Revista de Viladecans - Maig de 2013

25

description

Revista mensual editada per l'Ajuntament de Viladecans (Barcelona)

Transcript of Revista de Viladecans - Maig de 2013

Page 1: Revista de Viladecans - Maig de 2013
Page 2: Revista de Viladecans - Maig de 2013

l pasado 18 de abril presentamos,junto al conseller de Política Ter-

ritorial de la Generalitat, Santi Vila,el inicio de las obras de urbaniza-ción de la zona económica de Can'Alemany, que realizará un consor-cio formado por el Ayuntamiento yel Institut Català del Sòl (Incàsol).

Con unas 55 hectáreas, el nuevoespacio de Ca n'Alemany supondráuna importante fuente de nueva ac-tividad económica para la ciudad.Lamejor noticia, seguramente, es queempezamos este proyecto con dosgrandes empresas que ya se hancomprometido a invertir: Desigualy Neinver. Desigual instalará sucentro europeo de distribución y ven-ta electrónica. Neinver levantará uncentro comercial especializado en eloutlet de primeras marcas, al quellamarán “Viladecans The Style Out-lets”. Un negocio enfocado a captarel llamado turismo comercial. Am-bos generarán un número importan-te de puestos de trabajo para la ciu-dad. Neinver prevé que creará entre700 y mil nuevos empleos, y Desi-gual; cerca de 500.

Creo que es interesante remarcarque, en momentos en los que hay

Ca n'Alemany,nuevo espaciode actividadeconómica

des de l’Alcaldia

l’alcalde

P.3

L’ALCALDE

@carlosruiztwit facebook.com/carles.ruiznovella

l’alcalde

P. 2

el xatwww

3 d’abril· Reunió amb ciutat de la Xarxa INNPULSO a Madrid

5 d’abril· Trobada amb empresaris de Viladecans· Participació a la jornada d’acció comunitària· Assistència a l’espectacle dels 10 anys d’Atrium

7 d’abril· Participació a les Caramelles del Cor Som i Seremila sardinada popular de l’AV Alba-rosa (foto)

8 d’abril· Al congrès de ciutats intel·ligents de Sabadell· Visita al grup d’empreses Sevica

9 d’abril· Visita a nous comerços: Fruiteria Tena i Puff Cigarretes Electròniques· Visita a l’escola d’hostaleria de Sant Feliu

10 d’abril· Visita les obres de Ca n’Amat, futur museu local· Reunió amb Joan Mateu, secretari de PolítiquesEducatives de la Generalitat· Trobada al Parlament de Catalunya amb la Juntade Personal de l’Hospital de Viladecans

11 d’abril· Comissió de Desenvolup. Ecònomic de la Diputació

15 d’abril· Presideix la Junta de Govern Local

16 d’abril· Reunió amb Ángel Muñoz, subdirector de Costesdel Ministeri de Medi Ambient

17 d’abril· Signatura del Pacte per la Indústria al Baix Llobregat

18 d’abril· Presentació de ‘Viladecans The Style Outlets’· Lliurament dels Premis Delta empresarials

19 d’abril· Trobada amb viladecanencs que fan 18 anys

22 d’abril· A la Revetlla de Sant Jordi, a la Biblioteca

23 d’abril· Signatura de conveni amb la Cooperativa Agrícolaper celebrar la Fira de Sant Isidre· Assisteix a activitats de celabració del Sant Jordi

24 d’abril· Visites a empreses: Brillanet i Mesón La Plaza

25 d’abril· Plens de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament

el dia a dia

1

3

2

3

1

2

E poca actividad inversora, Viladecanshaya atraído dos importantes opor-tunidades. Y es importante tambiénque, con la llegada de estas empre-sas, no se haya acabado el espacioeconómico disponible para la implan-tación de otras. Nuestro municipiodispone de una de las reservas desuelo industrial más importantesde Catalunya. De hecho, “ViladecansThe Style Outlets” sólo representa el12% del potencial económico del sec-tor de Ca n'Alemany.

Este espacio económico por ocuparno sólo es importante en cantidad,sino también en diversidad. Afortu-nadamente, podemos albergar cual-quier actividad económica en cual-quier sector. Disponemos de muchosespacios destinados a la actividadindustrial y oficinas, tanto en Can'Alemany como en el resto de laciudad. Por ello, estamos traba-jando para atraer a otras y otrotipo de empresas. La colaboracióncon la Generalitat nos va a ayudaren este objetivo.

Hoy, cuando más de 6.600 personasde nuestra ciudad están en paro,que se puedan crear 1.500 empleoses una buena noticia.

LAS EMPRESAS DESIGUAL YNEINVER GENERARÁN EN

LA CIUDAD UN IMPORTANTENÚMERO DE PUESTOS DE TRABAJO

NOELIA

Sé que el tema de la femta dels gossos ésun tema de civisme, però si posessin mésagents cívics de paisà i multessin més, lagent potser es conscienciava.

CARLES RUIZMolts propietaris de gossos actuen correcta-ment i cal dir que cada vegada són menys elsincívics; estem molt preocupats amb aquesttema i hem fet vàries campanyes, a més deposar multes. Hi ha persones amb multes demés de 2.000 euros per reincidència.

IVÁN

Hi ha en projecte obrir els patis de méscol·legis perquè la canalla pugui jugar afutbol amb tranquil·litat? I es podria habi-litar el descampat davant del cementiri?

CARLES RUIZHem posat en marxa a algunes escoles elprograma d’obertura de patis per poder ferús d’aquestes instal·lacions fora de l’horariescolar, però té uns costos importants demonitoratge i manteniment. La idea és am-pliar la iniciativa a tots els barris a mida quedisposem de recursos. Els terrenys de davantdel cementiri són terrenys particulars.

JAVIERCom una persona en atur de Viladecans potaccedir a un lloc de treball a l’Ajuntament?

CARLES RUIZSuposo que et refereixes als plans d’ocupa-ció amb els quals, periòdicament, oferimllocs de treball temporals adreçats a les per-sones a l'atur del municipi. La selecció es faa través del centre de promoció econòmicaCan Calderon en funció dels llocs que es ne-cessiten i de les circumstàncies personalsde les persones que s’hi han inscrit.

Consulteu totes les preguntes que es van fer en aquest xat a laweb wiladecans.cat oamb Layar

Extracte de l’edició del mes d’abril. El proper xat serà el 3 de juny, a les 19 hores, a

www.wiladecans.cat

4

4

5

5

Page 3: Revista de Viladecans - Maig de 2013

nalesde moda y complementos deprimer nivel que venderán produc-tos de temporadas anteriores.

Debido a la singularidad de su ubi-cación dentro del continuo ur-bano, al contrario que otros proyec-tos de este estilo, el Ayuntamientoconfía que genere una repercusiónpositiva en la restauración o el pro-pio comercio tradicional, que pue-den beneficiarse de la atracción depersonas a la ciudad. El alcaldeanunció que “se trabajará con elcomercio para hacerlo realidad”.

Atractivo turístico

Ceballos apuntó que espera queViladecans The Style Outlets “atrai-ga más de 3 millones de visitantesal año”. Entre ellos, muchos turis-tas, dada su cercanía a Barcelona,el puerto y el aeropuerto, y su ubi-cación junto a la autopista queune éstos con el Garraf y la CostaDorada. Además, como no existeun espacio similar al sur de Barce-

lona, es atractivo para ciudada-nos de otros puntos de Catalunya.

La instalación del outleten Ca n’Ale-many, así como del nuevo centrologístico mundial de la empresa demoda Desigual anunciado haceunos meses, supone urbanizareste nuevo sector de actividadeconómica. El outlet, que contarácon un aparcamiento para 1.400vehículos, supondrá ahora el 12%del techo del sector de Ca n’Ale-many que, como destacó el acalde,podrá acoger otras actividades in-dustriales y de servicios.

Hace una década, Ayuntamiento yGeneralitat apostaron por crear allíun parque de empresas del sectoraeroespacial y la movilidad, pero elproyecto no fructificó y en 2012 seabrió el sector a nuevos usos.

Oportunidad con el empleo

El Ayuntamiento ha ofrecido a laempresa Neinver la colaboración

del servicio municipal de empleode Can Calderon para los procesosde selección y formación de los tra-bajadores necesarios para cubrirlos puestos de trabajo. Ceballosrecogió el guante y apuntó que ensu “última apertura en Francia, el90% de los contratos salieron de lacolaboración con los servicios mu-nicipales de empleo”.

Nueva razón para mejorar el tren

La urbanización del sector de Can’Alemany comportará la reformadel acceso 50 de la autopista C-32para favorecer la movilidad. Ade-más, el conseller de Territori secomprometió a que “antes de queesté en marcha este centro comer-cial se habrán mejorado las fre-cuencias de trenes en Viladecans”.

La iniciativa, por tanto, ayudará ahacer realidad otras necesidades“que el gobierno municipal llevatiempo reivindicando”, aseguró elalcalde.

a fons

P. 4 P. 5

a fons

VILADECANS APORTARÁ AL BAIX LLOBREGAT,EN 2015, UNNUEVO MOTOR DE ACTIVIDAD ECONÓMICA Y TURÍSTICA

un CEntro ComErCIAL ‘outLEt’ gEnErArá CErCA dE mIL EmpLEoS

La multinacional española neinver, la segunda operadora de complejos comerciales ‘outlet’ en Eu-ropa, abrirá a finales el año 2015 un centro de este tipo en la zona de Ca n’Alemany, tras comprarlos terrenos, propiedad en un 80% de la generalitat de Catalunya. El espacio comercial será un granactivo para el empleo y el turismo y para la imagen de la ciudad, pues se llamará Viladecansthe Style outlets. El Ayuntamiento, que ha trabajado para convencer a la empresa de la idoneidadde venir a Viladecans, le ha ofrecido también colaboración con sus necesidades de selección y for-mación de personal a través de Can Calderon.

En plena crisis, Viladecans ha lo-grado atraer una importante

actividad económica. La empresaNeinver tiene previsto poner enmarcha a finales del año 2015Viladecans The Style Outlets, queprevé generar entre 700 y 1.000puestos de trabajo y atraer a másde tres millones de visitas.

“Es una gran noticia que debe re-percutir en la ciudad positiva-mente por el empleo, la atracciónde personas y la imagen de marcaque generará para Viladecans”,aseguró el alcalde Carles Ruiz en el

El alcalde presentó el proyecto delnuevo espacio comercial junto alconseller de Territori de la Generalitat,Santi Vila, y el director de Neinver parael sur de Europa, Eduardo Ceballos

un rEfErEntEEuropEo En LoSCEntroS outLEt

Viladecans The Style Outletsserá el sexto centro comercialoutleten España de la empresaNeinver (thestyleoutlets.com).La compañía inmobiliaria, fun-dada hace más de cuatro dé-cadas, está especializada enla promoción de estos espa-cios comerciales.

Neinver es líder en la gestiónde outlets en España y tam-bién en Polonia, donde intro-dujo el concepto. Así, se haconvertido en la segundaoperadora europea en el sec-tor, con 15 centros en funcio-namiento en 6 países.

Neinver cuenta en estos es-pacios con tiendas de varioscientos de marcas comercia-les de prestigio com0, porejemplo, Nike, Mustang, PoloRalph Lauren, Hugo Boss, PierreCardin, Ferrari, Calvin Klein,Fossil, Swarovski y Samsonite.

Los centros outlet gestiona-dos por la empresa Neinver(neinver.com) recibieron cercade 35 millones de visitas en2012, según la compañía.

Uno de los valores que quisodestacar Eduardo Ceballos,director para el sur de Europade Neinver, es el “compromisode la empresa con el entorno”donde se implanta, desarro-llando una política de respon-sabilidad social “con una inten-sa relación con los actores so-ciales y culturales”. Neinverinvertirá 80 millones de eurospara construir este centro.

acto de presentación del espaciocomercial, el 18 de abril. En ésteparticiparon el director de Neinverpara el sur de Europa, Eduardo Ce-ballos, y el conseller de Territori dela Generalitat de Catalunya, SantiVila, que habló de “un día trascen-dente para la economía del país”.Alcalde y conseller destacaron lacolaboración entre administracio-nes y la apuesta de la empresa, queinvertirá 80 millones.

Complemento comercial

Ceballos explicó que este complejocomercial es “diferente a la ofertatradicional o de proximidad” pues-to que tendrá hasta 150 tiendas demarcas nacionales e internacio-

LA gEnErALItAt, LAEmprESA nEInVEr yEL AyuntAmIEntoprESEntAron ELfuturo ESpACIo

EL CEntro prEVéAtrAEr 3 mILLonESdE CLIEntES, todoun potEnCIAL pArALA EConomíA LoCAL

EL outLEt oCupAráunA quIntA pArtEdEL nuEVo ‘poLoEConómICo’ dE CA n’ALEmAny

CAn CALdEron formArá A pArAdoS

pArA fAVorECEr Su SELECCIón En

EL proCESo

EL rECLAmo dELoutLEt AyudA A

CompromEtEr A LAgEnErALItAt En LAmEjorA dEL trEn

El outlet se ubicará en el espacio entre la vía del tren, carretera de la Vila, autopista y vía de acceso de la ciudad a la C-32

Page 4: Revista de Viladecans - Maig de 2013

GENERALITAT Y AYUNTAMIENTO TRANSFORMARÁN EL ACCESO A LA AUTOPISTA PARA FAVORECER LA MOVILIDAD

LA urbAnIzACIón dE CA n’ALEmAnymEjorArá EL EnLACE Con LA C-32

un nuEVo VIAduCtoSobrE EL SECtorunIrá LA CIudAd

Con LA AutopIStA

LA ConStruCCIón modIfICArá por unAño EL rECorrIdo

dE ACCESo A LA C-32

EL pLAn dE moVILIdAd ALtErnAtIVA ArrAnCA

Con obrAS En ELpArquE dE nEgoCIoS

1A fASE nuEVA SALIdA dESdE LA AutopIStA

a fons

P. 6

La urbanización del sector de ac-tividad económica de Ca n’Ale-

many, donde se ubicará el nuevocentro comercial outlet, conllevarála reforma del acceso 50 (Vilade-cans Sur) de la autopista C-32.Entre los trabajos que se realizaránestá la creación de una balsa de la-minación de aguas que evitará inun-daciones recurrentes en el ParqueAgrario y, también la construcciónde un nuevo viaducto para la circu-

lación, con dos carriles por sentido,entre la calle Agricultura y la auto-pista, que supla al actual. Las obrascomenzarán en el mes de agosto.

El Ayuntamiento ha preparado unplan especial de movilidad al-ternativa que permita, durante elaño que durarán las obras, canali-zar el tráfico hacia la autopista y,desde ésta, a las calles de la ciudadcon la máxima fluidez posible y que

disminuya al máximo las moles-tias para la ciudadanía que se des-place en vehículo. El plan compor-tará medidas de circulación y deinformación que se darán a cono-cer antes del inicio de las obras.

Desde este mismo mes ya sellevará a cabo una acción pre-via: la creación de una nueva sali-da provisional de la autopista a laciudad.

Este mes se empieza a construir un nuevo acceso provisional desdela autopista C-32 a Viladecans, en el punto kilométrico 51, a la al-tura de la calle Antonio Machado. El objetivo es facilitar el tráfico,a partir de agosto, durante el año que permanezca cortado el actualacceso 50 (Viladecans sur). El nuevo acceso será sólo para los ve-hículos que circulan por la autovía en sentido sur.

La actuación comportará modificaciones de circulación en eltramo de la calle Tecnología, entre las calles Catalunya y TorrentFondo. Asimismo, se limitará el aparcamiento en un tramo de lacalle Antonio Machado para favorecer el flujo de la circulación de ve-hículos. Por ello, se habilitarán espacios de aparcamiento provisio-nales en la zona. El acceso estará habilitado este mes de agosto.

El enlace entrela ciudad y la autopista por la calle Agriculturase reformapara mejorarla movilidad

publicitat

Page 5: Revista de Viladecans - Maig de 2013

P. 9

empresaempresa

P. 8

VILAdECAnS trEu un ExCEL·LEnt En tALEnt EmprESArIAL

Els premis delta a les millors Iniciatives Empresarials de 2012 han tingut un clar protago-nisme de les petites empreses de Viladecans. L’estudi artístic bel&bel i la xarcuteria Em-botits olivé han obtingut el guardó principal en les dues categories, les de millor tascaempresarial i comercial, respectivament. A més, aquests premis en què participen negocisde cinc municipis de la comarca, també han reconegut, entres les iniciatives comercials, ala plataforma esportiva runnering, amb el segon premi, i a la pastisseria roca, amb unamenció especial. Els premiats han rebut un paquet de serveis per promocionar el seu ne-goci i, a més, bel&bel ha obtingut 3.000 euros i Embotits olivé, 2.000 euros.

XARCUTERIA DE CINC FORQUILLES

EMBOTITS OLIVÉC. Catalunya, 29 | www.embutidosolive.com

Eduard Vila Olivé porta mitja vida dedicada a la xar-cuteria. Tercera generació de professionals, ha con-vertit una botiga nascuda el 1954 al barri de Salesque assortia d'embotits els veïns en un centre deproductes artesanals de categoria gurmet. Alsanys 90 va ser l'artífex que Embotits Olivé comencésa fer menjars preparats (a l'abast de totes les butxa-ques), i els últims anys ha sofisticat el catàleg ambpropostes per a paladars excelsos, com els blocs defoie gras d'ànec ambsabors (amb trompe-tes de la mort, trufa,ceps...), els canelonsd'ànec amb poma, lesbotifarres de carxofes ibacó o la seva darreracreació, el MiCuit d'ànec."Intentem innovar engustos, textures i, fins i tot, en la presentació del'envàs", explica l'Eduard, que apunta que ara venenels productes en 46 botigues de la província i duesdel sud de França, però que, abans de tres anys, vo-len "estar als millors mercats, botigues delicatesseni restaurants d'arreu de Catalunya, el sud de França,el nord de València i Madrid".

DE LA DEIXALLERIA ALS LLOCS MÉS SELECTES

BEL&BELC. Sant joan, 8 | www.belybel.com

El Carles i el Jesús es van conèixer estudiant batxi-llerat artístic i es van adonar que els unia quelcommés que el cognom comú, Bel. Després de llicenciar-se en Belles Arts van apostar per crear un estudi-tallerque fusionés l'art i el dis-seny. "El nostre segell haestat usar materials dedesballestadors i dei-xalleries per crear arte-sanalment objectes in-novadors i funcionals ondestaquen les cuidadeslínies de disseny amb acabats de molta qualitat,molt ben valorats per gent que vol tenir productesexclusius", expliquen. Seients amb trossos de motosVespa o sofàs amb parts de cotxes 600 són algunesde les creacions originals que els han portat a tenirressò internacional. El darrer producte, en col·labo-ració amb l'empresa DigaliX, és el disseny de taulesinteractives multitàctils de gran format, utilitzadesen museus, fires o locals de restauració o lleure. Perseguir creixent i poder fer tots els processos senseexternalitzar, ja es plantegen buscar un nou espaii impulsar "una fàbrica de creació que també allotjialtres artistes perquè sigui viable econòmicament".

FENT DOLÇOS PERA TOTHOM

PASTISSERIA ROCAc. jaume Abril, 21 | www.roca.cat

Fa un any i mig, la Glòria Roca i el seu maritvan decidir obrir una pastisseria on vendreels productes de l'obrador familiar, comandatpel pare d'ella. I van voler especialitzar-se enproductes artesans singulars "amb man-cances a Viladecans": xocolates sense su-cre, aptes per a persones diabètiques, i sensegluten, per a celíaques, i també postres indi-viduals, que fan "amb la mateixa cura queun pastís gran" per satisfer "la gent quesense necessitat d'una celebració familiarvol gaudir-ne". Al seu web van presentant lesnovetats a què els porten les ganes d'innovari, en breu, permetran encarregar i comprarels productes per Internet.

CONFIANT EN ELLS PERARRIBAR A LA META

RUNNERINGC. Sol, 12 | www.runnering.com

Sense Internet, no existiria Runnering. I, senseRunnering, menys gent viuria plenament el fetde sortir a córrer. En menys de tres anys,aquesta plataforma virtual de productes i ser-veis sobre running acumula més d'1,2 milionsde visites. El 2010, el 'Sito' Castelló va donar ungir a la seva botiga esportiva a Viladecans i, ambdos socis més, va crear Runnering per vendreequipament esportiu, oferir plans d'entrena-ment, nutrició i salut, donar assessorament icrear experiències esportives. "Tot el que ne-cessita i busca el runner", asseguren. No no-més els espanyols, també els d'Itàlia, França,Andorra i Alemanya, on també estan desem-barcant. Per això, busquen inversors per créixer.

VILAdECAnS SE SumA AL pACtE pErLA IndúStrIA AL bAIx LLobrEgAt

Els 30 ajuntaments de la comarca,entre ells el de Viladecans, així com elConsell Comarcal i agents socials ieconòmics, van signar el 18 d'abril elPacte per a la Indústria del Baix Llo-bregat. L'objectiu és promoure queaquest sector econòmic sigui palancadel canvi per sortir de la crisi. Perfer-ho, es proposa una anàlisi de me-sures per frenar la destrucció de llocsde treball, la potenciació de les activi-tats amb major valor afegit i compo-nent tecnològic en els processosproductius (que tenen menys risc dedeslocalització), la millora de la for-mació professional orientada a aques-

tes activitats, la reivindicació d'un fi-nançament privat i públic suficient, lagarantia d'unes bones infraestructu-res i serveis de telecomunicacions o elfoment de la cooperació empresarialperquè les estratègies guanyin en di-mensió i possibilitats d'èxit.

La indústria d ela comarca ha perdutmés de 800 empreses i uns 18.000llocs de treball durant la crisi. Tot iaixò, al Baix Llobregat es troba el 14%de la productivitat industrial de Cata-lunya. Per tant, fer una aposta per aixòrepresenta potenciar un dels principalsmotors de l'economia catalana.

Suport munICIpAL A LA CAndIdAturAd'unA 'InCubAdorA' AEroESpACIAL

El Campus del Baix Llobregat de la Universitat Politècnica de Catalunya, a Cas-telldefels, ha presentat la candidatura per acollir un centre de nous projectesempresarials del sector aeroespacial, també dit 'incubadora' aeroespacial. Launiversitat compta amb el suport econòmic de la gestora de capital risc de laCaixa, l'Àrea Metropolitana, la Diputació i cinc municipis, entre ells Viladecans,que aportaria el 3% de la inversió per fer-ho realitat (125.000 euros). Aquesta seriala vuitena 'incubadora' de l'Agència Espacial Europea.

EL grup tÈxtIL SEVICA prEpArA LA SEVA SortIdA A IntErnEt

Amb 30 anys d’experiència en logística tèxtil, l’empresa Grup Sevica s’ha asso-ciat amb Aliernet, firma informàtica especialitzada igualment en el sector tèxtil,amb l’objectiu de fer realitat un nou projecte conjunt. Es tracta de la iniciativa,en fase de creació, anomenada Rue Outlet, un portal d’Internet del sector de lamoda que oferirà lliuraments de comandes en 24 hores i enviaments i de-volucions gratuïts. Els usuaris del portal podran aconseguir excedents de múl-tiples marques a preus molt assequibles. L’alcalde, acompanyat de MaríaSalmerón, tinenta d’alcalde d’Empreses, Innovació i Ocupació, va visitar les ins-tal·lacions del Grup Sevica a Viladecans el passat 8 d’abril.

L’alcalde va visitar

l’empresa

Page 6: Revista de Viladecans - Maig de 2013

P. 10 P. 11

Page 7: Revista de Viladecans - Maig de 2013

P. 12 P. 13

Page 8: Revista de Viladecans - Maig de 2013

publicitat

P. 14

Page 9: Revista de Viladecans - Maig de 2013

L’any 2008, l’empresa d’alimen-tació Unilever España i el Progra-

ma Mundial d’Aliments de l’ONUvan crear la Caminada contra laFam per animar a la gent a col·la-borar en la lluita per l’eradicació dela fam al món. La crisi econòmica,però, ha fet que, dia rere dia, hi ha-gi més gent del nostre anomenat‘primer món’ amb dificultats perfer els àpats diaris. I això ha por-tat a aquesta cita solidària a adap-tar-se a les necessitats socials.

Unilever España, que des del 2012té la seva seu a la nostra ciutat, do-narà enguany al nou Punt Solidaride Viladecans la recaptació íntegrade l’acte, que tindrà lloc el 2 de junya les 10 del matí, amb sortida alCol·legi Sant Gabriel.

L’empresa mostra així la seva sen-sibilitat amb les necessitats mésproperes, com ja ha posat de ma-nifest amb altres accions altruis-tes, com la celebració de tallers de

LA 6a CAmInAdA ContrA LA fAm, Amb ELS VILAdECAnEnCS SEnSE rECurSoS

La Caminada contra la fam

buscarà, el 2 de juny, una riua-

da de solidaritat amb la gent

de Viladecans que pitjor ho

està passant amb l’actual crisi

econòmica. per primera ve-

gada, els diners recaptats es

destinaran a la millora de l’ali-

mentació de persones de Vila-

decans, a través del nou punt

Solidari que crearà l’Ajunta-

ment en col·aboració amb Cà-

ritas i Creu roja per ampliar

el rebost alimentari.

cuina per a mares amb fills petits,d’autoestima per a joves i d’esmor-zars saludables i d’higiene bucalper als infants.

La Caminada s’organitza a Vilade-cans amb la col·laboració delCol·legi Sant Gabriel i el suportde l’Ajuntament. Es tracta d’unapassejada apta per a totes les edatsd’uns 5 quilòmetres, a la fi de laqual els i les participants rebranuns obsequis per part d’Unilever.Per participar cal fer una aporta-ció de 4 euros en el moment dela inscripció, tot i que també espoden fer altres donacions volun-tàries el dia de la Caminada.

15.000 participants en 5 anys

La ciutadania de Viladecans s’habolcat any rere any amb l’acte, queha aplegat més de 15.000 partici-pants, si se sumen les cinc edicionscelebrades. Només l’any passat,va comptar amb 4.00o persones.

InSCrIpCIonS[4 euros]

del 13 al 31 de maig:

CoL·LEgI SAnt gAbrIELAv. germans gabrielistes, 22Horari: 9-13 i 15-17 h | tel. 93 658 17 50

VILAdECAnS InformACIópl. Europa, 7Horari: de dilluns a divendres, de9 a 14 h, i dimarts i dijous, de 16.30a 18.30 h. tel. 93 635 19 00

AtrIum ESportSAv. josep tarradellas, 17Horari: de dilluns a divendres, de7 a 22 h; dissabtes, de 8 a 22 h, idiumenge, de 8 a 14 h .tel. 93 659 41 60

El mateix 2 de juny:

CoL·LEgI SAnt gAbrIELuna hora abans de la sortida

P. 17

ciutadania

L'associació de familiars de ma-lalts d'Alzheimer FAGA és un petitoasi on aquesta malaltia mentali altres demències deixen de con-dicionar per unes hores les perso-nes afectades, tant les malaltescom els familiars-cuidadors.

Els malalts acudeixen al centre d'es-timulació cognitiva d'aquesta en-titat sense afany de lucre. "Aques-tes malalties no es curen", explicala Carme García, vicepresidenta deFAGA i coordinadora del centre,"però treballem per retardar el de-teriorament progressiu tenint-losestimulats aquí tota l'estona".

Els familiars troben durant aques-tes estones un respir en la dedica-ció plena al malalt i, també, unaajuda en els grups de suport i l'in-tercanvi d'experiències amb altrescuidadors. "Solen quedar molt solssocialment i, de vegades, estantan sobrepassats que no veuen so-lucions senzilles als problemes",explica la Meritxell Milián, logo-peda i tresorera de l'entitat.

FAGA acaba de cumplir 15 anys i,des dels seus inicis a Gavà, ha anatincorporant entre els seus socisgent de Begues, Sant Climent i Vi-ladecans. Ara, prop del 30% de so-cis (92) són de Viladecans. LeandroRincón, el seu president, apunta que"molts afectats desconeixen FAGAo es veuen amb forces de cuidarsols el seu malalt, i podem ajudar-los". FAGA atèn a Gavà (els matins,a la rambla Francesc Vayreda, 68, iels dimarts a la tarda al núm. 31).

La regidora de Serveis Socials,Idoia Baixench, va visitar les ins-tal·lacions de FAGA el 24 d'abril iva lloar la feina de l'entitat. També,va recordar que l'Ajuntamentcompta amb un equip de serveissocials específic per a la gentgran i la dependència, que el 2012va atendre 2.274 persones grans.

L’ENTITAT PRESTA SERVEI A GAVÀ, BEGUES, SANT CLIMENT I VILADECANS

fAgA CompLEIx 15 AnySdE Suport A LES fAmíLIESAmb mALALtS d’ALzHEImEr

nou Ajut fAmILIArpEr pAgAr L’AIguA

Les persones en situació econòmica precària(atur, deutes, etc.) poden sol·licitar un nou ajutper reduir el cost de la factura de l’aigua a lallar i ajornar els pagaments pendents. Es trac-ta d’una bonificació de la companyia submi-nistradora, Aigües de Barcelona, que es res-tarà de factures successives fins a arribar a untotal de 54 euros. Els interessats s’han d’adre-çar als Serveis Socials municipals, que certifica-ran la idoneïtat i tramitaran la petició. L’ajudacobreix, durant un període de quatre me-sos, les necessitats bàsiquesestablertes perl’Organització Mundial de la Salut (100 litresper persona i dia). A més, l’aprovació de l’aju-da comporta l’ajornament per a quatre mesosdel pagament de factures pendents, i el resta-bliment del servei si s’hagués tallat.

CrIdA pEr rEformAr LA rEndA d'InSErCIó

El Ple Municipal d'abril va aprovar, amb el voten contra de CiU i l’abstenció del PP, una mo-ció que insta al Parlament de Catalunya a feruna reforma immediata de la Renda Mínimad'Inserció (RMI) que garanteixi, sense posarcondicionants pressupostaris, l'ajuda econò-mica dels 426 euros a les persones que es tro-ben sense prestació d'atur ni ingressos. La refor-ma d'aquesta llei ja va ser rebutjada ara fa unany pel Parlament, però grups d'esquerres vo-len que es debati de nou. La moció també cele-bra l'admissió a tràmit per part del Parlamentde la Iniciativa Legislativa Popular sobre laRenda Garantida de Ciutadania, amb l'objec-tiu d'universalitzar el dret de qualsevol per-sona adulta a tenir uns ingressos mínims de664 euros al mes, sempre i sense condicions.

L’EntItAt dISpoSA d’un CEntrE d’EStImuLACIó CognItIVA

P. 16

ciutadania

La regidora de ServeisSocials, IdoiaBaixench, vavisitar a l’abrilel centre d’estimulaciócognnitiva del’entitat

Aigües deBarcelona pot bonificarun total de 54 euros per habitatge

Page 10: Revista de Viladecans - Maig de 2013

publicitat

En dEfEnSA dELS AfECtAtSpEr LES prEfErEntS

El Ple Municipal del mesd’abril va instar al Go-

vern a suspendre l’aplica-ció dels processos esta-blerts per donar resposta ales “300.000 famílies quecontinuen atrapades en ellaberint de les preferents”,perquè considera injustesles “quantioses quitacions”que hauran d’assumir petitsestalviadors que “van serenganyats”.

La moció aprovada, amb els votsa favor de tots els grups munici-pals excepte el Partit Popular, re-clama fer una auditoria querevisi la idoneïtat dels clientsafectats i el bescanvi de lespreferents per dipòsits no su-periors a tres anys de terminique no suposin cap pèrdua perals estalvis. Així mateix, demanaque “es depurin responsabilitatsper l’estafa que s’ha produït enel nostre sistema financer”.

ConSEnS VEïnAL dAVAnt LESmILLorES dEL pLA dE ponEnt

L’alcalde i els presidentsde les associacions de

Veïns de Can Palmer, LluísMoré i Viviendas del Congre-so, de la Cultural Gitana deViladecans, i de la Comissióde Seguiment del Pla de Mi-llora Integral van signar, el12 d’abril, un acord per a lamillora dels barris de Ponent.La signatura del conveniconsolida el procés de par-ticipació ciutadana que

unA jornAdA VA rEforçAr L’ACCIó ComunItàrIA En EL munICIpI

s’ha seguit en els darrers anysen el desenvolupament del Plade Ponent. L’acord recull les ob-servacions que els representantsveïnals han formulat respecte alspropers projectes que es realit-zaran a la zona, i que necessita-ran de la modificació del PlaGeneral Metropolità, com arael passeig i parc de Ponent, lesmillores a les instal·lacions es-portives de Can Sellarès o laconstrucció de nou habitatge.

La jornada ‘Veïnes i veïnscompromesos per millo-

rar la ciutat: l’acció comuni-tària”, celebrada el 5 d’abrila l’Escola Marta Mata, vaanimar a les entitats i a laciutadania a seguir posantel seu granet de sorra percontinuar millorant Vila-decans i els seus barris. A lacita, organitzada per l’Ajun-tament, prop d’un centenar

de participants van conèixer lestendències de col·laboració en elmón associatiu i projectes d’aju-da mútua com els bancs deltemps, que es creen perquè lespersones intercanviïn serveis.

L’alcalde Carles Ruiz va destacarque “amb la situació de crisi ac-tual, és encara més importantl’aportació de la ciutadania percontribuir a millorar la cohesió

social i la tasca de l’Ajunta-ment”. Així, va lloar la tasca deles persones que, individual-ment o a través d’entitats,treballen per fer més fàcil la vidadels seus veïns i veïnes. Entitatscom l’Associació de Veïns d’Alba-rosa, en la veu de la seva presi-denta, la Rosa Abancó, van des-tacar el valor d’aquesta cita co-munitària per “estar més unitsi solidaritzats”.

Les entitats locals van reflexionar i debatresobre la seva tasca i importància per al poble

P. 18

ciutadania

donES, SALut I drEtS

L’Ajuntament organitza duesactivitats amb motiu del

Dia Internacional de l’Accióper la Salut de les Dones, el28 de maig. Aquell dia tindràlloc la xerrada-taller Legis-lant els cossos de les dones,a les 18 hores, al Casal d’en-titats de la Montserratina (c.Dos de Maig, 46). La impartiràl’Associació de Planificació Fa-miliar de Catalunya i Balearsper reflexionar sobre com les

lleis conceben els drets sexuals ireproductius femenins. L’activitatl’organitzen el Servei municipald’informació i atenció a les dones(SIAD) i el Pla de Barris de Montser-ratina. Cal inscriure-s’hi al telèfon93 637 33 22 o a [email protected].

També, el 10 de juny, a les 18 h,tindrà lloc al centre de joves deCan Xic un taller sobre mètodesanticonceptius. Cal inscriure’s al93 647 00 24 o [email protected].

noVA jutgESSA dE pAu

El Ple Municipal d’abril vaescollir com a nova jut-

gessa de pau de Viladecansa Santos Godino Villar, ensubstitució de SecundíRoca, que va morir l'anypassat. El Ple va valorar peral nomenament la trajectò-ria de Godino, que haviaestat durant 13 anys jut-gessa de pau substituta,càrrec que, a partir d'ara,ocuparà Gemma Lligadas.

El Jutjat de Pau gestiona el re-gistre civil (naixements, bodes,defuncions...) i té competènciesen conflictes elementals de l'àm-bit civil que no superen els 90euros de sanció. Només existeixen aquells municipis on no hi hajutjats de Primera Instància,com és el cas de Viladecans, quepertany al Partit Judicial deGavà. El jutge de pau rep unacompensació simbòlica per laseva tasca.

Page 11: Revista de Viladecans - Maig de 2013

P. 20

UN PROGRAMA D’ACTIVITATS DE LLEURE I UN INTERCANVI EUROPEU

L’AjuntAmEnt propoSAun EStIu ACtIu AL joVEnt

L'Ajuntament ofereix al jo-

vent de Viladecans opcions

per viure un estiu diferent

a través de dues propos-

tes: una iniciativa de lleure

a l'aire lliure i una trobada

europea de joves per com-

partir les cultures dels di-

ferents països.

DOTZE DELS MILLORS TREBALLS DE RECERCADE BATXILLERAT I CICLES FOR-MATIUS de Viladecans del darrer curs van ser presentats pels seus autors i autors el 16d'abril al centre de joves Can Xic. Els antibiòtics, la sexualitat, la creativitat o el paperde les dones en el franquisme van ser alguns dels temes protagonistes de l'11è FòrumFem Recerca. La cita va donar a conèixer la feina dels i les estudiants i va impulsar lesseves habilitats comunicatives amb les presentacions, en les quals es van explicar lesmotivacions i el resultat del treballs. Els i les alumnes que hi van participar van ser Ro-ger Martínez, Ricard Gascons, Paula Llobet, Manuel Vaquerizo, Manuel Elola, Hans Lie-bisch, Eva Díaz, David Sabirón, Daniel Martí, Cora Luján, Clara Vizuete i Adriana Rovira.

LES AULES D’ESTUDI NOCTURNES S’HANTRASLLADAT AL CENTRE MUNICIPAL EDE-LIA HERNÁNDEZ en el nou període d’oberturadel servei. Del 4 de maig al 30 de juny, els es-tudiants hi trobaran un espai adient per a l’es-tudi de dilluns a divendres, de les 21 a 1 hores,i els dissabtes i diumenges de les 16 a 1 hores.El Centre Municipal Edelia Hernández està alcarrer de Santiago Rusiñol, 2.

EL CONCURS ‘LES LLETRES TENEN PREMI’HA ESCOLLIT ELS GUANYADORS DE 2013.En la categoria de poemes, la viladecanencaRaquel González es va imposar entre els parti-cipants de 19 a 35 anys i Alexandra Cuesta, enreels de 14 a 18. En relats van vèncer el viladeca-nenc Artur Garcia, de 22 anys, i Laura Masmi-quel, de 18. El jurat també va fer mencionsespecials a les obres de Miguel Jiménez, RaquelCastro, Joana Castellano i Marc Català. Lesobres premiades es poden llegir a canxic.cat.

Juliols a la Fresca

El 27 de maig s'obriran les inscripcions a un se-

guit d'activitats promogut pels departaments

de Joventut i Esports de l'Ajuntament, per en-

riquir el temps i els coneixe

ments dels joves

a partir del 14 anys. Es proposa des de l'explo-

ració dels límits de la bici BTT (amb sortides a

l'Espai Natural del Remolar o a la muntanya),

fins a l'aprenentatge de balls (bachata, salsa..),

passant per la introducció a l'skate, el barran-

quisme o el salvament aquàtic i l'experimenta-

ció del dibuix urbà. Les activitats tindran lloc al

juliol i la inscripció a cadascuna es podrà fer fins

al 22 de juny a través del web del centre de joves

Can Xic (www.canxic.cat).

Intercanvi a VenèciaFins al 23 de maig es pot optar a participaren el programa d'intercanvi juvenil Jovesen Acció, finançat per la Unió Europea.Cinc joves de Viladecans d'entre 18 i 25anys representaran a Espanya en aquestaactivitat, que tindrà lloc del 23 de juny al3 de juliol a la ciutat italiana de Venècia,i en la qual també participaran joves d'Ale-manya, Itàlia i Eslovènia. El jovent inte-ressat ha d'enviar el seu currículum i unacarta de motivació en anglès a l’adreçaelectrònica [email protected]. En laselecció es valorarà el coneixement d’al-tres llengües, així com els interessos enaccions interculturals i participatives.

+ informació:

Centre de recursos per a joves Can xicparc de Can xictel. 93 647 00 24

Page 12: Revista de Viladecans - Maig de 2013
Page 13: Revista de Viladecans - Maig de 2013
Page 14: Revista de Viladecans - Maig de 2013
Page 15: Revista de Viladecans - Maig de 2013

1r PREMI DE TEMAVILADECANS

1r PREMI SOCIALDE TEMA LLIURE

1r PREMI DETEMA LLIURE

El jurat, format per tres membresd’agrupacions fotogràfiques d’Espa-

rraguera, Vilafranca i Sant Feliu de Guí-xols, va fer públic el veredicte del con-curs el 6 d’abril.

temàtica ViladecansEntre les 218 fotografies presentades aconcurs, el jurat va escollir l’obra del cer-danyolenc Joan Buxó, titulada ‘La sor-tida’, com la millor. El sabadellenc Txe-ma Lacunza va rebre el segon premi i elsitgetà Andreu Noguero, el tercer. Els pre-mis socials, que guardonen els membresde l’Agrupació Fotogràfica de Viladecans,van ser per a Antonio Arias (primer) i LuisLeandro Serrano (segon).

temàtica lliureEl primer premi ha estat per al sitgetàAndreu Noguero, mentre que el segon elrep Rosalina Niña, de l’Agrupació Foto-gràfica de Ripollet, i el tercer, Luis Lean-dro Serrano, de l’Agrupació Fotogràficade Viladecans. En categoria social, el pri-mer premi va ser per a Jaime Antonio Ruizi el segon, per a Jaume Muns. Un totalde 42 persones van presentar 80 obres.

34è CONCURSCIUTAT DE VILADECANS

fins a l’1 de juny es poden veure a labiblioteca de Viladecans les 10 obrespremiades i les 50 finalistes del 34èConcurs de fotografia Ciutat de Vila-decans, organitzat per l’Agrupaciófotogràfica amb el suport de l’Ajun-tament. Amb gairebé 300 obres de te-màtica lliure i sobre Viladecans pre-sentades a concurs, la participacióha crescut enguany un 9%.

1r PREMI SOCIAL DETEMA VILADECANS

LES mILLorS obrESprESEntAdES ES podEnVEurE A LA bIbLIotECA

fotoS dE prImErA

EL pApEr dE LES donESEn LA HIStòrIA LoCAL

El cicle de conferències ‘Capvespres deCa n’Amat’, que versa sobre la història deViladecans, tindrà enguany a les dones coma protagonistes. Les xerrades es faran elsdivendres 31 de maig i 7,14 i 21 de juny. Elcicle, que celebrarà la seva desena edició,torna a l’edifici de Ca n’Amat, en reformaper a esdevenir Museu de Viladecans. Per amés informació es pot consultar el web mu-nicipal viladecans.cat.

pArELLA LItEràrIAAmb rEConEIxEmEnt

Els escriptors Lorenzo Silva i Noemí Truji-llo han guanyat el 5è premi 'La Brújula'de narrativa infantil i juvenilde valors peruna obra que han escrit a quatre mans, Suad.La parella, que el 2012 van ser pares, han feten aquesta novel·la una versió moderna delclàssic de L'aneguet lleig, amb una jove de 16anys com a protagonista, que explica en pri-mera persona un fet que li ha canviat la vida.L'obra es publicarà a l'editorial San Pablo.Silva ja va escriure el 2009 un altre llibre in-fantil a quatre mans amb la seva filla Laura.

fotogrAfIAnt EL mILLor rACó dEL bAIxEl Consorci de Turisme de la comarca con-vida a fotografiar 'El teu racó del Baix Llo-bregat' en la 8a edició del concurs Pri-mavera Fotogràfica. Les imatges s'hand’enviar abans del 17 de juny a través del webwww.turismebaixllobregat.com/concurs. Elmàxim és de tres fotografies per persona, ihan de ser originals, inèdites i no premia-des en altres concursos. Les tres millorsinstantànies tindran premi.

cultura

P. 21

Cinc xerradestindran a les

dones com a protagonistes

Page 16: Revista de Viladecans - Maig de 2013

Fundido a negro en los cinesLauren de Viladecans. El grupo

Lauren Films cerró, el 4 de abril,el espacio de diez salas de cineque gestionaba junto al parquedel Torrent Ballester. El espaciocultural había abierto sus puer-tas a finales del año 2000, conuna decena de salas y más de dosmil butacas.

El alcalde Carles Ruiz expresó lavoluntad del Ayuntamiento que elequipamiento siga siendo un cinemultisala. El alcalde espera queel cierre sea breve, ya que con-sidera que “ofrece un servicio ne-cesario que se complementa conlos que prestan los equipamien-tos culturales de la zona”, AtriumViladecans, la Biblioteca y el cen-tro de jóvenes Can Xic.

El Ayuntamiento de Viladecans yel grupo Lauren firmaron, en 1998,un convenio para la construccióny explotación de un espacio de cinemultisalas. El Ayuntamiento cedíalos terrenos y la empresa construíael edificio, que se dedicaría exclu-sivamente a la actividad de pro-yección de cine y servicios adjun-tos. Así lo aprobó el pleno del 9 deoctubre de 1997. La concesión ad-ministrativa a Lauren deberíahaber durado 50 años, pero la cri-sis económica ha afectado al grupoempresarial en su conjunto y haprovocado que los actuales gesto-res del derecho de superficie –laactividad de cine– lo formen ungrupo de entidades bancarias.

LAurEn CIErrA LoS CInES

un SAnt jordI muLtItudInArIoLa elevada participación ciudadana y las nuevas actividadesmarcaron este año la celebración de la fiesta de la rosa y ellibro en nustra ciudad. La implicación de numerosas entitades pormedio del ‘Sant Jordi Al Carrer’ y nuevas actividades de dinamiza-ción por parte del Museo de Viladecans, el Archivo Municipal y laBiblioteca animaron a los y las viladecanenses a disfrutar de la jor-nada. Lecturas públicas (con muchos poemas por ser el Año Es-priu), música, presentación y firma de libros, paradas de libros yrosas o talleres de puntos de libro amenizaron la celebración.

L'Agrupació Cultural Mossèn CintoVerdaguer va decidir fa uns mesos

buscar mecenes per finançar l'obraque estrenaran l'1 de juny, ‘Florde Nit’, un text de Vázquez Mon-talbán amb música d’Albert Guino-vart i idea original de Dagoll Dagom.Més de 45 persones posaran en es-cena el musical de gran format,amb músics en directe, projeccionsaudiovisuals i una escenografiamòbil sorprenent. Per a la inversiónecessària van apostar per canviarla forma de finançar-ho. En lloc deles tradicionals entrades, van volersufragar la despesa prèviament.

Així, van provar la recaptació defons pel web verkami.com, que po-sa en contacte els creadors d'unprojecte amb el públic que vulguifinançar-lo. Amb una resposta tè-bia, va sorgir la idea d'ampliar larecerca de mecenes creant el webprosceni.wix.com/flordenit i un nú-mero de compte on ingressar lacol·laboració (de 6 euros en enda-

vant), segons la recompensa: en-trades, participació en un col·loquiamb els actors, DVD de la repre-sentació, CD de les cançons...). Finsal 31 de maig es pot participar fentuna trasferència o ingrés en qual-sevol oficina del Banc de Sabadell.

Targeta de visita cinematogràfica

L'Olga Navarro, una jove viladeca-nenca llicenciada en Audiovisuals,també aposta per verkami.comper tirar endavant la seva primerapel·lícula. Vol finançar així la cartade presentació del projecte, un ví-deo de tres minuts que con-venci productores i inversorsdefinançar La Esfera, film homenatgea pel·lícules d'aventures juvenilsdels anys 80. Ja té el guió i ha cer-cat els actors que hi participaran.Al web verkami, fins al 25 de maig,busca recaptar 1.700 euros per ferel rodatge del vídeo de tres minutsque vol que li porti a complir el seusomni, fer la seva òpera prima.

UNA OBRA TEATRAL I UN PROJECTE CINEMATOGRÀFIC EXPLOREN LES POSSSIBILITATS DE TROBAR PETITS FINANÇADORS

LA CuLturA LoCAL S’EndInSA En LA rECErCA dE pEtItS mECEnES

EL ESpACIo EStáAHorA En mAnoS dE EntIdAdES bAnCArIAS

VILAdECAnS CELEbrA EL dIA dELS muSEuSAmb motiu de la commemoraciódel Dia Internacional dels Mu-seus, l’Ajuntament organitza el19 de maig una visita comen-tada a tres dels edificis histò-rics més emblemàtics de laciutat: la Torre del Baró, Can Mo-dolell i la Torre-roja. L’activitat,que és gratuïta, tindrà lloc a les11 del matí i, per garantir-se pla-ça, cal inscriure’s-hi prèviamental telèfon 93 635 18 00 (extensió

Cercar aportacions econòmiquesindividuals per finançar un pro-jecte cultural i recompensar elsmecenes que hi han confiat ambla seva contribució. Aquesta ini-ciativa està en auge a través deplataformes a Internet, i Vilade-cans no és aliena a aquesta for-ma d'afrontar les dificultats eco-nòmiques que, com en tots elsàmbits, també collen el món dela creació cultural. Exploremdos exemples de teatre i cinema.

8180) o bé a l’adreça electrò[email protected].

Ca n’Amat enllesteix les obres

Un altre dels edificis històrics, elde Ca n’Amat, està ultimant laprimera fase de la seva restaura-ció per acollir el Museu de Vilade-cans. Ca n’Amat exemplifica lescases dels grans propietaris ruralsde mitjan segle XIX al delta del

A dalt, cartell de l’obra teatralque l’Agrupació Mossén Cintorepresenta al juny i, a sota, imatgede promoció del film La Esfera

Interior de Can Modolell

Llobregat. A l’abril, l’alcalde Car-les Ruiz i la regidora de Patri-moni, Encarna García, van visitarCa n’Amat per veure els resul-tats de les obres de consolida-ció de l’estructura i resolucióde problemes d’humitat, queamenaçaven la seva integritat.L’Ajuntament n’ha sufragat el10% del cost i la resta ha anat acàrrec del Fons Europeu FEDER ila Generalitat.

cultura

P. 23

cultura

P. 22

En las fotografías, de izquierda a derecha y de arriba a abajo: venta de rosas, actuaciónde los Castellers de Viladecans, puesto de libros, autores locales presentando sus obras, la primera Revetlla deSant Jordi en la Biblioteca,actuación musical y lectura por parte de niños y niñas organizada por laFundación Espejo.

Page 17: Revista de Viladecans - Maig de 2013

Els espai naturals del Deltadel Llobregat acullen, al llarg

de l’any, prop de 1.300 espè-cies de fauna i flora: més de300 espècies d’aus, 700 de plan-tes, 200 de fongs, i mig cente-nar de mamífers, rèptils, amfi-bis i peixos. Una diversitat bendestacada que és la que fa queaquest espai tan proper a gransnuclis urbans estigui protegit.

La biodiversitat és, precisament,la protagonista de la jornadad’activitats lúdiques i de desco-berta que organitzen el 19 demaig al matí el Consorci per a laProtecció i Gestió del Delta i qua-tre ajuntaments de la zona,entre ells el de Viladecans.

A l’Espai Natural del Remolar-Filipines s’organitzen un tallerde recerca d’invertebrats (de9.30 a 14 hores), una activitat

d’observació de l’anellamentcientífic d’ocells (a les 10.30 iles 11.30 h), una visita guiadaper conèixer els elements mésdestacats d’aquesta zona tansingular (a les 11 h) i un tallerde contes (a les 12.30 h).

Totes les activitats són gra-tuïtes però, per participar-hi(excepte a l’observació de l’ane-llament), cal inscriure-s’hi elsdies previs al telèfon 93 479 3201 per garantir-se la plaça.

Cal recordar que, desde l’anypassat, i per garantir la millorcura de l’espai natural, no espot accedir a l’interior en ve-hicle. Cal deixar-lo a l’aparca-ment ubicat prop de la tancad’entrada i caminar un quilò-metre i mig aproximadamentfins a l’antic aparcament, puntd’inici de les activitats.

EL 19 dE mAIg ALmAtí ES fAn quAtrEACtIVItAtS LúdIquES

dE dESCobErtA

CommEmorACIó AL rEmoLAr dELdIA mundIAL dE LA bIodIVErSItAt

LA prImAVErA, un bon momEnt pEr dESCobrIr un pEtIt SECrEt

Als espais naturals del Deltadel Llobregat, molt especial-

ment a Viladecans (al Remolar-Filipines i a la pineda de Cal Fran-cès) es troben prop d’un terç deles 70 espècies d’orquídiespresents a Catalunya. Són undels petits tresors del nostreterritori (també literalment, pelseu tamany) i un bon exemplede la biodiversitat del delta delLlobregat que, ara que ha arri-bat la primavera, podem con-templar en plenitud.

Al delta les orquídies viuen alsprats oberts i les pinedes lito-rals, en zones assoleiades peròamb humitat. Aquestes orquí-dies són plantes petites i menysvistoses que les tropicals.

La milor època de les orquídies

Les orquídies comencen a floriral delta cap al febrer o el març,segons l’any, i es poden veurefins a l’octubre. Ara bé, la prima-vera és la millor època per ob-

servar la floració de moltes abe-lleres, com s’anomenen a Cata-lunya les espècies del gènereOphrys, que reben el nom per lacapacitat d’atreure els insec-tes pol·linitzadors.

Són plantes amb un tuberclecaracteritzades per la seva flortransformada per atreure els in-sectes pol·linitzadors que la con-fonen amb una femella. Així, enanar traslladant-se d’una flor al’altra, van portant el pol·len.

P. 24

medi ambient

P. 25

medi ambient

Als espais naturals deldelta trobem 22 espècies d’orquídies diferents

El Remolar té prop de1.300 espècies de fauna i flora

NOU ESPAI MUNICIPAL PER RECUPERAR OBJECTES EN DESÚS

nEIx unA 'ESCoLA' dE rEpArACIonS

La Deixalleria Municipal, on es re-cullen i emmagatzemen residus

que no es poden deixar als conte-nidors dels carrers, enceta un nouprograma de tallers per aprendrea reparar petits electrodomèsticsi desperfectes que es produeixin ala llar; tenir cura de les bicicletes;restaurar mobles de fusta, o bé do-nar una forma nova i moderna a lespeces de roba que van quedantpassades de moda.

Els tallers es faran en un nou edificidins del recinte, que es va construiramb l’ajut de l’Agència Catalana deResidus per dur a terme la tria i re-cuperació de materials que podenser, en part o totalment, reutilit-zats. L’espai, que s’inaugurarà eldia 1 de juny a les 11 del matí, esposa en funcionament amb lacol·laboració de l’Àrea Metropoli-tana de Barcelona en el marc delseu programa de prevenció de resi-

dus Reparat millor que Nou. Els ta-llers són gratuïts i es realitzaranel primer dissabte de cada mes.La inscripció es pot fer al web mu-nicipal viladecans.cat o a l’Àrea deMedi Ambient i Ciutat Sostenible(al telèfon 93 635 18 07). Per al 6 dejuliol s’ha programat un taller dereparació de bicicletes, que, enprincipi, estava previst fer al maig(com va publicar la revista anterior).

Amb l’objectiu de reduir el residus, allargar la vida dels ob-jectes i fomentar els coneixements de la ciutadania, Vila-decans aposta per fer de la deixalleria municipal un centreper promoure l’autoreparació i reutilització d’objectes. L’1de juny s’estrena un nou espai per assessorar en el man-teniment, conservació i restauració d’utensilis i materials.

TALLERS PER AL 2013BICICLETES 6 DE JULIOL

FONTANERIA7 DE SETEMBRE

COSTURA5 D’OCTUBRE

ELECTRODOMÈSTICS9 DE NOVEMBRE

FUSTERIA14 DE DESEMBRE

CompromíSfErm AmbL’EduCACIóAmbIEntAL

Viladecans s'ha compro-mès formalment ambl'educació ambiental des-prés que el Ple Municipald'abril aprovés, amb elsuport de tots els grupspolítics, l'adhesió a la De-claració de Lleida, formu-lada per la Xarxa de Ciu-tats i Pobles per a la Sos-tenibilitat, de la qual Vi-ladecans forma part.

La Declaració reconeixque l’educació ambientalté un paper decisiu en latransformació de la socie-tat en àmbits tan estratè-gics per a la sostenibilitatcom la gestió de residus,l'eficiència energètica, laprotecció del territori o laqualitat de l'aire i de l'ai-gua i destaca com a claude l'èxit la implicació dela ciutadania amb la novaconsciència ambiental.

Viladecans desenvolupadiversos programes i ac-tuacions de sensibilitza-ció ambiental entre laciutadania, com els pro-pis tallers d’autorepara-ció i, molt especialment,activitats als centres edu-catius. En el curs actualmés de 4.000 alumnes sesensibilitzaran amb elsvalors naturals o els hà-bits sostenibles. A més,es col·labora amb empre-ses perquè, a través de laseva responsabilitat so-cial, es comprometin ambel respecte ambiental. Aixíes fa voluntariat de millo-ra d’espais naturals.

La reparació i manteniment de bicis serà l’objecte del primer taller

L’AjuntAmEntrEIVIndICA unAIrE méS nEt

ACORD DEL PLE MUNICIPAL

El 2013 és l'Any Europeu de l'Aire.Per aquest motiu, els munici-

pis que formen part de la Xarxa deCiutats i Pobles per a la Sosteni-bilitat, entre ells Viladecans, hanaprovat un document que exposala necessitat i la importància detreballar, des dels diferents ni-vells de les administracions, permillorar la qualitat de l’aire i, demanera molt concreta, per reduirla contaminació per òxids de ni-trogen i per partícules, de midapetita, en suspensió. Aquests doscontaminants es troben directa-ment relacionats amb el trànsitrodat i presenten nivells elevats enels grans nuclis urbans, tot inci-dint de manera negativa en lesmalalties cardiorespiratòries.

El Ple Municipal va aprovar el 25d'abril el document Acord per unAire més Net, on s’insta a les admi-nistracions estatal i catalana aprendre noves mesures per millo-rar la qualitat de l'aire, i es com-promet, des de l’àmbit municipal,a implantar-ne d’altres com, perexemple, adquirir vehicles de bai-xes emissions i fomentar la mo-bilitat sostenibleamb més espaisper als vianants i les bicicletes.

El trànsit rodat és el principal causant de lespartícules en suspensió,dolentes per a la salut

Festa d’inauguracióamb ‘tastets’

1 de juny

Page 18: Revista de Viladecans - Maig de 2013

LA 3a EDICIÓN DE FIRA TAPA, EL 17 DE MAYO EN EL PARQUE DE LA MARINA

LA noCHE dEL ‘tApEo’

P. 26

oci i lleure

El 17 de mayo, a la ciudad le espera unanoche de tapas. de las ocho de la tarde a lasonce de la noche, el parque de la marinaacogerá fira tapa por tercer año consecu-tivo. 25 establecimientos locales de restau-

ración ofrecerán, en este encuentro organi-zado por el gremi d’Hostaleria de Vilade-cans, sus pequeñas y deliciosas creacioneselaboradas con productos de proximidad, denuestra huerta.

fIrA tApA SErá ELApErItIVo dE LArutA dE LA tApA,mudAdA A otoño

Los asistentes a la 3a Fira Tapapodran degustar cinco tapas,

dos postres, tres bebidas y uncafé por 12 euros. El ticket sepodrá comprar en el propio re-cinto y, en los días previos, enlos establecimientos de restau-ración participantes.

Una novedad de este año seráque el tapeo será solidario, puesun euro de cada ticket se desti-nará a Cruz Roja para sufragarproductos de primera necesi-dad para familias sin recursos.

Fira Tapa, que en sus dos edi-ciones anteriores se había con-vertido en el colofón a la Ruta dela Tapa organizada por el propioGremi d’Hostaleria, será este añoel aperitivo de esta iniciativa. Yes que, por primera vez, la Rutaserá en otoño, en concreto del27 de septiembre al 13 de octubre.Por ello, Fira Tapa servirá como

presentación y cata de las‘obras’ culinarias que formaránparte de la Ruta.

En Fira Tapa se podrá votar la me-jor creación a través del teléfonomóvil por medio de la realidadaumentada (en Layar), que tam-bién permitirá interaccionar conel ticket de la entrada. Además,se ha creado una etiqueta paraseguir el evento por las redes so-ciales: #Vilatapasolidaria.

Gastronomía con sello local

La tapa ha evolucionado, de serun bocado básico para matar elhambre, a una creación culina-ria, que se ha extendido de Es-paña al mundo. En Viladecans,se ha convertido en un meca-nismo para promocionar la hos-telería, la creatividad de sus co-cineros y la difusión del consu-mo de productos de proximidad.

LA InICIAtIVA SEráSoLIdArIA EStEAño En fAVor dE Cruz rojA

CASALSd’EStIupEr ALSInfAntS

Viladecans tornarà a oferir aquestestiu als infants un important ventalld’activitats educatives, culturals, d’es-port i de lleure organitzades per dife-rents entitats i associacions de la ciu-tat i pel propi Ajuntament. Aquestsdies, les famílies poden començar afer les inscripcions als prop de 30 ca-sals i campus d’estiu.

P. 27

oci i lleure

Fira Tapa reunirá a 25 establecimientos de restauración local

Els infants poden viure l’estiu activament als casals i campusque es fan a la nostra ciutat

NOM DEL CASAL ORGANITZADOR DATES I HORARIS EDAT PREU INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS

CASAL d’EStIu AmpA de l’Escola del 25 de juny al 2 d’agost, 3-12 anys 60 euros/setmana (+25 13, 15 i 16 de maig a l’AmpA de‘pLAy&LEArn’ marta mata de 9a 13 h (acollida de 8 a 9 euros fins a 15 h o 40 € fins l’Escola marta mata. resta de dies a

i horari extra fins a 15 o 17 h) a 17 h, i 10 € per acollida) Crack Study (tel. 93 662 43 38)CASAL d’EStIu AmpAs de les escoles del 25 de juny al 2 d’agost, 3-12 anys 55 euros/setmana (+25 des del 13 de maig, els dimarts i els‘pErSEguInt A públiques àngela roca de 9a 14 h (acollida de 8 a 9 euros fins a 15 h o 35 €fins dijous de 16.30 a 17.30 a les AmpA. WILLy fog’ i mediterrània i horari extra fins a 15 o 17 h) a 17 h, i 10 € per acollida) descomptes si es fa abans del 31 de maig

CASAL d’EStIu AmpA de l’Escola del 25 de juny al 2 d’agost, 3-12 anys 52 euros/setmana (+25 A l’AmpA de l’Escola doctor trueta,A L’ESCoLA doctor trueta de 9a 13 h (acollida de 8 a 9 euros fins a 15 h o 35 € fins a l’adreça [email protected] i al doCtor truEtA i horari extra fins a 15 o 17 h) a 17 h, i 17 € per acollida) telèfon 936587161. descomptes.CAmpuS d’EStIu AmpA de l’Escola del 25 de juny al 2 d’agost, 3-12 anys 59 euros/setmana fins al 7 de juny al telèfon 938029270 ‘SupErHEroIS’ miquel martí i pol de 9a 14 h (acollida de 8 a 9 (+40 euros fins a les 17 h i al web www.tedi-org.com.

i horari extra fins a les 17 h) i 11 € per acollida) descomptes

CASAL d’EStIu AmpAs de les escoles del 25 de juny al 2 d’agost, 3-12 anys 55 euros/setmana (+25 des del 13 de maig, de 16.30 a 17.30‘rECICLA Amb germans Amat targa, de 9a 14 h (acollida de 8 a 9 euros fins a 15 h o 35 € fins a les AmpA de les tres escoles.L’ESport’ El garrofer i montserratina i horari extra fins a 15 o 17 h) a 17 h, i 10 € per acollida) descompte si es fa abans del 31 de maigCASAL d’EStIu AmpA de l’Escola del 25 de juny al 2 d’agost, de 3-12 anys 59 euros/setmana (+9 €, fins al 14 de juny a l’AmpA de l’Esc.‘un ContE, unA pau Casals 9 a 13 h (acollida de 8 a 9 i de de 15 a 17 h o 44 €, de 13 pau Casals. reunió informativa: 23 AVEnturA’ 17 a 18 i extra: 13 -17 o 15 -17 h) a 17, i 10 € per acollida) de maig a les 16.30 h. descomptes

CASAL d’EStIu AmpA del Col·legi del 25 de juny al 2 d’agost, 3-12 anys 55 euros/setmana (+25 des del 13 de maig, a l’AmpA els‘LA VoLtA AL món Sagrada família de 9a 14 h (acollida de 8 a 9 euros fins 15 h o 35 € fins dimarts i els dijous de 17 a 18 hores.En SIS SEtmAnES’ i horari extra fins a 15 o 17 h) 17 h, i 10 € per acollida) descompte si es fa abans del 31 de maigCASAL munICIpAL Ajuntament, a través del del 25 de juny al 26 de juliol, 3-12 anys 56,7 euros/setmana Inscrip. per ordre d’arribada, del 13 alA L’ESCoLA pla de barris de la de 9 a 14 h (acollida de 8 a 9 (+33 euros fins a les 17 h 31 de maig a torre del baró (dl-dv, 10-EL gArrofEr montserratina i horari extra fins a les 17 h) i 7,2 euros per acollida) 13 h i dm i dj,16-17 h). per 5 setm., 1 gratis

CASAL d’EStIu Col·legi goar del 25 de juny al 19 de juliol, 3-14 anys 75, 130, 180 o 240 euros, A la secretaria del Col·legi goar, al goAr de 9 a 14 hores (horari extra segons nº setmanes (amb wwb www.xtec.cat/centres/a8032555

fins a les 17 h) extra: 115, 210, 300 o 340 €) o als telèfons 93 658 25 38 i 93 637 19 59CAmpuS d’EStIu AmpAs de les escoles del 25 de juny al 2 d’agost, 3-12 anys 40 euros/setmana (+25 A partir del 13 de maig, a les AmpAs‘oLímpIAdES Can palmer i de 9a 14 h (acollida de 8 a 9 euros fins 15 h o 35 €fins d’ambdues escoles. descomptes sipIrAtES’ Viladecans IV i horari extra fins a les 17 h) 17 h, i 10 € per acollida) es fa abans del 31 de maigIntEnSIu dE AmpA Escola del 25 de juny al 26 de juliol,, 6-12 anys 45 euros/setmana 13 i 14 de maig a l’AmpA de l’escolarEforç ESCoLAr Can palmer de 10 a 13 hores Can palmer (16.30-17 h) i altres dies

a Crack Study (tel. 93 662 43 38)CASAL d’EStIu Ateneu de les Arts 3 torns: 25 de juny- 5 de juliol, 6-14 anys 1r torn: 155 euros; 2n torn: A Atrium Viladecans (cal portardE L’AtEnEu dE (Atrium Viladecans) 8-19 de juliol o 22-26 de juliol 170 euros ; 3r torn: 90 euros. fotocòpia del dnI de pares o tutors).LES ArtS Horari de 9 a 14 hores tot complet: 400 euros +info: www.ateneudelesarts.catCASAL d’EStIu Escola de música de l’1 al 26 de juliol, 4-12 anys 100 euros/setmana A l’Escola de música big banddE múSICA I big band de 9 a 14 hores (180 euros la quinzena i (Av. Antoni gaudí, 15; 93 647 04 01)mAnuALItAtS 240 euros les 4 setmanes) descompte si es fa abans del 31/5tALLErS mAtInALS Vila d’Arts Idiomes de l’1 al 26 de juliol, 4-12 anys 150 euros (dilluns a div.) o Vila d’Arts Idiomes (av. Antonid’AngLÈS de 10 a 11.30 hores 60 euros (dilluns i dimecres gaudí, 13). telèfon 93 659 29 09

o dimarts i dijous) (només tardes de 17 a 21 hores)CASAL d’EStIu pEr ASdIVI (Associació per a la del 25 de juny al 26 de juliol, 3-25 anys 56,7 euros/setmana del 13 de maig al 5 de juny, de dillunsA pErSonES Amb Integració de persones amb de 9 a 14 h (acollida de 8 a 9 (+33 euros fins a les 17 h a dijous, de 18 a 20 hores, a ASdIVIdISCApACItAt discapacitat de Viladecans) i horari extra fins a les 17 h) i 7,2 euros per acollida) (c. Carles Altés, 15; tel. 669 25 46 04)CAmpuS dE bALL Associació juvenil de del 25 de juny al 19 de juliol, de 3-12 anys 65 euros/ setm. (descompte per Al telèfon 93 637 34 52 o al correu drEAmbox dansa i hip-hop dreambox 9 a 13 h. tb. acollida (8-9, més d’una). Acollida, 10 €; [email protected]

menjador i extra fins a 17 h) menjador, 30 €; i extra, 15-25 €CAmpAmEnt Agrupació Escolta del 4 a l’11 d'agost, 6-14 anys 150 euros Al correu [email protected]’EStIu L’Espiga a Escalarre o al telèfon 600734302

(pallars Sobirà)CAmpuS ESportIu Atrium Viladecans 3 torns: 25 de juny- 5 de juliol, 5-14 anys 1r torn: 155 o 207 euros. A Atrium Esports, de 9 a 15 i de 16d’EStIu 8-19 de juliol o 22-26 de juliol 2n torn: 170 o 230 euros. a 21 hores. descomptes per més

de 9 a 14 o de 9 a 17 hores 3r torn: 90 o 115 euros d’un torn

CurSEtS IntEnSIuS Atrium Viladecans 3 torns: 25 de juny- 5 de juliol,, per a totes Infants, de 26,35 a 52,75 A Atrium Esports, de 9 a 15 i de 16 a dE nAtACIó 8-19 de juliol o 22-26 de juliol les edats euros. Adults: de 52,75 a 21 hores. descomptes per a abonats

Horari segons edat i nivell 58,55 euros d’Atrium Viladecans i gent gran6º CAmpuS dE fútboL ud Sector montserratina de l’1 al 26 de juliol, des de 4 anys 180, 270 o 360 euros, Camp municipal de futbol de torre-rojadE VErAno dEL SECtor i Cristian gómez (jugador de 9 a 14 hores per 2, 3 o 4 setmanes dl-dv, de 18 a 21 h | 93 637 94 10montSErrAtInA del rCE Espanyol)CAmpuS dE fútboL unión deportiva de l’1 al 26 de juliol, 5-13 anys 290 euros Camp municipal de futbolud VILAdECAnS- Viladecans i marcos de 8 a 14 hores tel. 93 637 13 28 | 615 49 87 00mArtín montoyA montoyaCASAL En bICI AL fundació Sigea del 25 de juny al 26 de 6-12 anys 95 euros/setmana A la fundació Sigea (ptge. Llevant, 9;dELtA dEL LLobrEgAt juliol, de 9 a 16 hores (76 euros, la setmana [email protected];

del 25 al 28 de juny) tel. 93 647 21 21)

CAmpuS dEL CLub Club beisbol de l’1 al 26 de juliol, 8-14 anys 65 euros/setmana Estadi municipal de beisbolbEISboL VILAdECAnS Viladecans de 8.30 a 13.30 hores (220 € el mes complet) dl.-dv., de 17.30 a 21 h |93 637 25 88

CAmpuS dE Club bàdminton 25 juny-5 juliol i 8-19 juliol, 7-16 anys 70 euros un torn i A partir del 14 de maig, els divendresbàdmInton Viladecans de 9 a 14 hores (extra fins 125 els dos (fins a les de 16 a 20 hores al poliesportiu

a les 17 hores) 17 h, 10 € més per dia) del Centre. tel. 677 533 780CASAL LúdIC- Club bàsquet femení del 25 de juny al 26 de juliol, 3-13 anys 80,150,210, 260 o 300 Atrium - Secretaria del bàsquetESportIu Viladecans de 9 a 14 h (acollida de 8 a 9 euros, segons nº setm. dl., dc. i dv., de 18.30 a 20 h

hores i extra de 14 a 17 h) (horari extra: 6 euros al dia) 696 076 644 | [email protected] LúdIC- Club bàsquet femení del 29 de juliol al 9 d’agost, 3-13 anys 80,150,210, 260 o 300 Atrium - Secretaria del bàsquetESportIu d’AgoSt Viladecans de 9 a 14 hores euros, segons nº setm. dl, dc i dv, de 18.30 a 20 h

(acollida 8-9 i extra 14-17 h) (horari extra: 6 euros al dia) 696 076 644 | [email protected] dE bàSquEt Club bàsquet femení A Hontanaya (Conca), 11-17 anys 390 euros Atrium - Secretaria del bàsquetHontAnAyA Viladecans del 7 al 14 de juliol dl., dc. i dv., de 18.30 a 20 h

696 076 644 | [email protected] dE bàSquEt Club bàsquet del 25 de juny al 12 de 6-15 anys 140-300 euros, pavelló Sant gabriel

Viladecans-unió juliol, de 9 a 17 hores segons setmanes (av. gabrielistes, 22 | tel. 93 658 00 82)Esportiva Sant gabriel

CASAL IntEnSIu Club rítmica La unió de l’1 al 26 de juliol, A partir de 35 euros (1 setm.), 65 € A l’adreça electrònicad’EStIu dE rítmICA de 10.30 a 14 hores 5 anys (2 setm.), 100 € (3 setm.) [email protected]

i 130 euros (4 setm.)

Page 19: Revista de Viladecans - Maig de 2013

P. 28

esports

LA AGRUPACIÓN DE PESCADORES DEPORTIVOS DE VILA-DECANS ES VA PROCLAMAR CAMPIONA DE CATALUNYA deClubs en la modalitat de Surfcasting, el 13 d’abril. Un total de 13equips van participar al certamen, en el qual es pesca ambcanya des de la sorra. El conjunt viladecanenc estava formatper José Menguiano, Dani Cervantes, Álvaro Pérez, Santi Caralt,Jaime Calduch i Luis Barroso.

En brEu

ELS PRIMERS EQUIPS DE BÀSQUET DE LA CIUTATNO OPTA-RAN A L'ASCENS DE CATEGORIA. El Bàsquet Femení es va desca-valcar de la lluita per entrar a la Final a Quatre de la Copa Catalunyaen sumar dies derrotes en el tram final de la fase d'ascens. I, a la Pri-mera Catalana masculina, el Sant Gabriel va acusar la irregularitati, tot i salvar bé la categoria, no va poder ficar-se a la fase d'ascens.

EL CLUB D’ESCACS VILADECANSHA MANTINGUT LA CATE-GORIA DE PRIMERA PROVINCIAL a la finalització del campio-nat de lliga, en assolir la vuitena plaça entre els deu participants.L’equip va forjar la salvació amb dos triomfs en les quatre úl-times rondes.

EL JOVE GOLFISTA DAVID MUR VA ACONSEGUIR EL CAM-PIONAT INTERCLUBS DE CATALUNYA en categoria infantil ambel seu club, el Can Cuyàs. El torneig, organitzat per la Federació Ca-talana de Golf, va tenir lloc el 13 i el 14 d’abril a Rubí.

SIGUE EN LA POMADA POR INTENTAR SUBIR A TERCERA

EL ‘VILA’ SE AfErrA ALSuEño dEL ASCEnSo

La mejor racha de resultados desu historia, 16 partidos segui-

dos sin perder, ha llevado a laUnión Deportiva Viladecans a me-terse de lleno en la lucha por el as-censo a la Tercera División del fút-bol español.

El equipo de Juan Camilo Vázquez,la mejor defensa de la categoría,se disputa con el Santfeliuenc lasegunda plaza del grupo 2 de Pri-mera Catalana, que da el billetepara la promoción de ascenso.

Con el empate en Sant Feliu el 27de abril, el ‘Vila’ dejó el average enfavor de su rival. Por eso, el equipo,con la recuperación del sancionadoRulo y el lesionado Dani Trigo, estáobligado a darlo todo en loscuatropartidos restantes del campeonatosi quiere hacer realidad su sueño.

El Sector también busca subir

También lucha por una posición depromoción de ascenso el SectorMontserratina, en Cuarta Catalana.Se la disputa con el Castelldefels B.

L’ATLETA CARLES CASTILLEJO ES VA PROCLAMAR CAMPIÓD’ESPAÑA DE 10.000 METRES , el 6 d’abril a Mataró. El corredordel Club Adidas que ja havia guanyat el títol el 2009, es va imposaramb un temps de 27'57”, una marca que suposa la mínima B per alCampionat del Món de Moscou.

JACOB BUSTAMANTE VA FORMAR PART DEL COS TÈCNIC DELA SELECCIÓ CATALANA aleví de futbol sala que es va emportarel títol al Campionat d’Espanya Territorial, disputat a Peñíscola. Elcombinat va vèncer tots els rivals (Balears i Cantabria, a la fase degrups; Extremadura, a semifinals, i a la final, a Madrid). Bustamanteporta dos anys com a segon entrenador del combinat.

LoS dE VázquEz SEdISputAn LA pLAzA dE promoCIón Con

EL SAntfELIuEnC

LAS CuAtro úLtImASjornAdAS dE LIgAmEdIrán EL nIVEL

dEfInItIVo dEL EquIpo

L’equip campióde Catalunya

Los rojiblancos empataron en el campo de su rival, el Santfeliuenc, el 27 de abril

Alumnes de 6è de Primària van visitarels instituts públics per la Fira Educativa

Pel Dia Mundial de la Salut, personal sanitari dels ambulatoris i farmacèutics van assessorar la ciutadania,en especial sobre la hipertenció. També, 65 personesvan participar als tallers de Nordic Walking

La pluja va obligar a viure la Festa de l’AV Sant Jordi a cobert,però les persones que s’hivan atansar van poder gaudir-ne de les activitats

Atrium Viladecansva acollir la celebració del Dia de la Dansa, en què diverses entitats locals de ball van mostrar les seves habilitats

L’Associació de Veïns d’Alba-rosa va organitzar un

any més la festa ‘Sardanes i sardines’, amb un gran

èxit d’afluència del veïnat del barri

La ciutadania es va bolcaramb l’espectacle especialque celebrava el desè aniversari d’Atrium Viladecans, que es desenvolupava a diferentspunts del complex esportiui cultural

Les Caramelles van tornarun any més a l’entorn de la Setmana Santa per ferles delícies de les oïdesdel públic assistent a l’acte

P. 29

V!imatges

Numerosos infants i joves van participar a la Festa del Civisme, el 6 d’abril, a l’Escola Marta Mata

EL BEISBOL VILADECANS HA PROTAGONITZAT UN INICI DETEMPORADA POSITIU. Al primer terç de la Divisió d'Honor estatal,l'equip sumava sis triomfs i quatre derrotes, situant-se tercer a laclassificació. Hi destacava la solidessa defensiva i la bona tasca delsllençadors Armenteros i Montano, i de Camilo González el bateig.

Page 20: Revista de Viladecans - Maig de 2013

El rebost de la memòria

Convit de nocesd’Antoni Lligadasi Lola Roset celebrat a la salade ball i cinemade cal Sastre, el 9 d’octubre de1943 / Autoriadesconeguda(AMVA, FonsJosep LligadasRoset)

P. 31

safareig

Ara fa 60 o 70 anys, al país, l’es-tabliment de relacions entreuna parella era producte d’unpatró de conducta social forçarígid. Un inici de relacions podiacomençar en el moment del balldels diumenges a ca l’Esparter oa cal Sastre, en l’Aplec de Pasquao en l’envelat de la Festa Major.Amb les melodies de les orques-tres s’havien conegut moltes pa-relles, iniciant, en molts casos,un llarg període de festeig quehavia de portar-los cap al dia deles noces.

En aquells temps, les noies queanaven al ball mai no pagavenentrada i sovint eren acom-panyades per les seves germa-nes, mares o veïnes, moltes deles quals seien a les llotges ambla finalitat de no perdre’s detallde les evolucions sentimentalsde les parelles i de la tècnica em-prada pels balladors i balladores.

Abans d’entrar al ball, però, ca-dascun dels nois i noies rebia unallibreteta on podien consultar elrepertori que tocaria l’orquestrai on es podrien apuntar les perso-nes amb les quals ballarien cadacançó.

D’aquesta forma, tot es prepara-va per gaudir d’una vesprada ple-na d’al·licients, on gairebé eraobligat lluir un bon vestit. Comen-çava, així, una mena d’apara-dor del veïnatge local on el mésimportant era veure i ser vist.

Si, a partir d’un d’aquests balls oactes festius veïnals, sorgia unaparella, començava formalment elprometatge. Un dels moments cab-dals –gairebé litúrgic– era el fetque el promès anés a casa de la xi-cota per conèixer la seva família.Un acte on, de vegades, s’hi barre-javen qüestions sentimentals ipatrimonials de les famílies.

El període de festeig sovintpodia ser llarg ja que, en no pocscasos, començava abans que elnoi marxés a fer el Servei Militar,el qual en aquells temps podiadurar més de dos anys. En aquestinterval de temps, les noies con-feccionaven l’aixovar de noces aca la modista, tot i que, en la ma-joria, de vegades ja l’havien ini-ciat de ben jovenetes. Tota la con-fecció de camises de dormir, llen-çols o mocadors s’havia de com-binar després amb el brodat de lesinicials dels cognoms del futurmatrimoni.

Cap als anys 40, les noies vancomençar a casar-se vestidesde blanc, quan abans de la Guerraera moda que ho fessin de negre.Mentrestant, els nois havien d’en-carregar un vestit a mida a la bo-tiga del sastre del poble.

Un cop feta la cerimònia religiosa,els àpats s’hi feien comunamenta l’eixida de la casa dels paresd’un dels nuvis. Només si es con-vidava molta gent a l’acte esfeia l’àpat a ca l’Esparter o, finsi tot, a la sala del cinema de calSastre, que va obrir l’any 1939.

bibliorecomanacions

ELS promEtAtgES I LES noCES

a càrrec de la Biblioteca Municipal a càrrec de l’Arxiu Municipal

safareigP. 30

Ingredients (per a 4 persones)

Elaboració

En primer lloc, tallem la cansalada a quadrets i la sofregim ambun raig d’oli d’oliva.

A continuació, trossejem els alls tendres i les cebes i els afegimfins que el sofregit estigui escalfat.

Després, tallem les favetes per la meitat i en quatre o cinc tros-sets cadascuna de les beines i les incorporem al sofregit. Hi posem elgot de vi, el got d’aigua i sal al gust i ho deixem fer xup-xup a foc moltlent durant una hora.

Quan veiem que les faves comencen a estar tendres afegim lesbotifarres tallades a quadrets i quatre fulles de menta per a què aro-matitzi el plat. Quan les botifarres estiguin daurades, rectifiquem desal i apaguem el foc.

Per servir el plat i podem decorar-lo amb unes fulles de menta.

Cada mes, un bar o restaurant de la ciutat, distingit amb el segellAmEd [ ] per promoure la dieta mediterrània, ens proposa una recepta saludable, amb productes de proximitat i de temporada.

tanquen els cinemes Lauren de Viladecans

1

La recepta

bEInES dE fAVEtES A LACAtALAnA

restaurant quÈ bo!

Av. del Segle xxI, 45 tel. 93 637 71 68www.restaurantquebo.com

El més vist a Viladecans tV

Informació cada dia a www.viladecanstv.tv

dEL Amor, LA mEntIrAy LA pErSuASIón

Serrano, Sebastià. BCN: Destino, 2012. [152 SER]

ASSAIG SOBRE L’EXCEL·LÈNCIAEN LA COMUNICACIÓ PERSONAL

SoCIEtAt nEgrA

Martín, Andreu. Barcelona: RBA, 2013. 300 pàgines. [N MAR]

LA DARRERA NOVEL·LA NEGRA D’UNREFERENT CATALÀ DEL GÈNERE

V de Voguing Le danse,V de Viladecans

2

3

nadons

Sofía FernándezMalecka15/01/2013

Si heu tingut un fill o una filla entre el febreri el maig del 2013,podeu presentar-los en societat a la revista.

Envieu la seva fotografia [email protected]

d

a càrrec de la Biblioteca

Alex GarcíaMena12/03/2013

oCELLS

Plaza, Mireia. Granollers: Alpina-Geoestel, 2012. 142 pàgines. [59.82 PLA]

GUIA DE CAMP PER RECONÈIXERMÉS DE 90 ESPÈCIES D’AUS

pAStELES, pAStAS, gALLEtAS,mErEnguES, tArtAS, pAnES

Bretherton, Caroline. BCN : Blume, 2012. 544 pàg.[641 BRE]

EXPLICACIONS SENZILLES I BONESFOTOS PER FER DE FORNER A CASA

EL bALL ErA un AContEIxEmEnt SoCIALon ComEnçAVEn A EStAbLIr-SE rELACIonSdE pArELLA, LES quALS SoLIEn SEguIr un

pAtró forçA rígId fInS AL CASAmEnt

1.425 visualitzacions

842 visualitzacions

un incendi al carrer deguifré el pelós causa 4 ferits

350 visualitzacions

2 kg de beines de faves2 cebes grans4 alls tendres2 tomàquets madurs200 gr. de cansalada viada

200 gr. de butifarra negra200 gr. de butifarra blancaQuatre fulles de menta1 got de vi blanc i un altre d’aiguaOli d’oliva i sal

AquESt mES CuInEm Amb... fAVES

Les faves són una font molt bona de fibra i de vitamines com l’àcid fò-lic i la vitamina C (fins i tot quan són cuites). també contenen diversosminerals i unes substàncies denominades flavonoides, a les qualss’atribueix un efecte de protecció cardiovascular. tot i ser un llegum,l’aportació de proteïnes és menor que en altres varietats d’aquestgrup d’aliments. La temporada de faves comença amb les favetes,que, si són molt tendres, es poden menjar amb les beines; això sí,sempre que siguin ben verdes, sense taques marrons. Són molt ri-ques en aigua i l’aportació calòrica és més baixa.

Pol FernándezPérez23/04/2013

Eloi BlancoCardona9/04/2013

Page 21: Revista de Viladecans - Maig de 2013

VILAdECAnS, SIn EmbArgo SE muEVE

Galileo Galilei, para evitar una condenamayor, tuvo que dar por buena la teoría de laiglesia de que la tierra permanecía inmóvil yera el sol el que giraba a su alrededor. Des-pués de abjurar de la visión heliocéntrica delmundo pronunció la polémica frase “y sinembargo se mueve” (eppur si muove), dandolugar a lo que se considera la síntesis de latenacidad de la evidencia científica frente ala censura de la fe.

Pese a seguir a rajatabla los dictados casi re-ligiosos de la derecha europea, nuestro défi-cit no para de subir, el PIB caerá un 1,3 % y latasa de paro llegará al 27%. El inmovilismoeconómico y la austeridad parecen ser elnuevo dogma de fe. Y la condena es excesiva,6.200.000 parados.

En Viladecans llevamos tiempo ya preparandonuestro territorio para recibir inversiones quehagan posible la creación de empleo. Estosdías, conocíamos el resultado de alguna deesas actuaciones. La puesta en marcha delnuevo polígono Ca n’Alemany, que albergaráun outlet y las instalaciones de la empresaDesigual, que destinarán más de 80 millonesa la construcción de sus instalaciones y tienenuna previsión de 1.500 trabajadores nuevos.Un sector económico en Viladecans con espa-cio comercial, pero también muchos metrospara el industrial, la logística, las oficinas y losservicios. Más de 247.610 metros cuadradospreparados para generar puestos de trabajo.

Creemos que la inversión, el dinamismo em-presarial y el empuje de la política y la admi-nistración pública son las únicas garantíaspara cambiar el escenario económico. Desde

el gobierno se nos sigue di-ciendo que hay que creer enla austeridad, pero sabemosque la solución es moverse.Estamos en ello.

mAríA SALmErón

juntoS SumAmoS

Antes de la colocación de la primera piedradel nuevo outlet que se construirá en nues-tro municipio, ya se ha generado división enel Gobierno de la Generalitat, entre el con-seller de Territorio y el de Empresa y Ocupa-ción, ya que no se ponen de acuerdo sobre siel nuevo equipamiento concuerda con algotan importante como el modelo comercialcatalán.

El consejero de Territorio, en ausencia delconsejero de Empresa y Ocupación, organizóun acto en nuestro municipio acompañadopor nuestro alcalde y el representante deNeinver, la empresa impulsora del proyecto,destacando el impacto que tendrá el equi-pamiento para la generación de empleo.

Nosotros, desde el Partido Popular de Vila-decans, estamos a la espera de la presenta-ción del proyecto oficial, porque a, día dehoy, ninguno de nosotros hemos visto eseproyecto. Y esperamos que muy pronto searegulada la nueva Ley del Comercio Catalán,que tiene previsto regular la venta de Sal-dos, conocida como outlets.

El Partido Popular de Viladecans nunca diráque no a la creación de empleo y al creci-miento económico de nuestra ciudad, perotambién tenemos muy claro que no aban-donaremos al pequeño comerciante denuestro municipio.

El Partido Popular de Viladecans no se posi-cionará hasta que veamos el proyecto y elestudio del impacto y beneficios que tendrásobre el comercio de proximidad y sobre losciudadanos de Viladecans.

Lo que sí solicitamos es que, en todas estasdecisiones, estemos to-dos unidos y que todos

pensemos en el bien deViladecans, porque to-dos Juntos Sumamos.

SErgIogArCíA

l’opiniódels grups

polítics municipals

P. 33

política

Sabies que...?

Escola doctor trueta Escola doctor trueta

a càrrec de la Biblioteca

Visites escolars a l’Ajuntament

Escola marta mata Escola marta mata

Escola marta mata Escola Viladecans IV

safareigP. 32

el exjugador y técnico de béisbol Félix Canoserá uno de los protagonistas del reportaje

televisivo que emitirá el 7 de mayo, a las 11 de la noche,el programa ‘Informe Robinson’ de la cadena Canal +,con motivo de la histórica participación de la selecciónespañola en el Clásico Mundial de Béisbol. España jugóeste año por primera vez el mejor torneo de seleccionesde este deporte y el viladecanense Félix Cano formóparte del cuerpo técnico del combinado nacional, quetuvo una honrosa participación pese a sus tres derrotasante Puerto Rico, República Dominicana y Venezuela.

?

l’entitat Viladecans pel Sàhara fa una crida ala ciutadania per acollir infants sahrauís

aquest estiu.Es tracta d'infants de 8 a 13 anys que po-dran viure, amb la família d'acollida, una realitat di-ferent a la que tenen als camps de refugiats deldesert. Els nens i nenes, que tenen nocions d'espanyol,participaran al juliol en casals lúdics i, a l'agost, podranestar tot el dia amb les famílies i compartir amb ellesles seves vacances en qualsevol punt d’Espanya. Lespersones interessades en acollir-los han de dirigir-se al'Ateneu d'Entitats Pablo Picasso (93 659 14 56).

?

Espanya està entre els països del món ambmés casos d’infecció per anisakis, un paràsit

gastrointestinal que provoca una reacció immunològicaa l’organisme en forma d’al·lèrgia, vòmits o nàusees i,en alguns casos, problemes encara més greus.

La infecció es produeix en menjar peix cru que està pa-rasitat, ja que l’anisakis infecta peixos i cefalòpodes(com el lluç, el verat, el sorell, la sardina, el bacallà, elrap, el pop, la sèpia o el calamar). Per prevenir una in-fecció s’han de tenir en compte alguns consells:

· NETEJAR BÉ EL PEIX després de comprar-lo i treure-liles vísceres, ja que els budells són la principal localitza-ció del paràsit (blanc, rodó i de pocs mil·límetres de llarg).

· CONGELAR EL PEIX SI ES CONSUMIRÀ CRU O POCCUINAT, com, per exemple, en vinagre, en escabetx opreparacions tipus sushi. Caldrà fer-ho a una tempe-ratura de -20ºC o inferior durant un mínim de 24 hores.

· CUINAR EL PEIX CORRECTAMENT, a una temperaturade 60ºC o més durant 10 minuts. Qualsevol dels tipushabituals de cuinat (cocció, fregit o al forn) és suficientper matar les larves.

?

Page 22: Revista de Viladecans - Maig de 2013

outLEtS

Nos han caído encima los outlets. La Genera-litat ha dicho “sí, quiero”. Puestos a elegir, pre-feriríamos una instalación industrial, produc-tiva, que es la que crea puestos de trabajo esta-bles. Pero ahora manda el “pito pito colorito”,y nos ha tocado una ciudad postiza de outlets.Dicen que vendrán 1.000 puestos de trabajo.Ojalá que no sea una exageración de los dia-rios, porque necesitamos sitios que cojangente para nuestra gente de Viladecans.

Són coses a les quals no pots dir que no, en-cara que et vindria de gust. És com un amicbiòleg, que ha acabat acceptant una feina depeó en una cadena de producció, per cobrar afi de mes i poder viure. Hem estudiat per tenirzona industrial, pero aceptamos ‘pulpo’ comoanimal de compañía, i sembla ser que vin-dran autobusos de xinesos i russos a comprara Ca n’Alemany.

Total, que els comerços dels nostres carrersestan preocupats. Cada dia costa més fer ca-laix i cada notícia del diari és una mala notí-cia. Que si puja l’IVA, que si puja l’atur, quesi posen un Mercadona a la plaça Constitució,i ara que si vénen els outlets.

Éramos pocos y parió la abuela. El comerciolo está pasando peor que nunca. Ya puedenser fruterías, panaderías, tiendas de ropa ozapaterías. Lo que hacemos cuando no ga-namos dinero es dejar de comprar y, si unode cada cinco deja de trabajar, uno de cadacinco deja de comprar. Y después está elmiedo a perder el trabajo y están quienestrabajan pero cobran menos, la mujer que sehacía cin- co escaleras y ahora se hace dos. Oninguna.

El comerç és l’ànima que dóna vida i color alscarrers. Cal ajudar el comerç, els llocs de tre-

ball que ja tenim, peregoisme. Els carrers de laciutat dels outlets de luxeseran a Viladecans, peròmai no seran els carrers

de Viladecans.

CArLES LozAno

LA gEnErALItAtportA InVErSIonS

Per fi una bona notícia per a Viladecans: La cons-trucció, per part de l’empresa Neinver, d’un out-let portarà la creació de 1.000 llocs de treball. Aquesta inversió, que es durà a terme en els prò-xims dos anys, serà una realitat gràcies a les ges-tions de l’Incasòl (Generalitat de Catalunya), queha buscat noves sortides per al polígon de Can’Alemany, atès que no avançava l’antic projectedel Parc Aeroespacial. S’ha prioritzat la recercad’inversors que puguin generar llocs de treball; elsresultats són:- l’acord amb Desigual, que hi implantarà la sevaplataforma logística (i per tant, 500 llocs de treball) - el nou espai “Viladecans The Style Outlets”, amb25.000 metres quadrats, centrat en botigues de pri-meres marques, que donarà feina a mil persones.Aquestes inversions comportaran també mésavantatges per a la nostra ciutat: el més impor-tant, l’augment de les freqüències de pas delstrens de Rodalies quan passen per l’Estació de Vi-ladecans (que deixarà de ser un simple Baixador),com es va comprometre a fer Santi Vila, consellerde Territori de la Generalitat. A més d’una novasortida de l’autopista cap a l’espai comercial i deposar Viladecans en el primer lloc a l’hora de cap-tar noves inversions.Caldrà també una actuació decidida i compromesade l’Ajuntament a favor del comerç de proximitat.En l’últim Ple, els regidors de CiU vam proposar quel’increment de recaptació d’impostos (construc-ció, IAE, IBI) que pagarà l’outlet repercuteixi en:- ajuts a la dinamització del comerç local - exempcions d’impostos als comerços viladeca-nencs (per exemple, el de recollida de residus - estructurar una autèntica continuïtat de co-merços i oferta lúdica i cultural que faci que elscompradors de l’outlet vinguin al nucli urbà.El nou espai comercial pot ser el punt d’inflexióque reactivi l’economia i l’ocupació en la nostra

ciutat; però al mateix temps,hem de vetllar per mantenir elcomerç local. Per aconseguir-ho, exigirem una actuació de-

cidida d’Ajuntament i Gene-ralitat.

joSé LuISAtIEnzA

ALbErto dELgAdo

poLítICA ComErCIALdESAStroSA

En abril hemos podido comprobar cómo un rumorque se extendía por Viladecans se ha convertidoen toda una realidad: nuestro municipio albergaráun centro de venta “outlet” con más de 2,5 hectá-reas y unos 80 millones de euros de inversión.Este tipo de comercio que nos proponen es justoel que nos ha llevado a la actual crisis que atra-vesamos, el apostar por grandes estructuras fa-raónicas que continúan la receta del pelotazo y laespeculación inmobiliaria en vez de desarrollar unmodelo productivo basado en la industria o lasempresas de alto valor añadido.Iniciar este proyecto muestra claramente que nila Generalitat ni el equipo de gobierno de Vilade-cans tienen una política comercial clara y prós-pera para nuestro municipio.Este gran macroproyecto, es un auténtico ata-que a nuestro pequeño y mediano empresario,que, sin duda alguna, acabará de empujarles aldesastre en el que muchas familias ya se en-cuentran, cerrar sus empresas y arruinar susvidas.En el pleno del mes de abril, presentamos unamoción en contra de este gran proyecto y cuyoresultado fue cuanto menos curioso: PSC-ICV vo-taron en contra y PP-CIU se abstuvieron en suvotación.Que PP-CIU quieran el "outlet" no me sorprende,sus políticas capitalistas los delatan, pero quepartidos de izquierdas como ICV aprueben pro-yectos de esta magnitud. Aunque, a decir verdad,a nadie le sorprende, los ciudadanos y ciudada-nas de Viladecans cada vez lo tienen más claro,las siglas de los partidos son etiquetas que, enrealidad, no quieren decir nada.A este desastre que se nos avecina hay que aña-dirle la gran cantidad de negocios étnicos que noceden en su competencia desleal, que, sin duda

alguna, se ha convertido enun auténtico problema para

nuestro comercio tradicio-nal y que, si no se le pone

remedio, acabará pordestruirlo.

políticaP. 34

publicitat

Page 23: Revista de Viladecans - Maig de 2013

P. 36

agendaP. 37

agenda

recordeu que podeu seguir les novetats a www.viladecans.cat, i a twitter a través del hashtag #ViuViladecans

activitats per a infants

activitatsper a joves

9DIJOUS

EXPOSICIONSExposició permanent ‘Viladecans, una miradaal passat’Exposició del Mil·lenari.Torre-roja

Exposició permanent ‘Pagesos i vilatans. Viladecans al segle XIX’El passat rural de la ciutat.Torre del Baró

* Espectacle amb 20% de descompte per compra anticipada(fins a 48 hores abans) a les taquilles d’Atrium Viladecans.

A les 22 horesÒpera: ‘La Traviata’Per Amics de l’Òpera deSabadell. Preu: 40 i 50 €*.Atrium Viladecans

12DIUMENGE A les 11, 12 i 13 hores

Visites a l’ermita de SalesInscrip. al 93 635 18 80 (ext. 8180)o [email protected] de les Deodates

Fins al 18 de maig‘Fragments de vida’Fotografies de Kevin Puertas.Centre de joves Can Xic

Del 17 al 30 de maig‘El mosquit tigre, un veíque ens incomoda’Produïda per l’assoc. PDS.Biblioteca de Viladecans

Fins a l’1 de juny‘34è Concurs de Fotografia Ciutat deViladecans’Biblioteca de Viladecans

MAIG

De 10 a 14 horesMercat d’Art Ho org.: Assoc. d’Art i Oficis i Fundación Espejo.Rambla Modolell

A les 21 horesTeatre: ‘Smiley, unahistòria d’amor’Cia. Flyhard. Preu:15 €*.Atrium Viladecans17

DIVENDRES A les 17.30 horesXerrada: ‘L’autoestimaen els nens i nenes’Formació de Mares i Pares.Col·legi Sant Gabriel 16

DIJOUS

18DISSABTE A les 11 hores

Visita guiada als edificis històrics+ info a la pàgina 23.Davant la Torre del Baró

De 10 a 14 horesDia Mundial de la BiodiversitatActivitats familiars gratuïtes.Espai Natural del Remolar

Compra ara les entrades per als espectacles d’Atrium amb el teu telèfon mòbil

A les 19 horesPresentació del llibre‘Retalls d’art’Ho org.: Fundación Espejo.Biblioteca de Viladecans 10

DIVENDRES A les 18 horesL’Hora del conte: ‘Me lo dijo Lola’Per a infants des de 4 anys.Biblioteca de Viladecans

A l’Ateneu Pablo Picasso[19 h] Xerrada per a la gentgran sobre seguretat a cà-rrec de Mossos d’Esquadra

A l’Ateneu Pablo Picasso[17 h] Actuació musicalA la plaça de la Vila[19 h] Taller de sardanes

[19.30 h]Taller de sevillanes [20 h] Dansa del ventre [20.30 h]Taller de balls de saló[21 h] Dansa irlandesa[22 h] Ball amb orquestra

31 DE MAIG 1 DE JUNY

FESTA DE BARRIAV CASC ANTIC

25DISSABTE A les 16.30 hores

Partida de MinecraftHo org.: Ajuntament.Cal inscripció prèvia.Centre de joves Can Xic

agenda d’activitats

28DIMARTS A les 20 hores

Xerrada de ‘Els Cap-vespres de Ca n’AmatHo org.: Ajuntament.Ca n’Amat

A les 21 horesConcerts de La Sabandijai Ljubliana&TheSeawolfHo org.: Ajuntament.Centre de joves Can Xic21

DIMARTS A les 21 hores‘Noches de Monólogos 10’Amb Álvaro Carrero, MiguelLago y Juan Cruz. Preu: 15 €.Atrium Viladecans

Del 16 al 30 de maig‘Entre nosaltres. Els adults,l´alcohol i altres drogues’Produïda per l’assoc. PDS.Ateneu d’Entitats Pablo Picasso

A les 18 horesContacontes: ‘La Claudel Temps de Viladecans’Ho org.: Ajuntament.Biblioteca de Viladecans

A les 19 horesJornada: ‘Fotografia el crepuscle al Delta’Inscripc. al 93 479 32 01. 5 €.Espai Natural del Remolar

19DIUMENGE

b A les 19 horesDansa urbana: ‘Cube’A càrrec de Kulbik DanceCompany. Preu: 15 €*.Atrium Viladecans

13DILLUNS A les 15 hores

Xerrada: ‘Millorar eldiàleg en família’Formació de Mares i Pares.Escola Àngela Roca

A les 21 horesConcerts de Skaparadisei La BanddarraHo org.: Rudemón.Centre de joves Can Xic

Al local de l’associació veïnal(Dos de Maig, 41)[12 h] Vermut d’inauguraciói mostres de disfresses imanualitats

[16 h] Taller de sabó

[19 h] Concurs de cuinaamb degustació

Al parc del Torrent Ballester[10 h] Xocolatada[10.30 h] Inflables i trenet[13 h]Demostració i taller de‘Bubbles’

12DE MAIG 16DE MAIG

FESTA DE BARRIAV LA UNIÓN

17DE MAIG

18DE MAIG [18 h] Diverfesta infantil[18 h] Mostra d’activitatsde l’AV i d’alumnes de l’Es-cola El Garrofer. Actuaciódels Castellers i del grup deplayback de l’AV Alba-rosa[22 h] Discomòbil

Al local de l’associació veïnal[13 h] Clausura de la festaamb lliurament de premis iaperitiu.

19D’ABRIL

A la plaça de la Diversitat[19 h] Actuacions de balls ipercussió (Escola Pau Casals).[20 h] Actuació de l’escolade ball infantil de l’AV.

24DE MAIG

FESTA DE BARRIAV BARRI DE SALES

A la plaça de la Diversitat[11 h] Missa.[12.15 h] Castells (colles de lesRoquetes, Begues i Viladecans). [14 h] Aperitiu popular (2 €).

26DE MAIGA l’Escola Pau Casals[10 h] Tringular infantilde futbol [12 h] Refrigeri (per Domi-no’s Pizza i McDonalds)

[19 h] Exhibició d’arts mar-cials (XMA Athlon)[20 h] Actuacions de ball(Dance Box i Dreambox)[22 h] Mag César Vinuesa[22.30 h] Ball amb orquestra

[20.30 h] Concert de guita-rra de l’escola de l’AV.[21.15 h] Pregó (regidora delDistricte, Maria Gato).[22 h] Correfoc (Diables Vilad.)[22.30 h] Percusió (Can Paulet)[23 h] Beach Party

24DIVENDRESA les 18 hores

Visita guiada al’exposició ‘Pagesos ivilatans al segle XIX’Torre del Baró

25DE MAIG [12.30 h] Entrega de trofeudel triangular de futbol

A la plaça de la Diversitat[12.30 h] Animació infantil ifesta de l’escuma[18 h] Trobada de puntaires 26

DIUMENGE A les 12 horesBotifarrada popularHo org.: AV Alba-rosa.Preu degustació: 3 euros.Plaça de l’Alba-rosa

31DIVENDRES

1DISSABTE De 10 a 14 hores

Mercat d’Art i trobadade cotxes clàssicsArts i Oficis+ Classic Club. Parc de la Marina

JUNYA les 11 horesInauguració de l’espaide tallers de reparació ala Deixalleria Municipalc. Agricultura, 72 2

DIUMENGED’11 a 14 horesPortes obertes a l’exposició ‘Pagesos iVilatans al segle XIX’Torre del Baró

A les 10 horesJornada de descoberta dela flora i fauna del DeltaInscripc. al 93 479 32 01. 5 €.Espai Natural del Remolar

A les 21 horesTeatre amateur: ‘L’habi-tació de l’escriptor’Per la cia. Delit Teatre. 10 €.Atrium Viladecans

D’11 a 14 horesPortes obertes a l’exposició ‘Pagesos iVilatans al segle XIX’Torre del Baró

A les 12 horesAudició i ballada de sardanesAmb la Cobla Rambles. Plaça de la Vila

A les 19 horesTeatre: ‘Flor de nit’Per l’Agrupació CulturalMossèn Cinto. Preu: 7 €.Centre Cultural Sant Joan

A les 18 horesXerrada-taller: ‘Legislantels cossos de les dones’Ho org.: Ajuntament.Casal de la Montserratina

A les 19 horesXerrada: ‘Pràctiques pera joves a l’estranger’Ho org.: Ajuntament.Centre de joves Can Xic

A les 19 horesXerrada: ‘Implicació enl’educació dels infants’Formació de Mares i Pares.Col·legi Goar

A les 16.30 horesCampionat de dardsHo org.: Ajuntament.Cal inscripció prèvia.Centre de joves Can Xic

A les 18 horesXerrada: ‘La salut bucala la primera infància’Formació de Mares i Pares.Biblioteca de Viladecans

A les 18.30 horesClub de Lectura: ‘Bilbao-NY-Bilbao’, de K. UribeNo cal inscripció prèvia.Biblioteca de Viladecans15

DIMECRES

A les 22 horesTeatre: ‘Flor de nit’Per l’Agrupació CulturalMossèn Cinto. Preu: 7 €.Centre Cultural Sant Joan

[10.30 h] Rua dels grallers A la rambla de Modolell[11 h] Xocolatada popular[11.30 h] Diverfesta infantil,màgia i taller de maquillatge.

2 DE JUNY

Del 20 al 31 de maig, al Casal Barri de Sales, es recolliran aliments

per al Punt Solidari de Viladecans

11 i 12 de maig, tot el dia43a Fira de Sant Isidre i 12a Mostra d’Entitats Parc de la Marina i edifici Cubic

A les 10 hores6a Caminada contra la FamInscripció: 4 euros.Col·legi Sant Gabriel

Inauguració de la decoraciód’un arbre amb ganxetA la plaça de la Vila[12 h] Audició i ballada desardanes (Cobla Rambles,Amics de la Sardana i grupde l’AV Casc Antic)

Page 24: Revista de Viladecans - Maig de 2013

SI QUIERES QUE TE CONOZCAN, ANÚNCIATE EN

REVISTA DE VILADECANS

llama al 93 519 11 92

Localitza amb el teu mòbil on està la farmàcia de guàrdia del dia

agenda de serveismés informació i novetats a www.viladecans.cat

fArmàCIES

Farmàcia AltésAv. Ballester, 10

Farmàcia ArtolaC. Guifré el Pelós, 36

Farm. B. del RomeroC. Pere Sala, 60

Farmàcia BadiaC. Sol, 67

Farmàcia BergaC. Jaume Abril, 23

Farmàcia MaciánPl. Arqueb. Modrego, 11

Farmàcia CulleréAv. Generalitat, 28

Farmàcia MongeAv. Gavà, 13

Farmàcia MontesPl. Hispanitat, 4 A

Farmàcia RocabeyeraC. Josep Irla, 15

Farmàcia RotllanC. Prat de la Riba,66

Farmàcia SalaC. Sant Marià, 99

Farmàcia UriarteC. Doctor Reig, 67

Farmàcia UrizAv. Miramar, 7

Farmàcia VilàAv. Molí, 37

DL 6 maigDT 7 maigDC 8 maigDJ 9 maigDV 10 maigDS 11 maigDG 12 maigDL 13 maigDT 14 maig DC 15 maig DJ 16 maig DV 17 maigDS 18 maig DG 19maig DL 20 maigDT 21 maig DC 22 maigDJ 23 maigDV 24 maig DS 25 maigDG 26 maig DL 27 maig DT 28 maig DC 29 maigDJ 30 maigDV 31 maigDS 1 juny DG 2 junyDL 3 junyDT 4 junyDC 5 junyDJ 6 junyDV 7 junyDS 8 juny

9-13.30 h 13.30-16.30 h 16.30-20 h 20 h-9 del matí següent

HorArIS

LLIStAt dE fArmàCIES

P. 38agenda

publicitat

C/ Jaume Abril, 2 Horari: de dilluns a divendres, de 10 a 13 hores, i els dimarts i els dijous de 17 a 19 hores)

Tel. 93 635 18 17

[email protected]

REVISTA DE VILADECANSEdita:Ajuntament de Viladecans. 24.500 exemplars.Fotomecànica i impressió: Litografia Rosés, S.A. Impresa en paper 100% reciclat. Dipòsit Legal: B-28726/87.Fotografia:Cristina Diestro, Pepa Álvarez, Ajuntament. Publicitat: Fabiola Romero. Tel. 93 519 11 92 / 610 47 49 [email protected] revista no es fa responsable del contingut dels articles d’opinió.

tELÈfonS d’IntErÈSAjuntament 93 635 19 00

Policia Local 092 / 93 659 40 24Mossos/Bombers 112Emergències mèdiques 061Comissaria del DNI 902 24 73 64Hospital de Viladecans 93 659 01 11CAP Maria Bernades 93 647 41 55CAP Mas Font 93 647 21 77Sociosanitari Frederica M. 93 647 35 25Serveis Socials (Sant Jordi) 93 658 15 62Serveis Socials (Montserratina) 93 658 02 31Serveis Socials (Can Palmer) 93 637 33 22Serveis Socials (Sales) 93 637 39 52Serveis Socials Generalitat 93 637 44 10Can Calderon 93 635 18 04Oficina de Treball (OTG) 93 647 35 10Síndic Municipal de Greuges 93 635 18 17OMIC (oficina del consumidor) 93 658 99 08Oficina Local d’Habitatge 93 659 41 56Oficina del Pla de Ponent 93 659 23 83Centre Municipal de Mediació 93 659 34 96Arxiu Municipal 93 635 29 85Poliesportiu del Centre 93 637 83 70Centre per a Joves Can Xic 93 647 00 24Centre Mpal. Edelia Hernández 93 647 43 87Fundació Ciutat de Viladecans 93 647 00 55Deixalleria 93 659 02 98Servei Local de Català 93 659 33 28Cementiri 93 637 77 85Serveis Funeraris 902 230 238Tanatori de Ponent 93 633 34 10Atrium Viladecans 93 659 41 60Ateneu Pablo Picasso 93 659 14 56Ateneu can Batllori 93 637 61 68Biblioteca de Viladecans 93 637 40 90Casal Barri de Sales 93 637 94 04Casal de l’Alba-rosa 93 637 53 90Casal de Montserratina 93 659 30 87Casal de Can Pastera 93 637 79 85Casal de Torre-roja 93 659 40 39Oficina d’escolarització 93 647 23 58Escola Bressol La Ginesta 93 658 66 76Escola Bressol La Marina 93 659 18 83Escola Bressol La Muntanyeta 93 659 15 48Escola Bressol La Pineda 93 637 96 00Escola Àngela Roca I 93 658 06 93Escola Àngela Roca II 93 637 12 75Escola Can Palmer 93 658 19 81Escola El Garrofer 93 658 09 34Escola Doctor Trueta 93 658 26 38Escola Germans A. Targa 93 658 96 53Escola Marta Mata 93 658 83 77Escola Mediterrània 93 637 57 37Escola Montserratina 93 658 85 11Escola Miquel Martí i Pol 93 635 76 60Escola Pau Casals 93 658 25 12Escola Viladecans IV 93 637 89 52Col·legi Goar 93 658 25 38Col·legi Sagrada Família 93 658 08 99Col·legi Sant Gabriel 93 658 17 50Col·legi Santo Tomás 93 658 07 87Col·legi Teide 93 658 19 53Institut Josep Mestres 93 658 08 84Institut Miramar 93 647 43 35Institut Sales 93 658 20 12Institut Torre Roja 93 637 37 00Academia Frandaser 93 637 06 43 Escola Oficial d’Idiomes 93 635 74 22Centre Formació d’Adults 93 658 64 51Aigües de Viladecans 900 71 07 10Correus Viladecans 93 659 17 01Gas Butà 93 662 06 98Jutjat 93 658 12 84Notaria 93 659 02 00Registre de la Propietat 93 658 61 19Viladecans Televisió 93 647 42 44

TOTES Farmàcia Sala TOTES Farmàcia SalaTOTES Farmàcia Berga TOTES Farmàcia BergaTOTES Farmàcia B. del Romero TOTES Farmàcia B. del RomeroTOTES Farmàcia Montes TOTES Farmàcia MontesTOTES Farmàcia Monge TOTES Farmàcia Monge

Farmàcies Monge i Uriz Farmàcia Uriz Farmàcia Uriz Farmàcia UrizFarmàcia Badia Farmàcia Badia Farmàcia Badia Farmàcia Badia

TOTES Farmàcia Altés TOTES Farmàcia AltésTOTES Farmàcia Rotllan TOTES Farmàcia RotllanTOTES Farmàcia Uriarte TOTES Farmàcia UriarteTOTES Farmàcia Culleré TOTES Farmàcia CulleréTOTES Farmàcia Rocabeyera TOTES Farmàcia Rocabeyera

Farmàcies Vilà i Rocabeyera Farmàcia Vilà Farmàcia Vilà Farmàcia VilàFarmàcia Macián Farmàcia Macián Farmàcia Macián Farmàcia MaciánFarmàcia Artola Farmàcia Artola Farmàcia Artola Farmàcia Artola

TOTES Farmàcia Berga TOTES Farmàcia BergaTOTES Farmàcia Sala TOTES Farmàcia SalaTOTES Farmàcia Montes TOTES Farmàcia MontesTOTES Farmàcia B. del Romero TOTES Farmàcia B. del Romero

Farmàcies B. del Romero i Monge Farmàcia Monge Farmàcia Monge Farmàcia MongeFarmàcia Uriz Farmàcia Uriz Farmàcia Uriz Farmàcia Uriz

TOTES Farmàcia Badia TOTES Farmàcia Badia TOTES Farmàcia Uriarte TOTES Farmàcia UriarteTOTES Farmàcia Rotllan TOTES Farmàcia RotllanTOTES Farmàcia Artola TOTES Farmàcia ArtolaTOTES Farmàcia Culleré TOTES Farmàcia Culleré

Farmàcies Culleré i Rocabeyera Farmàcia Rocabeyera Farmàcia Rocabeyera Farmàcia RocabeyeraFarmàcia Vilà Farmàcia Vilà Farmàcia Vilà Farmàcia Vilà

TOTES Farmàcia Macián TOTES Farmàcia MaciánTOTES Farmàcia Altés TOTES Farmàcia AltésTOTES Farmàcia Berga TOTES Farmàcia Berga TOTES Farmàcia Sala TOTES Farmàcia SalaTOTES Farmàcia Montes TOTES Farmàcia Montes

Farmàcies Montes i B. del Romero Farmàcia B. del Romero Farmàcia B. del Romero Farmàcia B. del Romero

SALUD y BIENESTAR

Con el fin de alcanzar el compromiso de

ayudar a más de 1.000 millones de perso-

nas a mejorar su salud y bienestar, Unilever

ha llevado a cabo los talleres “Pan con Tu-

lipán” e “Higiene bucal con Signal” en los

colegios de Viladecans, con el que han en-

señado a los niños de primero y segundo

de Primaria a desayunar de manera equi-

librada y saludable. Han trabajado esta ac-

tividad con 800 alumnos.

También han impartido el taller “Dove para

la Autoestima”, a través del que trabajan

la aceptación del propio cuerpo y la mejora

de la autoestima de los adolescentes. Han

participado 1.200 alumnos de 12 a 17 años

de 11 centros educativos de Viladecans.

Unilever cuida también de los corazones

de los ciudadanos con su margarina Flora

pro.activ. En el marco de Unilever Com-

parte está trabajando para reducir el coles-

terol de sus empleados y lo harán también

con el de los empleados del Ayuntamiento de

la ciudad a través del “reto Flora pro.activ”,

que se basa en tres pilares fundamentales:

el consumo de dos raciones diarias de

Flora pro.activ, un plan nutricional equili-

brado y una tabla de ejercicios diarios du-

rante tres semanas.

MEDIO AMBIENTE

Se están trabajando diferentes iniciativas

que contribuyan a una reducción del consu-

mo del agua entre la población de Viladecans

a través de su uso eficiente en las tareas del

hogar, con el apoyo de marcas como Skip,

Mimosín, Timoteí, TRESemmé i Dove. Para

ello se está contando con la colaboración

del ayuntamiento, con el que se están pro-

gramando las diversas acciones que se lleva-

rán a cabo durante el próximo curso escolar.

CALIDAD DE vIDA

Se ha establecido una estrecha relación

con los Servicios Sociales del Ayuntamiento,

Cáritas y Cruz Roja, entidades con las que

Unilever colabora proactivamente a través

de donaciones mensuales de producto y

de la preparación y envío de lotes de Na-

vidad para las 700 familias por debajo del

umbral de la pobreza de la ciudad.

Además, el chef de Unilever, Jaume Dru-

dis, imparte talleres de cocina Knorr para

los usuarios del Centro Materno Infantil de

la ciudad y de Can Calderon, para perso-

nas que acuden a los Servicios Sociales

del Ayuntamiento y también para entida-

des como ASDIVI.

También en el ámbito culinario, la compa-

ñía está muy centrada en ayudar tanto a

restaurantes como al consumidor a gestio-

nar mejor los productos y la cesta de la

compra para evitar el desperdicio de ali-

mentos. Para ello, han editado una guía

enfocada a restauración que se ha distri-

buido en los restaurantes de la ciudad,

“Abra los ojos ante los desperdicios”, edita-

da por el área de restauración de la compa-

ñía, Unilever Food Solutions. También co-

laboran con el centro ocupacional CAVIGA

y con ASDIVI, asociaciones que trabajan

para la integración de las personas con

discapacidad intelectual de Viladecans.

Además, como novedades del año 2013,

los miembros del Comité de Dirección de

Unilever España han cerrado un ciclo de

conferencias bajo el nombre “Transmisión

de conocimientos” para las pymes de la

ciudad, que tendrán lugar a lo largo del

año en la sede de la compañía. Otra de

las novedades de este año es la de la par-

ticipación en el proyecto Coach de la Fun-

dación Exit, a través del que algunos

empleados de Unilever han ejercido de

coach de jóvenes, provenientes de Can

Calderon, con dificultades en los estudios.

Por otro lado, para afianzar aún más su re-

lación con las entidades y organizaciones

no lucrativas de la ciudad, están llevando a

cabo muchas de sus actividades de volun-

tariado corporativo, dentro del programa

UNIdos, en la ciudad de Viladecans. Un

ejemplo de ello es la entrega de rosas de

Sant Jordi en un centro de personas mayo-

res de la ciudad, un partido de fútbol que

jugaron miembros de ASDIVI y empleados

de Unilever o una actividad medioambien-

tal de recuperación de la flora autóctona re-

alizada en la playa de Viladecans.

‘Unilever Comparte’

en viladeCans

www.unilever.eswww.unileverytu.es

publireportaje

Con el objetivo de colaborar y crear un impacto positivo en la comunidad más pró-xima, el pasado año unilever empezó a desarrollar un conjunto de acciones en elmarco del proyecto ‘unilever Comparte’, vinculadas a las escuelas, al Ayunta-miento y al conjunto de los ciudadanos de Viladecans, que acoge sus oficinasdesde hace un año. dichas acciones se alinean con los tres pilares del plan unile-ver para una Vida Sostenible: Salud y bienestar, medio Ambiente y Calidad de Vida.

Taller de concina Knorr con usuarias del Centro Maternoinfantil municipal

Page 25: Revista de Viladecans - Maig de 2013