Revista de Viladecans - Juny de 2013

32

description

Revista mensual editada per l'Ajuntament de Viladecans (Barcelona)

Transcript of Revista de Viladecans - Juny de 2013

Page 1: Revista de Viladecans - Juny de 2013
Page 2: Revista de Viladecans - Juny de 2013

l’alcalde

P. 2

el xatwww

4 de maig· Al Torneig de Petanca de Sant Isidre· A la inauguració del nou Centre Cultural Islàmic La Paz

5 de maig· Felicita a la veïna centenària Romualda Ramírez·Assisteix al Torneig de Bàsquet Ciutat de Viladecans

6 de maig· Visita la seu provisional del Casal de Montserratina· Reunió de la mancomunitat de Can Sellarès· Fa el xat mensual amb la ciutadania

7 de maig· Trobada de treball del Pacte Industrial de la RegióMetropolitana, que presideix

8 de maig·Reunions amb representants de l’AssociacióCatalana de Municipis

9 de maig· Participa a la Comissió d’Economia de la Diputació

10 de maig· Trobada amb comunitat educativa local i Generalitat· Reunió amb el conseller de Territori de la Generalitat

11 i 12 de maig· Inaugura la Fira de Sant Isidre i la Mostra d’Entitats

13 de maig· Trobada amb persones nouvingudes i amb l’entitat ASDIVI

15 de maig· Inaugura la jornada de treball ‘Policia de Catalunya’· A la clausura de la 4a edició de la iniciativa AWI.NET

17 de maig· Fa suport a l’hostAleria local a la 3a edició de Fira Tapa· Reunió amb els sindicats UGT i CCOO del Baix Llobregat

19 de maig· Visita la festa de barri de l’Associació de Veïns La Unión

21 de maig· Participa en el Consell de l’Àrea Metropolitana

22 de maig· Reunió de la Comissió Executiva de Localret

23 de maig· Participa a la Comissió de Territori de la Diputació

24 de maig· Assisteix a les festes de l’Assoc. de Veïns Barri de Sales

25 de maig· A la trobada de germanor de la Cooperativa Agrícola

27 de maig· Rep els participants del projecte europeu USE Act· Lliura diplomes a participants al projecte educatiu Òrbita

28 de maig· Es reuneix amb empresaris del Polígon del Centre

el dia a dia

1

3

2

1

2

PURIFICACIÓN

¿Cuántos puestos de trabajo se destruiránen el pequeño comercio con la aperturadel Megaoutlet?

CARLES RUIZEste tipo de actividad no está orientada a com-petir con el pequeño comercio de Viladecans,sino que se dirige al ámbito turístico y al co-mercio de alta gama. Por tanto, lo que puedees servir de oportunidad para nuevas iniciati-vas empresariales y comerciales en la ciudad,como lo que parece que ha ocurrido en otrasciudades donde se han implantado equipa-mientos similares. En todo caso, vamos a se-guir trabajando para fortalecer el comercio deproximidad de Viladecans y que éste se puedabeneficiar al máximo de la implantación deeste nuevo centro comercial.

FEDE

Otras ciudades del entorno cuentan conmás de una biblioteca, con horario másamplio y más actividades para niños.¿No podría hacerse aquí?

CARLES RUIZEn Viladecans tenemos planteadas dos biblio-tecas más, pero, por motivos económicos,nose ha llevado a cabo, pues es necesario elacuerdo con la Diputación de Barcelona, quefinancia una parte importante del personal.Yo tengo entendido que nuestra bibliotecaes una de las que genera más actividades dela provIncia, pero lo comprobaré. En relacióna los horarios, se han producido bajas de per-sonal y las normativas que ha impuesto el Es-tado nos impiden cubrir las vacantes con con-trataciones. Esperemos que acabe pronto,pues comparto contigo que las bibliotecasson uno de los instrumentos más importan-tes que tenemos para mejorar la informacióny educación de nuestros niños y jóvenes.

Consulteu totes les preguntes que es van fer en aquest xat a laweb wiladecans.cat oamb Layar

Extracte de l’edició del mes d’abril. El proper xat serà l’1 de juliol, a les 19 hores, a

www.wiladecans.cat

4

4

5

5

3

Page 3: Revista de Viladecans - Juny de 2013

Los recortes dela Generalitatnos obligan a unesfuerzo mayor

des de l’Alcaldia

l’alcalde

P.3

L’ALCALDE

@carlosruiztwit facebook.com/carles.ruiznovella

La ayuda que el Ayuntamiento ofrece a las familias en situación difícil crece,

porque, lamentablemente, están aumen-tando las necesidades. Y el Ayuntamien-to se encuentra muy solo en la labor deauxiliar a pensionistas que han perdidosu poder adquisitivo, a parados a los queles recortan o se les acaba la prestación, afamilias que no pueden afrontar las subi-das de precios de productos y serviciosbásicos, o a quien está en riesgo de perdersu vivienda. Y digo que la administraciónlocal se siente sola porque la Generalitaty el Estado están recortando los fondosdestinados a esta labor.

Es especialmente dolorosa la paraliza-ción que sufre la prestación del PIRMI,una ayuda que se concede temporalmentea familias que no tienen ingresos. En 2012,de los 371 expedientes propuestos por elAyuntamiento a la Generalitat, ésta sóloconcedió nueve, denegó 22 y el resto quedóen espera de resolución. También se está re-duciendo la aportación de la administraciónautonómica a, por ejemplo, la FundaciónCaviga, que atiende a personas discapaci-tadas, o al centro sociosanitario FredericaMontseny, que acoge a personas de la ter-cera edad. Están recortándose también lasbecas de comedor en los colegios y se ha re-ducido drásticamente la aportación de laGeneralitat a las guarderías públicas.

Los déficits de la Generalitat están siendocompensados por el sobreesfuerzo munici-pal, ya que los recursos que dedica el Ayun-tamiento a cubrir los proyectos y serviciosque la Generalitat ha dejado de financiarsuponen ya un 10% del presupuesto mu-nicipal: alrededor de seis millones de euros.En lo que respecta a la atención a las per-sonas, desde 2006 hasta ahora, prácti-camente se han duplicado los recursosdestinados a Servicios Sociales (de pocomás de 950.000 euros a casi 1.800.000),como también se ha doblado el número depersonas atendidas (de 5.251 a 10.281).

También las entidades ciudadanas ayudanen las causas más urgentes. La iniciativaViladecans Solidaria ha destinado su cam-paña humanitaria de 2013 a colaborar conel Punt Solidari, nueva plataforma munici-pal que gestiona la distribución de alimen-tos a las familias más desfavorecidas. Enesa tarea están, desde hace años, Cáritas yCreu Roja, cuyo trabajo es excelente. Ytambién están funcionando, claro está, losmecanismos familiares y vecinales de soli-daridad. El objetivo es que ningún ciu-dadano o ciudadana de Viladecans sesienta solo ante una situación de necesi-dad, que nadie duerma en la calle y que nofalte un plato en la mesa. Son tiempos difí-ciles, en los que se debe trabajar más en lobásico y hablar claro.

Page 4: Revista de Viladecans - Juny de 2013

a fondo

P. 4

SE AMPLÍAN EL APARCAMIENTO Y LOS ACCESOS Y SE ESTRENAN LAVABOS, DUCHAS Y MEGAFONÍA

LA PLAYA MEjOrA EstE vErANOsErviCiOs E iNfrAEstruCturAs vuelve la temporada de playay, en viladecans, lo hace connovedades que facilitarán alas personas usuarias el dis-frute del magnífico litoral dela ciudad. Por un lado, se me-joran los servicios con la in-corporación de un nuevo mó-dulo de aseos, un bloque másde duchas y un sistema demegafonía. Y, por otro lado,se amplían las infraestructu-ras, doblando la capacidaddel aparcamiento de la Mur-tra y creando un nuevo vial desalida de éste. unas mejorasque consolidan la playa localcomo un espacio para el dis-frute de la ciudadanía.

LA tEMPOrAdA dE BAñO ArrANCA dE fOrMA OfiCiAL

EL 8 dE juNiO

El 8 de junio comienza de maneraoficial la temporada de baño en

la playa de Viladecans coincidiendocon el inicio del servicio de sal-vamento y socorrismo. Éste fun-cionará en las playas de la Murtra yde la Pineda (ésta última, la únicaseñalizada para el baño con balizasamarillas) durante el segundo y te-recr fin de semana de junio y, a par-tir del 22 de junio, todos los díashasta el 11 de septiembre. Los vigi-lantes estarán en la playa desdediez de la mañana a siete de la tar-de. Las personas con movilidad redu-cida pueden solicitar el servicio desilla anfibia o muletas para bañarsellamando al teléfono 637 516 739.

Autobús en julio y agosto

El autobús urbano a la playa (VB4)estará en servicio del 29 de junio al

1 de septiembre para favorecer elacceso de la ciudadanía de Vi-ladecans a la playa en trans-porte público. El servicio,como en los últimos años,funcionará de 10 a 14 y de16 a 20 horas, con un au-tobús por hora y sentido.

Desde el núcleo urbano saldrádel parque del Torrent Ballester,

frente al ambulatorio, a las horasen punto con dirección a las playas

de la Pineda y la Murtra. Desde laplaya de la Murtra, la salida será alas horas y media. Las últimas sa-lidas serán a las 13.30 y las 19.30horas desde la playa.

Ocio seguro

El Ayuntamiento llevará a caboen- tre los usuarios de la playa ac-ciones informativas para promo-ver la salud. Entre otras cosas, esimportante saber que una exposi-ción al sol inadecuada ocasionadaños en la piel. Para evitarlo, sedebe usar una crema protectorasegún los tipos de piel y el tiempoque se esté al sol, y se recomiendaevitar exponerse durante las

LA MásvALOrAdA dEL árEA dEBArCELONA

viladecans tiene junto a El Prat de Llobregat, laplaya mejor valorada del entorno de Barcelona.Así lo apunta una encuesta, realizada el veranopasado entre los bañistas de siete ciudades,por parte del área Metropolitana de Barcelona,encargada del mantenimiento de las playasmetropolitanas. Nuestra playa saca un ocho de

media y ha mejorado en casi todos los aspec-tos evaluados respecto a 2010. Entre lo más va-lorado están la tranquilidad, sus valores na-turales y los juegos deportivos. El perfil mayori-tario de usuarios es el de personas de fuera deviladecans (74%) y asiduas a la playa, pues el 59%de todos los usuarios la visitan cada semana.

horas centrales del día. Tam-bién, en caso de temperaturasmuy altas, se puede sufrir ungolpe de calor. Para prevenirlo, esmuy importante refrescarse ybeber a menudo y usar ropa de al-godón y gorra para protegerse.Asimismo, en caso de sufrir unapicadura de medusa, no se puedeaplicar agua dulce ni frotar, sinoaplicar frío y acudir al lugar de au-xilio. Para evitar riesgos, hay quehacer siempre caso a las adver-tencias de los socorristas.

Un espacio de convivencia

El Ayuntamiento recuerda que,para garantizar una buena convi-vencia, las ordenanzas prohíbenllevar perros, realizar kitesurf,utilizar embarcaciones a vela den-tro de la zona balizada y hacer ho-gueras, así como los serviciosambulantes de venta y masajes.Además, sólo se permite la prác-tica del naturismo en las playasdel Remolar y de Cal Francès, lasmás cercanas al Prat.

Por otro lado, la pesca recreativase puede realizar exclusivamentede ocho de la tarde a ocho de lamañana en los espigones y en laplaya de la Murtra, y es obligatoriorecoger los anzuelos.

El estado de la playa en tiempo real a través de InternetEn www.viladecans.cat se

informará desde el 22 de junio québandera ondea, la situación del mar, la presencia de medusas, la temperatura ambiente y la

temperatura y calidad del agua.

EL ArENAL dEviLAdECANs CONtó CON Más dE 150.000usuAriOs EN 2012

Page 5: Revista de Viladecans - Juny de 2013

P. 5

a fondo

Más CAPACidAd EN EL APArCAMiENtO

El aparcamiento de la Murtra pasará de las210 plazas de estacionamiento con que con-taba hasta ahora a más de 400 plazas a par-tir de finales de junio. Las obras de amplia-ción, que se iniciaron a finales de mayo,permitirán mantener el espacio en uso du-rante todo el proceso.

La actuación la realiza la empresa públicaestatal de aeropuertos AENA, propietariade los terrenos desde que se expropiaronhace más de una década con motivo de la

ampliación del aeropuerto. La ampliación,reivindicada y acordada por parte delAyuntamiento de Viladecans para mejorarel acceso a la playa, es una medida provi-sional a la espera de que el Gobierno de Es-paña apruebe y ejecute el proyecto deaccesos al litoral y construcción del paseomarítimo.

El Ayuntamiento negocia con AENA paradefinir la formula más adecuada para lagestión del nuevo espacio de aparcamiento.

Más PrEstACiONEs PArA LOs BAñistAs

Los servicios para los bañistas incorporaneste verano diferentes novedades a pie dearena. Una de ellas es la instalación de unnuevo módulo de aseos, muy visible por sucolor amarillo, que incluye tres lavabos yun lavamanos. Por sus características, es-tará más cerca de la línea de mar.

Además, se amplía el servicio de duchas enla playa de la Pineda, en dirección a El Prat,con una nueva columna de doble servicio.

Junto a este espacio se ha instalado unbanco para facilitar el uso. Con ésta ya sondiez las duchas instaladas en la playa de Vi-ladecans.

También se estrena un servicio de megafo-nía, instalado junto al módulo de la PolicíaLocal. A través de ese altavoz el servicio desalvamento y socorrismo podrá ofrecer in-formación a todas las personas usuarias dela playa.

>

>

Imagen del nuevo módulo de aseos

Aparcamiento de la playa de laMurtra

Page 6: Revista de Viladecans - Juny de 2013

A mediados de mayo se iniciaron dos obras queayudarán a mejorar el tráfico cuando se cierre elacceso 50 (viladecans sur) de la autopista C-32.

NuEvA sALidA dE LA AutOPistALa Generalitat está construyendo una salida provisional de la autopistaque contribuya a absorber las necesidades del tráfico en horas puntas deentrada a la ciudad, una vez se cierre la salida 50. Estará a la altura de lacalle de Antonio Machado y entrará en servicio a finales de julio.

La actuación supone el corte de la calle de la Tecnologia (entre las de Anto-nio Machado y del Torrent Fondo) y afecta al aparcamiento en el tramo máspróximo a la autopista de la calle de Antonio Machado.

rEfOrMA dE LA ENtrAdA 52Para mejorar la circulación de vehículos de entrada a la autopista,se está construyendo un segundo carril de accesoen la salida 52(Sant Boi Sur-Viladecans Norte). Esta modificación se hace entre larotonda situada en el cruce de las avenidas del Siglo XXI y de Marede Déu de Nuria y la entrada a la autopista en dirección al sur. Lasobras estarán terminadas en unas semanas.

El alcalde Carles Ruiz sereunió el 28 de mayo con

los empresarios y empresa-rias del Polígono del Centre,en la primera de las reunionesprevistas con colectivos paraexplicar las afectaciones porel cierre de la salida 50 de laautopista y las medidas al-ternativas de movilidad di-señadas para minimizar elimpacto de la actuación.

Esa misma semana se reuniócon el Centro Comercial Vilama-

EL AYuNtAMiENtO ExPLiCA EL PLAN dE MOviLidAd ALtErNAtivA POr LAs OBrAs dE CA N’ALEMANY

rinay, a principios de junio,tie- ne previstas charlas in-formativas con comercian-tes, asociaciones de vecinosy con el Consell de Ciutat.

Asimismo, en la edición delmes de julio de esta revis-ta se publicará un espe-cial dedicado a las obraspara explicar al conjunto

de ciudadanía las medidas.El corte de la autopista esimprescindible para laconstrucción de un nue-vo viaducto sobre la zonade Ca n’Alemany, que seurbanizará para que seinstalen empresas. Las pri-meras serán la multinacio-nal de moda Desigual y uncentro comercial outlet de

obras

P. 6

EN MArChA LAs ACtuACiONEs PrEviAs

LA sALidA 50 dELA AutOPistA sECOrtArá dEsdEEL 29 dE juLiO

LAs rEuNiONEs sE iNiCiArON CON

LAsEMPrEsAs dELPOLíGONO CENtrE

El acceso viladecans sur de la autopista C-32 a la ciudad se ce-rrará completamente durante 13 meses a partir del 29 de juliopara urbanizar la nueva zona de actividad económica de Ca n’Ale-many. El Ayuntamiento ha iniciado una serie de reuniones condiferentes colectivos de la ciudad para explicar el plan de movi-lidad alternativa que se ha diseñado.

Page 7: Revista de Viladecans - Juny de 2013

publicitat

Vols localitzar un espai

comercial disponible?

Vols muntar un

negoci?

Vols saber quina

competència tens al costat del teu local?

NOVA GUIA ON LINE DEL COMERÇ I ELS NEGOCIS DE VILADECANS

Premi Excel·lència 2011 al Desenvolupament Sostenible (Diada de les Telecomunicacions a Catalunya)

una plataforma digital d’informació econòmica de la ciutat

WWW.VILADECANSNEGOCIS.CAT

negoci?ar unmunt

olsV

VDE ELSI

DELAVVAON

ANSCILADE NEGOCISOMERÇ

ELSOMERÇ

NEGOCIS C

ON GUIAA

ANS NEGOCIS

LINE

ponible?comerun es

ols localitzar

ponible?cialcomerpaiun es

ols localitzar

ILADEV.WWW

econòmica de la ciutma digitorafaforuna plat

1 al Desenvolupament Sostenible (Diada de les T1Premi Excel·lència 20

VDE

AC.ANSNEGOCISCILADE

ateconòmica de la ciutmació oral d’infal d’informa digit

1 al Desenvolupament Sostenible (Diada de les T

ANSCILADE

TAAT

elecomunicacions a Catalunya)1 al Desenvolupament Sostenible (Diada de les T

ANS

Page 8: Revista de Viladecans - Juny de 2013

educació

P. 8

un grup d’alumnes de l’insti-

tut Miramar van participar el

17 de maig al 1r festival inter-

nacional de teatre juvenil en

Alemany, promogut per l’ins-

titut Goethe. uns dies després,

van repetir l’actuació davant

un centenar de companys.

Prop d’un centenar de pro-fessionals relacionats ambels infants de fins a 6 anysvan participar al maig enuna jornada de formaciósanitària promoguda perl’Ajuntament per ampliarconeixements i resoldredubtes.

A Atrium viladecans s’estan

representant les darreres set-

manes les obres teatrals que

han estat preparant, al llarg

del curs, els alumnes de 6è de

primària de nou escoles públi-

ques per a la Mostra de teatre.

El Pla de formació de Ma-res i Pares, promogut perl’Ajuntament un any més alllarg del curs escolar, hacomptat amb 462 partici-pants en les 28 accions rea-litzades. La valoració ha es-tat molt positiva, amb unanota de 8,8 sobre 10.

A L’Estiu, rus i ALEMANY A L’EOiL’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) de Viladecans estrenarà l’apre-nentatge de l’alemany i el rus en els seus cursos intensius d’estiu.L’oferta estival, que també inclou l’anglés i el francés, s’impartiràde l’1 al 26 de juliolde 9.30 a 13.30 h. Les inscripcions (339 euros)són obertes del 3 al 17 de juny fins a esgotar places. Per a més in-formació es pot consultar el web de l’EOI: www.eoiviladecans.com.

s’OBrE LA fOrMACió d’AduLtsDel 20 al 28 de juny tindrà lloc el procés d’inscripció al Centre deFormació d’Adults Edelia Hernández (c. Santiago Rusiñol, 2; telè-fon 93 658 64 51). S’hi imparteixen formacions bàsiques instru-mentals en idiomes, informàtica, ciències o matemàtiques, així comel grau d’educació secundària per a adults, els cursos d’accés a ciclesformatius i la preparació de les proves d’accés a la Universitat.

UNA TROBADA DE TREBALL PER L’ÈXIT EDUCATIU

AdMiNistrACiONs iCENtrEs fAN PiNYA

Malgrat les dificultats pelsajustos econòmics, l’educa-

ció troba el camí per avançar a Vi-ladecans. Representants de l’Ajun-tament i de la Generalitat es vantrobar el 10 de maig amb respon-sables dels centres educatius dela ciutat per analitzar la feina ques’està fent al municipiper millo-rar l’èxit escolar amb iniciatives

locals innovadores com l’extensióde les eines digitals a l’aula, lapromoció de la cultura emprene-dora o els projectes que relacio-nen els centres amb l’entorn.

L’alcalde Carles Ruiz va destacarque “el valor més important es-tà sent la capacitat de tots elsagents de treballar plegats”.

frONt COMú PEr LA vAGA La trobada va tenir lloc un dia després de la vaga educativa que,el 9 de maig, va paralitzar a Viladecans l’educació, especialmentla pública. La reivindicació estatal va ser històrica perquè, perprimera vaga en democràcia, estava convocada conjuntamentper alumnat, famílies i professorat, en contra de les retalladesi de la nova Llei d’Educació, l’anomenada ‘Llei Wert’. La federaciód’associacions de famílies FAPAV va fer una concentració al matíal parc del Torrent Ballesteren amb més de 200 participants.

dEsPErtANt LEs vOCACiONsPer cinquè curs, alumnes de 3r d’ESO de Viladecans han participatal programa Mart XXI, impulsat per la Universitat Politècnica deCatalunya (UPC) amb el suport de l’Ajuntament, per fomentar les vo-cacions científiques i tecnològiques. 30 alumnes de 6 centres (Mira-mar, Sales, Torre Roja, Josep Mestres, Goar i Teide) han analitzat deforma pràctica si és possible una colònia humana al planeta Mart.

POsAdA EN vALOr dELs EstudisUn total de 30 estudiants de 3r i 4t d’ESO dels centres Miramar,Sales, Torre Roja, Josep Mestres, Sagrada Familia i Teide han par-ticipat al llarg del curs en el programa Òrbita. La iniciativa, pro-moguda pels centres amb el suport de l’Ajuntament, busca, a tra-vés d’estadesformatives en empreses, fer veure a l’alumnat la im-portància dels estudis i l’esforç per al seu futur personal i laboral.

Page 9: Revista de Viladecans - Juny de 2013

publicitat

Page 10: Revista de Viladecans - Juny de 2013

P. 10

ocupació i empresa

AssEssOriA d’ALçAdAL'empresa Unilever España converteix elsseus màxims directius en 'coachs' delsautònoms i empresaris de Viladecans. Lamultinacional de gran consum, situadaal Viladecans Business Park, ha posat enmarxa el programa "Compartint conei-xement", que pretén difondre les sevesexperiències en la gestió de negocisper ajudar altres empresaris. Els directorsde diferents àrees i el propi president,Jaume Aguilera, reflexionen sobre com ferfront als reptes que planteja la conjun-tura econòmica i social actual (el pro-grama, a www.cancalderon.info). Lesinscripcions es fan al centre munici-pal Can Calderon (93 635 18 04).

3r fòruM dELtAUna vintena d’empresaris van parti-cipar en la 3a edició del Fòrum Delta,organitzat per l’Associació d’Empre-saris de Viladecans (AEVI). La cita vapromoure la col·laboració empresa-rial com a fórmula per innovar i mi-llorar la competitivitat i obrir-seals mercats internacionals, i obte-nir, així, solucions per evitar els efec-tes de la crisi.

L’AJUNTAMENT LES CONTRACTA SIS MESOS PER FER TASQUES A LA CIUTAT

NOu PLA d’OCuPACió PErA 28 PErsONEs EN Atur

Un Pla d’Ocupació impulsat per laGeneralitat de Catalunya i l’Ajun-

tament, dins del programa ‘Treballals barris’, va suposar al maig lacontractació de 28 persones de Vi-ladecans en situació d’atur per unperíode de 6 mesos. El procés de se-lecció el van fer l’Oficina de Treball(OTG) i Can Calderon prioritzant lespersones sense prestació d’atur, lesque viuen als barris de Ponent i Mont-serratina (ja que el projecte està lli-gat a la Llei de Baris) i els col·lectiusamb més dificultat d’inserció: ma-jors de 45 anys, aturats de llarga du-rada, dones, discapacitats i personesen situació de risc d'exclusió social.

Feines per a la millora dels barris

De les persones contractades, 18 es-tan fent feines de manteniment deparcs, carrers i equipaments; altresset fan tasques de millora forestal, itres més de suport als serveis so-

cials. L’Elena, una de les participants,que “feia anys” que no trobava unafeina, es mostra “molt contenta”perquè pot “seguir aprenent coses” i,alhora, alleugerir una mica les dificul-tats econòmiques.

A més de donar una resposta a per-sones que ho passen malament, elsPlans d’Ocupació permeten fer acti-vitats d’interès general i social perals barris. Al llarg del 2013, l’Ajun-tament ha fet 62 contractesamb elsuport de la Generalitat.

“APrENC sENsEAdONAr-ME’N”El Cristian José Estrada participa alsprogrames de qualificació professio-nal inicial (PQPI) de l’Ajuntamentper als joves sense graduat en ESO.Té 18 anysi va deixar els estudis a 3r.

Per què fas el PQPI d'Informàtica? Volia ser mecànic, però no podia per-què vaig suspendre la prova d'accés,i a Can Calderon em van donar lasortida alternativa que buscava ambuna plaça per fer Informàtica.

Què és el que més t'agrada? He trobat un ambient més obert quea l’ESO i, alhora que estudio, m'hopasso bé. Ara ja no veig els ordina-dors tan complicats com abans. Ésun projecte molt interessant: senseadonar-me'n,he après moltes coses.

Has iniciat les pràctiques. Com van?Estic instal·lant els lectors de les no-ves targetes sanitàries en les con-sultes dels metges de l'hospital psi-quiàtric de Sant Joan de Déu, a SantBoi. A veure si després d’això puctrobar alguna feina d’electromecà-nica o informàtica.

Les personescontractades fan tasques demantenimentde la ciutat i desuport a serveissocials

Estudi EurOPEuViladecans va acollir el 27 i 28 de maig laprimera trobada d’un grup de treball for-mat per nou ciutats i regions europeesque volen impulsar un model d’urba-nisme sostenible, que eviti ocupar méssòl, redueixi els costos de construcció igaranteixi un baix consum d'energia delsedificis. Viladecans vol aprofitar la ini-ciativa, que forma part del Programa UR-BACT de la Unió Europea, per estudiarels usos i necessitats empresarials delPolígon Industrial del Centre. La vintenade participants van establir les bases detreball i van analitzar les possibilitatsd’elaborar un pla d’acció. També van feruna visita al polígon Centre.

Page 11: Revista de Viladecans - Juny de 2013

P. 11

l’entrevista

disponibilitat i moltes possibilitatsde desenvolupament industrial idels serveis. Volem la creació d'unacomissió de treball i, per això, dema-nàvem, i demanem, una reunió ambel president de la Generalitat. Fruitd'aquesta insistència, el consellerSanti Vila ha estat visitant la zona,i crec que, en el futur més immediat,es concretarà aquesta entrevista iexistirà una col·laboració.

–S'ha anunciat la implantaciód'un centre comercial outlet aViladecans. Com rep Gavà aquestprojecte?–Crec que aquest projecte és unaoportunitat, que també té algunsriscs, i hem de ser reivindicatiusamb qui autoritza i amb qui té lacompetència de protecció del co-merç local, que és la Generalitat deCatalunya. Crec que aquest pro-jecte, pel que he pogut conèixer, téun públic diferent al públic del co-merç de proximitat de les nostresciutats. Crec més en les oportuni-tats i complementarietats que pu-gui generar aquesta inversió.

–Gavà també pot viure un creixe-ment econòmic notable en unazona semblant, els Joncs. Això di-buixa un futur esperançador...

–Desenvoluparem ara Els Joncs,més de 140 hectàrees que posarema la disponibilitat de les activitatseconòmiques, perquè creiem quevindran moments d'inversió. I no-saltres estem a la primera línia, a 20minuts de l'Aeroport i a 25 del Port itenim infraestructures de primer ni-vell. No ens podem aturar, hem detreballar perquè les nostres zonessiguin les primeres en ser ocupadesper activitats econòmiques.

–Vostè també és president delConsell Comarcal. Considera queel Baix Llobregat està ben tractatper la Generalitat i l'Estat? –Històricament, la comarca del BaixLlobregat no ha estat ben tractada.Representem més del 10% del PIBde Catalunya, més del 14% de la im-plementació industrial, som 800.000persones i tenim la potencialitateconòmica més important. Serà pelfet metropolità o per altres qües-tions en què no vull entrar. El cas ésque nosaltres no hem tingut el ni-vell d'inversions que han tingut al-tres comarques de Catalunya. Jo noreivindico més inversió, reivindicoobjectivitat, perquè s'ha demostratque les inversions públiques que esfan a la comarca, retornen multi-plicades.

–Viladecans i Gavà som bons veïns?–Sempre hem estat bons veïns, mal-grat que la rivalitat entre ciutatssempre és sana. Gavà i Viladecans do-nem exemple de competència com-plementària, fins al punt que amb-dós alcaldes ens reunim sovint perposar en comú els projectes d'amb-dues ciutats. Això és bo, perquè tre-ballant junts, també amb els altresmunicipis del Delta, som una realitateconòmica potent. De fet, jo crec quesom la gran realitat econòmica me-tropolitana per al futur immediat.

–A més, tenim molts interessosen comú, i reivindicacions: com-partim l'Hospital. Com veu elfutur d'aquest equipament?–Estic preocupat, perquè crec que laGeneralitat no té la intenció de ferl'ampliació de l'Hospital tal i comestava prevista i per la possibilitatde que continuïn les retallades.Hem de seguir reivindicant que no esdeixi de prestar cap servei dels queara s'ofereixen. Volem que continuïsent el nostre hospital de referència.

–Després que s'hagi oblidat elprojecte Eurovegas, les ciutatsafectades han demanat repetida-ment parlar amb Artur Mas. –Les ciutats del Delta tenim molta

Joaquim Balsera és l’alcalde de la ciutat veïna, amb la qual Vila-decans comparteix no només una avinguda, ja que, qui més quimenys, traspassa les fronteres per conviure quotidianament. Gavài Viladecans comparteixen serveis i pateixen junts una crisi de quèvolen sortir quan més aviat millor, prenent la iniciativa per esti-mular l’activitat econòmica. Balsera, a més, com a president delConsell Comarcal, defensa la importància del Baix Llobregat, que“històricament no ha estat ben tractat” per la Generalitat.

"El delta del Llobregat és una gran realitat econòmica metropolitana"

vOLEM quEL’hOsPitAL NO

dEixi dE PrEstArCAP sErvEi

EL CENtrE COMErCiAL

OutLEt és uNAOPOrtuNitAt

CAL Més iNvErsióPEr AL BAix: LArEtOrNArEMMuLtiPLiCAdA

L’ENTREVISTA DEL MES

alcalde de Gavà i president del Consell Comarcal

JOAQUIM BALSERA

Page 12: Revista de Viladecans - Juny de 2013

GEstió PúBLiCA d'uN dELsBOsCOs MiLLOr CONsErvAts

ELs rEGuErONs fA PAssOs PErLA sEvA PrEsErvACió NAturAL

Els Reguerons, una fincaamb maresmes situada

a la plana deltaica que formapart de la xarxa d’espais pro-tegits europea 'Natura 2000',compta des d'aquesta prima-vera amb nous inquilins: unramat de cavalls. Aquestsfan una pastura que controlael creixement de la vegetaciói millora la qualitat ecològicade l'espai.

La finca és propietat del FCBarcelona des de fa gairebé

rECErCA EN ENErGiA MiNiEòLiCA A L’AGròPOLis

quatre dècades i la voluntatde l'Ajuntament i del Consorciper a la Gestió i Protecció delsEspais Naturals del Delta d'im-pulsar la preservació dels seusvalors es va traduir, fa un any,en un acord amb el club perquèl’Ajuntament actués en la mi-llora ambiental de la finca.

Així, entre d'altres, es van re-tirar els residus, tancar elsaccessos incontrolats i reti-rar una jonquera molt densaper a diversificar la maresma.

Instal·lació del màstil amb la turbina experimental

medi ambient

L'Ajuntament està realitzant,a través d’una brigada fo-restal posada en marxa ambun Pla d'Ocupació de l'ÀreaMetropolitana, la gestió fores-tal d’un dels boscos millor con-servats del municipi. Es tractade l’espai al peu de la falda dela muntanya de l’ermita de SantRamon a banda i banda delcamí de Can Menut. En un tramde 400 metres, es fa una acla-rida de pins i poda de les bran-ques seques. Així, es redueix elrisc d'incendi i es permet que

les alzines i roures que hi hasota els pins creixin millor.

La muntanya de Viladecans ésun espai majoritàriament depropietat privada, però l'Ajun-tament ha impulsat els darrersanys acords amb els propie-taris per protegir-ne els valorsnaturals i paisatgístics tot as-sumint la gestió forestal. La ve-getació és de bosquets de pins,roures i alzines en fondalades,herbassars a les pendents ialgun camp de cirerers.

s'iNstAL·LEN 15 CAixEs-Niu CEdidEs PEL GrEMi COMArCAL dE fustErs

El Gremi de Fusters i Ebenis-tes del Baix Llobregat ha ce-

dit 15 caixes-niu a l'Ajuntamentper contribuir a millorar la fau-na dins del nucli urbà. Així, 15 ar-bres dels carrers de Viladecanss'han convertit, des del maig,en possibles espais de cria pera espècies amenaçades comratpenats, mussols i malleren-

gues, que són beneficioses pera la ciutadania perquès'alimen-ten d'insectes i rossegadors. Laconstant desaparició de fo-rats en teulades, parets de tà-pia i arbres grans complica la criad'aquestes aus i els ratpenats.Així, ja són més d’una cinquan-tena les caixes niu que hi ha endiferents espais del municipi.

Josep Alcaraz, vicepresident del

gremi comarcal defusters i ebenistes,

mostra una caixa-niual tinent d’alcalde

de Medi Ambient,José Luis Atienza

(a la dreta)

Viladecans està sent el campde proves d’un treball per de-

terminar si es pot obtenir ener-gia eòlica a partir de la forçadel vent de la marinada, quebufa suau però constant a la pri-mavera i a l’estiu pel contrastentre la temperatura de l’airesobre el mar i sobre el prelitoral.

Al centre Agròpolis de la Univer-sitat Politècnica de Catalunya(UPC), situat al costat del Camí

del Mar, s’ha instal·lat fa unessetmanes una turbina experi-mental de 100 W a una alçadade 10 metres per veure si es con-firmen els supòsits previstos enun treball d’estudiants d’en-ginyeria aeronàutica de laUPC, comandats pels professorsdel Departament de Física Apli-cada Jordi Mazón i Josep Rojas.

La recerca, amb la qual col·la-bora l’Ajuntament, preveu, se-

gons els estudis numèrics, unaresposta positiva per a una tur-bina d’1,5 metres de diàmetresituada a 10 metres d’altura,generant una potència mitjanade 100 kWh de març a setembre.

En cas que es confirmi la hipò-tesi, la instal·lació de minitur-bines podria contribuir a ali-mentar els sistemes d’il·lu-minació del Camí del Mar, totintegrant-se en el seu disseny.

P. 12

Page 13: Revista de Viladecans - Juny de 2013

Per fer-ho, les entitats i l’Ajuntament jahan començat a preparar activitats espe-cials i a instal·lar punts de recollida en ac-tes que organitzen cada any perquè laciutadania hi col·labori en allò que pugui.

El Punt Solidari de Viladecans es posaràen marxa abans d’acabar l’any un espaifísic d’emmagatzematge i distribucióde productes de primera necessitat de ti-tularitat municipa, amb el suport de Cá-ritas i Creu Roja.

ENTRE ELS DIES 10 I 15DE JUNY

LA CiutAt rEt hOMENAtGE ALA GENt GrAN

Del 10 al 15 de juny tindrà lloc la 24a edició dela Setmana de la Gent Gran, amb la qual

cada any es ret un reconeixement al col·lectiuamb un programa d’activitats lúdiques,culturals i divulgatives. El programa arrenca,el dia 10 a les 18.30 hores, amb la inauguració ala Biblioteca de Viladecans d’una mostra de ma-nualitats dels casals de gent gran, acompanya-da per quadres del col·lectiu artístic ‘Som art’.

Entre les activitats hi ha una xerrada, una xoco-latada, l’exhibició d’activitats dels casal de lagent gran, la cloenda del curs esportiu per a latercera edat i el tradicional sopar col·lectiu degermanor. La traca final, el dia 15 al Cúbic, seràun acte emotiu que s’ha consolidat els últimsanys: l’homenatge de l’Ajuntament a les parellesque fan les Noces d’Or. T0tes les activitats espoden trobar a la secció AGENDA (pàgs. 28 i 29)acompanyades del següent logotip: .

àviA CENtENàriA

La Romualda Ramírez es va sumar el 5de maig al reduït grup de viladecanencsque han complert 100 anys. Aquestaveïna, lluitadora, familiar i lúcida, va serobjecte d’una festa familiar en la datadel seu aniversari, que coincidia amb elDia de la Mare. L’Ajuntament, per mansde l’alcalde (a la foto, amb la Romualdai els seus dos fills), va obsequiar-la ambuna placa commemorativa.

Viladecans Solidària!, la campanya deciutat que treballa per un objectiu

altruïsta comú cada any, impulsa aquest2013 una xarxa de solidaritat ciutadanaen suport del nou Punt Solidari que im-pulsa l’Ajuntament per garantir l’alimen-tació bàsica a les famílies de Viladecansnecessitades.

La crisi econòmica ha provocat un impor-tant increment de persones que s’adre-cen als serveis de rebost alimentari deCàritas i Creu Roja de Viladecans, a tra-vés dels Serveis Socials de l’Ajuntament.Per garantir l’alimentació de tothomal municipi, Viladecans Solidària! centraenguany els seus esforços en recollir pro-ductes de necessitat bàsica d’alimenta-ció i higiene, així com diners per compraraliments frescos.

xArxA dE sOLidAritAt PErA GArANtir L’ALiMENtACió

LA iNiCiAtivA viLAdECANssOLidàriA! ANiMA ENGuANYA LA CiutAdANA A AjudAr ALEs fAMíLiEs dEsfAvOridEs

suPOrt A LA GENt Més vuLNErABLE

Voluntària al Rebost Alimentaride Càrites, ubicat a l’esglèsia de Montserratina

P. 13

ciutadania

Amés dels rebosts d'alimentsde Càritas iCreu Roja, els Serveis Socials municipals

ofereixen un servei d'àpats, dutxa i bu-gaderia a les persones en situació de granvulnerabilitat social i sense suports familiars.La iniciativa es complementa amb dos ta-llers posats en marxa recentement, un pertreballar les habilitats personals i l'empo-derament i un altre per a aprendre a cuinar.

El servei contribueix a la millora de l'ali-mentació i la seva cura personal, aixícom al foment de les relacions personalsi del treball en equip, en contraposicióa l'aïllament i la soledat amb els qualssolen viuen la seva complicada situació.Els tallers, com la resta del servei, hanestat molt ben valorats pels usuaris iusuàries.

Page 14: Revista de Viladecans - Juny de 2013

PAsCuAL MArxArà ALs MuNdiALs

MOurE’s A LA LLuM dE LA LLuNA PLENA

Les Nits de Lluna Plena arriben a la 10a edició

La marxadora Beatriz Pascual va aca-bar novena a la Copa del Món de Mar-xa Atlètica, disputada a Eslovàquia el19 de maig, tot aconseguint amb el seutemps (1h32’54”) la marca mínimaperals Mundials d’Atletisme que es dipu-taran a l’agost a Moscou. Així, la vila-decanenca disputarà per quarta vegadaels 20 quilòmetres marxa als Mundials.A Eslovàquia, Pascual va liderar la se-lecció española, que va penjar-se la me-dalla de bronze per equips.

El 22 de juny tindrà lloc la 10a edició de les ‘Nitsde Lluna Plena’, organitzada per la botiga

local Base Castelló Esports. El recorregut és de10 quilòmetres per carrers i camins forestals,que es poden fer caminant (sortida a les 20.15hores), o bé corrent (21.30 hores), tot i que no ésuna prova cronometrada. Les inscripcions (9euros) es fan a Base Castelló Esports (c. Sant Joan,28) o al web http://llunaplena.runnering.com. Elsparticipants rebran obsequis i avituallament. En-guany, part de l’aportació serà donada a la ini-ciativa de ciutat ‘Viladecans Solidària!’ per donarsuport a la creació d’un punt solidari per a la gentamb menys recursos econòmics de la ciutat.

EL sECtOr tANCAuNA GrAN LLiGA

El Sector Montserratina va posar unpeu i mig a la Tercera Divisió Catala-

na de futbol en el partit d'anada de l'eli-minatòria per l'ascens amb un con-tundent triomf (3-0) contra l'Hostaletsde Pierola. Al tancament d'aquesta re-vista, l'equip havia de disputar el partitde tornada per posar el colofó a unagran temporada en la qual va ser segona la lliga regular. També, a la PrimeraCatalana, la UD Viladecans buscava en-trar a la fa- se d’ascens en l’última jor-nada de lliga.

CALLE, AL POdi dELtriAtLó dE BiLBAO

Richard Calle va pujar al tercer es-glaó del podi del Triatló de Bilbao,

disputat el 18 de maig. El viladecanencva fer una bona arrencada amb lanatació (va ser 6è), va aguantar l'em-penta dels rivals en la bicicleta (si-tuant-se 11è) i, en els 21 km finals decursa a peu, va ser el millor i va anarremuntant posicions fins a acabaral tercer lloc, a un minut i mig del ven-cedor, després de més de gairebé qua-tre hores i mitja de competició.

dEBut EN CiCLisMEAdAPtAt A EurOPA

PAtiNAtGE dE vELOCitAt Exitós

MONtOYA disPutAL’EurOPEu sOts 21

Israel Rider va debutar en una cur-sa internacional de ciclisme adaptaten participar al Trofeu Ciutat de Cuneo,segona etapa del Giro d’Ità lia el 27d’abril. Als seus 42 anys, l’esportista del’equip del Handbike Barcelona va qua-lificar l’experiència de “magnífica”.Rider va quedar en el 12è lloc de la sevacategoria amb la seva bicicleta de mà.

esports

P. 14

Vuit podis dels germans Coria, Joan iArnau als campionats de Catalunya

en pista i en circuit. El Joan, aleví, va sersegon en la cursa de 500 metres en líniai tercer, en la de 2.000 metres en totsdos campionats, disputats a Sant Boi iel Prat. L’Arnau, benjamí, va assolir elbronze en totes dues competicions en500 i 1.000 metres en línia.

Martín Montoya disputa aquest mesamb la selecció española de futbol

el Campionat d'Europa sots21 a Israel. Ala primera fase, Espanya juga amb Rús-sia (el dia 6, a les 18h), Alemanya (el 9, ales 20.30 h) i Holanda (el 12, a les 18 h).Montoya i Espanya defensen el títolassolit el 2011. El jugador del Barça tam-bé va ser campió europeu sots17 el 2008.

dOMiNi MAdriLENYEN BàsquEt

Dos equips madrilenys es van empor-tar el triomf dels torneigs de bàsquet

infantil ‘Ciutat de Viladecans 2013’,organitzats pel BF Viladecans Sports.Entre els nois, el Reial Madrid es va im-posar en la final al Regal FC Barcelona(69-50) i, en l’apartat femení, va vèncerel Real Canoe d’Osuna, en imposar-se ala final als Maristas de Còrdova (85-36).Els dos equips amfitrioms van acabaren la vuitena i darrera posició d’uns tor-nejos que es consoliden com un granaparador de les estrelles del futur.

Page 15: Revista de Viladecans - Juny de 2013
Page 16: Revista de Viladecans - Juny de 2013
Page 17: Revista de Viladecans - Juny de 2013
Page 18: Revista de Viladecans - Juny de 2013
Page 19: Revista de Viladecans - Juny de 2013

‘DANDO LA NOTA’ EN LA CALLE

BiENvENidA MusiCAL AL vErANO

ELs CAstELLErsdE viLAdECANstirEN ENdAvANt

La Coordinadora de CollesCastelleres de Catalunya vaaprovar al maig l’ingrés delsCastellers de Viladecans com acolla en formació. Dins del pro-cés de consolidació, la colla haaprovat el seu escut, realitzatper Marina Garmendia, itambé ha anomenatCap de Pinyes aEduard MartínezFontdevila. L’entitat cercapersones de totesles edats per sumar-se’n, ja sigui per fer elscastells o fer pinya. Els caste-llers assagen els divendres alvespre a l’Ateneu de CulturaPopular Can Batllori.

si el mes de julio arrancará con las calles

de viladecans llenas de teatro por el fes-

tival ‘Al Carrer', la música será la gran

protagonista en el tramo final del mes de

junio en cuanto a expresiones culturales

al aire libre. La ciudad se llenará de melo-

días entre el 21 y el 30 de junio con la ce-

lebración del día internacional de la Mú-

sica, el 2º festival vilautor y el 25º Certa-

men de Cantautores.

DÍA DE LA MÚSICA

La música toma la calle para cele-

brar ‘su’ día el 21 de junio. Escuelas de

música y grupos musicales de Viladecans, con

la colaboración del Ayuntamiento, comparti-

rán con la ciudadanía sus proyectos en una jor-

nada que busca reivindicar y celebrar, en

diferentes lugares del mundo, el valor de la

música y de quienes la crean.

En los jardines de Can Modolell, los alum-

nos de las escuelas locales Big Band, El

Ressó, Ramon Muro y Vivace y del Ateneu

de les Arts actuarán desde las seis de la tarde.

A las 21 horas, tomará el relevo en el parque de

la Marina el festival ‘Marina Sona’, organizado

por el departamento de Juventud del Ayunta-

miento. Tocarán los grupos musicales New

Entity (hard rock/metal), R.O.Ü.T. (punk rock),

Palfium (pop/folk) y El Tito Malo (rock fusión).

CANTAUTORES CONSOLIDADOS Y NOVELESViladecans es un referente hace tiempo en el apoyoa la música de autor. Este año se celebrará ya la25ª edición del Certamen de Cantautores, un con-curso en busca de nuevos valores que llega acom-pañado del 2º festival Vilautor, donde actuaránnombres reconocidos. Una doble cita con la mú-sica de autor, del 28 al 30 de junio en los jardinesde Can Modolell, para descubrir las voces quebuscan abrirse camino y las que suenan ahora. Lapromotora cultural Les Nits de l’Art organiza la ac-tividad, con la colaboración del Ayuntamiento.

El 2º festival Vilautor contará con dos conciertos.El 28 de junio, a las 9 de la noche, actuarán Dani

Flaco, Rafa Pons, Javi Serrano Trio y Toni Jiménez,ganador de la anterior edición del Certamen deCantautores. Y el 29, a la misma hora, lo haránLópez Borneo, Lucas Masciano y Rubén Pozo. Lasentradas se pueden comprar a través de Interneten www.cantauticket.com, al precio de 10 euros.

Por otra parte, el 25º Certamen de Can-tautores, dará voz y empuje a nuevas vocescon potencial. Se celebrará el domingo día30 a las siete de la tarde con las 8 mejores pro-puestas a concurso. Mientras el jurado deliberaquién vence, actuará el grupo D.O.S.S. y se hará unhomeanje a la entidad fundadora del certamen.

Toni Jiménez, ganador del Certamen de Cantautoresen 2012. Foto: www.deudasydolores.com

P. 19

cultura

sALvAdOr OBiOLs,PrEMi dE POEsiA‘MANEL tOsCA’

El poema ‘El difícil camí delretorn a l’alba’, del vilade-

canenc Salvador Obiols, va re-bre el premi del Vè Trofeu Me-morial Manuel Tosca. Aquestformava part de l’11è CertamenNacional de Poesia Catalana,organitzat pel Capítol Nobiliaridels Homes del Paratge de Ca-talunya i el Centre Cultural SantJoan de Viladecans. El certa-men va lliurar, l’11 de maig, 19distincions d’honor i de mèrit.Entre les més destacades, elsdiplomes d’Ho-nor especials aDiana Curto iLluïsa Gràcia.

Isidre Olivella, un dels impulsors dels

premis, a l’acte de lliurament

Page 20: Revista de Viladecans - Juny de 2013

El fuego y la música serán, el 23de junio, los protagonistas de

una de las tradiciones catalanasmás populares, la Verbena de SanJuan. En Viladecans la fiesta seabrirá, un año más, con la lle-gada de la Flama del Canigó a laplaza de la Vila, a las ocho de latarde. Como aperitivo, actuarán losCastellers de Viladecans y, a conti-nuación, los Diables de Viladecansrealizarán su correfoc. Y, por la no-che, la música amenizará la fiestacon la celebración de verbenas endiferentes plazas.

LA rEvEtLLA sACA A LA CiudAd A LA CALLE

verbenas con orquesta· Calle del Pi. Organiza: Associació de JubilatsBarri de Sales.

· Calle de Ferran i Clua.Organiza: Assoc. VeïnsPolígono-Hospital

· Plaza dela Baronia del’Eramprunyà. Organiza:Associació de JubilatsBarri de Sales.

· Av. Molí-Av. Roureda.Organiza: Associació

Lasarte’s Festival.

· Ateneu de Cultura Popular Can Batllori.Organiza: Centro Cultu-ral Recreativo AndaluzRaíces de Andalucía

El departamento de Salud Públi-ca del Ayuntamiento recuerdaque las cocas rellenas de cremao nata, tan típicas en esta cele-bración, deben conservarse re-frigeradas para evitar intoxi-caciones alimentarias. Por ello,si hay que hacer un viaje largo, esmejor comprar cocas que se pue-dan conservar a temperatura am-biente. Así mismo, una vez se em-piezan a consumir, si ha quedadoalgún trozo no se debe dejar mu-cho rato fuera del frigorífico.

POr uNA CELEBrACióN sEGurA

Protección Civil de Viladecans recuerda unosconsejos para minimizar los riesgos con lapirotecnia y las hogueras:- Es mejor no guardarse la pirotecnia enlos bolsillos ni colocarla dentro de otroselementos para que explote. Y, si un pe-tardo encendido no ha explosionado, no de-bería tocarse antes de media hora.- Es peligroso lanzar petardos contra las per-sonas y a menos de 500 metros del bosque.- no se puede realizar una hoguera sinpermiso municipal y, en caso de obte-nerlo, no encenderla con productos infla-mables y apagarla bien al final.

Más CiNE AL AirE LiBrE

El programa cultural de proyecciones gratuitas decine al aire libre Cinema a la fresca, organizado

por el Ayuntamiento durante el mes de julio, se am-plía este año a una nueva ubicación, el parquede Mas Ratés. Allí se celebrarán proyecciones losmiércoles 10 de julio (John Carter) y 17 de julio (HotelTransilvania). La nueva ubicación se suma a la yatradicional del parque de la Marina, donde todos losjueves de julio se pasarán películas: Tadeo Jones (eldía 4), Lo imposible (el día 11), Frankiwinnie (el día18) y Argo (el día 25). Todas las sesiones se proyec-tarán a las 22 horas.

El parque de la Marina deja de ser el único espacio

MAitE CArrANzA visitA LA BiBLiOtECA

La escritora barcelonesa Maite Carranza visita el 12de junio la Biblioteca de Viladecans para presen-tar su última novela ‘El fruto del baobab’. Ca-rranza sobrepasa el interés del público juvenil parael que suele escribir con este relato en el que ponerostro al drama de la ablación genital femenina. Lapresentación tendrá lugar a las seis y media de latarde en el marco del Club de Lectura. Precisamente,

algunas de las perso-nas que participan enel Club de Lectura de laBiblioteca de manerahabitual formarán par-te del jurado que esco-gerá este mes el PremiCrexells de Novela, queotorga el Ateneu Bar-celonès.

Carranza presentará su última novela, ‘El fruto del baobab’

P. 20

cultura

Page 21: Revista de Viladecans - Juny de 2013

P. 21

v!imatgesLa ciutadania va poder gaudir amb les activitats organitzades a la 12a Mostra d’Entitats, i tambéconèixer millor lesassociacions

Atrium va celebrar el seu desè aniversari

a l’estand municipal amb activitats com

contacontes i sessions de ciclisme

Les paneres realitzades per la pagesia local

van ser un any més un dels principals focus

d’atracció de la Fira de Sant Isidre

La quarta edició del programa AWI.NET deixa més gent gran amb coneixementsd’Internet gràcies a la feina dels joves‘professors’

El Dia Mundial de la Biodiversitat va aplegar el 19

de maig molta gent al Remolar per conèixer i gaudir

dels seus valors naturals i d’activitats de descoberta

L’Ateneu de Cultura Popular Can Batllori

va acollir la celebració de les ‘Cruces de Mayo’

organitzada per la Peña Bética el 4 de maig

A la plaça de l’Alba-rosa es va celebrar la primeramarató de ball country de Viladecans el 26 de maig,coincidint amb el Dia del Soci de l’AV Alba-rosa

El 19 de maig, un grup de ciutadans vanpoder visitar diferents edificis històrics de la ciutat amb motiu del Dia dels Museus

La festa de barri de l’Associació de Veïns Barri de Sales va tornar atenir un any més un granèxit de seguiment entrela ciutadania l’últim cap de setmana de maig

La festa de barri de l’Associació de Veïns La Unión

va tornar a omplir, un any més. d’activitats el

Torrent Ballester per al gaudi del veïnat

EL MEs dEMAiG ENiMAtGEs

Page 22: Revista de Viladecans - Juny de 2013

Bibliorecomanacions

Ingredients (per a 4 persones)

Elaboració (uns 45 minuts)

Per fer el fumet de peix, en dos litres d’aigua afegim el cap i lacua de rap i ho deixem bullir un mínim de mitja hora.

Per començar a fer el plat posem, en una paella, la ceba talladaa la juliana i l’all picat amb un raig generós d’oli d’oliva.

Quan, al cap de pocs minuts, el sofregit s’està dorant hi afegimdues fulles de llorer, la sípia, els calamarsets trossejats i les gambespelades. I, després de 15 minuts, afegim les gírgoles i els xampinyonstrossejats i el got de vi blanc.

Als 5 minuts hi afegim l’arròs, anem remenant perquè es barregiamb la resta d’ingredients i es torri una mica i afegim el brou de peix finsque cobreixi l’arròs (n’afegirem més o menys en funció de com de cal-dós ens agradi). El mantenim de 15 a 20 minuts a foc molt lent. Final-ment hi afegirem un raig de crema de llet i el formatge parmesà ratllat.

Podem decorar el plat amb gírgoles i xampinyons sencers i musclos.

Cada mes, un bar o restaurant de la ciutat, distingit amb el segellAMEd [ ] per promoure la dieta mediterrània, ens proposa una recepta saludable, amb productes de proximitat i de temporada.

una viladecanencacentenària

1

La recepta

risOttO MAr i MuNtANYA

Per 101 Bocatas

Av. Miramar, 3 tel. 93 637 36 00

C. josep Pla, 1 tel. 93 637 80 48

El més vist a viladecans tv

Informació cada dia a www.viladecanstv.tv

ArdALéN

Prado, Miguelanxo. Barcelona: Norma, 2012. 256 pàgines. [C Pra]

LA MILLOR OBRA ESPANYOLA DELSALÓ DEL CÒMIC D’ENGUANY

PurA sANG

Castells, AdaBCN: Edicions 62, 2012.285 pàgines. [N Cas]

NOVEL·LA DE MISTERI AMBIENTADA A MENORCA.

viladecans celebra el diainternacional de la dansa

2

3

a càrrec de la Biblioteca

CuriOsitAts NAturALsA PrOP dE BArCELONA

Mauri i Portolès, Josep. Valls : Cossetània, 2012.239 pàgines. [796.51 Mau]70 EXCURSIONS PER DESCOBRIR‘JOIES’ QUE SÓN A PROP DE CASA

L’Estiu NO s’ACABA MAi

Dedeu, Alba. Barcelona: Proa, 2012.195 pàgines. [N Ded]UN VIATGE A L’INTERIOR DE L’ÀNIMA HUMANA

400 visualitzacions

315 visualitzacions

6a fira de sant Ponç a l’Escola Mediterrània

272 visualitzacions

500 g. d’arròs extra300 g. de sípia i 200 de calamarsets8 gambes100 g. de xampinyons i 100 de gírgoles2 cebes mitjanes

1 dent d’all i 2 fulles de llorer1 got de vi blanc i crema de lletFormatge parmesà ratllatOli d’oliva i salUn cap i una cua de rap (per al fumet)

AquEst MEs CuiNEM AMB... Arròs

L’arròs és una de les principal fonts d’alimentació arreu del món.de fet, és el gra amb la segona producció més alta en tot el món,després del blat de moro. L’arròs blanc s’obté a través d’un pro-cés anomenat blanqueig en el que s’extrauen les capes exteriors.és un cereal ric en hidrats de carboni, que es transformaran en l’e-nergia necessària per al nostre cos. A més, és apte per a celíacs jaque no conté gluten. és molt recomanable el consum d’arròs inte-gral: és molt més ric en vitamines, minerals i oligoelements. 100grams d’arròs integral contenen 1 gram de fibra.

safareigP. 22

Page 23: Revista de Viladecans - Juny de 2013

i Artur Caylà, de 19 i 10 anys, res-pectivament. Ambdós residien aGavà, però acudien diàriament al’escola pública de Viladecans onella, promesa del mestre gava-nenc Joan Navarro, exercia de do-cent, i l’Artur era un alumne més.Els dos s’havien refugiat sota elpetit pont que existia a la carre-tera, sobre la riera de Palmer, onvan ser víctimes d’una de les bom-bes llençades pels bombardersaliats de les tropes franquistes.

Durant la Guerra Civil, les bom-bes llençades per l’exèrcit fran-quista sobre població civil vanser una trist constant. Barcelona,Granollers, Gernika o Llei- da sónalgun dels exemples més cone-guts. En el nostre cas local, lesbombes llençades pels bombar-ders de Mussolini, el 4 de juliol,no van ser l’únic terrorífic i luc-

tuós episodi. Altres Savoia Mar-chetti ja havien atacat Vilade-cans el 16 de març del 1938 i elmateix faria l’11 de setembredel mateix any un hidroavió defabricació alemanya. La conse-qüència dels atacs van ser l’en-sorrament total o parcial d’algu-nes cases del poble, tot deixantun rastre mortal.

Els habitants del poble van viureels bombardeigs amb terror, totposant en pràctica les recoma-nacions de resistència passivaaconsellades per les autoritatsrepublicanes.

Tot i això, als tres bombardeigs vamorir un total de 27 veïns de lazona: 16 gavanencs i altres 11 vila-decanencs. Les bombes caigudesvan acabar prematurament ambles vides de Carme Clavé (38 anys)i Enric Ginabreda (12 anys), deCal Magí; Maria Calbet (50 anys),Rafael Calbet (5 anys) i FrancescaFaura (70 anys), de Can Sellarès,i Salvador Escolà (32 anys), Isa-bel Cònsul (79 anys) i Joan So-lina (79 anys), de Cal Sileta.

El rebost de la Memòria

Dibuix dels anys trenta de la fàbrica Roca, que va ser bombardejada el 4 de juliol del 1938 / AMVA (Fons Cía. Roca-Radiadores)

El dimarts 5 de juliol del 1938 vaaparèixer a la primera pàgina

del diari La Vanguardia una notí-cia sobre la “bárbara agresión”viscuda el dia abans sobre les po-blacions de Gavà i Viladecans. Iexplicava que “cinco trimotoresSavoia 81 lanzaron veinticinco ex-plosivos, causando diez muertos,veinticinco heridos y la destruc-ción de algunos edificios”.

En el matí d’aquell luctuós 4 de ju-liol, del que, en breu, es compleixen75 anys, els bombarders italians,provinents de Mallorca, van ata-car les naus de la fàbrica Roca,provocant tot un seguit d’estrallsi la mort, principalment, de fone-dors i peons que treballaven enunes naus que, aleshores, pro-duïen material bèl·lic.

Els danys personals va ser méselevats del que deia la notícia, jaque hi van morir 12 persones, tresd’elles veïnes de Viladecans: Fran-cesc Antiga (33 anys), ManuelGràcia (38 anys) i Josep Quílez(44 anys). Capítol apart mereixentambé els noms dels germans Rosa

75 ANYs dELs BOMBArdEjOsAEris dE LA GuErrA CiviL

a càrrec de la Biblioteca Municipal a càrrec de l’Arxiu Municipal

NadonsMaría Gil Padilla28/01/2013

trEs AtACs AL1938 vAN ACABArAMB LA vidA d’11

vEïNs i vEïNEs

Joan GómezMéndez18/02/2013

Eloy RodríguezUceda5/03/2013

Noelia MárquezMartínez8/03/2013

Eva GuijarroTurowska11/03/2013

Jan GarridoVílchez

19/03/2013

Daniel MuñozCarmona2/04/2013

Martín EscobarNicolás2/04/2013

Carla RomeroPino8/04/2013

Laia Girón Casals

18/04/2013

Paula HervásDevesa25/04/2013

Iván PérezGómez

29/04/2013

Si heu tingut un fill o fillaentre el març i el juny del 2013,podeu presentar-los en societata la revista. Envieu-nos la fotoa [email protected]

safareigP. 23

Page 24: Revista de Viladecans - Juny de 2013

sabies que...?

Col·legi Goar Escola Mediterrània

visites escolars a l’Ajuntament

Escola àngela roca Escola àngela roca

Col·legi sant Gabriel Col·legi sant Gabriel

safareigP. 24

Viladecans és el segon municipi de Catalunya persobre de 50.000 habitants amb menys endeutament

per ciutadà, segons l’Institut Nacional d’Estadística. El deuteper veí era de 336 euros a finals del 2012, menys de la meitatque la mitjana espanyola (744 euros). Entre les 23 grans ciu-tats catalanes, la més sanejada és Cornellà, amb 119 euros perveí, i la que menys, Reus, amb 1.825 euros. Pel que fa als 145grans municipis de tot Espanya, Viladecans ocupa el lloc 24è enel rànquing dels menys endeutats.

?

Les autoritats sanitàries recomanen tenir en compte al-guns aspectes relatius a la salut en cas de viatjar a l’estiu:

- COBERTURA SANITÀRIA: Per accedir a les prestacions sanitàriespúbliques arreu d'Espanya cal presentar la targeta sanitària indi-vidual, però si es viatja per Europa s'ha d’obtenir una targeta sani-tària europea. En cas d'anar a païssos que no estiguin coberts peraquesta és recoma- nable contractar una assegurança temporalde salut, informant-se bé de les cobertures i de com utilitzar-la. - VACUNES: Si es viatjarà a un país exòtic cal informar-se tempsabans sobre les mesures de protecció, vacunació i profilaxis per evi-tar malalties. Al telèfon 061 es pot consultar a quina unitat de salutens podem adreçar per rebre informació i tractaments preventius. - MEDICACIÓ: es recomanen portar una farmaciola bàsica i, en cas departir alguna malatia, portar dosis suficients.- ALIMENTS: és recomanable beure i rentar-se les dents amb aiguaenvasada i precintada per evitar malalties infeccioses, així com evi-tar els glaçons de gel. I no menjar aliments crus o semicuits, maio-neses ni cremes, amanides ni pell de les fruites. La rebosteria i elsgelats també són un aliment que es pot contaminar fàcilment. - ALTRES PRECAUCIONS: Si es viatja moltes hores en avió és bo be-llugar les cames i moure's per evitar el 'síndrome de la classe tu-rista'. I en països amb alts nivells de radiació solar no cal oblidar unacrema amb un alt factor de protecció i que, per evitar cops de calor,hidratar-se contínuament i evitar esforços a les hores de més calor.A banda, es recorda que les piscines clorades són més segures queels rius i llac per evitar malalties infeccioses

?

Prop d’un miler de persones van gaudir de la Fira Tapa2013 el 17 de maig al parc de la Marina. La tercera edició de

la cita organitzada pel Gremi d’Hostaleria va demostrar una granqualitat en les més de 6.000 tapes servides per 21 locals de res-tauració, que van apostar pels productes de proximitat. La tapamés valorada va ser ‘La leyenda del tiempo’ de la MarisqueriaLa Pipa, que va rebre el 49% dels vots emesos ‘in situ’, per pri-mera vegada, a través del telèfon mòbil (per mitjà de codis QR irealitat augmentada). La iniciativa va ser un èxit i va obtenir mésde 1.200 votacions. El maridatge entre menjar i tecnologiestambé es va demostrar en l’ampli eco de la iniciativa a les xar-xes socials: a Facebook i a Twitter, en què el ‘hashtag’ de l’esde-veniment, #vilatapasolidaria, va tenir més de 138.000 impres-sions aquell dia. I és que la cita va tenir un caracter solidari ambla donació d’un euro de cada participant per a Creu Roja.

?

Page 25: Revista de Viladecans - Juny de 2013

sALvEML’hOsPitAL

Torna a ser aquest un crit necessari. I sem-bla ser que tots els esforços són pocs. Recor-dem que tots els alcaldes de la zona, lideratsper Carles Ruiz, van demanar al conseller deSalut un seguit de concrecions sobre aquestequipament. Bàsicament es demanava quees realitzés el projecte arquitectònic de laseva ampliació per poder iniciar les obres tanaviat la crisi ho permetés i aclarir el mapa sa-nitari de la nostra zona.

Lluny de millorar la situació, rebem notíciespoc esperançadores que parlen de diluir latasca d’aquest hospital fins a quasi fer des-aparèixer l’importantíssim paper que desen-volupa en aquesta zona de la comarca.

No cal que recordem quines xifres avalen latrajectòria d’aquest hospital. Però potser síque val la pena tornar a posar sobre la taulael fet que estem parlant d’un hospital queatén una població de gairebé 180.000 habi-tants, ciutadans i ciutadanes de Viladecans,Castelldefels, Gavà, Begues i Sant Climent.Que el seu paper és bàsic per resoldre moltsproblemes de salut des de la proximitat i queles seves estadístiques superen molts altreshospitals similars, com el Vendrell, Palamós,Badalona.... junt a una molt bona valoracióper part de la ciutadania.

Tot aquest procés i aquestes dades es reflec-tien en una recent proposta de resolució pre-sentada pel PSC al Parlament, signada per totsels grups a excepció de CiU i ERC, en què es de-manava aclarir tant el pressupost com el roldel nostre hospital en el mapa sanitari. Enbreu hi ha prevista una nova reunió amb laconselleria. Seria d’esperar que es desmen-

teixi allà tota la “rumorolo-gia” al voltant d’aquest temai es deixi de jugar, mitjançantmajories tàctiques, amb elfutur de la nostra salut.

MAríA sALMEróN

NuEstrO futurO, NuEstrOs jóvENEs

España es el país de la Unión Europea conmayor tasa de fracaso escolar, es decir, el22% de los niños no acaban la etapa obliga-toria. Catalunya, con una tasa del 26% deabandono escolar, es la segunda comunidadcon peores datos de fracaso, y la segunda enEuropa, solo superada por Malta. Y todo es-to, con un gasto superior del 20% con res-pecto a la media europea.

No es verdad que cada gobierno haya modi-ficado la ley de educación, pues, desde 1985,las únicas leyes que han estado en vigor hansido las leyes de los gobiernos socialistas.Ya que la ley promovida por el Gobierno deAznar fue derogada por el Presidente Zapa-tero antes de entrar en vigor.

La LOMCE pretende combatir estos nefastosresultados educativos que nos han acompa-ñado durante tantos años y que van tan li-gados a la alta tasa de paro juvenil. Incor-porando medidas y estrategias que han sidopuestas en marcha en países que han mejo-rado sustancialmente sus resultados enEducación. Está basada en la optimizaciónde recursos, la implantación y el fomento dela cultura del esfuerzo, la implantación deevaluaciones objetivas al final de cada eta-pa, el fomento de la F.P., la autonomía de loscentros, la motivación de los docentes, ysiempre garantizando la enseñanza en lasdos lenguas de cada comunidad. En Cata-lunya, el castellano y el catalán.

Desde el Partido Popular de Viladecans se-guiremos trabajando por el futuro de nuestra

ciudad y el futuro, sin du-da, son nuestros jóvenes.

sErGiOGArCíA

l’opiniódels grups

polítics municipals

P. 25

política

Page 26: Revista de Viladecans - Juny de 2013

sí, quiErO

De vez en cuando, aparte de criticar lo malque estamos, va bien escribir sobre quienhace algo para que las cosas vayan mejor.En la Fira de Sant Isidre me fijé en un es-tand flanqueado por un deportivo descapo-table y un coche de época, dedicado a lasbodas, los novios y las novias. Sí, quiero, erael optimista nombre. Un SÍ con mayúsculasque era un soplo de aire fresco en esta pri-mavera lluviosa y pesimista amenazada porel NO de lo que no tenemos, por el NO de loque nos falta.“Sí, quiero” no era d’una empresa dedicadaa les noces, era un estand cooperatiu fet perdotze comerciants de dos carrers, amb el vellesperit lluitador dels pioners, amb el vell es-perit solidari de barri on la gent et coneix pelteu nom i pregunten per tu si estàs malalt,basat en un principi bàsic: on no arribes tu, hiarribo jo. Un posa les sabates, l’altre lesaliances, l’altre els vestits, l’altra organitzala boda, l’altre fa el pastís, l’altra maquilla lanúvia, l’altre posa el restaurant, l’altra pre-para el viatge de noces. I així fins a dotze.Vale la pena explicarlo para que cunda elejemplo. Vivimos en el mismo Viladecans,compartimos no sólo la calle, compartimoslos problemas y deberíamos compartir lassoluciones. Donde no llega uno podríamosllegar todos, si cada uno hace aquello quemejor sabe hacer.Vivim amb un món de tots contra tots perser millors que l’altre i portar l’aigua al nos-tre molí. Un fil és fàcil de trencar, una cordade molts fils entrellaçats aguanta molt.Estem lluny de tenir una corda forta. Boti-guers, ajuntament, tots som innocents iculpables i cal canviar per millorar, per vèn-

cer i, fins i tot, per resis-tir. Cal fer allò que hanfet aquells dotze comer-ciants. On no arribes tu,hi arribo jo. I dir “Sí,quiero”.

CArLEs LOzANO

MiG CAMí, tOt PEr fEr

És hora de fer el primer balanç. Han passat dosanys des de les eleccions municipals, és a dir,ens trobem a la meitat de la legislatura, i podemconstatar el baix grau de compliment de les pro-meses electorals del govern municipal de Vila-decans, format per socialistes i Iniciativa.

Analitzem alguns punts que figuraven en elprograma electoral del PSC del 2011: no s’hadonat més pes a la participació ciutadana, nos’està potenciant el sector agrari i agroali-mentari, no s’han donat noves solucions a lamobilitat; d’altra banda, encara no veiem re-sultats respecte als contractes de barri o el fo-ment de l’ocupació.

Hi ha també aspectes positius per a Vilade-cans? Sí, precisament en aquelles activitatsque han treballat conjuntament Generalitat iAjuntament; en concret, l’arribada de la partlogística de Desigual (que donarà feina a 500persones) i el nou outlet que crearà 1.800 llocsde treball. A més, la Generalitat s’ha compro-mès amb una nova sortida des de l’autopistaC-32 i augmentar el pas de trens de rodaliesper Viladecans.

Des de l’oposició, els regidors de Convergènciai Unió fem una tasca activa de control i segui-ment crític, així com noves propostes en bene-fici de la ciutat. Ho demostra que som el GrupMunicipal que ha formulat més preguntes iprecs. Així, repetidamet ens oposem a la pu-jada de l’IBI de cada any i reivindiquem activi-tats per a joves, serveis per als discapacitats,conservació dels carrers, reduir l’espessa xarxad’empreses municipals i mesures de suport alcomerç local (per exemple, fent que els impos-tos que es recaptaran pel nou outlet es dedi-

quin a dinamitzar el comerçlocal, que és l’autèntic eix ver-tebrador dels nostres barris imanté centenars de famíliesde Viladecans).

[email protected]

jOsé LuisAtiENzA

ALBErtO dELGAdO

NOusCAtALANs

Así llama CIU a los inmigrantes que residen enCataluña. Eso incluye a todos aquellos a los quehace apenas un mes, el Govern de la Generalitatles extendió una tarjeta sanitaria, para ser másconcisos, extendió 125.000 tarjetas sanitarias a125.000 inmigrantes que residen en nuestro paísde forma irregular.

Ciertamente, y con la crisis que nos azota y los re-cortes despiadados que están llevando a cabo, esuna auténtica vergüenza, pero claro, no lo hacenpor solidaridad o conciencia social, lo hacen por-que el próximo referéndum de soberanía podrá servotado por todos aquellos ciudadanos que poseanuna tarjeta sanitaria. esto quiere decir que el re-feréndum separatista lo votarán, en una buenamedida, inmigrantes y, en muchos casos, irregu-lares o, como dicen los de CIU, els 'nous catalans'.

Ángel Colom (CIU) declaró lo siguiente: “Si Bar-celona quiere convertirse en la capital del Medi-terráneo debe tener en cuenta que la religiónmayoritaria en la región es el islam. Tarde o tem-prano habrá que construir una gran mezquitaemblemática y bonita de la que todos nos poda-mos sentir orgullosos”.

Está bien claro lo que la casta política que pa-rasita nuestra Cataluña quiere, y de la mano deERC tienen la hoja de ruta muy clara, aliarse conel islam es una buena opción para conseguir suansiado califato, en el cual ellos, como califas,podrán hacer y deshacer a su antojo.

Todo esto ocurre mientras el exlíder de Al Qaedaen España Abu Dahdah, que fue condenado enseptiembre de 2005 por la Audiencia Nacional a 27años de cárcel como líder de la célula terrorista enEspaña dos meses después del atentado del 11-S,es puesto en libertad tras casi 12 años de prisióny, presuntamente, acudió a apuntarse al paro.

Lo más preocupante de todoes que ya no me sorprende na-da de lo que la gentuza quenos gobierna pueda llegar ahacer, y eso sí que es para

preocuparse.

[email protected]

políticaP. 26

Page 27: Revista de Viladecans - Juny de 2013

publicitat

Page 28: Revista de Viladecans - Juny de 2013

P. 28

agenda

7DIVENDRES

EXPOSICIONS

10DILLUNS

A les 18.30 horesMostra de manualitatsdels casals de gent granBiblioteca de Viladecans

Del 6 al 28 de juny‘Detalls 2013’Per alumnes de batxillerat l’Institut Josep Mestres.Centre de joves Can Xic

Exposició permanent ‘Viladecans, una mirada al passat’Exposició del Mil·lenari.Torre-roja

JUNY

A les 18 horesXerrada: ‘Sexualitat imètodes anticonceptius’A càrrec de PASSIR.Ho org.: Ajuntament.Centre de joves Can Xic

A les 20 horesCicle Capvespres de Ca n’Amat: ‘La dona i eltreball al Baix Llobregat’Per Maria Vall, historiadora.Ca n’Amat

agenda d’activitats

A les 10 horesXerrada: ‘Seguretat So-cial, situació i perspectives’Torre del Baró

Al parc de Can Palmer[20 h] Traca d’inici de festa[21 h] Pregó, a càrrec de JoséAntonio Andrés, presidentde la Fed. d’Assoc. de Veïns[21.30 h] Actuació de dansa

7DE JUNY

FESTA DE BARRIAV CAN PALMER

A la plaça de la Democràcia[10 h] Campionat de dòmino[16 h] Campionat de petanca[23 h] Ball popularFESTA DE BARRI

AV CAN BATLLORI

A la pl. de la Democràcia[10 h] Xocolatada popular[14 h] Paella popular[17 h] Jocs infantils

23DE JUNY

4DIJOUS

JULIOLA les 19 horesTeatre amateur: ‘L’habitació de l’escriptor’A càrrec del grup Delit Teatre. Gratuït.Centre de joves Can Xic

A les 22 horesCinema a la fresca:‘Les aventures deTadeo Jones’Projecció en català. Gratuït.Parc de la Marina

21DIVENDRES A les 18 hores

Dia de la MúsicaActuació d’escoles Vivace,Ramon Muro, Big Band i ElRessó i l’Ateneu de les Arts.Jardins de Can Modolell

23DIUMENGE

29DISSABTE

[13 h] Festa de l’escuma[17 h] Concurs de truites[19 h] Exhibicions: hapkido itaekwondo (CE Ramon Casas),country(AV Alba-rosa), flamenc(Mª José) i playback (AV Alba-rosa)[22.30 h] Ball amb orquestra

8DE JUNY

del ventre (AV La Unió) [22 h] Actuació de sevillanes(CC Raíces de Andalucía)[23.30 h] Discomòbil

Al parc de Can Palmer[10 h]Xocolatada i jocs infantils

A les 17.30 h (tb. dia 21)Portes obertes musicalsa l’Ateneu de les ArtsActuacions de l’alumnatdels cursos musicals.Ateneu Can Batllori

A les 20 horesRevetlla de Sant Joan.Arribada de la Flamadel Canigó i Correfoc A càrrce dels Diables.Plaça de la Vila

11DIMARTS

A les 18 horesActuació del grup Mu-jeres Coraje de Creu RojaAteneu Pablo Picasso

13DIJOUS

A les 17 horesExhibició d’activitatsdels casals de gent granAtrium Viladecans

19DIMECRES A les 19 hores

Xerrada: ‘Lloguerper viure: missió impossible?’Ho org.: Ajuntament.Centre de joves Can Xic

A les 22 horesNit de concerts a Can Xic:Hellven + Spleen IdealHo organitza: AsociaciónCultural Lasarte’s Festival.Centre de joves Can Xic

20DIJOUS

10DIMECRES A les 18.30 h (tb. dia 17)

Juliols joves a la fresca:

Urban drawingPreu: 4 euros. Inscripcióa canxic.cat abans del 22/06.

A les 8 horesJuliols joves a la fresca:Tast d’espeleologia ibarranquisme Preu: 23 euros. Inscripció acanxic.cat abans del 22/06. 11

DIJOUS A les 9 horesJuliols joves a la fresca:Introducció a la BTTi sortida a la platjaInscripció a canxic.cat abansdel 22 de juny. Preu: 6 €.

22DE JUNY A les 22.30 horesRevetlla de SantJoan als barris. Ballamb orquestra+ info: pàg. 20.Diferents places

A les 18 horesXocolatada Casal de Gent Gran deCan Pastera14

DIVENDRES

28DIVENDRES A les 20 hores

Teatre amateur: ‘Nou negrets’Per alumnes de l’Ateneude les Arts. Gratuït.Atrium Viladecans

A les 21 hores2n Festival Vilautor10 € (cantauticket.com). AmbRafa Pons, Dani Flaco, JaviSerrano Trio y Toni Jiménez.Jardins de Can Modolell

A les 22 horesCinema a la Fresca:‘John Carter’Projecció del film en castellà. Gratuït.Parc de Mas Ratés

5 AL 7 DE JULIOLFESTIVAL DE TEATRE‘AL CARRER’MÉS INFORMACIÓ A LES PÀGINES CENTRALS

Fins al 23 de juny‘Mostra de pintura del Taller d’Arts El Mirall. Curs 2012-2013’Ateneu d’Entitats Pablo Picasso

A les 19 horesActe d’homenatge a l’escriptor Joan TorrasHo organitza: FundaciónEspejo de Viladecans.Biblioteca de Viladecans

A les 20 horesCapvespres de Ca n’Amat:‘Les dones a l’edat mit-jana i a l’epoca moderna’Per Delfina Nieto i Mercè Gras.Ca n’Amat

Page 29: Revista de Viladecans - Juny de 2013

P. 29

agenda

recordeu que podeu seguir les novetats a www.viladecans.cat, i a twitter a través del hashtag #viuviladecans

activitats per a infants

activitatsper a joves

Exposició permanent ‘Pagesos i vilatans. Viladecans al segle XIX’El passat rural de la ciutat.Torre del Baró

i exhibició de balls de saló9DE JUNY

A les 11 horesTaller: ‘Reparació de bicicletes’Gratuït. Ho org.: Ajuntament.Inscripció a viladecans.catDeixalleria Municipal

De 10 a 14 horesMercat d’Art i trobadade cotxes clàssicsHo org.: Assoc. Arts i Oficisi Classic Club Viladecans.Parc de la Marina

A les 17.30 o 19.45 hJuliols joves a lafresca: Taller d’skate2 grups. Preu: 3 euros.Inscripció a canxic.catabans del 22 de juny.

A les 20 horesCicle Capvespres de Ca n’Amat: ‘Les nostresveïnes contemporànies’Taula rodona amb veïnes.Ca n’Amat

9DIUMENGE A les 11, 12 i 13 hores

Visites a l’ermita de SalesInscripció al 93 635 18 80(extensió 8180) o a l’adreç[email protected] de les Deodates

De 10 a 14 horesMercat d’Art Ho organitzen: Associació d’Art i Oficis i Fundación Espejo.Rambla Modolell

Al parc de Can Palmer[11 h] Sardinada popular[12.30 h] Lliurament de pre-mis dels concursos i de distin-cions a gent gran del barri

A les 11.30 horesTaller familiar: ‘Els animalons de l’aigua’Preu: 4 euros/infant. Inscrip-ció al telèfon 93 479 32 01. Espai Natural del Remolar

A les 21 horesFestival ‘Marina Sona’Actuacions musicals: NewEntity+R.O.Ü.T.+Palfium+El Tito Malo. Ho org.: Ajunt.Parc de la Marina

27DIJOUS

12DIMECRES

A les 10 horesClausura del curs d’es-port per a gent granPoliesportiu del Centre

A les 20 horesSopar de germanor12 euros. Tiquets als casals.Parc de la Marina

A les 21.30 horesBall amb orquestra Accés lliure. Parc de la Marina

A les 21 horesTeatre: ‘Dau al 7’A càrrec de la companyiaNozomi 700 Teatre.Preu: 10 euros.Atrium Viladecans

A les 19 horesTeatre: ‘Dau al 7’A càrrec de la companyiaNozomi 700 Teatre.Preu: 10 euros.Atrium Viladecans16

DIUMENGE

22DISSABTE A les 20.15 hores

10a Cursa popular‘Nits de Lluna Plena’Inscripció: 9 euros. Mésinformació a la pàg. 14.Carrer de Sant Joan

A les 20 horesTeatre amateur: ‘Uncadáver en la sala’Per alumnes de l’Ateneude les Arts. Gratuït.Atrium Viladecans

FESTA DE BARRIAV PARC TORRE ROJA

A la plaça de l’Escoltisme[18 h] Diverfesta infantil ambjocs i inflables. Xocolatada iactuació de tambors a càrrecd’alumnes de les escoles Doc-

23DE JUNY

30DIUMENGE A les 21 hores

25è Certamen de Can-tautors de ViladecansActuació dels 8 finalistesi del grup D.O.S.S.Jardins de Can Modolel

FESTA DE BARRIAV LA RIERA

13DISSABTE A les 18 hores

Actuació solidàriaAmb Miguel Valle, RuenBi Sangre Andaluza. Preu: 5euros. Recollida d’aliments.Atrium Viladecan 14

DIUMENGE De 10 a 14 horesMercat d’Art Ho organitzen: Associació d’Art i Oficis i Fundación Espejo.Rambla Modolell

15DISSABTE

A les 18 horesBall de les Noces d’OrAccés amb invitació. Cubic

A les 18.30 horesPresentació del llibre‘El fruit del baobab’Amb l’autora, Maite Carran-za. Dins el Club de Lectura.Biblioteca de Viladecans

A les 21 hores2n Festival Vilautor10 € (cantauticket.com). AmbLucas Masciano, LópezBorneo y Rubén Pozo.Jardins de Can Modolell

A l’avinguda del Molí[11-14 i 18-21 h] Festa infan-til amb inflables[19.30 h] Mostra d’ativitatsde l’AV La Riera (sevillanes,

29DE JUNY

6DISSABTE

7DIUMENGE

9DIMARTS

A les 22 horesCinema a la fresca:‘Lo imposible’Projecció del film en castellà. Gratuït.Parc de la Marina

A les 22.30 horesNit de ball de salóHo org.: Associació Ballsde Saló de Viladecans.Preu: 7,5 euros.Cubic

Fins al 23 de juny‘Mostra de pintura del Taller d’Arts El Mirall. Curs 2012-2013’Ateneu d’Entitats Pablo Picasso

De l’1 al 31 de juliolMostra solidària de l’Assoc. d’Art i OficisVenda dels quadres en favor del Punt Solidari.Biblioteca de Viladecans

tor Trueta i Àngela Roca[22 h] Sopar comunitari –espot portar de casa o compraral bar de la festa– (lloguer detaula i cadires i degustacióde coca i cava, per 6 euros).Després, ball amb orquestra.

A les 18 horesFi de curs del Centro Cultural Raíces de AndalucíaPreu: 3 euros. Atrium Viladecans

dansa tribal, flamenc,ball en línia i ball de saló.[22.30 h] Ball popular ambl’Orquestra Blue Maresme

A les 22 horesBallada de sardanesAmb la Cobla Rambles.Ho org.: Amics de la Sardana de Viladecans.Rambla Modolell

Page 30: Revista de Viladecans - Juny de 2013

Localitza amb el teu mòbil on està la farmàcia de guàrdia del dia

agenda de serveismés informació i novetats a www.viladecans.cat

fArMàCiEs

Farmàcia AltésAv. Ballester, 10

Farmàcia ArtolaC. Guifré el Pelós, 36

Farm. B. del RomeroC. Pere Sala, 60

Farmàcia BadiaC. Sol, 67

Farmàcia BergaC. Jaume Abril, 23

Farmàcia MaciánPl. Arqueb. Modrego, 11

Farmàcia CulleréAv. Generalitat, 28

Farmàcia MongeAv. Gavà, 13

Farmàcia MontesPl. Hispanitat, 4 A

Farmàcia RocabeyeraC. Josep Irla, 15

Farmàcia RotllanC. Prat de la Riba,66

Farmàcia SalaC. Sant Marià, 99

Farmàcia UriarteC. Doctor Reig, 67

Farmàcia UrizAv. Miramar, 7

Farmàcia VilàAv. Molí, 37

DJ 6 junyDV 7 junyDS 8 junyDG 9 junyDL 10 junyDT 11 junyDC 12 junyDJ 13 junyDV 14 junyDS 15 junyDG 16 junyDL 17 junyDT 18 junyDC 19 junyDJ 20 junyDV 21 junyDS 22 junyDG 23 junyDL 24 junyDT 25 junyDC 26 junyDJ 27 junyDV 28 junyDS 29 junyDG 30 junyDL 1 juliolDT 2 juliolDC 3 juliolDJ 4 juliolDV 5 juliolDS 6 juliolDG 7 juliolDL 8 juliolDT 9 juliol

9-13.30 h 13.30-16.30 h 16.30-20 h 20 h-9 del matí següent

hOrAris

LListAt dE fArMàCiEs

P. 30agenda

tELÈfONs d’iNtErÈsAjuntament 93 635 19 00

Policia Local 092 / 93 659 40 24Mossos/Bombers 112Emergències mèdiques 061Comissaria del DNI 902 24 73 64Hospital de Viladecans 93 659 01 11CAP Maria Bernades 93 647 41 55CAP Mas Font 93 647 21 77Sociosanitari Frederica M. 93 647 35 25Serveis Socials (Sant Jordi) 93 658 15 62Serveis Socials (Montserratina) 93 658 02 31Serveis Socials (Can Palmer) 93 637 33 22Serveis Socials (Sales) 93 637 39 52Serveis Socials Generalitat 93 637 44 10Can Calderon 93 635 18 04Oficina de Treball (OTG) 93 647 35 10Síndic Municipal de Greuges 93 635 18 17OMIC (oficina del consumidor) 93 658 99 08Oficina Local d’Habitatge 93 659 41 56Oficina del Pla de Ponent 93 659 23 83Centre Municipal de Mediació 93 659 34 96Arxiu Municipal 93 635 29 85Poliesportiu del Centre 93 637 83 70Centre per a Joves Can Xic 93 647 00 24Centre Mpal. Edelia Hernández 93 647 43 87Fundació Ciutat de Viladecans 93 647 00 55Deixalleria 93 659 02 98Servei Local de Català 93 659 33 28Cementiri 93 637 77 85Serveis Funeraris 902 230 238Tanatori de Ponent 93 633 34 10Atrium Viladecans 93 659 41 60Ateneu Pablo Picasso 93 659 14 56Ateneu can Batllori 93 637 61 68Biblioteca de Viladecans 93 637 40 90Casal Barri de Sales 93 637 94 04Casal de l’Alba-rosa 93 637 53 90Casal de Montserratina 93 659 30 87Casal de Can Pastera 93 637 79 85Casal de Torre-roja 93 659 40 39Oficina d’escolarització 93 647 23 58Escola Bressol La Ginesta 93 658 66 76Escola Bressol La Marina 93 659 18 83Escola Bressol La Muntanyeta 93 659 15 48Escola Bressol La Pineda 93 637 96 00Escola Àngela Roca I 93 658 06 93Escola Àngela Roca II 93 637 12 75Escola Can Palmer 93 658 19 81Escola El Garrofer 93 658 09 34Escola Doctor Trueta 93 658 26 38Escola Germans A. Targa 93 658 96 53Escola Marta Mata 93 658 83 77Escola Mediterrània 93 637 57 37Escola Montserratina 93 658 85 11Escola Miquel Martí i Pol 93 635 76 60Escola Pau Casals 93 658 25 12Escola Viladecans IV 93 637 89 52Col·legi Goar 93 658 25 38Col·legi Sagrada Família 93 658 08 99Col·legi Sant Gabriel 93 658 17 50Col·legi Santo Tomás 93 658 07 87Col·legi Teide 93 658 19 53Institut Josep Mestres 93 658 08 84Institut Miramar 93 647 43 35Institut Sales 93 658 20 12Institut Torre Roja 93 637 37 00Academia Frandaser 93 637 06 43 Escola Oficial d’Idiomes 93 635 74 22Centre Formació d’Adults 93 658 64 51Aigües de Viladecans 900 71 07 10Correus Viladecans 93 659 17 01Gas Butà 93 662 06 98Jutjat 93 658 12 84Notaria 93 659 02 00Registre de la Propietat 93 658 61 19Viladecans Televisió 93 647 42 44

TOTES Farmàcia Sala TOTES Farmàcia SalaTOTES Farmàcia Montes TOTES Farmàcia Montes

Farmàcies Montes i B. del Romero Farmàcia B. del Romero Farmàcia B. del Romero Farmàcia B. del Romero Farmàcia Monge Farmàcia Monge Farmàcia Monge Farmàcia Monge

TOTES Farmàcia Uriz TOTES Farmàcia UrizTOTES Farmàcia Badia TOTES Farmàcia BadiaTOTES Farmàcia Artola TOTES Farmàcia ArtolaTOTES Farmàcia Macian TOTES Farmàcia MacianTOTES Farmàcia Uriarte TOTES Farmàcia Uriarte

Farmàcies Rotllan i Uriarte Farmàcia Rotllan Farmàcia Rotllan Farmàcia RotllanFarmàcia Rocabeyera Farmàcia Rocabeyera Farmàcia Rocabeyera Farmàcia Rocabeyera

TOTES Farmàcia Vilà TOTES Farmàcia VilàTOTES Farmàcia Macian TOTES Farmàcia MacianTOTES Farmàcia Altés TOTES Farmàcia AltésTOTES Farmàcia Berga TOTES Farmàcia BergaTOTES Farmàcia Sala TOTES Farmàcia Sala

Farmàcies Montes i Sala Farmàcia Montes Farmàcia Montes Farmàcia MontesFarmàcia B. del Romero Farmàcia B. del Romero Farmàcia B. del Romero Farmàcia B. del Romero

Farmàcia Uriz Farmàcia Uriz Farmàcia Uriz Farmàcia UrizTOTES Farmàcia Monge TOTES Farmàcia Monge TOTES Farmàcia Badia TOTES Farmàcia BadiaTOTES Farmàcia Artola TOTES Farmàcia ArtolaTOTES Farmàcia Rotllan TOTES Farmàcia Rotllan

Farmàcies Rotllan i Uriarte Farmàcia Uriarte Farmàcia Uriarte Farmàcia UriarteFarmàcia Culleré Farmàcia Culleré Farmàcia Culleré Farmàcia Culleré

TOTES Farmàcia Rocabeyera TOTES Farmàcia RocabeyeraTOTES Farmàcia Vilà TOTES Farmàcia VilàTOTES Farmàcia Macián TOTES Farmàcia MaciánTOTES Farmàcia Altés TOTES Farmàcia Altés TOTES Farmàcia Berga TOTES Farmàcia Berga

Farmàcies Berga i Sala Farmàcia Sala TOTES Farmàcia SalaFarmàcia Montes Farmàcia Montes Farmàcia Montes Farmàcia Montes

TOTES Farmàcia B. del Romero TOTES Farmàcia B. del RomeroTOTES Farmàcia Monge TOTES Farmàcia Monge

C/ Jaume Abril, 2 Horari: de dilluns a divendres, de 10 a 13 hores, i els dimarts i els dijous de 17 a 19 hores)

Tel. 93 635 18 17

[email protected]

REVISTA DE VILADECANSEdita:Ajuntament de Viladecans. 24.500 exemplars.Fotomecànica i impressió: Litografia Rosés, S.A.Impresa en paper 100% reciclat. Dipòsit Legal: B-28726/87.Fotografia:Cristina Diestro, Pepa Álvarez, Ajuntament. Publicitat: Fabiola Romero. Tel. 93 519 11 92 / 610 47 49 [email protected] revista no es fa responsable del contingut dels articles d’opinió.

> A la revista nº 203, vam publicarde forma errònia que l’exposició ‘Elmosquit tigre, un veí que ens inco-moda’ estava produïda per l’Asso-ciació PDS, quan és una produccióde la Diputació de Barcelona.

fe d’errades

Page 31: Revista de Viladecans - Juny de 2013

publicitat

Page 32: Revista de Viladecans - Juny de 2013