Revista de Viladecans - Gener del 2013

32

description

Revista mensual editada per l'Ajuntament de Viladecans (Barcelona)

Transcript of Revista de Viladecans - Gener del 2013

Page 1: Revista de Viladecans - Gener del 2013
Page 2: Revista de Viladecans - Gener del 2013
Page 3: Revista de Viladecans - Gener del 2013
Page 4: Revista de Viladecans - Gener del 2013

l’alcalde

P.4

el xatwww

12 de desembre· Reunions de govern a l’ÀreaMetropolitana

13 de desembre· A la comissió de Coneixement de la Diputació

14 de desembre·Presentaelpla ‘Culturaemprenedoraa l’escola’· Felicitació a joves que acaben de fer 18 anys

15 de desembre· A la festa popular de la plaça de la Constitució· Visita l’exposició del 1r Concurs de Pessebres·A lavetlladadelClubdeBoxaElGuantedeOro

17 de desembre· Junta de Govern Local· Salutació a nous veïns delmunicipi

18 de desembre· Visita nous comerços locals, la croissanteriaCa la Cristina i la perfumeria Equivalenza·AlConsell de l’ÀreaMetropolitanadeBarcelona

19 de desembre· Clausura la Casa d’Oficis de Ponent

20 de desembre· Al PleMunicipal i al Ple de la Diputació

21 de desembre· Salutacióa treballadorsmunicipalsquees jubilen

el dia a dia

1

3

2

DAVID

Existeix normativa referent a l’ús de panta-lles de televisió a les terrasses dels bars? Ala rambla Modolell, aquest estiu passat hangenerat força molèsties al veïnat.

CARLES RUIZLa normativa sobre tabac i la crisi de clientshan intensificat els usos de les terrasses a totala ciutat. Ja estem treballant amb el Gremid’Hostaleria per trobar de forma dialogada unacord que no perjudiqui ni els veïns ni l’activi-tat dels locals.

JUANMANUEL

Los terrenos entre la av. Segle XXI y las ofi-cinas del Parque de Negocios están llenosde maleza y suciedad. ¿No podrían asfal-tarse y utilizarse como párking?

CARLES RUIZEsos terrenos están destinados a la creaciónde espacios de actividad económica y, por lacrisis, se ha retrasado su desarrollo. Son detitularidad privada y corresponde a sus pro-pietarios la limpieza y mantenimiento delas vallas. Hemos estado valorando conjun-tamente usos provisionales como el queapuntas, pero no lo hemos podido concre-tar ya que supone un mínimo de inversión.En todo caso, me comprometo a preocu-parme por su adecuada conservación.

ÀNGELCom estan els projectes del Parc Aeroes-pacial, el vial de cornisa i el metro?

CARLES RUIZPel que fa al Parc aeroespacial, s’han ampliatels usos d’activitats possibles per atreure al-tres inversions i, en breu, s’iniciaran les obresque permetran l’ocupació del 60% de l’espai. Jas’ha aconseguit la instal·lació de la multina-cional Desigual per allotjar el seu centre euro-peu i llatinoamericà. Sobre el vial de cornisa,està vinculat a les obres del barri de Llevant,que, com altres projectes urbanísics, està atu-rat. Sobre l’anomenat ‘metro del Delta, que esva acordar que seria una via d’ample ferroviarientre Cornellà i Castelldefels, és una inversióque ha de fer l’estat i ha quedat aturada per lacrisi, tot i que ja va passar la fase informativa.

Conuslteu totes les preguntesque es van fer en aquest xat a laweb wiladecans.cat o amb Layar

visites escolars

Col�legi Sagrada Família

3

1

2

Extracte de l’edició del mesde gener. El proper xat seràel 4 de febrer, a les 19 h, a

www.wiladecans.cat

Page 5: Revista de Viladecans - Gener del 2013

os presupuestos municipalespueden parecer a veces una

sucesión de números fríos, perosiempre acaban contando, enma-yor o menor medida, con la apli-cación de criterios políticos. Y esque, pese a lo que nos dicen, nocreo que haya una única políticaposible, centrada exclusivamenteen los ajustes y los recortes. Siem-pre hay opciones y se pueden es-tablecer prioridades. Nosotros lohemos hecho, a lo largo de estoslargos y penosos años de crisis, ennuestra política de mantener lasolidaridad en la ciudad y pensaren el futuro. Y eso se vemuy clara-mente también en los presupues-tos de 2013.

AyudaraquienesmáslonecesitanEnprimer lugar, debo decir que, in-interrumpidamente, desde hacecuatro años, han ido creciendo losprogramasdedicados apolítica so-cial, creación de empleo y forma-ciónyeducación.Debemosgaranti-zar la ayuda a aquellas personasque tienen más dificultades parasalir adelante en este período decrisis y, por otra parte, asegurar lapreparación futura de nuestros ni-ños y jóvenes, así como de las per-

Solidaridady futuro

des de l’Alcaldia

l’alcalde

P.5

L’ALCALDE

@carlosruiztwit

facebook.com/carles.ruiznovella

L sonas que están en el paro. Ello sehace a costa de reducir otros gas-tos y partidas, porque, como todaslas administraciones, también he-mos tenido que sufrir recortes.

Mejorar la administración localElmomento que estamos viviendonos ha obligado a replantearnoslosmétodosdegestióndelAyunta-miento, simplificandoprocedimien-tos, optimizando el uso de los re-cursos y aplicando avances tec-nológicos. Este trabajo, que se es-tá realizando con la ayuda y com-plicidad de los trabajadores mu-nicipales, quizá sea poco visiblehoy, pero espero que tendrá reper-cusión a corto plazo para el ciuda-dano. Un ejemplo es la inmediatapuesta en marcha de la Adminis-tración electrónica, que permitiráqueViladecans seaunode losmu-nicipios en que más gestiones sepodránrealizaratravésdeInternet.

Capacidadde inversiónEn el capítulo de inversiones, elAyuntamientoaúndisponedecier-tomargen, adiferenciadeotrasad-ministraciones, que nos permitecontinuar invirtiendo en lamejorade la ciudad.Nuestros criterios, en

este sentido, son dos: acabar conlos proyectos que la ciudad teníaen marcha e invertir en aquellasque nos pueden generar competi-tividad ymejora económica.

Así, continuaremos con la remod-elación de los barrios, con la refor-made la plaça de la Constitució, lacontinuidad de las actuaciones enPonent y la fializacióndel complejode la Torre-roja (cuyo retraso hasupuesto una pérdida de serviciospara la ciudad). Además, enmate-ria económica, se va a invertir enel polígono de Cann'Alemany, jun-tamente con laGenera- litat. La in-versión permitirá la implantacio-nes de varias empresas, entre lasque destaca, de momento, delcentro europeo y latinoamericanode Desigual, compañía que inver-tirá unos 150millones de euros.

Como es natural, quedan sobre lamesa otros proyectos y otros pro-gramas, pero nuestras priorida-des para 2013 son asegurar losservicios a las personas, garanti-zar el futuro sobre la base de laformación y la educación, y fomen-tar la competitividad económicade la ciudad.

DEBEMOS GARANTIZARLA COHESIÓN, MEJORARLA GESTIÓN Y TRABAJARPARA ESTAR EN CABEZAA LASALIDADE LACRISIS

Page 6: Revista de Viladecans - Gener del 2013

a fonsP. 6

LAS CUENTAS DE 2013 DEL AYUNTAMIENTO PONEN EL FOCO EN LAATENCIÓN SOCIAL Y LA LUCHA CONTRA EL PARO

UN PRESUPUESTO COMPROMETIDO CONLA GENTE MÁS AFECTADA POR LA CRISIS

El Ayuntamiento incrementaráun 5,4% su presupuesto en 2013,

hasta llegar a 60,25 millones, pa-ra ampliar las iniciativas enapo-yo de las personas enparo y lasfamilias con menos recursos yrealizar un 18% más de inversiónpara contribuir a la reactivaciónde la economía y, al mismo tiem-po, seguir mejorando los barrios.No obstante, el presupuesto totaljunto al grupo de empresas muni-cipales Vigem baja un 1,7% (69,11millones frente a 70,26 en 2012).

Cuentas prudentes

Pese a subir los impuestos por de-bajo del IPC, elesfuerzoen lacon-tención del gasto corriente y laprevisión de más ingresos por par-te del Estado permiten mantenerlas cuentas saneadas (se reduce ladeuda un 6%) e incluso reservar1,39 millones por si los ingresos noson finalmente los previstos. Así,se tiene un cojín para evitar quelos servicios se vean afectados.

Los ingresos que conforman el pre-supuesto se obtienen en un 52%de los impuestos y en un 48%detransferencias de otras adminis-traciones, tasas y precios públicospor servicios prestados.

Esfuerzo inversor

El Ayuntamiento también tiene porobjetivo actuar como motor econó-

mico (muy especialmente en sec-tores muy golpeados por la crisisglobal) destinandocasi8millonesde euros a inversiones. Entre és-tas se encuentran las obras de re-modelación de la plaza de la Cons-titució y los equipamientos muni-cipales situados en ésta, de cons-trucción del tanatorio y del nuevocomplejo deportivo de Torre-roja yde urbanización de la zona de acti-vidad económica de Ca n'Alemany.

Más política social

Aunque los servicios en el espaciopúblico se llevan un 38,31% del pre-supuesto, el Ayuntamiento poneel acento en atender las necesida-des de las personas que más lo ne-

Con 15 votos a favor, ocho en contra y dos abstenciones, el Plenodel Ayuntamiento aprobó el 20 de diciembre los Presupuestos Mu-nicipales para 2013. Unas cuentas que, según el teniente de al-calde de Economía, Pere Gutiérrez, "piensan en las personas másafectadas por la crisis y la reactivación de la actividad económica,garantizando el resto de los servicios municipales".

EL AYUNTAMIENTOINCREMENTA UN 18%LA INVERSIÓN PARA

SEGUIR COMO MOTORECONÓMICO LOCAL

MÁS AYUDAS A LASFAMÍLIAS Y NUEVAS

INICIATIVAS PARAEL FOMENTO DE LA

OCUPACIÓN

cesitan. Por ejemplo, crecen lasayudas a las famílias en situa-ción de extrema dificultad para cu-brir sus necesidades básicas y semantienen los recursos en aten-ción domiciliaria y atención social.

Por otra parte, se sigue ofreciendoapoyo a las personas en situaciónde desempleo con nuevas iniciati-vas que ayuden amejorar suspo-sibilidadesdeencontrar trabajoy, también, se llevan a cabo im-portantes acciones para la promo-ción económica de la ciudad con elobjetivo de generar empleo.

El presupuesto detalladose puede consultar enwww.viladecans.cat

Page 7: Revista de Viladecans - Gener del 2013

a fonsP. 7

CIUDAD LIMPIA, SEGURA Y SOSTENIBLE23,08millones

PROMOCIÓN DE LAOCUPACIÓN Y ATENCIÓN SOCIAL

Mantenimiento y limpieza de vía pública, parques y jardines, urbanismo y obras, recogida debasuras, alumbrado público, medio ambiente, seguridad ciudadana y protección civil

Fomento de la ocupación (formación, orientación, etc.), servicios sociales, atención a personas condependencia, fomento de la TIC, igualdad ciutadana (atención a jóvenes, mujeres, tercera edad...)

MEJORA DE LA CALIDAD DE VIDAPromoción de la educación, el deporte, la cultura y la salud; consumo y juventud

DESARROLLO DE LA ACTIVIDAD ECONÓMICAEmpresa, comercio, turismo, infraestructuras, sociedad de la información, transporte publico

ADMINISTRACIÓN, GASTOS Y PARTICIPACIÓNConsumos (agua, luz, gas), gastos de seguros, alquileres, administración económica, relacionescon la ciudadanía, órganos de gobierno, transferencias a otras administraciones

ACTUACIONES FINANCIERASAmortización e intereses de deuda

ACTUACIONES DESTACADAS EN 2013:�Nuevo sistema de recogida de basuras en la zona centro�Remodelaciónde la plaçade laConstitució y sus equipamientosmunicipales y dediversas calles de la ciudad�Construcción del tanatorio�Urbanización del nuevo sector de actividad económica de Ca n’Alemany� Aprobación de un Plan Local de Movilidad y potenciación de la Policía Local de proximidad

ACTUACIONES DESTACADAS EN 2013:� Aumento de un 5% de las ayudas a famílias y de un 1% de las ayudas escolares�Creación de la Mesa Local contra los Desahucios�Mantenimiento de las acciones de formación ocupacional y de los servicios de orientación deCanCalderon

ACTUACIONES DESTACADAS EN 2013:�Construcción del complejo deportivo de Torre-roja con una piscina cubierta y otra descubierta� Inicio del Plan deMejora del Éxito Escolar y mantenimiento de los recursos para escoles bressol públicas�Puesta enmarcha del Ateneu de les Arts en el edificio de la antigua escuela Doctor Fleming

ACTUACIONES DESTACADAS EN 2013:�Construcción del nuevo Mercado Municipal de Montserratina, junto a otros espacios comerciales� Programa de incentivos a las empresas para la contratación de personas desempleadas de Viladecans�Creación de un dispositivo integral de trámites para la implantación de nuevas empresas en la ciudad�Puesta enmarcha de un plan de promoción turística basado en el turismo de negocios, cultural y verde

ACTUACIONES DESTACADAS EN 2013:� Reducción del gasto corriente y congelación de todos los salarios por tercer año consecutivo� Puesta enmarcha de la Sede Electrónica Municipal para facilitar los trámites de forma no presencial� Impulso de un plan demárketing territorial para atraer empresas y de acciones para que su llegadabeneficie a otros sectores económicos de la ciudad�Despliegue de los contratos de barrio, firmados con las entidades del territorio

ACTUACIONES DESTACADAS EN 2013:� Reducción del endeudamiento un 6,3% y ahorro en gasto corriente para destinar a inversiones

LAS CUENTASMUNICIPALES PARA 2013: 60,25 MILLONES

5,57millones

9,53millones

1,76millones

14,8millones

5,47millones

revista gener 2013.QXD:REVISTA VILADECANS 9/1/13 13:20 Página 7

Page 8: Revista de Viladecans - Gener del 2013

publicitat

Page 9: Revista de Viladecans - Gener del 2013

LA REMODELACIÓN COMENZARÁ ANTES DEL VERANO GRACIAS A LA COLABORACIÓN PÚBLICO-PRIVADA

LA CIUDADANÍA ELIGIÓ LA ZONA DE JUEGOSDE LA FUTURA PLAZA DE LA CONSTITUCIÓ

La plaza de la Constitució, dise-ñada en otro tiempo con reco-

vecos y escalones (que se handemostrado propicios para actua-ciones poco cívicas), se convertiráen una plaza diáfana, accesible,soleada y abarcable con la vista.

Atendiendo a las necesidades

El proyecto de reforma se ha defi-nido en los últimos años, al amparode la Llei de Barris, por medio de diá-logo con las entidades de la zona,escuchando las necesidades ciuda-danas que, a través de la comisiónde obras, seguirán participando dela transformación.

Colaboraciónparahacer la obra

La remodelación incluirá la cons-trucción de un aparcamiento sub-terráneo que facilitará el estacio-namiento de vehículos en un barriomuy poblado, y también de un

Antes del verano se iniciarán las obras para reformar la plaza de laConstitució, en el corazón del barrio de Montserratina. Una actua-ción que no sólo servirá para transformar el espacio público, sino tam-bién para mejorar los equipamientos y potenciar el comercio. El 15 dediciembre se eligió una de las tres propuestas de zonas de juego in-fantil. Uno de los últimos pasos para que la reforma eche a rodar.

nuevo edificio donde se ubicaránequipamientos ciudadanos (centrocívico, casal para la tercera edad ysede del distrito), pisos de protec-ción oficial, el nuevo Mercado Mu-nicipal y otros locales comerciales.

Los locales comerciales, incluidoun supermercado, y los pisos per-miten sufragar parte del coste dela obra y, así, se hace posible quela reforma se lleve a cabo ahora.

Un comerciomás potente

Además, la concentración de unaoferta comercial potente para lascompras cotidianas pretende con-vertir este espacio en un referentecomercial no sólo del barrio sinomás amplio, pues el aparcamientolo hará más accesible a ciudada-nos de otros sectores de Vilade-cans. Así, el comercio de la zonapuede verse beneficiado por estenuevo atractivo de eje comercial.

Balancines y carruseles

La propia plaza de la Constitució se con-virtió el 15 de diciembre en el lugar donde

se diseñó parte de su futuro. Junto a activi-dades de animación infantil, el Ayunta-miento organizó una votación popular paradefinir la zona de juegos infantiles en la queparticiparon 142 personas.

Tras dos horas de elección, se escogió unapropuesta con cuatro juegos de balancinesy carruseles, que superó, por un escaso mar-gen de dos votos (60 a 58), a otra opción quecontaba con columpio, tobogán y dos ba-lancines. La tercera propuesta quedó amucha distancia de las otras dos (23 votos).

La zona de juegos se instalará en una zonade la plaza cercana a la confluencia entrelas calles Pere Sala y Joaquim Mir. Tambiénse ubicará una mesa de ping-pong, en el ex-tremo superior de la plaza, para la prácticadeportiva al aire libre.

Imagen virtual deldiseño aún nodefinitivo de laplaza, donde quedareflejado su caracterdiáfano y eledificio de pisos,equipamientos y lo-cales comerciales

ciutatP. 9

Los vecinos del barrio pudieronvotar por su favorita entre laspropuestas de juegos y ubicación

Page 10: Revista de Viladecans - Gener del 2013

educacióP. 10

ESPERIT EMPRENEDORDES DELS DEU ANYS

Mig centenar d’alumnesde 5è de primàriade l’Es-

cola Montserratina aprenenaquest curs de forma pràcticacompetències pròpies de l’es-perit emprenedor per fomen-tar el seu potencial personal,social i laboral de futur.

En una innovadora inicia-tiva pedagògica, impulsadaper la Diputació amb el suportde l’Ajuntament, els i les estu-diants creen dues cooperati-ves de treball. L’activitat es faa 21 escoles de 14 ciutats de laprovíncia peravançaren l’ob-jectiu europeu de promoureun esperit innovador en totsels nivells de l’educació.

Talent cooperatiu

Els joves viladecanencs hantingut comapadrí al rebos-ter local Jordi Bordas, cam-pió del món de pastisseria,que els va donar alguns con-sells en l’acte de presentació,al qual van assistir el diputatd’Educació, Marc Castells i l’al-calde Carles Ruiz.

Els i les estudiants creen i ges-tionen una cooperativa realde fabricació de productesartesans, inclosa la peticiód’un microcrèdit que retorna-ran amb la seva venda a la Firade Sant Isidre del 2013. Fins itot, destinaran part dels in-gressos a una obra social.

Així, es vol que interioritzin,des de l’educació primària, va-lors de la cultura emprenedoraque els serviran per tota la vidacom el treball en equip, l’auto-nomia personal, la creativitato la presa de decisions.

Precisament Laia Hernàndez,que fa de secretària d’una deles cooperatives, valora queés una experiència que “degrans” recordaran. RichardCalle, tutor d’un dels grups,assegura que “l’alumnat estàmolt motivat perquè podendecidir tot el que fan”.

A Viladecans, ja s’havien duta terme iniciatives de fomentde l’esperit emprenedor finsaraen alumnat de secundària.

L'Oficina Municipal d’Escolarit-zació (OME) és un servei con-

junt de la Generalitat de Cata-lunya i l'Ajuntament que facilitaa les famílies els tràmits relacio-nats amb l'escolarització a les Es-coles Bressol Municipals, les esco-les públiques i concertades i elscentres que imparteixen EducacióSecundària Obligatòria (ESO). L’OMEtambé vetlla pel compliment deles normes que la regulen i per as-solir una distribució de l'alumnatque garanteixi el bon funciona-ment dels centres educatius.

Nous punts d'atenció

Durant el període de preinscripcióper al següent curs escolar, les fa-mílies s'hauran d'adreçar a l'ofi-cina d'atenció Viladecans In-formació, de dilluns a divendres,de 9 a 14 hores, o bé els dimarts oels dijous, de 16.30 a 18.30 hores.Aquest període, que fixa cada anyla Generalitat de Catalunya, en-guany encara no està definit.

La resta de l'any, el servei s'ofereixa la Torre del Baró: els dimarts ala tarda, de 16.30 a 18.30 hores, iels dijous al matí, de 9 a 14 hores.

Fins al 19 de desembre, l’OMEprestava el servei en un equipa-ment municipal al carrer de laMare de Déu de Montserrat.

NOUS PUNTS I HORARIS D’ATENCIÓ A LES FAMÍLIES

CANVIS EN EL SERVEID’ATENCIÓ I TRÀMITSD’ESCOLARITZACIÓ

L’Oficina Municipal d’Escolarització, que atén les famílies de Vilade-cans sobre les gestions educatives en relació a l'alumnat d’infantil,primària i secundària obligatòria, va canviar d’ubicació al desem-bre. L’objectiu és fer més eficient el servei d'atenció a les consultesde les famílies i de tramitació de les sol�licituds d'escolarització.

A ON ANAR?

NOMÉS DURANT EL PERÍODEDE PREINSCRIPCIÓ ESCOLAR

A L’OFICINA D’ATENCIÓ CIUTADANAVILADECANS INFORMACIÓ

Pl. Europa, 7Telèfon: 93 635 19 00Horarisdilluns: 9 - 14 horesdimarts: 9 - 14 i 16.30 - 18.30 hdimecres: 9 - 14 horesdijous: 9 - 14 i 16.30 - 18.30 hdivendres: 9 - 14 hores

FORA DEL PERÍODE DEPREINSCRIPCIÓ ESCOLAR

A LA TORRE DEL BARÓ

C. Àngel Guimerà, 2Telèfon: 93 635 18 02Horarisdimarts: 16.30 - 18.30 horesdijous: 9 - 14 hores

El pastisser local Jordi Bordas, padrí de la iniciativa,explica a l’alumnat la seva experiència emprenedora

Page 11: Revista de Viladecans - Gener del 2013

ocupació

P. 11

PLA AMB EL SUPORT DE L’ÀREA METROPOLITANA DURANT SIS MESOS

L’AJUNTAMENT DÓNA FEINAA 34 PERSONES EN ATUR

Amitjans de desembre, l’Ajun-tament va fer un contracte de

sis mesos a 34 persones de Vila-decans que estaven en situaciód’atur. L’actuació, subvencionadaper l’Àrea Metropolitana de Barce-lona per donar suport a l’ocupació,permet reinserir laboralment apersonesambdificultatsper tro-bar feina, alhora que aquestes fantasques necessàries al municipi.

Les persones contractades estanrealitzant feines com a oficials (8)i peons (12) de manteniment del’espai públic, jardineria, zones fo-restals i equipaments; en els ser-veis socials (2) i l’atenció a domicilia persones dependents (3); en tas-ques administratives (6); com atècnics mediambientals (2) i coma monitor de lleure (1).

El juliol, l’Ajuntament ja va con-tractar, amb aquest mateix Pla, 17persones aturades per fer tasquesde manteniment de l’espai públic.Al llarg de l’any 2012, més d’uncentenar de persones van sercontractades temporalment perprogrames municipals d’ocupacióo que combinaven la formació

amb les pràctiques en un lloc de fei-na. I, al 2013, es contractaran 28 mésamb el programa Treball als Barris.

Persones en situació difícil

En la selecció d’aturats inscrits alSOC, es va donar prioritat a les per-sones majors de 25 anys que havienexhaurit laprestaciód’atur, a lesque patien situació d’atur de llarga

LA SELECCIÓ HAPRIORITZAT GENTAMB DIFICULTATS

D’INSERCIÓ

durada o tenien càrregues fami-liars i a les que abans havien estatautònomes i no rebien cap subsidi.

La feina, tot i ser temporal, suposaunalleujamentpera l’economiade famílies molt afectades per lacrisi i permet ampliar les habili tatslaborals i el currículum de personesamb moltes dificultats d’insercióde cara a buscar feina en el futur.

Les personescontractades fan

tasques endiferents perfils

20 JOVES ADQUIREIXENHABILITATS LABORALS

Un grup de 20 nois menors de 25anys, que en el seu dia van abando-

nar els estudis, van acabar el 29 de de-sembre la seva participació a la Casad’Oficis de Ponent, en la qual s’han for-mat en tasques de peó d’obres, jar-dineria i instal·lacions. Els joves hanadquirit competències i han treballatamb un contracte de formació per mi-llorar l’espai públic. Vuit dels joves hantornat al sistema educatiu reglat.

Altres vuit agafen el relleu

El 2013, altres 8 joves participen enuna nova edició de la Casa d’Oficis,que ja es formen i treballen en la reha-bilitació d’edificis. També, al llarg del’any, es realitza unTallerd’Ocupacióamb vuit persones majors de 25 anysformant-se i treballant. Les tres accionsestan subvencionades pel programaTreball als Barris, de la Generalitat.

PROFITÓSRETORN DEL’AULA OBERTA

Més de 160 persones van partici-par a la tardor en les accions

formatives de l’Aula Oberta, un ser-vei municipal per millorar les habili-tats laborals de persones que bus-quen feina. L’Aula Oberta es prestagràciesa la responsabilitat socialde l’empresalocalSTPConsulting,que, d’acord amb l’Ajuntament, rea-litza el servei a les seves instal·la-cions i amb personal propi fins aljuliol del 2013, després que s’inter-rompés per manca de recursos pú-blics. 85 persones van participar alscursos d’autoformació en mecano-grafia , informàtica i idiomes i altres68, en seminaris d’Internet, amb unavaloració mitjana de 3,6 sobre 4.

L’alcalde, al centre, va participar en l’acte declausura de la Casa d’Oficis de Ponent del 2012

Page 12: Revista de Viladecans - Gener del 2013

ciutadania

P. 12

NOU PLA LOCAL DE PREVENCIÓ DEDROGODEPENDÈNCIES

TREBALLAR PER UNSHÀBITS SALUDABLES

El Ple Municipal va aprovar aldesembre el Pla Local de Pre-

venció de Drogodependènciesque, fins a l’any 2015, es marca 16objectius per sensibilitzar en laprevenció del consum d’alchol,tabac i altres drogues.

L’objectiu del pla és la reducciódelconsum, molt especialment pelque fa a les drogues ‘legals’ i elcannabis, que són les més tolera-des per la societat. El pla vol incidiren la informació, formació icrea-ciód’alternatives i, molt especial-ment, en la participació del joventen dissenyar i tirar endavant ac-cions preventives.

Entre les principals actuacions estroben la creació de programespreventius per a l’àmbit familiar il’elaboració d’un protocol per a ladetecció des dels centres educa-tius. També s’aposta pel dissenyd’accions de formació i lleure queredueixin l’exposició dels i les jovesa l’adquisició d’hàbits no saluda-bles i, per la sensibilització d’aquestcol·lectiu a través de les xarxes so-cials. A més, es posarà en marxaun servei local d’informació iassessorament sobre drogues.

RECONEIXEMENT A UN VEÍ CENTENARI

CONTRAELMAL TRACTEA LAGENTGRAN

LA INICIATIVA VOLINCICIR EN LES

DROGUES AMB MÉSTOLERÀNCIA SOCIAL

EL JOVENT LOCALCOL�LABORARÀ

EN DEFINIR I TIRARENDAVANT ACCIONS

L’alcalde Carles Ruiz i la regidora deDinamització de Gent Gran, PepitaMiret, van felicitar Antonio Beraste-gui, veí del barri de la Montserratina,per la celebració del seu centè ani-versari i li van entregar una placacommemorativa. L’Ajuntament faaquest petit homenatge a totes lespersones que arriben als 100 anys,les famílies dels quals poden sol·lici-tar-ho al telèfon 93 635 19 96. L’alcaldeva destacar que aquest reconeixe-ment homenatja a “una generacióque no ha tingut una vida gens fàcil”.

L’Ajuntament ha col·laborat amb la Diputació de Barcelona en lacreació d’una guia de recursos per ajudar els professionals delsserveis socials dels municipis aprevenir, detectar i actuar da-vant situacions de maltratament contra les persones grans. Amés, Viladecans ha estat un dels dos municipis de la província ons’ha portat a terme la prova pilot d’aplicació dels protocolsd’aquesta guia, ja que els Serveis Socials locals compten amb unequip especialitzat en atenció a la gent gran.

SOLIDARIS AMB ALIMENTS I JOGUINES

Moltes persones de Viladecans van ser solidàries en l’època na-dalenca amb famílies menys afavorides del municipi. Lacampanya de recollida d’aliments impulsada al Casal Barri deSales per les associacions de veïns, de jubilats i de dones delbarri i l’Associació Balls de Saló va recollir un total de 444 quilosde productes, que Cáritas va subministrar a famílies en risc d’ex-clusió. Creu Roja també va poder aportar joguines a mes d’uncentenar de famílies sense recursos gràcies a la solidaritat de laciutadania que els va entregar. La campanya va comptaramb lacol·laboració de supermercats i comerços, el Centre ComercialVilamarina, els Mossos d’Esquadra i el PSC. El Club Bàsquet Fe-mení també va recollir 210 quilos d’aliments, 120 joguines i 225peces de vestir que van poder repartir les entitats socials.

Entrega dejoguinesrecollidesal CentreComercialVilamarina

El tabac i l’alcohol són drogues molt acceptades socialment

La regidora (dempeus) il’alcalde, amb l’Antonio iuna de les seves dues filles

Page 13: Revista de Viladecans - Gener del 2013

LLUM VERDA A LA TAULA LOCALCONTRA ELS DESNONAMENTS

Viladecans fa un nou pas per-què famílies no es quedin

sense lasevavivendahabitual.El Ple Municipal va aprovar al de-sembre, per unanimitat, la cons-titució de la Taula Local contraels Desnonaments de l’Habitat-ge, que serà efectiva en breu.

Així,per primera vegada, enti-tats financeres, serveis de me-diació públics i privats, col·lec-tius ciutadans (com la Federació

de Veïns i l’Assamblea de Viven-da de Viladecans) i l’Ajuntamentbuscaran plegats fórmules perevitar els desnonaments.

La regidora de Serveis Socials,Idoia Baixench, que va “compar-tir la impotència” de les famíliesque s’han vist en aquesta situació,va apuntar que la Taula “unirà es-forçosperpotenciarlamediació,l’única escletxa que deixa la le-gislació a l’administració local”.

Per a Baixench, “un objectiu ésampliar el parc d’habitatges delloguersocial”. A més, va confiaren que la coordinació “permetidetectarpersonesafectadesabansque la situació s’enquisti per te-nirmésmarge demaniobra”.

La regidora va explicar que els ser-veis socials donen suport als afec-tats amb assessorament i ajudeseconòmiques. L’atenció es fa al’EBAS-1 (c. Catalunya, 66).

La taula de coordinacióbuscarà fórmules perevitar que la gent perdila seva vivenda habitual

L’EQUIPAMENT DISPOSA DE LLIBRESDE LECTURA FÀCIL I UN CLUBDE LECTORS AMB DISCAPACITAT INTEL·LECTUAL

PREMI A LA BIBLIOTECA PER FACILITAR LALECTURA A COL�LECTIUS AMB DIFICULTATS

La tasca de la Biblioteca de Viladecans per apropar els llibres a lespersones amb dificultats diverses per a la lectura ha estat recone-guda amb el Premi de Bones Pràctiques de Lectura Fàcil. La direc-tora de la biblioteca, Remei López, i el regidor de Cultura, José LuisAtienza, van recollir al desembre el guardó, atorgat per primera ve-gada per l'Associació Lectura Fàcil de Catalunya.

La biblioteca fa gairebé una dè-cada que, de manera pionera,

va incorporar al seu catàleg lli-bres de lectura fàcil, editats ambespecial cura per a una senzi-lla comprensió dels textos: ta-many de lletra més gran, llenguat-ge planer i gens simbòlic, descrip-ció temporal d'esdeveniments,frases curtes i concises, i imatgesexplicatives i no sols il·lustratives.

Els llibres de lectura fàcil s’adre-cen a persones ambhabilitats lec-tores limitades a causa d'anal-fabetisme, discapacitat intel·lec-tual, nivells severs de dislèxia otranstorns de l'aprenentatge imalalties que afecten l'ús delllenguatge, com demències o afà-sies. També són un material útilper a persones immigrants re-cents amb una altra llengua du-

rant el període d'assimilació del'idioma.

A més, des del 2005, la Bibliotecade Viladecans té en marxa unClub de Lectura de persones ambdiscapacitat intel·lectual perquèposin en comú la seva experièn-cia lectora. Actualment, aquestgrup compta amb prop d'unavintena de persones vinculadesa les entitats socials CAVIGA i AS-DIVI i es reuneix cada trimestre.

Creixement personal

Aquestes iniciatives són un ele-ment d'inclusió social i d'accés aldret democràtic de la cultura i lainformació, i un factor de quali-tat de vida en proporcionar con-fiança i capacitat de creixementpersonal.

L’alcalde Carles Ruiz i el regidor de Cultura, JoséLuis Atienza, van felicitar a la directora pel guardó

ciutadania

P. 13

Page 14: Revista de Viladecans - Gener del 2013

ALTRESACTIVITATS LÚDIQUES I CULTURALS CONFORMEN LA CELEBRACIÓ, A L’ENTORN DEL 20 DE GENER, SANT SEBASTIÀ

18 de gener | 21 horesAtrium Viladecans

TEATRE:BIG BERBERECHODos germans enunaèpi-ca aventura . Preu: 15 €.

19 de gener | 18.30 hPlaça de la Vila

ESPECTACLE VISUALA LA FAÇANA DECAN MODOLELLHo org.: Ajuntament.

19 de gener | 18.40 hSortida de la pl. Vila

LA NIT DEL MAMUTCercavila amb torxes,xocolata i vi calent.Hoorg.:Coord.delMamut.

19 de gener | 19 horesAtrium Viladecans16ÈCONCERTCORALDEFESTA MAJOR D’HIVERNPerCoralSantBartomeu,CordeFloraicorlocalSomiSerem.

19 de gener | 21 horesAtrium Viladecans

MÚSICA: CONCERTD’AMPARO SÁNCHEZPresenta el disc ‘Ànimade cantaora’. Preu: 15 €.

19 de gener | 22.30 horesEdifici CubicBALL DE SALÓ DEFESTA MAJOR D’HIVERNHo org.: Assoc. de Balls deSaló.Preu:7,5€(socis:5€).

20 de gener | D’11 a 14 hPlaça de l’Alba-rosa

MERCAT DEL TROC IXOCOLATADAHoorganitza:AssociaciódeVeïnsdel’Alba-rosa.

20 de gener | 11 horesDavantdelaTorredelBaróVISITA GUIADA A CANMODOLELL, TORRE DELBARÓ I TORRE-ROJAInscripcióal936351880.

20 de gener | 11.30 hParc del Torrent Ballester

ACTE DE BENVINGUDACIVIL ALS INFANTSNASCUTS L’ANY 2012Ho org.: Ajuntament.

20 de gener | 18 horesCentre Cultural Sant Joan

LLIURAMENTDEPREMIS:CONCURSDEPESSEBRESHo org.: Assoc. Pessebris-tes Centre Cult. Sant Joan

20 de gener | 19 horesAtrium Viladecans

TEATRE: EL TIPO DE LATUMBA DE AL LADOAmb Maribel Verdú i An-tonio Molero. Preu: 25 €.

20 de gener | 12 horesPlaça de la Vila

AUDICIÓ I BALLADADE SARDANES

AcàrrecdeCoblaRambles.Hoorg.:AmicsdelaSardana.

22 de gener | 18 horesBiblioteca de ViladecansCONTACONTESEN ANGLÈSAdreçat a infants majorsde 5 anys.

22 de gener | 18 horesTorre del BaróVISITA GUIADA. EXPOS‘PAGESOS I VILATANSAL SEGLE XIX’ I ‘VINCLE.ART, ARRELS, PAGESIA’

festes

P. 14

17 de gener | 18 horesAteneu Pablo PicassoVISITA GUIADA A L’EXPOLA NEVADA DEL 62. UNRECORDINESBORRABLEInscripció: 93 635 18 80.

18 de gener | 21 horesCentre de joves Can Xic

TAULA RODONA:#JOVE,OKUPA LA CULTURA!Ho org.: Revista ViladecansPunt de Trobada.

La Festa Major d’Hivern portaenguany més d’una novetat

entre el programa d’activitats dela celebració, que es fa a l’entorndel 20 de gener, dia de Sant Sebas-tià, patró del municipi.

Una estrena ben destacada ésuna cerimònia de benvinguda alsnadons a la comunitat, que es fa-rà per primera vegada. L’acte, denaturalesa civil, consistirà en laplantada de 12 arbres, un per cadames de l’any i per part de les fa-mílies dels nadons nascuts enaquell mes del 2012, com a símbolde la seva arribada. Així, els ar-bres creixeran al mateix tempsque aquests nous veïns, que elspodran ajudar a fer-se grans.L’acte tindrà lloc al parc del To-rrent Ballester, a les 11.30 h.

Una altra novetat serà una anima-ció visual sobre la façana de CanModolell, l’edifici de l’Ajuntament.Durant 10 minuts l’arquitecturaprendrà ‘vida’ i l’edifici deixarà deser estàtic a través d’un especta-cle de llum, color i música. Laproposta precedirà la cercavila delMamut de Viladecans.

La festa també comptarà ambpro-postes teatrals,musicals i lúdi-ques i visites comentadesa dife-rents exposicions i edificis histò-rics de la ciutat.

LA FESTA MAJOR D’HIVERN ESTRENA UNACTE DE BENVINGUDA ALS NOUS NADONS

PROGRAMA

D’ACTIVITATS

UNA PROJECCIÓ VISUALSOBRE LA FAÇANA DE

CAN MODOLELL POSARÀL’EDIFICI ‘EN MOVIMENT’

Page 15: Revista de Viladecans - Gener del 2013

publicitat

Page 16: Revista de Viladecans - Gener del 2013

www.viladecans.cat/parcdeldelta

m. ambient

P. 16

PER LA SUPERVIVÈNCIADEL FARTET AL DELTA

EL 2 DE FEBRER,VISITA GUIADA A L’ESPAI NATURAL

ELREMOLARCELEBRAEL DIA MUNDIAL DELES ZONES HUMIDES

El fartet, un peix típic dels ai-guamolls litorals de la costamediterrània espanyola, ésunaespècieengreuperill d’ex-tinció al Delta del Llobregat.

A partir de la última poblacióexistent a la maresma de lesFilipines, el Consorci per a laProtecció i Gestió delDelta delLlobregat i l’Ajuntament hantirat endavant els dos últimsanys un programa de repro-ducció controlada a les pisci-nes de l’antic càmping ToroBravo. Això hapermés l’allibe-ramentdepropde9.000exem-

plars en nou basses arreu delDelta, amb l’objectiud’establirnous nuclis de població en lli-bertat. Una part dels peixoshan començat a reproduir-sei, així, s’hamillorat la situaciódel fartet al Delta del Llobre-gat, tot i que queda camí perassegurar-ne la supervivènciad’aquesta població de peixos.

L’actuaciós’hafetamblacol·la-boració d’uns 300 alumnes de10 escoles, que també han re-produït i cuidat fartets en elsseus centres i han col·laboraten els alliberamentsmassius.

L’EspaiNatural del Remolar-Filipines ha estat l’escollit, al Delta delLlobregat, per celebrar, el 2 de febrer, el Dia Mundial de les ZonesHumides. En aquesta data es commemora la signatura, el 1971,de la Convenció Ramsar, que té per objecte la conservació i úsracional de les zones humides i els seus recursos, tot contribuintal desenvolupament sostenible del món.

ElDelta del Llobregat, la tercerazona humida més importantde Catalunya, se suma a la cele-bració del Dia Mundial de les Zo-nes Humides oferint a la ciutada-nia una passejada guiada gratuï-ta de dues hores per conèixer igaudir de l’Espai Natural del Re-molar. Un terreny de 176 hectà-rees amb una important diversi-tat biològica i un magnífic pai-satge.

Les persones que vulguin partici-par a la visita, que començarà ales 11 del matí a la barrera delcamí de la Vidala (a tocar de l’an-tiga autovia), s’han d’inscriureprèviament al telèfon 93 479 32 01.Els vehicles es poden estacionaren el pàrquing proper.

ELS AIGUAMOLLSVILADECANENCSESTAN ENTRE ELSMÉS IMPORTANTSDE CATALUNYA

CREMAMÉS D’UNA HECTÀREA DE ZONA FORESTAL

INCENDI AL MAS RATÉS

La ràpida actuació va permetreque l’incendi que va cremar latarda del 10 de desembre a lazona forestal del Mas Ratés foscontrolat pels mitjans d’extincióen només dues hores.

Els agents forestals i diverses do-tacions dels Bombers de la Gene-ralitat, entre les quals un heli-còpter d’extinció, van apagar elfoc, que va afectar 1,5 hectàreesde pins i sotabosc.

Un infant fotografia uns fartets abans de ser alliberats en una bassa

El foc vacremar

sotabosc ialgunesdesenesde pins

Page 17: Revista de Viladecans - Gener del 2013

m.ambient

P. 17

Doscentres educatius de la ciu-tat, l’Escola Montserratina

i el Col·legi Sant Gabriel, vanrebreel 15dedesembre l’acredi-tació com a Escola Verda, junta-ment ambaltres 68 centres de Ca-talunya, en un acte celebrat alPrat de Llobregat. D’aquesta ma-nera, ja sónquatre els centres vila-decanencs amb el reconeixement,que ja van rebre, el 2009, l’EscolaPau Casals i l’Institut Sales.

Es tracta d’un distintiu que acre-dita la tasca activa dels centresper ser més sostenibles i dur aterme accions que impliquen lacomunitat educativa (mestres,pares, infants...) en uns hàbits res-pectuosos amb el medi ambient.

Accions per a la millora

El distintiu premia la feina fetadurant l’últimcurs pels centres,l’alumnat i les famílies. L’Escola

MONTSERRATINA I SANTGABRIEL S’ACABENDE SUMARALS CENTRES EDUCATIUSDISTINGITSAL 2009: PAUCASALS I SALES

QUATRE ESCOLES VERDES A LA CIUTAT

EL DISTINTIUACREDITA CENTRESEDUCATIUS AMB UNPROJECTE PER ALA SOSTENIBILITAT

L’AJUNTAMENT AJUDA A LESESCOLES A FER UN CONSUMENERGÈTIC MÉS EFICIENT

Montserratina ha posat en marxaun hort, un aquari, un pla de pro-moció de la fruita en l’alimenta-ció o accions de promoció del re-ciclatge, entre d’altres. Per la sevapart, el Col·legi Sant Gabriel, perexemple, promou la reducció d’en-vasos i celebra una Setmana Verdaamb tallers i xerrades.

A l’acte, també van renovar el seucompromís amb la iniciativa l’Es-cola Pau Casals i l’Institut Sales,que han complert el període detres cursos escolars pel qual esdóna la distinció i s’han compro-mès amb la sostenibilitat i la curadelmedi ambient per a altres tresanys més.

Lesescolespúbliquesde laciutatposaran el seu granet de sorraen el treball de Viladecans contrael canvi climàtic. L’Ajuntamentacabad’iniciarunaactuació, en latasca per assolir una Smart City(ciutat intel·ligent), per ajudar alscentres a reduir el consum inne-cessari d’electricitat, aigua igas. Així, contribuiran al compro-mís de la ciutat de reduir, el 2020,el 20% de les emissions de CO2.

L’Ajuntament ha realitzat unadiagnosi dels consums per veureonhi hamargedemillora i donaràsuport a les comunitats educati-ves per impulsar hàbits, proto-cols o actuacions que permetinla reducció. Per ajudar-les, s’ins-tal·larà un monitor de consumelèctric perquè cada centre cone-gui el consum real i vegi l’efecti-vitat de les actuacions que esrealitzen.

Mig centenar de centresd’arreu de Catalunyavan rebre el guardó el15 de desembre al Pratde Llobregat

Prova demesurament

a l’aulad’informàtica

de l’EscolaÀngela Roca

Page 18: Revista de Viladecans - Gener del 2013

DESVIAMENT A L’ENTRADANORD DE L’AUTOPISTA

Del 14 de gener a mitjan febrer, unes obres d’infraestructura elèc-trica obliguen a modificar l’habitual accés al municipi des de

l’entrada Viladecans Nord de l’autopista C-32. La sortida de la ciutatcap a aquesta via ràpida no es veu afectada.

La circulació es desvia endirecció a SantBoi només sortir de l’au-topista. Els vehicles s’han de dirigir, per l’avinguda de la Marina i elcarrer Riera Fonollar, per agafar el carrer d’Andorra (per tornar alpolígon industrial o anar al barri de Sales) o la carretera de Barce-lona (per seguir cap a la resta de la ciutat).

‘RELLOTGE’ GRATUÏT A VILADECANS INFORMACIÓ

DISC HORARI PER A LACÀRREGA I DESCÀRREGADE LES MERCADERIES

L’oficina d’atenció ciutadana Vila-decans Informació (pl. Europa, 7)

posa a disposició de transpor-tistes i comerciants de Vilade-cans el disc horari obligatori permarcar el temps d'estacionamenten utilitzar les zones de càrrega idescàrrega per al desenvolupamentde l’activitat logística d’aprovisio-nament en comerços i serveis.

A Viladecans es pot utilitzar untipus de disc horari de qualsevoltipologia o població i el que s’ofe-reix a Viladecans Informació no-més facilita tenir-ne un.

L’ús del disc horari, obligatori desde la recent renovació de la norma-tiva circulatòria, permet als vehi-cles comercials, industrials i

mixtos estacionar en aquesteszones regulades per un màxim de30 minuts no prorrogables a l’horade distribuir les mercaderies. Laresta de vehicles, excepte que es-tiguin autoritzats expressamentperquè tenen un ús d’aprovisiona-ment logístic, se’ls prohibeix esta-cionar-hi. La mesura facilita larotació, per incrementar-ne l’úsd’aquestes zones.

Sancions per l’incompliment

La Policia Local regula el correcteús d’aquestes zones i sancionanonomés els vehicles que no te-nenpermèsestacionar, sinó tam-bé aquells que no utilitzin el dischorari obligatori, que l’ajustin deforma incorrecta o sobrepassin el

mobilitat

P. 18

EN L’HORARIRESERVAT NOMÉSPODEN APARCAR

ELS VEHICLESAUTORITZATS I

SEMPRE MARCANTL’HORA D’INICI

Els comerciants itransportistes hande marcar l’horade l’estacionament

Plànol indicatiu dels recorregutsalternatius amb motius de les obres

Page 19: Revista de Viladecans - Gener del 2013

esportsP. 19

5a EDICIÓ DE LADUATLÓPOPULARDEVILADECANS

CÓRRER I PEDALARPER LA MUNTANYA

Els amants de l’esport i de lamuntanya tenen una magní-

fica oportunitat, el proper 26 degener, per gaudir d’ambdós, ambla cinquena edició de laDuatló Popular de Mun-tanya de Viladecans, unacita que combina la cursaa peu i en bici.

Organitzada per la botigaesportiva Ciclos Valbuena,la prova consta d’un cir-cuit curt (5 km a peu, 18km en bici i 2,5 km, denou, a peu) i d’un altremés llarg. Aquest últimestà destinat als més ex-perimentats en les dua-tlons i en el qual es deci-dirà també, com ja és habitual, elCampionat d’Espanya de Policiesi Bombers. La inscripció, amb uncost de 26 euros, s’ha de realitzaral web www.ciclosvalbuena.com.

La passada edició, la Duatló Po-pular de Muntanya de Viladecansva batre el seu rècord de partici-pació, amb més de 450 personescompetint en ambdós circuits.

EL 28 DE FEBRER ES CORRE AL PARC DE LA MARINA

TORNA EL CROS ESCOLAR

Més de mig miler d’estudiantsparticiparan al Cros Escolar

de Viladecans 2013 al parc de laMarina, el proper 28 de febrer ales 10 del matí. Alumnes de 3r a6è de Primària d’escoles localscompetiran en un recorregut de

gairebé dos quilòmetres. La pro-va, que forma part del programamunicipal d’activitats educati-ves, vol fomentar la pràctica es-portiva com a hàbit saludable,així com les relacions entrel’alumnat participant.

CARLES CASTILLEJO VA SER CAMPIÓD’EUROPA DE CROS PER EQUIPS ambla selecció espanyola, el 9 de desembre aBudapest. Ja ho va aconseguir al 2007, 2008i 2009, però ara ho ha fet amb la seva mi-llor classificació individual, el cinquè lloc,sent el millor de la selecció estatal. El vila-decanenc va tancar l’any 2012 amb la vic-tòria a la barcelonina Cursa dels Nassos,establint un nou rècord a la prova (28’29”).

AMB NOM PROPI

SANDRATROYANOVAQUEDARSOTSCAMPIONAD’ESPANYAJÚNIORa la segona edició del campionat estatal d’hivern de pro-moció, disputat a Guadix (Granada) el 9 de desembre. La viladeca-nenca va realitzar un temps de 25’18” per recórrer els 5 quilòme-tres de la prova. Troyano va emportar-se la medalla de plata enquedar darrere de l’andalusa Laura García, que va reeditar el títol.

ELCLUBVOLEIBOLVILADECANSHAURÀDELLUITARPERLAPERMANÈNCIA a la Segona Divisió Catalana. L’equip va sumaruna única victòria, al desembre, en tres partits, i va certificar, atres jornades del final de la primera fase, que no podrà lluitar perl’ascens. Les noies de Lluís Amat disputaran la fase de perma-nència a partir del 10 de febrer.

CARLOSMALAGÓNVAPROCLAMAR-SECAMPIÓD’ESPANYA amb la selecció ca-talana cadet de bàsquet. L’aler viladeca-nenc, jugador del FC Barcelona, va jugaruna mitjana de 13 minuts per partit i vaanotar un total de 15 punts. Catalunya vaguanyar el campionat invicta i superanten la final a Madrid per 80 a 66.

EL CLUBBÀSQUET FEMENÍAFRONTAEL TRAMFINALDE LAFASE REGULAR de la lliga de Copa Catalunya amb la vista po-sada en la promoció d’ascens, que juguen els cinc primers delgrup. L’equip de Jordi Escardívol, quart, té aprop en les quatrejornades que resten assegurar-se així ja la permanència.

ILIAS FIFA I HASNA BAHOM VAN ACONSEGUIR UN DOBLETMARROQUÍALASANSIDEVILADECANS, disputada el 23 de de-sembre pels carrers del parc empresarial. La cita atlètica va comp-tar amb 2.000 participants de totes les edats. Fifa es va imposaren els 5 quilòmetres (14’23”) en un ajustat final, mentre que Bahom(16’31”) va superar per 28 segons la guanyadora del 2011, Eva Arias.

L’ANY PASSAT, LACITA VA COMPTARAMB MÉS DE 450

PARTICIPANTS

EL CLUB RÍTMICA VILADECANS VA CONVERTIR-SE ENCAMPIÓDE LACOPACATALANA de Nivell IV, el 2 de desembrea Tarragona, amb el seu equip sènior, format per Laia Espada,Sara Delgado, Paula Martí, Maria Pont i Rebeca Ramón.

Page 20: Revista de Viladecans - Gener del 2013

si había que salir corriendo con laartillería de campaña que manejá-bamos, la Vickers del 10 y medio, fa-bricada en Reinosa.

Y lo que vino detrás no sería lo es-perado, ¿no?Acabé retenido en Francia y no pudevolver al pueblo hasta que pasaronunos años. Pero, por suerte, enton-ces continué con mi pasión, que erami trabajo de carpintero.

Unaliciente para seguir adelante.Había empezado a aprender el ofi-cio, a los 17 años, de un hombre queaprendió en Francia y creía quehabía nacido para ello. Casi toda lacarpintería y muebles del pueblo pa-saron por mis manos y las de miscompañeros durante años.

Pues logró su sueño.Creé una familia y trabajé en lo queme gustaba. Primero lo hacíamos amano y luego con maquinaria paralijar, tornos... Pero la electricidad fuemi perdición. Con cincuenta y tan-tos años sufrí una descarga eléctri-ca de 6.000 voltios.

Otra prueba de vida superada.Sí, pero perdí un brazo y el otro mequedó muy tocado y ya no pude tra-

bajar más. En aquella época no ha-bía los adelantos de ahora, aunquelos médicos hicieron todo lo que es-tuvo en su mano y se lo agradezco.Me pasé tres años hospitalizado.

Sehaganadoapulso llegaralos100.Pues con noventa y tantos tambiénestuve ingresado en la UCI.

Tiene usted una lección de vida.Las ganas de vivir son importantes.Aunque ahora ya estoy un pocoamedrentado.

¿Y eso?Si el cuerpo me respondiera como lacabeza ni pensaría que tengo 100años, pero ahora tampoco puedoandar, me tienen que llevar en sillade ruedas. Con lo que me gustaba.

Pero sigue saliendo a pasear.Cada día, salgo con el cuidador adar una vuelta o al casal a leer elperiódico. Me gusta estar enteradode todo. Pero, encima, me han salidocataratas y ya apenas puedo leer.

A su edad, si no tiene achaques...Pero es que hasta hace bien pocoleía y caminaba casi como un joven.A ver si al menos me operan la vista.Estoy en lista de espera.

¿Hay algún secreto para llegar alos cien años de edad?No creo, eso es cosa de la naturale-za. Aunque siempre he tenido ga-nas de vivir, y eso que he pasado pormuchas dificultades.

Cien años dan paramucho...Pero es que ya nuestra juventud noera fácil. Tuve cuatro hermanas y to-das murieron muy jóvenes porqueen un pueblo como el mío, en mediodel Pirineo de Huesca, no había me-dios para curar a tiempo algunasenfermedades.

Y encima llegó la Guerra Civil.A los 24 años, ver cómo queman tupueblo es duro. Y un mes despuésdel inicio ya estaba yo en el frente.

Una prueba de vida superada.Murieron muchos compañeros queestaban junto a mí en el frente deartillería móvil republicano. Íbamosa las ofensivas y, cuando contraata-caban, teníamos que volver a la reta-guardia, a veces con alguien menos.

¿Pensaba entonces que llegaría alos 100 años?Sólo pensábamos en que se acabaraaquello. Todo era sufrimiento, ham-bre, dormir en el suelo vestidos por

viure V!P. 20

Este vecino del barrio deMontserratina nació enBielsa (Huesca) el 14 de di-ciembre de 1912, es decir,haceyacienañosyunmes.Casado desde los 34 añoscon Joaquina (que fallecióen 2004), tuvo dos hijas,Consuelo y Maria José.Cuando nació su primernieto, hace ya casi cuatrodécadas, Antonio y sumu-jer se trasladaron a vivir aCatalunya para estar cercade su familia, primero aBarcelonaypocodespuésaViladecans. Extrovertido ycon una memoria muy lú-cida, repasa una vida en laque ha ido superando obs-táculos. Todo un ejemplodevoluntadporseguirade-lanteque leha llevadoasercentenario.

“Si el cuerpo me respondiera como lacabeza ni pensaría que tengo 100 años”

Hablamoscon...AntonioBerasteguiVECINO CENTENARIO

Page 21: Revista de Viladecans - Gener del 2013

EL CEL ENS HAJUGAT MALESPASSADES

el Rebost de la Memòria

Efectes delsaiguats dels dies3 i 4 d’octubrede 1987, al tramdel carrer de lesSitges més propera la riera del MasFont. / Fotografiad’Antoni PastorPérez; AMVA

P.21

viure V!

Les pluges torrencials han creat, alllarg de la història (i molt especial-ment a la tardor), incidents als mu-nicipis mediterranis propers a lacosta mediterrània, i Viladecans non’ha estat excepció. La presènciad’estius xafogosos i d’una aigua delmar ben escalfada pot xocar a finalsd’agost i primers mesos de tardoramb irrupcions d’aire fred provocantles temudes gotes fredes que te-nen com a efecte fortes pluges.

La nostra orografia, determinadaper una zona de muntanya properaa una ampla depressió costanera,encara agreuja més els efectes deles llevantades més virulentes ques’hanrepetit reiteradament cada20 o 25 anys amb conseqüències bendiverses. En aquest context geogrà-fic, l’aigua caiguda tracta de cana-litzar-se naturalment per rieres irierols que, en aquests processos,han sortit no pocs cops de mare inun-dant tot l’espai circumdant.

Bibliorecomanacions

LA CAJANEGRAConelly, Michael.BCN: Ediciones B, 2012. 729 pàg.

UN ASSASSINAT RECENT LLIGAT AUN ALTRE COMÈS 20 ANYS ABANS

LA VIDA Y LA MUERTEME ESTÁN DESGASTANDOMo, Yan.Madrid:Kailas,cop.2009.757pàg.

HUMORÀCIDESCRITPELNOUPREMINOBEL SOBRE LA VIDA A LA XINA

QUE NINGÚ NO ET SALVILA VIDA

Company, Flavia.Barcelona: Proa, 2012. 217 pàg.

S’HAN DE TORNAR ELS FAVORS,NI QUE SIGUIN ENVERINATS?

LA MARCADEL MERIDIANO

Silva, Lorenzo.Barcelona: Planeta, 2012. 399 pàg.

ELDARRERCASDELSGUÀRDIESCIVILSBEVILAQUAICHAMORRO

a càrrec de l’Arxiu Municipal

a càrrec de la Biblioteca Municipal

ELS AIGUATS HANESTAT RECORRENTSA LA HISTÒRIA LOCAL,I FINS AL SEGLE XXINO HAN MINVAT LESSEVES AFECTACIONS

En els darrers dos segles, existeixconstància de greus aiguats caigutsen els anys 1837, 1851, 1875, 1907 o elde l’any 1926, conegut com l’ai-guat de Sant Ramon, ja que vacaure el 31 d’agost, el qual va produirel desbordament de la riera de SantCliment i la inundació de bona partdel poble. En temps més recents,són de destacar els aiguats delsanys 1987, 1988 i 2002.

En concret,els caiguts el 3 i 4d’oc-tubredel1987encarasónpresents

en el record de molta gent que viviaa Viladecans i, en especial, de page-sos que van veure malmeses mésdel 90% de les seves terres. A banda,els efectes patits per aquest aiguatsobre béns municipals van ser con-siderables, tant en el sistema de cla-vegueram com en diversos equipa-ments públics, en un moment enquè encara no estava acabada laxarxa pública de desguassos. Da-vant dels efectes, l’Ajuntament vasol·licitar a l’Estat la declaració dezona catastròfica per a Viladecans.

Page 22: Revista de Viladecans - Gener del 2013

viure V!

P. 22

Viladecans Televisió

ELS VÍDEOS MÉS VISTOS DURANT L’ÚLTIM MES

Incendi forestala Mas Ratés10 de desembre

536 visualitzacions

Penya d’aficionatsde l’Atlètico17 de desembre

395 visualitzacions

Festival solidaria Atrium25 de desembre

319 visualitzacions

1

2

3

Sabies que...?

... Viladecans va viure al 2012 un delsmesos de desembremés secs de lesúltimes dècades. La pluja gairebé no va fer acte de presència a la ciutat. Tansols el 13 de desembre a la matinada es van recollir uns 6 mm a l’estació delServei Meteorològic de Catalunya instal·lada al municipi. La precipitació mitjanaen el darrer mes de l’any sol ser unes 10 vegades més gran a Barcelona i l’entorn,segons l’Observatori Fabra. L’hivern del 2011-2012 va ser el més sec des que estenen dades fiables, del 1914, i aquest no ha començat pas més humit.

?

...la fira de les rebaixes i oportunitatsde Viladecans, Firestoc, torna un anymés en aquestes dates. Els dies 2 i 3 defebrer, l’edifici Cubic tornarà a omplir-sed’activitat comercial. Molts establimentsde la ciutat (de moda, complements, de-coració, esports, serveis...) oferiran elsseus productes de les deu del matí a lesvuit del vespre. A més, hi haurà activi-tats paral·leles per als infants perquèaquests també gaudeixin de la visita enfamília a la fira comercial.

?

A més de les notíciesdiàries, ViladecansTelevisió també t’ofereixla previsió del tempscada matí, l’agendad’activitats cada setmanai un resum dels resultatsdels equips esportiuscada dilluns, així com laretransmissió en directedel Ple de l’Ajuntamentcada mes.

www.viladecanstv.tv

... la ciutat tindrà a partir del 2014 un nou hotel, que es construirà a tocardel Centre Comercial Vilamarina en un terreny d’uns 1.500 metres quadrats. Lacadena hotelera Sidorme, especialitzada en establiments comfortables i eco-nòmics, preveu iniciar en breu la construcció de l’equipament, que tindrà tresestrelles. Actualment, Sidorme té quatre hotels a Catalunya: a Girona, Figueres,Granollers i Mollet. Aquest serà el tercer establiment hoteler de Viladecans.

?

...el Servei Local de Català haobert la inscripció a la 15a edi-ció de la iniciativa Voluntariatper la llengua, en la qual perso-nes que parlen en català conversenvoluntàriament amb altres que nola dominen i volen parlar-la de ma-nera més natural i perdre la ver-gonya. Aquesta tasca altruista esfa una hora per setmana, al llargde dos mesos i mig, en un horariacordat per la parella. Les personesque vulguin participar-hi podeninscriu-re’s-hi trucant al telèfon93 659 33 28 o enviant un correuelectrònic a [email protected].

?

El Caga Tió, pelscarrers locals25 de desembre

313 visualitzacions

Fotografies de lanevada del 196214 de desembre

295 visualitzacions

4

5

Page 23: Revista de Viladecans - Gener del 2013

publicitat

Page 24: Revista de Viladecans - Gener del 2013

imatgesV!

P. 24

Page 25: Revista de Viladecans - Gener del 2013

UN NUEVO CORAZÓNPARA MONTSERRATINA

Sustituyo circunstancialmente a la portavoz MaríaSalmerón, que ha sido mamá de una preciosa niña:Lola. Madre e hija tienen derecho a estar juntastodo el tiempo en estas primeras semanas. Es underecho que aún conservamos. Esperemos que laderecha neoliberal que nos azota no acabe con él.

Lola nace en un momento en que nuestro paísvive una grave crisis económica, que está siendoaprovechada por la derecha más insolidaria paratrabajar exclusivamente en favor de lo privado. Elgrupo municipal al que represento es partidariode todo lo contrario: de transformar la sociedad,trabajar en favor de lo público y hacer la ciudadmás humana, solidaria y habitable.

Un claro ejemplo de esta voluntad transformadoraes la reforma de la plaza Constitució, en el corazóndel barrio de Montserratina. Queremos convertirla plaza en el motor económico y de relación so-cial del barrio, y en uno de los centros de la ciudad.Ya lo fue en su día, pero hoy se ha convertido enuna plaza obsoleta y llena de problemas, que nofavorece la convivencia, sino todo lo contrario.

Proponemos una plaza sin rincones, donde no nospuedan dar un susto. Una plaza sin escaleras ni ba-rreras arquitectónicas, apta para las personas condificultades de movilidad. Una plaza donde los ni-ños puedan disfrutar de juegos infantiles moder-nos y seguros. Una plaza con equipamientos, don-de las entidades desarrollen su actividad y puedandar mejor servicio a los vecinos. Una plaza que crea-rá puestos de trabajo, dado que, tanto su obra comoel resultado final generarán actividad económica.

El dibujo de esta plaza ha ido tomando forma a par-tir de la participación ciudadana a lo largo de los úl-timos años. Pero aún podría mejorarse. Contamoscon la colaboración de todos los vecinos y vecinas

para que el resultado final sea elmejor para la comunidad.

A buen seguro que Lola jugaráen esta plaza, transformada; en

un Viladecans más humano,solidario y habitable.

JOSÉ LUISNICOLÁS

SÍ AL BILINGÜISMOY SÍ A ESPAÑA

En el pasado Pleno Municipal, PSC, ICV y CIUpresentaron una moción en contra del Ante-proyecto de Ley de mejora de la calidad educa-tiva, y lo que me parece vergonzoso es que,aprovechando que el Pisuerga pasa por Valla-dolid, algunos partidos pidieron “la urgente ne-cesidad de la independencia de Catalunya y suposicionamiento en contra del bilingüismo”. Yexplicaré por qué me parece vergonzoso.

Primero porque se trata de un anteproyecto,lo que quiere decir que está en proceso legis-lativo y los grupos políticos pueden aportarsus ideas para mejorarlo.

Segundo, porque lo que este anteproyectopide a Cataluña es que cumpla la Ley y sen-tencias del Tribunal Supremo con respecto alderecho de igualdad entre el castellano y el ca-talán, un derecho que ampara a los padres y alos estudiante. No olvidemos que, actualmen-te, de las 30 horas lectivas, 28 son en catalány 2 en castellano. Lo que más me sorprende esque el equipo de gobierno del Ayuntamientode Viladecans, PSC-ICV, esté en contra del bi-lingüismo. Bueno, ¡¡últimamente ya no mesorprendo de nada!!

Y, lo más preocupante, es que nos dedicamosdesde el Ayuntamiento de Viladecans a hacerpolíticas que le corresponden a otras admi-nistraciones, olvidando para lo que fueron yfuimos elegidos: para defender y trabajar porlas preocupaciones de los ciudadanos de Vi-ladecans.

El Partido Popular de Viladecans seguirá de-fendiendo el Bilingüismo, una Cataluña den-tro de España y, lo más importante, seguir

trabajando para salir deesta crisis que tantos es-fuerzos nos está costan-

do a todos, y seguroque todos juntos lo

conseguiremos.

SERGIOGARCÍA

l’opiniódels grups

políticsmunicipals

P. 25

política

Page 26: Revista de Viladecans - Gener del 2013

UNA MICA OLI IUNA MICA AIGUA

Al comenzar un nuevo año hay que hacer detripas, corazón, y afrontarlo con alegría y conoptimismo. De momento sabemos que lafalta de dinero, de trabajo, da la infelicidad.Lo que no tenemos tan claro es qué es lo quenos hace ser felices, levantarnos por la ma-ñana y lanzar un suspiro y sentir que esta-mos bien. Hay quien dice que la felicidad noes tener lo que se quiere sino querer lo quese tiene. El motor de nuestro sistema econó-mico es exactamente el contrario: desear loque no se tiene y desechar lo que ya se tiene.Es decir, estar instalados en el deseo perma-nente, en la infelicidad permanente.

Tot això ve perquè aquestes festes he tingutinstants de felicitat, no em fa vergonya dir-ho, amb coses senzilles sense necessitat detreure la targeta de crèdit. Un moment del’exposició de pessebres de la Torre del Baróque em va retrobar amb la infància perduda,i el nostre cant coral, una nadala de consu-misme nostàlgic de nines i torrons, vuelve acasa vuelve, por Navidad, i dues de clàssi-ques, Santa nit, plàcida nit, ja està tot ador-mit, i Los campanilleros por la madrugá medespiertan con sus campanillas, que cantà-vem a casa amb la simbomba. Només unperò. Tot era amb gent diferent. Compartimla ciutat, però som una mica oli i aigua.Vivim junts, però poc barrejats.

Oír cantar “El meu país és tan petit que desde dalt d’un campanar sempre es pot veureel campanar veí” me hizo pensar. Vilade-cans, nuestra ciudad mediana, también estan pequeña que, desde nuestro campana-rio, podríamos ver el campanario del barriovecino, y disfrutar igual de un villancico can-

tado por alguno de nues-tros coros rocieros, qued’una nadala tradicionalcatalana cantada per al-guna de les nostres qua-

tre corals.

CARLESLOZANO

LA CONTRIBUCIÓTAMBÉ PUJA EL 2013

El nou any ha vingut amb diverses alces depreus i impostos. L’Ajuntament de Viladecanss’ha apuntat, com el primer, a aquesta tendèn-cia, amb una pujada de les taxes municipals, ien particular amb un increment del 3,5% enl’Impost de Béns Urbans, que afectarà al 96%de les vivendes de Viladecans.

Per aquest motiu, els regidors de CiU hem votaten contra de les ordenances fiscals. Abans, però,hem formulat diverses propostes. Les aporta-cions de CiU, que han estat totes elles rebutja-des, inclouen:

- congelar la quota que cada immoble de Vilade-cans paga d’IBI, cosa que podia haver-se fet sil’Ajuntament hagués baixat el tipus impositiu;

- augmentar les bonificacions en el mateix IBIper a famílies nombroses, i estendre-les a fa-mílies amb fills amb malalties cròniques o dellarga hospitalització;

- més desgravacions pels propietaris de pisosllogats i de comerços, i

- també hem demanat una rebaixa en la taxa derecollida d’escombraries, atès que el servei quees presta és inferior al de fa dos anys, peròaquesta taxa seguirà en les xifres de 2012.

Aquesta pujada en la Contribució Urbana ser-virà per quadrar un pressupost municipal; l’IBIrepresenta el 37,9% dels ingressos de l’Ajunta-ment de Viladecans, que dedicarà l’any vinent981.000 euros al sou dels càrrecs de confiança i5.111.000 euros a pagar interessos bancaris,fruit d’un endeutament de 26 milions d’euros.Dues càrregues molt pesades que recauen en labutxaca dels viladecanencs.

En aquest pressupost, que no és progressista,sinó de supervivència, els regidors de CiU hem ne-gociat i aconseguit algunes millores, que garan-

tiran que es mantinguin lesaportacions per a les entitatsdedicades a discapacitats i ladinamització del comerç local.

[email protected]

JOSÉ LUISATIENZA

ALBERTODELGADO

QUERIDOAYUNTAMIENTO...

Para este año 2013, nuestro ayuntamiento nostiene preparadas muchas sorpresas. Una deellas es que nos suben los impuestos un 4%.Con la que está cayendo parece una broma demal gusto, pero por desgracia no lo es.

Este equipo de gobierno demuestra cada díacon mas ímpetu que forma parte de casta po-lítica podrida y parasitaria que hunde a estepaís.

Este año destinarán una partida de un millónde euros para salarios de cargos de confianzao, como yo los llamo, “enchufados”.

Algunas de las empresas municipales cierranel año con pérdidas de casi dos millones deeuros, que, por supuesto, se saldarán con losimpuestos de los ciudadanos.

Este equipo de gobierno envía partidas dehasta 77.000€ a países extranjeros con finesbenéficos, habiendo gente autóctona desahu-ciada por los bancos.

En definitiva, la única manera de que esto nosiga pasando es que los ciudadanos seanconscientes de la gestión que lleva a caboeste gobierno y que la próxima vez que hayaque decidir quién nos va a gobernar, casti-garlos como más les duele, en las urnas.

Esa pequeña caja donde depositamos la pa-peleta es la que los alimenta, la que los man-tiene en la poltrona y es, en efecto, la quehace que conviertan un ayuntamiento quedebe gestionar un municipio en el cortijo de“politicuchos” de la casta vividora.

Este año se presenta duro. Los hombres ymujeres de PxC seguiremos luchando paraque nuestras instituciones recuperen los va-

lores que se han perdido,para que dejen de tratar-

nos como a ovejas y paraque primero sean los de

casa.

[email protected]

políticaP.26

Page 27: Revista de Viladecans - Gener del 2013

publicitat

Page 28: Revista de Viladecans - Gener del 2013

P. 28

agenda

agenda d’activitats

18DIVENDRES

16DIMECRES

GENER

5DIMARTS

15DIVENDRES

DIVENDRES A les 19 horesActe de clausura de lacampanya ViladecansSolidària! 2012AtriumViladecans

19DIMARTS A les 15.15 hores

Xerrada: ‘Internet segu-ra per als fills i filles’Adreçada amares i pares.EscolaÀngela Roca

De 10 a 14 horesMercat d’ArtHo org.: Assoc. d’Art iOficis i Fundación Espejo.RamblaModolell

EXPOSICIONS

Exposició permanent‘Pagesos i vilatans.Viladecans al segle XIX’Fotos i objectes del s. XIX.Torredel Baró

A les 19 horesPresentació del llibre‘Nocturne para violín’Hoorg.: Fundación Espejo.BibliotecadeViladecans

8DIVENDRES

10DIUMENGE A les 17.15 hores

Xerrada: ‘Què ésl’assetjament escolar?’Adreçada amares i pares.Col·legi Teide

1

A les 15.15 horesXerrada: ‘Què ésl’assetjament escolar?’Adreçada amares i pares.Col·legi Sagrada Família

A les 19 horesTeatre: ‘No et vesteixisper sopar’Preu: 25 euros*.AtriumViladecans

A les 18 horesTeatre infantil: ‘Bambi,una vida al bosc’De cia. El Replà. Preu: 7€.AtriumViladecans26

DISSABTE A les 15 hores5a Duatló Popular deMuntanyadeViladecansMés informació: pàg.19.Av.deTorre-roja25

DIVENDRES A les 21 horesMonòleg d’humor:‘Santi Millán Live!’Preu: 25 euros*.AtriumViladecans

A les 19 horesPresentació del llibre‘El código interior’, deLuis Miguel GonzálezBibliotecadeViladecans

14DIJOUS

A les 18 horesL’Hora del Conte: ‘Con-tes d’aquí a la lluna’Per amenors de 3 anys.BibliotecadeViladecans

A les 11 horesPassejada guiada perl’Espai Natural delRemolar-FilipinesCal inscripció:934793201.

A les 15 horesXerrada: ‘Educacióemocional’Adreçada amares i pares.Esc.MiquelMartí i Pol21

DIJOUS

‘La nevada del 1962. Un record inesborrable’Fotografies del fenòmen meteorològic i anàlisi del mateix.Fins al 19/01, a l’Ateneu d’Entitats Pablo PicassoDel 21/01 al 15/02, al CentreMunicipal Edelia HernándezA partir del 18/02, a la Biblioteca de Viladecans

20DIUMENGE

2DISSABTE

A les 15 horesXerrada: ‘Afavorir l’èxitescolar des de casa’Adreçada amares i pares.Esc.GermansAmatTarga 6

DIMECRES A les 21 horesConcert deSole GiménezPreu: 20 euros*.AtriumViladecans

A les 21 horesTeatre musical:‘La FlautaMàgica’Decia.DeiFurbi.Preu:15€*.AtriumViladecans

22DIVENDRES

FEBRER

17-22 GENERFESTA MAJOR

D’HIVERNTota la informacióa la pàgina 14

©Secundí Roca / AMVA

Tot el dia (tb. dium.)Firestoc, fira de lesrebaixes i oportunitatsdel comerç localEdifici Cubic

Page 29: Revista de Viladecans - Gener del 2013

Recordeu que podeu seguir les novetats a www.viladecans.cat, i a Twitter a través del hashtag #ViuViladecans

infants joves

A les 22 horesTaller d’iniciació al balldel tango per a joves15 €. Inscr.: canxic.catCentrede jovesCanXic

22DIMARTS A les 18 h (tb. dia 29)

Xerrada: ‘Com ser bonguia per als fills i filles’Adreçada amares i pares.InstitutMiramar

Exposició permanent‘Viladecans, 1.000 anys.Una mirada al passat’Repàs històric visual i escrit.Torre-roja

D’11 a 14 horesMercat del troc ixocolatada popularHo org.: AV Alba-rosa.Plaçade l’Alba-rosa

CARNESTOLTES’2013

A les 21 hores‘El Club de la Comedia’AmbTxabiFranquesa,ManuBadenesiPedroLlamas.20€.AtriumViladecans

Fins al 31 demarç‘Vincle. Art, arrels, pagesia’Escultures i pintures del reco-negut artista Antonio Hervás.Torredel Baró

A les 18 hL’Hora del ConteContes en anglès per ainfants majors de 5 anys.BibliotecadeViladecans

*Espectacle amb 20% de descompte per compra anticipada (fins a 48 hores abans) a les taquilles d’Atrium

Accedeix ara a la compra d’entrades a través del teu telèfon mòbil amb l’aplicació

A les 7.45 horesJornada d’identificaciód’ocells forestalsInscrip.:934793201.10€.EspaiNaturaldelRemolar

A les 21 horesTeatre: ‘Cyranode Bergerac’DeLaPerla29. Preu:25€*.AtriumViladecans

A les 21 horesConcert de Pau VallvéPresenta el disc ‘De Bosc’.Preu: 15 €*.AtriumViladecans

A les 21 horesConcert de MartirioGira ‘El aire que terodea’. Preu: 20 euros*.AtriumViladecans

27DIUMENGE A les 12 hores

Teatre infantil: ‘Bambi,una vida al bosc’De cia. El Replà. Preu: 7€.AtriumViladecans

9DISSABTE

3DIUMENGE De 10 a 14 hores

Mercat de l’Art i troba-da de cotxes clàssicsArts i Oficis+Classic Club.Parcde laMarina

A les 19 horesConcert de Ludwig TrioAmb Abel i Arnau Tomàsi Hyo-Sun LimPreu: 15€*.AtriumViladecans

16DISSABTE A les 21 hores

Concert deLos SecretosPreu: 25-28 euros*.AtriumViladecans

A les 11 h (tb. dia 23)Taller infantil:‘Fem galetes’15 €. Inscr.: 936376168.AteneuCanBatllori

A les 22 horesConcert:LaPandillaBasura+OneMoreBeer+Perennial IsolationHo org.: Assoc. Lasarte’s Festival.Centrede jovesCanXic 24

DIUMENGE D’11.30 a 13 horesObservació de l’anella-ment científic d’ocellsNo cal inscripció prèvia.EspaiNaturaldelRemolar

A les 12 i a les 18 hTeatre amateur:‘Teatre per un forat’Per FundacióCaviga.7€.AtriumViladecans

A les 19 horesMúsica-Sarsuela: ‘Cançód’amor ideguerra’Preu: 25-28 euros*.AtriumViladecans

Dissabte 26 de gener, a les 11 hTALLER FAMILIAR DE DISFRES-SES DE CARNESTOLTES

Preu: 10 euros (infant+adult). Cal ins-cripció prèvia al telèfon 93 637 61 68.A l’AteneudeCultura Popular CanBatllori

Dissabte 9 de febrer, a les 18 hGRAN RUA DE DISFRESSES ICONCURS DE CARROSSESDe l’av. Llorenç Puig al parc del TorrentBallester, passant pel Barri Antic. Al final,lliurament de premis i animació musical.

Diumenge 10 de febrer, a les 12 hFESTA INFANTIL DE DISFRESSESAMB ANIMACIÓ

A l’AteneudeCultura Popular CanBatllori

Diumenge 10 de febrer, a les 12 hBALL DE LA TORNABODAA la plaça de la Vila (tb. a les 13.30 hores,a Can Sellarès, ambels dansaires deGavà)

Dimecres 13 de febrer, a les 20 hDESFILADA INFERNAL, CREMA DELREI CARNESTOLTES I SARDINADAA càrrec dels Diables de Viladecans.Del parc de Can Xic als Jardins deCanModolell (darrera l’Ajuntament)

Dissabte 16 de febrer, a les 22.30 hBALL DE CARNESTOLTES I CONCURSDE DISFRESSES (INDIV., PARELLES I GRUP)Ho organitza: Associació de Balls deSaló. Preu per determinar.A l’edifici Cubic

P. 29

agenda

Del 26 degener al 8 de febrer‘Escriure en temps difícils’100 anys del naixement d’Artís-Gener, Calders, Ferrater i Sales.BibliotecadeViladecans

A les 21 horesConcert d’Antònia FontDins del Festival Barna-Sants. Preu: 25 euros*.AtriumViladecans

De l’1 al 23 de febrer‘Catching Feelings’Mostra fotogràfica de CoraLuján. Inauguració: dia 2 (18 h).Centrede jovesCanXic

Page 30: Revista de Viladecans - Gener del 2013

Localitza amb el teu mòbil on estàla farmàcia de guàrdia del dia

agenda de serveismés informació i novetats a www.viladecans.cat

FARMÀCIES

Farmàcia AltésAv. Ballester, 10

Farmàcia ArtolaC. Guifré el Pelós, 36

Farm. B. del RomeroC. Pere Sala, 60

Farmàcia BadiaC. Sol, 67

Farmàcia BergaC. Jaume Abril, 23

Farmàcia MaciánPl. Arqueb. Modrego, 11

Farmàcia CulleréAv. Generalitat, 28

Farmàcia MongeAv. Gavà, 13

Farmàcia MontesPl. Hispanitat, 4 A

Farmàcia RocabeyeraC. Josep Irla, 15

Farmàcia RotllanC. Prat de la Riba,66

Farmàcia SalaC. Sant Marià, 99

Farmàcia UriarteC. Doctor Reig, 67

Farmàcia UrizAv. Miramar, 7

Farmàcia VilàAv. Molí, 37

DV 18 gen.DS 19 gen.DG 20 gen.DL 21 gen.DT 22 gen.DC 23 gen.DJ 24 gen.DV 25 gen.DS 26 gen.DG 27 gen.DL 28 gen.DT 29 gen.DC 30 gen.DJ 31 gen.DV 1 feb.DS 2 feb.DG 3 feb.DL 4 feb.DT 5 feb.DC 6 feb.DJ 7 feb.DV 8 feb.DS 9 feb.DG 10 feb.DL 11 feb.DT 12 feb.DC 13 feb.DJ 14 feb.DV 15 feb.DS 16 feb.DG 17 feb.

9-13.30 h 13.30-16.30 h 16.30-20 h 20h-9delmatísegüent

HORARIS

LLISTAT DE FARMÀCIES

P. 30agenda

TOTES Farmàcia Vilà TOTES Farmàcia VilàFarmàcies Vilà i Macián Farmàcia Macián Farmàcia Macián Farmàcia Macián

Farmàcia Altés Farmàcia Altés Farmàcia Altés Farmàcia AltésTOTES Farmàcia Sala TOTES Farmàcia SalaTOTES Farmàcia Berga TOTES Farmàcia BergaTOTES Farmàcia B. del Romero TOTES Farmàcia B. del RomeroTOTES Farmàcia Montes TOTES Farmàcia MontesTOTES Farmàcia Monge TOTES Farmàcia Monge

Farmàcies Uriz i Monge Farmàcia Uriz Farmàcia Uriz Farmàcia UrizFarmàcia Badia Farmàcia Badia Farmàcia Badia Farmàcia Badia

TOTES Farmàcia Monge TOTES Farmàcia MongeTOTES Farmàcia Rotllan TOTES Farmàcia Rotllan

Farmàcia Artola Farmàcia Culleré Farmàcia Artola Farmàcia CulleréTOTES Farmàcia Uriarte TOTES Farmàcia UriarteTOTES Farmàcia Rocabeyera TOTES Farmàcia Rocabeyera

Farmàcies Ricabeyera i Vilà Farmàcia Vilà Farmàcia Vilà Farmàcia VilàFarmàcia Macián Farmàcia Macián Farmàcia Macián Farmàcia Macián

TOTES Farmàcia Altés TOTES Farmàcia AltésTOTES Farmàcia Berga TOTES Farmàcia BergaTOTES Farmàcia Sala TOTES Farmàcia SalaTOTES Farmàcia Montes TOTES Farmàcia MontesTOTES Farmàcia B. del Romero TOTES Farmàcia B. del Romero

FarmàciesMonge i B. del Romero Farmàcia Monge Farmàcia Monge Farmàcia MongeFarmàcia Uriz Farmàcia Uriz Farmàcia Uriz Farmàcia Uriz

TOTES Farmàcia Badia TOTES Farmàcia BadiaTOTES Farmàcia Artola TOTES Farmàcia ArtolaTOTES Farmàcia Rotllan TOTES Farmàcia RotllanTOTES Farmàcia Uriarte TOTES Farmàcia UriarteTOTES Farmàcia Culleré TOTES Farmàcia Culleré

Farmàcies Rocabeyera i Culleré Farmàcia Rocabeyera Farmàcia Rocabeyera Farmàcia RocabeyeraFarmàcia Vilà Farmàcia Vilà Farmàcia Vilà Farmàcia Vilà

TRANSPORTTrensRodalies Renfe - tel. 902 41 00 41www.rodaliesdecatalunya.catAutobusosAutobusos Mohn - tel. 902 023 393www.emt-amb.comTaxiSu Taxi Viladecans tel. 93 640 80 80Ràdio Taxi Baix Llob. tel.93 630 30 30

C/ Jaume Abril, 2Horari: de dilluns a divendres,de 10 a 13 hores, i els dimarts iels dijous de 17 a 19 hores)

Tel. 93 635 18 [email protected]

REVISTADEVILADECANSEdita:Ajuntament de Viladecans. 24.500 exemplars.Fotomecànica i impressió: Litografia Rosés, S.A.Impresa en paper 100% reciclat.Dipòsit Legal: B-28726/87.Fotografia:Cristina Diestro, Pepa Álvarez, Ajuntament.Publicitat:FabiolaRomero.Tel.935191192/ 610 47 49 [email protected] revista no es fa responsable del contingut dels articles d’opinió.

TELÈFONS D’INTERÈSAjuntament 93 635 19 00

Policia Local 092 / 93 659 40 24Mossos/Bombers 112Emergències mèdiques 061Comissaria del DNI 902 24 73 64Hospital de Viladecans 93 659 01 11CAP Maria Bernades 93 647 41 55CAP Mas Font 93 647 21 77Sociosanitari Frederica M. 93 647 35 25Serveis Socials (Sant Jordi) 93 658 15 62Serveis Socials (Montserratina) 93 658 02 31Serveis Socials (Can Palmer) 93 637 33 22Serveis Socials (Sales) 93 637 39 52Serveis Socials Generalitat 93 637 44 10Can Calderon 93 635 18 04Oficina de Treball (OTG) 93 647 35 10Síndic Municipal de Greuges 93 635 18 17OMIC (oficina del consumidor) 93 658 99 08Oficina Local d’Habitatge 93 659 41 56Oficina del Pla de Ponent 93 659 23 83Centre Municipal de Mediació 93 659 34 96Arxiu Municipal 93 635 29 85Poliesportiu del Centre 93 637 83 70Centre per a Joves Can Xic 93 647 00 24Centre Mpal. Edelia Hernández 93 647 43 87Fundació Ciutat de Viladecans 93 647 00 55Deixalleria 93 659 02 98Servei Local de Català 93 659 33 28Cementiri 93 637 77 85Serveis funeraris 609 46 19 92Tanatori de Ponent 93 633 34 10Atrium Viladecans 93 659 41 60Ateneu Pablo Picasso 93 659 14 56Ateneu can Batllori 93 637 61 68Biblioteca de Viladecans 93 637 40 90Casal Barri de Sales 93 637 94 04Casal de l’Alba-rosa 93 637 53 90Casal de Montserratina 93 659 30 87Casal de Can Pastera 93 637 79 85Casal de Torre-roja 93 659 40 39Oficina d’escolarització 93 647 23 58Escola Bressol La Ginesta 93 658 66 76Escola Bressol La Marina 93 659 18 83Escola Bressol La Muntanyeta 93 659 15 48Escola Bressol La Pineda 93 637 96 00Escola Àngela Roca I 93 658 06 93Escola Àngela Roca II 93 637 12 75Escola Can Palmer 93 658 19 81Escola El Garrofer 93 658 09 34Escola Doctor Fleming 93 658 10 34Escola Doctor Trueta 93 658 26 38Escola Germans A. Targa 93 658 96 53Escola Marta Mata 93 658 83 77Escola Mediterrània 93 637 57 37Escola Montserratina 93 658 85 11Escola Miquel Martí i Pol 93 635 76 60Escola Pau Casals 93 658 25 12Escola Viladecans IV 93 637 89 52Col·legi Goar 93 658 25 38Col·legi Sagrada Família 93 658 08 99Col·legi Sant Gabriel 93 658 17 50Col·legi Santo Tomás 93 658 07 87Col·legi Teide 93 658 19 53Institut Josep Mestres 93 658 08 84Institut Miramar 93 647 43 35Institut Sales 93 658 20 12Institut Torre Roja 93 637 37 00Academia Frandaser 93 637 06 43 Escola Oficial d’Idiomes 93 635 74 22Centre Formació d’Adults 93 658 64 51Aigües de Viladecans 900 71 07 10Correus Viladecans 93 659 17 01Gas Butà 93 662 06 98Jutjat 93 658 12 84Notaria 93 659 02 00Registre de la Propietat 93 658 61 19Viladecans Televisió 93 647 42 44

Page 31: Revista de Viladecans - Gener del 2013

publicitat

SI QUIERES QUE TE CONOZCAN, ANÚNCIATE ENREVISTA DE VILADECANSllama al 93 519 11 92

Page 32: Revista de Viladecans - Gener del 2013