Revista de Viladecans - Juliol de 2014

32

description

Revista mensual editada per l'Ajuntament de Viladecans (Barcelona)

Transcript of Revista de Viladecans - Juliol de 2014

Page 1: Revista de Viladecans - Juliol de 2014
Page 2: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

l’alcalde

P. 2

el xatwww

6 de juny· Reunió amb el conse-ller de Salut, Boi Ruiz

8 de juny· Dia del Soci de l’Asso-ciació de Veïns Alba-rosa

10 de juny· Comissió d’Economiade l’Àrea Metropolitana

11 de juny· Reunió del PacteIndustrial Metropolità

12 de juny· Festa de clausura dela Lliga dels Llibres· Comissió d’Economiade la Diputació· Comissió de Localret

13 de juny· Fòrum sobre educació ala Diputació de Barcelona· Festa de barri de l’assoc.de veïns Can Palmer

16 de juny· Visita a la Casa d’Oficis· Trobada amb directorsdels centres educatius· Comissió del ConsellEconòmic i Social deBaix Llobregat· Inauguració de la 25aSetmana de la Gent Gran

17 de juny· Clausura del projecte‘Cultura emprenedoraa l’escola’· Consell de l’ÀreaMetropolitana

18 de juny· Presentació a càrrecde l’empresa local STPde la Guia de BonesPràctiques de l’FP Dual · Reunió amb lesassociacions veïnalsper parlar de l’hospital· Fi del curs esportiu isopar de germanor dela Gent Gran

19 de juny· Comissió del Pla Delta· Comissió de Territoride la Diputació· Assamblea d’Innobaix· Ponència a l’escola denegocis IESE sobre la Smart City a Viladecans

20 de juny· Reunió del Consorcide Ca n’Alemany· Presentació del festivalAl Carrer als mitjans decomunicació· Lliurament de diplo-mes de cursos digitals· Felicitació als jovesque han complert18 anys recentment· Festa del bateig delMamut de Viladecans

21 de juny· Homenatge per lesNoces d’Or

26 de juny· Ple de la Diputació· Ple de l’Ajuntament

27 de juny· Patronat de laFundació Ciutat deViladecans

28 de juny· Al Show&Shoppingdel comerç associat

30 de juny· Junta de Govern Local· Xat amb la ciutadania

1 de juliol· Visita a la planta detractament de residusmetropolitans

2 de juliol· Trobada amb gransempreses de Viladecans· Reunió amb entitatsveïnals i CatSalut sobreel nou Pla Director del’Hospital de Viladecans

4 de juliol· Jornada Professional iinauguració del festivalAl Carrer 2014 · Recepció a estudiantsparticipants al Fòrumde Treballs de Recerca

8 de juliol· Signatura del conveniper implantar laFormació ProfessionalDual a Viladecans

el dia a dia

1

3

2

1

2

Extracte de l’edició del 30de juny del Xat de l’Alcalde

3

Consulteu totes les preguntesrealitzades a través del mòbil

AMADORQuan arribaran el metro, els ferrocarrils o elstramvies a Viladecans per fer connexions ambCornellà, Barcelona, etc?

L’ALCALDE CARLES RUIZ RESPON

El projecte que ja està aprovat i es va posar a infor-mació publica abans que comencés la crisi suposaque es creï una nova línia de Renfe soterrada des deCornellà a Castelldefels amb freqüència de pas demetro. Quan es van suspendre les inversions percausa de la crisi, però, es va paralitzar. Esperem quees recuperi la situació econòmica i, amb ella, aquestprojecte tan important per a la nostra comarca.

ANTONIOEl Ayuntamiento de Sant Climent tiene un pro-yecto de vial para peatones y bicis entre ambosmunicipios. ¿Ejecutará Viladecans el proyecto?

L’ALCALDE CARLES RUIZ RESPON

En un futuro esta actuación tendrá continuidad en Vila-decans, cuando se desarrolle el nuevo barrio de Llevant.

SABALLPer què el Vilabús 4 no acaba a les 20.30 hores? Amolts ens agradaria poder gaudir una estona mésde la nostra platja i no haver de marxar a altres llocs.

L’ALCALDE CARLES RUIZ RESPON

L’horari ve determinat per l’horari del personal: ampliarhorari implica més personal i més despesa i, malaura-dament, no podem assumir més dèficit del servei.

VÍCTORMe gustaría saber si el proyecto de fibra local hacaído en el olvido después de que haya empezadoa instalar su red Telefónica que, bajo mi punto devista, tiene un servicio muy deficiente.

L’ALCALDE CARLES RUIZ RESPON

Veo positivo que las operadoras privadas inviertan enla ciudad pues que no invirtieran en Viladecans fue elmotivo que propició que lanzáramos la fibra neutradesde el Ayuntamiento. Nuestra intención es continuarcon la red neutra y que la ciudad disponga de dos redes:la privada de Teléfonica y la neutra para todos aque-llos operadores privados que quieran utilizarla y gene-rar servicios y competencia.

La propera sessió tindrà lloc el 6 d’octubre,a les 19 hores, al web www.wiladecans.cat

44

Page 3: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

junToS LogrArEMoS AMPLiAr EL hoSPiTAL

des de l’Alcaldia

l’alcalde

P.3

L’ALCALDE

@carlosruiztwit facebook.com/carles.ruiznovella

Como resultado de las movilizaciones ciuda-danas y de los trabajadores del hospital, así

como del trabajo político y parlamentario reali-zado, hemos conseguido que, por fin, la Genera-litat dé marcha atrás en sus intenciones ypromueva la ampliación del Hospital de Vilade-cans. Se ha logrado un compromiso por partedel conseller para ampliar el equipamiento,aunque nos quedan muchas dudas y trabajopor hacer.

La conselleria debe fijar un calendario claro parala ampliación y acabar de definir cómo abordarla transición hacia el nuevo hospital. También de-berán garantizarse los recursos de personal yeconómicos para que el hospital funcione ade-cuadamente para la población prevista. De nadasirve prever una ampliación y nuevos quiró-fanos y espacios si estos no se van a dotar conel personal necesario para atenderlos, y poreso continuaremos vigilantes y activos.

Hablar de salud no es sólo hablar de gasto, ren-tabilidad o eficacia económica. La salud, comola educación, se han de medir por los resulta-dos sociales. Son los instrumentos más impor-tantes que tenemos para reducir la desigualdad.De nada sirve ahorrar en ellas si el resultado esuna sociedad más injusta, y de nada sirve inver-tir más si la prioridad no es una atención univer-sal a las personas.

Además, la crisis económica está sirviendo degran excusa para aplicar recortes a servicios pú-blicos esenciales como son la sanidad y la edu-cación. Se nos vende como necesaria la reduc-ción de recursos, ante la falta de ingresos. Creoque es necesario aplicar cierta contención, perodebe ser en aquello que no afecte sustancial-mente a la vida de las personas y cuyo recorte sepueda recuperar con el tiempo.

Porque la desigualdad no sólo se recorta con ma-yor empleo, salarios y rentas. También con el ac-ceso a aquello que es fundamental para nuestravida, lo que determina en qué grado una socie-dad es más justa. Y, en ese aspecto, la salud y laesperanza de vida son los factores que más influ-yen en el mayor o menor grado de desigualdadde las sociedades. Viladecans y el resto de lasciudades a las que el hospital da servicio segui-remos luchando para que el equipamientono sólo no pierda su importancia, sino queincremente la calidad de sus servicios.

LA ConSELLEriA dE SALuT

dEBE fijAr EL CALEndArio

dE LA AMPLiACión y, hASTA

EnTonCES, gArAnTizArnoS

EL BuEn funCionAMiEnTo

Page 4: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

P. 4

a fons

EL NUEVO EQUIPAMIENTO COMERCIAL, EN EL BARRIO DE MONTSERRATINA, CONTARÁ CON UNA VARIADA OFERTA PORQUE TODAS

ABrE SuS PuErTAS EL SEgundo MErCAdo

El segundo mercado municipalde Viladecans abrirá sus puer-tas el 18 de julio. El equipamien-to comercial contará con casiuna veintena de paradas y unsupermercado que contribuirána la dinamización comercial delbarrio de Montserratina.

La ciudad tendrá, desde el 18 dejulio, un nuevo epicentro de

interés comercial. El nuevo Merca-do Municipal de la Constitució seabre al público con una oferta va-riada para responder a las necesi-dades de compra de la ciudadanía.Especialmente del vecindario delbarrio de Montserratina, donde seencuentra el nuevo equipamiento,que abrirá a pleno rendimientopuesto que todas las paradas sehan adjudicado.

El mercado, que cuenta con en-tradas por las calles del DoctorReig y de Carles Altés, será el se-gundo de titularidad pública, su-mándose al que se encuentra enla plaza Europa, que fue remode-lado hace apenas dos años.

Paradistas experimentados

El mercado tiene 16 paradas comer-ciales que comparten espacio con

EL 18 dE juLio SEESTrEnA EL nuEVo

MErCAdo MuniCiPALEn LA PLAzA dELA ConSTiTuCió

Los y las paradistas, reunidos alrededor de algunos productos

que se pueden comprar en el nuevo mercado

un supermercado de la cadenaMercadona en la misma planta.Paradas de alimentación –desdepescado y marisco o frutas y ver-duras hasta charcutería y jamo-nes–; puestos de venta de comple-mentos y de perfumes, y oferta derestauración y de churrería.

Aparte de la variedad de produc-tos, el gerente de la Asociación deParadistas del Mercado de la Cons-titució, Manel Rodríguez, descataque "los comerciantes tienen unadilatada experiencia y, por ello, elmercado será un espacio no sólopara que la gente compre produc-tos con calidad y sabor, sino tam-bién para que comparta conoci-mientos con los vendedores".

Precisamente, este punto fuerte esel que busca transmitir la campañade comunicación que se ha puestoen marcha de cara a la inaugura-ción, con el eslogan ‘Encontrarás

ABiErTo TodASLAS TArdESEl nuevo Mercado Municipal dela Constitució revolucionará elhorario de apertura de este tipode equipamientos. La clientelapodrá acercarse de lunes a sá-bado por la mañana y por la tar-de. Además, los viernes y los sá-bados permanecerá abierto to-do el día ininterrumpidamente.

dE LunES A juEVES

De 9 a 14 y de 17 a 21 h

ViErnES y SÁBAdoS

De 9 a 21 h

Page 5: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

P. 5

LAS PARADAS SE HAN ADJUDICADO

MuniCiPAL

más que vendedores’, en la que lospropios paradistas son protagonis-tas que invitan a vivir las ventajasde comprar en el mercado.

Un espacio de compra única

Además de suponer un ahorro eco-nómico en la construcción del mer-cado, el objetivo ha sido comple-mentar la oferta de las paradaspara que los clientes tengan a sualcance el máximo de productosde consumo diario para poderhacer su compra en un único des-plazamiento. Además, el supermer-cado tiene un aparcamiento propiopara clientes y eso puede tambiénbeneficiar la afluencia de más clien-tes a las paradas.

La construcción del mercado se en-marca en la transformación de laplaza de la Constitució, que en oto-ño inaugurará la remodelación dela plaza y del equipamiento público.

a fons

LA inAugurACióninViTA A SABorEArEL nuEVo ESPACio

Un mercado municipal es,por encima de todo, un es-

pacio de sabores. Así, el Merca-do Municipal de la Constituciónno ha encontrado mejor formapara iniciar su actividad queinvitar a degustar este nuevoequipamiento a través de dife-rentes propuestas gastronó-micas los dos primeros días.Además, los compradores quevisiten el mercado tanto elviernes 18 como el sábado 19también se encontrarán anima-ción para disfrutar de esta inau-guración y el regalo de 2.000bolsas de compra reutilizables.

Las mañanas del 18 y el 19, elmercado apuesta por refrescarla garganta al caluroso inicio deverano e invita a los clientes aun cóctel y un vermut popular.Por las tardes, ofrece aprendera cocinar con productos de mer-cado y, por ello, se harán un ta-ller familiar de tapas y una de-mostración de cocina con de-gustación para 200 personas.

17 espacios comerciales2 charcuterías2 pollerías2 carnicerías2 pescaderías2 fruterías1 parada de pesca salada y encurtidos 1 parada de legumbres y frutos secos1 perfumería1 parada de ropa y complementos1 bar1 churrería1 supermercado Mercadona

“Con el negocio de pescasalada llevamos 28 añospartiendo el ‘bacalao’ enViladecans y en este nue-vo mercado tendremosun obrador caliente paraelaboraciones propias”

“Tendremos preparadoscárnicos atractivos ‘prêtà porter’ para facilitar eldía a día sin renunciar alsabor y a la calidad y parasorprender a los invitadosen nuestras fiestas”

“Queremos ofrecer ter-nera ecológica y produc-tos elaborados sin glu-ten para intentar cubrirlas necesidades e intere-ses de los clientes”

“En nuestra frutería, con-taremos con un espacioespecial para las verdu-ras fundamentales parala elaboración de platosde la cultura marroquí”

ViErnES 1813 h Cóctel debienvenida

18 h Taller de tapasen familia, a cargo deEl Petit Chef

SÁBAdo 1913 h Vermut popular

20 h Showcooking:

demostración y cata

de cocina de mercado,

a cargo de domingo

Morillas (restaurante

Cal Mingo)

Mª josé Morales

joaquim fuster

Mª Carmen Martínez

francisca Moreno

El cocinero Domingo Morillas protagonizó un showcookingen el Mercado Municipal en noviembre del año pasado

PArAdiSTAS

Page 6: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

EL PLAN DE CHOQUE MUNICIPAL POR LA OCUPACIÓN 2014 RECIBE 151 SOLICITUDES DE EMPRESAS Y EMPRENDEDORES

nuEVoS EMPLEoS Con APoyo EConóMiCo

En el momento de iniciar un nego-cio debes realizar una inversión

importante, pero aún no tienes in-gresos y esta ayuda ha supuestoque ese arranque sea menos duro",explica Rosa María Juárez, que asus 36 años ha abierto hace unosmeses un espacio lúdico para fies-tas infantiles en la calle Major.

Como Rosa María, para hacerseautónomas, otras 91 personas hanbuscado el apoyo del programa FemFeina a Viladecans, una de las accio-nes del Plan de Choque Municipalpor la Ocupación 2014, que cubre loscostes de las gestiones de alta laactividad y el primer año del pa-go de autónomos, que suele estarpor encima de 3.000 euros.

A Xavier Josa, aparejador de profe-sión y que, a sus 34 años, llevabaun tiempo desempleado, tambiénle ya ayudado. No lo dudó cuandosu suegro, Josep, carnicero de todala vida, le dijo que quería jubilarse."Junto a mi cuñado, que es topó-grafo y también estaba en paro,pensamos hacernos autónomos ycontinuar el negocio. Y toda ayudaes buena para arrancar", comenta.Y es que, mientras van “apren-diendo la profesión”, explica, elnegocio tiene los mismos ingre-sos, pero con tres trabajadores.

Buena acogida a las ayudaseconómicas del Plan de Cho-que Municipal por la ocupación2014 para que personas des-empleadas de Viladecans fue-ran contratadas o pusieran enmarcha un negocio en el pri-mer semestre del año. La ini-ciativa para contribuir a reac-tivar el empleo impulsada porel Ayuntamiento, con la finan-ciación del Área Metropolitanade Barcelona, ha recibido du-rante la convocatoria, que ter-minó unas semanas atrás, untotal de 151 solicitudes: 92 porparte de emprendedores y 59de empresas. Elisabeth, rosaMaría, Sonia y Xavier son algu-nos los viladecanenses que,con el apoyo de estas ayudas,ahora tienen trabajo.

Del medio millón de euros en ayu-das, la mitad se ha destinado a fo-mentar que empresas contratasena personas de Viladecans. 44 nego-cios las han solicitado para la crea-ción de 59 nuevos empleos concontratos con una duración mí-nima de un año por los que reci-ben de 1.100 a 1.600 euros al mes deayuda durante el primer semestre.

Sonia Guerrero llevaba dos años ymedio buscando un empleo y sólohabía encontrado trabajos puntua-les y cortos, hasta que la contratócomo administrativa la asesoríalegal y tributaria Altayó & Rodrí-guez. Su vida “ha cambiado total-mente, tanto en lo laboral como enlo personal”. Sílvia Rodríguez, res-ponsable del bufet, explica que les“rondaba por la cabeza contratar aalguien y al conocer las ayudasdecidimos no desaprovecharlo”.

Pau Pedraza, gerente de EGM Es-talvi i Eficiència, asegura que lasayudas fueron también “la clavepara dar el paso adelante y contra-tar a alguien para potenciar la car-tera clientes de la empresa”. Paucontrató como comercial a Elisa-beth Bravo, quien apunta que “haymucha gente buscando trabajo ylas ayudas amplían la franja deempresas dispuestas a ofrecerlo”.

ELISABETH BRAVO

SONIA GUERRERO

XAVIER JOSA

ROSA MARÍA JUÁREZ

“Las ayudas amplían la franjade empresas que pueden estardispuestas a ofrecer un empleo”

“Me ha sufragado el alta y losautónomos del primer año. Todaayuda es buena para arrancar”

“Es un buen apoyo pues llegacuando hacs más inversión ytienes menos ingresos”

“Encontrar trabajo ha cambia-do mi vida no sólo en lo laboralsino también en lo personal”

A la izquierda, Rosa María Juárez en su negocio de celebraciones infantiles ‘Todo es Rossi’; a la derecha, Xavier Josa en la carnicería en el Mercat Municipal

empresa iocupació

P. 7

Page 7: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

publicitat

SI QUIERES QUE TE CONOZCAN, ANÚNCIATE EN

REVISTA DE VILADECANS

llama al 93 519 11 92

Page 8: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

empresa iocupació

P. 8

Després de l’estiu farem un con-curs per reduïr els consums d’ener-gia i aigua a totes les llars de Vila-decans. Un pas més en la nostra res-ponsabiliat social amb la ciutat

La ciutat mira més amb ullsd’empresa i les empreses

miren més amb ulls de ciutat.O almenys aquest és l’objectiude l’impuls a la col·laboraciópublicoprivada que l’Ajunta-ment va posar en marxa l’anypassat sota el paraigües de lamarca Viladecans&Co. Sabedorque les grans empreses tenenmés capacitat per contribuir aser una palanca de millora deViladecans i ambaixadoresfora del municipi, l’Ajunta-ment els ha demanat que facincostat a la causa. I ja s’han fetles primeres passes.

Exemples són que el nom deViladecans ja està associat a400 marques de productes deconsum, els de l’empresa Uni-lever España, que ha incorpo-rat el topònim a tots els seusproductes. O també l’apostad’aquesta mateixa empresaper l’educació amb la cotutorit-zació de treballs de recerca del’alumnat de batxillerat i FP i la

participació en la formació pro-fessional dual, amb la qual tam-bé estaran implicades Calbet iDesigual. Una altra mostra ésque Neinver i Desigual, ques’instal·laran al nou sector deCa n’Alemany, es van trobar alMarketplace amb empreses delmunicipi que els poden prestarserveis, el que pot suposar man-tenir o generar llocs de feina ala ciutat; o que ambdues treba-llen perquè els seus nous edfi-cis obtinguin les certificacionsenergètiques Bream i Led.

L’alcalde Carles Ruiz es va tro-bar el 2 de juliol amb respon-sables de les multinacionalsDesigual, Hochland, Neinver,Roca i Unilever, i el presidentdel Club d’Empresaris de Vilade-cans, per agrair-los la col·labora-ció i els va engrescar més: “Araque hem tastat l’acció conjuntaque suposa un benefici equilibratper a ciutat i empreses seguimdescobrint noves oportunitatsde valor per a la ciutadania”.

L’AJUNTAMENT LES ANIMA A CONTRIBUIR EN LA MILLORA DEL MUNICIPI

LES MuLTinACionALSPrESEnTS A ViLAdECAnSS’iMPLiQuEn AMB LA CiuTAT

Projecció de la ciutat· incorporació del nom de la ciutat en l’etiquetatge·Localització d’esdeveni-ments d’empresa de nivell · Esponsorització d’esdeveniments populars

Potenciació de l’ocupació· Trobada al Marketplaceamb pimes locals per fer relacions comercials· Participació en la for-mació Professional dual

generació de talent· Cotutorització de treballsde recerca de Batxillerat i fP

respecte de l’entorn·Certificacions sosteniblesen les edificacions·Conscienciació ambientalentre la ciutadania

Millora de la qualitat de vida· Promoció d’hàbits saludables

un any després de donar el tret de sor-tida a la iniciativa Viladecans&Co perimpulsar una nova forma de relacióentre les empreses i la ciutat que poten-ciï l’ocupació i la confiança, l’alcalde

Carles ruiz es va tornar a reunir el 2 dejuliol amb multinacionals instal·lades aViladecans per fer balanç de què han feti què poden fer per contribuir a que laciutat sigui motor d’activitat econòmica.

UNILEVERJaime Aguilera,president a Espanya

ROCARamón Asensio,director general

HOCHLANDJuan Ignacio Lladó,director general

DESIGUALManel Jiménez,dtor. de Supply Chain

CLUB D’EMPRESARISDE VILADECANSJaume Calbet, president

NEINVEREduardo Ceballos,Southern Europe Director

“ “L’esperit col·laboratiu del municipiamb les empreses és bàsic i pot aju-dar a desenvolupar més la ciutat

“ “Estem sorpresos per com treballal’Ajuntament. Farem convenis per a lageneració directa de llocs de feina

“ “

Les grans empreses que arriben aViladecans poden ajudar molt a revi-far el mercat de feina i la qualitat devida a la nostra ciutat

Volem que el nostre edifici corpo-ratiu sigui una icona per a Vilade-cans i que tot el món sàpiga que lanostra marca aposta per l’excel·lentubicació d’aquesta ciutat

“ “

Ens comprometrem en la iniciativade col·laboració amb la ciutat,que estàfent una transformació molt interes-sant per a les empreses

L’alcalde i la regidora d’Empreses i Ocupació es van trobar amb responsables de les grans empreses

CoM CoL·LABorEn?

Page 9: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

DOS PROGRAMAS CON LAS FIRMAS INSYTE, STP GROUP Y CLECE PROMUEVEN LA CAPACITACIÓN LABORAL A MEDIDA

EL AyunTAMiEnTo CoMProMETE A EMPrESASEn LA ConTrATACión TrAS LA forMACión

El centro municipal de promocióneconómica Can Calderon ha pues-to en marcha, dentro de las inicia-tivas del Plan de Choque por laocupación 2014 (#PladeXoc2014),dos iniciativas en colaboracióncon empresas locales para ayu-dar a personas de Viladecans aencontrar un empleo. Ambas ac-ciones ofrecen una formación la-boral a medida para unos puestosde trabajo en esas empresas, quese comprometen a cubrirlos conparte de los 30 participantes.

Ambas actuaciones surgen para darrespuesta a las necesidades dedos colectivos diferentes: por unlado el reciclaje de trabajadores conperfiles del sector de la construcción,muy mermados por la crisis para lainserción laboral, y por otro lado, lageneración de oportunidades paramujeres con especiales problemaspara acceder al mercado de trabajo.Los participantes ya han acabado elproceso de formación y, en breve, seincorporarán a las empresas.

La tenienta de alcalde de Empresa yOcupación, María Salmerón, apuntaque “desde el Ayuntamiento, a travésde Can Calderon, se intentan buscaralianzas con las empresas para ge-nerar oportunidades de trabajoreales que respondan a las necesida-des de las empresas y descubran lascapacidades de la ciudadanía de Vi-ladecans que buscan trabajo”.

MARCOS TORRECILLAS“Me estoy reciclando porque veo que hay otros oficios con futuro”

FRANCISCO JAVIER GARCÍA“Es un gran incentivo que,además de aprender, pue-das ser contratado por ello”

Los trabajos para la amplia-ción del tendido de fibra ópticason muy demandados pero em-presas como la viladecanenseInsyte tienen problemas paraencontrar profesionales. Así,se ha aliado con el centro deformación local STP y, junto alAyuntamiento y la Diputación,han diseñado una formaciónpara diez desempleados a lamedida del perfil requerido porla empresa, que se comprometea la contratación de, como míni-mo, la mitad de participantes.

Alfonso Pérez, responsable deformación de STP apunta que"esta colaboración público-pri-vada es buena para la ciudad,pues rebaja la desocupación, ytambién para las empresas,que tiran adelante sus pro-yectos de negocio" y aseguraque "la elevada demanda delperfil hace prever que a losparticipantes no les será difícil

encontrar trabajo en el sector".Ayuntamiento y Diputaciónhan destinado 9.540 euros aeste programa, Fiber&Wire.

Francisco Javier García, uno delos participantes, consideraque "es un gran incentivo quehaya un compromiso de con-tratación además de aprenderalgo nuevo". Del curso, dice, leha "sorprendido gratamenteporque ofrece una formaciónmuy completa y específica ycon unos profesores experimen-tados", por lo que confía en queéste sea el inicio de su "sa-lida de la crisis particular".

Marcos Torrecillas, electricistade profesión y con muchos me-ses de paro a sus espaldas, va-lora el curso como "una opciónpara reciclarse porque hay nue-vos oficios con futuro" y estádispuesto a hacerse "un buenprofesional" de éste ambito.

Una veintena de mujeres conespeciales dificultades paraacceder al mundo laboral tie-nen en el programa Dona iFormació la oportunidad paraencontrar trabajo. El Ayunta-miento les ofrece formacióncomo auxiliares de limpiezade oficinas y domicilios a lamedida de los perfiles reque-ridos por la empresa vilade-canense del sector Clece, quecontratará al menos a dostercios de las que superencon éxito la formación.

El pr0grama, al que se handestinado 7.950 euros, ha sidoimpulsado conjuntamente porla concejalía de Servicios So-ciales y Políticas de Inclusión,y la concejalía de Empresa yOcupación para apoyar a es-tas mujeres, principalmentejóvenes y con cargas familia-res, que se exponen a situa-ción de vulneravilidad social.La regidora Idoia Baixenchdestaca que “es importantesumar esfuerzos porque unpuesto de trabajo es la solu-ción para muchas de las famí-lias que sufren dificultades”.

rECiCLAjE ProfESionAL inSErCión dE MujErES VuLnErABLES

empresa iocupació

P. 9

Page 10: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

empresa iocupació

P. 10

Cicle de grau Mitjà de Comerç· ElectroCalbet· Hortet del Baix· STP Group· Xarxa Comercial· Desigual

Cicle de grau Superior de

gestió Comercial i Màrqueting· Mesoestetic· Metrovacesa (C.C. Vilamarina)· Unilever· Fundació Cassià Just-Cuina Justa· Sealed Air

Cicle de grau Mitjà d’Atenció a les persones en situació de dependència· Iniciatives i Programes· Educare XXI· Ajuntament (Serv. Socials).............Altres han mostrat interès iestan pendents de signar elconveni: l’Hospital, els ambu-latoris, residències privades, elCentre Social i Sanitari FredericaMontseny i l’empresa Clece.

13 EMPRESES I ORGANISMES PARTICIPARAN D’INICI EN LA MODALITAT, QUE S’OFERIRÀ A L’INSTITUT TORRE ROJA

ViLAdECAnS ESTrEnArà L’fP duAL

Viladecans serà la tercera ciutatdel Baix Llobregat en oferir FP

Dual, en tres cicles formatius, perapropar les competències pro-fessionals al que demanda elsistema productiu, una fòrmulaque també suposa una motivacióextra a l’alumnat. I és que, a mésde fer classes a l’institut, aquest fauna estada remunerada a l’empre-sa per mitjà d’un contracte o d’unabeca. Al voltant d’un centenar de jo-ves participaran en aquesta prime-ra promoció, i el seu professorattambé farà estades a les empresesper a alinear els objectius.

Tret de sortida

El 8 de juliol, l’Institut Torre Roja,les empreses i organismes partici-pants i la Generalitat van signarels convenis que impulsen aques-ta modalitat, per la qual l’Ajunta-ment ha apostat amb força com amodel de col·laboració publico-privada dins de l’estratègia muni-cipal Viladecans&Co.

La directora del centre, Núria Valldu-riola, molt satisfeta, va destacar “ésuna forma d’innovar tant en l’edu-cació com en l’empresa”. En la ma-teixa línia, l’alcalde Carles Ruiz vaapuntar que “ha d’afavorir no no-més l’aprenentatge sinó que elsllocs de treballs que es crein a la ciu-tat siguin per a la gent de Vilade-cans”. A més, va ressaltar “la diver-sitat d’empreses participants”.

Per part de les empreses, YolandaMenal, directora de Recursos Hu-mans d’Unilever, va valorar que perells “es un compromís amb la ciutati amb el jovent, perquè aquest esti-gui millor preparat per accedir almón laboral”. Un cas singular seràel de Desigual, que participarà en lainiciativa amb alumnes provinentsdels Programes de Qualificació Ini-cial que no es van treure l’ESO.

La iniciativa és oberta a la incor-poració de més empreses per apropers cursos –es pot sol·licitara l’Ajuntament (tel. 93 635 18 02)–.

El proper curs, l’institut Torre roja oferirà la pri-mera experiència de formació professional dual aViladecans. El centre comptarà amb dos grausmitjans i un grau superior de formació Professio-nal amb una fórmula que, en certa forma, recuperala figura de l’aprenent, tot combinant l’aprenen-tatge a l’institut i als centres de treball. En total, 13empreses i organismes locals van signar el conve-ni de participació el 8 de juliol al propi centre edu-catiu, però s’està treballant amb mitja dotzenamés per incorporar-les a la iniciativa.

EL ProPEr CurSS’iMPArTirAn En

duALiTAT TrES CiCLES forMATiuS

ViLAdECAnS éS LATErCErA CiuTAT dE

LA CoMArCA En ofErir LA MESurA

L’ALuMnAT Tindràun ConTrACTE oBECA rEMunErAT

PEr LES EMPrESES

CEnTrES dE TrEBALL

guiA dE BonESPràCTiQuES PEr A LES EMPrESES

Can Calderon va acollir el 18 dejuny la presentació d’una guia debones pràctiques per a la implan-tació a les empreses del la Forma-ció Professional Dual. La iniciativa,que analitza l’experiència d’aque-lles empreses on ja s’ha implantataquest model formatiu, s’ha em-

marcat en un projecte europeu delqual ha format part l’empresa vi-ladecanenca STP Group, junta-ment amb altres d’Hongria i Polò-nia. Rafael Álvarez, CEO d’STP Group,va assegurar que “si les empresess’apropen als centres és una opciósenzilla de posar en marxa”.

Participants en la signaturadel primer conveni per la FP Dual a Viladecans

L’empresa local STP ha participat enl’elaboració dins d’un projecte europeu

Page 11: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

publicitat

Page 12: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

educació

P. 12

MArTA grAnAdoS LidErA LA SELECTiVidAd

L’alumnat de 5è de primària de les escoles CanPalmer i Montserratina va tancar la seva par-

ticipació en el projecte 'Cultura emprenedora al'escola' amb el lliurament a les entitatssense ànim de lucre Creu Roja i Fallou Asso-ciats dels diners que han aconseguit fruit dela seva iniciativa emprenedora.

L’entrega va tenir lloc en un acte al centre dejoves Can Xic, el 17 de juny, amb la presència del’alcalde Carles Ruiz, la inspectora del Departa-ment d’Ensenyament de la Generalitat Francesca

Travé i els padrins de l’alumnat en aquesta ex-periència, l'exmarxadora María Vasco i el pas-tisser Jordi Bordas. Ambdós van encoratjar elsnens i nenes a mantenir en el futur l'esperit quehan adquirit amb aquesta experiència. I és quecada grup de classe va muntar una cooperativai va elaborar uns productes que després vanvendre durant la Fira de Sant Isidre. Així, hanassolit coneixements, destreses i actitudsque els seran útils davant dels reptes pro-fessionals i personals. El projecte està impul-sat per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament.

EMPrEnEdorS i, A LA fi, SoLidAriSL’Escola Pau Casals va ser un dels cinccentres catalans escollits per presentarles accions que promou perquè la impli-cació de les famílies a l’escola millori l’a-prenentatge dels infants en la jornadaprofessional ‘ Llengua i socialització de les fa-mílies en l’entorn educatiu’. La participaciófamiliar en activitats a l’aula o el treball ambaltres famílies nouvingudes de llengua es-trangera van ser l’exemple.

La classe de 1r B de l’Escola Enxaneta vaguanyar un lot de material escolar gràcies aldibuix de la seva alumna, Paula María Tirado,fruit de la participació del centre en el concursde Dibuix de la Fundación Diversión Solidaria.

El centenar d’infantsparticipants es van feruna foto de recordatoriper acomiadar la seva

participació

La estudiante del Instituto Miramar Marta Granados ha sacado lanota máxima de Viladecans en las pruebas de la Selectividad deeste año, 9’30 puntos. La Generalitat la distinguirá el 21 de juliopor esa nota, igual que a Belén Hernández, del Colegio Sant Ga-briel, que obtuvo 9’15 puntos. Marta nos habla de la experiencia.

> Cómo se logra la mejor nota deViladecans en la Selectividad?Sólo pensé en estudiar todo lo posi-ble y superarme a mí misma. Si sequieren obtener buenos resultadosen los estudios, lo mejor es estudiardesde el minuto 1 para preparartebien. A mi me gusta estudiar, perotengo que hacer un esfuerzo, comotodo el mundo, y tener constancia.

> Te han puesto alguna vez la eti-queta de ‘empollona’?Nunca. Cuando los compañerosven que te gusta estudiar, que lohaces y vas bien, lo ven como algonormal, como algo que forma partede ti. No hay envidias.

> ¿El sistema educativo es sufi-cientemente motivador? No me puedo quejar. En el Mira-mar, siempre he encontrado laayuda que he necesitado tantopor parte de los profesores comode compañeros. Me llevo buenosamigos y buenos recuerdos.

>¿Qué estudios quieres hacer? Espero poder hacer ingeniería fí-sica en la UPC de Barcelona.Tengo una nota media de 12,97 yel año pasado elc corte estuvo en12,14. Otra cosa es lo que pasedespués. Si no encuentro trabajoaquí puede que me vaya fuera,pero aún queda tiempo.

PrEMio EdurECErCAEl trabajo de investigación deBachillerato de Marta y su com-pañera Nerea Centeno de apli-cación de códigos QR al patri-monio y lugares de interés deViladecans, ha sido galardona-do con uno de los premios Edu-recerca de la Generalitat. Y no hansido las únicas viladecanensespremiadas. Sara Gómez y More-na Manocchio, del Instituto Jo-sep Mestres, también lo fueronpor su trabajo de creación deuna tienda de ropa ‘on line’.Ellas y el resto de participantesen el Fòrum Local de Treballs deRecerca fueron recibidos por elalcalde Carles Ruiz el 4 de julio.

La biblioteca de l’escola Montserratina repel nom d’Isabel Gallart, mestra de l’escolaque es va jubilar el 10 de juny amb un regalben especial després d’haver estat l’encarre-gada de la biblioteca durant més de dues dèca-des. La regidora d’Educació, Gisela Navarro, vaparticipar en l’acte de col·locació de la placaamb el nom d’aquesta biblioteca que, des defa set anys, forma part de la xarxa de bibliote-ques de barri promoguda per l’Ajuntament.

Page 13: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

educació

P. 13

jóVEnES SE rEEngAnChAn A LoS ESTudioSLos programas municipales pa-

ra intentar que los y las jóve-nes sin titulación de secunda-ria se formen y adquieran expe-riencia laboral también han con-seguido este año que medio cen-tenar de estos vuelvan de nuevoa los estudios.

Alumnos de dos programas

El Programa de Transición al Tra-bajo (PQPI-PTT) ha conseguido quedos de cada tres participantespuedan acceder el próximo cursoa Ciclos de Grado Medio. Y es que38 de los 55 alumnos han supe-rado este programa con más de un8 de nota, o bien han aprobado laspruebas de acceso, lo que les permi-tirá volver a los estudios reglados.

Por otra parte, 14 participantes enel programa Joves per l’Ocupacióque tenían asignaturas pendien-tes de la ESO se han matriculadopara recuperarlas y doce de ellosya ha aprobado una o más asig-naturas para tratar de obtenerel graduado de ESO en un futu-ro próximo.

El centro de promoción económicaCan Calderon presta apoyo para ob-tener el graduado de ESO através del Insti-tut Obert de Ca-talunya, el Centro de For-mación de Adultos local o las prue-bas libres, y ofrece ayuda para lapreparación para las pruebas deacceso a ciclos formativos o parareengancharse a estos estudios.

QuAdErnS d’ESTiu fETS

A ViLAdECAnS

L’alumnat que fa el salt de l’escola a l’instituttreballa aquest estiu uns deures una mica

especials. Les escoles i instituts públics hanelaborat, per primera vegada de maneraconjunta, uns quaderns d’estiu per a l’alum-nat de 6è de primària. Aquesta innovadora ini-ciativa docent “vol que els estudiants arribin al’institut preparats per igual per obrir la novaetapa”, explica Montserrat Montoro, cap d’es-tudis de l’Escola Marta Mata. Un treball “d’en-tesa i molt laboriós” que s’ha fet durantgairebé mig any, i que “proposa uns deuresatractius”.

Les matèries dels quaderns d’estiu són lesllengües i les matemàtiques i, tot i quenomés són obligatoris per a qui hagi suspèsaquella assignatura, els pot fer qualsevolalumne –també per ordinador– per refrescarels coneixements en aquesta llarga etapa devacances. El setembre, serà el professor del’institut qui li corregirà.

“Ja fa temps que els centres treballem en co-ordinar criteris perquè facilita la feina i ofe-reix les mateixes condicions a tot l’alum-nat”, diu Montoro sobre aquests quaderns, pereditar els quals han rebut el suport de l’Ajun-tament. Aquesta bona pràctica s’emmarca enla voluntat de treball comú que promou laXarxa d’Innovació Educativa de Viladecans(www.xieviladecans.cat).

L’Escola Mediterrània va aprofitar les da-rrers setmanes del curs perquè les famíliespintessin un mural a les parets exteriors del’equipament amb motius marins, dissenyatpels artistes Lian i Jofre, per “celebrar que hemevitat l’amenaça de tancament”, explica Elisa-bet Jover, de l’AMPA de l’escola.

Salim, Erik i Lika, alumnes de l’EscolaMarta Mata, amb els nous quaderns

“Tenía la ESO pendientedesde hace años y esta ayu-da me ha venido muy bienporque el graduado es bá-sico para poder trabajar y,en estos momentos, cuán-tas más puertas te abras,mejor. Ya he aprobado dosasignaturas y el trimestreque viene voy a por el resto.”

“El año pasado ya lo in-tenté, pero a mí sola me cos-taba bastante y aquí me hanayudado y motivado muchoa sacarme estas tres asigna-turas, y en el próximo tri-mestre lo intentaré con lasotras tres que me quedanpendientes. Sin este apoyono sé si hubiese sido capaz.”

DANIEL BERMÚDEZ, 21 AÑOS LAURA OLALLA, 17 AÑOS

Gairebé 500 alumnes de deu escoles públi-ques van pujar a l’escenari amb la Mostrade Teatre Escolar en catalàrealitzada a Atriumentre el 5 de maig i el 6 de juny. Els infants hanpreparat les representacions en horari lectiu,tot treballant la llengua oral i valors com eltreball en equip, la creativitat i l’expressió enpúblic. L’activitat l’impulsa l’Ajuntament.

Page 14: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

societat

P. 14

CASi 300 PETiCionES dE TArifA SoCiAL dE Luz y AguA

En el primer semestre del año,el Ayuntamiento ha ayuda-

do a las famílias a tramitar 297solicitudes de tarifa social de elec-tricidad (196) y agua (101) ante lascompañías suministradoras.

Estas medidas sociales para re-ducir la tarifa están dirigidas alas famílias con recursos más li-mitado. La Corporación local co-menzó en 2013 a ayudar con la

tramitación del bono social de lafactura de la electricidad y, a prin-cipios de este año 2014, inició lacampaña para ayudar a tramitarel llamado canon social del agua.

En detalle y para ambos trámites,se han atendido 371 personas, y sehan podido gestionar las solicitu-des para 249 personas. El resto desolicitantes ya tenía el bono socialaplicado (19), o bien no cumplía

las condiciones necesarias –todoslos miembros en paro (18) o pen-sión por encima de la mínima re-querida (25)–. También se han soli-citado ampliaciones de tramo en102 contratos de suministro de agua.

Las personas interesadas en tra-mitar los descuentos pueden diri-girse al Área de Medio Ambien-te y Ciudad Sostenible (c. Major,39; tel. 93 635 18 07).

LA ALiMEnTACión infAnTiL,gArAnTizAdA En VErAno

Los Servicios Sociales municipa-les junto con Cáritas y Cruz Roja

garantizan, a través del Punt Soli-dari de Viladecans, que ningúnmenor sufra situaciones de des-nutrición o vulnerabilidad ali-mentaria durante los meses devacaciones escolares. Durante elcurso, las famílias con menos re-cursos cuentan con las ayudaspara comedor y en la época vera-niega coge el testigo este servicio,con el apoyo de entidades socia-

les y ciudadanas, para asegurarque los más pequeños no sufrencarencias alimentarias.

El tejido asociativo (asociacionesde madres y padres, vecinales, de-portivas y culturales...) tambiéntrabaja con Cruz Roja, Cáritas y elAyuntamiento para tejer una redde detección y actuación de casosde vulnerabilidad. El Punt Solidaries el instrumento municipalque cobija estas actuaciones:

desde cubrir las becas de comedorcuando acaban en verano, cubriractividades de verano, centrosabiertos u otras necesidades.

En los casos de familias que lle-guen a Viladecans o no tengan losniños escolarizados en el munici-pio y, por tanto, el Ayuntamientono tenga constancia de su situa-ción, hay que dirigirse a la Masiade Can Palmer (tel. 93 637 33 22)para activar el circuito de ayuda.

Que los niños y niñas sepan delvalor de la constancia y el es-fuerzo cotidiano es uno de losobjetivos principales del huertointergeneracional en el que par-tician los niños que asisten a losCentros Abiertos, junto a miembrosdel Casalde gent gran de Can Pas-

tera. El 10 de junio se hizo en elAteneu de Cultura Popular la me-rienda de clausura y una gincanasobre las propiedades de las fru-tas y las verduras. Las concejalasde Gent Gran, Pepita Miret, y deServicios Sociales, Idoia Baixench,participaron en el acto.

Casi 500 participantes de loscursos para adultos de cono-cimientos en tecnologías de laRed Pública Local de Acceso a In-ternet (XPLAI), recibieron, el 20de junio en Atrium Viladecans,los diplomas que acreditan el se-guimiento de esta formación or-

ganizada por la Fundación Ciudadde Viladecans durante el cursodentro de la iniciativa W!ladecans.Los seis puntos que forman partede la red permiten acercarse a lastecnología de la información y lacomunicación y son un serviciomuy bien valorado.

Page 15: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

societat

EL GOVERN PROPOSA EN UN NOU PLA FER CRÉIXER LLITS, QUIRÒFANS, BOXS D’URGÈNCIES I CONSULTES EXTERNES

LA MoBiLiTzACió TrEu dE LA gEnErALiTATEL CoMProMíS d’AMPLiACió dE L’hoSPiTAL

després de dos anys de pressions de la ciutadania, dels profes-sionals sanitaris i de les administracions locals, el conseller deSalut de la generalitat, Boi ruiz, va presentar el 6 de juny la pro-posta de nou pla director de l’hospital de Viladecans als alcaldesdels cinc municipis als quals presta servei l’equipament. El pla escompromet a mantenir la cartera de serveis i a fer créixer els es-pais per garantir una correcta atenció als usuaris.

Les manifestacions de la ciutada-nia al carrer (la més popular amb

prop de 5.000 persones el passat30 d’octubre) i les més de 25.000signatures recollides per la Plata-forma en Defensa de l’Hospital deViladecans, així com la unió delsajuntaments per pressionar la Gene-ralitat, han salvaguardat el futurd’aquest equipament sanitari.

La Generalitat ha elaborat un noupla director de l’hospital que escompromet a mantenir aquest cen-tre com a referència per a les mésde cent-vuitanta mil persones de lescinc poblacions que atén. La pro-posta estableix les estructuresnecessàries de llits, quiròfans, con-sultes externes o boxs d’urgènciesper sobre dels nivells actuals, enca-ra que per sota del projete de fa unadècada i, per tant, presuposa l’am-pliació de l’equipament, que s’ha dedefinir en un futur pla funcional.

L’ALCALdE ES TroBAAMB LES EnTiTATS

VEïnALS PEr PArLArdE LA ProPoSTA

A dalt, els alcaldes reunits ambel conseller de Salut, Boi Ruiz; a baix, la trobada de l’alcaldeCarles Ruiz amb les associacions veïnals per explicar-los la trobada amb el conseller

L’alcalde Carles Ruiz destacavadesprés de la reunió que “s’ha sal-vat l’Hospital de Viladecans”, peròadvertia que “després de superaraquesta situació de paràlisi calque el Govern fixi un calendariclar de compromisos per portar aterme l’ampliació i compleixi ambla paraula donada de que l’Hospi-tal de Viladecans rebrà la primeranova inversió sanitària que es facia Catalunya”. Així mateix, l’alcaldeavançava l’obertura d’un “procésde diàleg amb la ciutadania i elsprofessionals de la salut per deba-tre si les necessitats contempla-des al pla són les adients”.

Dit i fet, dotze dies després, Ruiz esreunia amb els principals respon-sables de les associacions veïnalslocals, que formen part de la Pla-taforma en Defensa de l’Hospital.Les entitats van celebrar la deci-sió, però es van mostrar receloses

P. 15

“fins que no es posin sobre la taulales dates i els diners” i van apuntarque “tan important és que l’hospi-tal creixi com que després tingui elsrecursos adients per funcionar, nocom passa ara”. En aquest sentitl’alcalde va apuntar que fins quel’ampliació no tingui lloc se se-guirà insistint en què els recur-sos siguin els adients. També, el2 de juliol entitats i alcalde es vantrobar amb Daniel Fernández, di-rector del sector sanitari Baix Llo-bregat Delta-Litoral per traslladar-li els seus recels i conèixer millorquina és la proposta.

El Ple Municipal de juny va feruna tancada defensa del model

d’atenció del Servei d’IntervencióEspecialitzada en violència mas-clista del Baix Llobregat, que fun-ciona des del 2006 a Sant Feliu i quea partir de l’1 de juliol compta

amb 3 professionals menys, perdecisions pressupostàries de laGeneralitat de Catalunya.

Tots els partits polítics al Ple van do-nar suport a una moció que rebutjaque es precaritzi el servei arran de

EL PLE MUNICIPAL REBUTJA ELS CANVIS DE LA GENERALITAT EN EL SERVEI COMARCAL D’INTERVENCIÓ ESPECIALITZADA

“prescindir de professionals” i esposi en perill “l’atenció integral queofereix el servei” i mostra “la preo-cupació per la privatització del pro-grama d’inserció laboral i les sevesconseqüències pel que fa a unaatenció especialitzada”.

La moció insta la Generalitat a re-cular en la decisió presa i a garan-tir una atenció de qualitat a lesdones que necessiten d’aquestservei, tot facilitant l’accessibi-litat a aquest recurs a totes lesdones de la comarca.

dEfEnSA dELS rECurSoS ConTrA LA VioLènCiA MASCLiSTA

Page 16: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

ciutat

P. 14

EL GOVERN ESTATAL MANTÉ EL RECONEIXEMENT A VILADECANS PER LES SEVES INICIATIVES

Viladecans continua formant partde la Xarxa de Ciutats de Cièn-

cia i Innovació d’Espanya. El Go-vern estatal ha tornat a concediral municipi el distintiu 'Ciutatde la Ciència i Innovació'per la vigència dels pro-jectes innovadors pelsquals va ser reconegut idistingit el gener del2011, en la primera con-vocatòria d'aquesta dis-tinció. També s'ha valoratl'impuls de nous projec-tes alineats amb el fomentde la innovació en la presta-

L’alcalde Carles ruiz va re-collir la distinció el 13 degener del 2011 a Madrid demans del llavors Príncepd’Astúries i actual rei felipVi. des de llavors el municipiva passar a formar part dela Xarxa innpulso de Ciu-tats per la Ciència i la inno-vació d’Espanya en reco-neixement a la seva tasca.

Fressat al carrer Majorabans del reasfaltat

ció dels serveis públics com a mo-tor tractor de la innovació, la inves-tigció i el desenvolupament (I+D+I).

Entre els projectes dis-tingits fa tres anys i

que han seguit crei-xent, destaca laconsolidació i ex-tensió de la xarxade telecomunica-

cions municipal,formada per infraes-

tructures de fibra òpticai la xarxa de Wi-Fi meshque donen servei de

rEnoVAdA LA diSTinCió CoM A CiuTAT dE CiènCiA i innoVACió

banda ampla ultraràpida a domici-lis, empreses, escoles i instituts dela ciutat, a més d'altres parcs iequipaments públics, i que són labase de molts dels projectes deSmart Cityque la ciutat està po-sant en marxa.

També s'ha potenciat la innovacióeducativa, que va començar el2010 amb la instal·lació de pissa-rres digitals interactives a totesles escoles de la ciutat i que araevoluciona amb la posada enmarxa d’altres projectes, com laXarxa d’Innovació Educativa.

TrEBALLS dE rEASfALTAT En onzE CArrErSmolèsties i perills per a vehicles ivianants”, explica el regidor d’EspaiPúblic, Joaquín Guerrero.

Desviaments del Vilabús

Una d’aquestes actuacions, la quees fa al carrer de Mare de Deu deSales, ha obligat a desviar el reco-rregut del Vilabús en direcció a l’es-

tació durant tres setmanes perquès’ha aprofitat per instal·lar un nousistema de drenatge de l’aigua.Excepte en el moment d’asfaltar,els talls han estat puntuals i hanintentat afectar el mínim al veïnati a la circulació.

La quantitat destinada a aquestesmillores ha estat de 200.000 euros.

MéS ATEnCió SoBrE LA MoBiLiTAT

Com cada estiu, l’Ajuntamentha aprofitat per millorar la pa-

vimentació dels vials d’alguns ca-rrers del municipi. Del 19 de junyal 21 de juliol, s’estan fent els tre-balls per renovar gairebé 12.000metres quadrats d’asfalt en onzecarrers que “presenten més dete-riorament del ferm i, per tant, re-quereixen una actuació per evitar

que es va aprovar al Ple Municipalde juny per garantir la mobilitat entots els modes de desplaçament,tant en vehicle com a peu i, aug-mentar la seguretat de tothom.

El Govern Municipal ha decidit queels agents de les zones d’estacio-nament regulat controlin les in-fraccions i proposin a l’Ajunta-ment la sanció d’aquestes totaportant proves fotogràfiques.

El cos d’agents de control de leszones d’estacionament regulat

ha ampliat les funcions per tal decontrolar problemes de mobilitatcom, per exemple, l’aparcament devehicles en espais no permessos oles situacions irregulars de càrregai descàrrega de mercaderies.

Conflictes com aquests han estatassenyalats en el procés d’elabora-ció del nou Pla de Mobilitat Urbana,

EL CoS d’AgEnTSdE ConTroL dE LESzonES rEguLAdESAMPLiA funCionS

Distintiu de la Xarxa

Page 17: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

publicitat

Page 18: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

agricultura

P. 18

En Mauri té 20 hectàrees de cultiusintensius al Parc Agrari. Aquestviladecanenc va néixer en una fa-mília de pagès i, després de for-mar-se en estudis d’agronomia,va continuar la tradició amb vo-cació. És portaveu del sector del’horta del sindicat de Joves Agri-cultors i Ramaders de Catalunya.

El nou mercat de pagès permetapropar el producte local a la gent?Penso que és una iniciativa molt po-sitiva per a la població, per a la page-sia i per al comerç del poble. La gentpot menjar un producte fresc i de qua-litat, els productors podem donar aconèixer els productes i el comerçlocal es beneficia perquè la gent esqueda a comprar als nostres carrersenlloc d’anar a grans superfícies i, sili agrada el producte local, també eldemanarà a la seva botiga habitual.

El pagès neix o es fa?Jo m’ho vaig trobar al davant perqüestions familiars, però penso queés una professió vocacional, com lade metge o mestre. Hi ha qui pot pen-sar que la feina sempre és igual per-què sembres, fas créixer i reculls lacollita, però no és pas gens avorrit.

Però el cicle sempre és igual, no?Però una planta mai és igual que unaaltra. Creix més o menys segons leshores de llum, el tipus de sol, el climai l’aigua que rep; però és que la clima-tologia és canviant i pots millorar ooptimitzar processos aplicant-ne al-gunes tècniques. Aquesta variabili-tat fa que la feina no sigui avorrida.

Hi ha qui diu que és car menjarbons productes?Només si es vol menjar productesde molta qualitat, el cost és mésalt. Però la diferència de preu entremenjar bé o malament no és gaire,només s’ha de saber comprar.

Comprem massa amb els ulls?Moltes vegades comprem perquè ésmaco a la vista, perquè té baix preuo perquè ve d’un determinat lloc.Així, ens queixem que un tomàquetque ve d’Holanda, molt gros i maco,no té el sabor dels d’aquí. I és queno ha rebut la mateixa insolació i,per tant, ha sintetitzat menys sucrei després ha estat dies en càmeresde fred. Si vols sabor, compra fresc.

I com sabem que és fresc?Hem de deixar apreciar al paladarel que és bo i hem de saber el quecomprem, exigint al botiguer queens informi d’on és cada producte.Exigim-los que siguin professionalsi ofereixin productes de qualitat. Icomprem productes de temporada,que a la comarca en tenim molts il’agricultura de Viladecans és de lesmés riques del Baix Llobregat. I si lagent va defensar el camp davantd’Eurovegas, ha d’ajudar a fer-lo via-ble, comprant els seus productes.

La pagesia de la comarca ha sa-but vendre bé el seu producte? L’agricultura és un sector gran, ques’ha sabut rejovenir i molta gent vaper la seva banda. És una feina dura,complexa i difícil que de vegades nodóna temps per a més. És cert que

hi ha qui, fins i tot, ha sabut fer, deldefecte, virtut, com els plàtans deCanàries, que han convertit les ta-ques de la pell fruit de la maduracióen un efecte diferencial. Però per sercompetitiu, a més de saber ven-dre’t, has de tenir un bon producte,i aquí cada vegada ens posen méspals a les rodes per aconseguir-ho.

És complicat cultivar envoltatde ciutats i espais protegits?No ho hauria de ser. Només cal trobar-ne un equilibri. El Parc Agrari és unparc d’activitat econòmica. I no potser ni un zoològic ni un jardí que visitala gent unes hores. Els pagesos no vo-lem ser jardiners de la gent de la ciu-tat i, si no ens podem guanyar la vida,si els camps no són rendibles, el terri-tori agrícola desapareixerà tal comes coneix. S’ha de comptar amb el pa-gès per prendre decisions i fer-ho ambcriteris agronòmics, no com ara.

On està l’equilibri?En nom del conservacionisme am-biental s’està fent molt de mal. Si elmeu producte té deficiències per unatac d’aus o una inundació perquèhi ha unes barreres i no ens deixentreure l’aigua, jo no seré competitiu.No podem ser el rebost de la reservanatural, s’ha de posar alimentacióa l’abast i depredadors que mantin-guin un equilibri. I tampoc podemser competitius si els ciclistes quevan pels camins no entenen que elstractors i camions estem treballanti ens obliguen a perdre temps cadadia. És clau saber conviure al medi irespectar la feina del pagès.

MAURI BOSCH | agricultor

“Si el pagès del Delta no es pot

guanyar la vida, els camps de conreu

desapareixeran”

ALiMEnTS dE ‘QuiLòMETrEzEro’ AL nou MErCATdE PAgèS

Fins a finals d’any està a provauna nova iniciativa comer-

cial, el Mercat de Pagès de Vila-decans, que s'instal·la cadadimecres al parc de Can Xic, de9 a 14 hores, per tal que els pro-ductes del Parc Agrari del BaixLlobregat s'acostin una micamés a les nostres taules.

El 18 de juny es va posar enmarxa, promogut per pagesos,l’Ajuntament i el Consorci delParc Agrari, en col·laboració ambla Cooperativa Agrícola i la Xar-xa Comercial. A finals d’any esvalorarà l’experiència per intro-duir-ne les millores oportunes.

Al mercat, s’hi troben fruites iverdures fresques de proximitat,algunes de producció ecològicai totes amb el segell de qualitat‘Producte FRESC’ del Parc Agrari,amb el saber fer de la pagesia dela comarca. També es poden ven-dre productes alimentaris elabo-rats i ramaders produïts dins delParc i la seva àrea d’influència.A més de promoure l’agriculturalocal, així es fa un consum am-bientalment més responsableen evitar la despesa en envasosi en combustible pel transport.

Primer dia del mercat, el 18 de juny

ELS DIMECRES A CAN XIC

Page 19: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

medi ambient

P. 19

AHORRAN UN 10 % EN EL ARRANQUE DE UN PROYECTO EUROPEO

Las escuelas Can Palmer, El Ga-rrofer, Enxaneta, Marta Mata,

Mediterrània, Montserratina i PauCasals empiezan a recoger losfrutos de las pequeñas accionesque docentes, alumnado y todo elpersonal de los centros realizan parareducir su consumo energético.

Los cuatro últimos centros han tra-bajado más intensamente ya queparticipan -junto al centro munici-pal Can Calderon- en el proyecto eu-ropeo Euronet 50/50, que promueve

Primeros pasos positivos para las siete escuelas que participanen el proyecto de ahorro energético 50/50. Los centros han re-ducido su consumo de energía un 10 % de media tras pensar yaplicar medidas por parte de toda la comunidad educativa en elprimer semestre del año.

fAVorECEr LA PoLinizACiónEl Ayuntamiento ha instalado dos colmenas de abejas en lazona forestal y la zona litoral con el objetivo de mejorar la po-linización de las plantas y sensibilizar a la población sobre eldescenso creciente de insectos polinizadores y el peligro que su-pone para los ecosistemas. La actividad de éstos favorece tantoa la vegetación silvestre como a la agricultura, pues asegura laproducción de semillas de las plantas y el incremento y calidadde sus frutos y facilita su diversidad genética, que garantiza unamayor adaptación frente a los cambios ambientales.

APAdrinAn LA MonTAñACon la participación de vecinos y vecinas del barrio de la Torre-roja y en el marco del acuerdo de apadrinamiento de la monta-ña de Sant Ramon firmado entre la asociación vecinal y el Ayun-tamiento, el 15 de junio se hicieron tareas de mantenimiento enlos alrededores de la ermita en la plantación realizada en 2012con cajas Waterboxx -que recogen el agua de la lluvia y la dosi-fican lentamente para facilitar el crecimiento de plantas y ár-boles-, con la retirada de malas hierbas y la limpieza de alcor-ques alrededor de encinas, pinos, cerezos, enebro y retama.

EduCACiónAMBiEnTAL ESCoLAr1.892 escolares participaron durante el curso 2013-2014 enactividades de educación ambiental. Entre ellas, rutas por los bos-ques del Mas Ratés y Can Trius y el espacio natural del Remolar-Filipinas, y acciones relacionadas con la biodiversidad referidas amariposas y aves, organizadas por el Ayuntamiento. También vi-sitaron la Deixalleria Municipal, gestionada por Solidança, y laplanta de selección de residuos y la depuradora, a cargo del ÁreaMetropolitana. Además, el Consorcio de Protección y Gestión delDelta organizó una actividad sobre el autóctono pez fartet.

Recorridoenergético

en la EscuelaMarta Matacon Synap-City Studio

que el centro reciba el 50 % deldinero ahorrado para gastarlo enmaterial o mejoras.

Las otras tres –Can Palmer, El Ga-rrofer y Enxaneta– han apostadotambién por el ahorro energético y,el próximo curso, tendrán el acom-pañamiento de la empresa espe-cializada SynapCity Studio, mercedal acuerdo de financiación que hafirmado el Ayuntamiento con laempresa Metrovacesa, propietariadel Centre Comercial Vilamarina.

El centro de tratamiento de re-siduos urbanos situado en la

carretera B-210, a caballo entreGavà y Viladecans, invertirá 8millones de euros hasta finalde año para automatizar y op-timizar sus procesos.

La planta, cogestionada por elÁrea Metropolitana y el Ayunta-miento de Barcelona, es la encar-gada de tratar todos los residuos

plásticos que tiramos en los con-tenedores amarillos y los residuosvoluminosos que se tiran a la co-rona de Barcelona. El año pasadoen gestionó 64.377 toneladas, el87% de su capacidad. La elecciónque se hace permite dar unanueva vida a los residuos que segeneran, aunque todavía el 29%de lo que tiramos en los conte-nedores amarillos no es el ade-cuado y debe desecharse.

SiETE ESCuELAS yAgASTAn MEnoS EnErgíA

PLAnTA MÁS ModErnA

MEJORA DEL CENTRO DE TRATAMIENTO DE RESIDUOS

Page 20: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

cultura

P. 20

Un burgalès de 21 anys, DanielGuantes, va obtenir el primer

lloc del 26è Certamen de Cantau-tors de Viladecans, organitzat perLes Nits de l’Art i l’Ajuntament. Eljove, que va publicar la seva pri-mera maqueta el 2013 després demés de tres anys composant, vafer gaudir amb la seva veu, músicai lletres a la gent que es va passarpels jardins de Can Modolell el 21de juny. A Guantes, el podrem veu-re el 2015 a Atrium Viladecans per-

un joVE BurgALèS guAnyA EL26è CErTAMEn dE CAnTAuTorS

EL MAMuT dE ViLAdECAnS,BATEjAT CoM A ViLAMuT

El Mamut de Viladecans ja té nompropi, Vilamut, que s’ha escollit

en un procés participatiu en quèhan participat prop d'un miler depersones. El nom es va desvetllar el20 de juny en l'acte de bateig sim-bòlic de la figura de bestiari popular.

Centenars de persones van sortiral carrer per viure la desfilada en-

què, a més de 300 euros, el premiconsistia en actuar als festivalsBarnasants i Acróbatas i a la pro-pera programació d’Atrium.

A Atrium compartirà l’escenariamb la segona classificada, lamurciana afincada a BarcelonaMargott Vaum i la tercera, la vi-ladecanenca Paula Navajas, queals seus 18 anys va pujar al podientre els 8 finalistes d’aquest26è Certamen de Cantautors.

tre el parc de Can Xic i la plaça de laVila, on es va fer el ‘bateig’. Al procésper posar-li nom es van presentar339 propostes ciutadanes que laCoordinadora del Mamut va dei-xar en cinc per escollir-ne un pervotació popular durant la darre-ra Fira de Sant Isidre. Entre elsapel·latius finalistes, hi havia ElMut, Tumam, Sebas i Festuquet.

ATriuM ViLAdECAnS rECuPErALA CoProduCCió TEATrAL Atrium Viladecans torna a laproducció teatral quatre anysdesprés. El teatre municipal s’haassociat amb altres cinc tea-tres públics de la geografiacatalana per produir un espec-tacle de gran format que s’es-trenara el proper any. Es tractade ‘Vilafranca (un dinar de FestaMajor)’, un muntatge que tan-

carà una trilogia escrita i diri-gida per Jordi Casanovas sobrela identitat catalana. Aquestaserà la primera coproducció te-atral de caracter íntegramentpúblic i es troba sota el parai-gües de l’assoociació TeatresAmics, de la qual formen partles sis sales per compartir crite-ris, decisions i programacions.

PriMErS PrEMiS dE PoESiA‘ConSTAnCio zAMorA’Amb el seu poema ‘Como lashaches en las conversaciones’,Ismael Pérez ha estat el pri-mer a inscriure el seu nom enel palmaès de la categoria lliureCertamen de poesia castellana“Constancio Zamora”, que laFundación Espejo de Vilade-cans ha posat en marxa en-guany en honor a aquest histo-

riador i escriptor local, qui vaser present a l’acte d’entregade premis, el 20 de juny a l’Ate-neu d’Entitats Pablo Picasso. Enla categoria temàtica dedicadaa l’escriptor Jorge Manrique, elvencedor va ser el madrilenyAmando García, amb ‘Liturgiade horas para el caballero’. Totsdos van rebre 350 euros de premi.

LA CoMArCA ProMou ELrEConEiXEMEnT CuLTurALEl Centre d’Estudis Comarcalsha obert el termini per pre-sentar les candidatures alsPremis de Reconeixement Cul-tural del Baix Llobregat, queenguany s’entregaran a Vila-decans per primera vegada.La presentació de candidatu-res de la vuitena edició delsguardons restarà oberta finsal 8 d’octubre. Aquests premis

també seran enguany ben es-pecials per a la ciutat perquèuna de les distincions por-tarà el nom de Virgínia Am-posta, mestra i activista so-cial viladecanenca de la Sego-na República. El guardó dis-tingirà l'equitat de gènere iels drets socials. Per a més in-formació, es pot consultar alweb www.cecbll.cat.

D’esquerra a dreta: Constancio Zamora; els guanyadors, Amando García i Ismael Pérez, i els regidors José Luis Atienza i Verónica Arasil.

Page 21: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

ELS ESPorTS MinoriTAriS, MéS PrESEnTS A L’ESCoLA

Vint escoles i instituts de la ciu-tat potenciaran la pràctica del

rugbi, l’atletisme, el beisbol i el vo-leibol entre els joves al llarg delcurs escolar 2014-2015. A través delPla Local per al Foment de l’Esport,l’Ajuntament proporcionarà mate-rial i una subvenció de 750 eurosper centre per promocionar aquestsesports minoritaris tant en hora-ri lectiu com extraescolar.

Els mestres d’educació física delscentres seran els encarregats de

dinamitzar les activitats i afavorirl’augment de la pràctica d’aquestsesports perquè es creïn equips ambl’objcetiu de competir en els JocsEsportius Escolars. Així, es promoul’activitat física entre el jovent,obrint l’interès a modalitats es-portives menys conegudes. Lallavor del projecte es va sembrar fauns anys amb el Pla Català de l’Es-port a l’Escola a través del Pla d’En-torn promogut per Generalitat iAjuntament, però aleshores noméshi van participar vuit escoles.

EL PLA LOCAL PER AL FOMENT DE L’ESPORT OFEREIX RECURSOS I MATERIALS

Per tercer any consecutiu, eljúnior del Club Beisbol Vilade-cans esdevécampió estatal. Enel torneig, jugat a casa, va guanyartots cinc partits i només va cedirdues carreres en contra. A la finalva passar per sobre del CB SantBoi (12-1). Anna Sobrino va ser es-collida millor jugadora del torneig.Set jugadores de l’equip han estatconvocades amb Espanya per a ladisputa de l’Europeu aquest mes.A més de Sobrino, hi seran García,Leyva, Segura, Ibáñez, León i Espín.

El Col·legi Goar, en bàsquet, il’Escola Marta Mata, en futbol,van guanyar el Trofeu Verd al’esportivitat en els Jocs Espor-tius Escolars Locals disputats alllarg del curs 2013-2014. En fut-bol, els campions van ser el CFSales, en prebenjamins; l’EscolaCan Palmer, en benjamins, i elCol·legi Goar, en alevins. En mini-bàsquet es van imposar en totestres categories els equips de l’Es-cola del Bàsquet Femení-BàsquetMasculí Viladecans Sports.

L’esport de base federat va tan-car la temporada amb bones no-tícies. En futbol, a la U.D. Viladecanshan pujat de categoria el Cadet Ci el Juvenil B, i al Sector Montse-rratina, l’aleví D. Pel que fa al bàs-quet, al BF-BM Viladecans Sportss’han proclamat campions delliga el premini femení de nivell C,el cadet masculí de nivell B-1 i eljúnior masculí de nivell C-1. Peraltra banda, el Club Rítmica Vila-decans es va penjar dos bronzes ala Copa Catalana.

Àlex Alcalà segueix fent-se llocentre les millors raquetes delbàdminton estatal. El jove, queel 2013 va marxar al centre de tec-nificació esportiva d’Oviedo becatpel Consell Superior d’Esports, s’hapenjat en les últimes setmanestres metalls. En el campionat d’Es-panya sots-15 va guanyar el bron-ze individual i l’or en dobles i, en elsots-17, va sorprendre en ser sots-campió en dobles. Enguany, tam-bé ha jugat, per primera vegada,l’Europeu, en categoria sots-15.

Èric Gamez es va proclamarcampió d’Espanya de petancaamb la selecció catalana juvenil,amb només 13 anys. L’Èric juga apetanca des dels 4 anys, quan laseva àvia el va ensenyar, i en faset que està federat. Ha estatcampió de Catalunya individualel 2010 i el 2013, aquest darrertítol en categoria juvenil tot itenir 12 anys. El jove va rebre elreconeixement per part del ClubPetanca Viladecans el 29 de juny,en la celebració del dia de l’entitat.

Sis joves atletes viladecanencsvan pujar al podi dels Campio-nats de Catalunya d’atletismebenjamins i alevins en pista. Pol El-vira i Neus Núñez es van procla-mar campions a les proves de 60metres llisos en benjamins, men-tre que Erika Duro i Xènia Càceresvan ser segona i tercera, respec-tivament, en els 1.000 metresmarxa, i Beth Càceres va ser se-gona en els 1.000 metres llisos.En alevins, Douae Senaoui va sersotscampiona en 2.000 metres.

El president de la Generalitatva rebre, el 6 de juny al Palau,la basquetbolista Laia Lamana,de 12 anys, en l’acte de reconei-xement a les seleccions catala-nes que enguany han aconse-guit èxits als campionats d’Es-panya. Unes setmanes abans,Lamana, que juga al JoventutL’Hospitalet, s’havia proclamatcampiona estatal en categoriaMini, a San Fernando (Cadis), enimposar-se Catalunya a Andalu-sia a la final.

Marina Urbea i Carolina Gue-rrero s’han proclamat sots-campiones d’Espanya de clubsamb el seu equip, el Bàsket Al-meda de Cornellà. A la final delcampionat, disputat a mitjan dejuny a la ciutat gallega de Pon-tevedra, el Bàsket Almeda vacaure derrotat enfront el PonceValladolid (58-64) en un partitmolt igualat. Les jugadores jas’havien proclamat unes setma-nes abans campiones de Cata-lunya de clubs.

En BrEu

Vint escoles i instituts locals potenciaran alllarg del propercurs la pràctica del beisbol, rugbi, voleibol i atletisme

esports

P. 21

Page 22: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

P. 22

V!imatges

Page 23: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

P. 23

V!imatges

Page 24: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

Bibliorecomanacions

dESig dE XoCoLATA

Santos, Care.Barcelona : Planeta, 2014.430 pàgines. [N San]

TRES DONES UNIDES EN ELTEMPS PER LA SEVA PASSIÓPER LA XOCOLATA, QUES’ENS PRESENTA DES DE LASEVA ARRIBADA A EUROPAFINS A LA SOFISTICACIÓDELS NOSTRES DIES

a càrrec de la Biblioteca de Viladecans

Ingredients (per a 4 persones)

recepta saludable

gASPATXo dE CirErES AMB MATó, AnXoVES i ALfàBrEgAA càrrec de josep Badrina i Verónica Aguilera, del Suc restaurant (c. Sant joan, 10 / tel. 93 637 19 35)

Per al gaspatxo300 g de cireres sense l’os125 g de tomàquet madur½ ceba tendra1 dent d’all175 ml d’aigua

50 g de pa1 raig de vinagre de Mòdena1 raig de vinagre de xerèsSal i pebreOli d’oliva

Per a l’acompanyament100 g de mató1 manat d’alfàbrega fresca8 anxoves i 8 seitons en vinagre

En primer lloc desosem les cireres i les posem en un re-cipient juntament amb tota la resta d’ingredients quetenim llestos per elaborar el gaspatxo (tomàquet, ceba,all, vinagre, pa, aigua, sal, pebre i oli). Ho reservem a lanevera per tal de que els ingredients s’estovin.

Passada una estona, ho triturem amb l’ajuda d’un robot.Per tal de deixar-lo al punt de gust ho arreglem de sal ipebre. A continuació ho retornem de nou a la nevera per-què es refredi.

Per emplatar, disposem en un plat dues anxoves i dosseitons, el mató i l’alfàbrega fent una bonica presentació.Amanim amb un raig d’oli d’oliva verge i unes gotes dereducció de vinagre balsàmic. Servim el gaspatxo en unrecipient al centre de la taula perquè cadascú es posi alseu plat.

També es pot fer una presentació per a aperitiu, ambgots o petits bols. En aquest cas ompliren mig recipientde gaspatx i ho decorarem a sobre amb una anxova, unseitó, mató i alfàbrega.

Preparació (temps aproximat: 30 minuts)

Cada mes, un bar o restaurant local distingit amb el segell AMEd [ ] per promourela dieta mediterrània, ens proposa una recepta saludable, amb productes de proximi-tat i de temporada. Aquesta recepta es va elaborar en directe el 20 de juny al MercatMunicipal, on es van comprar els productes.

ELS AMBAiXAdorS

Villaró, Albert.Barcelona: Destino, 2014.681 pàgines. [N Vil]

UNA FICCIÓ QUE JUGA AMBLA HISTÒRIA PER RECREARCOM SERIA CATALUNYA A MITJAN SEGLE XX SI S’HAGUÉS INDEPENDITZATDESPRÉS DELS FETS D’OCTUBRE DEL 1934

LoS CuErPoSEXTrAñoS

Silva, Lorenzo.Barcelona: Destino, 2014.348 pàgines. [N Sil]

UN NOU CAS PER ALS GUÀRDIES CIVILS BEVILAQUAI CHAMORRO, AMB L’ASSASSINAT D’UNA ALCALDESSA AL CENTRE DE LA TRAMA POLICIAL

dESPuéS dE dESPEdirME: PEPE ruBiAnES inédiTo

Rubianes, Pepe.Barcelona: Alrevés, 2014.189 pàgines. [791.4 Rub]

HOMENATGE AL DESAPAREGUTHUMORISTA PEPE RUBIANESA CÀRREC DE LA SEVA GERMANA CARMEN

safareigP. 24

Page 25: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

Viladecans celebra l’11a edició de la Cursa deles nits de Lluna Plena

1

El més vist a Viladecans TV

939 reproduccions

safareig

P. 25

a càrrec de l’Arxiu Municipal

Més de 500 nens i nenes de Viladecans celebren la festa de la Lliga dels Llibres

3

224 reproduccions

La generalitat confirma quedurà a terme l’ampliació del’hospital de Viladecans

2

244 reproduccions

Entrevista amb l’Emma garcíacontreras, guanyadora delPremi Pilarín Bayés

4

203 reproduccions

i com a espai de trobada: com apart fonamental de la construccióde la ciutat on la festa, el teatre, elcirc i l’animació havien d’esdevenirpart essencial de la participació ciu-tadana i de l’enfortiment del teixitsocial en àmbits urbans com el nos-tre, encara mancat d’algunes infra-estructures destacades. De fet, el1990 encara faltaven 13 anys per a lainauguració d’Atrium Viladecans.

L’Ajuntament, amb el llavors presi-dent de l’àrea de Serveis Culturals–l’actual alcalde, Carles Ruiz– al cap-davant, va voler fer una aposta claraper l’activitat teatral, a banda de lacol·laboració que ja feia anys que esportava a terme amb l’Agrupació Cul-tural Mossèn Cinto Verdaguer, en es-treta relacció amb el teatre parroquial.

La primera edició d’Al Carrer va su-perar totes les expectatives, mal-

grat la presència de la pluja que vaobligar a suspendre les actuacionsdel grup madrileny Guirigai. El Festivalva tenir un pressupost de vuit milionsi mig de pessetes, sufragat en partper la Diputació. L’èxit de crítica ipúblic va ser destacat i la premsaes va fer ressò dels actes. Aquestagran estrena avalava la continuïtat.

En la segona edició, el 1992, l’Ajun-tament encara va fer una apostamés decidida i gairebé va doblar elpressupost fins als 14 milions perportar a 26 grups teatrals. Van haverfunàmbuls, saltimbanquis i actors iactrius que van recórrer amb grananimació els carrers i les places. Lagent va tornar a llençar-se al carreri va fer-se seu un festival que ha se-guit sent motiu d’orgull per als vi-ladecanencs i viladecanenques.La 25a edició que acabem de cele-brar, en dóna fe.

Una de les actuacions del Festival Teatre Al Carrer de l’any 1997, a la plaça de la Vila. Fotografia d’Antoni PastorPérez (AMVA, Fons Ajuntament)

El rebost de la Memòria

fa un quart de segle neixiael festival de Teatre Al Carrer

Fa només uns dies hem viscut unadata molt especial: les noces de

plata d’un dels esdeveniments sim-bòlics de la ciutat, el Festival Interna-cional de Teatre i Animació Al Carrer.Des de l’any 1990, gairebé sempreen el primer cap de setmana de ju-liol, la ciutat transforma els carrersi places en un escenari a l’aire lliure.

El festival va néixer amb la fita depresentar el carrer com a metàforade la recuperació de les llibertats

Segueix cada dia l’actualitat a Viladecans Televisió a través de www.viladecans.cat i del seu perfil de facebook

Page 26: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

safareigP. 26

han nascut

Si heu tingut un fill o una filla entre el maig i l’agostdel 2014, podreu presentar- lo en societat enviant-nos laseva foto a l’adreça electrònica [email protected]

12/06/14

28/04/14 01/05/14

05/05/14

MARC i JANQuílez Serna

LEIRELacruz Gimeno

CLOERamírez Romero

ERICBoladeras Navarro

INÉSMuñoz Dios

MARTÍAmat Salido

06/05/14 07/05/14

07/05/14 16/05/14 18/05/14

23/05/14 31/05/14 13/06/14

16/06/14

ANTONIOBenítez Ariza

DANIELLacasta Pardo

ZAIRACalpe García

ANDERBertomeu Delgado

BIELSáenz Aguilar

SIRAVera Dolz

09/04/14 11/04/14

19/04/14

XÈNIA Zaydulina Miquel

AARÓN Rojo Tejero

PAULASánchez Domingo

POLFerrer Haro

Sabies que...?a càrrec del Departament de Salut Pública i Consum de l’Ajuntament

a l’estiu s’ha de tenir moltacura amb el sol i la calor per

evitar riscos innecessaris. El sol ésuna font de salut, però, com tot, calprendre’l amb cura i moderació. Acontinuació, alguns consells per pas-sar un estiu ben fresc i sense riscos.

· Comenceu a prendre el sol de ma-nera gradual i evitant-lo en les horescentrals del dia (entre les 12 i les 16 h).

· Apliqueu crema de protecció ambel factor adequat al tipus de pell entre20 i 30 minuts abans de l’exposició icada 2 hores.

· Tingueu especial cura amb els in-fants: oferiu-los aigua sovint i prote-giu-los amb un barret que els cobreixiel cap, les orelles i el clatell.

· Si feu esport, trieu les hores mésfresques del dia (abans de les 10.30 hi després de les 19.30 h) i limiteu l’ac-tivitat física intensa.

· No és aconsellable prendre begudesalcohòliques. Millor: hidratar-se ambaigua i sucs de fruites. Eviteu tambéels menjars molt calents.

· Per suportar la calor, si no teniu airecondicionat a casa, mireu de passarestones en locals climatitzats, combiblioteques o centres comercials.

· Si coneixeu persones grans o ma-laltes que viuen soles, ajudeu-les aseguir aquests consells.

... les persones que viatgen enavió tenen una sèrie de drets

garantits en cas de patir incidèn-cies o modificacions respecte al ques’havia contractat.

· Si es cancel·la el vol, el passatger tédret a ser informat de la situació, a quese l’atengui (menjar i refrescs sufi-cients i dues trucades), i a rebre un im-près de les condicions de compensació.També, a l’abonament de les quanti-tats pagades o a un transport alterna-tiu. Si la companyia ens acomoda enuna plaça de classe inferior, es reem-borsarà un percentatge del bitllet.

· Si es retarda el vol, es tindrà dret a lamateixa atenció en cas de retard d’unmínim de 2 hores en vols de distànciesinferiors a 1.500 km; i de tres hores, entrajectes fins a 3.500 km. Si es retardamés de cinc hores, sempre que no si-gui per causes extraordinàries (vagues,males condicions climatològiques...),es tindrà dret d’abonament de lesquantitats pagades o a un transportalternatiu i, si cal esperar al vol al diasegüent, a l’allotjament en un hotel iel transport fins a aquest.

· Si es perd l’equipatge, a partir dels 21dies de retard la companyia ha de trac-tar-lo com a “perdut” i indemnitzar –ésfreqüent que se sol·liciti un llistat delcontinguts i les factures originals–. Encas d’equipatge malmès, s’ha de com-pensar el valor. Cal comunicar la inci-dència, abans d’abandonar l’aero-port, als taulells de la companyia, queemetrà un informe d’irregularitat d’e-quipatge, i adjuntar-lo a una reclama-ció formal en un màxim de 7 dies.

Com reclamar? Si el vol forma partd’un viatge combinat, cal adreçar-se al’agència on s’ha contractat. En cascontrari, cal presentar per escrit el fulloficial de reclamacions a la companyiaaèria i esperar un mes a rebre resposta.Si no s’està d’acord amb la resposta oaquesta no es dóna, es pot fer una de-núncia, mitjançant model formalit-zat, a l’Agencia Estatal de SeguridadAérea, adjuntant còpia de les comuni-cacions amb la companyia, el bitlletd’avió i documentació d’interès.

...

24/03/14ADRIÁN

Fernández Mármol

Page 27: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

i TÚ, QuE fEiES L’Any 1989?

El món s’agitava, com sempre. A Europa,queia el mur de Berlín i s’iniciava així unperíode en què la il·lusió per la llibertat, laconvivència i la cultura comuna marcarienla pauta. I a Viladecans, aquell estiu,vèiem néixer el que més tard es converti-ria en una de les més importants cites dearts escèniques de carrer de Catalunya.

Per primer cop, el Teatre Al Carrer transfor-mava racons i places en espais d’emoció.Era encara el temps en què els més acade-micistes discutien si una proposta de tea-tre, dansa, circ o música de carrer podiaconsiderar-se a la mateixa alçada que l’a-nomenada “cultura amb majúscules”. Eraun temps on a Viladecans vam decidir queera el moment de democratitzar la màgiai la imaginació i oferir-la allà on feia vida lagent: als seus carrers, a casa seva.

I quan sembla que res no dura res, hanpassat 25 anys. I durant tots ells, en unbreu lapse de temps estiuenc, hem con-viscut ciutadans i artistes i hem compar-tit la idea que la cultura genera progrés,proporciona respostes o, com a mínim,provoca preguntes. La cultura educa.

Aquest any també serà així. Quan es pu-bliquin aquestes línies, ja haurem gauditd’un conjunt d’activitats i espectaclesamb mil escenografies diferents, ambdiscursos, idees i símbols per a tots, pe-tits i grans. I ara que jo les escric, tincpensat destinar un moment a recordar el

meu primer Teatre Al Ca-rrer i a valorar la impor-tància d’apostar per la

cultura, tot i les difi-cultats. Un quart de

segle s’ho val!

MAríA SALMErón

no Todo VALE

Una vez más el equipo de gobierno del ayun-tamiento de Viladecans no deja de sorpren-dernos. En la última sesión plenaria del mesde Junio ICV-EUiA y PSC-PSOE presentaranuna Moción para instaurar la República, elderecho a decidir y alentando a los ciudada-nos a tomar las calles.

Lo que tendrían que hacer estos partidos pri-mero es aclarar su posición, dónde se sitúan,quieren ser españoles, separatistas, federa-listas, Republicanos, Monárquicos, etc. Por-que el PSC-PSOE y ICV-EUiA son tan cama-leónicos que, dependiendo el día de la se-mana, son una cosa u otra.

Y sobre todo lo que deberían hacer es enfocartodos sus esfuerzos en nuestra ciudad, por-que son muchos los barrios que lo necesitan,Mas Ratés, Alba-Rosa, Can Palmer, Barrio deSales, Grupo San Jorge, entre otros, en defini-tiva sus calles, la señalización, el transportepúblico, la limpieza viaria y, en general, laseguridad, la educación, la creación de em-pleo, ayuda al comercio y la pequeña y me-diana empresa y los impuestos. Quiero recor-dar que Viladecans es una ciudad con unacarga impositiva por ciudadano de las másaltas de España.

El alcalde de Viladecans hace pocos días anun-cio a bombo y platillo que en 2 años se hanahorrado 2,3 millones de euros. ¡¡Cómo se atre-ve!!, cómo puede el equipo de gobierno de Vila-decans (PSC-PSOE y ICV) en los peores mo-mentos de crisis recaudar más en impuestosa nuestros ciudadanos, en lugar de bajarlos

para que el dinero esté adisposición de todos ellos,

como el Partido Popularde Viladecans estamos

solicitando hacemuchos años.

SErgiogArCíA

l’opiniódels grups

polítics municipals

P. 27

política

Page 28: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

roBin hood

Hay una cosa en la que la mayoría estamos deacuerdo, hayamos votado lo que hayamos vo-tado, y es que nos gustaría una sociedaddonde todo el mundo viviese razonablementebien, sin grandes diferencias. Pues vamos encontra dirección. Los de arriba mejoran porquelos de abajo empeoramos. Las veinte familiasmás ricas de España suman igual que el 20 %más pobre, nueve millones de personas.

Espanya és el país més desigual d’Europa, da-rrere Letònia, i Catalunya juga la Championsde desigualtat espanyola, darrere Melilla i Ma-drid.L’augment de la desigualtat es deu engran part als impostos. Els salaris són nomésla meitat de la renda nacional, però els treba-lladors paguem el 80 % dels impostos. Mentreel salari mig declarat són 19.000 euros, els em-presaris i les professions liberals declarenmenys de la meitat, poc més de 8.000 euros.Quant a les grans empreses, els números sónindignants. Les grans empreses acaben pa-gant només un 3,5 % dels beneficis declarats.Desgraven gairebé el 90 %.

Somos de los países con menos ingresos fisca-les porque solo pagamos quienes cobramos nó-mina, o los pequeños empresarios. Se notademasiado en las leyes quién tiene en la agen-da del móvil el teléfono de los ministros o de losConsellers. Si cobra un millón de euros, se aho-rrará setenta mil, y si cobra doce mil, se ahorrará90. Eso sí, con la nueva reforma a quien cobreuna indemnización por despido le tocará pagar.

El 78 % del frau fiscal és de les grans fortunes ide les grans empreses. És una llàstima que,quan reclamem justament més diners per aCatalunya, ens oblidem de l’escaqueig fiscal sis-

temàtic dels que més guanyen, dels quemés tenen. Tenim unes lleis

que faciliten que els ricsens robin. A les classesmitges, a les classes bai-xes i als pobres. Montoro es

Robin Hood al revés.

CArLES LozAno

inVErTiM En LA PLATjAi En EL CAMí dEL MAr

Els viladecanencs estem més a prop de gaudir del nos-tre litoral més i millor que mai, gràcies a les inver-sions fetes per la Generalitat de Catalunya i l’ÀMB.Els Pressupostos de la Generalitat per a l’any 2014 in-clouen una partida de 800.000 euros per completarel Camí del Mar, que facilitarà l’accés a la nostraplatja tant als peatons com als ciclistes, especial-ment en el tram que surt de Vilamarina en direcciócap al litoral. Es donarà compliment així a un com-promís antic que el Govern Tripartit no va realitzar.La platja de Viladecans ha estat escollida per l’ÀreaMetropolitana de Barcelona com a l’escenari de lapresentació de la campanya “Estiu Metropolità”,en un reconeixement de la singularitat de la nostraplatja, en què l’AMB financia diverses actuacions: - Recuperació de les dunes, que implica també re-vitalitzar l’ecosistema, amb l’ajuda del ProjecteEuropeu OPERAs- Nou sistema de megafonia, alimentada ambenergia solar, en el marc d’una avançada tecnolo-gia que permetrà l’ús de la xarxa Wi-Fi- Implantació d’aparcament de bicicletes, que s’estàfent a totes les platges metropolitanes- Instal·lació de pistes de corfbol- Una nova aplicació mòbil, anomenada INFOPLATGES,amb què podem conèixer els equipaments de cadaplatja, millors accessos, avisos, telèfons d’emer-gència, etc., i també permet que informem al mo-ment de qualsevol incidència o avariaA més d’això, l’AMB ha reconegut el Parc de l’Estanyde la Murtra, 13.000 metres quadrats en la zona costa-nera de Viladecans i Gavà, que es nodreix dels canalsi recs que desemboquen al mar per la Riera de la Mur-tra. S’ha eliminat la contaminació i brutícia dels mar-ges de la llacuna, s’ha netejat el terreny, s’hanplantat espècies autòctones (jonc, lliri groc, canyís).Són dos exemples d’inversions, que se sumen a lesque fa la Generalitat (pont sobre l’autopista, nou Am-bulatori a Torre Roja, etc.) i la Diputació de Barcelona(que ha lliurat un total de 1.357.000 € a l’Ajuntament)que demostren que diferents administracions (per

cert, governades per CiU) s’impliquenen el desenvolupament de la nos-tra ciutat. En canvi, la construcciódel Passeig Marítim està totalment

paralitzada per la manca d’in-terès del Govern del PP.

joSé LuiSATiEnzA

ALBErTo dELgAdo

ViLAdECAnS nECESiTA un CAMBio

Nuestro municipio necesita nuevas ideas, nue-vas fórmulas, distinta manera de gestionar ypriorizar nuestros recursos.Los 14 millones de euros de inversión que ha reali-zado el equipo de gobierno (PSC-ICV), junto a pro-yectos como el del Outlet, no han servido parareducir la friolera de 6.000 personas paradas en Vi-ladecans; claro ejemplo de que esta izquierdaaburguesada no tiene ni idea de crear empleo ymucho menos de crear actividad económica.La gestión que lleva a cabo un partido no se ha devalorar solo cuando las cosas van bien, la situacióneconómica es buena, tiempos de riqueza, etc.; seha de valorar también en tiempos de crisis, comolos actuales. En tiempos duros como los que atra-vesamos es cuando realmente tiene que demos-trar una formación lo que sabe hacer, se acabaronlas vacas gordas y ahora toca sacar a relucir el in-genio, la inteligencia, la preparación que le supone-mos ha de tener un equipo de gobierno serio y conmuchos años de trayectoria en nuestro municipio.Pero nada de nada, decenas de técnicos, cargosde confianza y enchufados a raudales y nada denada, ni un solo proyecto para sacar del pozo afamilias que ya no tienen ni ayuda de desempleo.Ahora se aprueban muchas mociones dirigidas atemas sociales, porque ahora toca, cuando en sudía ellos fueron parte activa y cómplices tanto dela crisis como del rescate a la banca, pero ellos si-guen, siguen con su “modus operandi” el de ven-der su proyecto (inexistente) de forma engañosapara que nos creamos ese falso socialismo, unfalso socialismo que está haciendo que el PSOEse hunda (el tiempo pone todo en su sitio).Siguen priorizando las ayudas sociales a los inmi-grantes en detrimento de la gente de casa, de 50 fa-milias que atiende a la semana el banco de alimen-tos de la Cruz Roja de Viladecans, 35 son inmigran-tes, otro despropósito que ya avergüenza a cualquie-

ra. Los servicios sociales de Vilade-cans parecen tener muy claro aquién hay que ir a pedirle el voto

en las próximas elecciones mu-nicipales.La cuestión es bien sencilla, o

cambiamos, o nos hunden.

política

P. 28

Page 29: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

AgEndA d’ACTiViTATS activitats per a infants

activitats per a joves

JULIOL

FESTA DE BARRIAV ALBA-ROSA

DL14- DC 16 DE JULIOL

[21 h] Pregó, a càrrec de Mª RosaDomènec (de la masia Can Preses)[21.15 h] Demostració de ballllatí i en línia (per l’AV Alba-rosa)[22 h] Festival de playlack, perPlay Music (AV Alba-rosa)[23 h] Discoball (DJ Iván Uriach)

[19 h] Gimcana esportiva (di-lluns, dòmino; dimarts, parxís;dimecres, petanca)*

DISSABTE 19 DE JULIOL[19 h] Diverfesta infantil[20 h] Mostra d’activitats: taek-wondo (CE Ramón Casas), hip-hop (Dreambox), dansa del ventre(AV La Unión), ballet d’Òscar Al-dana, ball country (AV Alba-rosa)[23 h] Ball amb l’orquestra Tobogan

A la plaça de l’Alba-rosa

17DIJOUS

A les 22 horesCinema a la Fresca: ‘Els Croods’Projecció en català. Gratuït.Ho org.: Ajuntament.Parc de la Marina

A les 22 horesCinema a la Fresca: ‘Pacific Rim’Projecció en castellà. Gratuït.Ho org.: Ajuntament.Parc del Mas Ratés16

DIMECRES

P. 29

agenda

A les 22 horesConcerts de VíctorErena i Sentido ComúnNit de Concerts al Centrede joves Can Xic. Gratuït.Centre de joves Can Xic18

DIVENDRESA les 18 horesTaller familiar de tapesA càrrec del Petit Chef.Ho org.: Associació de Paradistes del Mercat.Mercat de la Constitució

A les 10.30 horesTallers Viladecans Repara: FontaneriaInscripció a viladecans.cat.Ho org.: Ajuntament. Deixalleria Municipal19

DISSABTEA les 20 horesShowcookingDemostració de cuina endirecte i tast (200 pax) pelRestaurant Cal Mingo.Mercat de la Constitució

A les 22 hores‘Nits d’Estiu’: Ball popular amb orquestraHo org.: AV Montserratina-Manso Ratés.Plaça de la Constitució

24DIJOUS

A les 22 horesCinema a la Fresca: ‘Tres bodas de más’Projecció en castellà. Gratuït.Ho org.: Ajuntament.Parc de la Marina

A les 22 horesCinema a la Fresca: ‘Gru 2’Projecció en català. Gratuït.Ho org.: Ajuntament.Escola Marta Mata23

DIMECRES

27DIUMENGE De 10 a 14 hores

Mercat d’Art i OficisHo org: Associació d’Arti Oficis de Viladecans.Parc del Torrent Ballester

A les 22 hores‘Nits d’Estiu’: Ball popular amb orquestraHo org: AV Montserra-tina-Manso Ratés.Plaça de la Constitució26

DISSABTE

30DIMECRES A les 22 hores

Cinema a la Fresca: ‘Monsters University’Projecció en català. Gratuït.Ho org.: Ajuntament.Escola Marta Mata

EXPOSICIONS

Permanent‘Viladecans, una mirada al passat’Repàs històric pel Mil·lenaride ViladecansTorre-rojaDl.-dv., de 9 a 14 hores

Permanent ‘Pagesos i vilatans al segle XIX’Mobiliari i objectes quotidiansde la vida a la ciutat al segle XIXTorre del Baró Dl.-dv., de 9 a 14 hores

*Cal fer la inscripció al Casal fins al dia 11 de juliol

DIJOUS 17 DE JULIOL[19 h] Campionat de tennis taula*

DIVENDRES 18 DE JULIOL DIUMENGE 20 DE JULIOL[19 h] Lliurament de premis[19.15 h] Masterclass de Zumba(AV Hispanitat)[19.45 h] Actuació de playback(Grup infantil Play Music)[20.30 h] Actuació de sardanes[21 h] Havaneres i rom cremat

A les 22 horesCinema a la Fresca: ‘Frozen’Projecció en català. Gratuït.Ho org.: Ajuntament.Parc de la Marina31

DIJOUS

Víctor Erena

Page 30: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

Localitza amb el teu mòbil on està la farmàcia de guàrdia del dia

agenda de serveismés informació i novetats a www.viladecans.cat

fArMàCiES

Farmàcia AltésAv. Ballester, 10Vacances del 19 de juliolal 10 d’agost

Farmàcia ArtolaC. Guifré el Pelós, 36Vacances del 9 fins al 31 d’agost

Farm. B. del RomeroC. Pere Sala, 60Vacances del 9 fins al 31 d’agost

Farmàcia BadiaC. Sol, 67Vacances el 26 de juliolal 17 d’agost

Farmàcia BergaC. Jaume Abril, 23Vacances del 15 d’agostal 14 de setembre

Farmàcia MaciánAv. del Mil·lenari, 27Vacancces del 21 al 31d’agost

Farmàcia CulleréAv. Generalitat, 28Vacances del 26 de juliolal 17 d’agost

Farmàcia MongeAv. Gavà, 13Vacances del 4 fins al 24d’agost

Farmàcia MontesPl. Hispanitat, 4 ANo fa vacances durantl’estiu

Farmàcia RocabeyeraC. Josep Irla, 15No fa vacances durantl’estiu

Farmàcia RotllanC. Prat de la Riba,66Vacances del 9 fins al 22de juny

Farmàcia SalaC. Sant Marià, 99Vancances del 2 fins al 17 d’agost

Farmàcia UriarteC. Doctor Reig, 67Vacances del 9 fins al31 d’agost

Farmàcia UrizAv. Miramar, 7Vacances del 9 fins al31 d’agost

Farmàcia VilàAv. Molí, 37Vacances del 15 d’agostal 7 de setembre

DV 18 juliolDS 19 juliolDG 20 juliolDL 21 juliolDT 22 juliolDC 23 juliolDJ 24 juliolDV 25 juliolDS 26 juliol DG 27 juliolDL 28 juliolDT 29 juliolDC 30 juliol DJ 31 juliolDV 1 agostDS 2 agostDG 3 agostDL 4 agostDT 5 agostDC 6 agost DJ 7 agostDV 8 agostDS 9 agostDG 10 agostDL 11 agostDT 12 agost DC 13 agostDJ 14 agostDV 15 agost DS 16 agostDG 17 agostDL 18 agostDT 19 agostDC 20 agostDJ 21 agostDV 22 agost DS 23 agostDG 24 agost

9-13.30 h 13.30-16.30 h 16.30-20 h 20 h-9 del matí següent

LLiSTAT dE fArMàCiES

TELèfonS d’inTErèSAjuntament-Centraleta 93 635 18 00Viladecans Informació 93 635 19 00Policia Local 092 / 93 659 40 24Mossos/Bombers 112Emergències mèdiques 061Comissaria del DNI 902 24 73 64Hospital de Viladecans 93 659 01 11CAP Maria Bernades 93 647 41 55CAP Mas Font 93 647 21 77Sociosanitari Frederica M. 93 647 35 25Serveis Socials (Sant Jordi) 93 658 15 62Serveis Socials (Montserratina) 93 658 02 31Serveis Socials (Can Palmer) 93 637 33 22Serveis Socials (Sales) 93 637 39 52Serveis Socials Generalitat 93 637 44 10Can Calderon 93 635 18 04Oficina de Treball (OTG) 93 647 35 10Síndic Municipal de Greuges 93 635 18 17OMIC (oficina del consumidor) 93 658 99 08Oficina Local d’Habitatge 93 659 41 56Oficina del Pla de Ponent 93 659 23 83Centre Municipal de Mediació 93 659 34 96Arxiu Municipal 93 635 29 85Poliesportiu del Centre 93 637 83 70Centre per a Joves Can Xic 93 647 00 24Centre Mpal. Edelia Hernández 93 647 43 87Fundació Ciutat de Viladecans 93 647 00 55Deixalleria 93 659 02 98Servei Local de Català 93 659 33 28Cementiri 93 637 77 85Serveis Funeraris 902 230 238Tanatori de Ponent 93 633 34 10Atrium Viladecans 93 659 41 60Ateneu Pablo Picasso 93 659 14 56Ateneu can Batllori 93 637 61 68Biblioteca de Viladecans 93 637 40 90Casal Barri de Sales 93 637 94 04Casal de l’Alba-rosa 93 637 53 90Casal de Montserratina 93 659 30 87Casal de Can Pastera 93 637 79 85Casal de Torre-roja 93 659 40 39Oficina d’escolarització 93 647 23 58Escola Oficial d’Idiomes 93 635 74 22Centre Formació d’Adults 93 658 64 51Aigües de Viladecans 900 71 07 10Correus Viladecans 93 659 17 01Gas Butà 93 662 06 98Jutjat 93 658 12 84Notaria 93 659 02 00Registre de la Propietat 93 658 61 19Viladecans Televisió 93 647 42 44

REVISTA DE VILADECANSEdita: Ajuntament de Viladecans.24.500 exemplars.Fotomecànica i impressió:Litografia Rosés, S.A. Impresa en paper 100% reciclat. Dipòsit Legal: B-28726/87.Fotografia:Cristina Diestro, Pepa Álvarez,Ajuntament. Publicitat: Fabiola Romero. Tel. 93 519 11 92/ 610 47 49 [email protected] revista no es fa responsable del contingut delsarticles d’opinió.

P. 30

* Excepte les farmàcies que estan en període de vacances (consulteu el llistat de farmàcies)

serveis

TOTES* Farmàcia B. del Romero TOTES* Farmàcia B. del RomeroFarmàcies B. del Romero i Monge Farmàcia Monge Farmàcia Monge Farmàcia Monge

Farmàcia Uriz Farmàcia Uriz Farmàcia Uriz Farmàcia UrizTOTES* Farmàcia Badia TOTES* Farmàcia BadiaTOTES* Farmàcia Artola TOTES* Farmàcia ArtolaTOTES* Farmàcia Rotllan TOTES* Farmàcia RotllanTOTES* Farmàcia Uriarte TOTES* Farmàcia UriarteTOTES* Farmàcia Berga TOTES* Farmàcia Berga

Farmàcies Rocabeyera i Berga Farmàcia Rocabeyera Farmàcia Rocabeyera Farmàcia RocabeyeraFarmàcia Vilà Farmàcia Vilà Farmàcia Vilà Farmàcia Vilà

TOTES* Farmàcia Macián TOTES* Farmàcia MaciánTOTES* Farmàcia Uriz TOTES* Farmàcia UrizTOTES* Farmàcia Berga TOTES* Farmàcia BergaTOTES* Farmàcia Sala TOTES* Farmàcia SalaTOTES* Farmàcia Montes TOTES* Farmàcia Montes

Farmàcia B. del Romero Farmàcia B. del Romero Farmàcia B. del Romero Farmàcia B. del Romero Farmàcia Monge Farmàcia Monge Farmàcia Monge Farmàcia Monge

TOTES* Farmàcia Rotllan TOTES* Farmàcia RotllanTOTES* Farmàcia Artola TOTES* Farmàcia ArtolaTOTES* Farmàcia Rocabeyera TOTES* Farmàcia RocabeyeraTOTES* Farmàcia Uriz TOTES* Farmàcia UrizTOTES* Farmàcia Uriarte TOTES* Farmàcia Uriarte

Farmàcia Berga Farmàcia Berga Farmàcia Berga Farmàcia BergaFarmàcia Rotllan Farmàcia Rotllan Farmàcia Rotllan Farmàcia Rotllan

TOTES* Farmàcia Rocabeyera TOTES* Farmàcia RocabeyeraTOTES* Farmàcia Vilà TOTES* Farmàcia VilàTOTES* Farmàcia Berga TOTES* Farmàcia BergaTOTES* Farmàcia Macián TOTES* Farmàcia Macián

Farmàcia Altés Farmàcia Altés Farmàcia Altés Farmàcia AltésFarmàcia Montes Farmàcia Montes Farmàcia Montes Farmàcia Montes

Farmàcia Rocabeyera Farmàcia Rocabeyera Farmàcia Rocabeyera Farmàcia RocabeyeraTOTES* Farmàcia Culleré TOTES* Farmàcia CulleréTOTES* Farmàcia Macián TOTES* Farmàcia MaciánTOTES* Farmàcia Badia TOTES* Farmàcia BadiaTOTES* Farmàcia Rotllan TOTES* Farmàcia RotllanTOTES* Farmàcia Altés TOTES* Farmàcia Altés

Farmàcia Sala Farmàcia Sala Farmàcia Sala Farmàcia SalaFarmàcia Culleré Farmàcia Culleré Farmàcia Culleré Farmàcia Culleré

Page 31: Revista de Viladecans - Juliol de 2014

publicitat

Page 32: Revista de Viladecans - Juliol de 2014