Revista de Viladecans - Octubre de 2015

32
OCTUBRE 2015 / NÚM. 229 / ANY XXV www.viladecans.cat Revista d’Informació Municipal Can Calderon reestructura els seus serveis i renova la imatge de les instal·lacions Més autobusos per accedir al cementiri el cap de setmana de Tots Sants P 11 FP Dual: Estudiar a les empreses P 15 La futura biblioteca de Can Ginestar se centrarà en la ciència i la innovació educativa P 12 P 14 P 5 Companyies de la ciutat acullen alumnes de formació professional P 6

description

FP Dual: Estudiar a les empreses - La futura biblioteca de Can Ginestar se centrarà en la ciència i la innovació educativa - Can Calderon reestructura els seus serveis i renova la imatge de les instal·lacions - Més autobusos per accedir al cementiri el cap de setmana de Tots Sants

Transcript of Revista de Viladecans - Octubre de 2015

Page 1: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

OCTUBRE 2015 / NÚM. 229 / ANY XXV www.viladecans.cat

Revista d’Informació Municipal

Can Calderon reestructura els seus serveis i renova la imatge de les instal·lacions

Més autobusos per accedir al cementiri el cap de setmana de Tots SantsP 11

FP Dual: Estudiar a les empreses

P 15

La futura biblioteca de Can Ginestar se centrarà en la ciència i la innovació educativaP 12

P 14

P 5

Companyies de la ciutat acullen alumnes de formació professionalP 6

Page 2: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

2

ARRIBA ALTEU BARRII, EL 2018, A TOTA

LA CIUTAT

A UN PROJECTE PENSAT PERA UNA CIUTADANIA INTEL·LIGENT

Obre la porta

+info: wiladecans.cat

LA FIBRA ÒPTICA DE

Page 3: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

3

L’alcaldeOctubre 2015 VILADECANS

SÍGUELO@carlosruiztwitt facebook.com/carles.ruiznovella

El día después

Por tercera vez en cinco años se han celebrado elecciones autonomicas, y nuevamente ha lle-gado el día después. Quienes las plantearon co-mo un plebiscito ahora reniegan de él, porque si realmente lo hubiera sido, lo habrían perdido al no llegar a la mitad de los votos.

Han ganado quienes estaban gobernando, pero pese a pre-sentarse juntos y revueltos con algunas figuras a derecha e izquierda, han obtenido nueve diputados menos que en la anterior legislatura. En resumen, todo sigue igual pero con un gobierno más débil y, al parecer, dependiente de un par-tido que se define como anticapitalista y contrario a la Unión Europea. Y además, habiendo provocado una fractura más evidente de la sociedad catalana.

Mientras tanto, la Generalitat sigue sin te-ner una política industrial, continúa re-cortando los recursos destinados al des-empleo, eliminando las dotaciones para escoles-bressol, no concediendo las becas comedor necesarias en las escuelas y, en general, reduciendo las ayudas sociales, competencia que está siendo asumida por los ayuntamientos.

En Viladecans seguimos padeciendo un déficit importante en el transporte públi-co, sin que se lleve a cabo la nueva línea de tren de cercanías entre Cornellà y Castell-defels ni se incremente la frecuencia con

que los trenes se paran en nuestra estación. Tenemos pendien-te, también, la construcción de dos centros escolares y la me-jora del tramo del Camí del Mar propiedad de la Generalitat. Nadie se hace responsable de esta mala gestión, ya que el an-terior gobierno no ha dado la cara y, en la campaña electoral, no se ha podido debatir sobre ello. Nuevamente, las eleccio-nes en Catalunya no han servido para afrontar los problemas.

Los ciudadanos han votado otra vez en un clima muy emo-cional y el resultado ha vuelto a demostrar que es imposi-ble que los gobernantes tomen una decisión unilateral res-pecto al planteamiento soberanista. Para resolver este em-brollo, hacen falta políticos capaces de fomentar el diálogo, los pactos y los acuerdos. Pero, a la vez, que afronten los pro-

blemas que están sufriendo los ciuda-danos y ciudadanas, muchos de ellos de urgente resolución. Empezamos a estar cansados de ‘días históricos’, elecciones anticipadas y gobiernos provisionales.

Necesitamos estabilidad y planificar a largo plazo para recuperar el crecimien-to económico, crear oportunidades y, so-bre todo, revertir la pérdida de derechos y recursos públicos que está dejando in-defensas a muchas personas frente a las consecuencias de la crisis.

HACEN FALTA POLÍTICOS CAPACES

DE FOMENTAR EL DIÁLOGO Y LOS PACTOS Y, A LA VEZ, AFRONTAR LOS PROBLEMAS QUE ESTÁ SUFRIENDO LA

CIUDADANÍA

Page 4: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

184

EL DIA A DIA DE L’ALCALDE facebook.com/carles.ruiznovella@carlosruiztwitt

1l Junta de Govern municipal

2l Reunió a Localret sobre la com-

posició dels seus nous òrgans de govern

3l Inauguració del curs escolar

2015-2016, a Atrium Viladecansl Consell General del Consorci de

Ca n’Alemanyl Inauguració de l’exposició ‘Anem

al ball d’envelat. La Festa Major de Viladecans’

4l Visita del secretari d’Ocupació i

Relacions Laborals de la Gene-ralitat, Joan Aregio

l Recepció a la delegació de Saint Herblain, ciutat agermanada

l Pregó de la Festa Major

5, 6, 8l Assistència als actes esportius ,

culturals i lúdics de Festa Major

9l Reunió amb empreses del Polí-

gon Centre sobre la millora de les infraestructures del polígon

10l Visita a les obres de l’Escola Me-

diterrànial Mostra de joves cantautors

11l Ofrena floral a la tomba de Ra-

fael Casanova, als jardins de Can Torrents de Sant Boi, amb motiu de la Diada Nacional

l Lliurament de premis de la 37a Cursa Atlètica Popular

12l 5è Torneig Solidari de Petancal Visita a la festa de barri organit-

zada per l’AV Hospital Roca

OCTUBRE 2015

LA FOTO DEL

MES13l Patinada popular i solidària

14l Entrevista amb El Periódico de

Catalunya digitall Sessió del xat

16l Presentació de l’escultura ‘En

perspectiva’, cedida a la ciutat pel seu autor, Lorenzo Quinn (parc de Can Sucre)

l Trobada a la Biblioteca amb l’es-criptor barceloní de novel·la ne-gra Víctor del Árbol

17l Acte d’inici del curs escolar a Mo-

lins de Reil Primera reunió amb experts so-

bre la futura biblioteca central de Can Ginestar

19l Clausura del Projecte del Servei

de Suport per a la Convivència

21l Junta de Govern municipall Reunió de la Comissió Executi-

va del Consell Econòmic i Soci-al del Baix Llobregat

22l Reunió de la Comissió de Segui-

ment del Pla Director del Deltal Segona reunió amb experts so-

bre la futura biblioteca entral de Can Ginestar

27l Consell Metropolità de l’AMBl Benvinguda a les jornades ‘Ciu-

tats Defensores dels Drets Hu-mans’, a Sant Boi

l Junta de Govern de l’Institut del Teatre

l Reunió del Patronat de la Fun-dació CAVIGA

l Consell Gral. del Consorci AOC

Extracte de l’edició del mes de setembre. No et perdis el proper xat, el 2 de novembre, a les 19h, a www.wiladecans.cat

MARCJa fa força temps que el nostre CC Vilamarina presenta una imatge molt trista. Molts comerços han tancat, s’hi han obert d’altres, però acaben baixant la persia-na. Quin futur li espera al centre comercial? Gràcies, salutacions.

L’ALCALDEHola, Marc. Per les notícies que tinc, els propietaris de Vilamarina

EL XAT DE L’ALCALDE

tenen previst una reorientació del centre aprofitant la sinergia amb Viladecans The Style Outlets que s’està construint al constant. Ens han explicat una proposta d’inver-sions que espero que es facin efec-tives al més aviat possible. Gràcies.

MARILUZEls concerts de la festa major deixen molt que desitjar. No es podria organitzar d’una altra for-ma per tenir millor espectacle? Com, per exemple, per votació de la ciutadania.

L’ALCALDEHola, Mariluz. La qüestió és la des-pesa econòmica a la qual podem

L M X J V S D

1 2 3 4

5 6 7 8 9 10 11

12 13 14 15 16 17 18

19 20 21 22 23 24 25

26 27 28 29 30 31

Page 5: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

19 65

Octubre 2015 VILADECANS

Lorenzo Quinn cedeix la nova escultura ‘En Perspectiva’ per al parc de Can Sucre L’alcalde Carles Ruiz i Lorenzo Quinn van presidir, el 16 de setembre, la presentació de l’escultura ‘En Perspectiva’, cedida per l’escultor al municipi de Viladecans. Quinn manté una relació especial amb Viladecans, ja que té el seu estudi a la ciutat. La nova escultura, una mà gran que sosté entre els dits un petit planeta Terra, és la segona que l’autor italoamericà té a Viladecans. L’altra és situada al pati del Col·legi Sant Gabriel i la va realitzar en homenatge als joves estudiants de l’escola morts en l’accident de trànsit de l’any 2007. ‘En Perspectiva’ vol fer reflexionar sobre la relativitat de la grandesa de les coses. Segons Quinn, “les persones creiem que som molt grans, però som molt petites en relació al planeta, i el planeta que sembla immens és ínfim si es compara amb l’univers. Només les persones unides podem arribar a ser un ens important”. L’escultura viladecanenca està feta en bronze, acer inoxidable i llautó i fa 1,75 metres d’alçada. Ha estat instal·lada en el nou parc de Can Sucre, una de les zones que guanyarà més centralitat en el Viladecans dels propers anys, quan es desenvolupi el pla urbanístic de Llevant.

arribar. Els grups més coneguts cobren quantitats molt eleva-des (50-60.000 euros) o dema-nen fer-ho en espais tancats, amb la qual cosa una part impor-tant dels veïns no podrien assis-tir-hi perquè seria de pagament. Això redueix molt l’oferta possi-ble. Normalment, municipis que no tenen la programació cultu-ral de Viladecans (Teatre Al Ca-rrer, Atrium, Ateneu de les Arts...) concentren més la despesa en la Festa Major. Parlaré amb els responsables de la programació per veure si podem trobar algu-na fórmula perquè pugui haver participació ciutadana a l’hora d’escollir. Gràcies.

EDUARDOHola Carles; Hay previsto obras entre la carretera de Vi-ladecans y Sant Climent para agrandar el arcén y conectar al carril bici+paseo que han fina-lizado en Sant Climent . Falta-ría conectar apenas 1.5 Km pa-ra tener continuidad. Gracias.

L’ALCALDEHola, Eduardo. Ya hace unos me-ses que nos dirigimos a la Dipu-tación, propietaria de la carrete-ra, para que hiciera esa mejora. Con el cambio de responsables en este organismo todavía no hemos tenido respuesta, pero insistiremos porque, para no-

sotros, es una prioridad, ya que hay una parte hecha. También me he dirigido al conseller de Obres Públiques para que adap-ten el tramo que falta de Carrete-ra de la Vila para completar el ca-mí del Mar, ya que esta es propie-dad de la Generalitat y, aunque se ha presupuestado varios años se-guidos, no han acabado de ejecu-tar las obras. Gracias.

SÒNIABona tarda. En referència al pa-gament d’impostos i en concret amb l’IBI hi ha altres municipis que el prorrategen en 6 vegades enlloc de 4. S’ha valorat fer-ho a Viladecans? Al final l’import

és el mateix però té menys pes en el pressupost mensual del ciuta-dà. Gràcies.

L’ALCALDEHola, Sònia. Com dius, ja fa un temps l’Ajuntament va adaptar el pagament de l’IBI de forma fraccio-nada per facilitar a la gent el seu pa-gament. Estem intentant buscar les fórmules que siguin més còmodes per als ciutadans. Si no ho hem fet, ja demanaré que em facin un estu-di per tal de poder facilitar el paga-ment més fraccionat. Gràcies per la teva col·laboració.

PODEU CONSULTAR TOTES LES PREGUNTES A WILADECANS.CAT

Page 6: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

actualitatNúm. 229

6

alcaldes. Els de Sant Boi, Cornellà, Sant Joan Despí, Viladecans, Gavà, Sant Feliu, Esplugues, Sant Just Des-vern i el Prat han demanat a la Generalitat que no retalli personal dels ambulatoris de la comarca.

9

treballs científics realitzats per alumnes de centres de secundària i universitats de tota Espanya, Portugal i Llatinoamèrica, s’exposa-ran a la fira ‘Ciencia en Ac-ción’, el 17 d’octubre, a l’edi-fici Cúbic.

80

per cent va ser la participa-ció a les autonòmiques del 27 de setembre, a Viladecans, un 10% més que al 2012.

77,3

Educació

OCUPACIÓ I EMPRESA 14

EDUCACIÓ 6

MEDI AMBIENT 18

ESPORTS 21

CIUTAT 10

Actualitat en números

LOS ALUMNOS DE FP DUAL INICIAN SU FORMACIÓN EN LAS EMPRESAS

El año pasado fue para ellos un pri-mer curso teórico pero ha llegado la hora de la verdad y han comen-zado a desarrollar lo aprendido, realizando prácticas en empre-sas. Recibirán a cambio, una beca.

Es el principio de una modali-dad de formación profesional que tiene un funcionamiento modé-lico en países del Norte de Euro-pa, como Alemania, pero que en el nuestro está empezando a de-sarrollarse. Viladecans es una de las primeras ciudades del Baix Llobregat en ofrecer este mode-lo de formación. Estamos empe-zando y los 24 alumnos que han accedido son los primeros. Cues-ta mucho, con la situación eco-

Educación. Estudiantes del Instituto Torre Roja complementan sus conocimientos teóricosmediante un sistema de prácticas becadas

nómica actual, encontrar empre-sas que puedan colaborar, pero la experiencia de otras ciudades nos indica que se va por el buen ca-mino y la Formación Profesional Dual acabará asentándose.

DOS GRADOS MEDIOS Y UNO SUPERIOREn Viladecans, en el Instituto To-rre Roja, los ciclos formativos que se ofrecen siguiendo la mo-dalidad de Formación Profesio-nal Dual son tres: dos grados me-dios de Actividades Comerciales y Atención a Personas en situa-ción de Dependencia, así como el grado superior de Gestión de Ven-tas y Espacios Comerciales. El gra-do medio de Atención a Personas en Situación de Dependencia es la primera vez que se imparte en nuestra ciudad.

El Instituto Torre Roja es el primero que ha apostado por es-ta modalidad de estudios, pero ya hay otros dos centros que se plantean seguir el camino. Son ocho las empresas que han reci-bido estudiantes de FP Dual, y hay cinco más comprometidas (Xar-xa Comercial, Calbet, Group Fruc-tusweb, STP y Mesoestetic), que en los próximos cursos abrirán sus puertas a estudiantes, jóvenes en su mayoría de entre 17 y 19 años.

En el ciclo de Actividades Co-merciales, siete estudiantes han empezado a formarse en la em-presa textil Desigual –en cola-boración con la Fundació Èxit– y

Estudiantes de cursos formativos de FP Dual del Instituto Torre Roja han comenzado este curso a for-marse en empresas radicadas o re-lacionadas con la ciudad.

La mayoría de estudiantes estarán unas 950 horas en las empresas

Son 8 las compañías colaboradoras, y 5 más ya se han comprometido

l La Formación Profesional Dual es una tendencia inter-nacional y un empeño del Ayuntamiento y la conselleria d’Ensenyament, que han nego-ciado o firmado convenios con la mayoría de empresas com-prometidas.

l El objetivo ahora es que otras compañías de la ciudad parti-cipen, como también que otros centros de formación profe-sional apuesten por este mo-delo de formación y más es-tudiantes confíen en matricu-larse en unos estudios que les pueden ayudar de manera muy práctica en su futuro laboral.

LAS ADMINISTRACIONES

Page 7: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

7

Octubre 2015 VILADECANS

LOS ALUMNOS

Cristian GutiérrezEstudiante en Unilever

«Me está resultando una experiencia enriquecedora. El proyecto en el que estoy me resulta ilusionante y me aportará una base práctica magnífica para acceder a los estudios universitarios. »

LOS PROFESORES

LAS EMPRESAS

Yolanda MenalDirectora de RRHH. Unilever

«Estamos muy satisfechos con el trabajo y actitud de los/las aprendices. Esta experiencia les ayudará a consolidar lo aprendido en las aulas y les dará la oportunidad de aprender cómo se trabaja en una empresa.»

dos en la firma de venta de elec-trodomésticos MediaMarkt. En el ciclo, también medio, de Atención a Personas en Situación de Depen-dencia, son ocho los alumnos tra-bajadores: cuatro en la residencia Las Gavines, uno en Clece, empre-sa multinacional líder en multiser-vicios, y tres en el propio Ayunta-miento de Viladecans, en el depar-tamento de Servicios Sociales.

FORMACIÓN ESPECÍFICAFinalmente, en el ciclo superior de Gestión de Ventas y Espacios Comerciales, cuatro alumnos han ido a la multinacional del gran consumo Unilever, dos a Sealed Air, firma también multinacional del sector del empaquetado que tiene su sede en el Viladecans Business Park, y uno en la Fundació Cassià Just, entidad de economía social

que gestiona cocinas y comedores externos.

La labor de los estudiantes en estas empresas sirve para profun-dizar en el conocimiento adqui-rido a través de la práctica, pe-ro también para formarse en un puesto de trabajo. La compensa-ción económica se basa en el in-dicador IPREM de renta mínima. Los estudiantes acabarán perma-neciendo en las empresas unas 950 horas, salvo alguna excepción.

Para las empresas, es ventajo-so contar con trabajadores a los que se forma de acuerdo a las ne-cesidades específicas de los pues-tos de trabajo y que, además, son de la misma ciudad. Los estudiantes adquieren los conocimientos espe-cíficos para trabajar en esa empre-sa y conocen sus procedimientos, su manera de hacer y su cultura.

«Colaboramos con los centros educativos para mejorar la cualificación de los profesionales que se dedican al comercio, asumiendo una parte de su formación. Estamos muy satisfechos con la experiencia. »

Maria ObiolsDirectora de RRHH. Desigual

Álex ArandaEstudiante en Desigual

«Se trata de poner en práctica lo que has aprendido en todo un año, comprobando lo que debes o no debes hacer, qué cosas están bien o mal, o qué estrategias sirven más que otras. Seguro que saldré reforzado de la experiencia.»

Núria VallduriolaDirectora. Instituto Torre Roja

«La formación Dual permite acercar empresas y centros educativos. Los alumnos se forman con las últimas innovaciones que empresas y centros educativos debemos conocer y compartir.»

Xavi ManiCap d’Estudis FP. INS Torre Roja

«Los alumnos tienen la ventaja de ampliar y poner en práctica todos los conocimientos que se les dan en el centro. Además es una oportunidad para iniciarse en el mundo laboral y poder ampliar su currículum.»

Page 8: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

188

Actualitat Educació

Ramon Fauria

Objectiu: educar ‘innovadora-ment’Inici del curs escolar

L’eix central de la xerrada parlava del “poder de l’emoció, la comu-nicació i l’actitud”, i del coneixe-ment del nostre cervell, “que per-met usar recursos que optimitzen rendiments i fan la qualitat de vi-da més plena i sostinguda”.

Durant l’acte també va interve-nir l’alcalde Carles Ruiz destacant

Els joves dinamitzadors, a classe

A què juguem avui?Curs de joves dinamitzadors esportius

34 alumnes de 5è i 6è de primària i 1r i 2n d’ESO de totes les escoles i instituts de la ciutat van partici-par en el curs de formació teòri-co-pràctica de dinamitzadors es-portius que es va dur a terme en-tre el 31 d’agost i el 7 de setembre passats a diversos equipaments locals: Podium Viladecans Joan Masgrau, Camp Municipal de Fut-bol i Camp Municipal de Beisbol. Entre d’altres temes, el curs en-

senyava als potencials monitors com fer-se càrrec, per exemple, de les activitats esportives a l’ho-ra del pati a l’escola o al centre de secundària.

LÍDERS POSITIUS I BONS ESTUDIANTSEl perfil dels joves participants comprenia amants de l’esport, amb qualitats com a líders positius i bons estudiants. L’acció formativa gratuïta estava inclosa en el Pla Local per al Foment de l’Esport a Viladecans (PLFE), que coordinen els departaments municipals d’Educació i Esports.

Obren patis i bibliotequesA les escoles públiques

Aquest curs, tres escoles conti-nuen desenvolupant el projecte de Biblioteca Oberta: són l’Esco-la Enxaneta, l’Escola Marta Mata i l’Escola Montserratina. Les biblio-teques obertes al públic funcionen de dilluns a dijous de 16’30 a 18 ho-res, des del 5 d’octubre.

També, des d’aquest dia, un

centre de educació secundària, l’Institut de Sales, té la seva bi-blioteca oberta: la Biblioteca Isa-bel de Villena, que està oberta de 16 a 19 hores.

PATIS OBERTSAmb l’inici del curs escolar tam-bé comencen els Patis Oberts a Pati obert de El Garrofer

tres escoles perquè els nens i ne-nes puguin gaudir-ne fora de l’ho-rari escolar o en cap de setmana. Així es pot accedir al pati infan-til de l’Escola Montserratina, per a infants de fins a 7 anys, de di-lluns a divendres, a partir de les 16.30 hores. També, des del 19 de setembre obren els patis d’El Ga-rrofer i Marta Mata en dissabte i diumenge. Els horaris i altres de-talls del seu funcionament es po-den consultar en la pàgina http://bit.ly/patisoberts.

‘Educar innovadora-ment’ és el títol de la conferència del coach/optimitzador Ramon Fauria amb la qual Viladecans va donar la benvinguda al nou curs escolar.

Viladecans acoge la feria ‘Ciencia en acción’

Divulgación

Viladecans acogerá en Can Cal-deron y Cúbic, los días 16 y 17 de octubre, la decimosexta edi-ción de la feria “Ciencia en Ac-ción”, dedicada a profesores y alumnos, investigadores y di-vulgadores científicos de Es-paña, Portugal y países lati-noamericanos.

La feria está patrocinada por el Ministerio de Economía y Competitividad, la Funda-ción Española para la Ciencia y la Tecnología, diversas insti-tuciones científicas y el Ayun-tamiento de Viladecans.

La feria presentará 80 ex-positores, de los que 15 serán premiados en diferentes mo-dalidades (matemáticas, física, química, astronomía, biomedi-cina, salud, sostenibilidad...), que constituyen los Premios anua-les “Ciencia en Acción” proce-dentes de centros de educación secundaria y universidades. El viernes 16 se hará el acto de en-trega de premios, en Can Cal-deron, y el sábado 17, se expon-drán, entre las 11.30 y las 18.30 horas, los 80 expositores en el edificio Cúbic.

la importància de desenvolupar projectes contra el fracàs esco-lar i el fet que els resultats a la se-cundària estan millorant gràcies al treball dels centres i la col·labo-ració de tothom.

13.000 ALUMNESEl nou curs ha arrencat amb 13.000 alumnes i ha estrenat tres nous grups d’ESO. També es posarà en marxa un nou programa de talent emprenedor a secundària i s’ampliaran els programes de Cultura Emprenedora a l’Escola i de l’AMPA 2.0.

http://dinamitzadorsviladecans.blogspot.com.es

Page 9: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

199

Octubre 2015 VILADECANSwww.viladecans.cat

Des d’aquest octubre, la Xarxa d’Innovació Educativa de Vila-decans (XIE) ofereix a l’alumnat de 4t a 6è de primària una acti-vitat extraescolar per aprendre programació i crear històries, jocs i animacions, basada en el llenguatge Scratch, perquè els infants s’introdueixin de forma fàcil i divertida en les estructu-res bàsiques de la programació.El curs es farà des de la prime-ra setmana d’octubre un dia a la setmana, de 17 a 18.30 h, a les au-les d’informàtica de les escoles Marta Mata, Motserratina, Mi-quel Mart´í i Pol i Dr Trueta. La quota val 20 euros al mes. Inscripció: www.viladecans.cat / tel. 93 647 00 55.

XARXA D’INNOVACIÓ EDUCATIVA

Aprendre a programar a primària

Educació

Obres durant l’estiu. Els voladissos estaven deteriorats per l’oxidació

L’Escola Àngela Roca 2 ha co-mençat el curs amb la seva faça-na arreglada, després que, du-rant les vacances escolars, es re-formessin diversos elements.

Les obres s’han realitzat entre el 27 de juliol i el 27 d’agost. Han consis-tit en la reforma dels voladissos de la façana, deteriorats per oxidació de les armadures que els formaven.

L’obra de reparació dels forjats de la façana es va complementar amb la substitució d’uns pilars de fibrociment per altres de metàl·lics galvanitzats, l’eliminació d’unes jar-dineres i el pintat de tot el conjunt un cop arranjades algunes esquer-

des i netejats amb aigua a pressió elements com persianes o la pedra de la façana a la planta baixa.

També es van haver de retirar uns nius d’oreneta amb la col·la-

S’han substituït uns pilars de fibrociment per altres de metàl·lics galvanitzats

Reparada la façana de l’Àngela Roca 2

boració dels especialistes de Medi Natural de la Generalitat, Secció de Biodiversitat i Activitats Cinegèti-ques. El pressupost de les obres ha estat de 59.622,27 euros.

http://dinamitzadorsviladecans.blogspot.com.es

Page 10: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

Actualitat CiutatActualitat Ciutat

1810

La carretera de la Vila, tallada

Las vías alternativas minimizan las molestias por el corte de la C-204

Ajuntament

El acceso directo de Viladecans a su litoral, a través de la carre-tera de la Vila y la C-204, está ce-rrado desde el día 21 de septiem-bre, a causa de las obras de cons-trucción del nuevo puente sobre la via el tren. Estas obras mejora-rán la puerta de entrada a la ciu-dad desde el Parc Agrari, la playa

o los espacios naturales del Delta, a la vez que servirán para comuni-car el núcleo urbano con el nuevo sector de Ca n’Alemany.

La importancia del corte del tráfico, que durará nueve meses, ha hecho que el consorcio forma-do por Ayuntamiento e Incasòl (Generalitat) hayan planificado un importante dispositivo infor-mativo sobre las vías alternativas, tanto para los vehículos particu-lares como el transporte público.

MÁS DE 1.000 VISITAS A LA WEBAsimismo, el civismo y bue-

na disposición de los conducto-res y usuarios del transporte pú-blico están ayudando a garantizar

una buena movilidad ciudadana. De hecho, la página de Ca n’Ale-many de la web de Obras recibió, durante la primera semana del corte, más de 1.000 visitas.

Las vías alternativas para el tráfico particular son la C-32 o la C-245, a ravés de Gavà o Sant

Las alternativas de movilidad di-señadas por el consorcio forma-do por el Ajuntament y la Gene-ralitat ante el corte de la carre-tera de la Vila y la C-204 están minimizando los problema ló-gicos provocados por la inter-rupción del tráfico directo.

Can Modolell recibe un lavado de caraPatrimonio

Carta al conseller

El alcalde envió, a principios de septiembre, una carta a la Con-selleria d’Obres Públiques de la Generalitat para recordar la oportunidad de hacer ahora las obras de ensanchamiento del tramo de B-204, incluido el carril bici, que desde el puente hasta la rotonda donde comienza el Ca-mino de Mar. Esta vía pertene-ce a la Generalitat, y hace 4 años que debería estar arreglada.

Boi. Las líneas de autobús L-80 y L-87 utilizan la C-32 y para la L-99 y la N-16 se ha habilitado una sali-da desde el viaducto de Ca n’Ale-many y el camino del Regàs. Tam-bién la línea L-88 (que viene y va a Sant Climent) ha cambiado par-cialmente su recorrido.

Uno de los edificios más repre-sentativos de la ciudad, Can Mo-dolell, sede histórica del Ayun-tamiento, ha recibido, en los úl-timos meses, un lavado de cara, que ha afectado principalmente a su fachada. La actuación ha consistido en la reparación del revestimiento exterior, que estaba deteriorado por el paso de los años y la hume-dad. En la planta baja se ha lim-piado la piedra original. También se han arreglado las cubiertas de la torre del reloj y reparado la es-tructura de la campana.

UN EDIFICIO MODERNISTALas obras de reparación han res-petado la configuración original y los elementos ornamenales de un edificio modernista de estilo neogótico, datado en 1892, aun-que la torre central sea de origen medieval.

10 punts més de participació electoral el 27S

Política

La participació en les eleccions autonòmiques del 27 de setem-bre de 2015 a Viladecans va ser d’un 77,30 per cent, més de 10 punts per sobre de la registra-da el 2012 (67,06 %).

Ciutadans, amb 10.534 vots, va obtenir el 28,19 % dels vots. El PSC, amb 8.158, el 21,83 %. La coalició Junts pel Sí, amb 6.647, el 17,79 %. La coalició Catalunya Sí que es Pot, amb 5.580 vots, un 14,93 %. El Partit Popular, amb 3.260, el 8,72 %. Les CUP, amb 1.727 vots, el 4,62 %.

Pel que fa a les forces que no van obtenir representació parlamentària, UDC va obte-nir 635 vots, un 1,70 % dels vots; PACMA, amb 404 vots, el 1,08 %, i Rcero, amb 245 vots, el 0,66 %. Els vots en blanc van ser 182 i els vots nuls, 139.

www.viladecans.cat/obres

Page 11: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

Octubre 2015 VILADECANS

19 611

Més autobusos per Tots SantsTransport públic

A més, hi haurà servei especial d’autobús entre el divendres 30 d’octubre i el diumenge 1 de no-vembre, com ja és habitual per aquestes dates. El bus especial re-alitzarà un servei per hora amb dues rutes i en tots dos sentits. La primera ruta segueix el re-corregut del Vilabús 1 (sortint a les hores en punt de la riera de Sant Llorenç, entre les 11 i les 18 hores). L’altra ruta realitza el re-corregut del Vilabús 2 (sortint a les hores i mitja de l’avinguda de Can Palmer entre les 10.30 i les 17.30 hores).

Amb motiu de la celebració de Tots Sants, que representa ca-da any un important increment de les visites al Cementiri Mu-nicipal, l’equipament comptarà amb un horari especial des del 26 d’octubre fins a l’1 de novem-bre: de les nou del matí fins a les vuit del vespre, de manera inin-terrompuda.

Plànol sobre la mobilitat a l’entorn del Cementiri Municipal per a l’1 de novembre, dia de Tots Sants

www.viladecans.cat/obres

Obre el carrer de Josep Pallach

Mobilitat

Un tram del carrer de Josep Pa-llach, entre els carrers de les Orquídies i de Salvador Ba-roné, és obert ja al trànsit des del passat dia 25 de setem-bre. L’obertura total d’aquest carrer, quan les dues fases de obres que falten estiguin exe-cutades, permetrà enllaçar el trànsit procedent de l’avingu-da de la Roureda amb l’avingu-da de Can Batllori, afavorint ai-xí la fluïdesa circulatòria de la ciutat en aquesta zona.

Page 12: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

Actualitat CiutatActualitat

1812

l Pierre Antoine Ullmo, di-rector de la consultoria PAU Education:

“L’equipament ha de ser un espai tecnològic i interactiu, diferent de la imatge que te-nim d’una biblioteca tradi-cional”

l Roger Moreno, mestre de l’Escola Doctor Trueta:

“La idea és poder combinar un espai de creació i trobada on també es pugui treballar la cooperació i on puguem tenir un entorn digital, que és tan important avui dia”

l Núria Barrachina, membre de l’AMPA de l’Escola Miquel Martí i Pol:

“Els joves juguen molt amb jocs d’ordinador. Per què no aprendre jugant tecnològica-ment amb altres aplicacions i noves eines?”

L’OPINIÓ DELS EXPERTS

La futura biblioteca es dedicaràa la ciència i a la innovació educativa

Cultura

Masia de Can Ginestar, equipament de propietat municipal

La nova biblioteca serà un equi-pament cultural especialitzat en innovació educativa i divulgació científica. El primer pas per dis-senyar aquests continguts ha es-

tat reunir a una trentena de per-sones, entre experts, mares i pares d’estudiants de la ciutat i repre-sentants de l’Ajuntament.

Dos grups de treball es van re-unir els dies 17 i 22 de setembre, a la mateixa masia, per elaborar-ne una proposta sobre com podria ser el futur equipament. El pro-per pas serà organitzar una cam-panya per demanar l’opinió de la ciutadania.

L’Ajuntament projecta recuperar l’antiga masia de Can Ginestar, de propietat municipal, i trans-formar-la en la futura biblioteca central de la ciutat.

Creació de la Taula de Suport als Refugiats

L’Ajuntament crearà una Tau-la de Suport als Refugiats per coordinar les accions d’ajut humanitari que es puguin en-gegar, tant per part de l’Ajun-tament com de les entitats o ciutadans i ciutadanes parti-culars. A més, Viladecans ha iniciat converses amb altres ciutats per formar part de la Xarxa de Municipis Refugi i treballa amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupa-ment per planificar i coordi-nar accions.

Davant de les peticions d’informació d’entitats i ciuta-dania de Viladecans, l’Ajunta-ment convidarà a entitats so-lidàries que treballen a la ciu-tat –Viladecans Solidària, Creu Roja o Càritas– i totes les for-ces polítiques del Consistori, per tal de coordinar i unificar esforços a la Taula de Suport als Refugiats.

RESPOSTA NECESSÀRIALa tinenta d’alcalde de Serveis a la Ciutadania, Verónica Arasil, ha afirmat que Europa ha de donar resposta a la crisi humanitària dels refugiats d’Orient Mitjà: “Els països europeus han d’ajudar les persones que han hagut d’abandonar la seva terra a causa de la guerra. Evidentment, és una crisi molt important i, per això, totes les administracions, per petites que siguem, hem d’aportar el nostre gra de sorra per col·laborar”.

Verónica Arasil ha asse-gurat que l’Ajuntament de Viladecans “treballarà amb la Xarxa de Municipis Refugi i el Fons Català de Coopera-ció per coordinar accions que ajudin a l’acollida o a la millo-ra de les condicions vitals dels refugiats”.

Solidaritat

Alcaldes del Baix avisen que no acceptaran retallades de personal als ambulatoris

Sanitat

Els alcaldes i alcaldesses dels mu-nicipis de Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat Sant Jo-an Despí, Viladecans, Gavà, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern i el Prat de Llobregat han avisat al Govern de la Generalitat, mitjan-çant un comunicat, que no accep-taran més retallades en la gestió dels ambulatoris de la comarca, en especial pel que fa a la con-tractació de personal.

Davant de la possibilitat que la Conselleria de Salut de la Ge-neralitat retallés llocs de feina en els centres d’atenció primà-ria de la comarca, els ajunta-

ments van mostrar el seu “su-port i reconeixement” al con-junt del personal sanitari que, “en un context d’extraordinària dificultat, continua esforçant-se personalment per atendre en les millors condicions a la nos-tra ciutadania”.

Els nou alcaldes baixllobre-gatins van manifestar també la seva voluntat de continuar de-fensant “una sanitat pública de qualitat”.

Nou ajuntaments, en defensa d’una “sanitat pública de qualitat”

Page 13: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

Octubre 2015 VILADECANS

19 613H

Mi objetivo es crear un mundo más sano a través de la quiropráctica.

Especialistas en la Columna Vertebral y el Sistema Nervioso

Sebastien FuentesDoctor en Quiropráctica

Rbla.Pompeu Fabra, 81, bj.08850 Gava

GavàQuiropràcticte ofrece tu Primera Visita por sólo 29€

(Incluye estudio completo de tu columna vertebral, ajuste vertebral y entrega de resultados).

* Oferta válida hasta el 30 de Octubre 2015

ola a todos, mi nombre es Sebastien Fuentes, soy Doctor en Quiropráctica y me he instalado aquí para transmitiros los múltiples bene�cios de la Quiropráctica. El Sistema Nervioso ( cerebro, médula espinal y nervios) controla el funcionamiento del cuerpo. A través de los nervios �uye información que va desde el cerebro a cada célula.

El Quiropráctico (después de 6 años de estudios universitarios) hace AJUSTES en la Columna para que esos nervios lleven la información a su destino sin interferencias. Así el cuerpo funciona mas armónicamente.La Quiropráctica es la primera profesión manual del mundo, c o n m á s d e 2 5 millones de visitas anuales, va dirigida a todos, desde bebés hasta ancianos , embarazadas y deportistas de é l i te .

• Lumbalgia• Insomnio

• Ciática• Dolor Cervical

• Ansiedad• Dolor estómago

• Migrañas• Vértigos

93 638 85 88

-Sufría molestias lumbares durante casi dos años y la quiropráctica me ha devueltomovilidad y vitalidad. Enrique García (Sitges).-Durante 4 años tenía migrañas mensuales que me impedían hacer vida normal, hoy día apenas las siento he recuperado mi fuerza y consigo hacer vida normal. Paloma García (Gavà).

Llámanos hoy mismo y comienza ya un nuevo camino de salud y bienestar para ti y tu familia.

Cada día veo mejorar a centenares de mis pacientes, no sólo en el plano físico, sino también en el emocional, químico y mental: ciáticas, dolores múltiples, depresión y ansiedad, migrañas, insomnio. Mi objetivo principal es ayudarte con una nueva visión de la salud para crear un mundo más sano a través de la quiropráctica.

Nuestros pacientes hablan:

Nuevo Centro Quiropráctico Gavà-Viladecans

*

Conveni per a la creació d’un servei d’urgències socials

Serveis Socials

Viladecans comptarà aviat amb un nou servei d’atenció per-manent a qualsevol persona en si-tuació d’urgència o emergència so-cial, fruit del conveni signat el juny amb l’Àrea Metropolitana de Bar-celona (AMB). Actualment s’es-

El servei que s’està creant ac-tuarà nits i caps de setmana, quan l’horari d’atenció al públic dels Serveis Socials municipals no és actiu. Cobrirà urgències socials tals com reallotjaments urgents, persones amb dependència des-amparades i dones víctimes de violència de gènere, entre d’al-tres. Hi són implicats, a més de Serveis Socials i Policia Local, els Mossos d’Esquadra, l’oficina d’atenció ciutadana Viladecans

tà dissenyant el circuit intern del servei i estudiant quins seran els agents socials que iniciaran els ex-pedients dels casos que sorgeixin. De ben segur, aquest paper recaurà en la Policia Local, que està les 24 hores al servei de la ciutadania.

Informació, Protecció Civil, Sa-lut Pública, el Servei d’Atenció a les Dones (SIAD) –en qüestions de violència de gènere¬– i el Pla Lo-cal d’Inclusió Social (PLIS).

El nou servei funcionarà durant les nits i els caps de setmana

Page 14: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

1814

Actualitat Empresa i Ocupació

Can Calderon reestructura sus servicios y renueva su imagen Promoción económica. Una nueva señalización separa mejor los diferentes espacios

Can Calderon ha estrenado la nueva temporada con una res-tructuración de los servicios ofrecidos y la adecuación del espacio interior.

Los responsables del equipamien-to, tras recoger las necesidades de los usuarios, optaron por adoptar un enfoque innovador, priorizar los servicios y reorganizar los re-cursos tanto humanos como ma-teriales. El resultado ha sido una Carta de Servicios nueva y una imagen renovada del espacio.

En Can Calderon se ofrecen re-cursos y servicios para la activi-dad económica de empresarios y emprendedores, la ocupación y la formación de la ciudadanía. Y una de las últimas novedades ha sido integrar todos los servicios destinados a la empresa en una sola oficina, facilitando así todos los trámites de empresarios y em-

l DIFERENCIACIÓNCada línea lleva a uno de los servicios de promoción económica, información o formación.

l IDENTIFICACIÓNLa nueva señalización ayuda a facilitar la identificación de todos los servicios según las necesidades de los usuarios.

Page 15: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

Octubre 2015 VILADECANSwww.cancalderon.info

19 615

La señalización se ha inspirado en una red de transporte público

prendedores bajo el nombre Vila-decans Atención a las Empresas.

Con el objeto de facilitar la identificación de todos los servi-cios según las necesidades de los usuarios, se ha llevado a cabo un proyecto de señalización, así como una adecuación específica del es-pacio Ocupa’t, antes Club de Feina.

La señalización se ha inspira-do en una red de transporte pú-blico donde cada línea nos lleva a un destino concreto. Así, los ser-vicios ofrecidos en Can Calderon se identifican con una línea dife-rente. Durante el “ficticio” trayecto del usuario, señalizado en el sue-lo, puede identificar también la ti-pología de servicios y trámites que puede realizar.

En definitiva, el proyecto de señalización y reorganización de los servicios pretende garantizar la correcta circulación del espa-cio, responder a las necesidades de los usuarios de forma ágil, ge-nerar un entorno agradable y op-timizar los recursos.

Conveni per aprofitar les restes de la collitaEl Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat i l’Associació Es-pigoladors han signat un con-veni perquè aquesta entitat s’encarregui de la distribució i processament dels fruits del camp recollits després de la co-llita general. (Espigolar és collir els fruits que han quedat des-prés d’aquesta collita).

Segons el conveni, signat a l’Arborètum de la Masia de Can Comas, seu del centre d’infor-mació i les oficines del Parc Agrari, l’associació també s’en-carregarà de realitzar activitats d’aprofitament alimentari.

L’acord assenyala que l’As-sociació Espigoladors, nas-cuda amb l’objectiu de lluitar contra el malbaratament ali-mentari i la dificultat d’accés a una alimentació sana, saluda-ble i nutritiva de persones en situació de vulnerabilitat, dó-na part dels productes a enti-tats socials, fent accessibles ali-ments frescos, sans i saludables a persones que tenen dificul-tats per consumir-los.

RECUPERAR EL VALOR DELS ALIMENTS L’entitat té també com a ob-

jectiu recuperar el valor dels aliments i concebre les min-ves alimentàries com un re-curs i no com un residu, ja que cap aliment en bon estat hau-ria de ser considerat així.

L’Associació Espigoladors, doncs, converteix i comercialit-za aquests productes en forma de conserves naturals i artesa-nals, com melmelades, cremes i salses. En aquest procés, hi par-ticipen també altres entitats so-cials receptores i col·lectius en risc d’exclusió social, que donen oportunitats laborals a perso-nes de col·lectius excloents.

Alimentació

Concertación de las políticas de ocupación

El secretario de Empleo y Rela-ciones Laborales de la Generali-tat, Joan Aregio, estrenó la nue-va imagen de Can Calderon, en una visita que realizó al centro el 4 de septiembre. Aregio fue

recibido por el alcalde Carles Ruiz y los tenientes de alcalde Pere Gutiérrez (Promoción Eco-nómica) y Elena Alarcón (Em-presa, Innovación y Empleo).Aregio explicó a los responsa-

bles económicos municipales que la nueva ley de ocupación apuesta por la concertación de las políticas de empleo de la Ge-neralitat con el territorio, sobre todo con los consejos comarca-les y los municipios de más de 50.000 habitantes, como Vilade-cans. La conselleria, según Are-gio, quiere generar contratos programa con las instituciones locales, “para ser más eficientes”. El alcalde coincidió en afirmar que son los ayuntamientos “qui-enes mejor conocen las necesi-dades de las personas que viven en el territorio”.

OCUPA’T Los usuarios del antiguo “Club de fei-na”, recién nombra-do OCUPA’T, se han encontrado con un espacio más agra-dable, donde se ar-ticulan claramente las áreas de servicio: atención persona-lizada, consulta on line e información general.

Elena Alarcón, Joan Aregio, Carles y Ruiz y Pere Gutiérrez

Page 16: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

ActualitatActualitat www.cancalderon.info

1816

Nova oferta ocupacionalFormació. Can Calderon ha demanat a la Generalitat més cursos en onze especialitats

L’Ajuntament, a través del centre municipal Can Calderon, ha fet la sol·licitud a la Generalitat per im-partir una onzena d’especialitats en formació ocupacional.

L’objectiu és oferir a les persones en situació d’atur una capacitació pro-fessional o una requalificació per exercir una feina en un sector la-boral diferent que s’ajusti a les ne-cessitats del mercat laboral actual. Les formacions s’emmarquen en els àmbits de l’administració, el co-merç i màrqueting, els serveis a la comunitat i la seguretat ambiental.

Les especialitats demanades en l’actual convocatòria, pen-dents d’atorgament, han estat les següents: Activitats de ven-da; Activitats auxiliars de ma-gatzem; Atenció sociosanitària a persones dependents en institu-cions socials; Serveis per al con-

PARTICIPANTESBALANÇ DE CURSOS ANTERIORS

Salvador Peña Piñero

El Salvador no s’ha quedat quiet des que va quedar-se aturat. Ha treballat un temps a diversos llocs fent manteniment, i està molt satisfet del curs de Can Calderon. Hi destaca les pràctiques , el material tan complet que els hi han facilitat, la companyonia i la motivació per part del professorat.

José M. Campillo Ollero

Amb l’ESO acabada, ha treballat a l’obra, al port i de vigilant de seguretat. Creu que necessita més formació. Pensa que el curs sobre plagues està “molt ben ensenyat, molt professional”, que repetiria l’experiència. Quan acabi el curs, li agradaria fer el de carnet de carretoner, si hi haguessin places.

Álvaro Narváez Rueda

Després de patir un ERO a una empresa d’arts gràfiques, es va assabentar dels cursos de Can Calderon i va escollir el de control de plagues, un tema desconegut per a ell. N’està molt satisfet, i destaca les pràctiques a l’empresa local Rentokil, on el van tractar molt bé i se li van fer curtes.

Alicia Sánchez Reolid

Després de 19 anys com auxiliar administrativa i recepcionista, l’Alícia es va quedar a l’atur i es va apuntar al Club de Feina. Va sorgir l’ocasió d’inscriure’s al curs i no s’ho va pensar. Ha fet pràctiques a empreses col·laboradores amb Can Calderon: Desigual, Naeco i Carrefour.

Empresa i Ocupació

trol de plagues; Neteja de superfí-cies i mobiliari en edificis i locals; Operacions auxiliars de serveis administratius i generals; An-glès, gestió comercial; Activitats administratives en relació amb el client; Desenvolupament d’apli-cacions amb tecnologia web; Or-ganització i gestió de magatzems, i Muntatge i manteniment d’ins-tal·lacions solars tèrmiques.

Alguns dels cursos reque-reixen d’una titulació o d’un nive-ll mínim, com en el cas dels idio-mes, per tal de poder-hi accedir.

PRÀCTIQUES NO LABORALSLa majoria de les especialitats ofertades inclouen la realització de pràctiques professionals no la-borals en empreses del sector.

Per a més informació, us podeu adreçar a Can Calderon (carrer d’Andorra, 64; tel. 93 635 18 04).

165 ha estat el nombre d’alumnes en les deu especialitats formatives que s’han imple-mentat l’any 2014. 120 d’aquests participants, el 73 %, va sol·licitar o sol·licitarà el Certifi-cat de Professionalitat; 22 persones, el 13 %,

han obtingut el Diploma d’Aprofitament i, la majoria de la resta de participants va obte-nir acreditacions parcials acumulables que els permetran continuar en qualsevol mo-ment l’itinerari que feien. Hem parlat amb

quatre participants en dos dels cursos: Pla-gues –Viladecans és l’única ciutat del Baix Llobregat que ofereix l’especialitat de Ser-veis per al control de Plagues– i Activitats auxiliars de magatzem.

Curs del 2014 d’activitats d’auxiliar de magatzem

Curs del 2014 de serveis per al control de plagues

Page 17: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

Octubre 2015 VILADECANSwww.cancalderon.info

19 617

“MasterChef va mostrar la dificultat de la nostra feina”

Jordi BordasCAMPIÓ DEL MÓN DE PASTISSERIA

ORGULL VILADECANENC

«Quant més conec ciutats de tot el món, més m’agrada la meva, per la seva visió amplia i oberta»

LA PASTISSERIA LOCAL

«A Viladecans hi ha una oferta molt variada, millor que la d’altres ciutats del nostre entorn»

o Jordi Bordas és un jove pas-tisser de Viladecans que va guanyar la Copa del Món de pastisseria l’any 2011. Fill de forner, Jordi va començar als 8 anys a ajudar a l’obra-dor, però no es va oblidar de formar-se.

o L’excel·lència no és casual: a la pràctica es va sumar un in-tens estudi: primer al Gremi

de Pastissers de Barcelona, i després a l’escola Chocolate Academy de Vic–amb el Ra-mon Morató–. També es va formar a França.

o Des de la seva seu del Forn Santacreu, a la carretera de Barcelona 16, Bordas es-tà iniciant un projecte em-presarial ambiciós, amb projecció internacional.

La setmana passada eres a Dubai, i abans havies anat a Hong Kong. Què és això de viatjar tant i tan lluny?M’estic passant mitja vida via-jant per explicar el que fem des de Viladecans. Aquest any he passat més de 30 dies a l’Àsia, on la meva feina és molt apre-ciada, molt més que aquí.

Descobrint món i mercats?Dons mira, deixa’m que faci una reflexió molt personal: el fet de viatjar tant m’ha ajudat a adonar-me de què bé que vivim aquí. Quant més conec ciutats de tot el món, més m’agrada la meva. Som afortunats amb tot el que tenim. Ja sé que vi-vim encara una crisi, però Vila-decans està tre-ballant bé, amb una visió àmplia i molt oberta a novetats.

Ja et queda temps per l’obrador?Faig el que puc, però cal dir que no estic sol. Som una empresa petita però es-tem creixent. Es-tem fent equip. Som ja set per-sones, que portem producció, màrqueting, comunicació, in-formàtica... A més, està tota la gent de pràctiques que tenim. La gent ens veu a la Noèlia Toré, a la meva germana Montse i a mi, però darrere de tot això hi ha un super equip.

Amb una idea de pastisseria molt innovadora...La idea és adaptar la pastisse-ria a les necessitats dels con-sumidors actuals. Nosaltres presentem un concepte, que anomenem “B-concept”. A ni-vell professional, és una meto-

dologia de treball però, per als clients finals, és una adaptació de la pastisseria a les necessi-tats que hem detectat: fer pro-ductes més lleugers i que tin-guin uns sabors intensos i in-teresants.

La famosa mandarina va ser tot un descobriment per a molta gent, després de sor-tir al programa ‘MasterChef’.La mandarina és un clar exem-ple del que estàvem parlant. És tan lleugera que hi ha gent que diu que es podrien menjar fà-cilment dues. Ara bé, és un pro-ducte tècnicament complex, com es va demostrar en el pro-grama de televisió. Els fracasos

a la hora de montar la nostra mandari-na van demostrar la dificultat de la nos-tra feina.

I la relació quali-tat-preu?Nosaltres treballem amb ingredients, de les millors marques del món. El pare ens va inculcar sempre l’aposta per la qua-litat i, a més, sent campió del món, no puc treballar amb qualsevol cosa. En-

cara i així, puc dir que, dintre de l’excel·lència que tractem d’oferir, propossem uns preus molt raonables. Creus que a Viladecans hi ha un bon nivell de pastisseria?A Viladecans hi ha una ofer-ta molt variada i això està molt bé. Evidentment, quan arriben les coques de Sant Joan, tots ens posem a fer coques, però l’oferta normal és amplia i interessant. Estic pensant en el Divine’s, el Roca, el Forn de la Plaça, nosal-tres... Tenim millor oferta que les ciutats del nostre entorn.

Page 18: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

718

ActualitatActualitat

NUEVA INSTALACIONES C/AGRICULTURA, NÚM. 7

Tel. 93 243 32 [email protected] Visítenos!!

Papel higiénico, papel secamanos, papel camilla, generadores de

ozono y cosmética de ozono

Productos y utensilios de limpieza

Medi Ambient

La ludoteca es farà cada diumenge fins a finals de novembre

Jugar i respectar el medi ambientFesta. La Jugateca Ambiental celebra la tardor per continuar funcionant

L’espai lúdic de recent creació al parc de la Torre-roja, l’anomena-da Jugateca Ambiental, ha tornat després de l’estiu, i el passat 20 de setembre va celebrar la seva Festa de la Tardor.

Les activitats de la ludoteca es faran cada diumenge fins a finals de novembre, entre les 11 i les 13 hores, i pretenen introduir els infants en la cura del medi na-tural a través del lleure.

Les properes activitats pre-

vistes per a l’octubre es faran el dia 11 (‘Jocs a la natura’); el 18 i el 25 (‘Conte de tardor’). Iniciat ja novembre, justament el dia 1 i amb motiu de la festivitat de la Castanyada, hi haurà una repre-sentació teatral i un taller al vol-tant de la tradicional figura de la Castanyera.

GAUDIR EN FAMÍLIALa Jugateca, organitzada per l’Ajuntament de Viladecans i l’Associació de Veïns Parc de la Torre-roja, amb la col·laboració

de l’Àrea Metropolitana de Bar-celona, està dedicada a gaudir en família, sent partícips tots junts de propostes que tenen una ves-sant educativa en el foment dels valors, la creativitat i l’experi-mentació.

L’activitat fomenta la creativitat i l’experimentació dels nens i nenes

Dues propostes educatives per conèixer el nostre litoral

Aprofundir en el coneixement i els valors ambientals de les platges de Viladecans, i de la resta de la comarca, és possible gràcies a dues activitats educa-tives que ofereix l’Ajuntament als centres educatius i famílies des del passat setembre i fins al 31 de juliol: ‘Les dunes litorals: un ecosistema viu’ (escolars del cicle mitjà de primària) i ‘Cone-guem l’ecosistema de les plat-ges metropolitanes’ (estudiants del cicle superior de primària, ESO i secundària postobliga-tòria, i públic en general).

A més, la primera activitat es combina amb la visita guia-da a la depuradora de Gavà-Vi-ladecans. Totes s’engloben en el Programa Metropolità d’Edu-cació per a la Sostenibilitat de l’Àrea Metropolitana de Bar-celona.

Entre els objectius d’amb-dues accions educatives tro-bem l’ampliació dels coneixe-ments sobre els valors del Delta; la descoberta in situ de l’ecosistema dunar, les zones humides i valors ambientals del litoral metropolità; la sen-sibilització sobre la vàlua del nostre particular entorn lito-ral i la comprensió dels nexes d’unió i les relacions entre els elements que conformen el ric i abundant ecosistema de les platges.

VALORAR LA BIODIVERSITAT Donar a conèixer als in-

fants la biodiversitat de les platges i ensenyar a valo-rar-la, i reflexionar sobre la importància de la implicació de les persones com a eina de conservació del litoral també són finalitats del programa ambiental.

Educació

Page 19: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

19

Octubre 2015 VILADECANSwww.viladecans.cat

OBRA NUEVA CEL URBÀ-VILADECANS

PISO DE 1 HB DE VENTA LIBRE, PLANTA ALTA, ESQUINEROPVP: 109.900€ + IVA, APARCAMIENTO OPCIONAL INFORMACIÓN: 93 611 36 15

ÚLTIMO PISO EN VENTA

Taller de costura a l’espai Viladecans Repara

El Viladecans Repara, l’espai de la Deixalleria Municipal per pro-moure l’autoreparació i reutilitza-ció d’objectes, ja ha començat de nou després de l’estiu. El primer, per aprendre a fer bijuteria amb material reciclat, es va celebrar el passat 19 de setembre.

300 CIUTADANSTot fent balanç del servei durant el 2014, es desprèn que van partici-par, als dotze tallers realitzats du-rant l’últim any, gairebé 300 ciu-tadans i ciutadanes. El taller amb més inscrits va ser un dels dedi-cats a la reparació de bicicletes; en segon lloc, els de costura i electri-citat, i la tercera posició és per al taller de fontaneria.

Viladecans Repara ofereix també un servei d’assessorament en la autoreparació que es fa ca-da divendres, de 16 a 19 hores. Un

especialista atèn dubtes i facilita les eines perquè els ciutadans pu-guin solucionar problemes en pe-tits i grans electrodomèstics, or-

dinadors o bicicletes, així com en fontaneria, electricitat o fusteria. Aquest servei no requereix d’ins-cripció prèvia i es recomana por-tar l’aparell avariat (si la grandà-ria ho permet) i la documentació tècnica del mateix, si es pot dur.

Viladecans Repara funciona en col·laboració amb l’Àrea Me-tropolitana, en el marc del seu programa de prevenció de resi-dus ‘Reparat millor que nou’.

Els tallers i activitats gratuïtes de Viladecans Repara ja han comen-çat de nou a funcionar després de la temporada estiuenca.

Nous tallers per reparar i reutilitzar a l’espai Viladecans Repara

Reciclar

Els divendres, de 16 a19 hores, un tècnic assessora sobre com reparar aparells

Més cursos a partir del mes d’octubre

l Amb la nova temporada, el servei municipal Viladecans Repara ha engegat nous tallers gratuïts per aprendre a repa-rar o restaurar mobles, tot ti-pus d’electrodomèstics, bicicle-tes, etcètera.

l Entre els propers cursos pre-vistos, hi ha el del dissabte 17 d’octubre, de 10.30 a 13 hores, sobre manteniment de hardwa-re, en què un tècnic especialis-ta mostrarà com identificar les parts d’un ordinador de sobre-taula i les seves funcions i man-tenir-les netes i connectades.

l També, el taller del dia 7 de novembre, de 10.30 a 13 hores, en què s’ensenyarà a fer dis-fresses amb material reutilitzat per “regaudir-lo” a la Rua del proper Carnestoltes a la ciutat.

Page 20: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

20

ARRIBALA 6a EDICIÓDELS CURSOS AWI.NET.APUNTA-T’HI!A LA WEB WILADECANS.CAT O AL TEL. 93 647 00 55

José Muriel Guerrero (AWI) i Serezade González (NET) Alfonso Peláez (AWI) i Lorena Flores (NET) Antonia Rodríguez (AWIA) i Éric Cardoso (NET)

Mª del Carmen González (AWIA) i Verónica Palma (NET) Zenayda Sánchez (AWIA) i Cristina González (NET) Regla Carrera (AWIA) i Ikel Fariña (NET)

Cándida Bolla (AWIA) i Victor Muñoz (NET)

Antonio Romero (AWI) i Luis Ángel Gómez (NET)

ELLES I ELLS JA VAN PARTICIPAR EN ANTERIORS EDICIONS

ANIMA’T A APRENDRE AMB ELS QUE MÉS CONTROLEN LES NOVES TECNOLOGIES.EL CURS ÉS MOLT SENZILL. NO T'AMOÏNIS!

· El temari és breu i aprendràs a poc a poc.· Les classes poden ser a Can Xic o allà on decidiu amb la vostra “parella" d'aprenentatge.

Apunta-t’hi i rebràs el kit AWI.NET, que inclou la samarreta.NET.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

publi awinet 03 copia.pdf 1 29/09/15 12:57

Page 21: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

21

Octubre 2015 VILADECANS

Actualitat Esports

RESULTATS

Els esports a la Festa Major

La Festa Major convoca els clubs de la ciutat per cele-brar competicions. Són dies en què comencen les tem-porades de la majoria d’esports i tothom està desit-jant competir. Fem un breu repàs d’alguns resultats.

Beatriz Pascual rep la medalla al mèrit esportiu

ATLETISME

La medalla la concedeix el Con-sell Superior d’Esports com a re-coneixement a persones o entitats que s’han distingit pels seus èxits esportius o la seva aportació al des-envolupament de l’esport a Espan-ya. Se l’han concedit també a onze esportistes catalans més.

Pascual té diversos rècords d’Espanya i ha guanyat campio-nats nacionals en diferents cate-gories. També va participar en els Jocs Olímpics de Pequín del 2008 i en els de Londres del 2012 en la se-va especialitat, la prova de 20 qui-lòmetres marxa, quedant la sisena i la vuitena, respectivament.

Ara, l’atleta viladecanenca s’en-trena amb normalitat, després de recuperar-se de problemes als ge-nolls, amb l’objectiu de poder par-

ticipar als Jocs de Rio de Janeiro de l’any que ve. Seria la tercera vega-da que pren part en aquesta com-petició internacional.

Beatriz Pascual va ser la prego-nera de la Festa Major de Vilade-cans, donant així el tret de sortida a la celebració. També, el 4 de juny passat, Beatriz Pascual va partici-par a Atrium Viladecans en la pre-sentació del documental ‘Cap a la Meta’, que coprotagonitza amb dos atletes més d’Equador que també es preparaven per participar en la prova de marxa dels Jocs Olímpics de Londres de fa tres anys.

La peça audiovisual va ser rea-litzada per Clack i Dominio Digital, en coproducció amb Televisió de Catalunya i amb el suport d’Iber-mèdia.

Pascual signa el llibre d’honor amb el alcaldes de Viladecans i Saint Herblain

Beatriz Pascual va rebre, el pas-sat 23 de setembre a Barcelona, la medalla de bronze de la Re-al Orden del Mérito Deportivo, concedida pel Consell Superior d’Esports.

La marxadora viladecanenca va pronunciar el pregó de la Festa Major

8è Torneig de BadmintonGrup 1 Masculí: 1. Xavier López - 2. Óscar Muñoz - 3. Guillem AvilésGrup 1 Femení: 1. Marta Jimenez - 2. M. González - 3. Laura FerrizGrup 2 Masculí: 1. Geert Smet - 2. Román Guisado - 3. Joan MesasGrup 3 Masculí: 1. David Ramiro - 2. Noa Ramírez - 3. Joana Rico11è Trofeu de Bitlles CatalanesClassificació per equips1. CB COP - 2. CB Colombres - 3. CB Viladecans A Classificació individual1. Elena Folía - 2. Mari Gómez - 3. Jordi GonzaloTorneig d’Escacs de Festa MajorClassificació gral.: 1. Joaquim Martin - 2. Jordi Bada - 3. F. Viguera No Federats: 1. Miguel Cejas - 2. Sven Wallin - 3. F. CaballeroSub 14: 1. Edgar Roca - 2. Mario Medran - 3. Francesc PérezVeterans: 1. Manuel Cobo Carrillo

31è Trofeu de Natació100 estils femení benjamí: Alba Pradell - 100 estils femení aleví: Bet Sancho - 100 estils femení infantil: Arantxa Rodrí-gez - 100 estils femení júnior: Marta Pérez - 100 estils mascu-lí benjamí: Gerard Gil - 100 estils masculí aleví: Marc Freixes - 100 estils masculí infantil: Marc Padial - 100 estils masculí júnior: Chistian Torres - 100 lliures femení benjamí: Alba Pra-dell - 100 lliures femení aleví: Naima Balige - 100 lliures feme-ní infantil: Arantxa Rodríguez - 100 lliures femení júnior: Mar-ta Pérez - 100 lliures masculí benjamí: Gerard Gil - 100 lliu-res masculí aleví: Marc Freixes - 100 lliures masculí infantil: Marc Padial - 100 lliures masculí júnior: Cristian Torres - Re-lleus 8x50 lliures mixt: Club Natació Viladecans - Americana petits: Gerard Gil - Americana grans: Marc PadialConcurs de Pesca de Festa Major1. Carmelo Ozcoidi - 2. Rafael González - 3. Julián FrutosTorneig de futbol sala Mil·lenium Sport1. Calafell - 2. Mil·lenium Viladecans - 3. Santa ColomaCursa Atlètica Popular Festa MajorClassificació masculina1. Carles Castillejo - 2. Carles Montllor - 3. Nacho CáceresCassificació femenina1. Míriam Carbonell - 2. Delia Monterrubio - 3. Noelia Jiménez

Page 22: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

comunitat

facebook.com/ajuntamentdeviladecanswww.viladecans.cat

Tuitladecans

TUITS AMB EL HASHTAG #FMViladecans

@sitocastello 11SEP Todas las RunneringGirls han triunfa-do en la cursa de #FMVila-decans @ViladecansTweet Buena organización

@ururlegna 10 SEP

4 días para asimilar una du-ra combinación... Trabajar y universidad... ¿Me dejará igual de tocado que el sába-do en la #FMViladecans?

@tyffanyarell 8SEP Disfrutando como ni-ños pequeños de la #ma-mullada de la #FMVilade-cans nos mojaban de los balcones con... instagram.com/p/7YL7IVFW3D/

@MamutViladecans 7 SEP No hi oblideu de portar pis-toles i andròmines per tirar aigua per mullar a tothom! #mamullada #Viladecans #FMViladecans

@tonivcn 6 SEP De fondo la voz de Marti-rio... Con una cervecita fres-ca del chiringuito del Can-di... ideal #FMViladecans

@Castellersvila 6 SEP Avui a la diada de #FM-Viladecans hem fet: Pde4, 3de6, 2de6, 2de6, 5de6(id), 5de6(id), 2Pde4. Gràcies a tots, sou enormes!

@Gabri_ella1 6 SEP Hoy más y mejor #FMVila-decans

1822 16

Naus de la fàbrica Metron, davant de la carretera de la Vila, poc després de la seva inauguració, l’any 1961

El rebost de la memòria

Cap a les darreries de la dècada dels anys cinquanta del segle pas-sat, l’economia del país iniciava un cert repunt després d’anys de dura postguerra. Tot i el context de dictadura política i de repres-sió social i cultural, l’estat fran-quista iniciava un camí cap a la li-beralització i l’increment dels be-neficis industrials i comercials. I en aquest context, molts muni-cipis impulsaren la urbanització dels anomenats polígons indus-trials que haurien de facilitar l’as-sentament de noves empreses.

Viladecans, en aquest sentit, no fou pas una excepció. El nostre polígon va ser fruit de la volun-tat de l’ajuntament el qual inicià els tràmits per a la construcció de l’anomenat Pla Parcial del Sector Centre, l’any 1956. La nova urba-

nització va representar l’ocupa-ció de vuitanta hectàrees de l’in-dret de les Parellades que limita-ven al nord-oest amb la carretera general de Barcelona; al nord-est amb la riera Mas Font (actual pas-seig de la Marina); al sud amb el ferrocarril i a l’oest amb la zona industrial ocupada per la Compa-nyia Roca Radiadores, mitjançant la prolongació en direcció al mar del carrer de l’Agricultura.

A mitjan l’any 1958 –per tant, només dos anys després d’iniciar la construcció del polígon–, l’en-ginyer i propietari industrial An-dreu Avel·lí Bassols informava a l’Ajuntament de la intenció d’ins-tal·lar a la vila la seva empresa de components elèctrics, anomena-da Sociedad Anónima Española Metron; una empresa situada lla-

MEMÒRIA DEL NOSTRE PASSAT INDUSTRIALLA FÀBRICA METRON

vors al barri de Gràcia de Barce-lona i que s’havia quedat petita en aquell sector de la capital. Una mateixa voluntat de trasllat de la seva empresa barcelonina va ser feta també per l’industrial Lluís Bru, l’any 1958, especialitzada en la fabricació d’electrodomèstics.

La fàbrica d’aparells elèctrics, va obrir el gener del 1961 al polígon Centre

Després vindrien la Derivan (1961), Camy (1966) i Nederland (1972)

Page 23: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

Octubre 2015 VILADECANS

Bibliorecomanacions

A CÀRREC DE LA BIBLIOTECA DE VILADECANS

Novel·la que relata la confes-sió en primera persona de Beethoven, Schubert, Schu-mann, Brahms, Liszt, Wag-ner i Mahler; els seus testi-monis de vida i creació.

A través de la mirada de la Lali, una nena perspicaç i sensible, es retrata la vi-da en un barri barceloní a mitjans dels anys 60.

La història de Margie, qui va somiar amb un futur fe-liç però que va topar amb els fils trencats amb què es va teixir el somni americà.

XAVIER GÜELLGALAXIA GUTEMBERG480 PAG.

ROSA RIBASED. SIRUELA310 PAG.

BETTY SMITHEDITORIAL LUMEN352 PAG.

La Música de la Memoria

Pensión Leonardo

Mañana puede ser un gran día

Croquetes de porros i rovellons

/ 1 / Netegem bé els rovellons i els porros, els trossegem ben petits i els reservem. / 2 / En una paella ben ampla potxem la ceba tendra tros-sejada amb un rajolí d’oli i la mantega. Quan estigui trans-parent afegim els rovellons i el porro. Salpebrem i ho cuinem a foc mig-lent fins que tot estigui tendre. /3/ Afegim la farina i la ma-regem dins la paella per què tot es barregi./ 4 / Incorporem la llet i la nou moscada. Tastem de sal i removem amb varetes fins que la massa es vagi fent tan densa que necessitem una pala per remoure-la. Ho

cuinem a foc mig remenant i procurant que no s’enganxi./ 5 / Estendrem la massa re-sultant en una font ampla i la deixem refredar a la nevera un mínim de 2 hores. / 6 / Li donem forma de cro-queta i les passem per farina, ou i pa ratllat, en aquest ordre. / 7 / Les deixarem reposar 30 minuts més a la nevera./ 8 / Les anirem fregint en petites tandes i amb abun-dant oli d’oliva. Quan esti-guin cuites les sequem amb paper de cuina. Quan el pa-per hagi absorbit l’oli el re-tirem. Decorem el plat amb una branqueta de julivert i ja estan llestes per servir.

PREPARACIÓ PAS A PAS (UNS 60 MINUTS)

l 300 grams de rovellons l 300 grams de porros l ½ llitre de llet senceral Farina (2 culleres soperes) l Una ceba tendral Polsim de nou moscada

l Oli d’oliva verge extral 25 grams de mantegal 6 ousl Pa ratllatl Sal i pebrel Julivert

INGREDIENTS (4 PERSONES)

Restaurant La LolaCARRER DELS JOCS OLÍMPICS, 5 - TEL 93 659 49 12

Aquest mes cuinem amb... ROVELLONSEl rovelló no té gens de greix i aporta pocs hidrats de carboni. És una font important de iode, potassi i fòsfor, important per a la formació dels ossos i dents.

Cada mes, un establiment local ens ajuda a promoure la dieta mediterrània, tot proposant una recepta saludable, amb productes de proximitat i de temporada, seguint els objectius del programa AMED per la dieta mediterrània.

LA RECEPTA

19 62316

INFORMACIÓ A CÀRREC DE L’ARXIU MUNICIPALFOTOGRAFIA: AUTORIA DESCONEGUDA (AMVA, COL·LECCIÓ SAE METRON VILADECANS)

Més tard, arribarien al nostre polí-gon industrial les recordades em-preses Derivan (1961), Camy (1966) i l’encara ben present Nederland (1972).

200 TREBALLADORSPel que fa a SAE Metron, la bene-dicció de les obres es realitzaria el 19 de juny del 1959 i la seva inau-guració, el 27 de gener del 1961. En els dies posteriors, l’empresa engegà la fabricació, a càrrec dels més de 200 treballadors d’amb-dós sexes dividits en les àrees de disseny matricial, mecanització, muntatge, tractaments, acabats i expedició.

A inicis dels anys 80, les ac-cions de SAE Metron van pas-sar a l’empresa suïssa ABB. Ac-tualment, l’indret on se situava l’antiga fàbrica està experimen-tant un procés de reparcel·lació dins de l’actual Pla de Millora del sector ABB-Nederland, impulsat per l’Ajuntament.

www.lolaviladecans.gmail.com

Page 24: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

21

Comunitat

24

Gent gran que compreu o contracteu serveis

· Demaneu i conserveu totes les fac-tures i tiquets de compra: aquests són la vostra garantia. L’empresa venedo-ra respon dels defectes d’un produc-te durant 2 anys. A més, la publicitat és vinculant i podeu exigir-ne el com-pliment, guardeu els catàlegs i els do-cuments d’ofertes.

· Presuppost previ. En les repara-cions d’electrodomèstics i les refor-mes a casa, és obligatori que us fa-cin un pressupost previ. La garantia d’aquests serveis és de 6 mesos.

· Visites de comercials. Si venen a casa comercials perquè canvieu de companyia de llum, gas o telèfon, no faciliteu mai dades bancàries si no esteu ben segurs, no ensenyeu fac-tures anteriors, i no signeu res de for-ma precipitada: abans cal llegir-lo bé i amb tranquil·litat.

· Adquisició de productes en excur-sions. Heu de saber que disposeu de 14 dies naturals des del moment de la recepció per retornar-los, sense ex-plicacions ni penalitzacions. Aquest aspecte també s’aplica per anul·lar un contracte sense haver de donar cap justificació.

· Revisions imprevistes de gas. Des-confieu de les visites imprevistes que vénen a casa vostra per fer revisions de gas butà o gas natural. Recordeu que les revisions de gas butà obliga-tòries són cada 5 anys i l’heu de sol·li-citar a una empresa instal·ladora, que us lliurarà un certificat. En el cas del gas natural, la companyia està obliga-da a fer una inspecció cada 5 anys i té un cost econòmic. Sempre comuni-quen amb antelació als veïns de la fin-ca, mitjançant un avís, quin dia pas-saran a fer-la.

Departament de Salut Pública i Consum de l’Ajuntament

A TENIR EN COMPTEHan nascut

SI TENIU UN FILL/A ENTRE EL L’AGOST I L’OCTUBRE DEL 2015, PODEU PRESENTAR-LO EN SOCIETAT AL PROPER NÚMERO DE LA REVISTA. NOMÉS CAL QUE ENS ENVIEU LA SEVA FOTOGRAFIA A [email protected]

YANIRAFajardo27/06/2015

ONAMuga Pascula4/07/2015

JOANABorrull Carmona26/06/2015

ESTELSilvestre Rusiñol3/06/2015

EIDANAlbiac Serrano22/06/2015

ÁLEXRubio Martín14/08/2015

QUIMHernández Sagredo23/04/2015

ASIERDomínguez Cordobés2/09/2015

Sabies que…?

Viladecans compta amb tres noves empreses instal·lades recentment. Una d’elles és Redyser, companyia

de transport urgent que ha inaugurat al Po-lígon Industrial de Can Calderon una nova nau de gairebé 5.500 m2. També ha arribat al municipi Zapaterías Querol, distribuïdora de calçat per a tots els gèneres i edats amb 50 anys d’història que acaba de llogar una nau de 4.300 m2 al Parc de Negocis.

... als sectors industrials de Viladecans segueixen instal·lant-se noves empreses

... Atrium ofereix espectacles amb llenguatge de signes per a persones amb dificultats

A trium Viladecans ha programat tres espectacles en aquesta tem-porada amb traducció simultània

a la llengua de signes: el concert d’Andrés Suárez (30 d’octubre), el monòleg de Luis Piedrahita (14 de novembre) i el concert de Nadal, amb In Crescendo i l’OCGR (28 de desembre), tot i que aquesta iniciativa tindrà continuïtat durant tota la tempo-rada fins al juny.

BRUNOCañada Corrales1/07/2015

GALANavarro Moñino 4/09/2015

ADRIÀReal Roig8/09/2015

HAIZEABernal Aserrador30/08/2015

Page 25: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

Podeu veure més fotografies dels esdeveniments del mes de setembre a la ciutat a www.flickr/photos/viladecans

FESTA MAJOR 2005F O T O M A T O N

Octubre 2015 VILADECANS

25

Els focs d’artifici, al Piromusical del parc de la MarinaBon humor. Mamut i remullades, a la Mamullada.

El rock català d’Els Pets al parc de la Marina

Festa solidària de beisbol, amb el CB Viladecans i amics de Cuba.Martirio, concert multitudinari al parc del Torrent Ballester

Trobada de puntaires a la Rambla Modolell

Els castellers, lluint a la plaça de la VilaBeatriz Pascual pronunciant el pregó

Page 26: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

26

PSCTelèfon: 93 658 04 [email protected]

C’STelèfon: 691 191 [email protected]

ERC-AMWhatsapp: 671 63 4 1 [email protected]/viladecans

ICV-EUIATelèfon: 93 635 18 [email protected]/viladecanswww.euia.cat

PPTelèfon: 93 635 18 [email protected]

[email protected]

GV-CAPTelèfon: 690 273 [email protected]

opinióDELS GRUPS POLÍTICS

MUNICIPALS

Contacte

La educación no es gasto, es

inversión

Al volver a las aulas, nos he-mos encontrado con que los recortes llevados a cabo por la Generalitat siguen dificul-tando un modelo educativo de éxito para todos. El siste-ma público educativo tiene que garantizar la igualdad de oportunidades, y es muy difí-cil conseguirla cuando desde Ensenyament magnifican un incremento de recursos muy insuficiente, con el número de estudiantes más alto en la his-toria y una dotación de profe-sorado inferior a la necesaria.Con una tasa de abandono prematuro que dobla la me-dia de la UE, la inversión en educación está muy por de-bajo de la media europea. La tasa de abandono en Grado Medio en torno al 50% ame-naza la calidad del sistema de FP y pone en evidencia el fra-caso de la política educativa.Nos preocupa la pobreza in-fantil. Muchas familias en el umbral de la pobreza respi-ran aliviadas por la vuelta de sus hijos al colegio, al ser la única forma para acceder a una comida diaria. La Conse-lleria tiene la responsabilidad de que ningún niño o niña pa-se el curso mal nutrido por fal-ta de beca de comedor.El 29% de la población menor de 16 años está en riesgo de pobreza, no tienen asegurada una alimentación como es de-bido. Aunque se hacen esfuer-zos desde la administración local, todavía quedan muchos niños y niñas por atender.Trabajaremos para cambiar esta realidad en Viladecans.

Eduard Tobaruela

Nuestro objetivo es el servicio

público

En el código ético de Vilade-cans, Sí se Puede se recoge la renuncia a los privilegios que como concejalas tuviéramos acceso. Por eso, hemos renun-ciado al uso del i-phone de Vo-dafone municipal, tampoco uti-lizamos el parking del Ayunta-miento reservado a regidores, ni las dos entradas personaliza-das para presenciar los espec-táculos culturales en Atrium. Durante estos tres meses en el cargo, el Ayuntamiento se ha visto obligado, por prime-ra vez, este verano, a abrir un centre obert para atender a 26 menores, hemos dado nu-estro apoyo a una moción en favor de Escola Mediterrània, hemos ejercido el control de-mocrático sobre el consistorio en relación a las puertas gira-torias, atendido consultas ciu-dadanas, colaborado activa-mente con la Asociación Hue-lla Canina y sacado las mesas a la calle, junto a miembros del Círculo Podemos Montserra-tina, para trabajar en favor de los refugiados sirios.Y porque prometimos abrir el Ayuntamiento a la calle, en el primer pleno de octubre da-remos voz a los ciudadanos, utilizando el turno de ruegos y preguntas. Haremos llegar públicamente al Gobierno mu-nicipal las dudas sobre todo lo que acontece en Viladecans y preocupa a la gente. Podéis hacernos llegar vuestras dudas, quejas, propuestas y pre-guntas al correo electrónico [email protected]. ¡Nuestro objetivo es el servicio público!

Ma. Purificación González

Erre que erre con el IBI

Verán ustedes; el tema es que llegó a nuestras manos la que-ja de una vecina de Viladecans que decía que ella pagaba más de IBI por metro cuadrado de piso, en Can Guardiola, que un chalet de la misma zona.Nos pusimos a investigar y pre-guntamos al ayuntamiento por-que pasaba esto. Primero direc-tamente… ¿Por qué este piso y este piso pagan más de IBI que esta torre por m2? No parece ló-gico ni tampoco justo. La res-puesta fue de aquellas que té suelta la administración...Una de las cosas que solicitó el PP de Viladecans el año pasado es que la jerga legal utilizada en este y en otros conceptos contri-butivos fuera modificada por un lenguaje más propio de la calle, que hiciera su comprensión más fácil a todo el mundo. Como es normal, el PSOE e ICV votaron en contra y se desestimó.Los políticos somos desconoce-dores de cómo se calcula el IBI y de esto tuvimos constancia cuan-do nadie contravino esta afirma-ción en el pleno municipal. Aun así, aplican este impuesto. ¿Có-mo alguien puede decidir co-brarte algo que no conoce? No sabe lo que te estácobrando. Bue-no si, saben que te cobran el im-puesto de bienes inmuebles.Pero el no saber que te cobro no es importante, lo importante es que paguemos para poder man-tener los servicios que gestiono como administración. Eso sí, a poder ser que tú tampoco pue-das saber que pagas. ¿Para qué puede querer alguien saber cómo se calcula el IBI que ha de pagar de su vivienda?

José Padilla

Page 27: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

27

No es nada lo del ojo

Cuando escribo esto estamos en los últimos días de la cam-paña electoral. Probablemente pesan las canas y los años pero se me ha hecho larguísima, ca-si eterna. Salir a la calle, entre-gar folletos a la gente, era en-contrarte con el desconcierto de la gente sencilla. “No, oiga, que no quiero la independencia”, o con el “sí, estem farts d’Espanya i dels espanyols”. Esta campaña ha pretendido partirnos en dos mitades, la mitad del sí y la mi-tad del no. Confío, aunque sea mucho confiar, que no lo haya conseguido.No sóc independentista, però molts dels meus amics ho són. No aconsegueixo entendre’ls i ells no aconsegueixen enten-dre’m a mi, gent amb qui gai-rebé sempre havia estat d’acord. Tampoc m’acaben d’entendre els qui es posen a cent amb la pa-raula ‘independència’ i se’ls apa-ga el llum amb un ‘no’ rabiós i ofès, gent amb qui gairebé sem-pre havia estat d’acord. Antes, este país era un gran ‘no-sotros’, ahora el ‘nosotros’ se nos ha hecho más intenso pero más pequeño y se nos ha agranda-do el ‘ellos’, los del no, los del sí, los de en parte sí y en parte no.Sento com a meva una sola pà-tria, la dels drets socials, la dels nostres problemes de cada dia, la del rebut de la llum, la del cistell d’anar a comprar, la de la matrí-cula de la Universitat, la pàtria de tots. Estic preocupat, i no ho dic per fer por. Tranquils, mai no passa res.Aunque a veces ocurre lo de aquel chiste: No es nada lo del ojo, y lo tenía en la mano.

José Luis Atienza

Aturem la destrucció del nostre passat

El 7 de juliol una excavadora va enderrocar la llar de foc i el forn de pa de la masia de Cal Menut, Bé Cultural d’Interès Local, da-vant la impassibilitat i el desin-terès de l’Ajuntament. Ara tot són lamentacions i pressions als propietaris, però arriben tard. Tampoc serem a temps de man-tenir l’antiga fàbrica de les Pa-nes a la carretera de Sant Cli-ment que va desaparèixer a principis d’any per a construir més pisos.Davant d’aquest escenari des d’ERC Viladecans hem pre-sentat una moció per decla-rar la Bòbila de Sales com a Bé Cultural d’Interès Local. L’edifici als peus de la mun-tanya de Sant Ramon es tro-ba en estat deplorable, però re-presenta un dels darrers ves-tigis de patrimoni fabril. Ha sobreviscut dècades d’abandó, de pillatge, d’incivisme i, fins i tot, un incendi aquest mes de juny. És un exemple digne del període de la industrialit-zació, una època que ens ha donat caràcter i explica gran part de la nostra història re-cent. No obstant, la bòbila avui està amenaçada pel Pla parcial urbanístic de Llevant.Per a alguns sembla com si Viladecans comencés el 1978, com si res del que hi va passar abans hagués succeït o tingués importància. Però el patrimo-ni és la nostra història, les nos-tres arrels i, si el perdem, per-dem la nostra identitat. Sense identitat no hi ha autoestima i sense autoestima no hi ha or-gull ni sentiment de pertinença a la ciutat.

Bàrbara Lligadas

La razón y el sentimiento

Escribo estas palabras en la recta fi-nal de una campaña electoral sabien-do que cuanto usted, estimado vecino, las lea, ya se habrá producido la vota-ción y sabremos el resultado.Las recientes elecciones autonómicas han tenido características peculiares. Los que promovían la independencia se empeñaron en llamarlas plebiscita-rias, cuando los plebiscitos son con-trarios a la democracia. Para ellos se trataba de sí o no a su fantasía de un país donde todos los días habría he-lado de postre, el paro se reduciría aunque se marcharan empresas y se subiría la pensión aunque se ingre-saba menos de lo que había que pa-gar. El manipulado déficit fiscal po-dría con todo.El colmo de la sinrazón se produ-jo tras una metedura de pata del Sr. Rajoy. Los que se querían separar de España porque no se sentían espa-ñoles, pedirían mantener la nacio-nalidad española, para seguir dentro de una Europa que ellos mismos de-cían, días antes, que los acogería con los brazos abiertos aunque dejaran de ser España.Uno puede sentirse español, catalán, las dos cosas a la vez y al mismo tiem-po, o por separado, europeo. Los sen-timientos pertenecen a la esfera per-sonal y son tan respetables los unos como los otros, pero cuando se apo-deran del raciocinio, impiden ver la auténtica realidad del día a día.Mi deseo es que sea cual haya sido el resultado electoral, hoy podamos estar hablando de cosas importantes: paro, corrupción, sanidad y recortes en ser-vicios básicos. Mi deseo es que, con in-dependencia de los sentimientos, im-pere la razón y, desde la política, contri-buyamos a mejorar la vida de nuestros convecinos. Para fantasías, ya tenemos la literatura de ficción.

Martín Barra

Les vergonyes de les beques

menjador

Com vaig escriure a la revista de setembre, hem començat a plani-ficar i prioritzar i ja ens tornem a trobar amb una de les situacions més indignats i vergonyoses a les quals hem de fer front: l’impaga-ment de la Generalitat de les be-ques menjador. Vergonya, que un cop començat el curs escolar moltes famílies no sàpiguen si rebran beca menja-dor o no. Vergonya, que s’apro-vin però no es paguin moltes be-ques amb l’excusa recurrent de la manca de pressupost. Vergonya, que la majoria de beques men-jador aprovades siguin del 50 % de l’import, quan moltes d’aques-tes famílies necessiten el 100 %. Vergonya, que es parli d’un in-crement de les beques menja-dor quan en realitat s’inverteix 6 milions d’euros menys que fa cinc anys.Ara l’Ajuntament reduirà l’im-pacte d’aquestes vergonyes assu-mint aquests impagaments. Se-gons els informes que elaborin els treballadors de serveis socials municipals, assumirem entre el 50 i el 100% de l’import d’aques-tes beques per a les famílies més afectades. I a més s’avaluaran els casos de les famílies que no en-trin en els restrictius barems de la Generalitat, que fan prevaldre el criteri econòmic per sobre del criteri de risc social. Però no us enganyarem, sols no arribem a tot. Sols no aconsegui-rem allunyar-nos de la vergonyo-sa realitat de viure en un dels paï-sos amb l’índex de pobresa infan-til més alt d’Europa. Necessitem la unitat de tots i totes per dir-li al govern català que ja n’hi ha prou de tanta vergonya!

Verónica Arasil

Octubre 2015 VILADECANS

Page 28: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

7 28

Nou taller per aprendre a explicar històries

Hispanitat celebra la seva festa de barri Amb motiu del Dia de la Hispanitat té lloc, com cada any per aquestes dates, la festa del barri del mateix nom organitzada per la seva asso-ciació de veïns. Entre les activitats podem destacar el discomòbil amb animació (10 d’octubre, 22.30 h), la Mostra d’activitats de l’AV i altres entitats (11 d’octubre, 17.30 h), infla-bles i jocs infantils (12 d’octubre, d’11 a 14 h) i la paella popular (12 d’octu-bre, 14 h; preu: 12 euros). PLAÇA DE LA HISPANITAT

DISSABTE 10 - DILLUNS 12

sortim

ACTIVITATS FAMILIARS

ACTIVITATS PER A JOVES

ACTIVITATS PER A ADULTS

facebook.com/ajuntamentdeviladecansMés informació i novetats a viladecans.cat

SETEMBRE

octubre

De 20 a 1 hores

II Festa de la Cervesa i la Tapa El Gremi d’Hostaleria i establiments adherits ofereixen suculentes tapes.Preu: 2 €, amb beguda.EDIFICI CÚBIC

9DIVENDRES

8DIJOUS

18 hores 19 hores18-20 hores

Clausura de les jornades ‘Ciutats Defensores dels Drets Humans’Acte de finalització de les jornades reali-zades des del 29/9.MUSEU-CA N’AMAT

Book club: ‘The Edible Woman’Grup de lectura i co-mentari de llibres en anglès. Cal inscripció prèvia. Ho org.: Biblioteca.BIBLIOTECA DE VILADECANS

Tallers de narració oral ‘Narracans’Activitat gratuïta.ATENEU CAN BATLLORI

18 hores

Dansa ‘Viatge al centre de la Terra (segle XXI)’Coproducció del Grec 2015 i St. Andreu Teatre SAT. Preu: 12 € (10 €, preu amic).ATRIUM VILADECANS

11 i 12 hores

Visita guiada a l’ermita de SalesReserva: patrimoni [email protected]/93 635 18 00, ext. 8180. L’1/11, portes obertes d’11 a 13 h.ERMITA DE SALES

22 hores

Ball de l’Associació de Balls de Saló de Viladecans Ball del mes d’octubre. Preu: 7,5 euros. Ho org.: Associació de Balls de Saló.EDIFICI CÚBIC

17DIVENDRES

Des de les 11 hores

XII Encuentro de poetas del Baix LlobregatEs commemora la publicació de la 2a part de ‘El Quijote’.Org.: Fundación Espejo.PLAÇA DE LA VILA

ELS DIJOUS , DES DEL DIA 8

6DIVENDRES

7DISSABTE

SETEMBRE

novembre

1DIUMENGE

11.30 hores

Audició i ballada de sardanesA càrrec de la Cobla Ciutat de Terrassa.Ho organitza: Amics de la Sardana de Vila-decans.PLAÇA DE LA VILA

15DIJOUS

11.30 hores

Audició i ballada de sardanesA càrrec de la Cobla Ciutat de Cornellà.Ho organitza: Amics de la Sardana de Viladecans. PLAÇA DE LA VILA

14DIJOUS

18.30 hores

Club de lectura: ‘Pastoral americana’Sessió de la tertúlia mensual sobre aquesta novel·la de Philip Roth.Ho org.: Biblioteca.BIBLIOTECA DE VILADECANS

20 hores

Rondalla de la Casa de AragónActe tradicional amb motiu de la festivitat de la Hispanitat.Ho organitza: Casa de Aragón.PLAÇA DE LA VILA

20 hores

25DIUMENGE

11.30 hores

Día del Potaje y CastañadaHo organitza: Centro Cultural Recreativo Sierra Norte. PARC DE LA TORRE-ROJA

La ciutat estrena un taller gratuït, ‘Aprèn a explicar històries!’, els di-jous de 18 a 20 h, amb nivells bàsic i d’iniciació. El 1r, entre el 8 i el 29 d’octubre i el 5 de novembre, i el 2n, del 12 i al 26 de novembre. Ins-cripcions: www.viladecans.cat / tel. 93 637 61 68. A més, Patrimoni Cultural ofereix des del 5/11 l’expo ‘Les millors imat-ges’, de l’AFV, i el 8/11 (12 h), Museu-contes, amb contes de tardor.ATENEU CAN BATLLORI

Page 29: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

Octubre 2015 VILADECANS

29

Gaudir de la Castanyada amb Sierra Norte

DIUMENGE 25 / 11.30 HORES

De 10 a 13 hores

Curs sobre sexualitat, salut i dretsPer a dones de 16 a 25 anys. Amb certifi-cació per 12 h de for-mació. Finalització: el 28 de novembre.CENTRE CAN XIC

21 hores

Música: Andrés SuárezEl cantautor presenta el seu 5è àlbum, ‘Mi pequeña historia’.Preu: 20 euros (16 euros, preu amic).ATRIUM VILADECANS

16DIJOUS

18.30 hores

Passi de la trilogia ‘Back to the future’Passi de la trilogia de pel·lícules ‘Regreso al futuro’. Ho organitza: Asso-ciació 7a Avenida. CENTRE CAN XIC

18 hores

Homenaje al flamenco y fiesta del fandangoEn pro del Punt Soli-dari de Viladecans.Ho organitza: CCRA Sierra Norte. ATRIUM VILADECANS

20 hores

8DIUMENGE

31DISSABTE

30DIVENDRES

21 hores

‘Reflexiones del hombre lengua’Monòleg de Miguel Ángel Rodríguez, més conegut com “El Sevilla”. Preu: 15 € (12 euros, preu amic) ATRIUM VILADECANS

EXPOSICIONS

FINS AL 14 D’OCTUBREExpo ‘Alemanya, el camí cap a la Reunificació’ Sobre el 25 aniversari de la Reunificació Alemanya. Mostra coordinada pel Consolat d’Alemanya a Barcelona.ATENEU D’ENTITATS PABLO PICASSO

OBERTA AL PÚBLIC PEL MATÍ

DES DEL 8 D’OCTUBREExposició de l’Associació d’Art i OficisLa inauguració d’aquesta mos-tra és a les 19.30 hores.ATENEU D’ENTITATS PABLO PICASSO

DL.-DV.: 9-13 I 16-22H / DS. :16-20H

DEL 9 D’OCTUBRE AL 7 DE NO-VEMBREExposició ‘Emocions, sentiments i ganes de viure’ L’entitat ASDIVI expressa en aquesta mostra de fotografies emocions que tots hem viscut alguna vegada.CENTRE CAN XIC

TOT EL DIA

PERMANENTViladecans 1.000 anys, una mirada al passatMostra visual i explicativa de l’evolució històrica de la ciutat.Ho org.: Museu de Viladecans.TORRE-ROJA

DL.-DV.: 9-14 H / DM. I DJ.: 16-19 H

10DIVENDRES

11DIUMENGE

19 hores

Actuació de Street StylePrimera activitat de la festa del barri de la Hispanitat.PLAÇA DE LA HISPANITAT

10-14 hores

Mercat d’Art i OficisParades d’artesania i de productes manuals. Ho organitza: Associació d’Art i Oficis de Viladecans.RAMBLA MODOLELL

21 hores

Documental del mes: ‘La casa de la morera’Primer passi de la temporada del cicle de documentals.Preu: 3 euros.ATRIUM VILADECANS

De 18 a 1 hores

II Festa de la Cervesa i la Tapa El Gremi d’Hostaleria i establiments adherits ofereixen suculentes tapes.Preu: 2 €, amb beguda.EDIFICI CÚBIC

El CCRA Sierra Norte s’avança uns dies a la celebració de la Cas-tanyada amb el ‘Día del Potaje y Castañada’ al parc de la Torre-roja (+info, a la seu del CCRA: c/ Pi, 7). També hi haurà castanya-da al Museu-Ca n’Amat el 31 d’oc-tubre, des de les 20 hores.Per Tots Sants, es farà una ballada de sardanes, a càrrec de la Cobla Ciutat de Terrassa, a la plaça de la Vila, a les 11.30 h. PARC DE LA TORRE-ROJA

Page 30: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

AMIGUES I AMICS QUE S’ESTIMEN L’ATRIUM

L’Atrium és de tots. Si no hi has vingut mai, entra en l’adreça web que tens a sobre i t’ho posarem molt fàcil perquè gaudeixis de la programació! Tria entre la màgia de Tamariz, el amenc de Niña Pastori, les cançons d’Andrés Suárez, el blues de Dani Nel·lo o el concert nadalenc d’In Crescendo. Vine a l’Atrium!

PROMOCIÓ VÀLIDA FINS

AL 18 / 10 entradeslimitades( )

VISITA EL NOSTRE WEB ET VOLEM CONÈIXER!www.atriumviladecans.com/vullseratrium

30

Page 31: Revista de Viladecans - Octubre de 2015

31

facebook.com/ajuntamentdeviladecanswww.viladecans.cat

Telèfons d’interèsOficina municipal d’atenció ciutadanaViladecans Informació 93 635 19 00Aigües de Viladecans 900 71 07 10Ajuntament-Centraleta 93 635 18 00Arxiu Municipal 93 635 29 85Atrium Viladecans 93 659 41 60Ateneu Pablo Picasso 93 659 14 56Ateneu Can Batllori 93 637 61 68Biblioteca de Viladecans 93 637 40 90Can Calderon 93 635 18 04CAP Maria Bernades 93 647 41 55CAP Mas Font 93 647 21 77Casal Barri de Sales 93 637 94 04Casal de l’Alba-Rosa 93 637 53 90Casal de la Montserratina 93 647 03 62Casal de Can Pastera 93 637 79 85Casal de la Torre-roja 93 659 40 39Centre Formació d’Adults 93 658 64 51Centre Munic. de Mediació 93 659 34 96Centre per a Joves Can Xic 93 647 00 24Centre Mpal. E. Hernández 93 647 43 87Cementiri 93 637 77 85Col·legi Goar 93 658 25 38Col·legi Sagrada Família 93 658 08 99Col·legi Sant Gabriel 93 658 17 50Col·legi Santo Tomás 93 658 07 87Col·legi Teide 93 658 19 53Comissaria del DNI 902 24 73 64Correus Viladecans 93 659 17 01Deixalleria Municipal 93 659 02 98Emergències mèdiques 061Escola Àngela Roca I 93 658 06 93Escola Àngela Roca II 93 637 12 75Escola Can Palmer 93 658 19 81Escola El Garrofer 93 658 09 34Escola Doctor Trueta 93 658 26 38Escola Germans A. Targa 93 658 96 53Escola Marta Mata 93 658 83 77Escola Mediterrània 93 637 57 37

Escola Montserratina 93 658 85 11Escola Miquel Martí i Pol 93 635 76 60Escola Pau Casals 93 658 25 12Escola Enxaneta 93 637 89 52Escola Bressol La Ginesta 93 658 66 76Escola Bressol La Marina 93 659 18 83Esc. Bressol La Muntanyeta 93 659 15 48Escola Bressol La Pineda 93 637 96 00Escola Oficial d’Idiomes 93 635 74 22Fund. Ciutat de Viladecans 93 647 00 55Gas Butà 93 517 72 22Hospital de Viladecans 93 659 01 11Institut Josep Mestres 93 658 08 84Institut Miramar 93 647 43 35Institut Sales 93 658 20 12Institut Torre Roja 93 637 37 00Institut de Viladecans 93 637 89 52Jutjat de Pau 93 658 12 84Mossos/Bombers 112Museu -Ca n’Amat 93 635 29 97Notaria 93 659 02 00Oficina Local d’Habitatge 93 659 41 56Oficina de Treball (OTG) 93 647 35 10OMIC (oficina consumidor) 93 658 99 08Policia Local 092 / 93 659 40 24Poliesportiu del Centre 93 637 83 70Registre de la Propietat 93 658 61 19Servei Local de Català 93 659 33 28Serveis Socials (Sant Jordi) 93 658 15 62S. Socials (Montserratina) 93 658 02 31Serveis Soc. (Can Palmer) 93 637 33 22Serveis Socials (Sales) 93 637 39 52Serveis Socials Generalitat 93 637 44 10Serveis Funeraris (24 h) 902 230 238Síndic Municipal de Greuges 93 635 18 17Sociosanitari Frederica M. 93 647 35 25Tanatori de Viladecans 93 637 77 85Taxi (SuTaxi Viladecans) 93 630 00 00Taxi (RT Baix Llobregat) 93 630 30 30

Farmàcies de guàrdiaDe dilluns a divendres laborables, la farmàcia de guàrdia és l’única oberta de 13.30 a 16.30 hores i de vuit del vespre a 9 del matí del dia següent. Els dissabtes, la farmàcia de guàrdia és l’única oberta de les 14 hores a les 9 del matí del dia següent. I els diumenges i festius, la farmàcia de guàrdia, des de les 9 del matí fins a les 9 del matí del dia següent.

DL 05/10 Farmàcia VilàDT 06/10 Farmàcia MaciánDC 07/10 Farmàcia AltésDJ 08/10 Farmàcia BergaDV 09/10 Farmàcia Sala-GarciaDS 10/10 Farmàcia MontesDG 11/10 Farmàcia B. del RomeroDL 12/10 Farmàcia MongeDM 13/10 Farmàcia UrizDC 14/10 Farmàcia BadiaDJ 15/10 Farmàcia ArtolaDV 16/10 Farmàcia RotllanDS 17/10 Farmàcia UriarteDG 18/10 Farmàcia CulleréDL 19/10 Farmàcia RocabeyeraDT 20/10 Farmàcia VilàDC 21/10 Farmàcia Macián DJ 22/10 Farmàcia AltésDV 23/10 Farmàcia Berga

DS 24/10 Farmàcia Sala-GarciaDG 25/10 Farmàcia MontesDL 26/10 Farmàcia B. del RomeroDT 27/10 Farmàcia MongeDC 28/10 Farmàcia UrizDJ 29/10 Farmàcia BadiaDV 30/10 Farmàcia ArtolaDS 31/10 Farmàcia RotllanDG 01/11 Farmàcia UriarteDL 02/11 Farmàcia BergaDT 03/11 Farmàcia RocabeyeraDC 04/11 Farmàcia VilàDJ 05/11 Farmàcia MaciánDV 06/11 Farmàcia AltésDS 07/11 Farmàcia CulleréDG 08/11 Farmàcia SalaGarciaDL 09/11 Farmàcia MontesDT 10/11 Farmàcia B. del RomeroDC 11/11 Farmàcia Monge

l Farmàcia Altés: Avinguda de Ballester, 10l Farmàcia Artola: Carrer de Guifré el Pelós, 36l Farm. B. del Romero: Carrer de Pere Sala, 60l Farmàcia Badia: Carrer del Sol, 67l Farmàcia Berga: Carrer de Jaume Abril, 23l Farmàcia Macián: Avinguda del Mil·lenari, 27l Farmàcia Culleré: Avinguda de la Generalitat, 28l Farmàcia Monge

Revista de ViladecansEdita: Ajuntament de Viladecans. 24.500 exemplars. Fotomecànica i impressió: Litografia Rosés, S.A. Impresa en paper 100% reciclat. Dipòsit Legal: B-28726/87. Fotografia: Cristina Diestro, Pepa Álvarez, Ajuntament. Redacció: Tel. 93 635 19 10 / [email protected]: Fabiola Romero. Tel. 93 193 39 99. A/e: [email protected] revista no es fa responsable del contingut dels articles d’opinió.

Octubre 2015 VILADECANS

Avinguda de Gavà, 13l Farmàcia Montes: Plaça de la Hispanitat, 4 Al Farmàcia RocabeyeraCarrer de Josep Irla, 15l Farmàcia RotllanCarrer de Prat de la Riba,66l Farmàcia Sala-Garcia: Carrer de Sant Marià, 99l Farmàcia Uriarte: Carrer del Doctor Reig, 67l Farmàcia Uriz: Avinguda de Miramar, 7l Farmàcia Vilà: Avinguda del Molí, 37

Adreces

Page 32: Revista de Viladecans - Octubre de 2015