispanitat al parc de la Marina. Allà hi haurà ball, activitats i paella (reser-ves al 666 616 828).PARC DE LA MARINA

Al llarg del matí

27DISSABTE

21 hores

Teatre: ‘Microporno por dinero’Les relacions de pare-lla i les convencions socials en una socie-tat sense pietat. Preu: 15 € (12 €, anticipada).ATRIUM VILADECANS

SETEMBRE

Octubre

Page 29: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

Setembre 2014 VILADECANS

29

EXPOSICIONS

DEL 4/09 AL 5/1035è Concurs Estatal de Fotografia Ciutat de ViladecansLes millors instantànies del certamen. Ho org.: Museu de Viladecans.CENTRE EDELIA HERNÁNDEZ

DEL 25/09 A L’11/10El Bestiari de foc del Baix LlobregatConèixer la imatgeria festiva de la comarca.BIBLIOTECA DE VILADECANS

DEL 27/09 AL 24/10Mirades al celFotos de places castelle-res. Per Desirée Luna.CENTRE DE JOVES CAN XIC

PERMANENTViladecans, una mirada al passatAmb motiu del Mil·lena-ri de Viladecans. TORRE-ROJA

PERMANENTPagesos i vilatans. Viladecans al segle XIXObjectes i històries de la Viladecans del segle XIX.Porte obertes el primer dissabte i diumenge de mes, d’ 11 a 13 h. TORRE DEL BARÓ

Page 30: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

Sortim Agenda

30

En bici, a la platja de la Pineda i al RemolarEncetem aquesta secció de rutes per gaudir de Viladecans al nostre aire

amb una visita sobre dues rodes al magnífi c front litoral del nostre municipi

Ara que el sol comença a afl ui- xar i es pot agafar la bicicleta a qualsevol hora del dia sense fondre’s en l’intent us propo-sem atansar-vos sobre dues ro-des al front litoral. Una ruta de 15 quilòmetres adequada per a totes les edats, fàcil de fer i amb poc desnivell. Teniu més dades al web viladecans.cat/turisme.

EN MARXAEl punt d’inici és el parc de la Marina, on comença la senya-lització (a la cruïlla del passeig de la Marina i l’avinguda del Segle XXI). Entrarem a la riera un cop passat l’aparcament de bicis de la zona del llac (eviteu la ruta quan hagi plogut perquè hi pot passar un pam d’aigua).

Seguint els cartells passa-rem per la masia de Cal Simon, construïda als segles XVII i XIX,

Aquesta proposta és adequada per a totes les edats

abans d’accedir al propi carril bici del Camí del Mar. Passant per aquest veurem els camps agrícoles i l’Agròpolis, seu de la Universitat Politècnia on es fa recerca agrícola. Al fi nal d’aquest, pedalejant entre una de les pinedes litorals millor conservades a Catalunya, ar-

ribarem a la platja, on podem descansar abans de seguir cap a l’Espai Natural del Remolar.

Farem enrere fi ns a la ro-tonda i anirem en direcció al Prat fi ns a l’inici del camí d’ac-cés al Remolar, que després d’un quilòmetre ens durà a l’espai natural. Si hi aneu de dimarts a diumenge de 10 a 17 hores, hi podreu fer una passe-jada i gaudir de la fauna i fl ora abans de refer el camí per tor-nar a casa.

TAMBÉ, DE LA MÀ D’UN GUIAD’altra banda, la Fundació Si-gea (tel. 649 343 794) ofereix fer la ruta amb un guia i dinar in-clòs, amb reserva prèvia –con-sulteu preu–. Però si només vo-leu una mica més d’informació, diumenge 21 de setembre, de 10 a 12 hores, el punt informatiu de Viladecans Oci i Turisme hi serà al parc de la Marina.La platja, perfecta per aturar-s’hi

(RE)DESCOBRINT VILADECANS

15 km | Difi cultat baixa

Page 31: Revista de Viladecans - Setembre del 2014

Telèfons d’interèsAjuntament-Centraleta 93 635 18 00Viladecans Informació 93 635 19 00Policia Local 092 / 93 659 40 24Mossos/Bombers 112Emergències mèdiques 061Comissaria del DNI 902 24 73 64Hospital de Viladecans 93 659 01 11CAP Maria Bernades 93 647 41 55CAP Mas Font 93 647 21 77Sociosanitari Frederica M. 93 647 35 25Serveis Socials (Sant Jordi) 93 658 15 62S. Socials (Montserratina) 93 658 02 31Serveis Soc. (Can Palmer) 93 637 33 22Serveis Socials (Sales) 93 637 39 52Serveis Socials Generalitat 93 637 44 10Can Calderon 93 635 18 04Ofi cina de Treball (OTG) 93 647 35 10Síndic Municipal de Greuges 93 635 18 17OMIC (ofi cina consumidor) 93 658 99 08Ofi cina Local d’Habitatge 93 659 41 56Ofi cina del Pla de Ponent 93 659 23 83Centre Munic. de Mediació 93 659 34 96Arxiu Municipal 93 635 29 85Poliesportiu del Centre 93 637 83 70Centre per a Joves Can Xic 93 647 00 24Centre Mpal. E. Hernández 93 647 43 87Fund. Ciutat de Viladecans 93 647 00 55Deixalleria 93 659 02 98Servei Local de Català 93 659 33 28Cementiri 93 637 77 85Serveis Funeraris 902 230 238Tanatori de Ponent 93 633 34 10Atrium Viladecans 93 659 41 60Ateneu Pablo Picasso 93 659 14 56Ateneu Can Batllori 93 637 61 68Biblioteca de Viladecans 93 637 40 90Casal Barri de Sales 93 637 94 04Casal de l’Alba-Rosa 93 637 53 90Casal de la Montserratina 93 659 30 87

Casal de Can Pastera 93 637 79 85Casal de la Torre-roja 93 659 40 39Ofi cina d’escolarització 93 647 23 58Escola Bressol La Ginesta 93 658 66 76Escola Bressol La Marina 93 659 18 83Esc. Bressol La Muntanyeta 93 659 15 48Escola Bressol La Pineda 93 637 96 00Escola Àngela Roca I 93 658 06 93Escola Àngela Roca II 93 637 12 75Escola Can Palmer 93 658 19 81Escola El Garrofer 93 658 09 34Escola Doctor Trueta 93 658 26 38Escola Germans A. Targa 93 658 96 53Escola Marta Mata 93 658 83 77Escola Mediterrània 93 637 57 37Escola Montserratina 93 658 85 11Escola Miquel Martí i Pol 93 635 76 60Escola Pau Casals 93 658 25 12Escola Enxaneta 93 637 89 52Col·legi Goar 93 658 25 38Col·legi Sagrada Família 93 658 08 99Col·legi Sant Gabriel 93 658 17 50Col·legi Santo Tomás 93 658 07 87Col·legi Teide 93 658 19 53Institut Josep Mestres 93 658 08 84Institut Miramar 93 647 43 35Institut Sales 93 658 20 12Institut Torre Roja 93 637 37 00Institut de Viladecans 93 637 89 52Academia Frandaser 93 637 06 43Escola Ofi cial d’Idiomes 93 635 74 22Centre Formació d’Adults 93 658 64 51Aigües de Viladecans 900 71 07 10Correus Viladecans 93 659 17 01Gas Butà 93 662 06 98Jutjat 93 658 12 84Notaria 93 659 02 00Registre de la Propietat 93 658 61 19Viladecans Televisió 93 647 42 44

facebook.com/ajuntamentdeviladecanswww.viladecans.cat Setembre 2014 VILADECANS

31

Farmàcies de guàrdia

Revista de Viladecans

De dilluns a divendres laborables, la farmàcia de guàrdia és l’única oberta de 13.30 a 16.30 hores i de vuit del vespre a 9 del matí del dia següent . Dissabtes, és l’única oberta de 9 del matí a 9 del matí del dia següent (excepte la farmàcia de guàrdia dels divendres, que obre fi ns al dissabte a les 13.30 hores). Diumenges i festius és l’única oberta de 9 del matí a 9 del matí del dia següent.

DS 30/08 Farmàcia AltésDG 31/08 Farmàcia MontesDL 01/09 Farmàcia B. del RomeroDT 02/09 Farmàcia MongeDC 03/09 Farmàcia UrizDJ 04/09 Farmàcia BadiaDV 05/09 Farmàcia ArtolaDS 06/09 Farmàcia RotllanDG 07/09 Farmàcia UriarteDL 08/09 Farmàcia VilàDT 09/09 Farmàcia MongeDC 10/09 Farmàcia SalaDJ 11/09 Farmàcia MaciánDV 12/09 Farmàcia AltésDS 13/09 Farmàcia CulleréDG 14/09 Farmàcia B. del RomeroDL 15/09 Farmàcia MontesDT 16/09 Farmàcia RotllanDC 17/09 Farmàcia MongeDJ 18/09 Farmàcia UrizDV 19/09 Farmàcia Badia

DS 20/09 Farmàcia ArtolaDG 21/09 Farmàcia SalaDL 22/09 Farmàcia UriarteDT 23/09 Farmàcia B. del RomeroDC 24/09 Farmàcia ArtolaDJ 25/09 Farmàcia VilàDV 26/09 Farmàcia Macián DS 27/09 Farmàcia UriarteDG 28/09 Farmàcia B. del RomeroDL 29/09 Farmàcia AltésDT 30/09 Farmàcia Montes DC 01/10 Farmàcia BergaDJ 02/10 Farmàcia Monge DV 03/10 Farmàcia UrizDS 04/10 Farmàcia Badia DG 05/10 Farmàcia ArtolaDL 06/10 Farmàcia Rotllan DT 07/10 Farmàcia UriarteDC 08/10 Farmàcia CulleréDJ 09/10 Farmàcia Rocabeyera DV 10/10 Farmàcia Vilà

l Farmàcia Altés: av. Ballester, 10l Farmàcia Artola: c. Guifré el Pelós, 36(vacances fi ns al 31 d’agost)l Farm. B. del Romero: c. Pere Sala, 60l Farmàcia Badia: c. Sol, 67l Farmàcia Berga: c. Jaume Abril, 23(vacances fi ns al 14 de setembre)l Farmàcia Macián: av. del Mil·lenari, 27l Farmàcia Culleré: av. Generalitat, 28l Farmàcia Monge: av. Gavà, 13

l Farmàcia Montes: pl. Hispanitat, 4 Al Farmàcia Rocabeyera: c. Josep Irla, 15l Farmàcia Rotllan: c. Prat de la Riba,66l Farmàcia Sala: c. Sant Marià, 99l Farmàcia Uriarte: c. Doctor Reig, 67(vacances fi ns al 31 d’agost)l Farmàcia Uriz: av. Miramar, 7(vacances fi ns al 31 d’agost)l Farmàcia Vilà: av. Molí, 37(vacances fi ns al 7 de setembre)

ADRECES

Edita: Ajuntament de Viladecans. 24.500 exemplars. Fotomecànica i impressió: Litografi a Rosés, S.A. Impresa en paper 100% reciclat.

Dipòsit Legal: B-28726/87. Fotografi a: Cristina Diestro, Pepa Álvarez, Ajuntament. Redacció: Tel. 93 635 19 10 / [email protected]: Fabiola Romero. Tel. 93 519 11 92 / 610 47 49 22. publicidad@frpublifi res.comAquesta revista no es fa responsable del contingut dels articles d’opinió.

LOCALITZA LA FARMÀCIA QUE ESTÀ DE GUÀRDIA AMB EL TEU MÒBIL AMB L’APP

Page 32: Revista de Viladecans - Setembre del 2014