Revista de Viladecans - Març de 2015

32
MARÇ 2015 / NÚM. 222 / ANY XXV www.viladecans.cat Revista d’Informació Municipal La preinscripció escolar arriba amb un nou model de vinculació entre escoles i instituts L’Ajuntament ajuda a prevenir un centenar de desnonaments en dos anys P 17 La plaça de la Constitució, nou espai de centralitat P 15 Es presenta el pla municipal de millora dels serveis de neteja i recollida de residus P 8 P 15 P 5 El nou casal de barri i el renovat espai públic exerceixen d’atractiu per a la vida viladecanenca P 6

description

La plaça de la Constitució, nou espai de centralitat - Es presenta el pla municipal de millora dels serveis de neteja i recollida de residus - La preinscripció escolar arriba amb un nou model de vinculació entre escoles i instituts - L’Ajuntament ajuda a prevenir un centenar de desnonaments en dos anys

Transcript of Revista de Viladecans - Març de 2015

Page 1: Revista de Viladecans - Març de 2015

MARÇ 2015 / NÚM. 222 / ANY XXV www.viladecans.cat

Revista d’Informació Municipal

La preinscripció escolar arriba amb un nou model de vinculació entre escoles i instituts

L’Ajuntament ajuda a prevenir un centenar de desnonaments en dos anysP 17

La plaça de la Constitució, nou espai de centralitat

P 15

Es presenta el pla municipal de millora dels serveis de neteja i recollida de residusP 8

P 15

P 5

El nou casal de barri i el renovat espai públic exerceixen d’atractiu per a la vida viladecanenca

P 6

Page 2: Revista de Viladecans - Març de 2015

2

Page 3: Revista de Viladecans - Març de 2015

L’alcaldeMarç 2015 VILADECANS

SÍGUELO@carlosruiztwitt facebook.com/carles.ruiznovella

3

Creemos en la colaboración entre administraciones

La crisis económica es un factor que determina la ges-tión de las administraciones públicas, y también la del Ayuntamiento de Viladecans. A las reformas del gobierno del Estado, que limitan la capacidad de los ayuntamientos para prestar servicios a los ciudada-nos en materias tan sensibles como la educación, la

sanidad o el bienestar, hay que sumar el drástico recorte en la fi-nanciación de los recursos para afrontar las problemáticas sociales.

El Ayuntamiento ha tenido que afrontar en solitario las políticas de servicios sociales, las guarderías públicas o las reformas en los barrios. Sin embargo, siguiendo el criterio de que la prioridad es hacer frente a las consecuencias de la crisis, la mayoría de partidas presupuestarias municipales que se han incrementado en estos años han tenido que ver con la prestación de los servicios básicos. Por este motivo, el Pleno municipal ha aprobado una moción, con el apoyo uná-nime de todos los grupos, que solicita, tanto a la Generalitat como al Estado, el cumpli-miento de todos los compromisos que tie-ne adquiridos con Viladecans. No sólo el de financiar las políticas sociales que está ges-tionando casi en solitario el Ayuntamiento, sino también las inversiones que el muni-cipio necesita y que año tras año se retra-san. Son la ampliación del Hospital, la refor-ma de la línea ferroviaria de Cercanías pa-ra que todos los trenes paren en la estación de Viladecans, la financiación de las guar-derías públicas, el carril bici del tramo que queda del Camí del Mar, la escuela Medite-rrània, el quinto instituto, etcétera. Es im-

portante que todos los partidos hayan apoyado esta necesidad. Espero que ello signifique que las administraciones en las que gobiernan algunos de ellos desencallen estos proyectos, inclu-yéndolos en sus presupuestos. Mientras tanto, nosotros seguimos atendiendo a las personas y a la ciudad. Estamos transformando totalmente el sistema de recogida de residuos y de limpieza del espacio público, para que sea más eficaz y sostenible. La flota de vehículos de recogida se está renovando con camiones que funcionan con gas natural comprimido, menos ruidosos y contaminantes y más económi-cos en el consumo. Se están cambiando también los contenedo-res por otros más limpios y manejables. Se han adquirido, asi-mismo, nuevas máquinas de limpieza de calles y parques, que pueden actuar con más eficiencia contra residuos determina-dos, como los excrementos de los perros.

Quiero destacar, finalmente, la visita que nos hizo el presidente de la Diputación, Sal-vador Esteve, el 3 de febrero. Ayuntamien-to y Diputación coinciden en el objetivo de preservar el patrimonio histórico de Vila- decans y de ahí el compromiso de las dos administraciones para recuperar las pintu- ras murales góticas de la ermita de Sales. No es la primera vez que trabajamos en conjunto; lo hicimos con la Torre del Baró y, más recientemente, con el Museo de Vila- decans. Creemos que la colaboración en- tre administraciones es la línea correcta.

EL PLENO MUNICIPAL HA PEDIDO, DE

FORMA UNÁNIME, QUE LA GENERALITAT

Y EL ESTADO CUMPLAN TODOS

LOS COMPROMISOS PENDIENTES CON

VILADECANS

Page 4: Revista de Viladecans - Març de 2015

EL DIA A DIA DE L’ALCALDE facebook.com/carles.ruiznovella

4

@carlosruiztwitt

2l Junta de Governl Visita al sector de Ca n’Alemany

amb empreses l Xat amb la ciutadania

4l Visita amb el president de la Diputació l’ermita de Salesl Acte de presentació de Federalistes d’Esquerres

5l Trobada amb ciutats catalanes

de la xarxa Innpulso

8l Festa de presentació de la nova

plaça de la Constitució i el Casal de Barri Montserratina

11l Visita als comerços Vilaxics i

Angela’s cakes and coffee l Trobada amb veïns del carrer

Marià Sanjuánl Presentació de la nova junta de l’AV Barri de Sales

12l Comissió d’Economia de la Diputació

14l Entrevista per al vídeo delbalanç del mandat municipal

16l Junta de Govern

FEBRER 2015

LA FOTO DEL

MES

18l Presentació del projecte ‘Cultura emprenedora a l’escola’

19l Comissió de Territori i Sosteni-

bilitat de la Diputaciól Reunió amb els paradistes del Mercat de la Constituciól Entrevista amb el diari El Punt Avui

20l Trobada amb viladecanencs que fan 18 anys

l Junta de Portaveus

21l Estrena del nou street park al parc

de la Torre-roja

23l Trobada amb persones nouvingudes al Districte III els darrers quatre anys

24l Reunió amb responsables mu-

nicipals sobre els reptes del 2015

Extracte del mes de l’edició del mes de febrer.No et perdis el proper xat, el 7 d’abril a les 19 hores a www.wiladecans.cat

SONIASr. Alcalde, l’estat de les ins-tal•lacions del Camp de Beis-bol estan en un estat lamenta-ble, amb runes, fustes i altres materials. Sóc conscient de la situació econòmica actual, però seria inassumible intentar mi-llorar-les?

L’ALCALDESonia, sóc conscient i he donat ins- truccions a l’àrea dEspai Públic

EL XAT DE L’ALCALDE

perquè retiri el material que no si-gui necessari per al funcionament de l’equipament. Estic d’acord en que és una instal·lació que neces-sita una posada al dia, igual que el camp de sóftbol. Com a con-seqüència de les modificacions que hem fet al Pla de Llevant, fi-nalment no s’afectarà al camp de sóftbol i que ja estem treballant en pensar una instal·lació definitiva.

MARTAA la placeta Molins, des de fa anys, els nens juguen a pilota fent ser-vir les portes dels garatges i locals com a porteries. S’han fet diverses queixes, i per part de l’ajuntament no s’ha fet res. Què hem de fer?

L M X J V S D

1

2 3 4 5 6 7 8

9 10 11 12 13 14 15

16 17 18 19 20 21 22

23 24 25 26 27 28

Page 5: Revista de Viladecans - Març de 2015

Març 2015 VILADECANS

5

El president de la Diputació visita l’ermita de SalesEl president de la Diputació, Salvador Esteve, va visitar amb l’alcalde l’ermita romànica de Santa Maria de Sales, l’edifici històric local més antic, situat al costat del Cementiri. Diputació i Ajuntamentimpulsen la restauració de l’edifici, on en la darrea actuació s’hi trobaren pintures murals a cavall dels segles XIII i XIV, poc habituals en el patrimoni artístic català. Malgrat les capes de pintures que, durant segles, les van anar tapant, la descoberta es féu amb fotografies ultraviolades.En aquesta darrera actuació també es va fer la consolidació de la façana nord, malmesa per humitats i cimentació escasa, i de l’interior de la nau, on es féu la troba-lla de les pintures, resguardades ara per a la restauració futura. En l’anterior actuació s’havien trobat restes d’una vil·la romana a l’exterior i s’havien recuperat de la coberta i del mur sud .La Diputació ha mostrat sempre la voluntat de col·laborar amb l’Ajuntament per tirar endavant els propers anys una segona fase de recuperació de les pintures, la restauració final de l’ermita i la realització d’un centre d’interpretació històrica del romànic que contribueix a potenciar el turisme de qualitat a la nostra ciutat.

Escola Can Palmer

VISITES ESCOLARS A L’AJUNTAMENT

Col· legi Santo Tomás

Escola Can Palmer

CONSULTEU TOTES LES PREGUNTES QUE ES VAN FER AL XAT AL WEB WILADECANS.CAT O A TRAVÉS DEL MÒBIL AMB

L’ALCALDEHola Marta, als llocs que hem tingut un problema d’aquestes característiques hem fet una in-tervenció de civisme que ha do-nat bons resultats, encara que s’ha de reoetir periòdicament. Em sorprèn que aquí no l’ha-guem fet. Parlaré amb els res-ponsables del projecte perquè facin una intervenció específica.

PEDRO ¿Cómo es posible que hayan decidido colocar un ‘pipican’ al lado de la guardería de La Mun- tanyeta? La mayoría de padres no estamos de acuerdo. Le agra- decería se lo replantearan.

EL ALCALDEHola Pedro. Hay diversas per-sonas que utilizan los espacios de los antiguos módulos esco-lares con sus perros. La situa-ción es problemática porque esos espacios no están acondi-cionados y se ha acordado con ellos delimitar un espacio que no colinda directamente con el centro educativo como zona de recreo. Para garantizar que no perjudique a éste, el conce-jal responsable y los servicios municipales de educación, tie-nen intención de hablarlo con las familias para, entre todos, poder encontrar una solución adecuada.

JORDIVivo en la Calle Marià Sanjuán y desde hace tiempo tenemos caí-das de la luz. Nos dicen desde la compañía que no es problema su-yo. ¿Como se podría solucionar?

L’ALCALDEHola Jordi, es un problema que, ya ha ocurrido otras ocasiones , yse descartó cualquier interfe-rencia en las líneas de servicio público, ya que son redes sepa-radas del suministro a viviendas. Entonces ya apoyamos a los ve-cinos para buscar una solución. Hablaremos de nuevo con los representes vecinles y contigo para apoyar otra reclamación.

Page 6: Revista de Viladecans - Març de 2015

actualitatNúm. 222

VIDA CIUTADANA 16

6

EMPRESA I OCUPACIÓ 10

EDUCACIÓ 12

MEDI AMBIENT 15

ESPORTS 19

Ciutat

CIUTAT 6

Actualitat en números

viladecanencs formen part d’alguna associació de qualsevol tipus, dins o fora del nostre municipi.

23.165

entitats hi havia a Viladecans quan va començar l’any 2015, set d’elles creades el 2014.

195

LA PLAZA DE LA CONSTITUCIÓ, NUEVO EPICENTRO DE VIDA SOCIAL

Una fiesta popular sirvió, el 8 de fe-brero, para presentar la remodela-ción de la plaza de la Constitució y el nuevo casal de barrio, realizado gracias a la financiación de la Ley de Barrios y con grandes espacios y salas de reuniones. La celebración festejó, con la participación del ve-cindario y otros ciudadanos que se sumaron, que Viladecans ha gana-do nuevos espacios para la convi-vencia, junto a aparcamientos, vi-viendas protegidas, más áreas de juegos infantiles y el segundo mer-cado municipal, en marcha desde 2014, que amplía y fortalece la ofer-ta comercial que ya daba el conso-lidado eje de la calle Doctor Reig.

Según el alcalde Carles Ruiz, que participó en la presentación

Transformación. Una concurrida fiesta dió por inaugurada la renovación del corazón del barrio más poblado, la Montserratina

con concejales y representantes de entidades de Montserratina, “a pesar de la crisis, teníamos que continuar con las reformas en los barrios, no podíamos parar un pro-ceso trabajado con los vecinos; por eso hemos hecho este esfuerzo”.

Desde que se iniciaron las obras a finales de abril de 2013, la plaza ha cambiado de fisonomía y espíritu para convertirse en un nuevo cen-tro neurálgico de la vida ciudada-na dentro del barrio y un punto de encuentro para todos. La actuación ha mejorado el espacio público y ha modernizado equipamientos y ser-vicios, como el supermercado, pa-ra dinamizar la actividad comercial de la zona, y el nuevo casal, mayor

y más adecuado. También se cuen-ta ahora con un aparcamiento sub-terráneo para las necesidades de un barrio con alta densidad de vivien-das y pocos parquings privados.

INVERSIÓN PÚBLICO-PRIVADALa nueva plaza ha acabado con los rincones que propiciaban la su- ciedad y la inseguridad para con- vertirse en un espacio para ser vivi- do y disfrutado e incrementa la zona para peatones. La actuación ha te-nido un coste para el Ayuntamien- to de 1,3 millones, el 6 % del total, pues la principal inversión ha sido de la promotora Cel Urbà, y se han obtenido subvenciones de adminis- traciones como Generalitat, Área Metropolitana y Diputación. El cos-te total ha sido de 22 millones.

El Casal Barri de Montserratina amplía el espacio destinado a veci- nos y entidades, y acoge instalacio- nes y servicios para toda la ciudad.

Casal Barri de MontserratinaTeléfono: 93 647 03 62Horarios: L-V, de 9 a 14 y de 16 a 22 h. / S, de 10 a 13 y de 16 a 22 h. / D, de 10 a 13 h.

d’entitats són culturals, igual que les esportives. Són les més comunes.

22 %

de persones formen part d’una AMPA; i el 23 %, d’una associació veïnal.

26 %

La inauguración de los nuevos espacios públicos conto con una gran participación de la ciudadanía, que no se quiso perder la fiesta.

Usuarios del Casal Barri de Montserratina. disfrutando de diferentes actividades

Page 7: Revista de Viladecans - Març de 2015

Març 2015 VILADECANS

57

facebook.com/ajuntamentdeviladecans

/ 1 /Plaza para el ocio:juegos, petanca... l Está a un solo ni-

vel, por lo que es más accesible y más diáfana, sin los

rincones que tenía el antiguo diseño.

l Con una veintena de bancos, dos áreas de juegos infantiles,

mesa de ping-pong, una zona de tierra para la petanca, (y no un pipi-can, co-mo algunos creen) y un escenario.

/ 2 / Servicios de ciudad en el Casal de Barril Concejalía del Distrito II, para

contactar con refe-rentes municipales.

l Servicio Municipal de Mediación, para gestionar desacuer-dos entre el vecinda- rio de Viladecans.

l Oficina del Plan de Barrios, para conocer las acciones ligadas

a la Llei de Barris.l Sala polivalente, para actos.

/ 3 /El casal, sede de tres entidadesl La Associació de

Balls de Saló de Viladecans, la asociación vecinal

de Montserratina- Manso Ratés i el Agrupament

Escolta l’Espiga tienen su sede en el nuevo centro cívico, con espacios adecuados

para desarrollar sus actividades

sociales y cívicas.

UN REFERENTE DE LA VIDA CIUDADANA

/ 4 /Espacio para las personas mayoresl El Casal de Barri

Montserratina aloja el Casal de

la Gent Gran del distrito, con cerca de 400 metros cuadrados.l Se prestan servicios

como los Àpats en companyia, donde

comen juntas las personas mayores para no hacerlo so-las en casa, y el ser-vicio de peluquería.

/ 5 /Equipamientoscomercialesl El Mercat Munici-

pal de la Consti-tució, inaugurado en verano junto al supermercado que complementa su oferta, pretende alargar el eje

comercial del Barri Antic y el Eixample.

l En la plaza, al mismo nivel del

centre cívico, hay también nuevos

locales comerciales.

/ 6 /Aparcamiento subterráneol Aparcamiento de titularidad municipal que tiene

85 plazas de compra y de alquiler que suponen una mejo-ra en un barrio

densamente poblado y con

muchos edificios sin parking.

l Aparcamiento de propiedad del

supermercado, con plazas para clientes.

La inauguración de los nuevos espacios públicos conto con una gran participación de la ciudadanía, que no se quiso perder la fiesta.

Page 8: Revista de Viladecans - Març de 2015

7 8

CiutatActualitat

La innovació fa més eficient la millora del servei de neteja i recollida de residusNeteja viària. L’Ajuntament està immers en un pla de substitució de vehicles per altres de gas, que compartiran informació a través de sensors i GPS amb uns contenidors també renovats

L’alcalde Carles Ruiz va presentar el 18 de febrer les millores en el sis- tema al nou edifici de serveis Vila- decans Manteniment i Logística.

El Govern Municipal referma la seva aposta perquè la combinació entre uns bons serveis de neteja i de recollida de residus i una cor- recta conscienciació ciutadana sumin per obtenir una ciutat més neta. Aquesta és la idea que va transmetre l’alcalde Carles Ruiz, qui, acompanyat del tinent d’alcal-de d’Espai Públic, Joaquín Guerre-ro, va donar a conèixer les millo-res que s’estan impulsant al servei i la campanya de conscienciació ciutadana que s’hi fa en paral·lel.

NOU EDIFICI DE SERVEISHo van fer al nou edifici de serveis municipals Viladecans Manteniment i Logistica, a l’avinguda del Progrès, que, des de fa uns mesos, aplega en un mateix espai la plantilla i la ma-quinària utilizada per al mante- niment i millora de la ciutat: les brigades d’obres, d’electricitat, de neteja i de recollida de residus. Ai-xí, es fa una gestió més eficient.

VEHICLES AMB GAS COMPRIMITL’Ajuntament ha canviat en els darrers mesos diversos aspectes del sistema de recollida –itineraris, tipologia de contenidors, freqüèn-cia o metodologia de recollida de residus específics (poda i mobles)– i s’ha apostat per la innovació, ja que la majoria de vehicles utilit-zen gas natural comprimit. Més barat que els combustibles tradi-cionals i millor per al medi am-bient, ja que redueix un 30 % les emissions de diòxid de carboni, principal gas d’efecte hivernacle,

i en un 95% les de partícules.La renovació, realitzada per

l’empresa concessionària del ser-vei, Urbaser, afecta 31 vehicles, en-tre màquines escombradores, ca-mions derecollida o cotxes d’ins- pecció. Les màquines són menys sorolloses i les escombradores utilitzen amb aigua no potable a pressió i poden arribar a doblar les prestacions.

Contenidors i vehicles incorpo-ren un sistema tecnològic a través de sensors, radiofreqüència i GPS, així com un sistema de pesatge en el moment de la recollida, que per-meten tenir un millor control per dissenyar actuacions per reforçar les necessitats detectades.

ARA, VILADECANS MÉS NETPer potenciar encara més la visibi-lització d’aquestes millores tècni-ques, l’Ajuntment ha impulsat des del febrer una campanya de sensi-bilització sota el nom ‘Ara Vilade-cans Més Net’ i ha editat una guia de bones pràctiques, que es pot demanar a Viladecans Informa-

La presnetació de la nova flota de vehicles va tenir lloc al nou edifici Viladecans Manteniment i Logistica.

ció, i un joc infantil, que s’ha repar- tit a escoles. A més s’han fet accions de concienciació pel carrer.

A més, dos dels treballadors del servei de neteja, el Javi i la Llola, són protagonistes de dos vídeos on expliquen la seva feina i com podem ajudar-los a que llueixi.

La renovació de la flota s’acompanya d’una campanya de sensibilització social

MIRA ELS VIDEOS DEL JAVI I LA LOLA AMB

Coneix més a www.viladecans.cat

+ SOSTENIBLES

L’estació de gas natural comprimit ubicada a Viladecans Manteniment i Logística també podrà ser usada per la ciutadania perquè compta amb un surtidor a l’exterior que permet el repostatge a qualsevol vehicle. Es tracta de la primera estació d’aquest tipus a la ciutat. Això sí, ja n’hi ha dos punts de repostatge per a vehicles elèctrics: a l’aparcament municipal de Ponent i al nou supermercat Aldi.

Primera estació de repostatge de gas

Segueix el hastag #Viladecansmesnet

Page 9: Revista de Viladecans - Març de 2015

Març 2015 VILADECANS

9

Amplia la informació sobre la gestió del govern municipal els darrers quatre anys a www.tuetsviladecans.cat

Culminar el Camí del Mar, pendent

El Ple insta a la Generalitat a fer els projectes pendents

Inversions

La primera sessió ordinària del 2015 del Ple Municipal va reclamar a la Generalitat de Catalunya que enguany comenci a complir vuit serveis i infraestructures a què s’havia compromès. La moció es

de les escoles bressols municipals, financiï el centre maternoinfan-til, garanteixi econòmicament la cobertura de places públiques de residència i creï pisos tutelats per a discapacitats, a més de millorar les freqüències del servei de tren.

També es va instar a redactar el pla d’ampliació de l’Hospital i els de construcció de l’Escola Mediter-rània i el cinquè institut, així com l’emissari submarí per a les aigües pluvials de la depuradora.

va aprovar per unanimitat de tots els regidors i regidores.

ACCIONS SOCIALS I URBANÍSTIQUESEl Ple Muncipal va reclamar-li que faci front al finançament d’un terç

El recentment estrenat Casal de Barri Montserratina acollirà l’11 de març una Audiència Pública en què el Govern Municipal presen- tarà el balanç de la seva gestió des del 2011. Serà a les sis de la tarda i és oberta a tota la ciutadania, que rebrà de primera mà la informa-ció i podrà resoldre aquells dub-tes que tingui en relació a la gestió de l’Ajuntament des de les darre-res eleccions municipals.

Els espais amb prioritat per als via- nants segueixen creixent al Barri Antic. Ja es pot gaudir de la remo-delació del carrer del Pare Artigas, entre els carrers del Sol i de la Ma-re de Déu de Sales, i del passat-ge Estret. Després de quatre me-sos d’obres, s’han ampliat les vore-res i s’ha fet el carrer en un metaix nivell per facilitar el pas dels via-nants. L’actuació ha costat 471.200 euros, que ha pagat la Diputació.

TRANSPARÈNCIA

El Govern Municipal fa balanç dels quatre anys

OBRES

El carrer del Pare Artigas llueix la seva renovació

Page 10: Revista de Viladecans - Març de 2015

1810

Actualitat Empresa i Ocupació

Asesoramiento. El Ayuntamiento centraliza todos los trámites y recursos en un único espacio

El Ayuntamiento presta ya todos los servicios destinados a la gente emprendedora y de empresa de la ciudad en Can Calderon.

Desde este mes de marzo, la ciudad reúne en Viladecans Atenció a les Empreses los servicios de informa-ción, tramitación, asesoramiento y acompañamiento empresarial.

De esta manera, se cierra el cír-culo de un servicio de atención in-tegral cuyas bases se empezaron a poner con la creación del Centro de Promoción Económica y Servicios a las Empresas Can Calderon y que se ha acercado cada vez más a la empresa a través de la iniciativa Viladecans&Co. Ésta promueve una relación más intensa entre la ciudad y el mundo empresarial en beneficio mútuo.

FAVORECER LAS GESTIONESLa ciudad agrupa todos los servi-cios para crear sinergias entre ellos y hacer más fáciles las gestiones. Viladecans Atenció a les Empreses busca ser un servicio próximo, ac-cesible y ágil tanto para los empren-

dedores como para las empresas, para facilitarles crear y hacer cre-cer los negocios.

De esta manera, Viladecans Atenció a les Empreses ofrece infor-mación y realización de trámites, como la puesta en marcha de una empresa y las licencias municipa-

Viladecans Atenció a les Empreses

Edificio Can Calderon (c. Andorra, 64)Horario: de lu. a vi., de 9 a 13.30h, y martes y jueves, de 16.30 a 18.30 h.Teléfono: 93 635 29 96Correo electrónico:[email protected]

El servicio Viladecans Atenció a les Empreses facilita crear y hacer crecer los negocios

El alcalde y los empresarios locales

Apoyo a la financiación de nuevas ideasAcompañamiento

Las empresas viladecanenses STP Group, Mannol, Fructusweb y Viladesign Engineering participa-ron con el alcalde Carles Ruiz en el primer encuentro de ciudada-des catalanas de la red Innpulso, que reúne los municipios recono-cidos en 2014 por el Gobierno es-tatal como Ciudades de Ciencia e Innovación.

El encuentro se celebró el 5 de febrero en el Leitat Technolo-gical Center de Terrassa con el ob-jetivo de ayudar a empresas inte-resadas en encontrar financiación para nuevas iniciativas. Leitat se ofreció a acompañar a estas em-presas hasta encontrar financia-ción y el Ministerio de Economía y Competitividad explicó todas las

líneas de apoyo e instrumentos de ayuda para las pymes.

REACTIVACIÓN ECONÓMICALa jornada también sirvió para reivindicar el papel de las ciuda-des como dinamizadoras de la re-activación económica, apostando por el trabajo en red y la colabo-ración público-privada.

El servicio Viladecans Atenció a les Empreses se ubica en Can Calderon

les requeridas, entre otros. Tam-bién pretende ser un referente pa-ra las empresas en la búsqueda de personal o en la formación de su plantilla, así como de los propios gestores del negocio, en ámbitos como, por ejemplo, cooperación, liderazgo, innovación, internacio-nalización y responsabilidad so-cial corporativa.

Page 11: Revista de Viladecans - Març de 2015

619

Març 2015 VILADECANS

611

Centre Permanent PREUS DES DE

1.447€

Centre De Dia PREUS DES DE

550€

"PRESTACIÓ ECONÒMICA VINCULADA AL NOSTRE

CENTRE"

www.albarrosa.com

EL TEU BENESTAR ÉS EL NOSTRE COMPROMÍS

Nuevo Plan de Empleo Municipal Retorno del Aula ObertaContratación Formación

El Ayuntamiento puso en marcha a finales de febrero, con la colabo-ración de la Diputación, un nuevo Plan de Empleo que ha permiti-do la contratación laboral duran-te cuatro meses de un colectivo de once personas en situación de desempleo con especiales di-ficultades, en especial parados de

El servicio municipal ‘Aula Ober-ta’ vuelve al centro municipal Can Calderon. Desde este mes, se rea- nuda esta acción para el auto- aprendizaje de ofimática y nue-vas tecnologías con el fin de me-jorar las competencias laborales.

En total, 60 personas desem-pleadas de Viladecans participa-

larga duración y personas que no perciben prestación por desem-pleo por haber sido autónomas.

Las contrataciones –dos ofi- ciales y nueve peones de mante- nimiento para apoyar a la Brigada Municipal– permiten incremen-tar la experiencia profesional, al tiempo que cobrar un sueldo.

rán en esta edición de la forma-ción. Para futuras ediciones se puede consultar en el 93 635 18 04.

COMPETENCIAS EN OFIMÁTICAEl servicio ofrece conocimientos sobre introducción a la informá-tica, Word, Excel, Access, Power-Point e Internet.

Page 12: Revista de Viladecans - Març de 2015

7 12

Actualitat Educació

Presentación del programa

Alumnos de la escuela Montserratina

La cultura emprendedora crece más

Nuevo intercambio de experiencias

Valores

Innovación

Este curso ya son tres los centros que participan en el proyecto mu-nicipal ‘Cultura emprendedora en la escuela’. A las ya experimenta-das escuelas Montserratina y Can Palmer se suma el centro Enxane-ta, con la cooperativa Enxaclub y con Montse Macian, de Farmacia Macian, como madrina. A través de este trabajo se pretende acer-car a los niños y niñas de quinto de primaria a la realidad laboral po-

Más de un centenar de personas participaron el 31 de enero en la cuarta edición de la Jornada de Prácticas de Innovación Educati-va de Viladecans en Can Calderon. Hasta 14 experiencias innovadoras se presentaron en esta edición que, como novedad, “salió de la escue-la” con el objetivo de compartir co-nocimientos con otros agentes im-

niendo en práctica valores de em-prendimiento y creatividad.

TRES PADRINOS EMPRESARIOS Presentada el 18 de febrero en la escuela Enxaneta, esta tercera edición del proyecto, impulsado por la Diputación de Barcelona con la colaboración del Ayunta-miento, completa su lista de par-ticipantes con otras cuatro coope-rativas. Por un lado, el Equip Verd

plicados en el éxito educativo en la ciudad: familias, empresas, entida-des y toda la ciudadanía.

Por ello, los ponentes no fueron sólo docentes, sino también vila-decanenses del mundo empre- sarial, de las AMPA o participantes de proyectos como las parejas di-gitales AWI.NET, el uso de las ta-blets en la escuela Montserratina

y Coopevi de la escuela Montse-rratina, con el padrino Jordi Bor-das, del Forn Santacreu, que repi-te, y de otra parte, Los Potatoes y Los Mosqueteros de Can Palmer, con el amadrinamiento de Tere-sa Carretero, de Joquer Tapicerías, que se ha incorporado a la inicia-tiva también este curso.

El resultado del trabajo de las cooperativas escolares se podrá ver en la Fira de Sant Isidre.

y la utilización del currículum bi-modal en la escuela Doctor Trueta.

REFERENTES A NIVEL ESTATALLa jornada se hizo tras el encuen-tro de la Red ‘Innovación educa-tiva para la mejora del éxito edu-cativo’, que coordina Viladecans dentro de la Red Española de Ciu-dades Educativas (RECE).

Mira vídeos sobre las noticias de esta página con

Page 13: Revista de Viladecans - Març de 2015

Març 2015 VILADECANS

613

Consulta los criterios de inscripción y descarga la Guía de Educación de Viladecans a través de viladecans.cat

Un instituto de referencia para cada escolarMatrícula. Se estrena un modelo de vinculación de los centros de primaria a los de secundaria

A partir de ahora, los alumnos procedentes de los centros adscri- tos tienen preferencia sobre los que provienen de otros centros.

Las familias cuyos hijos e hijas ac-ceden en septiembre a P3 o a la ESO deben realizar la preinscripción del 10 al 17 de marzo en el centro escogido en primera opción o en Viladecans Informació.

La principal novedad este año es un nuevo criterio de vinculación entre los centros de primaria y los de secundaria. Así, tendrá prioridad para entrar en un instituto el alum- nado que provenga de las escuelas o colegios adscritos a dicho centro.

PARA LA MEJORA DEL RENDIMIENTOLa medida pretende equilibrar la oferta y potenciar el trabajo en red entre los centros de ambos nive-les con la finalidad de mejorar el rendimiento educativo.

En el caso del alumnado que ac-cede por primera vez a la escuela, a P3, la ordenación de las solicitu-

La preinscripción para P3 y Primero de ESO, del 10 al 17 de febrero

des se regirá por los criterios de prioridad marcados por la Gene-ralitat de Catalunya, con la singu-laridad de que en Viladecans, des-de 2013, toda la ciudad funciona a modo de zona única de influencia.

Ésta busca garantizar una ma-yor posibilidad de los padres de escoger la escuela para sus hijos e hijas y eliminar los desequilibrios de natalidad según los barrios.

l Escuela Can PalmerEl alumnado tendrá prioridad paraacceder al Institut Josep Mestres

l Escuela Doctor Truetal Escuela Pau CasalsEl alumnado tendrá prioridad paraacceder al Institut de Sales

l Escuela Marta Matal Escuela EnxanetaEl alumnado tendrá prioridad paraacceder al Institut de Viladecans

l Escuela El Garroferl Escuela Montserratinal Colegio Santo TomásEl alumnado tendrá prioridad paraacceder al Institut Miramar

l Escuela Àngela Rocal Escuela Germans Amat Targal Escuela Miquel Martí i Poll Escuela MediterràniaEl alumnado tendrá prioridad paraacceder al Institut Torre-roja

ADSCRIPCIÓN

Menos P3; más ESO

El descenso de nacimientos hará que se reduzcan los grupos de P3, mientras que los de 1º de ESO crecen porque hay más escolares que pa-san a secundaria. Ayuntamiento y Generalitat han acordado la medi-da con la premisa de garantizar la continuidad de todos los centros.

Page 14: Revista de Viladecans - Març de 2015

7 14

Page 15: Revista de Viladecans - Març de 2015

615

Actualitat Medi Ambient

La riera, després de ser netejada

Adequació de la riera de Sant ClimentRecuperació ambiental

L’Ajuntament ha desbrossat la ve-getació i ha netejat de residus el tram de la riera de Sant Climent entre l’avinguda de la Fraternitat i el límit del terme municipal. Ai-xí, s’ha recuperat el valor ambien-tal d’un espai que fa de frontera del nucli urbà amb la muntanya i que és freqüentat per l’ús ciutadà.

L’actuació l’han dut a terme setpersones contractades per l’Ajuntament, a través d’un Pla d’Ocupació per a aturats, per rea-litzar tasques forestals.

PROHIBIT ABOCAR RESIDUSA la riera s’han recollit més de 1.200 kilos d’escombraries i resi-

dus, com runes de construcció, pneumàtics o electrodomèstics. L’equivalent als residus generats per 800 persones en un dia.

La ciutadania pot portar de for-ma gratuïta els residus a la Deixalle- ria Municipal. L’abocament al medi natural és il·legal i pot comportar multes superiors als 120 euros.

En els darrers tres anys, l’Ajunta-ment ha impulsat la col·laboració ciutadana per a la cura dels bos-cos del nostre terme municipal.

Gairebé un centenar de vila-decanencs –la meitat, infants– es van animar a participar en la primera ‘Diada de l’apadrinament de la nostra muntanya’, organitzada per l’Ajuntament el 21 de febrer durant tot el matí.

La cita volia servir per retre un reconeixement a totes aque-lles persones i entitats que s’han implicat els darrers anys en acci-ons de voluntariat i acords d’apa-drinament per millorar la biodi-versitat de la muntanya i fer-se coresponsables de la cura dels espais forestals.

RECONEIXEMENTS CIUTADANSLa jornada es va obrir amb una ca-minada popular de més d’un qui-lòmetre des de l’accés al parc fo-restal del Mas Ratés del carrer de Salamanca fins a la tradicional i coneguda font de Can Preses, pas-sant pel torrent de Can Trius.

A més del passeig muntanyenc, els assistents a la diada van poder gaudir d’e l’observació d’anella-ment d’ocells i un aperitiu popu-lar posterior per restablir-hi ener-

gies després de la caminada. També va tenir lloc el lliura-

ment de diplomes commemora-tius a les entitats i persones que han ajudat a tenir cura dels bos-

Els participants es van aplegar a la font de Can Preses per rebre el reconeixement municipal

El picot garser petit s’observa a ViladecansÉs l’ocell picot més petit d’Europa –poc més gran que un pardal–, un ocell sedentari, que no migra, i escàs a Catalunya. A finals de l’any passat, el picot garser petit es va començar a observar a les pinedes del delta del Llobregat, on és possible que es reprodueixi.El seu hàbitat són els boscos de ribera, amb abundància de fusta en descomposició. S’alimenta d’insectes i larves que troba als

troncs. Després de fer un niu fo-radant un tronc mort, posen en-tre quatre i sis ous que incuben tant el mascle com la femella; i després, durant tres setmanes, els alimenten. Aquest ocell és un bon indicador de la salut de les mas-ses forestals. Les principals ame-naces són la pèrdua d’hàbitat per la desaparició de boscos, la tala forestal d’arbres madurs i l’eli-minació de les branques mortes.

Orgullosos padrins de la nostra muntanyaBiodiversitat. Prop d’un centenar de persones van participar a la diada de l’apadrinament forestal

cos: les associacions de veïns Al-barrosa i Parc de la Torre Roja, les escoles públiques Doctor Trueta i Germans Amat Targa, el Cen-tre Obert Montserratina, Inicia-

tiva per Catalunya i l’Associació La Pau, i també, a títol particular, Manuel Aguilar, Valeriana Gon-zález, Inocencio Nieto i Antonio Algarín.

Femella de picot garser petit

La riera, després de ser netejada

Mira el video de la diada amb Març 2015 VILADECANS

Page 16: Revista de Viladecans - Març de 2015

7 16

Actualitat

A Viladecanscada dia és de març

DonesViladecansPrograma d’Igualtatde Gènere Viladecans

DonesViladecansDonesViladecansDonesViladecansDonesViladecansDonesViladecansDonesViladecansDonesViladecansPrograma d’IgualtatPrograma d’IgualtatPrograma d’IgualtatPrograma d’IgualtatPrograma d’IgualtatPrograma d’IgualtatPrograma d’IgualtatPrograma d’Igualtat

Inauguració de l'exposició 'DONES D'EMPRESA'Dijous 5 de març, a les 19 h, al Museu de Viladecans - Ca n’Amat Ho organitza: Museu de Viladecans (MUVA).

Presentació del llibre 'NON STOP! ESPORTISTA, BOMBERA I MARE', D’EMMA ROCADivendres 6 de març, a les 19 h, al Museu de Viladecans -Ca n’AmatHo organitza: Base Castelló Esports.

CINEFÒRUM I BERENAR COL·LABORATIUDissabte 7 de març, a les 17h, al Casal de l’Alba-Rosa Ho organitza: Associació de Veïns d’Alba-Rosa.

Teatre: 'NADIA'Diumenge 8 de març, a les 19 h, a Atrium ViladecansPreu: 10 euros (50 % de descompte per a participants en alguna activitat amb inscripció).Ho organitza: Atrium Viladecans.

Presentació del llibre 'LOS ABRAZOS DE LOS GIRASOLES'Dimecres 11 de març, a les 18.30 h, a la Biblioteca de ViladecansHo organitza: Biblioteca de Viladecans.

Conferència: 'LES DONES EMPRESÀRIES D’ABANS’Dimarts 17 de març, a les 18.30 h, Museu de Viladecans - Ca n’Amat Ho organitza : Museu de Viladecans (MUVA).

4t PARTIT DE BÀSQUET PER LA IGUALTATDivendres 20 de març, a les 17.30 h, a Atrium ViladecansHo organitza: Club Bàsquet Femení Viladecans.

Presentació del llibre 'ELS CONTRABANDISTES DE LA LLIBERTAT'Dimarts 24 de març, a les 18 h, a l'Ateneu d'Entitats Pablo PicassoHo organitza: Associació de Dones Segle XXI.

Vine!Vine!

cada diacada diacada diacada diacada diacada diacada diacada diacada diacada dia ésésés dededede mamamamamarrççç

CINEFÒRUM I BERENAR CINEFÒRUM I BERENAR CINEFÒRUM I BERENAR CINEFÒRUM I BERENAR CINEFÒRUM I BERENAR CINEFÒRUM I BERENAR CINEFÒRUM I BERENAR CINEFÒRUM I BERENAR CINEFÒRUM I BERENAR CINEFÒRUM I BERENAR CINEFÒRUM I BERENAR CINEFÒRUM I BERENAR CINEFÒRUM I BERENAR CINEFÒRUM I BERENAR CINEFÒRUM I BERENAR CINEFÒRUM I BERENAR COL·LABORATIUCOL·LABORATIUCOL·LABORATIUCOL·LABORATIUCOL·LABORATIUCOL·LABORATIU

Conferència: 'LES DONES Conferència: 'LES DONES Conferència: 'LES DONES Conferència: 'LES DONES Conferència: 'LES DONES Conferència: 'LES DONES Conferència: 'LES DONES Conferència: 'LES DONES EMPRESÀRIES D’ABANS’EMPRESÀRIES D’ABANS’EMPRESÀRIES D’ABANS’EMPRESÀRIES D’ABANS’EMPRESÀRIES D’ABANS’EMPRESÀRIES D’ABANS’EMPRESÀRIES D’ABANS’EMPRESÀRIES D’ABANS’EMPRESÀRIES D’ABANS’EMPRESÀRIES D’ABANS’EMPRESÀRIES D’ABANS’EMPRESÀRIES D’ABANS’EMPRESÀRIES D’ABANS’EMPRESÀRIES D’ABANS’EMPRESÀRIES D’ABANS’EMPRESÀRIES D’ABANS’Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!Vine!

Xerrada: 'LA MALETA DE LITERATURA INFANTIL NO SEXISTA'Dimecres 4 de març, a les 15 h, a l’Escola Àngela RocaPresentació d’una eina de suport coeducatiu que contribueix a facilitar la tasca educativa basada en valors d’igualtat i equitat.Gratuït. Places limitades. Cal inscripció*.Ho organitza: Ajuntament.

1a CURSA DE LES DONES DE VILADECANS 'RUNNERING GIRLS'Diumenge 8 de març, a les 10 h, sortida del davant d'Atrium ViladecansCursa de 5 quilòmetres. Preu: 10-12 euros. Inscripcions a

www.runneringlife.com. Més informació a Base Castelló Esports (c. Sol, 12; tel. 93 658 30 09).Ho organitzen: Base Castelló Esports, Atrium Viladecans i Ajuntament.

Teatre amateur: 'CON LA PATA QUEBRADA'Diumenge 8 de març, a les 18 h, a la Sala Petita d’Atrium ViladecansRecullir entrades a la Torre del Baró.Cal inscripció*. Ho organitza: Ajuntament amb la col·laboració del Pla de Barris de la Montserratina.

Taller: 'DIARI CREATIU PER A DONES'Els divendres, del 13 de març al 15 de maig, de 17 a 19 h, al Casal de Barri Montserratina Taller per desenvolupar la creativitat i entrar en contacte amb el més profund d’una

mateixa. A càrrec de Mónica Cano. Places limitades. Cal inscripció*.Ho organitza: Ajuntament.

Taller: 'RELAXACIÓ I BENESTAR PER A DONES'Els dimecres, de l’11 de març al 6 de maig, de 17 a 18.30 h, a la Masia de Can PalmerA través del treball corporal aprendrem a abordar les situacions quotidianes i relativitzar les dificultats per convertir-les en oportunitats d’aprenentatge. A càrrec de Francisca Plaza.Gratuït. Places limitades. Cal inscripció*.Ho organitza: Ajuntament.

* Inscripcions a l’adreça electrònica [email protected] o al telèfon 936 373 322

Apunta t’hi!Apunta t’hi! L’Ajuntament, a través de la Fun- dació Ciutat de Viladecans, en-ceta aquest mes de març els pri- mers tallers als casals de gent gran sobre l’ús de smartphones (telèfons intel·ligents) per pro-moure l’autonomia i la inclu-sió digital d’aquest col·lectiu. Els tallers són oberts a tothom i les persones interessades po-den inscriure’s al 93 647 00 55.

El Club Pàdel Viladecans va or-ganitzar del 6 al 8 de febrer un torneig solidari, que va comp-tar amb més de 300 partici-pants i va recaptar 4.000 euros per destinar-los a l’associació de lluita contra el càncer infan-til AFANOC. Era la primera ve-gada que la nova entitat orga-nitzava el torneig, juntament amb l’Associació Pàdel Picotas i el suport d’empreses locals.

Del 4 al 8 de febrer, l’Ajunta- ment va activar el programa que coordina diferents servis municipals per facilitar a la gent sense sostre un espai on dor-mir a resguard de les gèlides temperatures. Així, es va habili- tar una instal·lació i dues de les persones contactades van ac-ceptar l’oferiment, i van rebre també brou i cafè calents.

INCLUSIÓ DIGITAL

La gent gran aprèn a fer servir smartphones

SOLIDARITAT

4.000 euros contra el càncer infantil

ATENCIÓ SOCIAL

‘Operació Fred’ per les baixes temperatures

Page 17: Revista de Viladecans - Març de 2015

617

Març 2015 VILADECANS

Creació de la Taula contra els Desnonaments de Viladecans fa dos anys

Nou pas contra la pobresa energèticaAuditories en llars

La coordinació de les actuacions entre administracions i entitats socials a través de la Taula contra els Desnonaments de Viladecans ha permès prevenir o evitar en dos anys que un centenar de famílies es quedessin sense sostre.

La mediació iniciada per Cáritas i posteriorment assumida pel Servei d’Intermediació del Deute Hipote-cari -impulsat per l’Ajuntament, el col·legi d’ advocats i la Diputació-, ha estat clau per negociar amb les enti- tats financeres amb el fi de reestruc- turar el deute (modificant condicions i clàusules ‘sòl’ o assolint quitances) o per aconseguir la dació en pagament, amb resultat positiu en 48 casos.

BORSA DE LLOGUER SOCIALPer altra banda, la creació de la borsa de lloguer social –coordinada per la Generalitat amb el suport de la Fundació Foment de l’Habitatge

Creix el suport de l’Ajuntament a les famílies amb dificultats per pagar les factures dels subminis-traments de la llar. Durant el mes de març es visitaran 15 domicilis per mirar de reduir la despesa i millorar el confort de l’habitatge.

Les visites ajudaran a les famí-lies a passar a l’acció, tot oferint suport per realitzar actuacions de baix cost, millorant l’ús que en fan de les seves instal·lacions

i optimitzant les condicions dels contractes de subministraments.

REFORÇ A D’ALTRES MESURES Aquesta nova actuació és la darrera de les que l’Ajuntament ha posat en marxa en els dos últims anys per lluitar contra la pobresa ener-gètica a la ciutat. De fet, sorgeix de les necessitats detectades en les accions que ja es fan, com l’as-sessorament per a la sol·licitud de

de Cáritas– ha proporcionat vi-venda a preu assequible a 31 fa-mílies desnonades o que no po-dien pagar la hipoteca o el lloguer.

Actualment hi ha més de mig centenars de famílies en llista d’es-pera per tenir un lloguer social i es per això que l’Ajuntament redueix l’IBI un 75 % i dóna garanties als pro- pietaris de pisos buits que cedeixin pisos a la borsa de lloguer social, a banda del lloguer que reben.

les tarifacions socials de l’electri-citat i l’aigua; els ajuts econòmics que s’ofereixen, juntament amb entitats socials, a famílies en risc de tall de subministrament, i les me-diacions que es fan amb les com-panyies que ja han tallat el servei .

El desembre, el Ple Municipal ja va instar a la Generalitat i a l’Estat a fer una regulació que empari les llars sota l’amenaça que se’ls privi dels subministraments. Actuació amb 15 famílies desfavorides

La Taula contra els desnonaments, creada el març del 2013, ha per-mès unir esforços per evitar que la gent es quedi sense habitatge.

El treball en xarxa d’administracions i entitats ha estat el motor d’actuació

Vida ciutadana

“Seguirem pressionant als bancs perquè cedeixin els pisos buits i, si no s’hi avenen, recor-rerem a les sancions per evitar la injustícia de que hi hagi perso-nes sense pisos i pisos sense per-sones”, explica la regidora de Ser-veis Socials,Idoia Baixench.

TREBALL COORDINATLa coordinació de l’Ajuntament amb les entitats socials que aju-den a les famílies afectades, com la Plataforma d’Afectats per la Hi-poteca, Cárites i Creu Roja, ha per-mès avançar en l’atenció, així com la centralització de tots els serveis municipals a l’Oficina Local d’Ha-bitatge des del 2013.

l 177 famílies han rebut orientació jurídica i acompanyament als bancs per part de dos voluntaris

l 101 famílies s’han inscrit a la Borsa de Lloguer Social

l 31 famílies han obtingut habitatges de lloguer dins o fora del municipi

ELS ÚLTIMS 20 MESOS

La intermediació amb els bancs, la reinserció laboral i el lloguer social, claus

L’Ajuntament ajuda a mantenir el sostre a un centenar de famíliesHabitatge. S’han multiplicat les accions per prevenir els desnonaments

La reinserció laboral de perso-nes en atur que no poden afrontar els pagament de l’habitatge també han ajudat a mantenir el sostre a altres famílies amb l’amenaça de quedar-se sense sostre.

Page 18: Revista de Viladecans - Març de 2015

1818

C A R N A V A L

1r PremiComparses

VAMPIROS VICTORIANOS _ DanceBox

2n PremiComparses

Premi Carrossa Sostenible

VIU LA NATURA _ AMPA Escola Montserratina

Premi Comparsa Sostenible

PAPYRO CHIC_ Associació de Veïns La Unión

3r PremiComparses

1r PremiCarrosses

ELS GUARDIANS DE FOC _ AMPA Escola El Garrofer

UNO PARA TODOS Y TODOS CON EL GOAR _ AMPA Col. Goar

2n PremiCarrosses

3r PremiCarrosses

MARY POPPINS _ AMPA Escola Miquel Martí i Pol

EL REY ESCORPIÓN _ AMPA Col·legi Teide

Actualitat Vida ciutadana

Centenars de persones van sortir al carrer el 14 de febrer per gaudir d’una de les festes més populars arreu del món, el Carnaval.

Una vintena de comparses amb disfresses i carrosses molt treba-llades van protagonitzar la Gran Rua de Carnaval de Viladecans, a la qual un any més es van sumar nombrosos veïns, molts d’ells dis-fressats, tal i com mana la tradició.

El Carnestoltes havia fet la se-va arribada dos dies abans, el Di-jous Gras, amb una festa infantil al parc de Can Xic, i es va quedar a la ciutat fins que Dimecres de Cendra es va fer la seva Crema després de la desfilada a càrrec dels Diables amb proclames satíriques, amb una popular sardinada. Durant aquests dies de festa, també vam tornar a gaudir del tradicional Ball de la Tornaboda, recuperat per una co-lla de viladecanencs.

Mira els vídeos de la celebració al teu mòbil amb

Page 19: Revista de Viladecans - Març de 2015

Març 2015 VILADECANSActualitat Esports

19 619

Usuaris a les pistes de pàdel

Atrium Esports potencia la pràctica del pàdel

Pàdel

El complex esportiu municipal Atrium Esports està immers en un pla de promoció del pàdel per potenciar la pràctica d’aquest es-port de raqueta entre la ciutada-nia viladecanenca.

Després d’encetar cursets d’introducció els darrers mesos i promocions per a l’ús de les pistes, el proper repte és l’or-ganització del 1r Torneig de Pa-del Atrium Viladecans, els di-es 17 i 18 d’abril. La competició donarà cabuda tant als iniciats com als experts. Les inscrip cions ja són obertes, a la recep-ció d’Atrium Esports.

Mentrestant, l’equipament esportiu ofereix durant el mes de març una promoció de 2x1 per als dimarts i els dijous.

El tècnic del primer equip de soft- bol del Club Beisbol Viladecans va ser escollit millor entrenador català del 2014 per la Federació, que també va reconèixer a la seva gala anual els equips del club campions i els jugadors selec-cionats amb Catalunya.

El patinador, del Barcelona Short Track, es va classificar al Trofeu de Trento (Itàlia), per dis- putar la Copa d’Europa de velo- citat sobre gel en categoria jú-nior, en acabar tretzè.

SOFTBOL

Josep Segura, millor entrenador del 2014

PATINATGE SOBRE GEL

Joan Manuel Coria, a la Copa d’Europa

En marxa, Beth Cáceres, campiona en alevins, com el CA Viladecans; Beatriz Pascual, plata, en absolut, i Víctor Cemborain, bronze en in-fantil. Marta Castillejo, campiona promesa amb el Barça. En cros, Carles Castillejo i Judit Pérez Mar-zo, segons en absolut i júnior.

Diumenge 29 de març, la darrera etapa de la Volta Ciclista a Cata-lunya transitarà per l’avinguda de la Generalitat, cap a les tres de la tarda, en el camí del pilot cap a Castelldefels.

ATLETISME

Set podis als Catalansde marxa i de cros

CICLISME

La Volta a Catalunya passa per Viladecans

Page 20: Revista de Viladecans - Març de 2015

19

comunitat

facebook.com/ajuntamentdeviladecanswww.viladecans.cat

Tuitladecans

TUITS AMB EL HASHTAG #CarnavalViladecans

@xcamponbrugada 12 FEB

El rei ja ha arribat...... Viscaaaa !!!! Comença el #CarnavalViladecans #Carnestoltes #CanXic

@mpilarab 14 FEB Love is in the air #carnavalviladecans

@PabloTilo 14 FEB Muy fan de los carnavales de Río, concretamente de los del Río Llobregat. (Viladecans) #carnavalviladecans

@silvia_alegria 15 FEB #carnavalviladecans #friends #rauxa

@AdrianaAriasQ 16 FEB #carnavalviladecans #supercarnaval #viulanatura

EN EL PROPER NÚMERO SEGUIREM EL

HASHTAG #TuetsViladecans

20

Bibliorecomanacions

Llibre de memòries de l’escriptora nordamericana Lillian Hellman, present en molts aconteixements clau en el segle XX.

LILLIAN HELLMANED. FANBOOKS, 2013570 PAG. (92(Hel) Hel)

Una mujer con atributos

El rebost de la memòria

El barri del Poblat Roca es creà a partir de l’any 1958 i uns anys des- prés naixia el de Can Batllori. Els dos barris veïns s’anaren poblant de famílies, la majoria nouvingu-des, que des d’un primer moment van reivindicar davant les autori-tats millors serveis, clavegueram o escoles. En contrast amb aques-ta migradesa de condicions ma-terials, a cavall entre els dos bar-ris, s’hi va construir un edifici mo-dern, trencador: la parròquia de Santa Maria de Sales.

El bisbat de Barcelona va de-cidir construir una parròquia a prop d’un antic bosc de palmeres, el palmer de Can Batllori. I li va en-carregar el projecte a l’arquitecte Robert Kramreiter. Aquest havia arribat des de la seva Viena natal fugint del nazisme, durant la Sego-na Guerra Mundial. Refugiat a Ca-talunya, va seguir projectant, so-bretot, fàbriques i vivendes. Però al seu país ja n’havia fet esglésies i, a través de la seva amistat amb

l’aparellador viladecanenc Rafael Paulo, va portar a aquí la seva crea- ció sorgida del moviment racio-nalista impulsat per una de les fi-gures del segle XX, Le Corbusier.

DE LA COSTA BRAVA, A VILADECANSKramreiter havia projectat l’edi-fici en un primer moment per a una nova urbanització a la locali-tat de Lloret, a la Costa Brava, però el projecte no va fructificar i el va proposar al bisbat. En un primer moment es va pensar fer-la al barri de Sales, però finalment es va op-tar per la zona de confluència de la riera de Palmer amb el camí que donava accés a l’antiga masia de Can Batllori.

La primera pedra del temple es posà el 9 de setembre del 1962, amb l’assistència de l’arquebisbe de Barcelona, Gregorio Modrego. Les obres les dirigí l’arquitecte municipal Pere Marieges. Cinc anys després, el 27 d’agost del 1967, es va inaugurar l’esglèsia, tot i que

DE SANTA MARIA DE SALESL’ESGLÉSIA

L’arquitecte del temple va arribar a Catalunya fugint del nazisme

INFORMACIÓ A CÀRREC DE ARXIU MUNICIPALFOTOGRAFIA AUTORIA DESCONEGUDA, AMVA (FONS PARRÒQUIA DE SANTA MARIA DE SALES)

Processó de Diumenge de Rams a la parròquia de Santa Maria de Sales, a finals de la dècada dels seixanta

A principis dels anys 80, les brutals depuracions del nou règim sorgit de la revolució a l’Iran deixen moltes famílies desamparades.

SAHAR DELIJANIED. SALAMANDRA, 2014284 PAG. (N Del)

Novel·la sobre un nen que canvia tres vegades de nom viatjant per Europa escapant dels fanatismes.

JOANNA GRUDAED. LUMEN, 2014251 PAG. (N Gru)

El niño que sabía hablar el idioma de los perros

A la sombra del árbol violeta

Page 21: Revista de Viladecans - Març de 2015

Març 2015 VILADECANS

21

A CÀRREC DE LA BIBLIOTECA DE VILADECANS

Un assaig que descobreix les propietats saludables i culinàries que amaga el bosc en herbes, flors i fruits silvestres.

MARC ESTÉVEZED. COSSETÀNIA, 2013223 PAG. (58.19 Est)

Deliciosa natura

LA RECEPTALA RECEPTA

Saltejat de bròquil amb gambes i pernil ibèric

/ 1 /Primer, rentem el bròquil i el separarem en porcions que, posteriorment, cou-rem al vapor en un reci-pient fins que estiguin to-ves (de 4 a 6 minuts).

/ 2 /Cal picar a trossets molt petits els alls, que posa-rem a la paella amb un ra-jolí d’oli d’oliva verge extra. Quan estiguin daurats, cal afegir el bitxo i les gambes pelades. Hi posarem tam-bé la sal i el pebre al gust.

/ 3 /Un cop les gambes estiguin daurades, incorporarem el bròquil vigilant que no es desfaci. Barrejarem els ingredients, perquè també ho facin els sabors.

/ 4 /Per emplatar, cal col·locar el saltejat de bròquil amb gambes, que ja haurem sal-tejat prèviament a la pae-lla, en un plat. Tot seguit, afegirem encenalls de per-nil ibèric per sobre.

PREPARACIÓ PAS A PAS (UNS 20 MINUTS)

l 1 kg de bròquill 200 g de gambesl 100 g de pernil ibèric (o serrà, si no en teniu)

l 2 dents d’alll Oli d’oliva extral 1 bitxo (al gust)l Pebre i sal

INGREDIENTS (4 PERSONES)

Restaurant El ParralCARRETERA DE BARCELONA, 44. TELÈFON: 93 658 31 94

El bròquilAquesta és una de les verdures amb més nutrients. Conté vitamines A i C i, poc cuinat, la seva ingesta ajuda a l’organisme a absorbir el ferro i a reduir el cansament (per l’àcid fòlic), pel que és molt adequat en el període de gestació. La seva aportació de potasi, també ens ajudarà a mantenir estable la pressió sanguínia, important per a qui pateix hipertensió.

Cada mes, un bar o restaurant de la ciutat, distingit amb el segell AMED per promoure la dieta mediterrània, ens proposa una recepta saludable, amb productes de proximitat i de temporada.

sense acabar. Més tard s’instal·la-rien els vitralls de colors, obra de Llucià Navarro, i fins al 1990 no ari-baren les campanes, que duen els noms de Martina, Maria de Sales, Rosa i Mercedes.

Però, durant els anys previs, els darrers de la dictadura, l’església es va convertir en el punt destacat d’acollida i trobada dels veïns del barri de Ponent, més enllà de la

simple tasca pastoral. Fins al punt que, en les populars vagues de la fàbrica Roca dels setanta, s’hi guar- dà allà la caixa de resistència dels manifestants. El caràcter obert del mossèn Celestino Bravo, que ha estat el rector en aquest gaire-bé mig segle, i l’aspecte de l’edifi-ci, anomenat popularment com ‘El Tobogán’, han mantingut l’església com un referent a la zona.

Novel·la fantàstica juvenil que posa a prova els límits de l’amor d’un noi respecte a una noia acusada falsament.

FRANCESCO GUNGUIED. FANBOOKS, 2013395 PAG. (JN Gun)

Infern

Observa altres imatges sobre l’església de Santa Maria de Sales amb

Page 22: Revista de Viladecans - Març de 2015

21

Comunitat

22

Sabies que…?

Des de l’Ajuntament es prepara una exposició sobre la Festa Major que

es presentarà el proper mes de setembre. Amb la finalitat de poder enriquir al màxim els seus continguts, s’ha sol·li-citat la col·laboració de la ciu-tadania per aportar progra-mes, carnets de balls, cartells, objectes, imatges diverses

... l’Arxiu Municipal recull documents sobre la Festa Major per a una exposició

Cambiar de compañía de móvil

¿Puede mi operador cambiar las condiciones del contrato?Si te lo notifica con un mes de antelación y siempre que es-ta posibilidad esté expresamen-te prevista en el contrato. Eso sí, te podrás dar de baja de forma anticipada sin penalización si no estás de acuerdo con las nuevas condiciones.

¿Es legal que el operador diga que tengo periodo de permanencia?No se te puede penalizar por darte de baja si lo haces con dos días de antelación y por el medio pertinen-te; pero se te puede exigir el pago de las ventajas por haberte com-prometido a un período mínimo (que ahora incumples). Lo normal es que se prorratee la cantidad a abonar en función del tiempo cumplido del compromiso de per- manencia.

¿Cómo dejo constancia de mi so-licitud de baja ante el operador?Si lo haces por teléfono, están obligados a facilitarte un núme-ro de referencia que te permita verificar el día de la solicitud de baja y tener constancia de la mis-ma. También puedes exigir que se te remita un documento acredi-tativo.

¿Qué hago si me di de baja pero me siguen mandando facturas?Asegúrate que te diste de baja de forma correcta. Si no estás segu-ro, contacta con el operador. Si lo hiciste bien, debes tener el acuse de recibo (si fue por fax o correo) o el número de referencia (si fue por teléfono). Con esta acreditación puedes requerir a la compañía que te deje de facturar y anule las facturas incorrectas. Si el opera-dor no actúa , reclama en la OMIC.

OMIC

TE ACONSEJAMOS

SI ACABEU DE TENIR UN FILL O FILLA, PRESENTEU-LO EN SOCIETAT EN EL PROPER NÚMERO DE LA REVISTA. ENVIEU-NOS LA SEVA FOTOGRAFIA A: [email protected]

o pel·lícules vinculats amb aquesta celebració anual.

Les persones que vulguin aportar algun material poden adreçar-se a l’Arxiu Munici-pal de Viladecans en persona (carrer de Guifré el Pelós, 32), trucar al telèfon 93 635 29 85 o bé enviar un correu elec-trònic a l’adreça de l’Arxiu, [email protected].

Han nascut

CARLABabiano Calvo-Manzano14/12/14

MARÍA MONTSERRATFras Nzo21/12/14

NEIZANPons Merino27/12/14

JAUMECondeminas Catasús29/12/14

ALBAGarcía Sánchez02/01/15

INÉSBlasco Suárez18/01/15

El 12 de març és el Dia Mundial del Glaucoma, una malatia que provo-

ca la pèrdua de visió i que no mostra símptomes fins a un estat avançat. Amb aquest motiu, a Viladecans tindrà lloc, del 9 al 13 de març, la Setmana de la Salut Ocular, promogu- da per l’Institut Oftalmològic Tres Torres, amb la col·labo-

... del 9 al 13 de març té lloc la Setmana de la Salut Ocular per prevenir patologies greus

ració de l’Ajuntament. Així, s’instal·larà una unitat mòbil davant de l’ambulatori Mas Font, al passeig de la Marina, que farà revisions gratuïtes de la vista per prevenir patolo- gies greus. Els principals fac-tors de risc a partir del 40 anys són els antecedents familiars, una elevada hipermetropia o miopia, hipertensió o diabetis.

El concurso “El Gran Es-talvi”, que organiza el Ayuntamiento y patro-

cina la empresa Unilever, ya está dando buenos resultados. Superada la mitad del perio-do de tiempo en que se está controlando el consumo de

... el concurso de ahorro energético en hogaresEl Gran Ahorro empieza a obtener resultados

energía de las viviendas par-ticipantes, alguna ya ha alcan-zado el 60% de ahorro. La ini-ciativa recibió la atención de la cadena de televisión TV3 que, el 21 de febrero, emitió un reportaje sobre el tema en el Telenotícies Vespre.

Consulta continguts interactius amb

Page 23: Revista de Viladecans - Març de 2015

23

Alguna gent es va voler sumar al tradicional Ball de la Tornaboda

F O T O M A T O N

Un febrer disfressat de festa

CONSULTA CONTINGUTS MULTIMÈDIA AMB

Podeu veure més fotografies dels esdeveniments a la ciutat a www.flickr/photos/viladecans Març 2015 VILADECANSConsulta continguts interactius amb

El Carnestoltes es va obrir Dijous Gras amb una festa al parc de Can Xic

23

L’skate park es va posar de llarg amb una competició ben popularEl Narracans va omplir la Biblioteca de narracions per a grans i petits

La inauguració de la plaça Constitució va fer gaudir a tothom

Presentació de l’entitat Federalistes d’EsquerresBallada de sardanes a la plaça de la Vila, fidel a la seva cita mensual

La Diada de l’apadrinament de la muntanya va aplegar molta gent

Page 24: Revista de Viladecans - Març de 2015

PSCAv. Jocs Olímpics, 6 (local 3)Telèfon: 93 658 04 [email protected]

PPAv. Generalitat, 90Telèfon: 93 635 18 [email protected]

CIUC. Pere Masellach, 1Telèfon: 93 659 39 [email protected]

ICVC. Miguel Hernández, 24 Telèfon: 93 635 18 [email protected]/viladecanswww.euia.cat

PxCTelèfon: 619 240 [email protected]

Año de elecciones

Este año 2015 se nos presenta una nueva oportunidad de crecer como partido den-tro de las instituciones catalanas.Actualmente somos la sexta fuerza po-lítica en Cataluña con casi 70 concejales que representan a una parte de la ciuda-danía en municipios repartidos por toda nuestra comunidad autónoma.En Viladecans llevamos trabajando muy duro y durante estos casi cuatro años de legislatura para que nuestros ciudada-nos conozcan nuestro programa, nues-tras propuestas y en definitiva las solu-ciones que podemos aportar para que la actual situación cambie; hacia la creación de empleo, la regeneración del tejido co-mercial a través de nuestros pequeños y medianos comerciantes, hacia la elimina-ción del enchufismo y de cargos inservi-bles, hacia la justicia social priorizando las ayudas sociales a la gente de casa, los cua-les se las han ganado con trabajo y años de sacrificio, hacia esa dirección se diri-girá nuestro programa.Un programa cargado de ilusión y nuevas fórmulas que, por supuesto, acabarán con la cultura del ladrillo y los grandes proyec-tos “faraónicos” que tanto les gusta a PSC, ICV, CIU y PP, claro ejemplo de su incapa-cidad de generar empleo y bienestar a tra-vés de otras medidas más saludables para nuestros ciudadanos, nuestra economía y nuestro pequeño y mediano comerciante.Para realizar un programa político se ha de ser consciente de la realidad social de nuestra ciudad en cada momento, es ne-cesario conocer las prioridades de nues-tros ciudadanos y sus inquietudes, de ahí que nosotros llevamos desde el primer día pisando las calles y así tenemos siempre presente esa realidad. Siempre he creído que quien se presen-ta a unas elecciones es porque tiene algo nuevo que aportar, nacido de sus ideas y sus convicciones, pero por lo visto, eso ya

no existe, ahora se estila lo de pedir-le a los ciudadanos que les ayuden a redactar su programa político como han hecho varios partidos de nues-

tro municipio, claro ejemplo de la inactividad que han tenido

durante toda la legislatura y claro ejemplo, que demues-tra que, en mas o en menos, todos son iguales. Alberto Delgado

opinióDELS GRUPS POLÍTICS

MUNICIPALS

24

Lavar blanco

Se acercan las elecciones municipales y a concejales y a partidos nos toca ven-dernos como el detergente que lava más blanco, mientras que el ciudadano, la ciudadana, se mira el espectáculo de le-jos pensando que blanco, lo que se dice blanco, no lavamos ninguno. Les pasa aquello de cuando sacas la camisa de la lavadora y compruebas que, después de tanto prelavado, lavado y centrifugado, de tanta pancarta, cartel, eslógan y fo-lleto en colores, la mancha de aceite en la pechera sigue tal cual estaba.Jo he arribat a aquesta segona etapa de la meva vida política amb molta expe-riència, i m’he trobat no només amb que hi havia massa coses que pensava que sabia, però no sabia, sinó amb la reali-tat d’haver de confessar que la meva ig-norància ha superat totes les meves ex-pectatives. Això sí, no em puc queixar: he tingut la sort de poder aprendre mol-tes coses que ignorava. M’ha sorprès la vitalitat i la qualitat de la gent de la nos-tra ciutat.Vivimos deslumbrados por la nove-dad, por adquirir lo que no tenemos, cuando nuestra primera riqueza debe-ría ser apreciar y valorar lo que ya po-seemos, nuestro comercio, nuestra cul-tura, nuestras entidades, nuestra gente, nuestras pequeñas empresas. Cultivar la inteligencia, el talento, la iniciativa, la imaginación, que están en todas par-tes, bajo nuestras narices, pero que ne-cesitan el agua y el abono que les niega la indiferencia.El secret per descobrir les virtuts que ens envolten és ser humil i no pensar que ja ho sabem tot, que pel fet de fer política

la veritat està amb nosaltres. El se-cret normalment no està en par-lar, sinó en mirar, en observar i en escoltar. I en treballar, en de-

dicar-hi temps, suor i esforç, i estar amb la gent.Lavaremos muy blanco, pero sin la gente no somos nadie.

José Luis Atienza

Contacte

Page 25: Revista de Viladecans - Març de 2015

¡Es posible!

En las últimas semanas el Partido Popu-lar de Viladecans ha expresado algunas de las propuestas del programa electoral para las elecciones municipales, quere-mos dejar muy claro a todos los vecinos de Viladecans que todas ellas han sido propuestas realizadas en pleno Munici-pal y aseguramos que todas son posibles, también comentar que todas ellas han si-do rechazadas por el equipo de gobierno (PSC-PSOE-ICV).

Desde el Partido Popular de Viladecans siempre hemos creído en la rebaja de im-puestos y tasas municipales, como incen-tivo para creación de empleo y la dina-mización económica, nosotros creemos que la mejor política social es la creación de empleo, por todo ello le damos tan-ta importancia.

La rebaja del IBI de un 50% del coeficien-te que se aplica, es algo que afectara a to-dos las viviendas de Viladecans. Nosotros preferimos que el dinero este en el bolsi-llo de nuestros vecinos.

También haremos que todos las empresas y comerciantes que aumenten su plantilla en una persona o más, la reducción del 50% de la tasa de Residuos Comerciales durante un año y si esa misma persona pasa a contrato indefinido el 100% de la tasa durante los siguientes 3 años.

Otra medida que tomaremos es la reba-ja de un 8% el impuesto de Vehículos de tracción Mecánica en General y una re-baja del 10% a los vehículos que su uso sea para realizar su trabajo y que la em-

presa y el vehículo estén domiciliados en Viladecans.

Estas son, entre otras ,algunas de las medidas que proponemos

desde el Partido Popular de Viladecans. En Viladecans queda mucho por hacer. ¡Súmate! ¡Es posible!

Sergio García

Treballem amb tu pel que realment importa

Com tenim per costum, el partit so-cialista viladecanenc inicia durant aquest mes el seu procés obert per acaba de definir les propostes per al futur de Viladecans. Tenim clares les nostres prioritats. Volem una Viladecans que continuï sent educadora i cultural, on la igual-tat d’oportunitats sigui la marca i la qualitat de vida una de les seves ca-racterístiques principals i on podem seguir potenciant la rica vida del seu carrer. Perquè, per a la majoria dels viladecanencs i viladecanenques, aquesta és la ciutat que hem escollit per viure i veure créixer la gent que més estimem. Perquè tot això sigui possible hem de fer de Viladecans una ciutat de progrés i innovació. I ho hem de fer amb el nostre alcalde, Carles Ruiz; un alcalde obert i dialogant. En funció d’aquestes voluntats hem elaborat la nostra proposta, que con-jumina l’experiència de conèixer la ciutat pam a pam i la il·lusió que renovem cada any tots els que l’es-timem. Ens agradaria compartir-la (tal com fem des de fa anys) amb tu. En breu estarà disponible a la pàgi-na web i, en una jornada oberta, es podrà enriquir amb totes les aporta-cions que creguis oportunes. Som conscients de les dificultats i sa-bem que no ens han regalat mai res. Per això plantegem propostes i so-lucions que ens acostin a la idea de progrés i benestar que ens mou i que

creiem que compartim fermament amb tu. Perquè esperem més de Viladecans i volem continuar sen-

tint-nos orgullosos al teu cos-tat. Et demanem la teva im-plicació i t’esperem per dis-cutir directament cadascun d’aquests projectes. Vilade-cans va amb tots i totes!

María Salmerón

L’hospital que ens mereixem

L’Hospital de Viladecans serà més gran, pràcticament el doble del que és ara. Aquest mes de març la Generalitat de Catalunya convoca el concurs d’idees que definirà la forma exacta que prendrà l’Hospital un cop ampliat, però a hores d’ara ja coneixem quines seran les presta-cions que tindrà, perquè ja s’ha aprovat el Pla Director de l’Hospital de Viladecans.Les millores de les que gaudirem són realment destacables, multiplicant els serveis que presta l’hospital:· La superfície total creix un 90 per cent· El nombre de llits per malalts hospi-talitzats, que ara són 108, se situarà en-tre 143 i 154· Es construeixen dos nous quiròfans (un d’ells, reservat per a urgències)· El nombre de consultoris i gabinets per consultes externes passa de 43 a 66.· De les 8 places actuals per hospital de dia, passem a comptar entre 19 i 22 places· Una de les reformes més espectaculars és la de l’àrea d’Urgències, que, com sa-bem, queda petita per l’àmplia població a la que dóna servei el nostre hospital; aquí es fa un increment molt gran, pas-sant dels actuals 24 box a 38.Aquests canvis faran que es doni un salt de qualitat en el servei que presta l’Hos-pital de Viladecans, que malgrat les limi-tacions actuals és ben valorat gràcies a la magnífica feina de tots i cadascun dels seus treballadors. En la presentació rea-litzada pels responsables de l’Institut Ca-talà de la Salut davant les entitats de Vila-decans, aquestes van valorar que l’hospi-tal ampliat tindrà la dimensió adequada per a les necessitats de la nostra ciutat.Aquesta no és l’única aposta de la Gene-ralitat de Catalunya per millorar els equi-paments sanitaris de Viladecans; la cons-trucció del Tercer Ambulatori (el CAP Torre Roja) segueix avançant i, en el pri-mer trimestre del 2016, serà inaugurat.Som molts els que hem lluitat, des de dife-

rents àmbits, per assolir aquests equi-paments. Ens ho van prometre en el passat (el Tripartit, l’any 2008), però per fi està en marxa la reforma que donarà a Viladecans els ambulato-ris i l’hospital que ens mereixem.

Carles Lozano

Març 2015 VILADECANS

25

Page 26: Revista de Viladecans - Març de 2015

26

sortimACTIVITATS FAMILIARS

ACTIVITATS PER A JOVES

ACTIVITATS PER A ADULTS

CONSULTA ELS CONTINGUTS DE LES ACTIVITATS AMB

facebook.com/ajuntamentdeviladecansMés informació i novetats a viladecans.cat

15DIUMENGE

11 hores

Tallers a la Jugateca:‘Juguem al Parc’Jocs esportius i d’estra-tègia per als infants.Ho organitzen: AMB, Ajuntament i AV Parc Torre RojaPARC DE LA TORRE ROJA

17.30 hores

Xerrada: ‘Prevenció del consum d’alcohol en els adolescents ’Cal inscripció a l’agenda (secció Educació) dewww.viladecans.cat.Ho org.: Ajuntament.CENTRE DE JOVES CAN XIC

11DIMECRES

4DIMECRES

10DIMARTS

8DIUMENGE

7DISSABTE

SETEMBRE

març

17 hores

Cinefòrum per a dones i berenar col·laboratiuProjecció d’un film i cinefòrum moderat per Javi Ojeda.Ho org.: Associació deVeïns de l’Alba-rosa.CASAL DE L’ALBA-ROSA

21 hores

Teatre: ‘La plaça del diamant’Amb la interpretació de Lolita Flores.Entrades exhaurides per a l’actuació.Ho org.: Atrium.ATRIUM VILADECANS

10.30 hores

ViladecansRepara: Taller de costuraAprendre a fer pe-tits arranjament amb el fil i l’agulla. Gratuït. Inscripció al web www.viladecans.cat.DEIXALLERIA MUNICIPAL

15 hores

Xerrada: ‘Guia de literatura infantil no sexista’Cal inscripció a l’agenda (secció Educació) dewww.viladecans.cat.Ho org.: Ajuntament.ESCOLA ÀNGELA ROCA

Xerrada: ‘Consells infalibles perquè els vostres fills no vulguin llegir’Cal inscripció a l’agendade viladecans.cat.Ho org.: Ajuntament.ESCOLA DOCTOR TRUETA

17.30 hores

17 hores

Taller de relaxació i benestar per a donesEls dimecres, fins al 6 de maig.Inscripció gratuïta al telèfon 936 373 322 o al correu [email protected] DE CAN PALMER

11 hores

Ruta guiada: ‘Espais de dones’Inscripció gratuïta al telèfon 936 351 800 o [email protected] org.: MUVA.PLAÇA DE LA VILA

14DISSABTE

16.30 h i 19 h

Espectacle infantil de CantajuegoEl grup infantil porta a Viladecans el seu nou espectacle, ‘Diez’.Preu: 25 euros.Ho org.: Atrium.ATRIUM VILADECANS

18 hores

L’hora del conte:‘Contes en espiral’A càrrec de Patrícia McGill. Adreçat a infants a partir dels 4 anys.Ho org.: Biblioteca.BIBLIOTECA DE VILADECANS

5DIJOUS

10-14 hores

Mercat d’Art i OficisParades d’art i de productes manuals. Ho organitzen: Associació d’Art i Oficis de Viladecans. i Fundación Espejo.RAMBLA MODOLELL

18.30 hores

Presentació del llibre ‘El abrazo de los girasoles’A càrrec de l’autora, la viladecanenca Micaela Serrano. Ho org.: Biblioteca.BIBLIOTECA DE VILADECANS

21 hores

Velada flamenca y chirigoteraHo org.: Peña Bética.Amb coro rociero i grups de ball de la Peña i d’Esencias del Sur i grup Los Superhéroes.CAN BATLLORI

Propostes per al cartell de la Fira de Sant IsidreUna vintena d’estudiants de Bat-xillerat Artístic de l’Institut Josep Mestres i Busquets han participat al concurs, impulsat per l’Ajunta-ment per segon any, per dissenyar el cartell de la Fira de Sant Isidre del 2015, que tindrà lloc el maig. Al Centre de Recursos per a Joves Can Xic podeu veure les seves crea- cions artístiques a la Sala Terrat. Una diversitat de composicions vi- suals que explora la festa des de di- ferents perspectives i tècniques.

FINS AL 7 DE MARÇ

Page 27: Revista de Viladecans - Març de 2015

27

Març 2015 VILADECANS

A Viladecanscada dia és

FONSSOCIAL

EUROPEU

de març

Commemoració del Dia Internacional de les DonesLos dones són protagonistes de moltes activitats impulsades per l’Ajuntament durant tot l’any, però el mes de març és especialment in- tens per la commemoració, el 8 de març, del Dia Internacional de les Dones. Xerrades, tallers i especta- cles conformen un ampli ventall per reivindicar l’equitat de gènere. L’acte central serà el dia 8 a Atrium amb la lectura del manifest i l’actua- ció teatral de les participants al taller ‘Mirar-se al mirall a través del teatre’.

DIUMENGE 8 / 18 H

Nou espai lúdic familiar al parc de la Torre-rojaCada diumenge al matí, fins al 7 de juny, el parc de la Torre-roja acollirà la Jugateca Ambiental, una ludoteca que pretén introduir als infants en la cura del medi na-tural a través del lleure.

Un espai de jocs, activitats i itineraris per ‘redescobrir’ el parc amb uns altres ulls són les pro-postes que ofereix la iniciativa. Aquesta està dedicada a gaudir en família, sent partíceps tots plegats de propostes que tenen una ves-

CADA DIUMENGE / 11 H sant educativa en fomentar valors, creativitat i experimentació.

La ludoteca està impulsada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb el suport de l’Ajuntament i la col·laboració de l’Associació de Ve-ïns Parc de la Torre Roja. Més in-formació al telèfon 936 3518 067.

A LES 11 DEL MATÍ, UNA ACTIVITATLa Jugateca Ambiental estarà oberta tots els diumenges (excepte el 5 d’abril) i cada jornada s’hi fa-rà algun taller a les 11 del matí: el dia 8, un contacontes amb manu-alitats; el 15, jocs esportius i d’es-tratègia; el 22, creació d’escultures ‘naturals’, i el 29, manualitats rela-cionades amb els arbres.

18.30 hores

Xerrada: ‘Les empresàries deViladecans i el Baix’A càrrec d’Àngels Solà i Perera, doctora en Història Moderna.Ho org.: MUVA.CA N’AMAT-MUVA

17.30 hores

Taller de conversa en anglèsA càrrec de Pere López, professor de l’EOI Viladecans. Cal inscripció prèvia a la Biblioteca.BIBLIOTECA DE VILADECANS

19 hores

Inauguració de l’exposició ‘Dones d’empresa’Produïda per l’Institut Català de les Dones.Ho org.: Museu de Viladecans.CA N’AMAT-MUVA

19 hores

Presentació del llibre ‘Non stop! Esportista, bombera i mare’A càrrec de l’autora, Emma Roca. Ho org.: Base Castelló Esports.CA N’AMAT-MUVA

17 hores

Taller per a dones:‘Diari creatiu’Tots els divendres, fins al 15 de maig.Inscripció gratuïta al telèfon 936 373 322 o [email protected] DE MONTSERRATINA

19 hores

Teatre: ‘Nadia’Espectacle auto- biogràfic d’una jove afganesa que va haver de fer-se pasar per un noi.Preu: 8-10 euros.ATRIUM VILADECANS

19 hores

‘Cultura als Bars’: Curt ‘En busca de la chica de mis sueños’, de Xavi Marín, i ac- tuació de Laura Collet i Laly Rodríguez.Ho org.: Can Xic.BAR LA BODEGUETA

11 h i 12 h

17DIMARTS

18 hores

Commemoració del Dia Internacional de les DonesATRIUM VILADECANS

18DIMECRES

Taller: ‘Educar pot ser divertit si saps com fer-ho’També el 25/03 i 15 i 22/04. Inscripció a l’agenda del web viladecans.cat.ESCOLA PAU CASALS

15 hores

21 hores

Concert d’Índia MartínezLa cantant presenta el seu nou disc, ‘Dual’.Entrades exhaurides per a l’actuació.Ho org.: Atrium.ATRIUM VILADECANS

21 hores

Teatre: ‘Estripar la terra’La cia. La Padrina aborda com les pors posen en perill les relacions d’amistat.Preu: 12-15 euros.ATRIUM VILADECANS

18 hores

Xerrada: ‘Afectivitat i sexualitat en persones amb discapacitat’Inscripció al 936470024 o viladecans.cat.Ho org.: Ajuntament.CENTRE DE JOVES CAN XIC

6DIVENDRES

12 hores

Chirigotas GaditanasHo org.: Raíces de Andalucía i Peña Bética. Preu: 3 euros, anticipada (a l’Ateneu Can Batllori, dc. i dv., 19-21 h); 5 € a taquilla.ATRIUM VILADECANS

11 hores

Tallers a la Jugateca:‘Contes al parc’PARC DE LA TORRE-ROJA

10 hores

1a Cursa de les Dones de Viladecans ‘Runnering Girls’Inscripció: 10-12 € (botiga Base-c. Sol, 12).Ho org.: Base Castelló Es-ports i Atrium Esports.ATRIUM VILADECANS

13DIVENDRES

11 i 12 hores

Visites guiades a l’ermita de SalesInscripció gratuïta al telèfon 936 351 800 o [email protected] org.: MUVA.PG. DEL CEMENTIRI

19 hores

Concert de Pep Poblet i Nito FiguerasLes versions musicals més originals de temes coneguts.Preu: 12-15 euros.ATRIUM VILADECANS

19 hores

‘Cultura als Bars’ Xerrada-taller sobre estalvis i productes financers.Ho org.: Centre de Recursos per a Joves Can Xic.TASCA CELLER 1830

12DIJOUS

Page 28: Revista de Viladecans - Març de 2015

117 28

11 hores

Tallers a la Jugateca:‘Art al Parc’Realització d’escul-tures amb elements naturals. Ho org.: AMB, Ajuntament i AV Parc Torre RojaPARC DE LA TORRE ROJA

22DIUMENGE

11 hores

Dia de la MurtraAccions i tallers sobre biodiversitat i visita guiada entorn l’estany. + info: 93 479 32 01.Ho org.: Consorci per a la Gestió del Delta.ESTANY DE LA MURTRA

21DISSABTE

Quan la llibertatera de contrabanL’Associació de Dones Segle XXI organitza una xerrada sobre les persones que van ajudar a passar la frontera de forma clandestina a aquells que fugien de la 2a Guerra Mundial, tal com narra el llibre ‘Els contrabandistes de la llibertat’, d’Assumpta Montellà, que partici-parà a l’acte. També s’ha organit-zat una visita el 18 d’abril als po- bles fronterers de Cervère i Portbou seguint el pas del filòsof Walter Benjamin, per a la qual cal fer reser-va al telèfon 667 509 447.

DIMARTS 24 / 18 H

20DIVENDRES

17.30 hores

Bàsquet per la IgualtatPartits d’infants i de pares i mares del Club Bàsquet Femení, en commemoració del Dia de les Dones.ATRIUM VILADECANS

SETEMBRE

Abril

29DIUMENGE

10-14 hores

Mercat d’Art i OficisParades d’artesania i de productes manuals. Ho org.: Associació d’Art i Oficis de Viladecans.PARC DEL TORRENT BALLESTER

17 hores

Xerrada: ‘El moviment és vida’Inscripció a l’agenda (secció Educació) de www.viladecans.cat.Ho org.: Ajuntament.ESCOLA MEDITERRÀNIA

25DIMECRES

8DIMECRES

18.30 hores

Club de Lectura a la BibliotecaSobre el llibre ‘La bèstia humana’, d’Èmile Zola. Xerrada amb el traductor i editors del llibre.BIBLIOTECA DE VILADECANS

9DIJOUS

18 hores

L’hora del conte:‘Contes entremaliats’Adreçada a infants a partir dels 4 anys.Ho organitza: Biblioteca.BIBLIOTECA DE VILADECANS

La primavera arriba amb una sardinadaL’Associació de Veïns d’Alba-rosa organitza una cita ja tradicional per aquestes dates per gaudir del temps més benèvol que ens por-ta la primavera: una sardinada a la plaça de l’Alba-rosa. Pel preu de 3 euros per ració, comparti-rem aquest piscolabis, al temps que gaudim d’una audició i balla-da de sardanes a càrrec de la Co-bla Rambles i d’una exposició de cotxes clàssics. Una proposta ape-titosa no només per a la gent del barri, sinó també de tota la ciutat.

DIUMENGE 29 / 11 H

21 hores

Teatre: ‘Vilafranca, un dinar de Festa Major’Coproducció de Els Teatres Amics dirigida per Jordi Casanovas.Preu: 16-20 euros.ATRIUM VILADECANS

10.30 hores

ViladecansRepara: Taller de bicicletesAprendre a mantenir i la bici i solucionar-hi pe- tits problemes. Gratuït. Inscripció al web www.viladecans.cat.DEIXALLERIA MUNICIPAL

5DIUMENGE

24+ DIMARTS

21 hores

El Documental del Mes: ‘El bon fill’Projeció del film documental israelià en versió original subtitulada en català.Preu: 3 euros.ATRIUM VILADECANS

19DIJOUS

10-13 hores

Concentració mensual de cotxes clàssicsExposició de vehicles antics. Ho organitza: Clàssic Club Viladecans.PARC DE LA MARINA

19 hores

‘Cultura als Bars’Taller de reflexologia i desgustació de tes. Ho org.: Centre de Recursos per a Joves Can Xic.CIRKUS BAR

Page 29: Revista de Viladecans - Març de 2015

629

Març 2015 VILADECANSMarç 2015 VILADECANSMarç 2015 VILADECANS

EXPOSICIONS

11 hores

Sardinada popularPreu: 3 euros.Ho org.: AV Alba-rosa.PL. DE L’ALBA-ROSA

11 hores

Tallers a la Jugateca:‘Descobrim els arbres del Parc’Contacontes i manua- litats. Ho organitzen: AMB, Ajuntament i AV Parc Torre RojaPARC DE LA TORRE-ROJA

19 hores

Presentació del llibre ‘Encenalls de poesia’A càrrec de l’autora, la viladecanenca Raquel Serra. Ho org.: Biblioteca.BIBLIOTECA DE VILADECANS

18 hores

Presentació del llibre ‘Contrabandistesde la llibertat’ATENEU PABLO PICASSO24

DIMARTS

15 hores

Xerrada: ‘Millorem la comunicació en família’Inscripció a l’agenda (secció Educació) de www.viladecans.cat.Ho org.: Ajuntament.COL·LEGI SANTO TOMÁS

17 hores

Xerrada: ‘Gent Gran. Consells de seguretat’Ho organitza: Mossos d’Esquadra, amb la col·laboració de l’Ajuntament.ATENEU PABLO PICASSO

FINS AL 7 DE MARÇConcurs de cartells per a la Fira de Sant isidreCENTRE DE JOVES CAN XIC

DEL 9 AL 14 DE MARÇConsum, com som?Mostra explicativa sobreel consum responsable.Ho org.: Diputació .BIBLIOTECA DE VILADECANS

FINS AL 22 DE MARÇRetrats de paraulaExposició de fotografies de Carles Rodríguez de gent lligada al món literari.BIBLIOTECA DE VILADECANS

FINS AL 31 DE MAIGLa Higiene FemeninaProduïda per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.MUSEU - CA N’AMAT

PERMANENTLes col·leccions del MuseuProduïda pel MUVA.MUSEU - CA N’AMAT

PERMANENTPagesos i vilatans. Viladecans al segle XIXObjectes i històries de la Viladecans del segle XIX. TORRE DEL BARÓ

PERMANENTViladecans, una mirada al passatAmb motiu del Mil·lenari de Viladecans. TORRE-ROJA

21 hores

Teatre: ‘Vilafranca, un dinar de Festa Major’Coproducció d’Els Teatres Amics dirigida per Jordi Casanovas.Preu: 16-20 euros.ATRIUM VILADECANS

Page 30: Revista de Viladecans - Març de 2015

30

facebook.com/ajuntamentdeviladecanswww.viladecans.cat Març 2015 VILADECANS

Telèfons d’interèsOficina municipal d’atenció ciutadanaViladecans Informació 93 635 19 00Ajuntament-Centraleta 93 635 18 00Policia Local 092 / 93 659 40 24Mossos/Bombers 112Emergències mèdiques 061Comissaria del DNI 902 24 73 64Hospital de Viladecans 93 659 01 11CAP Maria Bernades 93 647 41 55CAP Mas Font 93 647 21 77Sociosanitari Frederica M. 93 647 35 25Serveis Socials (Sant Jordi) 93 658 15 62S. Socials (Montserratina) 93 658 02 31Serveis Soc. (Can Palmer) 93 637 33 22Serveis Socials (Sales) 93 637 39 52Serveis Socials Generalitat 93 637 44 10Can Calderon 93 635 18 04Oficina de Treball (OTG) 93 647 35 10Síndic Municipal de Greuges 93 635 18 17OMIC (oficina consumidor) 93 658 99 08Oficina Local d’Habitatge 93 659 41 56Centre Munic. de Mediació 93 659 34 96Arxiu Municipal 93 635 29 85Poliesportiu del Centre 93 637 83 70Centre per a Joves Can Xic 93 647 00 24Centre Mpal. E. Hernández 93 647 43 87Fund. Ciutat de Viladecans 93 647 00 55Deixalleria 93 659 02 98Servei Local de Català 93 659 33 28Cementiri-Tanatori 93 637 77 85Serveis Funeraris (24 h) 902 230 238Atrium Viladecans 93 659 41 60Ateneu Pablo Picasso 93 659 14 56Ateneu Can Batllori 93 637 61 68Biblioteca de Viladecans 93 637 40 90Casal Barri de Sales 93 637 94 04Casal de l’Alba-Rosa 93 637 53 90Casal de la Montserratina 93 659 30 87

Casal de Can Pastera 93 637 79 85Casal de la Torre-roja 93 659 40 39Escola Bressol La Ginesta 93 658 66 76Escola Bressol La Marina 93 659 18 83Esc. Bressol La Muntanyeta 93 659 15 48Escola Bressol La Pineda 93 637 96 00Escola Àngela Roca I 93 658 06 93Escola Àngela Roca II 93 637 12 75Escola Can Palmer 93 658 19 81Escola El Garrofer 93 658 09 34Escola Doctor Trueta 93 658 26 38Escola Germans A. Targa 93 658 96 53Escola Marta Mata 93 658 83 77Escola Mediterrània 93 637 57 37Escola Montserratina 93 658 85 11Escola Miquel Martí i Pol 93 635 76 60Escola Pau Casals 93 658 25 12Escola Enxaneta 93 637 89 52Col·legi Goar 93 658 25 38Col·legi Sagrada Família 93 658 08 99Col·legi Sant Gabriel 93 658 17 50Col·legi Santo Tomás 93 658 07 87Col·legi Teide 93 658 19 53Institut Josep Mestres 93 658 08 84Institut Miramar 93 647 43 35Institut Sales 93 658 20 12Institut Torre Roja 93 637 37 00Institut de Viladecans 93 637 89 52Academia Frandaser 93 637 06 43Escola Oficial d’Idiomes 93 635 74 22Centre Formació d’Adults 93 658 64 51Aigües de Viladecans 900 71 07 10Correus Viladecans 93 659 17 01Gas Butà 93 517 72 22Jutjat de Pau 93 658 12 84Notaria 93 659 02 00Registre de la Propietat 93 658 61 19Viladecans Televisió 93 647 42 44

Farmàcies de guàrdiaDe dilluns a divendres laborables, la farmàcia de guàrdia és l’única oberta de 13.30 a 16.30 hores i de vuit del vespre a 9 del matí del dia següent . Els caps de setmana i festius, és l’única oberta de 9 del matí a 9 del matí del dia següent (excepte els dissabtes, ja que la farmàcia de guàrdia dels divendres obre fins al dissabte a les 13.30 hores).

DT 03/03 Farmàcia BadiaDC 04/03 Farmàcia ArtolaDJ 05/03 Farmàcia RotllanDV 06/03 Farmàcia UriarteDS 07/03 Farmàcia CulleréDG 08/03 Farmàcia RocabeyeraDL 09/03 Farmàcia VilàDT 10/03 Farmàcia MaciánDC 11/03 Farmàcia AltésDJ 12/03 Farmàcia BergaDV 13/03 Farmàcia RotllanDS 14/03 Farmàcia MontesDG 15/03 Farmàcia UriarteDL 16/03 Farmàcia MongeDT 17/03 Farmàcia UrizDC 18/03 Farmàcia BadiaDJ 19/03 Farmàcia ArtolaDV 20/03 Farmàcia Sala-García

DS 21/03 Farmàcia UriarteDG 22/03 Farmàcia CulleréDL 23/03 Farmàcia RocabeyeraDT 24/03 Farmàcia VilàDC 25/03 Farmàcia BadiaDJ 26/03 Farmàcia AltésDV 27/03 Farmàcia BergaDS 28/03 Farmàcia Sala-GarciaDG 29/03 Farmàcia MontesDL 30/03 Farmàcia B. del RomeroDT 31/03 Farmàcia MongeDC 01/04 Farmàcia UrizDJ 04/04 Farmàcia MaciánDV 03/04 Farmàcia MongeDS 04/04 Farmàcia RocabeyeraDG 05/04 Farmàcia BadiaDL 06/04 Farmàcia B. del RomeroDT 07/04 Farmàcia Vilà

l Farmàcia Altés: av. Ballester, 10l Farmàcia Artola: c. Guifré el Pelós, 36l Farm. B. del Romero: c. Pere Sala, 60l Farmàcia Badia: c. Sol, 67l Farmàcia Berga: c. Jaume Abril, 23l Farmàcia Macián: av. Mil·lenari, 27l Farmàcia Culleré: av. Generalitat, 28l Farmàcia Monge: av. Gavà, 13

l Farmàcia Montes: pl. Hispanitat, 4 Al Farmàcia Rocabeyera: c. Josep Irla, 15l Farmàcia Rotllan: c. Prat de la Riba,66l Farmàcia Sala-Garcia: c. Sant Marià, 99l Farmàcia Uriarte: c. Doctor Reig, 67l Farmàcia Uriz: av. Miramar, 7l Farmàcia Vilà: av. Molí, 37

ADRECES

LOCALITZA LA FARMÀCIA QUE ESTÀ DE GUÀRDIA AMB EL TEU MÒBIL AMB L’APP

Revista de ViladecansEdita: Ajuntament de Viladecans. 24.500 exemplars. Fotomecànica i impressió: Litografia Rosés, S.A. Impresa en paper 100% reciclat. Dipòsit Legal: B-28726/87. Fotografia: Cristina Diestro, Pepa Álvarez, Ajuntament. Redacció: Tel. 93 635 19 10 / [email protected]: Fabiola Romero. Tel. 93 193 39 99 / 610 47 49 22. [email protected] revista no es fa responsable del contingut dels articles d’opinió.

Fe d’erradesEn el darrer número vam publicar per error a la pàgina 29 que el Centre de Joves Can Xic organitzava totes les activitats del programa ‘Cultura als Bars’. Les activitats que s’inclouen dins d’aquest programa estan en al-guns casos, promogudes directament pels bars Quattro, Cirkus, La Tasca 1830 i La Bodegueta, amb el suport de difusió de Can Xic. Per altra banda, són organitzades per Can Xic als bars, amb la col·laboració d’aquests, que posen a diposició els seus locals. Lamentem les mo-lèsties que l’error hagi pogut ocasionar.

Page 31: Revista de Viladecans - Març de 2015

31

Page 32: Revista de Viladecans - Març de 2015