Revista de Viladecans - Juliol de 2013

40

description

Revista mensual editada per l'Ajuntament de Viladecans (Barcelona)

Transcript of Revista de Viladecans - Juliol de 2013

Page 1: Revista de Viladecans - Juliol de 2013
Page 2: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

l’alcalde

P. 2

el xatwww

1 de juny· 29a Reunió del Cercle d’Economia, a Sitges

2 de juny· 6a Caminada contra la fam · Festa de barri de l’Associació de Veïns Casc Antic

3 de juny· Consell de l’Àrea Metropolitana de Barcelona· Celebració del 25è aniversari de l’entitat Cordibaix

7 de juny· Festa de barri de l’Associació de Veïns Can Palmer

10 de juny· Reunió amb comerciants locals sobre Ca n’Alemany· Presentació de nous vehicles híbrids de la Policia Local· Plenari del Consell Econòmic i Social de Viladecans

11 de juny· Presentació del programa ‘Unilever Comparte’

12 de juny· Clausura del curs esportiu per a la gent gran 2012-2013· Consell del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana

13 de juny· Reunió amb Jordi Subirana, diputat de Comerç· Inauguració del centre d’empreses Espais ViladeKNS

14 de juny· Reunió amb empresaris locals sobre Ca n’Alemany· Celebració del 25à aniversari de l’Institut Miramar

15 de juny· Ball de Noces d’Or, dins la 24a Setmana de la Gent Gran

17 de juny· Visita a l’ambulatori Mas Font i reunió amb la direcció· Lliurament de diplomes dels cursos sobre Internet

18 de juny· 2n Viladecans Networking Day

19 de juny· Reunió amb associacions veïnals sobre Ca n’Alemany· Reunió amb el director del CATSALUT· Trobada amb membres de la comunitat educativa

20 de juny· Visita a l’ambulatori Maria Bernades· Comissió informativa de Territori a la Diputació

21 de juny· Visita a les obres de la Plaça de la Constitució· Reunió del Consorci dels Espais Naturals del Delta· Trobada amb joves que compleixen 18 anys

25 de juny· Trobada amb alumnes de l’11è Forum de Treballs de Recerca· Comissió infomativa d’Economia a l’Àrea Metropolitana

26 de juny· 3a Jornada d’Intercanvi de Pràctiques amb pissares digitals· Reunió amb sindicats i director de l’Hospital de Viladecans

27 de juny· Ple de la Diputació de Barcelona· Ple Municipal

28 de juny· Reunió amb l’alcalde de Sant Boi, Jaume Bosch

el dia a dia

1

3

2

1

2

SRA. ORTEGA

Tengo un hijo de 40 años que ha dejado decobrar la prestación por desempleo y,como no tiene cargas familiares, tengoque mantenerlo yo. ¿Qué soluciones ofre-ce el municipio a estas personas?

CARLES RUIZLamentablemente el Gobierno sólo se preocu-pa de cuadrar las cuentas y recortar gasto enservicios, pero el país no puede seguir adelantesi no se invierte en crear empleo. Ése es el princi-pal problema y muchas personas, comosu hijo,no pueden esperar. Desde el Ayuntamiento he-mos puesto en marcha planes de empleo, peroson más las personas que lo necesitan que lospuestos que podemos ofrecer. También hemosincrementado los recursos sociales y acabamosde poner en marcha con Cáritas y Cruz Roja el'Punt Solidari'. Pero lo importante es crearpuestos de trabajo. Por eso, dedico muchotiempo a intentar atraer a empresas que ayu-den a tener más oportunidades de empleo.

NCOLÁS

La Riera de Sant Climent está inundada ha-ciendo muy arriesgado el acceso al cami-no de la playa, ya que hay que ir por la ca-rretera B-204, sin arcén y con mucho tra-fico. Agradecería su intervención, ya quetiene una solución sencilla y económica.

CARLES RUIZEste tema me lo han comentado ya variaspersonas y resulta que la solución no es nadafácil: el embalse de agua se produce porque elnivel de la capa freática está muy alto comoconsecuencia del régimen de lluvia de los úl-timos meses y de que alguna de las empresasque utilizaban el agua del subsuelo ya no lohacen. Por tanto, es de muy difícil solución,ya que requiere una impermeabilización dela zona que, dado el hecho de que es unariera, no se puede hacer. Estamos insistiendoa la Generalitat en la necesidad de que haganlas obras de continuidad del carril bici en eltramo que falta en carretera de la Vila y quees de su propiedad, pero hasta ahora nues-tras demandas no han tenido éxito.

Consulteu totes les preguntes que es van fer en aquest xat a laweb wiladecans.cat oamb Layar

Extracte de l’edició del mes dejuny a www.wiladecans.cat

4

4

5

5

3

Page 3: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

Una oportunidadpara Viladecans

des de l’Alcaldia

l’alcalde

P.3

L’ALCALDE

@carlosruiztwit facebook.com/carles.ruiznovella

Tras el fracaso de la propuesta de Eu-rovegas que impulsó la Generalitat, los al-

caldes de los municipios implicados solici-tamos una reunión con el presidente Mas.Un año después, nuestras ciudades si-guen con los problemas de desempleo,crisis y problemáticas sociales y, por tan-to, consideramos que, descartado ese pro-yecto, el Govern debía trabajar con nosotrosen una alternativa viable.

Fruto de esa demanda, se ha acordado unprograma de trabajo conjunto entre la Gene-ralitat y los ayuntamientos de Cornellà, SantBoi, Gavà y Viladecans en varios ámbitos:creación de una Zona Especial Económica,fomento a la implantación de empresas, edu-cación, formación ocupacional y profesionaly atención social. Lo he dicho repetidamen-te: la salida de la crisis sólo se pue de pro-ducir sumando esfuerzos y con accionespositivas, no dejando que pase al tiempo yesperando que vengan tiempos mejores.

En este mismo sentido de colaboración y ac-tuación conjunta se van a iniciar pronto lostrabajos del nuevo polígono de Ca n'Alemany.Allí se instalarán varias grandes empresas.De momento han confirmado que estaránNeinver, el promotor del centro “ViladecansThe Style Outlets”, y Desigual, la marca deropa de moda, que levantará su sede logís-tica y de comercio en Internet. Pero otras ya

se han interesado en estos terrenos, tan biencomunicados con Barcelona y sus infraes-tructuras, y en los que también hay previstaactividad industrial, hotelera y de oficinas.

Los promotores del centro turístico comercialprevén recibir unos tres millones de visitan-tes al año, que serán, en su mayor parte, tu-ristas. Nuestro trabajo será lograr que ese flu-jo de gente se interese por Viladecans. Tene-mos una oportunidad y debe aprovecharlatoda la ciudad. En esa línea, el pleno muni-cipal aprobó, por unanimidad, la crea-ción de la Mesa de Comercio de Vilade-cans, un órgano que contará con la participa-ción de la administración local y de los comer-ciantes y que servirá para consolidar y de-sarrollar el comercio urbano de nuestra ciudadpara aprovechar las nuevas oportunidades.

Empiezan ahora las obras de urbanizacióndel sector. Van a ser unas obras importan-tes, quemodificarán la circulación viaria dela ciudad durante un año. El Ayuntamientoha preparado un plan de mobilidad alter-nativa a la conexión con la autopista C-32por la calle Agricultura, que se cerrarápara la construcción de un nuevo via-ducto. No podemos negar que las obrascausarán molestias, pero sé que sabremosafrontarlas y comprender que la causa –lacreación de un importante polo de creci-miento económico– bien merece la pena.

Page 4: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

a fons

P. 4

EL GOVERN I QUATRE MUNICIPIS SIGNEN UN ACORD PER MILLORAR L’OCUPACIÓ I LA COHESIÓ SOCIAL

Les administracions estrenyenels llaços per fer front a la com-plicada situació de crisi eco-nòmica de manera comuna. Elpresident de la Generalitat,Artur Mas, ha acordat amb elsalcaldes de Cornellà, Gavà,Sant Boi i Viladecans posar“tots els recursos a l’abast delGovern” per lluitar contra l’aturi fer front a les necessitats so-cials en aquests municipis. Unprotocol de col·laboració esti-pula 45 mesures per intentarfer valer el potencial econòmicd’aquestes ciutats i pal·liar lesurgències socials. L’aposta,però, es limita a la disponibili-tat de recursos econòmics.

SANT BOI, CORNELLà,GAVà I VILADECANS,

DEfINITS COM A zONAESPECIAL ECONòMICA

La Generalitat s’ha compromés aposar fil a l’agulla per ajudar a

municipis de la zona Delta del BaixLlobregat, colpejats per la crisieconòmica però amb un gran po-tencial, segons la crida feta a Maspels alcaldes de Gavà, Joaquim Bal-sera; de Cornellà, Antonio Balmón;de Sant Boi, Jaume Bosch, i de Vila-decans, Carles Ruiz. L’acord, rubri-cat el 31 de maig al Palau de la Gene-ralitat, potencia mesures ja enmarxa i en preveu de noves. Totess’aniran avaluant en quatre taulestècniques de coordinació.

L’alcalde Carles Ruiz va valorar posi-tivament unacord “pioner al país”i va destacar que, malgrat tenir di-ficultats, aquests municipis estan

en “condicions de liderar la recu-peració econòmica de Catalunya sise’ls dóna l’atenció necessària pelpotencial que té la seva ubicació”.

Zona Especial Econòmica

Els alcaldes havien demanat famesos a Mas una atenció especialdonada l’elevada taxa d’atur, su-perior a la mitjana catalana i queha crescut més intensament que lamitjana comarcal.

L’acord contempla la creació d’unaZona Especial Econòmica per atreu-re empreses i, alhora, potenciar elteixit econòmic existent, i per tirarendavant mesures de foment del’ocupació, especialment entre els

més joves, un col·lectiu molt casti-gat per l’atur. A més, s’apunten fór-mules de millora de la col·labo-ració institucional i agilitzaciódels tràmits administratius.

Així mateix, s’estipulen mesuresper potenciar la formació en eixosestratègics, atenent a les necessi-tats de les empreses i fomentantles tecnologies i els idiomes estran-gers per a la millora de l’èxit escolar.

Per la cohesió social

Un altre dels aspectes importantsés l’acord per afrontar les emer-gències socials com a garantia decohesió social en matèria tant d’a-judes com de serveis.

45 MESURES ATENENEL POTENCIAL DEL

TERRITORI I PAL·LIEN URGèNCIES SOCIALS

VILADECANS TREU DEL PRESIDENT DE LA GENERALITAT UN COMPROMÍS D’ATENCIó ESPECIAL DAVANT LA CRISI

Page 5: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

P. 5

a fons

MESURES ACORDADES

PROMOCIó ECONòMICAPla d’ocupació per a menors de 25 anys

Subvencions a empreses per a la contractació de veïns dels municipis en situació d’atur

Bonificació de la quota d’autònoms per a emprenedors en àmbits estratègics

Programa de suport al comerç de proximitat

zona Especial Econòmica amb mesures econòmiques, administratives i fiscals de suport a la implantació d’empreses i que ofereixi una carta comuna de serveis

Mapa de sòl disponible per implantar activitats econòmiques amb un pla de comercialització amb projecció internacional i un compromís d’agilització dels mecanismes de transformació de sòl requerits

Creació d’oficines integrals d’atenció a l’empresa, simplificació i agilització dels tràmits per als negocis que volen obrir o es volen traslladar

Inventari d’empreses amb necessitats d’ampliació per oferir-les propostes adequades a les seves necessitats

Avaluació d’oportunitats amb les empreses ja implantades

Identificació de necessitats de les empreses de serveis avançats i innovadores

Pla d’actuacions conjuntes dels centres municipals d’empreses

Impuls de la venda de proximitat per al producte cultivat al Delta i de la implantació d’indústries agroalimentàries per potenciar el Parc Agrari

Priorització d’ inversions productives i infraestructures de transport públic amb major benefici per a la zona

Creació d’eixos comercials i de serveis a la carretera C-245 i la zona del Delta de la Gran Via

Millora de xarxes de serveis, energia i telecomunicacions als polígons industrials

fORMACIóPrograma de formació Professional ‘Dual’ detectant la necessitat de les empreses instal·lades i potencials, i que compti amb la participació d’aquestes

Plans d’èxit escolar a cada municipi segons les necessitats detectades amb la comunitat educativa

Millor aprofitament de les Tecnologies per a l'Aprenentatge i el Coneixement (TAC) als centres educatius: desenvolupament d’Entorns Personals d'Aprenentatge, formació permanent del professorat, etc.

Potenciació del coneixement de les llengües estrangeres

foment de l’emprenedoria als centres educatius i reconeixement de les millors iniciatives

ATENCIó SOCIALRevisió de la regulació de la renda mínima d’inserció (PIRMI)

Mesures de compensació de les situacions extremes derivades de la manca de recursos a la Llei de Dependència

Manteniment dels recursos de beques de menjador per a les famílies amb més dificultats econòmiques i ampliació de la prestació al 100% del servei

Implantació del servei Ofideute per intercedir a favor de les famílies amb deutes hipotecaris davant les entitats financeres titulars dels préstecs

Valoració periòdica de les necessitats dels equipaments sanitaris i sociosanitaris i establiment de mecanismes de col·laboració amb els clústers de salut de la zona

Page 6: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

LA SALIDA ‘VILADECANS SUR’DE LA AUTOPISTAC-32 ESTARÁ SIN

SERVICIO DURANTE 13 MESES

LA MEDIDA ES IMPRESCINDIBLE PARA URBANIZAR LA NUEVA ZONA DE ACTIVIDAD ECONÓMICA DE CA N’ALEMANY

EL ACCESO SUR DE LA AUTOPISTA, CERRADO A PARTIR DEL 29 DE JULIO

La movilidad vial en la ciudad cambia desde el 29de julio. Ese día se cierra el acceso 50 (ViladecansSur) de la autopista tanto de entrada como de sa-lida de la ciudad. Las obras de construcción de un

viaducto que sustituirá al acceso actual durarán 13meses. Así, los vehículos deberán modificar su re-corrido. El viaducto permitirá urbanizar la nuevazona de actividad económica de Ca n'Alemany.

EL CONSORCIODELTABCN

CONSTRUyE UNVIADUCTO SOBRE

LA zONA DE CAN’ALEMANy

EL NUEVO VIAL CONTARÁ CON

DOS CARRILESPOR SENTIDO yMEJORARÁ LA

MOVILIDAD

Un viaducto de 180 metros delargo y 18 de ancho se conver-

tirá en el nuevo vial que enlace elnúcleo urbano con la autopistaC-32 a partir de agosto de 2014.

La construcción de este puentecomo prolongación de la calle Agri-cultura permitirá urbanizar elnuevo sector de actividad eco-nómica de Ca n'Alemany, garan-tizando la movilidad interna en lazona. Además, supondrá una me-jora para la movilidad en general,pues permitirá que haya dos carri-les en cada sentido de circulación,cuando ahora sólo hay uno. El dise-ño del viaducto, sustentado sobre

tres pilares, esobra del despachode ingeniería comandado porManuel Reventós, especializadoen estructuras de ingeniería civil,por las que ha recibido diversospremios.

Tres empresas ejecutan la obra

El Consorcio DeltaBCN, formado porel Ayuntamiento y el Institut Catalàdel Sòl (INCASOL), el propietario dela mayoría de los terrenos, ha adju-dicado las obras del viaducto,mediante concurso público, auna unión temporal de empresasformada por las firmas Aqualogy,ACSA y Construcciones Rubau.

P. 6

Bajo el viaducto se creará un es-pacio público de paseo, que con-tendrá una balsa de laminaciónde aguas, que completa el sis-tema hidráulico de la ciudad.Esta infraestructura, de 7 hectá-reas de superficie, evitará la acu-mulación de aguas de lluvia en loscampos de cultivo del Parque Agra-rio. Podrá recoger hasta 90.000me-tros cúbicos de agua de la riera deSant Llorenç y del propio sector,para soltarla de forma progresiva.Así, se evitan las riadas y que loselementos que arrastran contri-buyan a contaminar los espaciosnaturales y el mar, a donde van aparar las rieras de la ciudad.

Imagen virtual del futuro viaducto,bajo el que se construirá una balsade laminación de aguas de lluvia quese utilizará como espacio público

Conoce a fondo la obra en www.viladecans.cat/obres

ESPECIAL OBRAS CA N’ALEMANy

Page 7: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

PUNTO DE PARTIDA DEL NUEVO SECTOR DEACTIVIDAD ECONóMICA DE CA N’ALEMANy

La nueva zona que empiezaa urbanizarse ya ‘conoce’

a sus primeros inquilinos:un centro comercial outlet demedia-alta gama de la em-presa Neinver, que ocuparáel 12% del techo del sector yabrirá a finales de 2015, y lanueva sede logística y de co-mercio electrónico de Des-igual, lista en la primera mi-tad de 2016.

Nuevos puestos de trabajo

Ca n’Alemany es un espaciode 50 hectáreas propiedadmayoritaria del Institut Ca-talà del Sòl, dependiente de laGeneralitat. La zona está des-tinada a diferentes activida-des económicas: industria,comercio, hotelería...

El Ayuntamiento espera queeste espacio contribuya a in-crementar los puestos de tra-bajo en la ciudad, pues ahorados de cada tres trabajadoreslo hacen fuera del municipio.Se calcula que sólo el centrooutlet y Desigual requeriránmás de mil empleos directosy mantendrán cerca de otromillar de manera indirecta.

El Ayuntamiento ya está encontacto con ambas empre-sas para que, de cara a 2015,cuenten con el centro munici-pal de ocupación Can Calde-ron para sus necesidades(formación apoyo a la selec-ción, etc). Por ello, orientarála oferta formativa a trabajarlas habilidades y perfiles re-queridos.

EN EL ESPACIO SE UBICARÁN UN CENTRO COMERCIAL OUTLETY LA SEDE LOGÍSTICA EUROPEA DE DESIGUAL

LAS PRIMERAS COMPANÍAS EN

INSTALARSE TENDRÁN MÁS DEMIL PUESTOS DE

TRABAJO

INCASOL yAyUNTAMIENTOPROMUEVEN 50

HECTÁREAS PARA VARIOS SECTORES

DE ACTIVIDAD

Plano de la nueva zona de actividad económica de Ca n’Alemany, con el emplazamiento de las empresas Desigual y Neinver

Los terrenos de Ca n’Ale-many inician su transfor-mación para convertirseen una nueva zona de ac-tividad económica dentrodel Parque de Negocios.Con el comienzo de lasobras del viaducto quesustituirá el actual enlacede la ciudad con la auto-pista, Viladecans se des-marca de la crisis econó-mica y abre una expecta-tiva de futuro.

Conoce a fondo la zona de actividad económica en www.viladecans.cat/canalemany

P. 7

Page 8: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

EL AyUNTAMIENTO RECOMIENDA A LOS VEHÍCULOS UN ITINERARIO ALTERNATIVO

El cierre del acceso 50 de la au-topista obligará a los conduc-

tores a modificar la ruta de en-trada y salida a la C-32. El Ayun-tamiento, tras un estudio de losflujos actuales de circulación quesoporta cada vía, recomienda unitinerario alternativo para la cir-culación de los vehículos. Éste pasapor atravesar el Polígono del Cen-tre por la calle de la Forja y por cir-cular por la avenida del Segle XXI.

La propuesta invita a evitar el usode la carretera comarcal C-245porque ya es una via con densidadde tráfico y se debe preservar parael correcto funcionamiento del

transporte público y de los servi-cios de emergencias.

Facilitar la circulación

Con el objetivo de agilizar la movi-lidad rodada y reducir en lo posiblelas dificultades, en especial en lashoras punta, el Consorcio DeltaBCN,formado por Ayuntamiento e INCA-SOL, ha tomado tres medidas queestarán en uso desde el 29 de julio.

Por un lado, en el cruce entre la ca-rretera comarcal y la calle Agricul-tura se permitirá el giro en sentidoGavà, mediante la semaforización,para agilizar la circulación.

Por otra parte, se han hecho dosobras. Una es la creación de unaacceso provisional de la autopistaque irá a parar a la calle de AntonioMachado. El acceso es, sólo, de en-trada a la ciudad desde el vial de laautopista en dirección Castelldefels.

Los coches que entren a la ciudadcirculando por la autopisya en elsentdio hacia Barcelona y los co-ches que quieran entrar a la auto-pista para ir en cualquier sentidodeberán hacerlo a través de la sa-lida 52 (Sant Boi Sur-ViladecansNorte). Para facilitar el tráfico, seha construido un segundo carrilde incorporación desde la ciudad.

EL RECORRIDO EVITA LA COMARCAL C-245 PARA RESERVARLA PARA EL TRANSPORTE PÚBLICO Y LAS EMERGENCIAS

EL CONSORCIODELTABCN TOMA

TRES MEDIDASPARA AGILIzAR

EL TRÁfICO

Sigue el estado del tránsito en viladecans.cat/obres

P. 8 ESPECIAL OBRAS CA N’ALEMANy

Page 9: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

DISPOSITIVO ESPECIAL DE LA POLICÍA LOCAL

La Policía Local de Viladecansreforzará su servicio duran-

te las obras del viaducto pa-ra ayudar a que el tráfico en elinterior del núcleo urbano sealo más fluido posible.

Refuerzo de efectivos

De lunes a viernes, en las horaspuntas de tráfico rodado de lamañana (7.30-9.30 h) y de la tarde(18.30-20.30 h),varios agentesse dedicarán a regular la circu-lación y controlar el cumpli-miento de las normas a lo largodel recorrido alternativo paraayudar a agilizar el tráfico.

Este refuerzo contará con uni-dades motorizadas para aten-der con celeridad las inciden-cias que se puedan producir.

Los policías fijarán su aten-ción,especialmente, en cua-tro intersecciones en las quese prevé que pueden provocarmás problemas de densidad.El cruce de la calle de AntonioMachado con la carretera co-marcal y con la avenida SegleXXI; la confluencia entre lacalle Agricultura y la avenidaGeneralitat, y la intersecciónentre la carretera de la Vila yla avenida Segle XXI.

RESTRICCIONES EN EL POLÍGONO INDUSTRIAL CENTRE

El itinerario de movilidadalternativo establecido du-

rante los 13 meses que duranlas obras del viaducto suponeel paso de los vehículos por elPolígono industrial del Centre.Para facilitar la fluidez del trá-fico, el Ayuntamiento ha co-municado a las empresas larestricción de las operacionesde carga y descarga de lunes aviernes.

Concretamente, en la calle dela Forja estará prohibida lacarga y descarga de siete adiez de la mañana cuando és-ta pueda afectar al tráfico. Ade-más, no se podrá parar en doble

fila bajo ningún concepto entodo el día.

Y, en las calles de la Llobatonay Agricultura, se ha recomen-dado evitar las acciones decarga y descarga de mercan-cías de 7 a 1o si comportanmolestias al tráfico, pues laPolicía las prohibirá hasta queconsidere que ya no entorpe-cen a la circulación rodada.

Los camiones que lleguen alpolígono podrán esperar de for-ma momentánea en las callesNoi del Sucre y Ferrocarril, siem-pre con el conductor en su inte-rior por si deben desplazarse.

LOS AGENTESCONTROLARANEL TRÁfICO EN EL RECORRIDO

SE PROMOVERÁ UNA LOGÍSTICA

COMPATIBLE CONLA MOVILIDAD

Comparte tu experiencia en las redes sociales con la etiqueta #canalemany

P. 9

Page 10: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

Entre la ciudadanía, la cuestiónmás demandada es cómo se

gestionarán los puestos de tra-bajo. Ruiz explicó que el Ayunta-miento está trabajando "para ade-cuar la formación ocupacional quese hace en Can Calderon a las ne-cesidades de las empresas, paraque haya viladecanenses bien pre-parados cuando el año 2015 seabran los procesos de selección".Can Calderon ofrecerá su colabora-ción y apoyo en estos procesos.

Respuesta a las dudas

Sobre la preocupación de algunoscomerciantes de cómo el centrocomercial outlet puede afectar alcomercio tradicional, el alcalderecordó que "la apuesta de la em-

presa promotora es por unos pro-ductos de gama económica alta ydirigidos, sobre todo, a turistas quevisitan Barcelona , Sitges o la Cos-ta Dorada ". Y les adelantó queel Ayuntamiento trabajará para"

, que la em-presa calcula en tres millones alaño, para que la actividad econó-mica del municipio se beneficie".

En cuanto a los empresarios, lasprincipales dudas se generaronsobre la limitación de las opera-ciones de carga y descarga en elPolígono Centre por las mañanas.El alcalde explicó que "son impres-cindibles para garantizar que lagente pueda salir de la ciudad,porque, si no se actúa así, las co-

En mayo y junio, el alcalde Carles Ruiz mantuvoreuniones con diferentes colectivos de la ciudadpara explicarles el proyecto de Ca n'Alemany ylas afectaciones al tráfico de vehículos que su-pondrá el corte del acceso 50 de la autopistapara hacer un nuevo viaducto. El alcalde se en-

contró con empresarios de los polígonos delCentre y de Can Calderon y del Viladecans Busi-ness Park, así como con comerciantes y repre-sentantes de asociaciones vecinales. Tambiénse ha expuesto el proyecto al Consejo Económicoy Social de Viladecans y al Consejo Escolar.

EL AyUNTAMIENTO ExPLICó EL PROyECTO A DIfERENTES COLECTIVOS

REUNIONES CONEMPRESARIOS,

COMERCIANTES yASOCIACIONES

VECINALES

LA CIRCULACIóNy EL IMPACTO EN

EL COMERCIO,PREOCUPACIONES

PRINCIPALES

las pueden ser mucho más impor-tantes".

Incertidumbre por el tráfico

Una inquietud mostrada por per-sonas de diferentes colectivos fueel impacto de las obras sobre eltráfico de vehículos, que el al-calde reconoció que será "impor-tante, pero menos grave que si nose tomaran medidas como la crea-ción de una entrada provisionalen la ciudad o la puesta en mar-cha de un dispositivo especial dela Policía Local". Ruiz admitióque"durante estos 13 meses lacirculación rodada por Vilade-cans no será fácil, pero es im-prescindible para crear esta nue-va zona de actividad económica".

Reunión con entidades vecinalespara explicarles el proyecto demovilidad rodada alternativa

P. 10 ESPECIAL OBRAS CA N’ALEMANy

Responde a tus preguntas en viladecans.cat/canalemany

Page 11: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

LAS ALTERNATIVAS

AUTOBúSBICICLETAA PIE TRENViladecans no tieneuna gran extensión,por lo que es una ciu-dad óptima para des-plazarse caminando.Para trayectos cor-tos, ésta es una op-ción saludable paraquién da el paso de an-dar y, a la vez, benefi-ciosa para toda la so-ciedad. Por ejemplo,de Campreciós al Hos-pital hay 20 minutos.

En la ciudad hay másde medio centenar deaparcamientos parabicicletas donde dejar-las cuando se utilizan.Una decena de éstosson cerrados y formanparte del servicio Bici-box (www.bicibox.cat).En bici se pueden rea-lizar trayectos mediosy, también, enlazar conel bus y el tren paradesplazarse más lejos.

Diez líneas de autobúsinterurbanas comuni-can la ciudad con otrasdel entorno y dos líneasde bus urbanas (conservicio cada 10 minu-tos en hora punta don-de coinciden) recorrenla ciudad con final en laestación de tren. El 80%de la ciudadanía tieneuna parada de autobúsa menos de cinco mi-nutos de casa.

Las líneas R2 y R2 Surde Rodalies permitenllegar a Barcelona en 15minutos y a Castellde-fels en 10 minutos. De6.30 a 9 de la mañanahay un tren cada 10minutos, aproximada-mente y el resto del díacuatro trenes por hora.Los autobuses urbanosacercan a la estaciónde tren a los barriosmás alejados.

COMPARTIRCompartir el coche esun modo más económi-co y sostenible y reducelos vehículos en circu-lación. A menos coches,menos opciones de quese produzcan conges-tiones, por lo que el be-neficio es directo. Si nose conoce a nadie paracompartir, webs comowww.carpooling.es po-nen en contacto a per-sonas según su ruta.

El Ayuntamiento ha pedido ala ciudadanía que utilice al-ternativas al coche siempreque pueda para evitar contri-buir a congestionar la circu-lación debido al cierre de lasalida 50 de la autopista.

El teniente de alcalde de Espacio Público, Joa-quín Guerrero, asegura que “la actitud de la

ciudadanía puede ser muy importante para pa-liar los efectos negativos del cierre de la salidade la autopista” durante los 13 meses de obrasde construcción del viaducto sobre la zona deCa n’Alemany. “Todo el que pueda evitar el co-che, no sólo para salir de la ciudad sinó parallevar a su hijo al colegio o para ir a com-prar, contribuirá a mejorar la circulación”, apun-ta Guerrero. El Ayuntamiento prevé realizar unacampaña de concienciación entre la ciudadaníay, especialmente, en las escuelas.

LA MOVILIDAD SOSTENIBLE, MÁS NECESARIA TODAVÍAEL AYUNTAMIENTO PIDE REDUCIR EL USO DEL COCHE A LO IMPRESCINDIBLE PARA EVITAR CONGESTIONES

Las alternativas al coche ayudarán a descongestionar el tráfico

P. 11

Planifica tu ruta en transporte público en www20.gencat.cat/portal/site/mobilitat

Page 12: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

EL ESTADO DEL TRÁfICO SE PODRÁ VER EN DIRECTO EN LA NUEVA wEB DE OBRAS

EL AYUNTAMIENTO INSTALA CUATRO CÁMARAS DE CONTROL EN LAS CALLES PARA OBSERVAR LA CIRCULACIÓN RODADA

La ciudadanía tendrá a su alcan-ce información del estado del

tráfico en directo a lo largo del re-corrido alternativo por las callesde la ciudad gracias a unas cáma-ras ubicadas en cuatro cruces,que pueden moverse 360 gra-dos por lo que ofrecen diferentesperspectivas.

Así, transmitirán imágenes deltránsito de vehículos en las callesde la Agricultura, de la Forja y deAntonio Machado; en la avenidasdel Segle XXI, de la Generalitat, deJosep Tarradellas y de FrancescMacià; en el paseo de la Marina, yen las carreteras de Barcelona y dela Vila.

Disponible a través del móvil

El Consorcio DeltaBCN instalarálas cámaras en un mástil a diezmetros de altura y emitirán suseñal gracias a la red munici-pal de fibra óptica (W!CABLE). La

CUATRO CÁMARASEN LOS CRUCESDE LAS CALLES

CON MÁS TRÁfICO

LA CIUDADANÍAPODRÁ OBSERVARLA CIRCULACIóN

EN TODO MOMENTO

señal será recibida en los centrosde gestión de la movilidad (PolicíaLocal y servicio de atención tele-fónica), pero también podrá serconsultada a través de la webviladecans.cat/obres, adaptadapara su visualización por mediodel teléfono móvil. La medida esun paso más en la apuesta muni-

cipal por lograr una ‘ciudad inte-ligente’.

Así mismo, se podrán consultar lascámaras que el Servei Català deTrànsit tiene instaladas en la au-topista C-32, a la altura de Gavà ySant Boi, a través de la página webgencat.cat/transit.

www.viladecans.cat/obresCoincidiendo con el inicio de la urbanización del nuevo sectorde actividad económica de Ca n’Alemany, el Ayuntamiento hareformado la web municipal de obras. El objetivo ha sido ha-cerla más dinámica, con galerías audiovisuales y una mejorestructura informativa. Además, se ha adaptado para que sepueda visualizar a través de teléfonos móviles y tabletas.

MIRADOR DE OBRASLa web incorpora el Mirador de las Obras de Ca n’Alemany, quepermitirá seguir la evolución de la transformación de este es-pacio a través de fotografías y vídeos.

Cuatro cámaras controlarán el estado del tráfico en las callesdel recorrido alternativo tras elcierrel acceso ‘Viladecans Sur’de la autopista (en la foto)

P. 12 ESPECIAL OBRAS CA N’ALEMANy

Sigue el estado del tránsito en viladecans.cat/obres

Page 13: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

Las previsibles dificultades en el tráfico rodado que ge-nerarán las obras del nuevo acceso de la autopista hanllevado al Ayuntamiento y Generalitat a establecer nosólo un plan de movilidad alternativa sino también unamplio despliegue para mantener informada a la ciuda-danía del estado de la circulación. Entre las medidasestá un teléfono de atención y avisos al móvil y al correoelectrónico.

Apartir del mismo día el 29 dejulio, cuando se corta el acceso

50 de la autopista, el Ayuntamien-to pondrá en servicio un teléfonode atención para que cualquierpersona pueda consultar sus du-das, por ejemplo sobre el estadodel tráfico y las alternativas quetiene a su disposición. El teléfonoes el 93 620 88 20 y estará en ser-vicio los días laborables de lunesa viernes de 7 a 9.30 de la mañanay de seis a nueve de la tarde.

El Ayuntamiento también pone enmarcha un nuevo sistema de avi-sos que informará sobre las inci-dencias de tráfico que se produz-can. La ciudadanía puede suscri-birse a través de la web municipalviladecans.cat/obres y escoger si

prefiere que las alertas lleguenal correo electrónico o al telé-fono móvil. El objetivo de esteservicio es que los conductorespuedan avanzarse a las situacio-nes y tomar decisiones de mobili-dad antes de encontrarse sor-prendidos.

Etiqueta #canalemany

La ciudadanía también recibirá in-formación de manera permanentea través de los canales del Ayun-tamiento en diferentes redes so-ciales en Internet como Twitter,Facebook y Youtube. Para facili-tar un seguimiento de las obrasse ha creado la etiqueta #canale-many, junto a la que se traslada-rán las novedades y avisos.

UN SISTEMA DE ALERTAS y UN TELéfONO DEATENCIóN INfORMARÁN A LA CIUDADANÍA

EL 93 620 88 20OfRECE ATENCIóN

EN LAS HORASPUNTAS DE TRÁNSITO

P. 13

Apúntate al sistema de alertas al móvil o correo electrónico en viladecans.cat/obres

Page 14: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

L'AMBIGÜITAT DE LA GENERALITAT SOBRE EL FUTUR DEL CENTRE SANITARI REVIFA LES PROTESTES SOCIALS

MOBILITzACIó CONTRA LA PRIVATITzACIóDE SERVEIS DE L’HOSPITAL DE VILADECANS

La incertesa pel futur de l'Hospital s'està trans-formant en una nova onada de reivindicacióciutadana. De molts balcons penjen pancar-tes amb el lema 'defensem l'Hospital de Vilade-cans' i en les darreres setmanes s'han fet con-centracions, manifestos i recollida de signatu-res per reivindicar que els serveis del centrehospitalari no donin més pasos enrera. Atu-rada la promesa ampliació (que havia de seruna realitat el 2014) i després de les retalladespressupostàries dels dos últims anys, la gotaque ha vessat el got ha estat la idea de la Gene-ralitat de traslladar alguns dels serveis que espresten a d'altres centres dins del pla de reor-denació hospitalària que es prepara. Ni entitatsni Ajuntaments de la zona estan disposats aque es traspassi aquesta línia vermella.

Una reunió mantinguda pels bat-lles de Begues, Castelldefels,

Gavà, Sant Climent i Viladecans elpassat 18 de juny amb el director delServei Català de la Salut, JosepMaria Padrosa, ha encès les llumsd'alarma en els municipis dels qualsés referent l'equipament. La reor-denació sanitària prevista per la Ge-neralitat traspassaria certs ser-veis i especialitats a l'Hospital deSant Joan de Déu de Sant Boi. “Ai-xò suposa degradar l'Hospital i quedeixés de ser el centre de referèn-cia que és i ens hi oposem frontal-ment", diu l'alcalde Carles Ruiz.

D’un hospital públic a un concertat

Al rebuig de les corporacions localsse suma el de la Plataforma en De-fensa de l'Hospital de Viladecans,qui titlla d'"asom brosa" en un co-municat la idea de traspassar ser-veis "d'un hospital públic a un deconcertat" que, a més diu, té un ni-

vell d’eficiència inferior segons lesestadístiques. Així, apunta que nimillorarà la qualitat assisten-cial ni suposarà un estalvi eco-nòmic, com demostra el fet que,el 2012, el cost mitjà d'una alta al'Hospital de Sant Boi va ser un10% superior al de Viladecans.

La Plataforma atribueix la inicia-tiva a "les pressions de l'hospitalsantboià", gestionat per una ordrereligiosa, del que diu que “li inte-ressa tenir més activitat per eixu-gar el seu dèficit”. Tot i que laGeneralitat intentava calmar les

aigües amb un comunicat emèspel Departament de Salut vuit diesdesprés de la reunió, l’ambigüitatatiava més el foc. I és que apun-tava que "la reordenació sanitàriaprevista consolidarà el paper del'Hospital de Viladecans com ahospital general bàsic de refe-rència”.

Un final de 2013 ‘calent’

La paraula ‘bàsic’ i el fet que el co-municat apuntés que “s’establiranles aliances estratègiques i de co-ordinació per a l’atenció als malatsamb l’Hospital de Sant Boi SantJoan de Déu i l’Hospital Universi-tari de Bellvitge" era entès perAjuntament, entitats i treballadorsde l'Hospital com un “desmante-llament de serveis", tot i que lasecció local de Convergència i Uniórecalcava que el Govern "ha ga-rantit i garantirà els serveis de l'-Hospital".

ELS ALCALDES DE LAzONA ALERTEN DEQUE EL CATSALUT

PRETéN “DEGRADAR”EL CENTRE SANITARI

P. 14

salut

Davant d'aquesta situació, el 2 dejuliol, més de mig centenar d'en-titats veïnals i socials, sindicats,partits polítics i representantsdels treballadors de l'Hospitalsubscribien a les portes de centreun manifest impulsat per la Plata-forma i la Federació d'Associació deVeïns del Baix Llobregat en defensade mantenir aquest centre públiccom a hospital de referència.

Ho feien en una concentració deprotesta amb un punt de recollidade firmes a favor del manteni-ment dels serveis actuals, a laqual se suma una iniciativa a In-ternet a través del web de peti-cions populars change.org.

La Plataforma amenaça que, "si elGovern no es fa enrera", ampliaràles accions en defensa de l'Hospitalde Viladecans. I els Ajuntamentstambé seguiran pressionant enuna tardor que promet ser moguda.

Page 15: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

JUNTA DIRECTIVA MÉDICA DEL HOSPITAL DE VILADECANS

Los rumores de cierre del Hospital de Viladecans así como las últimas declaraciones del Departamento deSalud y del CatSalut que asignan al hospital de Viladecans un nivel asistencial más bajo del que está reali-zando actualmente, con tal de desviarlo al Hospital de Sant Boi (centro privado concertado), motiva que que-ramos dar a conocer la opinión de la Junta Directiva Médica al respecto. Estamos viviendo una situación deincertidumbre informativa respecto al futuro que crea mucha preocupación e inquietud entre los usuarios yprofesionales, por lo que pedimos una aclaración por parte del responsable del Departamento de Salud.

Desde 1987, Viladecans es el hospital de referencia de la población de Viladecans, Gavà, Castelldefels, Be-gues y Sant Climent de Llobregat (en la actualidad atiende 186.000 personas), con una capacidad resolu-tiva de la atención especializada muy elevada, por encima del 90%. Así mismo, en este centro se haimpulsado y ha sido líder en la creación de alternativas a la hospitalización convencional (cirugía sin in-greso, hospitalización a domicilio, hospital de día, consultas virtuales) y se ha convertido en un centro pi-loto en algunas de estas técnicas y modelos asistenciales. En síntesis, el Hospital de Viladecans, dentrodel territorio, ha impulsado muchos cambios en su funcionamiento y se ha convertido en un hospital mo-

delo en la línea de las directrices europeas.

En este sentido, se ha establecido y mantenido una relación muyestrecha con la atención primaria, con el establecimiento de ru-tas asistenciales, protocolos conjuntos, sesiones mixtas y com-partiendo sistemas de información clínicos y administrativos.

Desde hace 3 años, se está trabajando en el Projecte DELTA.Este proyecto, representa una alianza estratégica que incluyeel Hospital de Bellvitge, el Hospital de Viladecans y la aten-

ción primaria de referencia. Se ha materializado, a nivel directivo, docente y de investigación y se estántrabajando y consolidando muchos proyectos asistenciales en colaboración. Esta forma de trabajar dentrodel Projecte DELTA ha contribuido a una gran mejora en la calidad y eficiencia de los procesos. Únicamenteel mantenimiento de estas estrategias hará que el territorio sea autosuficiente desde el punto de vistaasistencial, y garantiza la mejor accesibilidad de la población a los recursos sanitarios.

El hecho de que en este territorio los tres niveles de atención sanitaria (atención primaria, atención espe-cializada y tercer nivel hospitalario) dependan de una misma empresa (ICS), ha facilitado el establecimien-to de alianzas asistenciales, docentes y de investigación, y la participación de profesionales en diferentesniveles asistenciales. Creemos firmemente que el hecho de que mayoritariamente los servicios dependande un mismo proveedor, facilita los circuitos y parece lógico pensar que no hay que complicarlos.

Por lo tanto, pensamos que no hay que hacer cambios en las alianzas estratégicas ya establecidas con bue-nos resultados. Estamos convencidos que no es necesario un funcionamiento diferente del actual y que soloempeorará y encarecerá la asistencia sanitaria.

Cuesta entender que el modelo actual del Hospital de Viladecansdentro del Projecte Delta no sea el mejor desde el punto de vistaasistencial. Estamos seguros de que el interés de otras alianzas es-tratégicas no responde a intereses asistenciales sino de cariz clara-mente político.

Queremos aclarar que los argumentos mencionados recogen unsentimiento mayoritario tanto del personal del hospital como denuestra población de referencia y, por lo tanto, no nos queda más que rechazar de pleno las propuestassobre el futuro del Hospital de Viladecans dentro de la reordenación asistencial territorial manifestadasúltimamente por el CatSalut y el Departamento de Salud.

Firman este texto los siguientes miembros de la junta médica del hospital de Viladecans: Josep Closas, Tomás Casasín, Jesús González, Mercè Barenys, Albert Sueiras, Mª Teresa Castilla, Marta Palau,Carles Dolz, Domingo Blanco, Miquel Jurodovic, Anna Cortés, César Vargas, Manuel Pujol, Mariano Huerta,Mercè Palau, José Miguel Ruiz y Mercè Fossas.

CADA ANy, 200.000 VISITESI UNES 6.000OPERACIONS L’Hospital de Viladecans va rea-

litzar més de 200.000 atencions

l’any 2012: 42.544 a través del

servei d’urgències i poc més de

154.000 en les consultes exter-

nes (65.000 d’elles com a prime-

res visites). En total, el centre va

tenir gairebé 8.900 ingressos en

planta, en les 108 habi- tacions

de què disposa. Aquestes, però

es van reduir durant el període

d’estiu. El 2012, al centre es van

fer més de 73.000 exploracions

radiològiques i de 48.000 proves

diagnòstiques complementàries.

Pel que fa a operacions quirúrgi-

ques, es van fer gairebé sis mil en

els cinc quiròfans existents, un

52% d’elles de cirurgia major am-

bulatòria, per tant, sense ingrés. El

centre sanitari, que va ser pioner

en aquest àmbit ja el 1994, va ser

el 2011 el millor valorat en aquest

servei d’entre els 32 hospitals ge-

nerals mitjans. També es trobava

entre els cinc amb millor avaluació

en aspectes com la productivitat,

les estades, l’aprovisionament i les

complicacions.

El centre, que va tancar el 2012

amb 579 treballadors (un 8,4%

menys que el 2009), té una po-

blació de referència d’entre

180.000 i 300.000 persones, se-

gons la patologia.

P. 15

salut

CARTA ABIERTA

En defensa del Hospital de Viladecans

Las últimas declaraciones delDepartamento de Salud y del

CatSalut asignan al hospital deViladecans un nivel asistencial

más bajo del que está realizandoactualmente

Estamos seguros de que el interés de otras alianzas estratégicas no responde a intereses asistenciales sino de cariz claramente político

Page 16: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

LA POLICÍA LOCAL ES MOUDE MANERA SOSTENIBLE

La Policía Local ha incorpo-rat els criteris de sostenibi-

litat mediambiental en la re-novació dels seus vehiclespatrulla ambla incorporacióde tres de tecnologia híbrida.

La flota de vehicles policials,imprescindibles per a la realit-zació del servei, té un tempsmitjà de vida molt elevat, d’uns12 anys, i en procedir a la reno-vació dels més antics l’Ajunta-ment ha optat per comprar tresToyota Prius Eco, que combinen

l’electricitat i el combustible.Això suposa menys contami-nació i despesa en carburant.

La compra de vehicles patrullahíbrids és la primera acciódins del Programa d’AcordsVoluntarisper a la reducció deles emissions de gasos ambefecte hiver- nacle. Una inicia-tiva de la Generalitat a la quals’ha adherit l’Ajuntament i perla qual cada any es prendràuna mesura per lluitar contrael canvi climàtic.

Tres nous vehicles patrulla híbrids es van presentar al juny

L’AJUNTAMENT, PER LA COMPRA DE fUSTA JUSTA

L’Ajuntament participa en elprojecte pilot europeuSus-

tainable Timber Action(‘Acció sos-tenible de la fusta’), en col·labo-ració amb l’ONG Fundació CO-PADE, que promou la compraresponsable de productes fo-restals, com ara paper, mate-rial o mobiliari, amb certificat.

La iniciativa, en la qual partici-pen altres 15 administracionseuropees, evita el consum deproductes l’origen descone-gut dels quals pot ser ilegal,insostenible per la conservaciódels boscos i irrespectuós ambels drets dels treballadors. LaCorporació local rep l’assistèn-

cia tècnica i legal per a la im-plantació progressiva de políti-ques de compra sostenible.

Des del 2007, l’Ajuntament hamodificat els sistemes de com-pra de paper d’oficina, passantdel 3 al 97% el consum depaper totalment reciclatamb certificats europeus dequalitat. Igualment, n’ha re-duït el consum en un 38%. Pelque fa al material o el mobi-liari d’oficina, s’adquireixenproductes que compleixin ambles normatives mediambien-tals més exigents, i es reuti-litza en el possible el materialde papereria.

TALLS DE TRàNSIT ENTORNLA PLAçA DE LA CONSTITUCIó

La transformació de la plaçade la Constitució implicarà,

des d’aquest mes, les primeresafectacions al trànsit de vehi-cles per la zona. A partir del 23de juliol és previst tallar lacruïlla entre Doctor Reig i Car-les Altésdurant una o dues set-manes per fer uns treballs deconnexió de xarxes d’aigues.

Així, el carrer Doctor Reig noméspodrà ser utilitzat per guals i ve-hicles autoritzats i pel pas dels

vehicles des del carrer Carles Altéscap a l’avinguda de la Roureda,ja que tindrà doble direcció.

Just després d’aquesta actua-ció es procedirà a la reurbanit-zació del carrer de Carles Altés,que quedarà tallat entre Dos deMaig i Doctor Reig fins al generde 2014. Això implicarà que lacirculació s’hagi de desviar capa l’avinguda de la Roureda.

S’acaba la fase amb més pols

A les obres de la plaça s’estanacabant els fonaments i mursde contenció i properament escol·locaran unes lloses i biguesprefabricades. Així, es posa fi ala fase amb més generació depols, pel que l’Ajuntament faràen breu una neteja a fons delscarrers de l’entorn.

P. 16

ciutat

EL REGIDORSERGIO GARCÍAAL PARLAMENT

Joaquín Sergio García, regidor i portaveu del Partit Popular a Vi-ladecans, és, des del mes de juny, diputat al Parlament de Cata-lunya. L’edil viladecanenc, que ha substituït el diputat popu-lar Pedro Chumillas després que aquest renunciés al càrrec,anava de número 13 a les llistes a les eleccions al Parlament del2012 i es va quedar a punt d’entrar a l’hemicicle en assolir el Par-tit Popular 12 escons per Barcelona. García és regidor des del2003 i, entre 2007 i 2011, també va ser conseller comarcal.

Segueix les novetats a www.viladecans.cat/obres

Page 17: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

UN NOU WEB APLEGA TOTS ELS VESSANTS PER GAUDIR DEL MUNICIPI

VILADECANS.CAT/TURISME RECULLELS RECURSOS LUDICO-TURÍSTICS

L’Ajuntament promocionarà elturisme a la ciutat, a partir del26 de juliol, amb un nou espai alweb municipal d’informació so-bre els recursos lúdics i turís-tics de Viladecans. La regidorade Comerç, Carme Gimeno, ex-plica que el turisme és “un sec-tor que pot dinamitzar l’econo-mia local, crear llocs de treball iprojectar la imatge de la ciutat”.L’actuació s’inclou dins del Plade Turisme 2011-2014.

Punts d’interès, rutes, esdeve-niments, restaurants, hotels,

activitats culturals o espais perfer compres són alguns dels as-pectes sobre la ciutat que re-cullirà, a partir del 26 de juliol,la web municipal de turisme:www.viladecans.cat/turisme.

Tot i que el municipi no té una tra-dició turística arrelada, l’Ajunta-ment treballa en consolidar i di-fondre els seus atractius natu-rals i culturals i potenciar el tu-risme de negocis tot aprofitantla situació geogràfica al costat del’aeroport i el port de Barcelona.

El turisme, un dels principals mo-tors de l’economia espanyola i ca-talana, és considerat “estratègicper Viladecans”, explica la regi-dora de comerç Carme Gimeno,qui apunta que “cal un desenvo-lupament responsable i lligat alsvalors propis del territori, tot pro-curant esdevenir o formar partd’una nova destinació turística,de la que puguin gaudir alhora re-

sidents, turistes de proximitat ialtres turistes”.

Entre les activitats impulsadesper l’Ajuntament a través del Plade Turisme 2011-2014 es dónamolta importància a la difusiódels recursos i activitats ludico-turístics, tant entre la gent de fóradel municipi com entre els propisviladecanencs. D’aquí aquesta no-va web i la creació enguany d’unpunt d’infomació itinerant sota elnom ‘Viladecans Oci i Turisme’,que visita esdeveniments popu-lars de la ciutat. També s’editaràun plànol dels recursosexistents is’instalaran nous elements co-municatius al carrer que se servi-ran de la tecnologia de la realitataugmentada.

A més de fomentar el coneixe-ment dels recursos i activitats, elPla de Turisme preveu potenciar elturisme de negocis, cultural i denatura; implantar un sistema dequalitat turística, i dinamitzarl’hosteleria.

EL PLA DE TURISMEVOL POTENCIAR EL

TURISME DE NEGOCIS,CULTURAL I DE NATURA

UN PUNT INfORMATIUITINERANT, PRESENTEN ESDEVENIMENTSPER DONAR DIfUSIó

EN DEfENSA DE LA INTEGRITATCOMARCAL

Rebuig institucional a lacomarca a la possibilitat

que el Baix Llobregat quedidesmembrat en els projec-tes de nova organitzacióterritorial engegats per laGeneralitat i l’Estat. El Con-sell d’Alcaldes i Alcaldessesdel Baix va aprovar, el 5 dejuny, una declaració “en de-fensa de la unitat històrica,territorial, social, cultural ieconòmica de la comarca”.

Reforma des del consens

Els representants dels muni-cipis es mostren a favor dereorganitzar les adminis-tracions, però mantenintla identitat del territori iuna gestió econòmica i so-cial adequada.

Així, reclamen que es defi-neixin igualment els meca-nismes idonis que la garan-teixin i n’assegurin una go-vernança i gestió eficaces.A més, reivindiquen que lareforma dels governs localsde Catalunya es faci amb laparticipació del món locali des del consens.

Alcaldes i, també, diputats

El 25 de juny, diputades idiputats del Baix Llobre-gat es van adherir, amb laseva signatura, a la declara-ció conjunta dels alcaldes ial-caldesses de la comarca.Entre els diputats firmants,Anna Simó (ERC), Eva Grana-dos (PSC), Jaume Bosch i Lo-rena Vicioso (ICV-EUiA).

P. 17

ciutat

Campionat amateur de voleibol disputat a la platja de Viladecans l’estiu passat

Page 18: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

NOU RèCORD DE SOLIDARITAT A LA CAMINADA CONTRA LA fAM

ADMINISTRACIÓ I ENTITATS REFLEXIONEN I COMPARTIEXEN MECANISMES PER A LA INTEGRACIÓ DE TOTHOM

Representats d'entitats socials ipersonal de l'Ajuntament i les

empreses munipals van compartiruna jornada de reflexió i formaciósobre la inclusió social al municipi,el 4 de juny a l'Ateneu d'EntitatsPablo Picasso. Sota el nom ‘Un nourepte de treball en xarxa’, la cita vaversar sobre com compartir l'ob-jectiu de garantir a totes les per-sones oportunitats i recursosper assolir un nivell de benestarnormal en la nostra societat.

Ramon Mora, expert en la gestiópública dels serveis a les persones

i que ha treballat per a diversosgrans ajuntaments, va ser l'enca-rregat de fer una conferència so-bre els fenòmens que porten ala societat fragmentada i les ac-tuacions possibles per evitar-ho,tot destacant la importància de "laimplicació de tots els àmbits en unobjectiu comú". Els participantsvan treballar en grup accions con-cretes per aplicar al municipi.

La tasca dels treballadors munici-pals i associacions de Viladecansperquè les persones no es quedinal marge de la societat es recull

P. 18

ciutadania

La Caminada contra la Fam va batre el 2 de juny el seu propi rècorddel 2012. Als 4.000 participants de l’any passat s’hi van afegir

1.000 persones més i la recaptació total va ser de 23.181 euros,que enguany s'han destinat a la millora de l’alimentació degent de Viladecans amb més dificultats econòmiques, a travésdel nou Punt Solidari, sorgit de la campanya ciutadana ViladecansSolidària 2013 i amb la col·laboració de Creu Roja i Cáritas. Ana Pa-lencia, directora de comunicació de l'empresa Unile ver España, or-ganitzadora de la cita amb el suport del Col·legi Sant Gabriel il'Ajuntament, va destacar que "un any més s'ha demostrat que laciutadania de Viladecans té un gran esperit solidari".

Més de 5.00 persones van participar en aquesta cita altruïsta

TREBALL EN xARxA PER LA INCLUSIó SOCIALen un Pla Local d'Inclusió Social,iniciat l'any 2009.

El risc creix amb la crisi

La regidora de Serveis Socials i Po-lítiques d'Inclusió, Idoia Baixench,va apuntar que "l'exclusió potafectar a qualsevolper problemesde salut, manca de formació o detreball, entre d’altres" i va destacarque "l'increment de persones querequereixen d’ajut fa més impor-tant la feina del Pla Local d'InclusióSocial, per mirar de treballar tots auna per minimitzar els efectes".

NOVA fORNADA DE wILADECANENCS

Els tallers de noves tecnologies organitzats per l’Ajunta-ment a través de la Fundació Ciutat de Viladecans van cloureel curs 2012-2013 amb el lliurament de diplomes als 460participants. Persones de més de 50 anys han estat la ma-joria d’assistents als cursos, en què s’han iniciat o perfec-cionat en l’ús de l’ordinador i en les possibilitats que ofereixInternet. La iniciativa s’inclou en el programa W!LADECANS,que promou l’accés a les tecnologies entre la ciutadania.

Els participantsvan rebre elseu diplomaen la clausuradels cursos

L’expert Ramon Mora vafer una xerrada per a animar eltreball en grup dels participants

Page 19: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

publicitat

Aquest estiucapbussa’t a la Ludoteca d’aigua!Enguany trobareu nous jocs i experiències en aquest espai pensat per als més petits: podreu construir canonades, rentar nines o participar en curses d'allò més divertides

Deixeu-vos seduir per l'aigua i descobrireu tot un ventall de jocs ben divertits que podeu fer amb només una mica de xipolleig.

Els caps de setmana de juny, i del 25 de juny al 4 d'agost

Horari: De dimarts a divendres de 16 a 19h. Dissabtes de 10 a 14 h i de 16 a 19h.

Diumenges de 10 a 14h

Adreçada a infants de 3 a 12 anys

ACTIVITAT GRATUÏTA

Consulta les dates i els horaris a la web: www.museudelesaigues.cat

Segueix-nos a facebook.com/museuagbardelesaigues

Ctra. de Sant Boi, 4-608940, Cornellà de Llobregatwww.museudelesaigues.cat

Bus67, 68, L74, L75, L77, L82, L85

FGCL8 Cornellà Riera

TrambaixT1 i T2 Les Aigües

MetroL5 Cornellà centre

Com arribar-hi:

Page 20: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

P. 20

ciutadania

EVITAR EL SOL y EL CALORSomos mediterráneos y nos gusta el sol y el aire libre, pero el Depar-tamento de Salud del Ayuntamiento recuerda que hay que una ex-posición solar inadecuada puede ocasionar daños en la piel. Paraevitarlo, es necesario utilizar una crema protectora adecuada al tipode piel y aplicarla un rato antes y durante la exposición al sol, que esrecomendable evitar a las horas centrales del día. También avisa deque, en caso de temperaturas muy elevadas, se puede sufrir un golpede calor, especialmente personas vulnerables como niños, ancianos oenfermos crónicos. Para prevenirlo, hay que refrescarse, beber con fre-cuen- cia y utilizar ropa de algodón y gorra, cerrar las persianas de casacuando más da el sol y evitar la actividad física en horas de sol intenso.

ANTE EL MOSQUITO TIGRE Para prevenir la expansión del incómodo mosquito tigre, el Ayunta-miento ha vuelto a pedir un año más la colaboración ciudadana. Lamejor medida para evitar la proliferación del insecto, que suele hacermuchas y molestas picaduras, es eliminar o vaciar periódicamentelos puntos de acumulación de agua al aire libre en las viviendas, comoagujeros, recipientes, platos de macetas o piscinas de plástico. A lahora de prevenir las picaduras se pueden usar los repelentes habi-tuales, sobre todo de día, pues es cuando más pica, a diferenciadel mosquito autóctono. Y, en caso de picada, es adecuado lavarsebien la zona y utilizar los remedios habituales para aliviar el picor.

CLÁUSULAS EN LAS HIPOTECASLa Oficina Municipal de Información al Consumidor (OMIC) de Vilade-cans invita a la ciudadanía que tiene suscrita una hipoteca con una en-tidad bancaria a revisar la escritura del acuerdo para detectar sihay cláusulas abusivas, una vez que el Tribunal Supremo ha publi-cado una sentencia que declara la nulidad de las 'cláusulas suelo' en loscasos de falta de transparencia. Esto no comporta la devolución de lascantidades ya satisfechas ni la nulidad cuando se cumplan con los re-quisitos de transparencia, pero sí que los usuarios puedan reclamar yhacer valer sus derechos para que desaparezca dicha cláusula si consi-deran que no fueron suficiente y debidamente informados sobre ésta.

LA EMPRESA TIENE IMPACTO POSITIVO EN LA CIUDAD

10.000 VILADECANENSES SE BENEfICIAN DE ‘UNILEVER COMPARTE’

83 REVISIONES OCULARESLa campaña para la salud ocular realizada del 1 al 5 de julio por el Ins-tituto Oftalmológico Tres Torres, con el apoyo del Ayuntamiento, rea-lizó revisiones oculares a 83 personasque se acercaron a la unidad móvilsituada en el paseo de la Marina. A 29 personas se las dirigió a visitar asu médico al detectarles alguna patología: a 19 de ellas, principios de ca-taratas; a otras seis, la posibilidad de sufrir degeneración macular aso-ciada a la edad, y a cuatro más, de padecer glaucoma. La campaña con-ciencia sobre la importancia de hacerse revisiones periódicas para preve-nir patologías que pueden repecturir incluso en la autonomía personal.

Palenciaexposa elprojecte‘Unilever

Comparte’

Araíz del traslado de la sedede Unilever España a Vilade-

cans en abril del 2012, la em-presa decidió materializar elmunicipio su plan de responsa-bilidad social con un programade actividades denominado 'U-nilever Comparte', junto a cen-tros educativos, ONGs y Ayunta-miento. Para el alcalde, este es“el ejemplo de colaboraciónque el Ayuntamiento quiereextender a otras empresas dela ciudad” dentro de la inicia-tiva 'Viladecans&Co'.

Entre otros, se ha enseñado amás de 800 alumnos de prima-ria a desayunar de forma equili-brada y saludable y se han im-partido talleres de autoestima a1.200 adolescentes. La empresatambién han dado productos dealimentación e higiene a Cáritasy Cruz Roja y ha ofrecido apoyo

a programas del Ayuntamiento,como el de ayuda al pago de fac-turas del hogar, y talleres de co-cina para las familias del centromaterno.

Además, los miembros del Co-mité de Dirección realizan con-ferencias con emprendedores yempresarios locales para com-partir conocimientos de ges-tión. Asimismo, por el Día delMedio Ambiente, los trabajado-res de la empresa participaronen una replantación forestal enla montaña.

El alcalde considera que Unile-ver es "referente en temas deresponsabilidad social corpo-rativa", mientras que Ana Pa-lencia aseguró que "el progra-ma funciona, pero está vivo y seincorporarán nuevas activida-des según las necesidades".

La directora de comunicación y responsabilidad social de Uni-lever España, Ana Palencia, y el alcalde Carles Ruiz presenta-ron en junio ‘Unilever Comparte', un plan pionero de integra-ción empresarial con el entorno que, en poco más de un año,ha realizado acciones con un impacto positivo en el ámbito dela nutrición, el bienestar, el medio ambiente y la calidad de vidade más de 10.000 personas de Viladecans.

Page 21: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

P. 21

comerç

AJUNTAMENT I COMERCIANTS AFRONTEN JUNTS ELS REPTES

PRIMER PAS PER ALA CREACIó D’UNATAULA DE COMERç

El Ple Municipal va aprovar per unanimitat, el 28 de juny, unamoció en favor del comerç de proximitat que preveu la creació dela Taula de Comerç de Viladecans, amb la participació d’admi-nistració i comerciants i la col·laboració d’experts. L’objectiu ésdissenyar accions per fer front a la crisi econòmica i als canvistecnològics, socials i de nous formats comercials, com la ins-tal·lació d’un centre comercial outlet el 2015.

L’Ajuntament referma el seu su-port al comerç urbà tot empre-

nent noves mesures que contri-bueixin al seu enfortiment. Arrand’una moció al Ple Municipalacor-dada entre els partits polítics i laXarxa Comercial de Viladecans,es crearà la Taula de Comerç per-què elabori un full de ruta que fo-menti i dinamitzi el sector, queocupa prop d’un terç dels llocs detreball a la ciutat en els més de dosmilers d’establiments existents.

A més, es reforçarà el treball ambla Xarxa Comercial per concretarels plans anuals més convenients,s’avaluarà l’impacte del nou cen-tre outlet i es dissenyaran ac-cions per atreure’n els visitantsdes d’aquest cap a les zones decentralitat comercial existents,perquè se’n beneficiïn. Així mateix,

es demanarà a les administracionspertinents que l’impost que s’a-plica a les grans superfícies co-mercials del municipi repercuteixien polítiques de foment i dinamit-zació del comerç de proximitat.

“El comerç ha de continuar sent unmotor econòmic i de treball a laciutat”, va assegurar la regidora deComerç, Carme Gimeno, qui va re-cordar que “l’Ajuntament portamés d’una dècada de treball amb elcomerç per crear eixos comercials,que reforcin la seva posició i dina-mitzin el sector, i acompanya elsemprenedors en la creació de nousestabliments”. La moció defensa elcomerç de proximitat com a un ele-ment de prosperitat econòmica, decohesió social, de mobilitat sos-tenible, de seguretat ciutadana id’utilització racional del territori.

COMERCIANTS I HOSTALERSCOMPARTEIxEN SEU SOCIAL

La Xarxa Comercial i Gremi d’Hostaleria de Viladecans canvienla seva seu social i passen a compartir espai al primer pis

del Mercat Municipal, a la plaça d’Europa. La Xarxa ho va fer aljuny i el Gremi, en el moment de tancar aquesta revista, estavaacabant d’enllestir el seu trasllat. El fet d’estar juntes en un sollocal permet optimitzat recursos i espais i afavoreix la suma desinergies i la continuïtat de la col·laboració mútua entre amb-dues agrupacions empresarials. El canvi de seu arriba fruït desengles acords amb l’Ajuntament, que ha cedit l’ús de l’espai.

EL COMERç ASSOCIAT ESCULLPRESIDENT A ESTEVE BLANCH

Esteve Blanch, de Pastisseria Roca, ésel nou president de la Xarxa Comer-

cial de Viladecans. La candidatura de 8comerciants encapçalava per Blanch vaser escollida per unanimitat a l’assam-blea realitzada el 26 de juny a Atrium.Blanch assegura que els principals rep-tes són “dinamitzar el comerç de proxi-mitat i assolir més socis, ja que la xifras’ha reduït els darrers anys”. Per fer-ho,vol “millorar la carta de serveis i mostraral comerç no associat el valor d’anarjunts”. A més, vol “implicar la Xarxaamb altres entitats de la ciutat” per talde “fer més coses amb menys recursos”.

L’OMIC OfEREIx CONSELLSPER ANAR DE REBAIxES

L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor recorda algunsconsells per treure’n profit de les compres en l’epoca de rebaixes.

Apunta que el més adient és anar a comprar amb idees clares iunpressupost previ i, en cas de fer-ho per Internet, que sigui enllocs de confiança. Així mateix, informa els preus sempre han d’es-tar indicats, i incloure el preu rebaixat i l’anterior, i que s’han dediferenciar clarament els articles rebaixats dels que no. I recordaque els catàlegs i la publicitat tenen valor contractual. A més, adver-teix que els establiments només estan obligats a acceptar canvispels articles defectuosos o si ho diuen explícitament i que cal guar-dar les factures i tiquets per a qualsevol reclamació. Els establimentshan d’admetre el pagament amb tarja si ho fan la resta de l’any.

Gremi d’Hostaleria| 636 42 44 16 | gremihosteleriaviladecans.es

xarxa Comercial | 93 659 10 93| xarxacomercial.cat

Blanch encapçala la Xarxa Comercialdes del 26 de juny

La moció impulsadaper la Xarxa Comercialal Ple Municipal varebre el suport detots els regidors

Page 22: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

AL JUNYS ES VA INAUGURAR L’ÚLTIM, ESPAIS VILADEKNS

CENTRES D’EMPRESES,UNA APOSTA A L’ALçA

Espais ViladeKNS, ubicat alsbaixos de l’edifici Vilamarina, és

l’últim d’una fornada de centresd’empreses a la ciutat. L’any pas-sat va obrir AdeQuat, al carrer Es-lida i, el 2011, l’Ajuntament haviaimpulsat el Delta Business Cen-tre, al Viladecans Business Park.

A Espais ViladeKNS cada empresahi té el seu espai (un despatx o,simplement, una zona) i es com-parteixen recursos (sala de reunió,centraleta telefònica, recepció,missatgeria, servei d’InternetW!CABLE.biz...). Un lloguer integralpermet reduir el cost de l’activitat.

Menor cost per al negoci

Cristina Martín, responsable d’Es-pais ViladeKNS, a la inauguració delqual va assitir l’alcalde, destaca queles oficines compartides permeten“treballar de manera professionalamb un cost molt més reduït” JoanValle, director del Delta Business

Centre, apunta que “l’estalvi res-pecte a la implantació en una ofi-cina tradicional pot arribar al90%”. Així, són una alternativa perals autònomsque treballen a casai volen fer un salt en la imatge delnegoci o per a aquells que no po-den fer front al lloguer d’un local.

Eva Jordan, administradora d’Ade-quat, afegeix que, “a més es podencompartir sinèrgies amb les al-tres empreses, tot ampliant idees,coneixements i, fins i tot, clients,amb la creació de serveis integrals,vendes relacionades o promocionsinterdisciplinars”.

Un nou model de creació d’empreses comença a treure el cap a Vi-ladecans. El creixent nombre d’emprenedors degut a la crisi i elsnous models de negoci avalats per les noves tecnologies, que re-quereixen de poc espai físic, estan posant en auge els centres d’em-preses, on diversos professionals comparteixen unes oficines. El 13de juny es va posar en marxa un de nou: Espais ViladkNS.

50 PROfESSIONALS CREENLLIGAMS AL 2n VILADECANSNETwOkING DAy

Mig centenar d’empresaris i autònoms locals van participarel 18 de juny al 2n Viladecans Networking Day, una jornada

promoguda per l’Ajuntament perquè les empreses féssin con-tactes per ampliar les seves oportunitats. “La facilitat deles empreses per fer negocis és la columna vertebral per sortird’aquesta crisi”, apuntava un dels participants, Juan Valencia,d’Horizon ExperienceLab. “La interrelació entre les empresespot ajudar-les a generar nous projectes, obrir mercats o inter-nacionalitzar-se, una fita molt important en l’economia actualperò que pot fer por en solitari”, explicava l’alcalde Carles Ruiz.L’Ajuntament té un grup a LinkedIn, amb el nom Viladecans&Co,on seguir tota l’actualitat empresarial.

Els participants van donar notorietat als seus negocis i conèixerd’altres en una ronda de trobades dirigida per l’expert Josep Alber-ti. “És una bona iniciativa i ja hem quedat amb algú per trobar-nosen una cita més llarga”, apuntava Josep Maria Barrabés, de STPGroup. També, es va fer una ponència sobre els reptes europeusper a les empreses a càrrec de Miquel Barceló, i es va presentar lainiciativa Viladecans&Coper part de l’alcalde i d’Ana Palencia,directora de comunicació de l’empresa Unilever, que en la sevaresponsabilitat social col·labora amb serveis de l’Ajuntament.

PIMEC JOVES ES PRESENTAA VILADECANS

PIMEC Joves, el grup de jovesempresaris de la patronal de

la petita empresa catalana, es vapresentar el 3 de juliol a Can Cal-deron davant de prop de 30 joves professionals. L’alcaldeCarles Ruiz els va explicar que l’Ajuntament treballa perquè laciutat “sigui el millor ecosistema per a les empreses” i va la-mentar que “l’Estat vulgui que els Ajuntaments deixin de ferpromoció econòmica”. Miquel Camps, president de PIMECJoves, va destacar la importància de que els empresaris tre-ballin plegats perquè no s’enfonsin les empreses que són và-lides i facin arribar a l’administració les seves necessitats.

P. 22

empresa

Una ronda de trobades entreparticipants va ser el puntcentral de la

jornada

L’alcalde va assistir a la inauguració del centre d’empreses Espais Viladekns

COMPARTIR OfICINAPERMET ESTALVIARA L’HORA DE POSAR

EN MARxA UN NEGOCI

Page 23: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

36 JOVES DESOCUPATS QUE HAN DEIXAT ELS ESTUDIS MILLOREN LA SEVA FORMACIÓ I OCUPABILITAT

EL PROGRAMA ‘JOVES PER L’OCUPACIó’ OBTéELS PRIMERS CONTRACTES DE TREBALL

De la desmotivació respecte elsestudis i les dificultats per trobaruna feina per la manca de quali-ficació laboral, 36 joves de Vila-decans han passat a obrir-se no-ves portes a través del progra-ma ‘Joves per l’Ocupació’. Dosterços dels participants han tor-nat a estudiar per treure’s el gra-duat d’ESO i, de moment, quatrehan obtingut contracte de feina.

El programa Joves per l’Ocupa-ció, impartit al centre municipal

d’ocupació Can Calderon, està fa-cilitant la inserció laboral i el re-torn al sistema educatiu de 36joves de 16 a 25 anys amb baixaformació, el que equival en l’ac-tualitat a baixes expectatives defutur. “Ha estat una gran oportu-nitat”, assegura Daniel Cáliz, unparticipant que als seus 21 anys hareprès els estudis per obtenir elgraduat d’ESO i acaba de comen-çar a treballar a l’empresa Selecta.

El contracte laboral és l’últim pasdel projecte que, durant cinc me-sos, ha ofert formació orientació isuport per recuperar els estudis iformació qualificadora (molt en lalínia de les necessitats empresa-rials) en els àmbits administratiu-comercial, de tasques de magat-zem o de programació d’apli-cacions per a mòbils, a banda d’unmes d’estada en una empresa peradquirir experiència professional. Fins al 13 de setembre, les 17 em-preses participants poden obtenir

una subvenció per un contractede 6 mesos. Quatre ja ho han fet.

Al programa hi han participat lesempreses: AB Servicios Selecta,STP Group, Fructusweb, Klitec Glo-bal Network, Serviauto, G-3 Euro-trans, Castellcars 2005, Xata&Co,La Plataforma de la Contrucción,Claire's Accessories, Trie Logistics,Escola de Música Vivace, Red Ofi-sat, Subministraments Generalsde l'Aigua, Vilaplag, FarmaZen iMontserrat Olivé.

AB Servicios Selecta, dedicada als serveis de vending i ubi-cada al Polígon Can Calderon, ha contractat el Daniel Cáliz,de 21 anys, després de participar al programa. Claudiafranco, responsable de recursos humans de l’empresa aCatalunya, reconeix que té el perfil que buscaven per fertasques de logística de magatzem i preparació de coman-des: “Necessitàvem cobrir una vacant durant els propersmesos, i va sorgir aquesta opció per fer-ho, amb un perfiljove i que teníem temps per preparar i que s’ha mostratmolt idoni”. fins al punt que “l’objectiu és donar estabilitatal lloc de feina si les coses van bé”, apunta.

El Daniel diu que s’ha adaptat ràpid “gràcies als consells”que ha rebut a les tutories de Can Calderon i espera“donar el millor” de sí mateix “perquè l’empresa segueixiconfiant” en ell. fa només mig any, però, no es pensavaque arribaria a l’estiu en aquesta situació. “Se m’ha obertuna porta molt gran, no només per trobar feina sinó pertreure’m el graduat d’ESO” explica orgullós, ja que ha apro-vat “tres de les cinc assignatures que tenia pendents”. Laclau, diu, ha estat “centrar-se en aquests objectius ambil·lusió”. I l’esforç ha tingut un merescut premi.

La Carla Verdugo, de 16 anys, és una altra participant del

programa que està a punt de signar el primer contracte la-

boral de la seva vida amb l’empresa de desenvolupaments

tecnològics xATA&Co. “Al desembre de l’any passat vaig

deixar el Batxillerat, i en poc temps em va sortir aquesta

oportunitat que em va cridar l'atenció, perquè el mòbil i les

tecnologies estan molt de moda i tenen molt futur”, explica.

“Era la meva primera vegada fent pràctiques i aquesta era

l’experiència que volia emportar-me, i que em facin un con-

tracte és molt il·lusionant i un premi al que he treballat per

aprendre”, apunta, però reconeix que “és el principi” del que

li queda per aprendre en el camp de les aplicacions mòbils.

xATA&Co va tenir quatre alumnes en estada formativa però

“els recursos econòmics només donen per fer un contracte,

tot i que la implicació de tots els joves ha estat magnífica”,

comenta Cristina Ramírez, administradora de l’empresa.

“L’important no és l’ajuda econòmica, sinó la possibilitat

d’incrementar la força de treball per seguir creixent amb

l’objectiu d’esdevenir algun dia un referent d’aquest nou

sector al Baix Llobregat”. I ho faran amb la Carla entre ells.

P. 23

ocupació

DANIEL+ CARLA

+

Page 24: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

P. 24

educació

MIG CENTENAR D’INfANTS JA SóN EMPRENEDORS JúNIOR

L’alumnat de 5è de primà-ria de l'Escola Mont- serra-

tina participants al projecte‘Cultura emprenedora a l'es-cola’ van recollir, el 19 de juny,els diplomes que acreditenla tasca realitzada aquestcurs creant dues coopera-tives escolars. A través de lainiciativa, impulsada per laDiputació i amb el suportd’ajuntaments com el de Vi-ladecans, han après de for-

ma pràctica les competències del'esperit emprenedor, com el tre-ball en equip, i se’ls ha apropat ala realitat laboral. “Han aprèsquè significa treballar i ser feliça la vegada, i això és molt impor-tant”, va destacar María Salme-rón, regidora d’Ocupació.

Els alumnes han creat i gestio-nat, seguint tots els passos, duescooperatives de fabricació deproductes artesanals, Vilamón i

Món Artesanal, fets per ellsmateixos i que van vendre a laFira de Sant Isidre. Els benefi-cis obtinguts pels joves, que hancomptat amb el pastisser JordiBordas com a padrí, s’han desti-nat a Viladecans Solidària, perajudar a famílies desfavorides.

Els alumnes van presentar les coo-peratives a la fira d’emprenedorsBIZ Barcelona, a principis de juny.I és que són emprenedors júnior.

La regidora d’Associacionisme, VerónicaArasil, rep dels alumnes el xec dels dinersrecaptats destinats a Viladecans Solidària

MOTIVACIó PER ALS ESTUDIS

Vuit alumnes de l'InstitutJosep Mestres participen al

juliol en el Campus Ítaca de laUniversitat Autònoma, unainiciativa socioeducativa queanima a seguir estudiant des-prés de la ESO. Professors uni-versitaris coordinen diferentsmateries per motivar el’alum-nat en l'interès pel coneixe-ment. És el cinquè any en quèl'institut participa al campus,patrocinat pel Grup Santander.

ALEMANy A L’ESCOLA D’IDIOMES

L'Escola Oficial d'Idiomes(EOI) de Viladecans estre-

narà des del setembre elsestudis d'alemany en la se-va oferta formativa estable,després d'haver fet un inten-siu d'estiu al juliol. La inicia-tiva es posa en marxa ambdos grups de nivell inicial (A1)i amb una nova modalitatquatrimestral, que tornarà aobrir matrícula al febrer (pelsnivells A1 i A2). El període

d'inscripcions estarà obertdel 2 al 5 de setembre al webwww.eoidigital.com/preinscripcio.El curs 2013-2014, l'EOI tambécomençarà a impartir un nou ni-vell d'anglès (C1), per a l'alumnatque ha superat el cinquè nivellen el darrer curs o l'anterior. Lesmesures donen resposta a la de-manda d'incrementar el nombred'idiomes que s'imparteixen (finsara, anglès i francés) i donar méscontinuïtat als estudis.

L’INSTITUT MIRAMAR CELEBRA LES NOCES DE PLATA

Actuals i antics alumnes,pares, mares i professors

de l’Institut Miramar vanassistir, el 14 de juny, a l’acteoficial de celebració del 25èaniversari del centre educa-tiu. La trobada, en la quall’alcalde Carles Ruiz i el di-rector de l’institut CarlesMariño van descobrir unaplaca commemorativa, vaservir de repàs de la històriade l’equipament. Aquest va

començar les classes l’any 1987en uns mòduls prefabricats i el1992, l’any olímpic, que el cursva començar a l’edifici actual,després de molts anys de lluita ide demanar unes instal·lacionsadients a la Generalitat.

L’alcalde va recordar que “va seruna fita molt important aconse-guir un edifici d’aquestes carac-terístiques, amb un premi d’ar-quitectura, i suplir una manca

d’espais educatius de secundà-ria a la ciutat”. Una alumna i unaexalumna del centre van posarla música a la celebració ambdos concerts breus de piano.

Les activitats de celebració vantenir el seu tret de sortida el 23 defebrer en una festa amb actua-cions d’alumnes i parlaments demestres, professors i antics alum-nes, com el jugador del FutbolClub Barcelona Martín Montoya.

Foto de família de la celebració

Alumnat participant en l’edició de l’estiu passat

Page 25: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

P. 25

educació

Més de 200 professionals del’educació es va reunir a l’Esco-

la Montserratina per mostrar i co-nèixer les propostes més noves quealguns docents de Viladecans duena terme arran de la implantació ales aules de les pissarres digitalsinteractives (PDIs) per millorarels recursos educatius i engrescarl’alumnat en l’aprenentatge.

Les demostracions pràctiquesamb PDIs van anar a càrrec de lesescoles Àngela Roca, Can Palmer,Doctor Trueta, El Garrofer, GermansAmat Targa, Marta Mata, Medite-rrània, Montserratina, Pau Casals i

Viladecans IV, i del Col·legi Goar. Amés, la jornada va incoporar en-guany una novetat: una sessió denetworkingper promoure l’intercan-vi d’experiències i punts de vista.

D’entre les xerrades que van tenirlloc, va destacar una sobre els en-torns personals d’aprenentat-ge, a càrrec de Ramón Barlam,mestre i coordinador pedagògicdel projecte Espurn@, iniciativade la Generalitat i la UniversitatAutònoma que treballa en xarxametodologies per a la millora dela qualitativa educativa. Barlamva defensar un model en què els

Els centres educatius de Viladecans estan per lainnovació i ho van tornar a demostrar en la ter-cera edició de la Jornada d’Intercanvi de Pràcti-ques Educatives sobre les Tecnologies d’Apre-nentatge i Coneixement (TAC) a les Aules. Prop de

200 docents van assistir el 26 de juny a la cita, or-ganitzada pels Serveis Territorials d’Educació dela Generalitat i l’Ajuntament, i en la qual es vanpoder veure 14 de mostracions d’iniciatives pe-dagògiques de 12 centres.

200 MESTRES TORNEN A INTERCANVIARExPERIèNCIES AMB PISSARRES DIGITALS

aprenents aportin als docents iadquiereixin una autonomia quesigui font de coneixements.

Pioners a Catalunya

L’Ajuntament va instal·lar pissa-rres digitals a totes les aules deprimària de les escoles públiquesi a les de 5è i 6è de primària de lesconcertades el curs 2009-2010,tot convertint la ciutat en la pri-mera de Catalunya en fer-ho. Amés, el curs vinent, l’Ajuntamentiniciarà les obres per fer arribar lafibra òptica a les escoles amb elsuport de fons europeus Feder.

12 CENTRES VANMOSTRAR INICIATIVESPEDAGòGIQUES PER

MILLORAR L’èxIT

UN ExPERT ANIMA AfER DE L’AUTONOMIADE L’ALUMNAT fONTDE CONEIxEMENTS

JESúS‘CHUSO’IGLESIAS

EscolaDoctor Trueta

“Els mestres tenim una ne-cessitat de formació perma-nent i aquesta és una bona imotivant activitat per fer-ho”

MONTSECARMONA

EscolaMontserratina

“Aquesta iniciativa permetenriquir-te amb les experièn-cies de totes les escoles, deles que sempre pots aprendre”

LLUÏSAROMERO

EscolaPau Casals

“Compartir et fa veure les co-ses d’una altra manera i en elmón de la tecnologia, que ésenorme, t’ajuda encara més”

MIGUELÁNGELGONzÁLEz

Institut deViladecans

“L’alumnat del segle xxI és di-ferent, ha nascut en l’era digi-tal, i aquest fòrum permet sa-ber com l’atenen altres docents”

Page 26: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

VIGILANTS INFORMEN I CONTROLEN A LA MUNTANYA

EN MARxA EL PLA DE PREVENCIó DELS INCENDIS fORESTALS

El servei del Pla d’Informació iVigilància contra Incendis va

informar l’any passat 318 perso-nes i va tenir un paper importanten la detecció dels incendis quees van produir. De fet, el 2012 vaser l’any amb més focs en l’úl-tima dècada al Baix Llobregat,afavorits per les escases plugesde la primavera. Enguany, lescondicions no semblen tan ex-tremes, però no es pot abaixar laguàrdia i s’ha de ser cívic i res-pectuós amb la muntanya.

Entre d’altres mesures de segu-retat, cal recordar que no s’hand’abandonar deixalles ni objectesde vidre a la muntanya, llençar ci-garretes ni llumins encesos, es-tacionar els vehicles sobre herbesseques ni encendre fogueres albosc i que, tot i que estiguem albalcó o jardí de casa, si som a

menys de mig quilòmetre d’unazona de bosc, la barbacoa ha detenir sistema mataguspires.

Tasques preventives

Abans de l’arribada de l’estiu,l’Ajuntament ha realitzat tasquescontemplades al pla municipalde prevenció d’incendis, com eldesbrossament de marges del ca-mí de la Verdera fins a l’ermita idel camí de Can Menut, i l’arran-jament del ferm d’aquest últim. Amés s’ha realitzat el mantenimentde la franja de protecció con traincendis de 25 metres situada en-tre la trama urbana i el bosc, perdisminuir la densitat de vegeta-ció i retirar la que estava seca. Lestasques s’han fet amb la col·la-boració dels participants en unPla d’Ocupació Forestal del pro-grama Treball als Barris.

ATRIUM ESPORTS MILLORALA QUALITAT DE L’AIGUA

L’agost farà un any que Atrium Esports va instal·lar una làm-pada d’ultraviolats per al sanejament de l’aigua d’una de les

piscines, i l’equipament esportiu està assolint els resultats queesperava: s’ha reduït fins a la meitat la quantitat de clor uti-litzada i s’està consumint un 30% menys d’aigua calenta que,fins ara, s’havia de llençar. També ha disminuït la corrosió fruitdel clor a les instal·lacions. Així, la piscina és ara més saluda-ble, amb una aigua de més qualitat i un aire més net.

OBRE ‘VILADECANS REPARA’

El nou espai ‘Viladecans Repara’, ubicat a la Deixalleria Muni-cipal, es va inaugurar l’1 de juny amb una festa. Aquest ser-

vei, impulsat per l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, en-senya a reparar i reutilitzar coses (bicis, roba, electrodomès-tics, mobiliari, etc.). El proper taller serà el 7 de setembre sobrefontaneria. Les inscripcions es poden fer a www.viladecans.cat.

El dispositiu informatiu i de control promogut per la Diputació deBarcelona, l’Agrupació de Defensa forestal (ADf) Sant Ramon il’Ajuntament per evitar incendis forestals està en servei des del14 de juny i fins al 31 d’agost. Dos vigilants fan rutes tots els diesde la setmana per la muntanya de Viladecans, Sant Climent i SantBoi per evitar conductes negligents o temeràries i detectar inci-dències com, per exemple, abocaments o obstacles als camins.

ESCOLARS PEL MEDI AMBIENT

Un total de 3.124 nens i nenes van participar al llarg delcurs escolar en activitats d’educació ambiental organitzades

per l’Ajuntament. Es tracta d’accions per apropar-los a la natu-ra, al compostatge, a la prevenció dels residus, a l’estalvi d’aiguai energia i al coneixement de la biodiversitat i els valors naturalsdel territori. A més, algunes escoles van organitzar visites guia-des al centre de tractament de residus i a la depuradora de Gavà-Viladecans. L’Ajuntament va iniciar un servei d’assessoramentambiental a les escoles a través de correu electrònic.

medi ambient

P. 26

Una vigilant parla amb el tinent d’alcalde de Medi Ambient, José Luis Atienza

Page 27: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

publicitat

Page 28: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

P. 28

cultura

Viladecans va omplir-se durant tres vespres i nits d’una variada proposta animació teatral, que va fer gaudir grans i petits. La ciutat va acollir 39 companyies i la ciutadania va tornar asortir un any més al carrer per viure aquestagran festa. Enguany, també es va estrenaruna jornada tècnica per a professionals, queva atreure’n un centenar a l’edifici Cúbic.

PEP MIRAMBELL GUANyA EL 25è CERTAMEN DE CANTAUTORSEl músic i compositor alacantíPep Mirambell es va emportar elprimer premi del Certamen deCantautors de Viladecans, cele-brat el 30 de juny als Jardins deCan Modolell. Mirabell, que es vaimposar per davant d’Elías Mar-zal i Vol Menor, es va guanyar ac-tuar al llarg del proper any endiferents festivals de cançó d’au-tor (Barnasants, Acróbatas i Vi-lautor) i a Atrium Viladecans.

L’AJUNTAMENT VA RETRE HOMENATGE al col·lectiu queva posar en marxa el festival amb motiu de les noces deplata del certamen musical. 25 edicions de les que han sor-tit molts cantautors que han esdevingut ben populars.

Mirambell, al certamen

El regidor deCultura, JoséLuis Atienza,va lliurar unrecord als impulsors del certamen

Page 29: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

P. 29

l’entrevista

el motivo de incluirlo?Pues era un gesto, justamente,hacia Viladecans. Soy ciudadano-visitante ocasional habitual, tuve lasuerte de participar cuando hace 14años se puso en marcha el portal deciudad, cuando este tipo de portalesapenas existían. Y quería tener unguiño hacia la ciudad.

¿Por qué decidiste novelar la rá-pida transición entre el final de laGuerra y el inicio de la Dictadurafranquista? Primero porque es un momento his-tórico muy interesante que apenasse ha tratado y, cuando se ha hecho,ha sido con el maniqueísmo con elque habitualmente se ha tratado laGuerra Civil. Y, efectivamente, era elmomento más adecuado para aca-bar con leyendas urbanas y falsas le-yendas y explicar sólo la realidadque, de por sí, ya es interesante.

Toda novela tiene un personajeestrella. En “El último invierno”es el viejo coronel que ha perdidola guerra y al que ya no le importavivir. No descubramos el final dela novela, pero ese personaje¿puede simbolizar la esperanza?Yo creo que todos los personajes son

importantes, todos aportan algo. Esuna novela de matices construida apartir de personas, sus acciones, elmomento y el ambiente. El viejo co-ronel sí que es el personaje al que yole tengo más cariño. He tratado deescribir una novela sin héroes peroél, en el fondo lo es, aun- que luchaconstantemente por no serlo. El co-ronel son los principios, la dignidad,la humildad. ¿La esperan- za? Qui-zás, pero él no quiere serla.

¿Te inspiraste en personas realespara ese personaje y para elresto de personajes?Hay un trabajo de documentaciónprevio: ensayos, fotografías, videos,canciones y también mucha imagi-nación. Sólo pensé en personajesreales que podrían haber existidoque yo, de estar allí, podría haberreflejado en mis crónicas.

¿Ha sido difícil documentarse? Conté con algunos testimonios.Hay algún capitulo de los que ron-dan por casa. Y conté también conla Hemeroteca de La Vanguardia.Pero debo decir que el período delfin de la Guerra y el inicio de la Dic-tadura no se ha estudiado lo sufi-ciente en el Baix Llobregat.

Te presentaste a dos premiosmás, uno el del Ateneo Joven deSevilla, con una primera novelaque te convirtió en finalista, yotro, el de Letras de Novela Corta,donde también llegaste a la finalcon ‘La ciudad de las tormentas’.¿A la tercera va la vencida?Eso podría parecer, pero ha habidootro intentos por en medio y más detres años, en los que ni siquiera lo heintentado precisamente por lo com-plicado que es conseguir publicar. Locierto es que este premio llega justoen el momento que había decididoponerme otra vez en serio.

¿Es muy complicado compagi-nar tu profesión de periodistacon la literatura?Más allá de la profesión, es compati-bilizarlo con todo lo demás. Aunquelo cierto es que siempre se consigueun hueco, aunque sea robándolo ahoras de sueño o madrugando unpoco más cada día. Escribir casi esuna necesidad y, en el caso del perio-dismo, están comunicados. Las dosfacetas ganan una con la otra.

Qué poco le dura el protago-nismo al soldado viladecanensede tu novela ganadora. ¿Cuál es

El joven periodista y escritor–y estudiante de Historia–Raúl Montilla ha ganadocon su novela ‘El últimoinvierno’ (Roca Editorial)el Premio Internacionalde Novela Histórica Ciudadde Úbeda (Jaén). Nacidoen Barcelona en 1979, Montilla vivió más de 20años en un piso fronterizoentre L’Hospitalet y Esplugues, aunque, segúndice, es de todo el Baix Llobregat, donde ha desarrollado siempre suprofesión. Primero en elsemanario El Far y el portalwww.viladecans.net, ydespués como corresponsalde El Mundo, durante dosaños, y de La Vanguardia,desde 2003. Nuestra ciudadtiene su “momento de gloria” en el libro con laaparición del soldado PereMontfort, de Viladecans.

“El fin de la Guerra y el inicio de la Dictaduraen el Baix no se han estudiado lo suficiente”

RAÚL MONTILLAEscritor y periodista

Page 30: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

L’ENTREGA DE MEDALLES VA POSAR FI A LA TEMPORADA AMB UNA FESTA

1.400 INfANTS TANQUEN ELS JOCS ESPORTIUS ESCOLARS

Centenars d’infants i les sevesfamílies van participar a la clau-

sura a la temporada dels Jocs Es-portius Escolars, la competició en-tre escoles, instituts, associacionsi entitats per a escolars, que ha es-trenat activitats, com una trobadade patinatge de velocitat, i ha po-sat en marxa el Trofeu del Joc Netper als equips de les competicionslocals de mini-bàsquet i futbol-7.Aquesta nova classificació, guan-yada per l’Escola Doctor Trueta en

futbol i per l’Escola Marta Mata enmini-bàsquet, prima el bon com-portament amb la introducció dela targeta verda, que l’àrbitre mos-tra per les actituds cíviques.

Ambdós equips van rebre el reco-neixement a la Festa, en la qualtambé es van donar els premis alcampions i sotscampions en lescom peticions locals d’equip i perreconèixer l’Escola El Garrofercom l’entitat amb participació

en més disciplines, sis en total.

Als Jocs Esportius Escolars, orga-nitzats pel Consell Esportiu del BaixLlobregat i l’Ajuntament, s’hi handisputat 11 disciplines (minibàs-quet, futbol-11, futbol-7, gimnàs-tica rítmica, patinatge, atletisme,cross, natació, escacs, ball moderni hip-hop), amb competicions, jor-nades específiques i trobades es-portives. Tot, perquè els nois i noiesgaudeixin i aprenguin.

80 mestres i professors de centres educatius i membres de clubs i associacions hi vanparticipar a la cita el 4 de juny

La festa del Joc i l’Esport va posar, l’1 de juny, elcolofó a una nova temporada dels Jocs EsportiusEscolars: nou mesos d’educació en valors a tra-vés de l’activitat física, en els quals la competiciói les condicions tècniques són secundaries i el

més important és divertir-se i crèixer com a perso-nes, assolint valors com el compromís, la solidari-tat, la superació o el treball en equip. 27 equips iprop de 1.400 infants i joves han participat al llargdel curs escolar 2012-2013 en 11 disciplines.

LES ESCOLES DOCTORTRUETA I MARTA MATAGUANyEN EL PRIMERTROfEU DEL JOC NET

JORNADA D’EDUCACIó I ESPORT

ALEGRIESA L’ESPORTDE BASED’EQUIP

L’estiu ha portat el final dela competició per als

equips de base dels clubs es-portius de futbol i bàsquet, iho ha fet amb més d’unaalegria per assolir l’ascensde categoria.

En futbol, l’infantil ‘C’ de laUD Viladecansha ascendita Primera Catalana, igualque l’aleví ‘A’. L’aleví ‘E’ hapujat a Tercera, mentre queel benjamí ‘C’ ho ha fet a Se-gona, la mateixa fita que elbenjamí ‘A’ del Club de Fut-bol Sales i el benjamí ‘D’ delSector Montserratina. Tam-bé el cadet ‘A’ d’aquest úl-tim club ha pujat a Primera.

Pel que fa al bàsquet, el Pre-Mini masculí del BM Vila-decansva quedar campió degrup en categoria Nivell B.

Joves campiones de sóftbol

D’altra banda, l’equip júniorde sóftbol del Club BeisbolViladecans es va proclamarcampió d’Espanya de la ca-tegoria, el 29 de juny a Rivas(Madrid), reeditant el títolassolit el 2012 a Gavà. Es vaimposar a la final a l’amfitrió,el Dridma Rivas (10-4). Abanshavia vençut a Gavà, SantSebastià, Fènix i Cambre.

Més de 80 persones van par-ticipar el 4 de juny a la 1a jor-

nada d’educació i esport ‘A Vilade-cans l’esport educa!’, organitzadaper l’Ajuntament amb la col·labora-ció del Consell Esportiu del Baix Llo-bregat. Mestres i professors d’edu-cació física de centres educatius i re-presentants de les AMPA i les enti-tats esportives van assistir a la cita.

A la jornada es va presentar el nousistema de competició dels Jocs Es-colars per al proper curs, ‘Play Verd’,que potencia els valors educatiusper sobre dels resultats, i es va ferun taller sobre la tasca educativa del’esport per als infants, que va posarde manifest la importància de ge-nerar sinèrgies i compartir expe-riències entre els agents implicats.

P. 30

esports

Infantil ‘C’ de la Unión Deportiva Viladecans

Les famílies van acompanyar els jovesparticipants en la jornada de clausura

Page 31: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

CASTILLEJO I PASCUAL, MILLORS ATLETES DE L’ANy

La Federació Catalana d'Atletis-me va distingir, el 4 de juliol,

dos atletes de Viladecans, BeatrizPascual i Carles Castillejo, com elsmillors atletes catalans en ca-tegoria absoluta del 2012, des-prés de fer una gran temporada:la marxadora va obtenir diplomaolímpic a Londres, el títol estatalen la prova de 10 quilòmetres i elrècord d'Espanya en la distànciade 5 quilòmetres; mentre que elfondista, que també va participara Londres, va obtenir el títol esta-tal de cros, així com el tercer lloca la Copa d'Europa i la cinquenaposició de l'europeu de Hèlsinkien la prova de 10.000 metres.

La Diada de l’Atletisme Català vaposar de relleu una vegada mésl’excel·lent feina d’atletes lo-

JUDIT PéREz, CAMPIONA DE NOU

Judit Pérez Marzo es consolida com una de les més fermes promesesde l’atletisme de mig fons estatal. La jove va guanyar la prova dels

3.000 metres llisos al campionat d’Espanya juvenil a l’aire lliure,el 22 de juny a Durango, repetint els dos títols assolits en categoriacadet el 2011 i el 2012. Amb només 15 anys, ha obtingut enguany els tí-tols estatal i català juvenil de 3.000 metres en pista coberta i, a prin-cipis de juny, va obtenir el títol català dels 1.500 metres a l’aire lliure.

Els Campionats de Catalunya en categories de base a l’aire lliure,disputats al juny, també van deixar una altra campiona: Lorena Pe-drerova guanyar la prova júnior dels 10 quilòmetres marxa. Altres tresatletes van pujar al podi: l’aleví Douae Senaoui va ser sotscampionadels 2.000 metres llisos, igual que la júnior Amina Álvarez als 1.500 metres;mentre que Marta Castillejova ser tercera a la prova de 5.000 metres.

cals. Fins ara, altres cinc havienrebut aquest guardó en categoriaabsoluta, sempre en la disciplinade la marxa: María Vasco (en sisocasions), Valentí Massana (cincvegades), Dani Plaza, Reyes Sobri-no i Mari Cruz Díaz. També jovesatletes locals han estat recone-guts; els més recents, Sandra Tro-yano i Judit Pérez, el 2010.

Pascual, l’agost als Mundials

Pascual disputarà el 13 d’agostla prova dels 20 quilòmetres mar-xa als Mundials d’Atletisme deMoscou. La cita serà a dos quartsde vuit del matí. Serà la quartaparticipació mundialista de la te-tracampiona estatal. A Osaka’07va acabar 13a; a Berlín’09 va ser6a, i a Daegu’2011, 9a.

COMPETICIONS DE VOLEI I DE TENNIS A LA PLATJAL’últim cap de setmana de juliol, la platja de Viladecans s’om-plirà d’activitat esportiva amb la presència de competicions devolei i tennis platja amateur. Els tornejos formen part del circuit,que impulsa l’organització SVAT, un referent amateur a Cata-lunya. Les proves de la competició tenen lloc a diferents platgesde la província de Barcelona. El dia 27 es disputarà la sisena provadel circuit Sport Volei Amateur Tour 2013en modalitat de pa-relles; mentre que el dia 28 es jugarà la quarta jornada del tor-neig de voleibol per equips (4x4) i la competició de tennis. Lesproves es disputaran a partir de les deu del matí. Les inscrip-cions per a les proves són obertes al web www.svatour.com.

ANTONIO ARROyO, SISèALS JOCS MEDITERRANISEl nedador Antonio Arroyo va ser a prop del podi en els Jocs Me-diterranis, disputats a finals de juny a Turquia. L’esportista delClub Atlètic Barceloneta i que entrena al Centre d’Alt Rendimentde Sant Cugat va acabar en sisena posició a la final dels 1.500metres lliures, tot i arribar a ocupar la tercera plaça en la pri-mera part de la prova. Als 400 lliures no va poder classificar-seper a la final. Arroyo va rebre el 10 de juny la medalla al mèrit es-portiu per la seva trajectòria per part de la Federació Catalana,després d’obtenir diverses medalles els últims tres anys a les pro-ves de 1.500 i 800 lliures als campionats de Catalunya i d’Espanya.

EL MIL·LENIUM SPORTS PUJAA TERRITORIAL CATALANAEl Mil·lenium Sporta Futbol Sala va assolir l’ascens a la darrerajornada de la lligade Preferent Catalana. L’equip va aconseguir elpunt que necessitava de manera agònica, en empatar (6-6) contral'Esparraguera B, que va tenir una ocasió de gol a només tres se-gons del final del partit. Així, l’any vinent jugarà a Territorial.

MARTÍN MONTOyA REEDITAEL TÍTOL EUROPEU SOTS 21Martín Montoya va proclamar-se de nou campió d’Europa ambla selecció espanyola de futbol sots 21, el 18 de juny a Israel.El combinat va guanyar tots quatre partits jugats al campio-nat; l’últim, la final davant d’Itàlia (4-2). El defensa del FC Bar-celona, que va jugar de titular els quatre enfrontaments,repeteix el títol assolit el 2011. També va ser campió continen-tal amb la sots 17 i sotscampió amb la sots 19.

P. 31

esports

Castillejo i Pascual van rebre elguardó el 4 de juliol en la Diadade l’AtletismeCatalà

JORDI LÓPEZ / FCA

Page 32: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

Bibliorecomanacions

Ingredients (per a 4 persones)

Elaboració (uns 20 minuts)

Pelem la síndria, la ceba, l’all i el pebrot i els triturem junta-ment amb el pa de motlle, l’oli, l’aigua, el vinagre i una mica de sal. Podem anar ajustant la sal al gust provant el triturat.

Un cop triturats els ingredients, passem el líquid per un cola-dor per aconseguir una textura molt fina.

Afegim aigua per rebaixar l’espesor fins arribar al nostre gusti ho fiquem a la nevera unes hores per tal que estigui fred a l’horade servir-ho, una condició imprescindible.

A l’hora de presentar-ho, en una copa o un bol, afegim al gaspatxoun pitxo amb les tres cireres desossades i la branqueta de menta.

Cada mes, un bar o restaurant de la ciutat, distingit amb el segellAMED [ ] per promoure la dieta mediterrània, ens proposa una recepta saludable, amb productes de proximitat i de temporada.

L’Institut Torre Roja, l’EscolaMartí i Pol i la fundació CAVIGAfan un passeig pels musicals

1

La recepta

GASPATxO DE SÍNDRIAAMB CIRERES

Per Restaurant La Clotxa

Av. dels Jocs Olímpics, 5Tel. 93 658 08 68

El més vist a Viladecans TV

Informació cada dia a www.viladecanstv.tv

EL CUMPLEAñOSSECRETO

Morton, Kate. Madrid: Suma de Letras, 2013550 pàgines. [N Mor]

AMOR, MISTERIO, ASESINATO...

CINETERAPIA:35 PELÍCULASPARA MEJORAR TU VIDA

Miralles, Francesc.Barcelona : Oniro, 2013.333 pàgines. [778.5 Mir]

FILMS QUE ENS PODEN CANVIAR

La llibreria Els Nou Ralss’acomiada de la ciutadania

2

3

a càrrec de la Biblioteca

PEORES MANERAS DE MORIR

González Ledesma, FranciscoBarcelona: Planeta, 2013.375 pàgines. [N Gon]EL DARRER CAS DE L’INSPECTORMÉNDEZ A BARCELONA

VENCER EL DOLOR DEfORMA NATURAL

Aliaga, Luis.Barcelona: Océano, cop. 2012333 pàgines. [615.8 Ali]

REMEIS, HÀBITS I ESTRATÈGIESPER FER FRONT AL DOLOR

396 visualitzacions

326 visualitzacions

La cursa de les Nits de LlunaPlena arriba a la 10a edició

291 visualitzacions

mig quilo de síndria una ceba petitaun dent d’all petitun pebrot verd petitun got d’oli d’oliva

un got d’aigua¼ de got de vinagre80 gr. de pa de motlle 3 cireres de Sant Climent sal i una branqueta de menta

AQUEST MES CUINEM AMB... CIRERES

El Baix Llobregat produeix la meitat de les cireres de Catalunya,sobretot a les zones muntanyenques de la nostra comarca. De lescireres en podríem destacar el seu contingut en flavonoides, rela-cionats amb el color característic d’aquestes fruites, dotant-lesde propietats antioxidants.

Són fruites d’alt contingut vitamínic ja que en contenen l’A, B i C, iaporten gran quantitat de calci, potasi, magnesi i fòsfor. Degut alseu contingut en ferro són recomanables en episodis d’anèmia,així com per a diabètics, gràcies a la bona assimilació dels seussucres. També te propietats diurètiques i depuratives, així com la-xants, gràcies a la fibra de cel·lulosa de contenen.

safareigP. 32

Page 33: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

tes en el desenvolupament de l’agri-cultura i que es conegut amb el ter-me de Rompuda de les Marines.

Amb el pas dels anys, però, la por alpaludisme o altres epidèmies vanremetre en un poble encara petit irural on només donaven servei unsol metge i una sola farmàcia i, apartir del 1926, amb una llevadoratitular, Maria Bernades.

Metges com el mateix Jornet o Joa-quim Vergès, Roberto López o JoanHulet es van succeir en el càrrec defacultatiu titular local, fins al 1923,quan va arribar el metge gadità Vi-cente Ferro. I la farmàcia, situada ala carretera de Barcelona, va ser con-duïda en diverses èpoques per Es-teve Guinart, Tomàs Miramvell iEduard Baxeras fins a arribar a PereMàrtir Magret, l’any 1917.

Després de la Guerra Civil, la sanitatlocal va ser conduïda pels metgesJoan Baptista Ros o Pere Creixell, i lafarmàcia seguia regentada per la fa-mília Magret, fins que el llicenciatJoan Badia va obrir una segona a lacantonada dels carrers de Girona idel Sol, el 1963.

Llavors feia ja una dècada que fun-cionava l’Hospital de Sant Llorenç,que va rebre aquest nom en honoral sant patró dels fonedors, la prin-cipal professió dins de la fàbricaRoca Radiadores, fundada el 1917.

El centre, tirat endavant amb la de-dicació de professionals mèdics i deles Germanes Carmelites, es va con-vertir ràpid en referent a la comar-ca, tant pel que fa a l’atenció delsmalalts del Seguro Obligatorio deEnfermedad (SOE), com a l’assis-tència sanitària de caràcter benèfici privada. Era l’únic hospital de la co-marca, on la població no parava decréixer fruit de la immigració. El1978 l’hospital era cedit a l’Estat iobria una nova etapa juntament ambla democràcia acabada d’estrenar.

El Rebost de la Memòria

L’Hospital de SantLlorenç, poc desprésde la seva inaugura-ció l’any 1953 /Autoria fotogràficadesconeguda. AMVA,Fons Germanes Carmelites-Hospitalde Viladecans.

L’Hospital de Viladecans acabade complir seixanta anys de vida.

La seva inauguració, el 21 dejuny del 1953, obria un període enquè l’assistència sanitària tindriaun fort protagonisme al poble, tot ique es creà com un centre privatimpulsat pels amos de l’empresaRoca Radiadores per garantir, pri-mordialment, l’assistència a les fa-mílies de treballadors de la fàbrica,que contribuïen a una mutualitatcreada pels mateixos industrials.

En aquella època, lluny quedava l’in-forme del metge local Francesc dePaula Jornet i Juncadella, que l’any1910 exposava un dels perills tradi-cionals per a la salut: el paludisme,conseqüència de la proliferació demosquits en les aigües estancadesde la zona de les Marines.

Les intermitents febres que produïenels efectes d’aquesta malaltia erenmotiu de temor del nostres veïns iveïnes a inicis del segle XX, tot i elsesforços esmerçats en dessecarels terrenys d’aiguamolls, un pro-cés que també va tenir grans efec-

L’HOSPITAL DE VILADECANS I LASANITAT LOCAL EN EL SEGLE xx

a càrrec de la Biblioteca Municipal a càrrec de l’Arxiu Municipal

Nadons

EL CENTRE SANITARIACABA DE COMPLIR,fA NOMéS UNS DIES,

60 ANyS DE VIDA

Sheila Miguélez Borrego

28/02/2013

Si heu tingut un fill o fillaentre el març i el juny del2013,podeu presentar-losen societata la revista. Envieu-nos la foto a [email protected]

Victor Pozhydayev

02/04/2013

Hugo FernándezEspinosa07/05/2013

Leo Navarro Moñino

28/05/2013

Pol Zaurín González20/06/2013

safareigP. 33

Page 34: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

V!imatgesP. 34

Ball de celebració de les Nocesd’Or amb 32 parelles participants

Clausura del curs esportiu per a la gent gran 2012-2012El sopar de la ge

nt gran va tornar a

convocar un miler d’assistents

La Cursa Nits de Lluna Plena va celebrar la desena edició amb

inscripcions exhaurides des de molts dies abans

Centanars d’escolars van participar en la

iniciativa ‘Cantem Junts’

Disbauxa amb escuma en la Festa deBarri de l’Associació de Veïns Can Palmer

La Festa de Barri de l’AV Parc Torre Rojava fer d’aperitiu de la revetlla de Sant Joan

Els ‘Cavespres

de Ca n’Amat’

van retre un

homenatge a

les dones en q

uatre xerrades

La ciutadania va sortir al carrer per gaudir

del Dia de la Música, però la pluja no va

permetre realitzar totes les actuacionsLa Festa de Bar

ri de l’AV Casc Antic

va deixar empremta a la Rambla

:

un arbre decorat amb ganxet

El foc de la ‘Flama del Canigó’ va encendrela Revetlla de Sant Joan a la Plaça de la Vila,amb la participació dels Diables i els Castellers

Page 35: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

LA CRISIS yLOS DEMONIOS

Es humano, en tiempo de crisis, dejarse invadirpor la incertidumbre. Y, aunque humano, esruin aprovechar la duda generalizada parasembrar el miedo y el odio. Vemos, con dema-siada frecuencia en estos días, como se cues-tionan todos los pilares de la convivenciaestirando la cuerda infantil del blanco y elnegro. Y es especialmente triste que ese ma-niqueísmo se ejer- za desde la política, que pre-cisamente debería utilizar el arte del diálogo yla negociación.

Pero los demonios existen. Y se aparecen cadadía, en forma de ministros algunos. Se les co-noce por la soberbia intelectual, el desdén, laimpertinencia, y esa falsa altura que les concedela convicción de creer que siempre hay un cul-pable, y es el otro. Dejan un rastro de injusticia,arbitrariedad, sectarismo, irresponsabilidad.

Se llaman Wert, y defienden leyes sordas, sexis-tas y doctrinarias que no mejoran la educación,sino a los de siempre; capaces de expulsar a másde 85.000 estudiantes sin recursos, ahora portasas, ahora por falta de becas.

Se llaman Gallardón, y confunden sus opinionespersonales con las decisiones de un ministro dejusticia. Atentan contra la intimidad de las mu-jeres, contra su derecho a decidir sobre su cuer-po. Su comparsa compara al aborto con ETA, diceque el matrimonio gay no garantiza la perviven-cia de la especie. Dicen defender la vida, pero norecuerdan que hay que vivirla con dignidad.

Y tenemos demonios locales, tan grises que seesconden detrás de plataformas, que asocianal inmigrante con el terrorista, al diferente conel autoritario, al pobre con el delincuente, quebuscan enfrentar al vecino contra el vecino…

Las crisis históricas, los días nublados, handado paso a épocas de es-plendor, sociedades abiertasy progresistas, capaces deguardar en armarios profun-dos a los demonios. Hoy

falta un día menospara que salga el sol.

MARÍA SALMERóN

EL DERECHOA SABER

Desde el Partido Popular de Viladecanssomos conscientes de las dificultades quepadecen todas las administraciones. Y esel Ayuntamiento, siendo la Administraciónmás cercana al ciudadano, quien la vive enprimera persona a diario, por su proximi-dad a los vecinos y vecinas que a la vez sonlos más perjudicados.

Desde nuestro grupo Municipal, exigimos eneste último pleno que la Generalitat de Ca-talunya recorte aquellos gastos que puedenser prescindibles y poco urgentes y prioriceel pago de la deuda reconocida que man-tiene con el Ayuntamiento de Viladecans.

La deuda de la Generalitat con el ayunta-miento de Viladecans asciende a cerca de 5millones de euros, que pasa por las becascomedor, las Escoles Bressol, el Centro deRehabilitación de Viladecans o la Llei deBarris, entre otras.

Desde el Partido Popular hemos calculadoque con un porcentaje del 0,041% de los gas-tos superfluos de la Generalitat se pagaríaesta deuda que nos afecta a todos los ciu-dadanos de Viladecans. Gastos en su granmayoría dedicados a la propaganda indepen-dentista y obviando totalmente las verda-deras necesidades de todos los ciudadanos.

Permitidme agradecer a todos los ciuda-danos de Viladecans y a todas las felicita-ciones que he recibido por mi nombra-miento como Diputado en el Parlament deCatalunya por el Partido Popular y asegu-rarles que trabajare y defenderé los intere-

ses de nuestra ciudad enesta administración. Mu-chas gracias a todos.

SERGIOGARCÍA

l’opiniódels grups

polítics municipals

P. 35

política

Page 36: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

INDIGNATS

Se quieren quitar de en medio nuestro Hos-pital. Hospital General Básico, dicen. Bajar-nos a la tercera división de los hospitales.Sólo harán lo fácil, lo sencillo. Sin hospitali-zación. Todo lo que pase de dos o tres díasde hospital, para Sant Boi. Hospital concer-tado, hospital privado, nuevo de trinca. Sehan gastado allí lo que no han querido gas-tarse aquí. Si nos dejamos.

Ens toca defensar el que és nostre. I no emrefereixo a la política de despatx. La políticade despatx ha fracassat, la reunió dels al-caldes ha fracassat, les mocions als plenshan fracassat. Ara és el torn de la gent, oaixò s’ha acabat. Ens volen enviar a un hos-pital perquè ens facin el mateix que ara ensfan aquí. No són ni millors, ni més barats.Això sí, són privats, i necessiten clients per-què necessiten negoci. La sanitat per a no-saltres és una necessitat que ens pot costarla vida... Per a les empreses som els clientsi som el negoci. Treuen els nostres malaltsd’aquí, per portar-los allà. Aquí no hi ha ne-goci; a Sant Boi, sí. Paguem nosaltres. Comsempre. Ho posem tot: els malalts, els mortsi els diners de la nostra cotització.

No nos quejemos. Si bajamos a tercera laculpa será nuestra. Se nos ha olvidado cómoconseguimos lo que tenemos. A golpe demanifestación. Lo que ganamos en la callelo hemos perdido en los despachos. Somoscapaces de tirar petardos en los goles de unBarça-Madrid, de salir a la calle cuando ganael Barça o la selección española. Toca moverel culo todos juntos. Si seguimos anestesia-dos en casa y en el bar cuando se nos va des-mantelando el hospital, lo perderemos para

siempre.

Es més còmode el sofà, ofer el botellón, però lacomoditat ens pot sortir,aquest cop sí, per un ull

de la cara.

CARLES LOzANO

TORRE ROJA: PROMESAINCOMPLERTA

Novembre de 2012 era la data prevista per l’entradaen funcionament del gran equipament esportiu dela Torre Roja, que ha de substituir la vella piscinaarrassada per una ventada. Com tots sabem, ladata no s’ha complert, i a dia d’avui només s’ha exe-cutat el 6 per cent de l’obra que s’havia contractat.El contracte del poliesportiu de Torre Roja es va fir-mar quan ja ningú confiava en la “cultura deltotxo”, però l’Ajuntament de Viladecans es va em-brancar en un macroprojecte per un enorme com-plexe esportiu, incloent comerços, amb un costtotal de més de 60 milions d’euros.Tres anys després, el Ple de l’Ajuntament ha apro-vat la modificació del contracte, només amb els votsfavorables del PSC, sense el suport dels seus socisde govern, i amb el vot en contra de Convergència iUnió. Són molts els motius que ens porten a discrepar:- L’obra es completarà el desembre de 2014, hauranestat cinc anys en que veïns i usuaris no hauran gau-dit d’un equipament esportiu que abans sí que tenien.- El nou contracte preveu una sola piscina cobertai una descoberta, en lloc de les dues piscines co-bertes que s’havien programat.- Davant l’alt nombre d’usuaris de la piscina coberta,molts usuaris (i també algunes escoles) hauran d’a-nar a altres piscines de la ciutat, que són privades.Això és tot el contrari a una política d’esquerres. - L’Ajuntament està assumint obligacions de pa-gament els pròxims 18 anys, que limitaran molt lacapacitat de fer inversions.- No és descartable un recurs judicial de les em-preses que fa dos anys van voler participar en elconcurs públic d’adjudicació, però al final no ho vanfer en vista dels requisits que fixava l’Ajuntament.Ara que s’han canviat les condicions, podrien sen-tir-se perjudicades i demanar la repetició de tot elprocés, cosa que retrassaria encara més la cons-trucció del nou equipament.En el mateix Ple es va ratificar el tancament de lacomptabilitat de les empreses públiques de Vilade-

cans, que l’any 2012 han registrespèrdues de 1.270.000 euros.Tot plegat, pèrdues milionàriesi inversions inviables, és aques-

ta una política progressista?

JOSé LUISATIENzA

ALBERTO DELGADO

HIPOCRESÍA A SU SERVICIO

En el pleno municipal correspondiente al mes dejunio, presentamos una moción que instaba alAyuntamiento a no ceder los espacios públicos pararezar el ramadán. Creemos que una religión totali-tarista que apuesta por el burka o el niqab (pren-das que degradan la libertar de la mujer hastapuntos de vergüenza), una religión que apuesta porestablecer la ley islámica y que no tiene la menor in-tención de integrase en occidente, no debería con-tar con la complicidad para expandir sus raíces deaquellos a los cuales sólo les interesa su voto.

El plan de arquitectura social que nos tiene prepa-rada la casta es simplemente lamentable. Quierenconvencernos de que la multiculturalidad es buena,independientemente de las imposiciones o de losproblemas que nos causa una inmigración masivay descontrolada. Para ellos todos son buenos y siles votan aún más.

Todo lo que sea control de inmigración o simple-mente parar los pies a aquellos que, viniendo defuera, quieren imponerse sobre nuestra cultura eidentidad, les parece racismo o xenofobia.

Sin embargo, los penosos argumentos que utilizanpara justificar su buena fe hacia el foráneo y susmúltiples contradicciones los dejan en evidencia deuna manera escandalosa.

¿Cómo es posible estar a favor del día del orgullogay, y a la vez estar a favor del islam? ¿Cómo sepuede abanderar la causa feminista y a la vez estara favor del burka o el niqab?

Pues sí. Al parecer nuestro consistorio consideraposible estas alternativas y, como buena casta,consideran incluso que es lógico y correcto.

O no saben que en los países musulmanes a los ho-mosexuales se les persigue, tortura y condenan amuerte, al igual que parecen ignorar que el burka oniqab son prendas que atentan directamente con-tra la libertad de la mujer.

Aunque yo mejor opto por pensarque les da igual qué causa de-

fender. Ellos defienden todaslas causas mientras le apor-ten sus ansiados votos. La hi-

pocresía a su servicio.

políticaP. 36

Page 37: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

publicitat

Page 38: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

activitats per a infants

activitatsper a joves

P. 38

agenda

Recordeu que podeu seguir les novetats a www.viladecans.cat i a Twitter

17DIMECRES

19DIVENDRES

JULIOL

A les 22.30 horesNit de concerts: Cauldron + InhumanCreation+ Shattered SighHo org.: Associació CulturalBrutal Assault.Centre de joves Can Xic

A les 22 horesCinema a la Fresca:‘Hotel Transilvania’Projecció d’aquest filmd’animació en castellà.Gratuït.Parc de Mas Ratés

agenda d’activitats

FESTA DE BARRIAV ALBA-ROSA

22, 23 i 24DE JULIOL

20DISSABTE

DIJOUS A les 22 horesCinema a la Fresca: ‘Argo’Projecció en castellà del film dirigit per BenAffleck. Gratuït.Parc de la Marina

20DE JULIOL

De 10 a 20 horesCampionat de Catalunya amateurde volei platja 2x2 Més informació a la pàgina 31.Platja de la Murtra

HORARIS DEL VILABúS A LA PLATJA > fins a l’1 de setembre, tots els dies

ANADA | Sortides de l’av. J. Tarradellas (ambulatori):10 h, 11 h, 12 h, 13 h, 14 h, 16 h, 17 h, 18 h i 19 h

Parades a c. Mare de Déu de Sales, av. francesc Macià, c. Antiga Riera, pl. Europa, platja de la Pineda i platja de la Murtra.

TORNADA | Sortides de la platja de la Murtra:10.30 h, 11.30 h, 12.30 h, 13.30 h, 14.30 h,16.30 h, 17.30 h, 18.30 h i 19.30 h

Parades a platja de la Pineda, pl. Europa, av. fran-cesc Macià, c. Calaceit, c. àngel Arañó i av. JosepTarradellas.

A la plaça de l’Alba-rosa i al Casal de Barri

21DE JULIOL[17 h] Berenar per a la gentgran sòcia de l’associacióveïnal

[17 h] Festival Play Músic (aTres Magnòlies Residencial)[21 h] Jocs d’inici de festes

[18 h] Gimcana esportiva:dòmino, parxís i petanca(inscripció prèvia al Casal)

25DE JULIOL[18 h] Xerrada informativasobre prevenció càrrec delsMossos d’Esquadra

26DE JULIOL[18-24 h] Punt Solidari (recollida d’aliments)[19 h] Berenar infantil[19.30 h] Batucada-cercavila[21 h] Pregó de festes[21.15 h] Mostra de ball llatí[22 h] Festival Playback[22.30 h] Disco ball amb DJ

27DE JULIOL[17 h] Diverfesta infantil[18 h] Campionat de ping-pong (inscripció prèvia)[18.30 h] Xocolatada[20 h] Mostra d’activitats:taekwondo, hip-hop, fla-menc, dansa del ventre,ball clàssic i country.

28DE JULIOL[19 h] Lliurament de premis[20 h] Desfilada de moda[21 h] Havaneres i rom cremat

[23 h] Ball amb orquestra

18DIJOUS 9.30-14/17-21.30 h

Campanya de donació de sangHo org.: Banc de Sang iTeixits de Catalunya.Pg. Marina (davantde l’ambulatori)

A les 22.30 hores‘Nits d’Estiu’: Ball popular amb orquestra Ho org.: AV Montserratina-Manso Ratés. Gratuït.C/ Dr. Reig-AV/ Roureda

27DISSABTE

A les 22 horesCinema a la Fresca: ‘Frankenweenie’Projecció d’aquest filmd’animació en castellà.Gratuït.Parc de la Marina

25A les 22.30 hores‘Nits d’Estiu’: Ball popular amb orquestra Ho org.: AV Montserratina-Manso Ratés. Gratuït.C/ Dr. Reig-AV/ Roureda

DIUMENGE De 10 a 20 horesCampionat de Catalunya amateurde volei platja 4x4 ide tennis platja+ info: pàg. 31.Platja de la Murtra

28Mostra permanent ‘Pagesos i vilatans. Viladecans al segle XIX’El passat rural de la ciutat.Torre del Baró

Mostra permanent ‘Viladecans, una mirada al passat’Exposició del Mil·lenari.Torre-roja

EXPOSCIONS

Page 39: Revista de Viladecans - Juliol de 2013

Localitza amb el teu mòbil on està la farmàcia de guàrdia del dia

agenda de serveismés informació i novetats a www.viladecans.cat

fARMàCIES

9-13.30 h 13.30-16.30 h 16.30-20 h 20 h-9 del matí següent

HORARIS

LLISTAT DE fARMàCIES

TELèfONS D’INTERèSAjuntament 93 635 19 00

Policia Local 092 / 93 659 40 24Mossos/Bombers 112Emergències mèdiques 061Comissaria del DNI 902 24 73 64Hospital de Viladecans 93 659 01 11CAP Maria Bernades 93 647 41 55CAP Mas Font 93 647 21 77Sociosanitari Frederica M. 93 647 35 25Serveis Socials (Sant Jordi) 93 658 15 62Serveis Socials (Montserratina) 93 658 02 31Serveis Socials (Can Palmer) 93 637 33 22Serveis Socials (Sales) 93 637 39 52Serveis Socials Generalitat 93 637 44 10Can Calderon 93 635 18 04Oficina de Treball (OTG) 93 647 35 10Cementiri 93 637 77 85Serveis Funeraris 902 230 238Tanatori de Ponent 93 633 34 10Aigües de Viladecans 900 71 07 10Correus Viladecans 93 659 17 01Gas Butà 93 662 06 98Jutjat 93 658 12 84Notaria 93 659 02 00Registre de la Propietat 93 658 61 19Viladecans Televisió 93 647 42 44

REVISTA DE VILADECANSEdita:Ajuntament de Viladecans. 24.500 exemplars.Fotomecànica i impressió: LitografiaRosés, S.A. Impresa en paper 100% reciclat. Dipòsit Legal: B-28726/87.Fotografia:Cristina Diestro, Pepa Álvarez,Ajuntament. Publicitat: Fabiola Romero. Tel. 93 519 11 92 /610 47 49 22. [email protected] revista no es fa responsable del contingut delsarticles d’opinió.

> L’entitat organitzadora de la revetlla de SantJoan al carrer del Pi va ser el Centre CulturalRecreativo Andaluz Sierra Norte i no l’Associa-ció de Jubilats del Barri de Sales, com van publi-car per error a la pàgina 20 de la revista nº 204.

> Per un error, a la darrera revista no vam pu-blicar la foto d’un dels dos grups del Col·legiGoar que van participar al programa educatiu‘Visitem l’Ajuntament’. Aquí la reproduïm.

fe d’errades

TOTES Farmàcia Culleré TOTES Farmàcia CulleréTOTES Farmàcia Rocabeyera TOTES Farmàcia RocabeyeraTOTES Farmàcia Vilà TOTES Farmàcia VilàTOTES Farmàcia Macián TOTES Farmàcia MaciánTOTES Farmàcia Artola TOTES Farmàcia Artola

Farmàcia Artola i Berga Farmàcia Berga Farmàcia Berga Farmàcia BergaFarmàcia Rotllan Farmàcia Rotllan Farmàcia Rotllan Farmàcia Rotllan

TOTES Farmàcia Montes TOTES Farmàcia MontesTOTES Farmàcia B. del Romero TOTES Farmàcia B. del RomeroTOTES Farmàcia Monge TOTES Farmàcia MongeTOTES Farmàcia Uriz TOTES Farmàcia UrizTOTES Farmàcia Badia TOTES Farmàcia Badia

Farmàcies Badia i Artola Farmàcia Artola Farmàcia Artola Farmàcia Artola Farmàcia Sala Farmàcia Sala Farmàcia Sala Farmàcia Sala

TOTES Farmàcia Uriarte TOTES Farmàcia UriarteTOTES Farmàcia Berga TOTES Farmàcia BergaTOTES Farmàcia Rocabeyera TOTES Farmàcia RocabeyeraTOTES Farmàcia Uriarte TOTES Farmàcia UriarteTOTES Farmàcia Monge TOTES Farmàcia Monge

Farmàcia Monge i Uriz Farmàcia Uriz Farmàcia Uriz Farmàcia UrizFarmàcia Artola Farmàcia Artola Farmàcia Artola Farmàcia Artola

TOTES Farmàcia Sala TOTES Farmàcia Sala TOTES Farmàcia Uriarte TOTES Farmàcia UriarteTOTES Farmàcia B. del Romero TOTES Farmàcia B. del Romero TOTES Farmàcia Macián TOTES Farmàcia MaciánTOTES Farmàcia Uriz TOTES Farmàcia Uriz

Farmàcies Uriz i Vilà Farmàcia Vilà Farmàcia Vilà Farmàcia VilàFarmàcia Berga Farmàcia Berga Farmàcia Berga Farmàcia Berga

TOTES Farmàcia Rotllan TOTES Farmàcia RotllanTOTES Farmàcia Montes TOTES Farmàcia MontesTOTES Farmàcia Berga TOTES Farmàcia Berga

Farmàcia Rocabeyera Farmàcia Rocabeyera Farmàcia Rocabeyera Farmàcia RocabeyeraTOTES Farmàcia Vilà TOTES Farmàcia Vilà

Farmàcia Vilà i Macián Farmàcia Macián Farmàcia Macián Farmàcia MaciánFarmàcies Altés Farmàcia Altés Farmàcia Altés Farmàcia Altés

TOTES Farmàcia Culleré TOTES Farmàcia CulleréTOTES Farmàcia Sala TOTES Farmàcia SalaTOTES Farmàcia Badia TOTES Farmàcia BadiaTOTES Farmàcia Montes TOTES Farmàcia MontesTOTES Farmàcia Rocabeyera TOTES Farmàcia Rocabeyera

Farmàcies Altés i Rocabeyera Farmàcia Altés Farmàcia Altés Farmàcia AltésFarmàcia Badia Farmàcia Badia Farmàcia Badia Farmàcia Badia

DL 15 juliolDT 16 juliolDC 17 juliolDJ 18 juliolDV 19 juliolDS 20 juliolDG 21 juliolDL 22 juliolDT 23 juliolDC 24 juliolDJ 25 juliolDV 26 juliolDS 27 juliolDG 28 juliolDL 29 juliolDT 30 juliolDC 31 juliolDJ 1 agostDV 2 agostDS 3 agost DG 4 agostDL 5 agostDT 6 agostDC 7 agostDJ 8 agostDV 9 agostDS 10 agostDG 11 agostDL 12 agostDT 13 agostDC 14 agostDJ 15 agostDV 16 agostDS 17 agostDG 18 agostDL 19 agostDT 20 agostDC 21 agostDJ 22 agostDV 23 agostDS 24 agostDG 25 agost

Farmàcia AltésAv. Ballester, 10(Vacances: 13/7-11/8)

Farmàcia ArtolaC. Guifré el Pelós, 36(Vacances: 10/8-1/9)

Farm. B. del RomeroC. Pere Sala, 60(Vacances: 10/8-1/9)

Farmàcia BadiaC. Sol, 67(Vacances: 27/7-18/8)

Farmàcia BergaC. Jaume Abril, 23(Vacances: 19/8-15/9)

Farmàcia MaciánPl. Arqueb. Modrego, 11(Vacances: 18/8-25/8)

Farmàcia CulleréAv. Generalitat, 28(Vacances: 27/7-18/8)

Farmàcia MongeAv. Gavà, 13(Vacances: 3/8-25/8)

Farmàcia MontesPl. Hispanitat, 4 A(No tanca per vacances)

Farmàcia RocabeyeraC. Josep Irla, 15(No tanca per vacances)

Farmàcia RotllanC. Prat de la Riba,66(Vacances: 28/7-10/8)

Farmàcia SalaC. Sant Marià, 99(No tanca per vacances)

Farmàcia UriarteC. Doctor Reig, 67(Vacances: 10/8-1/9)

Farmàcia UrizAv. Miramar, 7(Vacances: 10/8-1/9)

Farmàcia VilàAv. Molí, 37(Vacances: 10/8-1/9)

P. 39

agenda

Page 40: Revista de Viladecans - Juliol de 2013