Revista de Viladecans - Octubre del 2012

17

description

Revista mensual editada per l'Ajuntament de Viladecans (Barcelona)

Transcript of Revista de Viladecans - Octubre del 2012

Page 1: Revista de Viladecans - Octubre del 2012
Page 2: Revista de Viladecans - Octubre del 2012

EN TEMPS DE CRISI CALEN ESFORÇOS COMUNS

om, segurament, estan fent lamajoria dels alcaldes, darrera-

ment dedico gran part del meutemps a intentar atraure activi-tatseconòmiques i cercar possibi-litats d'inversió per a Viladecans.

Des de l’Ajuntament fem contactesi parlem amb persones d'arreu delmón o d'empreses que tenen globa-litzada la seva activitat i, sovint, almateix temps que mostren l'inte-rès per la nostra ciutat, apunten alprincipal problema que tenim: enaquests moments de crisi i fragili-tat econòmica els inversors es-trangers dubten de l’oportunitatd'invertir en el nostre país.

Malgrat això, estem aconseguintprojectes importants que segura-ment veurem implantar-se aviat aViladecans.Unsmesosabansdel'es-tiu, el govern de la Generalitat va po-sar sobre la taula la inversio d'Euro-vegas com una alternativa per al de-senvolupament del Delta, generantnombroses expectatives, alhoraque un munt de dubtes sobre la se-va idoneïtat en un territori comel nostre. Ara ha fracassat la pro-posta i tot ha quedat en no res, pe-rò continuen els problemes socialsi econòmics que aparentment jus-tificaven la magnitud del projecte i

l'actitud de prudència de la majoriade municipis on es preveia.

El Delta és un dels territoris méspreparats i amb més capacitats peractivar la recuperació econòmica i lacompetivitat de Catalunya, però haquedat demostrat que el seu de-senvolupament no es pot fer enbase a ocurrències de darrera hora,sinó sobre l’esforç conjunt en la re-cerca d'inversions i la col·labo-ració entre administracions.

Els alcaldes dels municipis implicatshem demanat al president de la Gene-ralitat una reunió urgent per tractaruna sortida de la crisi i proposar al-ternatives. Encara no ens l'ha donat.Seria irresponsable que la Generalitatno col·laborés amb els ajunta mentsper trobar sortides a la si- tuaciódefrustracióimancadepers-pec-tivesgenerada arran del procés. Elsalcaldes no demanem al presidentMas una alternativa a Eurovegas,sinó una sortida compartida a lacrisi i a la desesperació de moltespersones que no troben feina.

Però semblaqueaquestsdies, enl'agenda política, les prioritatssón a més llarg termini. No ensenganyem: al final ho acabarempagant tots com a societat.

des de l’Alcaldia

S’HA DEMOSTRAT QUEEL DESENVOLUPAMENTECONÒMIC NO ES POT

BASAR EN OCURRÈNCIESDE DARRERA HORACOM EUROVEGAS

l’alcalde

P.3

L’ALCALDE

@carlosruiztwit

facebook.com/carles.ruiznovella

l’alcalde

P.2

el xatwww

Extracte de l’edició delmesdesetembre. Properxat, el 5 de novembre awww.wiladecans.cat

LORENZO

Podrienestablir unsistemaper-què lagent enviéssim fotogra-fies decotxesmal aparcats iactes incívics?

CARLES RUIZSi ho consideres adient, et con-vido a fer-ho, com fan altres ciu-tadans, a través del Twitter del’Ajuntament: @ViladecansTweet.Intentem donar resposta al mésaviat possible.

FRANCISCO

¿Cuándoseráposible quepa-renenViladecans los trenesquevanaSantVicençdeCalders?

CARLES RUIZTras mucho insistir en ello, enjulio la Generalitat nos dijo quesería necesario hacer unas obrasque suponen un coste, segúnellos, demasiado elevado. Perovamos a seguir insistiendo, por-que no puede ser que en la ciudadmás poblada de esta línea entreHospitalet y Tarragona sea dondeparen menos trenes, pues ya hanpasado 20 años desde que se creócomo apeadero y las cosas hancambiado mucho.

BRENDA

Haymuchoscochesabando-nadosen la zonade la fábricadeCocinasRabarsa. ¿Puedeactuar la guardia urbana?

CARLES RUIZPasaré nota para que revisen estazona. Por otro lado, con el nuevoservicio de entrega de vehículosque se quieran dar de baja, si-tuado en el aparcamiento muni-cipal de la av. Gavà, esperamosque la gente no abandone sucoche en la calle. Beneficia al pro-pietario, que se desentiende delpapeleo y obtiene una gratifica-ción económica, y a la movilidad.

3 de setembre· Parlaamb laciutadaniaatravésdel ‘Xatde l’Alcalde’

7 de setembre· Es troba amb altres tresalcaldesperreivindicardavantlaGeneralitat la promocióeconòmica de la zona·Dónainicia laFestaMajorambelsatletespregoners

Del 8 a l’ 11 de setembre·Assisteixaunadotzenad’activitatsde laFestaMajor

11 de setembre· AcudeixaSantBoia l’ofrenafloralalMonumentdeRafaelCasanovaper laDiada

13 de setembre·ParticipaenreunionsdeLocalret i laComissiódeNovesTecnologiesde laDiputació

17 de setembre·Encapçala la JuntadeGovernmunicipal·EsreuneixambelConsellEconòmic iSocialdelBaix

18 de setembre·Participaenuncol·loquide laSocietatd’EstudisEconòmicsdeFomentdelTreball

19 de setembre·Repa l’alcaldessadeSantCugat,MercèConesa

21 de setembre· Visita la Viladelans Party

25 de setembre· Participa a la comissió dePlanificació Estratègica del’Àrea Metropolitana (AMB)

26 de setembre· Es troba amb el presidentdel Consorci de Salut i Socialde Catalunya, Manel Ferré

27 de setembre· Presideix el Ple Municipalde l’Ajuntament

28 de setembre· LliuradistincionsaagentsdelaPoliciaLocalen lacelebraciódeldiadelseupatró,SantRafel

el dia a dia

1

1

2

3

nouvinguts fan18anys

3

Com cada mes, l’alcalde i el tinent d’al-calde José Luis Nicolás van rebre per-sones que han vingut a viure a Vilade-cans, per donar-les a conèixer elsserveis municipals. Al Raúl, el Sergio,l’Estrella i la Georgeta i el seus acom-panyants se’ls van presentar els recur-sos que tenen a l’abast al municipi.

L’alcalde i la regidora de Joventut Verónica Arasil van rebreel 21 de setembre un grup de joves que acaben de fer 18anys. Ambdós van parlar amb ells dels seus drets de ciu-tadania i dels serveis que ofereix el municipi al seu col·lec-tiu. Van assistir-hi 20 nois i noies: la Judith, l’Andrea, l’Eric,la Yesika, la Belén, la Gisela, l’Aida, el Gofran, la Lidia, l’Eli-sabet, l’Alexander, el Michael, la Patricia, la Fátima, el Sergi,la Maria, el Roberto, el Sergio, la Nerea i l’Ainoa.

2

ACABAREM PAGANT COMASOCIETATQUEL’AGENDAPOLÍTICA NO ENFOQUIBÉ LES PRIORITATS: FER

FRONT A L’ATUR I ALSPROBLEMES SOCIALS

C

Page 3: Revista de Viladecans - Octubre del 2012

a fonsP. 4

a fonsP. 5

VILADECANS I TRES MUNICIPIS MÉS DEMANEN QUE NOS’OBLIDINLESNECESSITATSDESPRÉSDEGIRARFULLA ‘EUROVEGAS’

RECLAMMUNICIPAL A LAGENERALITATDE L’IMPULS DE NOUS LLOCS DE FEINA

L’Ajuntament ja faanysque tre-balla per atreure nous sectorseconòmics a la ciutat per am-pliar i diversificar el mercat defeina a Viladecans. N’és exem-ple l’impulsdelParcdeNegocis,ambedificisd’oficines inauspera indústries. La primera fased’aquesta iniciativa ha portatnoves empreses a Viladecans iencara queden noves fases perampliar les oportunitats.

Un altre exemple és el desenvo-lupamentdel sectordeCan’Ale-many, a prop de la via del tren,que en principi es va pensar pera empreses del sector de la mo-bilitat,peròs’haobertad’altrestipologies.

Darrerament, s’ha intensificatla feinaperpromocionaraquestsespais i s’haaconseguit atreureempreses de la talla d’Unilever,Mesoestetic o Desigual.

L’ordenació del Parc del Deltaper crear nous àmbits econòmics(comelturístic),quepermetinellimitat nombre de llocs de feinadel sector agrari, és també uncomplement importantperpro-mouremésactivitateconòmica,peralquall’Ajuntament treballa.

MÉS ESPAISD’ACTIVITATECONÒMICA

Sense Eurovegas també hi ha possibilitats i, sobretot, la necessitat, d’impuls de l’acti-vitat econòmica perquè es generin llocs de feina a la zona delta del Baix Llobregat.Això és el que els alcaldes de Cornellà, Gavà, Sant Boi i Viladecans van recordar, enuna declaració conjunta el 7 de setembre, al president de la Generalitat de Cata-lunya. Tots quatre han demanat a Artur Mas una reunió per treballar plegats sobreles iniciatives que puguin suposar una inversió econòmica per a aquest territori.

Clam municipal per un treballconjunt de les administracions

per a la reactivació de l’activitateconòmica a la zona sud del BaixLlobregat. Els alcaldes de Cornellà,Antonio Balmón; Gavà, Joaquim Bal-sera; Sant Boi de Llobregat, JaumeBosch, i Viladecans, Carles Ruiz,van demanar plegats a la Genera-litat de Catalunya que, una vega-da passada la pàgina del projecte‘Eurovegas’, segueixi treballant enfavor de l’impuls de projectes d’in-versió que generin desenvolupa-ment econòmic i llocs de treball ala zona. I van remarcar que, al con-trari del que va fer amb el projecte‘Eurovegas’, cal que el Govern tre-balli amb els ajuntaments.

Treballar plegats

Els quatre alcaldes van llegir enpúblic una declaració institucional

conjunta reivindicant la implicacióde la Generalitat per fer front a lesconseqüències socials, territorialsi econòmiques que està produintl’actual situació de crisi.

Així, van demanar al Govern queajudi a l’impuls d’alternatives al de-fenestrat projecte ‘Eurovegas’ perpal·liar la situació d’atur que pa-teixen molts ciutadans i ciutada-nes. Però no un projecte alternatiuen sí mateix, sinó la generació denoves oportunitats econòmiquesal nostre territori.

Per impulsar aquesta feina, els al-caldes van enviar una carta al pre-sident Artur Mas demanant-li queels rebi per intercanviar la infor-mació dels projectes tan públicscom privats que totes les adminis-tracions, inclosa la Generalitat,poden impulsar a la zona.

Els quatre alcaldes vanpresentar la declaracióinstitucional als mitjans.D’esquerra a dreta,Carles Ruiz (Viladecans),Jaume Bosch (Sant Boide Llobregat), AntonioBalmón (Cornellà) iJoaquim Balsera (Gavà)

LA DECLARACIÓ INSTITUCIONAL7 de setembre de 2012

El projecte denominat Eurovegas, que ha de-fensat, impulsat i negociat el govern de laGeneralitat, no es farà realitat.

Poc tenim a dir perquè la informació que elsajuntaments vam rebre de tot el procés va sermolt escassa. Ha estat el Govern de la Gene-ralitat qui va iniciar i portar tot el pes de lesnegociacions i els oferiments de territori,sense cap participació dels ajuntaments afec-tats; i volem precisar de forma molt clara queaquest projecte no ha estat mai un projectemunicipal, ni una idea impulsada i promogudapels governs municipals i per tant, mai haestat el nostre projecte.

Conscients que actualment ens trobem im-mersos en una conjuntura de crisis econò-mica global sense precedents, amb conse-qüències devastadores i sense disposar coma país d’un motor econòmic i financer sufi-cient que pugui donar resposta amb recursospropis a l’actual realitat social, i tenint encompte l’actual perfil professional de les per-sones que en aquests moments es trobensense feina i sense perspectives a curt i llargtermini sobre el seu futur, la situació obliga aestudiar les iniciatives d’inversió que esplantegin sigui amb recursos estrangers onacionals.

Per aquest motiu hem mantingut una actitudde prudència i responsabilitat davant l’ex-pectativa d’una nova activitat econòmica. Toti els dubtes seriosos que suscitava el que se’nsabia: absent de consens territorial; cons-cients de la seva controvèrsia i, sobretot, perevitar la confrontació entre partidaris i de-tractors i trencar la cohesió social de les nos-tres ciutats; pendents de conèixer el projecteen concret tant en el seu fons com en la sevaforma, de quines eren les condicions i afecta-cions jurídiques que es podrien desprendre dela seva instal·lació, l’espai que necessitava, laseva ubicació precisa, les seves conseqüèn-cies socials, territorials i econòmiques, cosaque dificultava establir un posicionament perprendre una posició definitiva.

Però en cap cas no podem passar pàgina delpresent, ara no podem dir ja està, fins un altre.No! Perquè les expectatives creades i les durescircumstàncies que viuen moltes famílies queavui es troben a prop de l’exclusió social coma conseqüència de la situació econòmica, con-tinuen sent les mateixes que ahir, ens obligaals poders públics i, en concret, al Govern dela Generalitat a estudiar, impulsar i realitzarinversions privades i públiques que posin envalor el nostre territori, i sobretot ajudin a lespersones.

La nostra responsabilitat com a alcaldes, esd’una profunda determinació en continuar de-fensant als nostres ciutadans i aconseguirnous projectes per fer front a les conseqüèn-cies socials, territorials i econòmiques queestà produint l’actual situació de crisi.

Volem deixar clar que les nostres aspiracionssobre les possibilitats d’inversió al nostreterritori sempre han anat més enllà d’aquestprojecte. Per això reiterem que és del tot ne-cessari continuar buscant noves inversionsque impulsin el nostre desenvolupamenteconòmic tenint en compte la nostra realitatocupacional, molt diversa, el nostre teixitindustrial, de coneixement i de serveis quesempre han caracteritzat l’estructura pro-ductiva d’aquesta zona.

Els quatre alcaldes hem demanat una reunióamb el President de la Generalitat de Cata-lunya, ja que ha certificat que el projected’Eurovegas ja ha expirat i està treballant ennoves alternatives d’inversió allunyades te-rritorialment i socialment de les nostres rea-litats municipals. Volem traslladar-li les nos-tres inquietuds, plantejar-li noves necessi-tats i conèixer de primera mà els projectesd’inversió tan públics com privats amb elsque està treballant el Govern de la Gene-ralitat, per fomentar el desenvolupamenteconòmic dels nostres municipis, perquèaquests tinguin major consens territorial isocial, i no tornar a cometre els mateixoserrors del passat.

QUATRE ALCALDESREBUTGEN LA FORMAD’ACTUARDELGOVERNAMB ‘EUROVEGAS’

ELS AJUNTAMENTSDEMANEN TREBALLARTOTS PLEGATS PER

IMPULSARL’ECONOMIA

ELS MUNICIPISVOLEN VALORAREL POTENCIAL DELSEU TERRITORI

Page 4: Revista de Viladecans - Octubre del 2012

Durant sis mesos, amplien elseu currículum professional i

fan un servei per a la ciutat. 17 per-sones en situació d’atur han estatcontractades temporalment perl’Ajuntament, a través d’un Plad’Ocupació finançat per l'ÀreaMetropolitanadeBarcelona, pera la conservació i millora de carrersi zones forestals.

Cinc d’aquestes persones estanfent feines de preservació de leszones de bosc, com retirarresidus, esbrossar plantes,podar arbres o treure plantesinvasores. Les altres dotzepersones fan suport a la Bri-gada Municipal per al man-tenimentde carrers i equi-paments, tot fent tasquesde jardineria (7), pintura (1) ifontaneria (1), així com feinesde paleta (3). Els participantstambé reben formació enorientació laboral per al futur.

La selecció es va fer entrepersones que s’ajustavenalperfil per experiència i/o for-mació inscrites a l’atur a l’Ofi-cina de Treball de la Gene-ralitat, on es va publicar l’o-ferta. Es van prioritzar les personesque havien esgotat les prestacionscontributives, les que tenien me-nor renda familiar i els col·lectiusamb majors problemes d’inserció.

Aquest iniciativa dóna un suporttemporal a persones en situa-ciódiíicil, per la qual cosa l’Ajunta-ment seguirà presentant-se a sub-vencions que permetin tirar enda-vant la contractació de personesd’aquests i altres perfils laborals.

empresa iocupació

P. 6 P. 7

DURANT SIS MESOS FAN TASQUES DE MANTENIMENT

L’AJUNTAMENTCONTRACTA17 PERSONES EN ATUR PERMILLORAR L’ESPAI PÚBLIC

AQUEST NOU PLAD’OCUPACIÓ DÓNASUPORT A GENT

EN SITUACIÓ DIFÍCIL

Els treballadors fentfeines en carrers ien zones forestals

CREATIVITAT I INNOVACIÓ,EIXOSD’UNAJORNADAPERA L’IMPULS EMPRESARIAL

CINC AJUNTAMENTS ORGANITZEN LASEGONA EDICIÓ DEL ‘FÒRUM DELTA’

La creativitat i la innovació com a valors per a l’impuls deles empreses seran el leitmotiv del 2n Fòrum Delta de

l’Emprenedoria, que se celebra el 5 d’octubre al matí. Cincajuntaments de la zona sud del Baix Llobregat organitzen,amb el suport de la Diputació i l’agència Innobaix, aquestatrobada bianual. L’objectiu és donar a conèixer les últimestendències en la gestió empresarial i que es comparteixinexperiències i es generin sinergies.

La cita, que tindrà lloc a la Biblioteca de Castelldefels, ésoberta a la participació tant d’emprenedors com d’em-preses consolidades. Comptarà amb la xerrada ‘La creati-vitat en acció’, a càrrec de Santiago Jáñez, de KS Assessors,i amb una taula rodona sobre l’experiència d’empreses in-novadores, amb la participació d’Empitel, Viladesign Engi-neering i Remot Park. Per assistir-hi cal apuntar-se al webwww.viladecansempresarial.cancalderon.info .

A l’acte també es convocarà l’11a edició dels PremisDeltaa les Millors Iniciatives Empresarials del 2011 i del 2012, queoferirà diferents guardons econòmics.

5 D’OCTUBREHorari: de 9.45 a 14 horesAccés gratuït amb inscripció

PROGRAMA INDIVIDUALITZAT PER FER LA PIME MÉS COMPETITIVA

La Diputació de Barcelona i lapatronal PIMEC impulsen elprograma de desenvolupamentempresarial ‘Accelera el creixe-ment’, que vol oferir assessoriaa 50 empreses de la provínciaperquè augmentin la seva fac-turació, rendibilitat, ràtio d’ex-portació i plantilla.

Aquesta experiència pilot comp-ta amb el suport del centre mu-nicipal de promoció econòmicaCan Calderon, on les empresespoden presentar la candidatura.

Només cal ser una pime amb 3o més treballadors d’un mínimde tres anys d’antiguitat que

tingui vocació internacional iganes d’invertir.

Els seleccionats treballaranamb experts un pla de creixe-ment individualitzat que doniresposta a les seves necessitatsde creixement i rebran suport al’hora de tirar-lo endavant.creixementempresarial.pimec.org

PROGRAMADELIDERATGEDENEGOCIS A CAN CALDERON

MILLORS LÍDERS,MILLORS EMPRESES

El projecte V! Líders té com a fina-litat reforçar els directius d’em-

preses de Viladecans per afrontaramb més seguretat, preparació iconfiança els reptes i els canvisque l’empresaactualelsdeman-da. Així, es busca una consolidacióde les empreses, i dels llocs de tre-ball que tenen, a curt i mig termini.

La inscripció al programa encaraés oberta. Per apuntar-s’hi cal tru-car al telèfon 93 635 18 04.

A la recerca de resultats

La iniciativa ofereix entrenament isuport d’alta qualitat als i les res-ponsables d’empresa, tot analit-zant l’estil de lideratge actual decadascun d’ells i abordant els as-

Veure ambclaredat les facetes quecalmillorar per assolir l’èxit; co-nèixer-temés per fer prosperar el teu negoci, el teu projecte; inter-canviar experiències i opinions amb altres empresaris, sobretot enaquests temps complicats... En definitiva, entrenar-se per superarels reptesactuals i futurséspossiblegràciesal programa ‘V! Líders’,que es desenvolupa des d’aquest mes d’octubre fins a finals de fe-brer del 2013 al centre de promoció econòmica Can Calderon.

pectes que limiten el seu poten-cial. Així, els i les participants po-den arribar a saber els resultatsdeterminats per la seva forma deliderar, tenir relacions més autèn-tiques amb els seus equips, acon-seguir que es comprometin ambl’organització aportant la seva prò-pia visió i assolir el ple potencialfuturde l’empresa que ells i ellesinspiren. A més, es pretén crearuna comunitat local de líders cre-atius al servei del progrés i lesoportunitats de negoci a la ciutat.

L’any2011esvaferunaprovapilotde ‘V! Líders’ en què van partici-par les empreses locals Delgado ehijos, AUSMAR, Joquer Tapicerías,Inselec, Electro-Jar, Rubbermold,Sertec-20 i W Aeronautica.

AIXÍ HO VAN VIURE EL 20114 EMPRESES PARTICIPANTS

Delgado e hijos

“M’hapermèsveureambclare-dat en què haig de millorar”

Electro-Jar

“Etcreadubtes i,a lavegada,etdóna caminsper gestionar-los”

Joquer Tapicerías

“Elprogramamésenriquidorpera l’altadireccióqueheseguit”

Inselec

“Et resol dubtes queenaltresentornsni tansolsplantejaries”

Can Calderon dónasuport a les empresesper enfortir l’activitateconòmica local

empresa iocupació

Page 5: Revista de Viladecans - Octubre del 2012

L’Ajuntament ha incrementatun43%elsrecursos en les beques de menjador es-

colar per a aquest curs 2012-13 per mantenirel llindar de barem en el mateix nivell del’any passat. Això suposa que rebran beca75 alumnes més que el curs 2011-12. L’a-juda suposa gairebé la meitat del cost quehan de pagar les famílies pel servei.

Enguany, la dotació pressupostària que laGeneralitat dóna al Consell Comarcal pergestionar les beques noha tingut en compteque les complicades cir-cumstàncies socials ieconòmiques acabavenper endurir l'accés a lesbeques. Per això, l'Ajun-tament, en una demos-tració de la prioritzaciódelespolítiquessocials,ha invertit 37.000 euros més que l'any pas-sat per concedir beques als infants exclososd'aquesta adjudicació fins arribar al llindarde barem del curs passat.

A més, l’Ajuntament també ha assumit lesbeques als centres educatius de secun-dària que el Consell Comarcal no cobreixperquè ara fan jornada compactada al matí.Així, s’ha volgut consolidar aquest suport ales famílies en un moment amb especialsdificultats econòmiques.

ciutadaniaP. 8

ciutadaniaP. 9

EL SERVEI AJUDA A PERSONES AMB PROBLEMES ECONÒMICS O FAMILIARS QUE DIFICULTEN LA CRIANÇA DELS FILLS

EL CENTRE MATERNOINFANTIL MUNICIPALCOMENÇA EL SEU VINTÈ ANY DE FEINA

Entrar per la porta del CentreMaternoinfantil Municipal potser semblant a fer-ho en una es-cola bressol. Però aquest ser-veide l’Ajuntament,createl1993(acaba d’iniciar el 20è any defeina), és prou diferent. Es trac-ta d’un recurs per a personesque, permotius econòmics o fa-miliars (manca de treball esta-ble, desuport familiar od’hàbits,per exemple), pateixen una si-tuació de risc que pot afectar al'adequatdesenvolupamentdelsseus fills i filles de 0 a 3 anys.

En les dues darreres dècades,més de 250 famílies de Vilade-

cans han rebut en aquest serveisuport per a la millora del de-senvolupament dels seus na-dons en aspectes importants coml’alimen- tació, la higiene, l’afecti-vitat, la salut o l’estimulació per al’aprenentatge. I és que aquí noaprenen només els petits sinó, isobretot, també els adults.

La Luz, tot just deu dies després decomençar a fer ús del servei amb elseu fill,elvaloravapositivament:“El nen s’ha espavilat en veure elsaltres com es mouen i mengen. Amés, a mi m’han fet veure que ésmolt important que tingui uns ho-raris fixes cada dia i, tot i ser el ter-cer fill, estic aprenent formes decuinar per no ‘tirar’ tant de ‘poti-tos’ com feia amb els altres dosper manca de temps per la feina.El cap de setmana estic desitjantque arribi el dilluns per tornar-hi”.

Al límit i sense suports

Aquest curs, amb les dificultatseconòmiques i socials, el centre

està ple, amb 16 famílies. Tot i això,la Generalitat l’ha deixat sensecap subvenció i l'Ajuntament hahagut de fer un esforç per no tancarun servei que considera important.

Els infants van al centre cada matíde dilluns a divendres i unfamiliares queda també un o dos diesper setmana per rebre orientacióo participar en activitats sobre tas-ques de cura dels infants que duena terme les dues treballadores fa-miliars a càrrec del servei.

Les famílies són derivades pelsserveis socials al centre, que tam-bé treballa en xarxa amb els serveisd’infància de la Generalitat i el cen-tre d’estimulació precoç.

Els primers infants que van anar alMaternoinfantil ara tot just són ma-jors d’edat. Potser no ho recorden,però allà segur que van afiançarels pasos cap al seu creixement.

A dalt, la regidora de ServeisSocials, Idoia Baixench (dempeusa l’esquerra) va visitar el CentreMaternoinfantil a l’inici del cursi va parlar amb les famílies. Asota, una treballadora municipalensenya un dels infants

PROGENITORS INADONS APRENENHÀBITS PER AL BONCREIXEMENT INFANTIL

MÉS DE 250 FAMÍLIESDE VILADECANS HANPASSAT PER L’ESPAIEN DUES DÈCADES

L’ESCOLA MONTSERRATINA S’OBRE AL BARRI

DE PATI ESCOLARA PARC INFANTIL

La bona acollida de la iniciativael curs escolar passat, quan es

va estrenar, ha fet que el serveide ‘Pati Obert’ de l’Escola Mont-serratina torni a funcionar aquestcurs.

Des del 24 de setembre, funcionade dilluns a divendres, de 16.30 a18 hores, per satisfer la demandaciutadana d’incrementar els es-pais de lleure i trobada per als in-fants i les seves famílies.

L’accés al pati es fa pel carrer deJosep Lluís Sert, 2, i el seu úss’adreça a tots els nens i nenes defins als 7 anys, que hauran d’anaracompanyats d’un adult.

L’objectiu és que els més petits

tinguin un lloc equipat amb mo-biliari infantil en una zona de laciutat on no n’hi ha gaires, i allàpuguin jugar sense destorbar-se amb altres nens i nenes mésgrans.

La resta de patis escolars de la ciu-tat inclosos en el programa confir-maran més endavant les sevesdates d’obertura.

El pati de l’EscolaMontserratina torna a estar obert les tardes delsdies laborables perquè els infants de fins a set anys puguin gaudirde l’espai amb les seves famílies. La iniciativa, anomenada ‘PatisOberts’, es troba dins de les actuacions de la Llei de Barris, queduen a terme la Generalitat i l’Ajuntament.

MÉS BEQUESDE MENJADOR

L’AJUNTAMENTHA DESTINAT 35.000EUROSMÉS QUE EL

CURS PASSAT

EL SERVEI S’ADREÇAALS INFANTS DE FINSA SET ANYS, QUE HAND’ANARAMBUNADULT

75 alumnes més que el curs passat rebran una ajuda

El pati infantilde l’EscolaMontserratina

Page 6: Revista de Viladecans - Octubre del 2012

m.ambient

P. 10

EL 7 D’OCTUBRE ES FA LA COMMEMORACIÓ AMB ACTIVITATSLÚDIQUESFAMILIARS

CELEBRACIÓ DEL DIA MUNDIALDELS OCELLS AL REMOLAR

Els aiguamolls del l’Espai Natu-ral del Remolar-Filipines for-

men part de la ruta migratòria quefan cada any uns 50 milions d’o-cells al llarg del litoral medite-rrani. Així, tenen una gran impor-tància com àreade descans i ali-mentació per les aus en migra-ció, especialment per als ocellsaquàtics.

El mes de setembre s’inicia la mi-gració dels ocells hivernants queretornen dels seus territoris decria a centre-Europa fins als d’hi-vernació al nord d’Àfrica. El pas demigració converteix el Remolar-Filipines en un observatori pri-vilegiat on es poden veure granquantitat d’espècies diferents,algunes d’elles molt rares.

Viladecans celebra el 7 d’octubre el Dia Mundial dels Ocells ambun matí ple d’activitats lúdiques, organitzades per l’Ajuntament iel Conorci per a la Protecció i Gestió del Delta del Llobregat, a l’EspaiNatural del Remolar-Filipines. La commemoració ens recorda laimportància d’aquest espai natural ecom àrea de descans i ali-mentació enmig de la ruta migratòria del litoral mediterrani.

Al setembre s’han observatal Delta alguns ocells pochabituals / Foto de Ferran López

7 d’octubre, de 10 a 13 h>Observació de l’anellamentd’ocells.Sessionscada30min.

> Visites guiades. A les 10.30i a les 12 h. Cal inscripció altaulell d’informació.> Concurs d’identificaciód’ocells. De 10 a 12.30 h.

> Contacontes. A les 12 h.

VILADECANS ÉS DINSLA RUTA MIGRATÒRIAUTILITZADACADAANYPER 50MILIONSD’AUS

Al setembre es van veure ocells tí-picament migradors molt escas-sos al Delta, com un Territ pecto-ral, un Territ de Temminck i unaCuereta citrina. Una altra observa-ció interessant ha estat la de tresCorriols pit-roigs a la platja de calFrancès, a primers de mes, ma-lauradament foragitats per lespersones que, de manera conti-nuada, travessen les dunes de laplatja, sense fer cas dels cartellsindicadors de la protecció de l'espai.

També s'han observat rapinyairesmigradores, com una àliga pes-cadora, al Remolar des de primersde setembre, algun aligot vesperi milà negre en migració sobreel Remolar i un falcó de la reina,que va estar alguns dies caçantlibèl·lules entre la maresma i lapineda del Remolar. Així mateix,es va fer una observació d’ungrup de set gaigs blaus, que nor-malment s'observaven en soli-tari o en parella al Delta.

EL ZOO DE BCN CRIA UNES TORTUGUES PROTEGIDES

El Zoo de Barcelona ha acollit 12cries de tortugues de rierol pro-

tegides per la seva vulnerabilitat,que es reintroduiran en els es-paisnaturalsdelDelta del Llobre-gat quan tinguin dos o tres anysde vida. Es tracta de 10 famelles i 2mascles. L’objectiu és in- cremen-tar la supervivència d’aquesta es-

pècie davantel perill d’altres es-pècies competidores al·lòcto-nes, com les tortugues de Florida.

La contribució del Zoo en la criad’aquests animals és fruit del con-veni amb l’Ajuntament de Vilade-cans per impulsar la reproduccióen captivitat de fauna en perill

12 cries creixen a lainstal·lació barcelonina

d’extinció i per elaborar un plad’educació ambiental per divul-gar els valors naturals de la Pi-neda del Remolar, on antigamenthi havia el càmping Toro Bravo.L’Ajuntament pretén que aquestazona del municipi sigui un espaide promoció i defensa de la bio-diversitat.

publicitat

Page 7: Revista de Viladecans - Octubre del 2012

ciutat

P. 12

EL PLENO MUNICIPAL APRUEBA LAS ORDENANZAS FISCALES, QUE TIENEN EN CUENTA LA SITUACIÓN ECONÓMICA

LA MAYORÍA DE IMPUESTOS SE CONGELARÁNEN 2013 Y SE FOMENTARÁ EL AUTOEMPLEO

El Pleno Municipal aprobó el 27de septiembre, de manera ini-

cial, las ordenanzas fiscales para2013, que buscan el equilibrio en-tre las necesidades de presupues-to y el esfuerzo fiscal para apoyara las famílias.

Consciente de la situación econó-mica actual, el Ayuntamiento hadedidido, por primera vez en lasdos últimas décadas, no subir, nisiquiera el IPC, a la mayor partede impuestos, tasas y preciospúblicos. Las principales excepcio-nes serán las actividades en la víapública y las tarifas del cemente-rio (que se adaptan a su costereal), así como la tasa del cemen-terio (que sube como el IPC, un1,9%) y el IBI, que se incrementaun 4,1% –ver cuadro adjunto–.

La decisión se toma pese a que mu-chos (como la retirada de vehículosde la vía pública, licencias urbanís-ticas, ocupación de la vía pública orecogida de residuos comerciales)nocubrenel costedel servicio.

Con las familias en riesgo

Además, se ha creado una ayudaen forma de bonificación para quelas personasdeudorasen riesgode exclusión que entreguen supiso a la entidad bancaria me-diante dación en pago no debanasumir el impuesto de plusvalía,como ocurría hasta ahora.

LAS FAMILIAS ENRIESGODEEXCLUSIÓNQUE PIERDAN SU PISONO TENDRÁN QUE

PAGAR LA PLUSVALÍA

EL AYUNTAMIENTO MODERA LA SUBIDA DEL IBI

El Ayuntamiento plantea unas ordenanzas fisca-les para 2013 comprometidas con la difícil situa-ción económica para la ciudadanía. Para lograrun presupuesto que permita prestar los serviciosmunicipales y, a la vez, contener la presión fiscalsobre las famílias, se incorporan nuevasmedidas

para estimular el autoempleo, se congelan dema-nera generalizada por primera vez los impuestos,tasas y precios públicos (excepto los relativos alcementerio y el IBI) y se evita que las personasque no han podido pagar su hipoteca tengan quehacer frente al impuesto de plusvalía.

El Ayuntamiento volverá a bajarel tipo del Impuesto de BienesInmuebles (IBI) en 2013 paracompensar parte de la subidaderivada de la última revisióncatastral. El recibodel IBI cre-cerá un 4,1% de media, cuan-do lasubidahabríasidodeun7,7% para la mayoría de inmue-

bles y llegaría hasta el 9,8% paralos locales comerciales.La actuación es posible por larebaja del tipo de aplicación ge-neral del impuesto y por el in-cremento del tipo para los so-lares sin construir de mayorvalor catastral. La rebaja se fijaen base al cumplimiento del

objetivo presupuestario.

Viladecans, al contrario queotras grandes poblaciones ca-talanas, no tiene impuestos otasas específicos para la reco-gida de basura ni el manteni-miento de alcantarillado, sinoque lo incluye dentro del IBI.

SERÁ MÁS BARATOPONER UN NEGOCIOPARA LASPERSONASDEDIFÍCIL INSERCIÓN

Por otro lado, para favorecer la ac-tividad económica a través del au-toempleo, se apuesta porque seamásbaratoponerenmarchaunnegocio. Así, se bonificará un 10%la tasa de apertura de una activi-dad empresarial o comercial cuan-do la lleve a cabo una personacondificultades de inserción comomenores de 25 años, mayores de45 años, mujeres, discapacitadosy parados de larga duración.

También se reducen las tarifas delboletín municipal para favorecerla promoción de los negocios.Asimismo, las paradas del Mer-cado Municipal sufragarán un30% del coste de la instalación.Las medidas se suman a las quese han tomado en 2012 para reba-jar el coste de las terrazas de lahostelería.

Se establecennuevas medidaspara el fomentodel autoempleo

economia

P. 13

CON MOTIVO DEL DÍA DE TODOS LOS SANTOS

BUSES ESPECIALESAL CEMENTERIODURANTE TRES DÍAS

El Vilabús volverá a ofrecer esteaño un servicio especial con mo-

tivo de la celebración del Día deTodos los Santos, con el objetivode facilitar a la ciudadanía el acce-so al Cementerio Municipal. El ser-vicio se realizará tanto el mismodía 1 de noviembre como el finde semanaprevio, los días 27 y 28de octubre.

El autobús realizará un serviciopor hora (de 11 a 18 h.) siguiendoel mismo recorrido del Vilabús 1(VB1) y otro viaje cada hora (de10.30 a 17.30 h) siguiendo el reco-rrido del Vilabús 2 (VB2), aunque al

llegar a la plaza Europa se des-viarán al cementerio por la carre-tera de Barcelona, en lugar de cir-cular por el paseo de la Marina.Desde el camposanto, los autobu-ses saldrán cada media hora entrelas 10.30 y las 18.30 horas. Para elviaje, serán válidos los títulos detransporte habituales.

El camposanto, más abierto

El cementerio abrirá, del 22 deoctubre al 1 de noviembre, de 9 a18 horas, para favorecer el ac-ceso de los usuarios, a los queofrecerá los servicios habituales.

Los autobuses realizaránel recorrido habitual delas líneas VB1 y VB2hasta la plaza EuropaEL SERVICIO

FUNCIONARÁ EL 26Y 27 DE OCTUBRE YEL 1 DE NOVIEMBRE

LA ALCALDESA VALLESANA VISITÓ EL CENTRO DE GESTIÓN DE LA FIBRA ÓPTICA MUNICIPAL Y EL PARQUE DE NEGOCIOS

EL MUNICIPIO DE SANT CUGAT SE INTERESAPOR LOS PROYECTOS LOCALES DE SMARTCITY

Sant Cugat del Vallès, un muni-cipio que al igual que Vilade-

cans está llevando a cabo una im-portante apuesta por iniciativasque hagan una ciudadmás inte-ligente, eficiente y con mayorcalidad de vida (smart city), haquerido conocer de primera manolos proyectos que impulsa nuestraciudad en este sentido.

La alcaldesa de Sant Cugat, MercèConesa, y el teniente de alcalde deTecnología, Jordi Puigneró, visita-ron el 19 de septiembre el centro

desde donde se gestiona la red defibra óptica municipal, así como elViladecans Business Park. El al-calde Carles Ruiz y la tenienta dealcalde de Empresas, Innovacióny Empleo, María Salmerón, acom-pañaron a los ediles vallesanos yles explicaron que la apuesta localse ha basado en invertir en in-fraestructuras de telecomunica-ciones para acercar las tecnolo-gías a los ciudadanos y las em-presas y, a la vez, poder crear ser-vicios municipales más modernosy eficientes.

LA APUESTA LOCAL ES INVERTIR ENCAPITAL HUMANO Y TECNOLÓGICO

Ambosalcaldes, enel centro,junto a losregidoresdel ámbitode innovacion

Page 8: Revista de Viladecans - Octubre del 2012

culturai lleure

P. 14

Extasis casteller a la #fmviladecanspepealcaraz

LOS USUARIOSVALORANCONBUENANOTAEL EQUIPAMIENTO

SATISFECHOS CONLA BIBLIOTECA

Los usuarios de la Biblioteca deViladecans valoran con un nota-

ble alto su servicio, según un estu-dio elaborado por la Diputación deBarcelona. El equipamiento recibeuna notamediade8,2 sobre 10 ylo que más gusta es el préstamo,el orden, la tranquilidad, el fondo,el personal y el espacio infantil.

El estudio también revela que sonbastanteconocidaslasactividades

que programa la biblioteca, espe-cialmente las exposiciones (65%),l’Hora del Conte (61%), las presen-taciones de libros (61%) y el Club deLectura (51%).

El estudio se realiza periódicamen-te para promover la mejora delservicio. En esta ocasión, se ha re-alizado con 400 entrevistas telefó-nicas a usuarios que han ido a labiblioteca en el último año.

EL ESCRITOR JAUME CABRÉ‘SE CONFIESA’ EN VILADECANS

Jaume Cabré, superventas con su novela 'Jo con-fesso', visita el 10 de octubre, a las 18.30 horas, laBiblioteca de Viladecans. Será el protagonista deuna tertulia abierta sobre su libro, que analiza elalma de la Europa que hemos recibido y la queofrecemos a las generaciones futuras. La novela,una carta de amor de alguien que ha querido in-condicionalmente y que no entiende el daño querecorre la historia de Occidente, ha recibido mu-chos galardones en 2012, como el Premio de laCrítica, el Premi Serra d’Or y el Premi de Narra-tiva M. Àngels Anglada.

LAROMERÍADEVILADECANSCELEBRASU CUARTA EDICIÓN. El domingo 7 de oc-tubre vuelve una celebración que llena bue-na parte de la ciudad de color y espíritu fes-tivo. La comitiva de romeros, caballos y ca-rruajes saldrá de la plaza de la Hispanidad ala nueve de la mañana y recorrerá el caminohasta el parque de la Marina acompañadadel Tamboril Agustín Casero y el Coro SentirRociero de Mollet. Tras llegar allí hacia lasonce, se realizará un espectáculo ecuestre yhabrá baile. A las 13.15 horas se oficiará unamisa rociera y, a las 14.30 h, tendrá lugar lapaella popular. Para participar en el ágape esnecesario comprar el tíquet (6 euros, comi-da+silla) antes del 4 de octubre en el ateneuCan Batllori. La jornada festiva, organi- zadapor el Centro Cultural Raíces de Andalucía deViladecans, se cerrará con un espectáculoflamenco desde las cinco de la tarde. Losniños también podrán disfrutar de inflables.

EL SEGUNDO APLEC DE SANT RAMON DE VILADECANSANIMÓ A MÁS DE 250 PERSONAS a subir juntas por la mon-taña hasta la ermita. Ciudadanos de Viladecans de todas lasedades disfrutaron de numerosas actividades en la explanadadel templo junto con vecinos y vecinas de las poblaciones cer-canas de Sant Boi, que organiza su Aplec desde hace más años,y de Sant Climent. Los tres municipios convergen en su términomunicipal, precisamente, en la ermita de San Ramon.

LA AGRUPACIÓ FOTOGRÀFICA DE VILADECANS (AGFOVI)ORGANIZA UN CURSO de iniciación a la edición de fotografíadigital. Se trata de cuatro sesiones de tres horas de duración(26 de octubre y 2, 9 y 10 de noviembre) en las cuales se expli-carán las herramientas y técnicas habituales para el retoquede imágenes. Para obtener más información sobre el programay conocer su coste se puede consultar la web de la entidad,www.agfovi.com.

ENBREVE

Imagen de detalle delcartel promocional,con la estética de lostopos típicos de lostrajes de flamenca

El regidor de Cultura y de Medio Ambiente y Ciudad Sostenible,José Luis Atienza (en la izquierda), acompañó a los participantes

Lo más valorado és el fondo bibliográfico, el préstamo y la tranquilidad

Cursa #FMViladecansshht

Cuac, cuac... pesca patitos #fmviladecansrosalpe

Drac #fmviladecansasensiomariano

#fmviladecans #carsdanieligero

A la mamullada!! #fmviladecansmarcristy09

#fmviladecans #siniestrototal in concertjcarlosalcaraz

Gegants #fmviladecansmmaarrccc

Fin de fiesta #fmviladecansp1k0I

culturai lleure

P. 15

Page 9: Revista de Viladecans - Octubre del 2012

APAREIXEN NOVESSITGES I CUPS I UNA POSSIBLE TRONERA PER DISPARAR ARMES DE FOC, AIXÍ COM RESTES CERÀMIQUES

NOVES TROBALLES ARQUEOLÒGIQUESDURANT LA REFORMA DE CA N’AMAT

Les obres a l’edifici museístic deCa n’Amat, al carrer de les Sitges,

han permès obtenir nous testi-monis de l’evolució de l’immoblei, també, de la història de la nos-tra ciutat i de la vida agrícola local.

La dotzena de troballes arqueolò-giques (sitges, cups i una possibletronera per disparar armes de foc)són fruit de l’estudi realitzat perdocumentar, com a pas fonamen-tal i previ a les tasques de restau-ració d’una construcció històricacom la casa rural de Ca n’Amat, undels equipaments que conforma-ran el futur Museu de Viladecans.

Més pistes del passat

Les restes estructurals més anti-gues corresponen a un grup sis desitges per emmagatzemar gra,dels segles XIV i XV, i una més, delXVII. Aquest nombre de sitges (tresde les quals tenen una importantfondària) sumades a les dues de lacasa ja conegudes i altres més delveí carrer d’Àngel Guimerà, vin-drien a confirmar el perquè delnom del carrer de les Sitges, el seuprimigeni i actual.

A dins d’una de les sitges hi haviafragments de ceràmica romana ien una altra d’una mescla per im-permeabilitzar paviments o pa-rets. Les sitges s’han tapat des-prés de ser documentades, ja quetotes es troben molt a prop delsfonaments de l’edifici.

També s’ha pogut corroborar queés en una data indeterminada delXVIII quan es construeix la prime-ra edificació del que serà Ca n’Amat.Igualment resulta d’interès la tro-balla d’una obertura a la paret ques’ha interpretat com una antiga tro-nera, anterior al XIX, un elementdefensiu per disparar armes de foc.

Una altra de les descobertes és unconjunt de quatre cups –de mitjansegle XIX–, per a la producció devi, i diverses estructures de serveiassociades. Units als dos cups mésde la casa que ja es coneixien, con-formen un total de 6 cups.

Unes obres necessàries

Els treballs de reforma de l’edificihistòric es realitzen en dues fasesper combinar l’aposta per aquestequipament amb la resta de prio-ritats del pressupost municipal. Laprimera fase, que s’està fent desdel gener d’enguany, permetràconsolidar l’estat de l’edifici finsque arribi la segona fase.

Restes romanes, set sitges per a gra, una possible tronera per dis-parar armes de foc i quatre cups per fer vi. Tot això, trobat arrandels treballs de consolidació i remodelació a Ca n’Amat, confirmala importància a Viladecans de la producció cerealística en èpocamedieval imoderna, i tambéde la producció vitivinícola al segle XIX.

LES RESTES FANCORROBORAR EL

PERQUÈ DEL NOM DELCARRERDELESSITGES

LES DESCOBERTES,RELACIONADESAMBLAVIDAAGRÍCOLA,DATENDELSSEGLESXIVALXIX

A dalt, buidatge de la sitjamedieval; a baix, cates ibuidatge d’una de les sitges /Fotos del Museu de Viladecansi Josefina Huertas

patrimoni

P. 16publicitat

Page 10: Revista de Viladecans - Octubre del 2012

ESPAI JOVED’ACTUALITAT

P. 18

CAL INSCRIURE-S’HI ABANS DEL 14 D’OCTUBRE AL WEB WWW.WILADECANS.CAT

EL PROGRAMA AWI.NETCELEBRA LA SEVA 3A EDICIÓ

Diu el refrany que mai és tard peraprendre, així que hi ha gent

gran de Viladecans que desconeixcom utilitzar Internet però que en-cara és a temps de saber-ne. Ésclar, sempre amb ajuda d’un mes-tre. I aquí entren en ‘joc’ els i les

joves. Qui millor que qui hacrescut amb la tecnologiaper ensenyar-la?

D’aquesta idea va nèixer faun any el programa AWI.NET,

impulsat per l’Ajuntament. La ideaés que nÉts i netes ensenyin elsseus avis o àvies a utilitzar Inter-net, per exemple, perquè es rela-cionin amb els amics pel Facebook

o per agafar hora per anar al metge.“Els avis ens han ensenyat moltescoses i ara nosaltres els podem aju-dar a ells”, deia un dels participantsen la segona edició d’AWI.NET.

ELSILESJOVESPODENAPUNTAR-SEAENSENYARA LAGENTGRANCOMUTILITZAR INTERNET

En les duesedicionsanteriors esvan formarprop de 50‘parellesdigitals’

Ara s’obre la tercera edició. I reque-reix tan sols dedicar-hi unes po-ques hores. Només s’ha de seguirun manual i es té el suport d’untutor. A més, si els avis no poden ono volen, els i les joves tambépoden apuntar-se i ajudar al-guna altra persona gran. La ins-cripció s’ha de fer abans del dia 14d’octubre a www.wiladecans.cat.

Atrium Viladecans posa elteatre a l’abast de les butxa-ques dels i les més joves. El18 d’octubre, a les 19 hores,es farà una funció especialde l’obra ‘Satisfaction’, adre-çada en exclusiva als jo-ves menors de 25 anys, aun preu de 5 euros. L’en-trada, que té un 70% dedescompte, es pot comprarawww.atriumviladecans.catoal’equipament. L’obra tractasobre el viatge en el tempsd’un home que intenta evi-tar una tragèdia del passat.

TEATRE A UNPREU ESPECIAL

Del 21 al 23 de setembre al-gunes desenes de joves vanpoder gaudir d’una novaedició de la ViladelansParty, una reunió percompartir informació i ju-gar amb els ordinadors.La cita, organitzada per l’en-titat Baix Lan Party, va comp-tar amb tres tornejos de jocspopulars en els quals elsparticipants van poder de-mostrar la seva habilitat.

CAN XIC VA ACOLLIRLA VILADELANS PARTY

OFERTA PER COMPLETAR ELS PROJECTES DOCENTS

194 PROPOSTES ALSCENTRESEDUCATIUS

El professorat dels centres educa-tius de Viladecans han pogut es-

collir, aquest curs 2012-2013, entre194 accions per reforçar la feina do-cent amb els alumnes. Es tracta delprograma Activitats Educatives,quecadaanyl’Ajuntamentofereixals centres per dur a terme amb es-tudiants de tots els nivells.

Aquesta àmplia oferta d’activitats,que enguany incorpora 22 novetats,vol facilitar l’adquisició dels co-neixementsde formaméspràc-tica i vivencial a alumnes d’edu-cació infantil, primària, secundària,batxillerat, formació professionali formació d’adults.

Coneixements i valors cívics

Les activitats abarquen els àmbitsde la cultura, el patrimoni, l’es-port, la interculturalitat, la solida-ritat, les noves tecnologies o elmedi ambient i fomenten els va-lors cívics amb intenció educativa.

Un nombre important de les accionsestan vinculades amb el muni-cipi, per fer que l’alumnat tingui

un millor coneixement de la ciu-tat idelsserveisalseuabast, comper exemple Atrium o el Parc Infan-til de Trànsit. Entre les novetats hiha, per exemple, tallers per desco-brir l’Arxiu Municipal, la visita auna planta de triatge d’envasos,contacontes i cinefòrum amb pers-pectiva de gènere, tallers de ci-visme i contra els rumors i una vi-sita teatralitzada a Atrium.

Enguany també s’incorporen acti-vitats ofertes per empreses comEndesa i Unilever, que volen posar-se al servei dels més joves per en-senyar-los alguns bons hàbitssostenibles i saludables, respecti-vament.

L’any passat, les Activitats Educa-tives van tenir 27.104 usuaris.

educació

P. 19

EL PROGRAMAD’ACTIVITATSVA TENIR27.014 USUARIS EL

CURS PASSAT

ACTITUD POSITIVA PER EDUCAR, EN L’INICI DEL CURS

El periodista Carles Capdevila,conegut pels programes ‘Edu-

queu les criatures’, de CatalunyaRàdio, i ‘APM?’, de TV3, va oferir laconferència d’inici del curs es-colar a Viladecans, en la qual vafer un repàs en clau còmica delsdubtes i dificultats dels pares en latasca d’educar als seus fills.

Capdevila, pare de quatre fills, vademanar sentit comú, del ridícul,del deure i, per sobre de tot, del’humor. També, va fer una crida ala confiança en el treball dels mes-tres, a més comunicació entre pa-res i docents, a adaptar l’educacióals fills i no a l’inrevés, a no ser so-breprotectors, a relativitzar i a ser Capdevila, en l’acte

optimistes. A l’acte d’inauguraciódel curs també van participar Fran-cesca Travé, inspectora dels Ser-veis Territorials, i Gisela Navarro,regidora d’Educació, que va desta-car que, malgrat les retallades,a Viladecans el curs es va encetaramb nous centres educatius inous estudis.

La ’Fede’, com popularment esconeix a laFederaciód’Estu-

diants de Viladecans, l’agru-paciódelesassociacionsd’alum-nes dels centres de secundària,es posa de nou mans a l’obra.

Després de l’inici del nou curs,cada divendres aquest grup dejoves es reuneix a Can Xicamb la voluntat engrescadora

de preparar les diferents activi-tats de participació per al curs,com ara Halloween, Carnestol-tes, la Diada de Sant Jordi, lesaccions de Stop a la Sida, lesgraduacions de fi de curs...Aquests joves fan, així, unatasca voluntària per contri-buir a la formació personal delsi les estudiants més enllà del’educació formal.

Percomençar, la ‘Fede’organit-zaelsdies27 i 28d'octubre la Tro-bada de Formació d'Estudiants,unes ‘convivències’ per intercan-viar experiències i compartir in-quietuds i interessos, conèixercom participar a la vida de laciutat i treballar la sensibilitza-ció i prevenció de problemàti-ques socials. Un cap de setmana d'activitats per gaudir-hi!

LA ‘FEDE’ ORGANITZA LA TROBADA D’ESTUDIANTS

Taller teatralitzat del departamentde Patrimoni de l’Ajuntament

Page 11: Revista de Viladecans - Octubre del 2012

esports

P. 21

esports

P.20

UNMILLARDEPERSONASQUISIERON CORRER LA 34a CURSA ATLÈTICA DE VILADECANS

TRIUNFOSDE ZARHAONI YGAJETEEN UNA CARRERA MUY POPULAR

En una de las ediciones másmultitudinarias de la Cursa

Atlètica de Viladecans, con cercade 1.100 inscritos en las diferentescategorías, el jovencísimo gava-nense Mohamed Zarhaoni (31'19")reeditó su victoria de 2011 y MaríaJosé Gajete (39'14” ) amplió la rachade triunfos femeninos santboianoslos últimos años.

Buen papel de atletas locales

Los y las atletes locales tambiénhicieron un buen papel entre las890personasqueacabaron,subien-doalpodiodemuchascategorías.

En féminas, Sandra Troyano, MaríaJurado (Club Triatló Viladecans) yLorena Pedrero fueron las primerasen categoría '+14 años'; Míriam La-guna y Delia Monterrubio, ambasdel Triatlón Viladecans, fueron lasmejores en '+25'; Olga Morales fuesegunda en categoría '+35', MontseUrbea terminó tercera en '+45' yMargarita Disla ganó en '+55'.

En cuanto a los chicos, Pablo Igle-sias (Triatló Viladecans) fue segun-do en '+25 años'; Julio Oteros (ClubAtletisme Viladecans) fue el mejorde los '+35' y el podio de la catego-ría' +45' fue copado por Jaime Villa-longa (C.A. Viladecans), Valeria- noParra y Bernardo González (TriatlóViladecans).

En lascategoríasdebase, ganaronMiquelLlorensiDouaneSenaoui(C.A.Viladecans), en benjamines; JesúsHurtado y Lucía Sobrino, del C.A. Vi-ladecans, en alevines, y Sergio Espigado y Raquel Moreno, en infantiles.

Participantes solidarios

La carrera estrenó caracter altruis-ta, con la aportaciónde 50 cénti-mos de cada inscripción al pro-yecto de Viladecans Solidaria, paraelqueserecaudaron540euros.Tam-bién debutó el parque de la Marinacomo punto de salida y llegada, yfue valorado por muchos de los par-ticipantes como un marco idóneo.

Hubo viladecansesen la mayoría delos podios de las

diferentes categorías

EL GAVANENSEREPITIÓ VICTORIAY LA SANTBOIANA

SE ESTRENÓ

LA CITA RECAUDÓ540 EUROS PARAVILADECANSSOLIDÀRIA

CLARA ESCOLANO I JOEL ATA-LAOSEHANPROCLAMADOCAM-PEONES DE CATALUNYA Y DEESPAÑA de patinaje artístico en lamodalidad de parejas en catego-ría junior. Los jóvenes del Club PatíViladecans, que trabajan juntosdes- de la edad escolar, han alcan-zado, así, sus primeros grandeséxitos en torneos de primer nivel.

ENBREVE

BEATRIZ PASCUAL CERRÓ LATEMPORADA ATLÉTICA CON UNTÍTULO, el de campeona de Es-paña de 10 km. marcha en pista,en el torneo estatal disputado enPamplona. La marchadora, que yaganó el título catalán de la distan-cia a principios de año, tambiénha logrado este año, en los 20 kmen ruta, el título catalán, el tercerlugar estatal y la octava plaza enlos Juegos Olímpicos.

LAUNIÓNDEPORTIVAVILADE-CANS HA REALIZADO UN BUENINICIO DE CAMPEONATO de ligaen Primera Catalana. En los tresprimeros partidos del torneo, su-mó siete puntos de nueve posiblesy consiguió ser el único equipo dela categoría en no encajar ningúngol. Ese cerrojo defensivo catapul-tó al equipo de Juan Camilo Váz-quez a los primeros puestos de laclasificación.

La próxima cita atlética porlas calles de la ciudad será lacarrera de San Silvestre ‘LaSansi de Viladecans’. Organi-zada por el Club Atletismo LaSansi con la colaboración delAyuntamiento, la carrera sedisputará el 23 de diciembre, alas 11 h, en el Parc de Negocis.El recorrido será de 5 kilómetros.

Las inscripciones para la ca-rrera, que se realiza en Vila-decans por segundo año, seabren a partir del 15 de octu-bre a través de la página webwww.lasansi.com.

La cita contó el año pasadocon más de 1.400 participan-tes en las diferentes catego-rías (también de base). Entreellos, profesionales del niveldel marroquí Ilias Fifa y loscatalanes José Luis Blanco,Benito Ojeda y Roger Vila.

ENFANGADOSDEDEPORTE Y DIVERSIÓN

Más de 400 personas se sumaron el 23 de septiembre a la segunda edi-ción de 'La Fangada', una prueba de obstáculos no competitiva en que lomás importante son las ganas de disfrutar. Organizada por Ciclos Val-buena con la colaboración del Ayuntamiento, la prueba contó con un 35%más de participación que el año anterior y evidenció que es una cita paratodas las edades para quemar adrenalina con la familia y los amigos.

Mira el vídeo enwww.viladecanstv.tv/video/21486

OTRA VEZ A CORRER

Page 12: Revista de Viladecans - Octubre del 2012

En Joan té 20anys,però toti la seva joventut s’ha em-barcatentirarendavantunprojecte ambiciós. Crearuna colla castellera a Vila-decans.Té l’avantatgeque,desde fagairebé tres anys,forma part de la colla bar-celonina dels Castellers deSants.Aquestviladecanenc,estudiant de Belles Arts imonitorde l’EsplaiLlumvi,contagia la seva passió peraquesta expressió cultu-ral catalana. Com a cap decollaqueés.Perònoesdei-xaportarper lesemocions iés conscient que cal treba-llar molt per assolir unacolla que pugui fer actua-cions. De moment, el grupde gent que lidera té la in-tenció de constituir-se enentitat abans d’acabarl’any. I, sobretot, de seguirsumantgenta la colla.

LA SANITAT PÚBLICA EN ELPAS CAP A LA DEMOCRÀCIA

el Rebost de la Memòria

Manifestació en favor de la construcció d’unambulatori, el 27 de gener de 1979, al seu pas

per l’actual plaça de la Vila. / Fotografia de JaumeMuns Gonzàlez, AMVA, Fons Jaume Muns

P.23

viure V!

A mitjan dècada dels setanta delsegle passat, la ciutadania de Vila-decans observava mancances enserveis que ja no s’adeien gaireamb les necessitats d’una vilaque havia experimentat un grancreixementdepoblacióelsanysprecedents. Problemes com lapavimentació dels carrers, l’ade-quació d’una xarxa de clavegue-ram, la construcció de zones ver-des o la creació d’escoles públi-ques s’havien convertit en reclamsurgents que generaven reivindi-cacions veïnals canalitzades perles primeres associacions deveïns i de pares d’alumnes.

Una de les necessitats més ur-gents, però, era la de disposar d’unservei d’atenció mèdica digne, jaqueenaquellmoment l’Hospitalromania sense funcionament.La ciutat només disposava d’unconsultori d’assistència primàriaque estava situat als baixos d’unbloc de pisos al carrer de Sant Isi-

Bibliorecomanacions

HUERTOENMACETAS

Boudassou, Bénédicte. Barcelona:Larousse,2011.119p.(Jardineríafácil)

CATÀLEG DE VERDURES I DICCIONARIPERTENIRUNHORTETTOTL’ANY

LA ENCICLOPEDIADEL CÓMIC

Madrid : IcariaMultimedia, 2006.

SIS DVD RECORREN LA HISTÒRIADEL CÒMIC DELS INICIS FINS ARA

FEM-HO FÀCIL:CATALÀ PER A ADULTS

ConsorciperalaNorm.LingüísticaBarcelona: Barcanova, 2011.

APRENDRE CATALÀ PER A SITUA-CIONS DE COMUNICACIÓ REAL

ROBERTCAPA. LASHUELLASDEUNALEYENDA

Lebrun,Bernard i Lefebvre, Michel.Barcelona: Lunwerg, 2011. 263 p.

BIOGRAFIADELGRANFOTÒGRAFDEGUERRAATRAVÉSD’IMATGESSEVES

a càrrec de l’Arxiu Municipal

a càrrec de la Biblioteca Municipal

LES REIVINDICACIONSCIUTADANES VANIMPULSAR LA MILLORAD’UNS SERVEIS DELTOT INSUFICIENTS

“Tothom és vàlidper ser casteller”

què en actuacions et poden ajudaraltres colles. I ara ni som la meitat.

Qui pot participar?Està obert absolutament a tothom.Bé, a partir dels sis anys fins a qual-sevol edat. Tant fa on hagis nascut oquina professió tinguis. Aquí cadapersona suma i, per tant, tots somiguals. Tothom és vàlid per ser cas-teller si vol i ja depén de cadascúocupar una posició o altra, pujaramunt o ser part de la pinya.

Com passen el participants a for-mar part d'aquest 'engranatge'?A l'inici la gent ha d'aprendre hàbitsperquè tot es faci alhora. Amb quinpeu es puja, com s'ha d'agafar... Peraconseguir la coordinació cal ser totsals assajos i, per això, l'important ésel compromís i la constància. Això ésuna gran família en la qual tothomhem d'anar a una i quan ho logressents confiança, autoestima, et sentsrealitzat per haver ajudat el grup.

Com si forméssis part d'un equipde futbol, per exemple.Però aquí és més fàcil ser-ne part sivols. I no tenim la rivalitat entreequips, només amb nosaltres matei-xos per superar-nos a cada actuació.Un bon exemple és que els castellers

viure V!P. 22

de Castelldefels i de Sants ens estanajudant molt, tot venint als assajosa ensenyar-nos les tècniques.

Un somni?Primer, fer un castell en una actua-ció i demostrar-nos que, si li dedi-quem esforç, es pot seguir pujantquan la colla ho tingui assumit i sà-piga fer les coses bé. I, més enda-vant, poder fer una actuació comple-ta, amb tres castells i dos pilars, und'entrada i un altre de comiat. El queestà clar és que els primers castellshan de ser de gamma bàsica, de sis.

Per a quan el bateig de la colla?Encara és d'hora per posar-hi data, pe-rò potser en un any podríem fer el ba-teig o, si més no, intentar anar a feralgun castell. Pero això va en funcióde la gent de la que puguis disposar.Si d'aquí a un any som els mateixos,no haurem pogut avançar gaire.

Quèhadeferlagentpersumar-s’hi?Es pot acostar sense cap compromísa l'ateneu Can Batllori els divendresa les vuit del vespre, abans dels assa-jos. Venir, veure, provar i, si t'agrada,començar a aprendre! Això sí, si t'en-gresques, hauràs de comprar una fai-xa per 10 o 15 euros. Fins i tot en aixòels castells són accesibles a tothom.

Per la FestaMajor vampoder veu-re els primers pasos de la novacollacastelleraviladecanenca.Comva sorgir la idea de formar-la?Després que vinguessin a actuar unparell de colles a les festes del barriSant Jordi d'enguany, uns quants ensvam engrescar amb la idea de feruna colla local. Sabíem que s'haviaintentat un parell d'anys abans, peròno va fructificar; així que vam pen-sar que el primer era apropar la gentals castells i vam fer al juny uns ta-llers a l'ateneu Can Batllori. Així, mésgent es va animar i vam començar afer assajos al juliol.

I, passet a passet, fins a fer unpilar a la Festa Major.Sí, això ha estat bastant més ràpiddel que pensàvem per començar, toti que sabem que altres colles, alspocs mesos de crear-se, ja estavenfent castells. Però és bo anar a poc apoc i veure com continua el projecte,si tira endavant o no.

Noensdiràqueesquedaranaquí.Tant de bo que no. Però s'ha de serconscient que es necessita més genta la colla per poder fer castells. Calarribar a un grup estable de 60 o 70persones per assolir una pinya queaguanti bé, sobretot als assajos, per-

Parlem amb... Joan Sánchez Escamilla Cap de colla dels Castellers de Viladecans

dre, a prop de la plaça de les Pal-meres, i quenodisposavad’espe-cialistes. A més, tan sols hi havia12 metges de medicina general i 4pediatres. Un personal del tot in-suficient per una Viladecans ques’apropava als 45.000 habitants,14.000 veïns dels quals disposavende llibretes de la Seguretat Social.

Vacaldrearribaral’elecciódelprimerajuntament democràtic, el 1979,perquè aquestes anomalies es re-conduissin de mica en mica, im-pulsades per la pressió ciutadana.Després de molta lluita reivindi-cativa, a Viladecans s’obriria, el1982 ,el primer centred’atencióprimària, al carrer del Dos de maig,i reobriria l’Hospital, el 1983.

Page 13: Revista de Viladecans - Octubre del 2012

DE LA DIADA I ELSERRORS POLÍTICS

La darrera diada va destapar un estat de descontentd’una part important de la població amb la situacióactual. Però aquest és fruit d’un conjunt d’errors queno han fet més que abocar llenya al foc.D’una banda, del PP, que ha consentit i animat desdel 2000 la catalanofòbia més populista. Ja quasi enshavíem acostumat.D’altra banda, el nou paper de CiU. Sobrepassat en elseu intent per reforçar la reclamació del pacte fiscal,ha tornat al nacionalisme més dogmàtic, conserva-dor i de dretes en què tot l’identitari i l’enemic externtornen a aflorar. Però independentment del que ensintenta vendre la gran màquina propagandística deCiU, que per això si hi ha temps i diners, aquesta no ésper a ells la qüestió. La qüestió és com tapar dos anysde fracàs, pactats, per cert, amb el PP. Mas ha acon-seguit que l’avançament electoral se centri en el “pro-blema” Catalunya-Espanya i no en el fet que el governdel “millors” ha aconseguit un país amb més atur,que pateix fortes retallades i està més endeutat queen temps dels governs d’esquerres. L’interès parti-dista de CiU utilitza la independència com a perfectacapa de maquillatge per amagar els seus errors, men-tint al seus votants (el mateix Oriol Pujol va descar-tar la via de la independència a les eleccions) i gene-rant una nova gran frustració.L’error del socialistes catalans és el de no saber-nosexplicar. El nostre model és el de federalisme plurina-cional o asimètric, és a dir, un estat on un conjuntd’entitats territorials (les autonomies) gaudeixen d’unimportant autogovern i atenció a les seves caracterís-tiques concretes, com ara la llengua. Aquest concepteés molt difícil d’explicar de manera superficial i reque-reix negociació, consens i pacte. Però seguim creientque és el més ajustat a la construcció de la federacióeuropea i que és el més coherent amb els nostres va-lors de fraternitat, solidaritat i internacionalisme.Però a part de declarar-nos en el grup dels que volemunir i no separar, el tema de fons és preguntar-nossi la independència és la solució a la crisi i a les seves

pitjors conseqüències: atur, empobri-ment, pèrdua de qualitat de vida i des-mantellament de l’estat de benestar.

Del que sí estem segurs és de queaquests són els autèntics problemes

de la gent del carrer i, per tant,els que ens importen al PSC.

MARÍASALMERÓN

EL TREN HA PASADODE LARGO

Sin 350 millones en concepto de impuesto deconstrucciones, sin 56 millones de euros enconcepto de IBI e IAE, que es casi la totalidaddel presupuesto actual anual de nuestro Ayun-tamiento (57 millones), sin los puestos de tra-bajo que hubieran creado, sin poder liquidartoda nuestra deuda y poder seguir creciendopor la vía de impulso de nuevas inversiones,sin ese proyecto que ponía a nuestra ciudaden el mapa turístico mundial por albergar elmayor centro europeo de ocio y sobre todo deconvenciones. Que Viladecans dejara de serese municipio al lado de aeropuerto, y sin lamayor inversión privada de la historia de Es-paña, sin todo esto nos hemos quedado.

Esto es lo que han conseguido la mala gestiónde la Generalitat de Catalunya (CiU) y sus in-tenciones independestistas, las dudas delPSC-PSOE, la negativa de ICV-EUiA (socio degobierno del PSC-PSOE en el ayuntamiento deViladecans) al proyecto Eurovegas y ahora tie-nen la desfachatez de salir los alcaldes delPSC-PSOE de la Zona Delta, solicitando pro-yectos de inversión para la zona. Señores,¡pero si acaban de dejar pasar la mayor inver-sión económica de la historia de España ennuestro municipio!

Desde el Partido Popular de Viladecans lleva-mos muchos meses reclamando para Vilade-cans los beneficios de una inversión de estaenvergadura, pero una vez más, el tren ha pa-sado de largo por la incompetencia de los quenos gobiernan en Catalunya y las dudas de losque nos gobiernan en Viladecans. El PartidoPopular de Viladecans seguirá trabajandopara que oportunidades como ésta no vuel-van a pasar de largo y que todos los ciudada-

nos de Viladecans ten-gan lo que se mere-cen, un futuro con em-

pleo, prosperidady crecimiento.

SERGIOGARCÍA

l’opiniódels grups

políticsmunicipals

P. 25

política

Viladecans Televisió

viure V!

P. 24

ELS VÍDEOS MÉS VISTOS DURANT EL MES DE SETEMBRE

Música a la FM.Fórmula V i elFestival Rudecans11 de setembre

520 visualitzacions

34a CursaAtlètica Popular11 de setembre

515 visualitzacions

La Fangada 201223 de setembre

367 visualitzacions

1 2 3

Sabies que...?

... Viladecans va homenatjar fa tres anys Santiago Carrillo, figura clau de la his-tòria política espanyola del segle XX que va morir el 18 de setembre a Madrid. Mésde 400 persones es van congregar a Atrium Viladecans el 15 de juny del 2009 permostrar la seva estima a l’històric dirigent del Partit Comunista d’Espanya (PCE). Enaquell acte, Carrillo va demostrar el seu tarannà demanant als polítics d’esquerresque lluitessin “per la llibertat dels éssers humans en tots els sentits, cosa que arano existeix” i assegurant que, “sense el sacrifici de milers de lluitadors antifran-quistes”, ell seria “molt poca cosa i la Transició hagués estat impossible”.

?

El restaurant local Cal Mingo és un dels nou es-tabliments de la comarca que han creat el col·lec-tiu Cubat per promocionar la cuina del BaixLlobregat com a marca de turisme i qualitat, ba-sada en els productes ramaders i agrícoles propisdel Parc Agrari com la carxofa, el pollastre PotaBlava, els espàrrecs o les cireres. El col·lectiu decuiners s’estrena aquest mes amb un sopar per acent persones a Cervelló.

?

A més de les notícies diàries, Viladecans Televisió també t’ofereix la previsió del temps cada matí,l’agenda d’activitats cada setmana, un resum cada dilluns dels resultats dels equips esportius i,cada mes, la retransmissió en directe del Ple de l’Ajuntament.

www.viladecanstv.tv

... la Xarxa Municipal d’Escoles Bressolno només destaca pel seu servei als més pe-tits, sinó també per la qualitat arquitectò-nica dels seus edificis. I és que dos dels cen-tres, La Pineda i La Marina, són presents en-guany a la prestigiosa Bienal d’Arquitecturade Venècia. La Pineda va ser projectada perHidalgo i Hartmann Arquitectura, mentreque La Marina la van dissenyar Ros & SutriasArquitectes.

?

... els serveis d’informació de l’Ajuntament a través de telèfon mòbilvan tenir un important seguiment ciutadà per la Festa Major. La webmunicipal en versió per a mòbil (www.viladecans.mobi) va rebre, de mit-jana, el doble de visites de l’habitual, amb un rècord històric, el 8 de se-tembre, de 953 visites, el triple que la mitjana habitual. A més, les websd’informació municipal van rebre un rècord històric de consultes durant elscincs dies de la Festa Major (13.465 davant les 11.540 de l’any 2011). Per unaaltra banda, l'aplicació de realitat augmentada posada en marxa aquestany per l’Ajuntament, a través de Layar, va rebre 525 visites.

?

L’Escola Bressol MunicipalLa Pineda, construïda el 2008

Page 14: Revista de Viladecans - Octubre del 2012

ADÉU SANTIAGO

Algunos hemos perdido a Carrillo, aunque yocreo que un poco lo hemos perdido casi todos.Tuvimos la suerte de tenerlo hace tres añosaquí en Viladecans, en su último mitin antetanta gente, si es que mitin podía llamarse sureflexión lenta y tranquila en Atrium desde unsillón con aquella voz vieja y sabia a la que nohabía derrotado el tabaco.

Per a mi va ser un mestre. Em va ensenyar apensar. En la política i en la vida. A reconèixerles virtuts del contrari i a saber la teva força,però també les teves febleses per poder en-tendre la realitat. Perquè les coses són comsón, no com a nosaltres ens agradaria que fos-sin. Acceptar-ho és el primer pas per comen-çar a canviar-les.

A Carrillo se le entendía todo. Utilizaba el len-guaje del sentido común, tenía la profundacultura de izquierdas, valiente, pero no fanfa-rrona, que sale por fuera porque se lleva muyadentro. Una cultura de raíces profundas queno hemos heredado.

Entenia Catalunya més potser que qualsevolaltre polític no català. Va acceptar la banderaespanyola, perquè deia que què era una ban-dera comparada amb la llibertat de la gent. Elldefensava una Constitució oberta i un sistemafederal que reconegués la personalitat políticade Catalunya. La seva bandera del cor era labandera ‘roja’, la de la classe treballadora, su-peradora de fronteres de països, llengües i cul-tures. Però mentre les multinacionals uneixencontinents, els assalariats ens subdividim, i laInternacional és un vell somni adormit.

Hoy emociona poco la bandera roja y poco apa-rece cuando la gente toma la calle. Un amigocarrillista siempre me dice: ‘No nos hagamos

líos, la pregunta que nos inte-resa es ¿derecha, o izquier-da? Si nosotros olvida-mos eso, José Luis, esta-mos perdidos’.

Doncsaixò.Algunshemper-dut Santiago Carrillo.

CARLESLOZANO

ÚLTIMA CARTAA RAJOY

Sr. Mariano Rajoy, President del Govern espanyol.Li escric des de Viladecans, sóc un català mésdels que va aixecar la seva veu el passat diaOnze de Setembre, en la històrica manifestaciód’un milió i mig de persones demanant un noufutur per a Catalunya. Em dirigeixo a vostè coma President del Govern espanyol, però em pensoque és l’última vegada que ho faig.Els catalans portem 35 anys dirigint-nos al go-vern d’Espanya per demanar dues coses moltsenzilles: respecte a la nostra identitat i la nos-tra llengua mil·lenària, i poder desenvolupar lesnostres institucions (Generalitat, Parlament,etc.) per construir un futur millor. Sempre hemtrobat poc interès, molts obstacles i pocs re-cursos per fer infraestructures o desenvoluparl’Estat del Benestar. Només insistint molt hemaconseguit algunes millores.L’any 2006 els catalans vam fer una aposta: elnou Estatut, que establia un nou encaix de Ca-talunya dins d’Espanya. Però ens van enganyar:el president Zapatero no va complir el que haviapromès, el PP va fer campanya en contra i unasentència del Tribunal Constitucional va escap-çar bona part de l’Estatut (en especial els temeslingüístics i educatius).La manifestació del juliol del 2010, amb un milióde catalans, va ser un nou crit, que no van es-coltar; al contrari, cap govern (ni PSOE ni PP) vacomplir els compromisos d’inversió que fixavael mateix Estatut.El juliol d’aquest any 2012 el Parlament de Cata-lunya ha aprovat la proposta de Pacte Fiscal, quepermeti una Catalunya que gestioni els seus re-cursos, sense deixar de ser solidària. Però el Pre-sident Rajoy no ens ha volgut ni escoltar.Estem cansats, Sr. Rajoy, de cridar en el desert.Durant molts anys hem col·laborat com els pri-mers, però sempre ens acaben decebent. Si noens volen escoltar, no es preocupi, no el moles-

tarem més. Ja ens ho farem no-saltres, els ciutadans de Cata-lunya. Ja buscarem una forma

d’afrontar els nostres pro-blemes sense haver decomptar amb vostès.

JOSÉ LUISATIENZA

ALBERTODELGADO

PACTO FISCAL EINDEPENDENTISMO

El principal objetivo de un posible pacto fis-cal no es otro que el de conseguir mayor au-tonomía, pudiendo Cataluña recaudar todoslos impuestos a través de una agencia tribu-taria propia.La idea no es descabellada, incluso está ins-pirada en la situación que actualmente tienenlos vascos. Pero todo el mundo sabe que estono quedaría así; el discurso independentistaestá calando con fuerza en la sociedad cata-lana, y en la situación de crisis actual esto seagrava con creces.Estar a favor del pacto fiscal no es estar a fa-vor del independentismo, y evidentemente noacabará con nuestros problemas colectivos eindividuales; si se aprobara un pacto fiscal,los parados seguirían estando parados, losendeudados seguirían con sus deudas, y a losque desgraciadamente van a desahuciar, losdesahuciarán sin miramientos.En la actualidad ver datos sobre el número deparados o la cantidad de empresas que cie-rran es realmente escalofriante. Sinceramen-te, no entiendo porque temas como éste setratan con tanta efusividad estando en la si-tuación que estamos.El sentimiento catalán, para algunos, es soloconseguir el control de la recaudación de im-puestos; me gustaría saber qué opinan deque en Cataluña haya municipios con un 50%de inmigración y donde el segundo idiomamás hablado sea el árabe, algo realmente la-mentable.Podríamos hablar de donde está ese senti-miento tan catalán cuando el 90% de las ayu-das para vivienda se destinan a inmigrantesmientras a la gente de casa se le desahucia.Para Plataforma per Catalunya, las priorida-

des son otras que la de lacasta política, pero sobre

todo no entendemos unaEspaña sin Cataluña,

ni una Cataluña sinEspaña.

políticaP.26

publicitat

Page 15: Revista de Viladecans - Octubre del 2012

P. 28agenda

agenda d’activitats

6DISSABTE

OCTUBRE

DISSABTE

26

18DIJOUS

A les 19 horesCurs d’iniciació al’edició de fotografia+ info: www.agfovi.comLocalde l’AGFOVI

A les 19 horesTeatre: ‘Satisfaction’Funció especial per a me-nors de 25 anys. 5 euros.AtriumViladecans

27

21DIUMENGE A les 12 hores

Esp. Infantil: ‘La veritablehistòriadels tresporquets’Preu: 7 euros.AtriumViladecans

A les 19 horesDansa: ‘Miroterráneo’Ballet Flameco Barcelona.Preu: 25-28 euros.AtriumViladecans

DIUMENGE A les 19 horesTeatre: ‘ Violinesy trompetas’Preu: 25-28 euros.AtriumViladecans

24DIMECRES A les 19 hores

Xerrada oberta ambactors de l’obra teatral‘Violines y trompetas’BibliotecadeViladecans

Recordeu que podeu seguir les novetats a www.viladecans.cat, i a Twitter a través del hashtag #ViuViladecans

DIVENDRES

19DIVENDRES

A les 10 horesVisita a la platja del Re-molar i anellament d’ausInscripcions al 932562220.Espai Natural del Remolar

infants joves

10DIMECRES A les 18.30 hores

Trobada amb l’escriptorJaume CabréCol·lab.:ÒmniumCultural.BibliotecadeViladecans

A les 11 horesTaller de carbassesPerHalloween.Cal inscripició.Preu: 9€ (1 infant+2 adults)AteneuCanBatllori

2DIVENDRESNOVEMBRE

A les 22 horesNit de Concerts:Nothing in FAC+ RadiocramCentrede jovesCanXic

A les 21 horesTeatre: ‘Satisfaction’A càrrec de Flyhard.Preu: 17 euros.AtriumViladecans

EXPOSICIONS

Exposició permanent‘Pagesos i vilatans.Viladecans al segle XIX’Fotos i objectes del s. XIX.Torredel Baró

Fins al 19 d’octubre‘Mons’Pintures dels alumnes del Tallerde les Arts de Viladecans.Centrede jovesCanXic

Exposició permanent‘Viladecans, 1.000 anys.Una mirada al passat’Repàs històric visual i escrit.Torre-roja

A les 18 horesTeatre infantil:‘Pinotxo, bric à brac’Preu: 7 euros.AtriumViladecans

A les 21 horesMúsica: ‘Maquinofòbiapianolera’Preu: 17 €.AtriumViladecans

Fins al 20 d’octubreExposició del 33è Concurs deFotografiaCiutatdeViladecansMostra de les obres finalistes.Ateneud’Entitats PabloPicasso

Del 25 d’oct. al 17 de nov.‘Racons del Japó’Mostra fotogràfica sobre el paísnipó a càrrec de Sara Hernando.Centrede jovesCanXic

A les 9.30 horesPujada a Sant RamonHo org.: Ass. Veïns CascAntic. No cal inscripció.Pl.VoluntarisOlímpics

A les 19 horesTeatre: ‘Burundanga’Per Flyhard i La Villarroel.Preu: 25-28 euros.AtriumViladecans

LA PROPOSTA FAMILIAR

Si la pluja respecta, els matins del capde setmana són un bon moment pergaudir i conèixer millor l’Espai Naturaldel Remolar-Filipines. Aquesta zonaprotegida a tocar de l’aeroport té unaimportant presència d’aus, que sónprotagonistes aquests mes de dife-rents activitats dirigides.

L’espai natural acull el diumenge7 d’octubre una jornada lúdica encommemoració del Dia Mundial delsOcells. El programa de la jornada espot consultar a la pàgina 10 d’aques-ta revista.

També, dissabte 20 d’octubre s`’or-ganitza una activitat familiar de visitaa la platja i anellament d’ocells, unmètode científic que permet esudiar-los per conèixer, per exemple, lesseves rutes migratòries o la taxa desupervivència. Organitzada pel Museude Ciències Naturals de Barcelona,tindrà lloc a les 10 del matí i està re-comanada especialment per als in-fants a partir dels 7 anys. Cal ferinscripció prèvia, a partir del 4 d’oc-tubre, al telèfon 93 256 22 20 (alsmatins) o bé a l’adreça electrò[email protected].

L’Espai Natural del Remolar-Filipineses pot visitar també de manera lliurede dimarts a diumenge, de 10 a 17 h.Cal recordar que l’autobús L-99 té unaparada (Aparcament Empleats T1) a500 metres de l’entrada.

A les 12 horesTeatre infantil:

‘Pinotxo, bric à brac’Preu: 7 euros.AtriumViladecans7

DIUMENGE De 9 a 19 hores4ª Romería Ciudadde Viladecans+ INFO pàg. 14.Parcde laMarina

Del 4 d’oct. al 3 de nov.‘Les millors imatges...’Fotografies del concurs social del’Agrupació Fotogràfica de Vilad.BibliotecadeViladecans

Fins al 27 d’octubreExposició del 6è Concurs dePintura Ràpida de ViladecansTallerd’Arts ElMirall (carreteradeSantCliment, 64)

[17 h] Mostra d’activitats:de l’AV Hispanitat (dansadel ventre) i AV Alba-rosa(playback i country).[20.30h]Soparcomunitari,discomòbil i rom cremat .

DIVENDRES 12[10.30 h]Provesatlètiquesi jocs infantils. 5è Concursde Pintura.[12 h] Botifarrada (2 €).

FESTA DEBARRI DE L’AVHISPANITAT

Els actes es fan ala plaça de la Hispanitat

[17 h] Actuacions de ball(Peña Bética, Dance Factory,SierraNorte) ideMiguelValle.[22.30 h] Ball amborquestra i degustacióde pastissos i cava.

DIUMENGE 14

[10 h] Mamut i batucada.Tallers:castellers,reciclatge.[14h]Paellapopular(7-12€).[16.30h]Xocolatadainfantil.

14DIUMENGE De 9 a 14 hores

Mercat de l’ArtHo org.: Fundación Espe-jo i Assoc. d’Arts i Oficis.RambladeModolell

20DISSABTE A les 22 hores

Nit de Balls de SalóHo org.: Assoc. Balls deSaló Viladecans. 7,5 €.Cubic

A les 18 horesEsp. Infantil: ‘La veritablehistòriadels tresporquets’Preu: 7 euros.AtriumViladecans

A les 21 horesTeatre:‘L’ànima de la nit’Per Flyhard. Preu: 17 €.AtriumViladecans

15DILLUNS A les 18.30 hores

L’Hora del ConteAdreçat a infants de 4 a6 anys. Per PatriciaMcGill.BibliotecadeViladecans

DISSABTE 13

[11-14/15-17 h] Festa infantilamb inflables i jocs.

A les 19 hores9a Trobada de PoetesHomenatgeaGloriaFuertes.Hoorg.: Fundación Espejo.BibliotecadeViladecans

A les 21 horesMonòleg d’humor:‘Sesión Golfa’Amb Quequé. Preu: 20 €.AtriumViladecans

28DIUMENGE A les 19 hores

Musical infantil:‘Peter Pan’Per Catacrac Teatre. 7 €.AtriumViladecans4

DIMARTS A les 17.30 horesXerrada: ‘Productesfinancers d’alt risc’Ho org.: Ajuntament.AteneuPabloPicasso6

De 10 a 13 horesJornada lúdica pel

DiaMundialdelsOcells+ info: pàg. 10.EspaiNaturaldelRemolar

P. 29agenda

A les 22 horesConcert de SergioDalma (Vía Dalma II)Preu: 47 €.AtriumViladecans

A les 12 horesHomenatge al poetalocal Manel ToscaHo org.: Grup El Caliu.BibliotecadeViladecans

Page 16: Revista de Viladecans - Octubre del 2012

agenda de serveismés informació i novetats a www.viladecans.cat

TELÈFONS D’INTERÈSAJUNTAMENTViladecans Informació 93 635 19 00Serveis municipals 93 635 18 00

Policia Local 092 / 93 659 40 24Mossos/Bombers 112Emergències mèdiques 061Comissaria del DNI 902 24 73 64Hospital de Viladecans 93 659 01 11CAP Maria Bernades 93 647 41 55CAP Mas Font 93 647 21 77Sociosanitari Frederica M. 93 647 35 25Serveis Socials (Sant Jordi) 93 658 15 62Serveis Socials (Montserratina) 93 658 02 31Serveis Socials (Can Palmer) 93 637 33 22Serveis Socials (Sales) 93 637 39 52Serveis Socials Generalitat 93 637 44 10Can Calderon 93 635 18 04Oficina de Treball (OTG) 93 647 35 10Síndic Municipal de Greuges 93 635 18 17OMIC (oficina del consumidor) 93 658 99 08Oficina Local d’Habitatge 93 659 41 56Oficina del Pla de Ponent 93 659 23 83Centre Municipal de Mediació 93 659 34 96Arxiu Municipal 93 635 29 85Poliesportiu del Centre 93 637 83 70Centre per a Joves Can Xic 93 116 52 23Centre Mpal. Edelia Hernández 93 647 43 87Fundació Ciutat de Viladecans 93 647 00 55Deixalleria 93 659 02 98Servei Local de Català 93 659 33 28Cementiri 93 637 77 85Serveis funeraris 609 46 19 92Tanatori de Ponent 93 633 34 10Atrium Viladecans 93 659 41 60Ateneu Pablo Picasso 93 659 14 56Ateneu can Batllori 93 637 61 68Biblioteca de Viladecans 93 637 40 90Casal Barri de Sales 93 637 94 04Casal de l’Alba-rosa 93 637 53 90Casal de Montserratina 93 659 30 87Casal de Can Pastera 93 637 79 85Casal de Torre-roja 93 659 40 39Oficina d’escolarització 93 647 23 58Escola Bressol La Ginesta 93 658 66 76Escola Bressol La Marina 93 659 18 83Escola Bressol La Muntanyeta 93 659 15 48Escola Bressol La Pineda 93 637 96 00Escola Àngela Roca I 93 658 06 93Escola Àngela Roca II 93 637 12 75Escola Can Palmer 93 658 19 81Escola El Garrofer 93 658 09 34Escola Doctor Fleming 93 658 10 34Escola Doctor Trueta 93 658 26 38Escola Germans A. Targa 93 658 96 53Escola Marta Mata 93 658 83 77Escola Mediterrània 93 637 57 37Escola Montserratina 93 658 85 11Escola Miquel Martí i Pol 93 635 76 60Escola Pau Casals 93 658 25 12Escola Viladecans IV 93 637 89 52Col·legi Goar 93 658 25 38Col·legi Sagrada Família 93 658 08 99Col·legi Sant Gabriel 93 658 17 50Col·legi Santo Tomás 93 658 07 87Col·legi Teide 93 658 19 53Institut Josep Mestres 93 658 08 84Institut Miramar 93 647 43 35Institut Sales 93 658 20 12Institut Torre Roja 93 637 37 00Academia Frandaser 93 637 06 43 Escola Oficial d’Idiomes 93 635 74 22Centre Formació d’Adults 93 658 64 51Aigües de Viladecans 900 71 07 10Correus Viladecans 93 659 17 01Gas Butà 93 662 06 98Jutjat 93 658 12 84Notaria 93 659 02 00Registre de la Propietat 93 658 61 19Viladecans Televisió 93 647 42 44

FARMÀCIES

REVISTA DE VILADECANSEdita: Ajuntament de Viladecans. 24.500 exemplars.Fotomecànica i impressió:Litografia Rosés, S.A. Dipòsit Legal: B-28726/87.Fotografia: Cristina Diestro, Pepa Álvarez, Ajuntament. Redacció: 93 635 19 10.Publicitat: Fabiola Romero, tel. 93 519 11 92 / 610 47 49 22.REVISTA DE VILADECANSno es fa responsable del contingut dels articles d’opinió.

Farmàcia AltésAv. Ballester, 10

Farmàcia ArtolaC. Guifré el Pelós, 36

Farm. B. del RomeroC. Pere Sala, 60

Farmàcia BadiaC. Sol, 67

Farmàcia BergaC. Jaume Abril, 23

Farmàcia MaciánPl. Arqueb. Modrego, 11

Farmàcia CulleréAv. Generalitat, 28

Farmàcia MongeAv. Gavà, 13

Farmàcia MontesPl. Hispanitat, 4 A

Farmàcia RocabeyeraC. Josep Irla, 15

Farmàcia RotllanC. Prat de la Riba,66

Farmàcia SalaC. Sant Marià, 99

Farmàcia UriarteC. Doctor Reig, 67

Farmàcia UrizAv. Miramar, 7

Farmàcia VilàAv. Molí, 37

Farmàcies Uriarte i Vilà Farmàcia Uriarte Farmàcia Uriarte Farmàcia RotllanFarmàcia Altés Farmàcia Altés Farmàcia Altés Farmàcia Altés

TOTES Farmàcia Sala TOTES Farmàcia SalaTOTES Farmàcia Berga TOTES Farmàcia BergaTOTES Farmàcia Artola TOTES Farmàcia ArtolaTOTES Farmàcia B. del Romero TOTES Farmàcia B. del Romero

Farmàcia Monge Farmàcia Monge Farmàcia Monge Farmàcia MongeFarmàcia Uriz Farmàcia Uriz Farmàcia Uriz Farmàcia Uriz Farmàcia Badia Farmàcia Badia Farmàcia Badia Farmàcia Badia

TOTES Farmàcia Culleré TOTES Farmàcia CulleréTOTES Farmàcia Altés TOTES Farmàcia AltésTOTES Farmàcia Uriarte TOTES Farmàcia Uriarte TOTES Farmàcia Artola TOTES Farmàcia ArtolaTOTES Farmàcia Rocabeyera TOTES Farmàcia Rocabeyera

Farmàcies Rocabeyera i Vilà Farmàcia Vilà Farmàcia Vilà Farmàcia VilàFarmàcia Macián Farmàcia Macián Farmàcia Macián Farmàcia Macián

TOTES Farmàcia Altés TOTES Farmàcia AltésTOTES Farmàcia Berga TOTES Farmàcia BergaTOTES Farmàcia Sala TOTES Farmàcia SalaTOTES Farmàcia Montes TOTES Farmàcia MontesTOTES Farmàcia B. del Romero TOTES Farmàcia B. del Romero

Farmàcies Artola i B. del Romero Farmàcia Artola Farmàcia Artola Farmàcia Artola Farmàcia Uriz Farmàcia Uriz Farmàcia Uriz Farmàcia Uriz

TOTES Farmàcia Badia TOTES Farmàcia BadiaTOTES Farmàcia Monge TOTES Farmàcia MongeTOTES Farmàcia Rotllan TOTES Farmàcia Rotllan

Farmàcia Uriarte Farmàcia Uriarte Farmàcia Uriarte Farmàcia UriarteTOTES Farmàcia Culleré TOTES Farmàcia Culleré

Farmàcies Culleré i Rocabeyera Farmàcia Rocabeyera Farmàcia Rocabeyera Farmàcia RocabeyeraFarmàcia Vilà Farmàcia Vilà Farmàcia Vilà Farmàcia Vilà

DS 6 oct DG 7 oct DL 8 octDT 9 oct

DC 10 oct DJ 11 oct

DV 12 oct DS 13 oct DG 14 oct DL 15 oct DT 16 oct DC 17 oct DJ 18 oct DV 19 oct DS 20 oct DG 21 oct DL 22 octDT23 oct DC 24 octDJ 25 oct

DV 26 oct DS 27 oct DG 28 oct DL 29 oct DT 30 octDC 31 octDJ 1 nov

DV 2 novDS 3 nov DG 4 nov

9-13.30 h 13.30-16.30 h 16.30-20 h 20 h-9 del matí següent

HORARIS

LLISTAT DE FARMÀCIES

publicitat

P. 31agenda

publicitat

Page 17: Revista de Viladecans - Octubre del 2012