Revista de Viladecans - Novembre de 2014

32
P 5 NOVEMBRE 2014 / NÚM. 218 / ANY XXIV www.viladecans.cat Revista d’Informació Municipal El projecte ‘Són Especialistes’ ajuda els docents a potenciar el talent del jovent ‘Segona vida’ a electrodomèstics per facilitar-ne una compra assequible P 16 La 9a Fira Medieval retornarà a la ciutat al passat durant tres dies P 26 Un programa d’ajudes contribueix a donar treball a 122 aturats i un altre per a joves insereix a 25 més El #PladeXoc2014 crea 147 llocs de feina P 15 P 6

description

El #PladeXoc2014 crea 147 llocs de feina - El projecte 'Són Especialistes' ajuda als docents a potenciar el talent del joven - 'Segona vida' a electrodomèstics per facilitar-ne una compra assequible - La 9a Fira Medieval retornarà a la ciutat al passat durant tres dies

Transcript of Revista de Viladecans - Novembre de 2014

Page 1: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

P 5

NOVEMBRE 2014 / NÚM. 218 / ANY XXIV www.viladecans.cat

Revista d’Informació Municipal

El projecte ‘Són Especialistes’ ajuda els docents a potenciar el talent del jovent

‘Segona vida’ a electrodomèstics per facilitar-ne una compra assequibleP 16

La 9a Fira Medieval retornarà a la ciutat al passat durant tres diesP 26

Un programa d’ajudes contribueix a donar treball a 122 aturats i un altre per a joves insereix a 25 més

El #PladeXoc2014 crea 147 llocs de feina

P 15

P 6

Page 2: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

2

Page 3: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

L’alcaldeNovembre 2014 VILADECANS

SÍGUELO@carlosruiztwitt facebook.com/carles.ruiznovella

3

Més enllà de les obres estan les persones

Una de les accions més signifi catives que van impulsar els governs d’esquerres de la Ge-neralitat va ser l’anomenada “Llei de Barris”. La llei va activar la millora de barris que re-querien una atenció especial i va respondre a una de les prioritats d’aquell Govern de

Catalunya: la millora de les condicions de vida de tots els ciu-tadans, especialment d’aquells que residien en els entorns ur-bans més fràgils, on hi havia més risc de fractura social. Gene-ralitat i Ajuntament cofi nançarien els plans de barri al 50 %.

El més important de la llei és que no limitava les accions de mi-llora dels barris a realitzar obres de millora urbanística –sem-pre necessàries–, sinó que també assenyalava com igual d’im-portants les actuacions socials i comunitàries per millorar la qualitat de vida de molts barris de Catalunya. Avui, malauradament, els actuals governs de la Generalitat, tot i que continuen donant suport al projec-te, han retardat el seu fi nançament. Com a conseqüència, els ajuntaments que hem volgut continuar amb aquestes actuacions de transformació hem hagut d’avançar en solitari els recursos econòmics. Mal-grat això, crec que és un bon exemple de col·laboració entre administracions i es-pero que la Generalitat també ho entengui i aposti seriosament no només per posar al dia la part de fi nançament que li perto-ca, també perquè que continuï desenvo-lupant la Llei de Barris.

A Viladecans vam poder introduir dos plans de barris a través d’aquesta llei a Ponent i la Montserratina. El fruit de tots els treballs d’aquests anys és més que satisfactori. Recentment es va obrir el Mercat de la Constitució, al qual seguiran d’aquí a poc el Casal de Barri i la plaça. De moment, el mercat s’ha convertit en un im-portant element revitalitzador de l’activitat econòmica del barri. De la mateixa manera, a Ponent ja s’ha posat en funcionament l’Ateneu de les Arts, ocupant els espais que va deixar l’escola Doctor Fleming, i continuen les obres d’execució del nou passeig de Ponent, entre altres millores, com la rehabilitació d’edifi cis, la supressió de barreres arquitectòniques o la dotació d’ascensorsa comunitats que no en disposaven, una acció ben important.

Però el més signifi catiu són les actuacions socials i comunitàries.A Ponent, les associacions del barri treballen conjuntament en organitzar activitats per a nens i accions de foment de la convi-vència, i s’ha treballat amb les comunitats en la millora del bon veïnatge en els edifi cis. A més, s’han realitzat diverses actuacions

de foment de la igualtat de gènere, cursos de formació o plans d’ocupació dirigits es-pecífi cament als veïns d’aquestes zones.

Els dos plans de barri de Viladecans con-tinuaran desenvolupant-se. A més, les ac-cions de cohesió social que hem experi-mentat a Ponent i la Montserratina seran aplicades a la resta de la ciutat. Perquè, més enllà de les obres, hi són les persones.

LES ACCIONS SOCIALS POSADES EN MARXA A

TRAVÉS DELS PLANS DE BARRI A PONENT I A LA MONTSERRATINA LES APLICAREM TAMBÉ A

LA RESTA DE LA CIUTAT

Page 4: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

1l Trobada d’Alcaldes i Emprenedors

de la Xarxa Innpulso a Madrid (P. 8)

2 l Signatura de conveni amb

acadèmies d’idiomes localsl Reunió del patronat de la

Fundació Cavigal Trobada amb joves per parlar del

futur Pla Local de Joventut

3 l Difusió de la Ruta de la Tapa a

mitjans de comunicació

4 l Celebració del 1r aniversari dels

Castellers de Viladecans (P. 23)

6 l Inauguració del Tanatoril Xat amb la ciutadania

7 l Reunió amb l’Institut Català de

la Salut sobre l’Hospital

8l Trobada amb el nou director

territorial de l’ONCE

9l Signatura de conveni sobre una

nova ‘incubadora’ d’empreses (P. 8)

l Comissió d’Economia a la Diputació

10l Recepció a activistes de pau (P. 14)

l Presentació de la secció local de l’Associació Espanyola contra el Càncer (P. 10)

l Inici de la Festa de la Cervesa i la Tapa, organitzada pel Gremi d’Hostaleria

EL DIA A DIA DE L’ALCALDE

OCTUBRE 2014

Col· legi Teide Escola Mediterrània

Visites escolars a l’Ajuntament

facebook.com/carles.ruiznovella

4

11l A la festa del barri de la Hispanitat l Visita a la festa jove Urban Fest

15 l Homenatge a la tomba de Lluís

Companysl Recepció a estudiants d’inter-

canvi amb el Sales i el Goar

17 l Trobada amb joves que fan 18 anys

20 l Conveni sobre el projecte edu-

catiu Som Especialistes (P. 16)

21 l Comissió d'Economia de l'AMBl Comissió del Pla del Deltal Visita a la nova seu de l’empresa

local Click-IT

23 l Inauguració nou punt de venda

de l’empresa local Electro-Stocks l Comissió de Territori de la Diputaciól Reunió del Pla de Barris de Ponent

25 l Trobada amb joves de la Federa-

ció d’Estudiants de Viladecans

28 l Signatura de conveni amb la

Fundació Solidaritat UB i l’AMBl Consell de l’Àrea Metropolitana

29 l Visita a una veïna centenàrial Presentació de la coproducció

teatral d’Atrium ‘Vilafranca’

L M X J V S D

1 2 3 4 5

6 7 8 9 10 11 12

13 14 15 16 17 18 19

20 21 22 23 24 25 26

27 28 29 30 31

@carlosruiztwitt

Page 5: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

LA FOTO DEL

MES

Escola Doctor TruetaEscola Mediterrània

Units per enlairar el primer viver d’empreses aeroespacials a EspanyaLa primera ‘incubadora’ d’empreses impulsa- da a Espanya per l’Agència Espacial Europea (ESA) es posa en marxa al campus del Baix Llobregat de la Universitat Politècnica de Catalunya, a Castelldefels. I ho fa amb el suport de l’Ajuntament de Viladecans i els d’altres quatre municipis de l’entorn, que el 9 d’octubre van rubricar-ho en un conveni signat pels alcaldes amb el Consell Comarcal.La iniciativa ofereix assessorament tècnic i suport econòmic a aquelles noves idees emprenedores de negoci (start-up) basades en sistemes o tecnologies espacials per a aplicacions terrestres. Exemples recents d’iniciatives d’aquest àmbit són el Visual Helmet, un casc per a motoristes que mostra a la visera el GPS, la velocitat o el nivell de benzina, i l’aplicació per a mòbils Apparcar, que permet reservar places d’un aparca-ment públic.L’alcalde Carles Ruiz destaca la unió per fer realitat una voluntat “d’ajudar a generar activitat econòmica i llocs de treball”. A Europa, l’ESA té sis centres com aquest, que en 11 anys han ajudat a crear 250 em-preses. La inversió prevista en el projecte és de 6,1 milions d’euros en 4 anys. L’Ajuntament de Viladecans aportarà 7.800 euros l’any durant aquest quadrienni.

Extracte d’octubreNo et perdis el proper xat, l’1 de desembre a les 19 h a www.wiladecans.cat

DIEGOPodeu incentivar a les empre-ses de Viladecans per contractar als aturats de la Vila sense obli-dar-vos dels de 50 anys?

L’ALCALDEAquesta franja d’edat, juntament amb els joves, és la que més em pre-ocupa a l’hora de promoure opor-tunitats laborals. Sovint estem par-lant de persones que han tingut una trajectòria professional durant an-ys i que ara s’ha vist truncada per la crisi, amb dificultats per tornar al mercat de treball i que han de for-mar-se o treballar en àmbits labo-rals nous. Hem fet mesures espe-cífiques per a joves, però també es-tem parlant amb les empreses de Viladecans per, de cara a les no-ves oportunitats, fer un esforç es-pecial en aquesta franja d’edat que, per cert, és la meva. Espero que en-tre tots puguem afavorir un retorn adequat a la feina.

LUISGracias por esta oportunidad de preguntar. ¿Se podrían colocar unos semáforos de estos de bo-tón para los peatones en los pa-sos cebra del mercadillo’ Así se ahorrarían dos guardias los días de mercadillo y el resto de día se podría cruzar con más seguridad.

L’ALCALDETenemos que hacer una revisión del funcionamiento del tráfico en Torrent Ballester. Una de las al-ternativas, como bien señalas, po-dría ser la utilización de semáforos, aunque algunas ciudades que han ‘semaforizado’ rotondas similares han tenido problemas en la gestión posterior del tráfico. En todo caso, recojo tu sugerencia.

EL XAT

Novembre 2014 VILADECANS

5

CONSULTEU TOTES LES PREGUNTES QUE ES VAN FER AL XAT AL WEB WILADECANS.CAT O AMB

Page 6: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

Laura MuroContratada como abogada por la gestoría GEMAP (rbla. Modolell, 22)

«Me parece muy positiva la sinergia entre el Ayuntamiento, por prestar esta ayuda, y la empresa, por su actitud para integrar nuevo personal, capa- citado y de la ciudad. Trabajar en tu ciudad genera mucha cali- dad de vida. Si no hubiera sido por esa sinergia y hubiera pasa- do unos cuantos meses más en el paro, quizá habría tenido que buscar en otro sector. »

Sergi CamíCultiva y vende productos de agricul-tura biodinámica en Camí Natural

«Hacía tiempo que trabajaba mi vocación de agricultor y el pro- yecto ha llegado a la madurez al mismo tiempo que se creaba el Mercat de Pagès, que va en la línea de la alimentación cuidada y cercana que había diseñado, y de que salieran estas ayudas. Me han ilusionado mucho porque son un proyecto de promoción de los negocios locales, que me llevó a querer participar. »

María Pilar MiñanaContratada por la Peluquería Mia (c. Angel Arañó, 18)

«Más que una ayuda al empre- sario esto es una ayuda a las personas que buscan trabajo, pues permite que el empresario se arriegue más a contratar personal. Yo llevo casi media vida trabajando en la peluquería y durante más de un año había buscado trabajo sin encontrarlo hasta que salió esta oportunidad, que además me permite conciliar el empleo con la vida familiar.»

actualitatNúm. 218

VIDA CIUTADANA 10

6

EMPRESA I OCUPACIÓ 6

EDUCACIÓ 16

MEDI AMBIENT 17

ESPORTS 18

EL PLAN DE CHOQUE POR LA OCUPACIÓN AYUDA A CREAR122 EMPLEOSOcupación. 45 personas desocupadas han sido contratadas por empresas y otras 77 han iniciado un negocio con el apoyo del Ayuntamiento

El balance definitivo del programa de ayudas económicas directas pa- ra la creación de puestos de trabajo, dentro del #PlandeChoque2014 por la ocupación del Ayuntamiento, ha cumplido las expectativas. La inicia-

tiva Fem Feina, impulsada por el Ayun- tamiento, con la financiación del Área Metropolitana de Barcelona, ha destinado 523.500 euros para que personas desempleadas de Vi-ladecans fueran contratadas o pu-sieran en marcha su propio nego-cio en el primer semestre del año.

CONTRATOS MÍNIMOS DE UN AÑO El apoyo económico ha tenido eco entre las empresas, que han

El proyecto Fem Feina ha destinado este año 523.500 euros para con-tribuir a reactivar la ocupación entre los viladecanenses.

Pili, con una amplia experiencia como peluquera, ha vuelto a trabajar tras bus- car empleo durante más de un año, y la han contratado con apoyo de las ayudas.

Empresa i ocupació

NUEVOS TRABAJADORES

Remei AragónEstà al capdavant del grup de persones que han engegat la secció local de l’Associació Espanyola contra el Càncer, per donar suport a les per- sones que pateixen la malal- tia i als seus familiars, i sen- sibilitzar a la població.

Mossèn Joan PuigEl rector de la parròquia de Sant Joan ha complit 50 anys de sacerdoci. El mossèn, que ha casat, ha batejat i ha donat la primera comunió a molts viladecanencs, va posar en marxa el Centre Cultural Sant Joan el 1983.

Protagonistes del mes

Page 7: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

Ester González Contratada como auxiliar administrativa por Rouremar

«Quería encontrar un trabajo en este campo porque había tenido trabajos administrativos, pero en los contratos no lo ponía y no lo podía demostrar en el currículum. Esta oportunidad me ha ayudado a reconducir una situación difícil en la que ni tenía trabajo ni había podido seguir los estudios. Y, además, han mostra- do interés por renovarme.»

Cristian MocholiContractado como a auxiliar de almacén por Optimal Recambios, junto a otros tres jóvenes más

«Es mi primer empleo remunerado y creo que me he adaptado rápido y me siento muy a gusto porque he tenido una buena acogida. Ahora te exigen experiencia para cualquier cosa y tanto estar aquí como la formación que estoy cursando en éste ámbito, son una gran oportunidad.»

Novembre 2014 VILADECANS

5

www.viladecans.cat/economiaiocupacio

7

autónomos. El importe medio re-cibido por persona ha si-do de 2.687 euros, aunque algunas han llegado a re-cibir 5.000 euros.

La mayoría de los be-neficiarios se dedican al sector del comercio o la hostelería, pero también hay empresas de diseño, tecnologías o produc-ción de bienes.

Pili, con una amplia experiencia como peluquera, ha vuelto a trabajar tras bus- car empleo durante más de un año, y la han contratado con apoyo de las ayudas.

Un total de 25 jóvenes de Vila- decans de entre 18 y 30 años que estaban desempleados han obtenido un contrato de empleo a través del proyecto Fem ocupació per a joves. Esta nueva iniciativa, financiada por la Generalitat y el FondoSocial Europeo, ha sido impulsada por los servicios mu-nicipales de ocupación del Cen-tro de Promoción Económica Can Calderon.

Éstos han relizado un estudio para hacer aflorar puestos de tra-bajo necesarios en las empresas que, por las estrecheces econó-micas, no acababan de tomar for-ma y que se han hecho realidad con el respaldo de una subven-ción económica durante los seis primeros meses del contrato.

APOYO FORMATIVO Los participantes, la mayoría con alguna experiencia laboral previa y todos con el graduado en ESO como mínimo, tienen un contrato temporal y a jornada parcial, que les permite realizar tam bién una formación trans-versal en ofimática y tecnologí-as de la comunicación. Ésta es

válida para todo tipo de perfiles labora- les y capacita para la obtención del cer- tificado oficial en tecnologías ACTIC. Esto se suma a la ex-periencia laboral que obtienen para reforzar su currí-culum.

Más inserción laboral

25 jóvenes contratados por empresas locales con apoyo municipal

contratado a 45 viladecanenses con contratos de una duración mínima de un año. Por ello, las empresas reciben de media 7.030 euros para ayudar a pagar el suel- do al empleado durante los seis primeros meses. La empresa igual o mayor importe durante el año del contrato, por lo que tiene un efec-to multiplicador en la inversión.

Entre las personas contratadas hay un amplio abanico de perfiles laborales. Quince en total. Hay va-rios dependientes, limpiadores y administrativos, pero también in-genieros de software, abogados, es-pecialistas de laboratorio o técnicos de prevención de riesgos laborales.

HASTA 5.000 EUROS DE AYUDA Por otra parte, las subvenciones económicas han ayudado a 77 per-sonas a poner en marcha un nego- cio propio, al sufragar los costes de las gestiones de alta de la acti-vidad y el primer año del pago de

NUEVOS TRABAJADORES

Hasta 15 perfiles laborales diferentesentre las personas asalariadas

El importe medio recibido por los nuevos autónomos es de 2.687 euros

La iniciativa ha detectado nece-sidades de empresas y, en para-lelo, ofrece formación en ese ám-bito a las personas participantes.

Campaña informativa

El Ayuntamiento puso en marcha al inicio de la primavera una cam-paña de comunicación en diferen-tes soportes para hacer difusión de esta línea de ayudas entre las em-presas y los emprendedores para motivar la generación de puestos de fina, como finalmente ha sido.

LA CIFRA

122+25=147NUEVOS PUESTOS DE TRABAJO

Page 8: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

7

Actualitat Empresa i ocupació

8

Obre la convocatòria dels Premis Delta a les iniciatives de negociEmprenedoria. Els guardons ofereixen recursos econòmics i suport en la gestió a empreses i comerços creats entre el 2009 i el 2013

Set ajuntaments, entre ells el de Viladecans, convoquen els premis per donar suport a les activitats empresarials de recent creació.

Les empreses que es van posar en marxa entre el 2009 i el 2013 ja poden presentar la seva candi-datura a la 12a edició dels Premis Delta a les Millors Iniciatives Em-presarials. Els guardons ofereixen de 1.000 a 3.000 euros a les tres millors iniciatives empresarials i 2.000 euros a la millor inicia- tiva comercial creada en algun dels set municipis impulsors: el Prat, Gavà, Sant Boi, Castelldefels, Sant Climent, Begues i Viladecans.

A més, enguany, dues d’aques-tes també obtindran un servei d’acompanyament per al creixe-ment empresarial durant un any, promogut per l’agència comarcal d’innovació Innobaix. Les candida-tures es poden presentar fins al 12

L’Ajuntament va convidar l’em-presa Ackstorm a participar en la primera Trobada d’Alcaldes i Emprenedors de la Red Innpulso, la xarxa de municipis reconeguts per l’Estat com a Ciutats de Ciència i Innovació. Fernado Benito, ge-rent d’Ackstorm, que l’any passat va rebre un premi internacional per un projecte de gestió en el nú- vol, es va mostrar “molt content” d’exposar la seva experiència i va dir que “la innovació ha servit a l’empresa per evolucionar, pe- rò també per diferenciar-se”.

Els Nous Rals, situada al Barri Antic, va rebre el 3 de novembre el Premi al millor valor emprenedor, a la Nit de l’Empresari Català orga- nitzada per la patronal de la pe - tita i mitjana empresa CECOT. La històrica botiga va tancar el juny del 2013, però un grup de gent va fer una cooperativa per reobrir-la quatre mesos després, amb el suport del servei Reempresa, impulsat per CECOT i l’Ajuntament.

INNOVACIÓ

Ackstorm, exemple per la Red Innpulso

RECONEIXEMENTS

Premi d’emprenedoriaa la llibreria Els Nou Rals

de desembre al Centre de Promo- ció Econòmica Can Calderon.

La presentació dels premis es va fer el 8 d’octubre a Sant Boi en el 3r Fòrum Delta de l’Emprene-doria, en què hi van intervenir el jove empresari Pau García Milà –creador als 17 anys de l’exitosa empresa TIC eyeOs– i Jordi Mar-tí, responsable de l’empresa DBS Screening, premiada el 2013 per l’Organització Mundial de la Sa-lut per un innovador sistema de diagnòstic sanguini precoç.

EXEMPLES D’ÈXIT RECENT SEn l’última edició dels premis, dues empreses viladecanenques, la bo-tiga Embotits Olivé i l’estudi artís-tic Bel&Bel, van ser reconegudes amb els primers premis a les mi-llors iniciatives comercial i em-presarial.

En l’última edició, quatre empreses viladecanenques van ser reconegudes

CONSULTA LES BASES DELSPREMIS A TRAVÉS DEL MÒBIL

L’Ajuntament i l’Àrea Metropoli- tana, ha fet arribar a les empreses del Polígon Industrial Centre una enquesta per conèixer a fons les característiques i necessi-tats de les empreses d’aquest àmbit i així orientar millor el projecte de transformació d’aquesta zona d’activitat eco- nòmica els propers anys. L’ob-jectiu és potenciar-ne la com-petitivitat, la sostenibilitat ener-gètica i les infraestructures.

FUTUR

Enquesta sobre el Polígon Centre Mónica Verbena

«Me ha parecido muy práctico y muy interesante porque es una formación muy específica y te da las claves para tener una buena tarjeta de presentación ante una empresa en inglés. Pero, más allá del idioma, es positivo para afrontar ese reto.»

Emma García

«El inglés es un idioma que cada vez es más imprescindible para trabajar de cara al público. Cualquier ayuda como ésta es buena para refrescar y porque, sin trabajo, no tienes capacidad económica para poder pagar cursos.»

PARTICIPANTS

Impartits els tallers gratuïts d’anglèsEls tallers gratuïts del projecte municipal ‘Prepara’t per al teu futur’, per ajudar a preparar una entrevista i fer un currículum en anglès a persones en situació d’atur, es van fer al llarg del mes d’octubre. Mig centenar de perso- nes s’havien apuntat a aquesta iniciativa conjunta entre l’Ajun-tament i cinc acadèmies d’idio- mes locals (Ness English, Insti-tute of English Studies, Speak and Wake Up, STP Training i Helen Doron English). Les valo-racions han estat positives.

Viladecans&Co

Page 9: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

facebook.com/ajuntamentdeviladecanswww.viladecans.cat/obres Novembre 2014 VILADECANS

9

sssssss

sssss

sssssssss

Ctra. de Sant Boi, 4-608940, Cornellà de Llobregat

Segueix-nos a facebook.com/museuagbardelesaigues

Descobreixd’on ve l’aigua que beus

Com arribar-hi:MetroL5 Cornellà centre

TrambaixT1 i T2 Les Aigües

FGCL8 Cornellà Riera

Bus67, 68, L74, L75, L77, L82, L85

Amb motiu de la Setmana de la Ciència, Aigües de Barcelona obre les portes de la potabilitzadora de Sant Joan Despí, la més gran de Catalunya, i et convida a visitar-la juntament amb el Museu Agbar de les Aigües*

Inscriu-te prèviament trucant al 93 342 35 36o enviant un correu electrònic a [email protected]

Per a més informació visita el nostre web: www.museudelesaigues.cat

22 i 23 de novembrede 12 a 14 h

ACTIVITATGRATUÏTA

* El punt de trobada és al Museu a les 12 del migdia.

Page 10: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

7 10

Page 11: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

Novembre 2014 VILADECANS

6

Vida ciutadana

11

El Ayuntamiento reparte bolsas a los dueños de los perros censados para la recogida de sus excrementos

Civismo

El Ayuntamiento ha decidido entre- gar de forma personalizada las bol- sas para la recogida de excrementos de perros que pone al servicio de la ciudadanía. Así, ahora entrega un kit de 600 bolsas a los amos de perros censados al corriente de pago de la tasa por su tenencia.

Esto sustituye al sistema que se utilizaba desde 2005, cuando se ins- talaron 50 dispensadores de bolsas en plazas, parques y calles. El uso incorrecto y el vandalismo han provocado que el Ayuntamiento se decida a cambiar el método. Los dispensadores, por tanto, se reti-rarán antes de diciembre.

HASTA EL 28 DE NOVEMBRELas bolsas se deben recoger, hasta el 28 de noviembre, en la Torre del Baró (c / Àngel Guimerà, 2), de lunes

a viernes, de 9 a 14 horas, y los mar-tes y jueves, también de 16 a 20 h). Sólo se deberá acreditar el pago del último recibo de la tasa. Esta acción se repetirá cada año.

Esta acción se realiza dentro de la campaña municipal de sensibili- zación ‘Lo que le haces a Viladecans, te lo haces a ti mismo’, para concien- ciar acerca de que el trabajo de los servicios de limpieza queda en na-da si las actitudes ciudadanas no son las correctas, pues mantener la ciudad limpia es cosa de todos.

Los propietarios han de acreditar el pago de la tasa para recoger su kit de 600 bolsas

La tarea del servicio de limpieza queda en nada si no hay actitudes cívicas

José ya tiene las bolsas para que su perra Keka no ensucie la ciudad

Nueva fórmula para promover entre la ciudadanía actitudes cívicas que contribuyan a man-tener limpio el espacio público.

Actualitat

El Centre Ocupacional Caviga ha estat el guanyador del primer Fes- tival de Curtmetratges Amateur i Discapacitat intel·lectual (CaDi) amb el seu curt ‘Y ahora qué?’. A més, un dels participants al curt, Javi Cerdán, va ser escollit com a millor actor. En el certamen, or-ganitzat pel Centre Ocupacional Can Carreras d’Asproseat, es van presentar 20 treballs. Caviga és una organització sense ànim de lucre que atén persones adultes amb discapacitat intel·lectual de Castelldefels, Viladecans i Gavà. Els curts a concurs es poden veure a facebook.com/festivalcadi.

INCLUSIÓ

Caviga aconsegueix dos premis per un curt

L’Àrea de Pediatria del CAP Mas Font va tornar a oferir els seus serveis al centre del pas-seig de la Marina, després d’es-tar tancada durant l’estiu a cau-sa d’unes obres d’adequació. Un dels cinc serveis oferit per un doctor i una inferemera va ro-mandre al CAP Maria Bernades per raó d’espai, segons va infor-mar el Servei Català de la Sa-lut. El pacients d’aquest doctor han d’haver rebut al seu domi-cili una carta del CatSalut infor-mant-los i oferint-los la possi- bilitat d’escollir un altre doctor o doctora del centre Mas Font.

SALUT

El CAP Mas Font reprèn els serveis pediàtrics

El 13 i el 14 de novembre torna a visitar Viladecans la unitat mòbil de donacions de sang del Banc de Sang i Teixits de Catalunya per facilitar a la ciutadania la se-va solidaritat. El dia 13 estarà da-vant l’ambulatori Mas Font (pg. de la Marina, 2), de 9.30 a 14.30 i de 16.30 a 21.30 h. Al dia següent s’instal·larà en el mateix horari de tarda a l’avinguda de la Roure- da, al costat de l’antic mercat. En els nou primers mesos de l’any, la mitjana de donacions recollides per visita a Viladecans ha baixat un 12 % respecte al 2013 i els nous donants han estat un 29 % menys.

SALUT

Oportunitat solidària amb la donació de sang

Membres de Caviga amb els premis

Page 12: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

7 12

Actualitat Vida ciutadana

Celebración de los 25 años de la carta de derechos del niño

Infancia

El día 20 de noviembre la ciudad conmemora los 25 años de la Convención Internacional de los Derechos del Niño con una fiesta organizada por el Ayunta- miento para reivindicar los derechos

sesión de cuentos, una chocola- tada y actuaciones de la coral del instituto Torre Roja y los Timba- lers de la escuela Àngela Roca, y con la presencia del Vilamut.

El Ayuntamiento también or-ganiza alrededor de ese día talle-res para profundizar en dichos derechos en los centros abiertos, en el Centro Maternoinfantil, con el alumnado de 4º de ESO del ins-tituto Torre Roja y con asociacio-nes vecinales del Distrito I.

de este colectivo, que en estos mo- mentos de crisis económica es aún más vulnerable.

El mismo día 20 se organiza una fiesta popular, a las 16.45 horas en la plaza de Europa, que incluye una Habrá una fiesta lúdica

Centre Permanent PREUS DES DE

1.447€

Centre De Dia PREUS DES DE

550€

"PRESTACIÓ ECONÒMICA VINCULADA AL NOSTRE

CENTRE"

www.albarrosa.com

EL TEU BENESTAR ÉS EL NOSTRE COMPROMÍS

Page 13: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

613

Novembre 2014 VILADECANS

Rebuig a la violència masclistaIgualtat

trònica [email protected] al telèfon 936 373 322.

A més, en aquest acte es farà la lectura del manifest de la jorna-da, que també es llegirà el 23 de novembre al fi nal de la 2a Mar-xa reivindicativa contra la Vio-lència Masclista, organitzada pel Consell Comarcal amb la col· labo-ració de diferents ajuntaments. El

Viladecans planta cara a la violèn-cia masclista. La ciutat s’afegeix a la commemoració del 25 de no-vembre, el Dia Internacional con-tra la violència envers les dones, per visibilitzar el seu compromís davant aquesta xacra amb la re-presentació gratuïta del monòleg ‘No sólo duelen los golpes’, que ja s’ha convertit en un clàssic per a aquesta data.

En el monòleg, que tindrà lloc el mateix dia 25 a les 18 hores a Atrium Viladecans, l’actriu Pa-mela Palenciano explica la se-va experiència de com va sortird’una relació abusiva. Per assistir-hi, cal fer reserva a l’adreça elec-

Un monòleg i un manifest, en el Diacontra la violència envers les dones

L’actriu Pamela Valenciano

punt de sortida per als assistents de la zona Delta del Baix Llobregat és a les 10.30 del matí, a la plaçaMary Santpere de Cornellà (davantel centre comercial), per anar ca-minant plegats fins al parc de Torreblanca de Sant Feliu.

Per altra banda, el 14 i el 15 de novembre, tindrà lloc a l’Espai Maragall de Gavà el 4t Congrés de les Dones del Baix Llobregat.

CAMPANYA MUNICIPALDavant l’increment de casos de vio-lència masclista a Espanya a l’estiu,l’Ajuntament va posar en marxa al setembre la campanya de sensi-bilització ‘No és No’, que promou les actituts respectuoses i iguali-tàries, perquè és responsabilitat de tothom prevenir la violència mas-clista i acabar amb les conductes que, de manera oberta o velada, perpetuen aquesta xacra.

A l’Ateneu de les Arts, Isabel Ollé i Quim Cabanillas imparteixen les classes

La gent gran dansa de la mà de ballarins professionalsBenestar

Un grup de gent gran participa ca-da dilluns, a l’Ateneu de les Arts, en una nova proposta d’art comu-nitari. Treballen una coreografi a,amb elements teatrals, i també dedansa més lliure, amb l’objectiude participar en comú d’una expe-riència diferent i estimulant. I ésque, a més d’expressió artística,la dansa pot aportar-los benestar,

ja que millora la psicomotricitat iajuda a exercitar la memòria, totmantenint l’activitat, establint re-lacions i realitzant un treball crea-tiu cooperatiu molt satisfactori.

“Es tracta de que gaudeixin de la música i el moviment, que es deixin anar i treguin el que portena dins”, explica la Isabel Ollé, ballari-na i coreògrafa viladecanenca quecoordina amb el badaloní Quim Cabanillas el projecte, que compta amb una participació majoritària de dones. La iniciativa la impulsen el Festival Al Carrer i la Fira Medi-terrània de Manresa.

L’Ajuntament promou una acció que, a més de la capacitat expressi-va i artística, és un excel·lent vehi-cle per al benestar de la gent gran.

Page 14: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

Hay personas que viven bajo ame-naza de muerte en sus países por el simple hecho de defender los dere chos humanos. Como Caddy Adzu- ba, periodista y activista en con- tra de la utilización de las mujeres y los niños en el conflicto del Con-go. O Issa Amro, fundador de una organización que usa la no violen-cia para desafiar las actividades de colonización israelí en Palestina.

Otros también luchan por la con-vivencia a contracorriente en sitios difíciles, como Meir Margalit, fun-da-dor del Comité Israelí contra la De-molición de Casas palesti-nas en Je-rusalén, y Chema Caba-llero, misionero en Sierra Leona en un programa de rehabilitación de menores soldado.

Estos cuatro ‘constructores de paz’ ofrecieron el 10 de octubre

7 14

Actualitat Vida ciutadana

Issa Amro explica a los estudiantes su activismo no violento en el conflicto palestino-israelí

Lección de paz para las generaciones del futuroValores. Más de 600 estudiantes escucharon la experiencia de cuatro activistas de derechos humanos

Caddy Adzuba, premio Príncipe de Asturias de la Concordia 2014, y otros tres ‘constructores de paz’ visitaron a alumnos de secundaria.

en Viladecans charlas para 660 alumnos de secundaria para expli-carles sus experiencias de primera mano, en Can Xic, el ateneo Pablo Picasso y el instituto Josep Mestres.

CIUDADES CONSTRUCTORAS DE PAZEsta visita se incluye en el proyecto ‘Ciudades Construtoras de Paz’, del que forma parte Viladecans, junto a otros 13 municipios de la província y otros organismos, para concien- ciar en la defensa de la paz y la con- vivencia. En este caso lo hicieron ante los jóvenes, que son las gene- raciones que en las próximas dé- cadas deberán tomar el relevo. Los cuatro activistas también com-partieron un encuentro con el alcalde Carles Ruiz, que les agra-deció su lucha como ejemplo pa-

El St. John of God Catholic Hospital

Viladecans no es ajena a la lucha contra el ébola en África

Solidaridad

El Ayuntamiento ha puesto su granito de arena en los esfuerzos que está haciendo la comunidad internacional para actuar contra la propagación del virus del ébola en África Occidental. Así, ha apor-tado 6.000 euros a una iniciativa

ha encontrado con falta de recur-sos y de material de seguridad y prevención para la atención de las personas contagiadas o sospecho-sas de estarlo.

El Ayuntamiento no es ajeno a la importancia señalada por muchas autoridades mundiales, de conte-ner el brote en el lugar de origen para evitar su expansión y, por ello, ha participado de la llamada del Fondo con una aportación dentro de la partida destinada cada año a cooperación.

del Fondo Catalán de Cooperación en apoyo al St. John of God Catho-lic Hospital, en Sierra Leona.

Este centro sanitario, situado en la ciudad de Mabesseneh-Lun-sar y que es de referencia en la re-gión para tratar la enfermedad, se

PROTAGONISTAS

Meir Margalit «Los movimientos pacifistas israelíes y palestinos somos pocos allí, pero aquí he visto muchas simpatías y eso da energías para seguir»

Issa Amro«Hemos explicado a los jóvenes lo importante que es la paz y la convivencia, conocerla y practicarla para ayudar a otras personas »

Chema Caballero «Lo que pasa lejos de nuestras fronteras importa poco y, si es en África, menos. Por eso necesitamos dar a conocer lo que está pasando»

ra la ciudadanía por el trabajo para la convivencia en su entorno.

También, como ‘Ciudad Cons-tructora de Paz’, Viladecans se sumó

el 24 de octubre a la celebración del Dia de la ONU colocando la bandera del organismo y un pa-nel informativo en Can Modolell.

El uso de mujeres y niños en guerras en África y el conflicto palestino-israelí, ejes

Page 15: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

615

“Los niños deben tener conciencia de los conflictos para apostar por la paz”

Caddy AdzubaPERIODISTA Y ACTIVISTA POR LOS DERECHOS HUMANOS. PREMIO PRÍNCIPE DE ASTÚRIAS DE LA CONCORDIA 2014

ser de otro bando, explicaran su testimo-nio en la radio. Pero esto fue el gérmen de la creación de asociaciones de muje-res y ONGs en distintos ámbitos e, inclu-so, de que en 1996 se aprobara una ley en el país contra la agresión sexual como crimen de guerra. Y hemos logrado crear una residencia para mujeres que han sido operadas de graves heridas por agresión sexual y que se apruebe un plan para que los guerrilleros respeten la integridad de las mujeres y no les roben a sus niños pa-ra llevárselos como soldados.

¿Cuándo podrá llegar la paz?Estamos haciendo un esfuerzo de difusión en la comunidad internacional porque es pieza clave. A parte de los conflictos internos en el país por el control de los grupos armados y de los regionales por el control de los bienes naturales, sabe-mos que hay multinacionales que finan-cian a rebeldes para controlar la explo-tación de las minas. Les sale más barato no tener un país estable, donde tengan que pagar impuestos, personal con suel-dos dignos... Aquí hacen esto y en el pri-mer mundo controlan de otra manera el poder, los gobiernos, las condiciones de los trabajadores, con el único objeti-vo de ganar dinero.

¿Los medios de comunicación ayudan a internacionalizar esta situación? Pueden hacerlo, pero han de tener cui-dado con la manipulación, con dar in-formaciones que no son buenas para la gente que vive en el país con ofrecer no sólo la desgracia, sinó también la lucha por construir otra realidad que llevamos a cabo para intentar acabar con los este-reotipos que se han creado sobre África.

¿Cómo ha vivido explicarle a los jóve-nes estos días su experiencia?He visto su inocencia, su desconoci- miento incluso de donde está mi país. Pero es imprescindible sensibilizarles porque son el futuro, deben tener conci-encia de los conflictos en el mundo para apelar a la paz y apostar por ella. Es muy bonito ver que Catalunya y muchas de sus autoridades locales están compro-metidas en la construcción de un mundo donde haya más paz.

LUCHA

«Hemos logrado que se cree una ley contra la agresión sexual como crímen de guerra»

CAMBIO

«Hay que intentar acabar con los estereotipos que los medios han creado de África»

l Caddy Adzuba nace en Bukavu, Repú-blica Democrática del Congo, en 1981. Tiene estudios de derecho y ejerce el periodismo en Radio Okapi, emisora de la Misión de Naciones Unidas en este país en guerra desde ha-ce casi dos décadas.

l El 24 de octubre recibió el premio Príncipe de Asturias de la Concordia por su labor en favor de las mujeres y los niños y su lucha por la libertad de prensa y la recons-trucción de la paz.

¿Decidió ser periodista para dar voz a las víctimas de las disputas bélicas en su país, República Democrática del Congo?Empecé a vivir la guerra cuando tenía 13 años y, como víctima también, pues al-gunos familiares han muerto, decidí que tenía que dar voz al sufrimiento de las mujeres y los niños, que han sido utiliza-dos como arma de guerra. Era necesario que la comunidad internacional supiera esto. Llevamos más de cinco millones de muertos y no queremos enterrar a más gente, llorar a más niños que se llevan al ejército, ni lamentar más agresiones se-xuales a mujeres como arma de guerra.

Su trabajo le ha costado amenazas de muerte, pero imagino que también sa-tisfacciones.Yo he sido amenazada por contar la verdad y he visto asesinar a alguna compañera por lo mismo. Pero no me resigno. Costó mucho que las mujeres que habían sufri-do agresiones sexuales, simplemente por

Novembre 2014 VILADECANSEntrevista

Page 16: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

16

Vocació. L’Ajuntament i la Fundació Agbar ajuden el professorat a descobrir i fomentarel potencial dels joves d’entre 14 i 16 anys

Els artistes Miguel Gallardo i Ha-noch Piven han escollit Viladecans com a primera ciutat per posar en pràctica aquesta experiència pilot.

Totes i tots els estudiants tenen capa- citats que els fan únics i el projecte Són Especialistes vol ajudar-los a descobrir-les amb l’objectiu que els pugui servir per el seu futur pro- fessional. La iniciativa, impulsada per l’Ajuntament en col·laboració amb la Fundació Agbar, pretén do-nar eines i recursos als docents dels centres de secundària de la ciutat perquè ajudin al seu alumnat en l’orientació educativa i laboral.

El projecte se centra en joves que tenen entre 14 i 16 anys perquè és una edat clau en la qual els nois

Els participants en la presentació van fer un tast del taller fent dibuixos

i les noies han d’escollir quins se-ran els seus propers passos acadè-mics i laborals.

Són Especialistes es va presentar davant la comunitat educativa el 20 d’octubre, amb la presència d’un dels seus impulsors, l’il·lustrador Miguel Gallardo, juntament amb

Inspiració per a educadorsd’arreu del món hispà

“Són Especialistes” forma part d’Aulas Creativas, una plataforma impulsada per PAU Education amb l’objectiu d’inspirar als edu-cadors per fomentar la creativitat a les aules i que compta amb més de 35.000 seguidors de tota Espanya i Llatinoamèrica.

l’alcalde Carles Ruiz i el director de l’empresa Aigües de Barcelona (Agbar), Fernando Escudero. Tots ells van participar en un ‘tast’ del taller, tot fent uns dibuixos.

A PARTIR D’AQUEST MESEl projecte s’inicia aquest mes de novembre amb un taller adreçat a professors i educadors, però tam-bé a famílies, ja que, per aconse-guir l’èxit del projecte, és impres-

Intercanvis educatius

42 estudiants alemanys de secundària de Haigerloch i Göttingen, van visitar la ciutat a mitjan octubre, amb motiu del projecte europeu d’intercanvi educatiu Come- nius amb l’Institut Miramar i el Col·legi Goar, respectiva-ment, per promoure l’apre-nentatge de la llengua i el coneixement de la cultura. El Miramar (a la foto en la re-cepció amb l’alcalde) porta set intercanvis i el Goar, dos.

FOTONOTÍCIES

A la recerca del talent dels estudiants

cindible la implicació de tota la co-munitat educativa de la ciutat.

Aquesta prova pilot es desen-voluparà fins a final de curs, i es divideix en quatre fases durant les quals docents i alumnes treballa-ran conjuntament amb diferents materials i recursos pedagògics per aconseguir l’objectiu fixat.

Actualitat Educació

MIRA EL VÍDEO AL TEU MÒBIL AMB

Èxit del tallerfamiliar d’apps Un total de 41 famílies lo-cals van descobrir, amb els seus fills i filles d’entre 3 i 7 anys, les millors aplicacions educatives creades per a dis- positius mòbils per ajudar- los en el seu desenvolupa- ment i aprenentatge, en la jornada W!Apps, organitza- da per la Xarxa d’Innovació Educativa impulsada per l’Ajuntament. De la xarxa, en formen part docents, fa-mílies i empreses.

Page 17: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

617

Novembre 2014 VILADECANS

El espacio Viladecans Repara, dentro de la Deixalleria Municipal

Apuesta pionera por la reutilización con fin social

Más biodiversidad en la marisma de las FilipinesEspacios naturales

Los residuos de aparatos eléctricos o electrónicos (los llamados RAEES) que lleguen a la Deixalleria Mu-nicipal a partir de 2015 no serán tratados directamente para su eli-minación controlada, como hasta ahora ocurre en estos equipamien-tos, sino que pasarán una criba en el servicio Viladecans Repara para ‘rescatar’ aquellos que puedan ser reutilizados. La iniciativa, pio-nera en Catalunya, se traducirá

en una reducción de kilos de re-siduos y también de contami-nación ambiental, pero además y por encima de todo, tiene un doble objetivo social.

DOBLE COMPROMISOPor un lado, los aparatos a los que se busque una ‘segunda vida’ serán aquellos que, además de tener un potencial de reutilización, cuentan con una demanda en el mercado entre sectores que, por su situación económica, no pueden asumir la compra de aparatos nuevos. Los nuevos propietarios recibirán una garantía postventa seçgún la nor-mativa de consumo.

Medi Ambient

La eliminación, este verano, de juncales en 6 hectáreas de las Filipines, la mayor marisma del delta del Llobregat (situada en el

espacio protegido cerca de la zona litoral), busca recuperar sus pra-dos salinos y herbazales húmedos, hábitats escasos con especies ve-getales y animales de interés.

UN ESPACIO SINGULAREn la marisma, la biodiversidad ha-bía mermado por la expansión de juncales de junco agudo, entornos

muy cerrados, con baja diversidad vegetal y animal, a diferencia de los prados, más abiertos. La actuación ya tiene efectos positivos: especies de patos y aves limícolas se alimen-tan en los prados recuperados. Los caballos no se comen los juncos, por eso ha sido necesario una ac-tuación con máquinas para arran-car los matorrales.

Se han conservado pies de especies vegetales relevantes presentes en los juncos, como salicornias, malvis- cos y limonios. El siguiente paso es inundar bajo control el sector con los canales cercanos, para crear es-pacios de inundación superficial, muy atractivos para la fauna acuá-tica, y asegurar con pasto y siega que no vuelvan a crecer juncales.

Tras la retirada de juncales en 6 hectáreas, la marisma busca recuperar el hábitat para especies vegetales y animales de interés

Por otro lado, Solidança, la em-presa de inserción laboral de per-sonas en riesgo de exclusión que gestiona la Deixalleria, ampliará la

actividad de su tienda de segunda mano de Sant Joan Despí. Con ello ten- drá así más oportunidades de con-tratar a personas del colectivo.

La Deixalleria Municipal reparará para su reutilización electrodo-mésticos y dispositivos electró-nicos para su venta social.

Residuos. ‘Segunda vida’ a electrodomésticos para facilitar su compra por colectivos desfavorecidos

El Consorcio del Delta elimina los densos juncales de los prados salinos para recuperar su gran variedad vegetal y animal.

Page 18: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

7 18

Actualitat Esports

L’equip aleví del Club Beisbol Viladecans es va penjar, el 12 d’octubre a Múrcia, la medalla de plata en el campionat d’Es- panya per segon any consecutiu. Els viladecanencs van caure derrotats a la final contra el Sant Boi (13-3), després que tots dos equips es plantessin invic-tes al partit decisiu.

BEISBOL

Sostcampions d’Espanya alevins

L’11 d’octubre es va disputar al Po-liesportiu del Centre el torneig comarcal de bàdminton, amb mig centenar de participants en tres categories i triple victò- ria local. En la categoria superior va vèncer Shahadev Khadka; en la segona categoria es va im-posar Meritxell Vizcaíno i en la dels més joves, Álex Collado.

BÀDMINTON

Triple victòria local al Comarcal jugat a casa

NOU TANATORI VILADECANS

Carretera de Barcelona C-245 s/n (al costat del cementiri) 08840 Viladecans - T. 93 637 77 85

www.altima-sfi.com

(24 h.)902 230 238

El servei funerari més complet a Viladecans.

BARCELONA RONDA DE DALT · L’HOSPITALET GRAN VIA · L’HOSPITALET RONDA · BAIX LLOBREGAT · PENEDÈS · GARRAF · BAGES · EMPORDÀ · RIPOLLÈS

A.F.GRAFICA_192x172.indd 1 09/10/14 10:56

Page 19: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

619

La quarta edició de la cursa ‘La Sansi de Viladecans’, que se ce-lebra el dia 21 de desembre, ha obert les inscripcions, limitades a 1.700 participants en categoria absoluta –amb recorregut de 5 km– i a 300 participants en infan-tils, sobre 800 metres. La sortida serà enguany al parc de la Ma-rina. Les inscripcions –de 7 a 12 euros; i 2 o 4 euros per a l’infan-til– s’han de fer per Internet alasansiviladecans.com.

ATLETISME

Obertes les inscripcions a la Sansi de Viladecans

En imposar-se en un ajustatesprint en l’última prova del tor-neig davant el seu rival més di-recte, Pol Hervás es va procla-mar campió de la Copa Catalanacadet. Tancava així una magnífi -ca temporada, en la qual tambéha estat campió de Catalunya en ruta i en velocitat en pista i s’ha penjat dues medalles amb la selecció catalana, un or i una plata, als campionats d’Espanya.

CICLISME

Pol Hervás guanya la Copa Catalana cadet

Un miler d’infants arrenquen una nova temporada de Jocs EscolarsPromoció. La formació en valors a través de l’esport, al centre de l’activitat

Entrega de reconeixementspel trofeu Juga Verd Play

La passada temporada es va iniciara les competicions comarcals un nou sistema de classifi cacionsque té en compte les actituts delsinfants i del públic. El Consell Es-portiu del Baix Llobregat va lliu-rar, el 7 d’octubre, les distincions als equips millors classifi cats enfutbol: un de l’Escola El Garrofer, tres del ‘Vila’ i dos del Sector.

El curs passat un de cada estudi-ants de primària van participars als Jocs Esportius Escolars a Vi-ladecans, una evidència de que les famílies aposten per aquesta activitat per al creixement dels seus fills i filles. Aquesta tem-porada n’hi ha inscrits un milerde joves i encara s’han de tancarinscripcions per a alguns esports i trobades.

COMPROMISO SOCIALVint-i-dos centres edu catius i en-titats esportives prenen part en les competicions locals i comarcals,promogudes pel Consell Co mar cali els ajuntaments. En les dues últi-mes temporades s’ha potenciatque aquesta activitat es converteixi

en una alternativa diferenciada a l’esport federat, amb la incorpo-ració de noves regles que primen l’actitud i el comportament dels ju-gadors o de l’afi ció.

Primer es va fer a nivell local ambla creació de la targeta verda en elfutbol per posar de relleu les bonesactituds i, més tard, a les compe-ticions comarcals amb una clas-sifi cació on, a més dels resultats, primen valors com la puntualitat, el joc net, el respecte a les decisi-ons arbitrals o l’actitud de l’afi ció.

Els equips reconeguts amb el trofeu Juga Verd Play van recollir el guardó

El 27 d’octubre es van iniciar les competicions locals d’una ini-ciativa que ofereix l’oportunitat de fer esport i créixer en valors.

Novembre 2014 VILADECANSCada dilluns, informació dels resultats dels equips sèniors a viladecans.cat

Page 20: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

comunitat

20

facebook.com/ajuntamentdeviladecanswww.viladecans.cat

Tuitladecans

TUITS AMB EL HASHTAG #tastaviladecans

@amugao 17 SET Mmm!”@rutatapa20:Comencem divedres la ruta de la tapa #Viladecans. T’hi apuntes? #Viladecansoci #TastaViladecans “

@DKT1976 19 SET

Empezamos la ruta de la Tapa 2014. Te la perderas? #tasta-viladecans #viladecansoci

@Elena_L_M 3 OCT

A ver a ver q tapa probamos hoy ̂ ^ #tastaviladecans #viladecansoci

@Fritopvila 3 OCT

El perro Rutero va de tapas #fritopvila #viladecansoci #tastaviladecans

@javiermateo 11 OCT

@Fritopvila Felicidades por las tapas y por la buena aten-ción, que siempre es de agra-decer ;-) #tastaviladecans

@juditalaball 12 OCT

Avui celebrem que és diumenge #tastaviladecans

@Somnise 12 OCT Se acaba lo bueno! #festadelacervesailatapa #tastaviladecans

EL PROPER NÚMERO SEGUIREM EL HASHTAG

#ViladecansMedieval

LA RECEPTA

Salmorejo amb esqueixada de bacallà

/ 1 /Triturem amb la bate dora tots els ingre-dients trossejats. Ho passem pel colador xi-nès i afegim sal al gust.

/ 2 /Col·loquem les porcionsde bacallà en un motllecilíndric en el centredel plat.

/ 3 /Triturem un tomà-quet amb un gra d’all i una mica de julivert i amb la salsa resultant, amanim el bacallà.

/ 4 / Disposarem el salmo-rejo al voltant del tim-bal de bacallà i servi-rem en fred.

PREPARACIÓ PAS A PAS

Per al salmorejo:l 2 kg de tomàquets

molt madurs l 1/2 kg de molla de pàl 1/2 l d’oli d’oliva suaul 2 pebrots del piquillol 1 gra d’alll 1 cullerada sopera

de vinagre

l 1 cullerada sopera de sucre

l Sal

Per a la resta:l 200 g de bacallà

esqueixatl 1 tomàquetl All i julivert picat

INGREDIENTS (PER A 4 PERSONES)

A càrrec dels restaurants 101 Bocatas Què bo! AV. MIRAMAR, 3 AV. SEGLE XXI, 45-47 TEL.: 93 637 36 0 TEL.: 93 637 71 68

Cada mes, un bar o restaurant de la ciutat, distingit amb el

segell AMED per promoure la dieta mediterrània, ens

proposa una recepta saludable, amb productes de proximitat

i de temporada.

Aquest Menú de Tardor va ser cuinat en directe

per ambdós restaurants al Mercat Municipal el 24/10

Medallons de filet de porc amb salsa de tardor

l 800 g de filet de porcl 100 g de xampinyonsl 150 g de moniatosl 150 g de carbassa

l 100 g de castanyes l 125 ml de crema de

lletl Oli d’oliva, sal i pebre

INGREDIENTS (PER A 4 PERSONES)

PREPARACIÓ PAS A PAS

/ 1 /Per fer la salsa, pelem i trossegem a daus 50 g de moniato, 50 g de carbassa i les castanyes. En una paella, amb una cullerada d’oli, salte- gem primer el monia-to i, en passar dos mi-nuts, les castanyes i la carbassa, 4 minuts més. Ho triturem i colem.

/ 2 /Per acabar la salsa, en un cassó escalfem la cre-ma de llet i, quan bulli,

afegim, poc a poc i re-movent, el triturat ante- rior fins que agafi tex- tura, i ho salpebrem.

/ 3 /Per a la guarnició, pe-lem i tallem la resta del moniato, la carbassa i els xampinyons en juliana, ho salpebrem i ho saltem a la paella.

/ 4 / Servim la carn a la planxa acompanyada de la salsa i el saltat.

Page 21: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

Novembre 2014 VILADECANS

21

Bibliorecomanacions

A CÀRREC DE LA BIBLIOTECA DE VILADECANS

MÀXIM HUERTAED. ESPASA, 2014350 PÀGINES N Hue

VICENÇ ALUJASED. ANGLE, 2012127 PÀGINES 153 Alu

Pluja dauradaAquest assaig és una porta d’accés al món interior a través de l’humor escrit pel televisiu ‘Lo Cartanyà’

La noche soñadaUn noi posa en pràctica un acte dramàtic que donarà un tomb a la seva vida una nit de Sant Joan.

Meditació immediata: allibera la ment en un instantUn llibre per aprendre a calmar ments disperses i agitades i trobar la serenor a través d’un nou concepte de meditació.

XAVIER BERTRANED. VIENA, 2014143 PÀGINES N 833 Ber

Edelia, al centre de la imatge, acompanyada per la mestra Mercè Oromí i l’agutzil Baldiri Piqué, juntament amb alumnes graduades de les escoles nacionals.

El rebost de la memòria

HISTÒRICA MESTRA DE L’ESCOLA ÀNGELA ROCAADÉU A EDELIA HERNÁNDEZ,

INFORMACIÓ A CÀRREC DE L’ARXIU MUNICIPALFOTOGRAFIA AUTORIA FOTOGRÀFICA DESCONEGUDA (AMVA, FONS AJUNTAMENT)

El 25 de setembre ens vam assa- bentar de la mort d’Edelia Hernán- dez, la persona que atorga nom al nostre centre municipal d’educa-ció d’adults. A Viladecans, va ser mestra de l’escola Àngela Roca, des de la seva inauguració com a esco-la de nenes, l’any 1960, fins a la se-va jubilació, el 1979. Però ja 8 anys abans exercia de mestra al poble.

‘Doña Edelia’ –com era anome-nada per les seves alumnes– havia nascut el 29 d’abril del 1912 a Perales de Alfambra, un poble de la provín- cia de Terol. Fou la tercera d’onze germans, i als cinc anys fou enviada a Terol. Ja atreta per la vocació de ser mestra, als catorze anys va co-mençar a estudiar. Va acabar la carrera als divuit anys i poc des-prés va començar a exercir a les es-coles nacionals del poble de Pan-crudo. A mitjans de la dècada dels anys trenta, seria nomenada per < la seva primera plaça de mes-tra en propietat a l’escola del po-

ble de Santa Eulalia,també a Terol, lloc on es casà i formà família.

El període de la Guerra, viscuda per Edelia en un veritable front bèl-lic, va trasbalsar professionalment i familiarment la trajectòria de la mestra. No obstant, l’any 1938 aconseguiria una altra plaça de mestra al poble de Muniesa. L’any 1952, poc després del naixement de la seva tercera filla, decidí dei-xar Terol i marxar a Catalunya. Després d’entrar en un concurs de trasllat, a l’Edelia l’adjudicaren una plaça de mestra a Viladecans. Des del 1952 i al llarg de 27 anys, Edelia ocupà una de les places a les Escoles Nacionals del poble.

Des del 1952 al 1979 va exercir la docència a la nostra ciutat amb vocació i passió

El mes de setembre de l’any 1960, Edelia Hernández es convertiria en mestra del nou Grup Escolar Àngela Roca. Des de la seva pla-ça a l’escola, ‘doña Edelia’ visquè els canvis pedagògics i socials que representaren el pas d’una escola rígida i ideologitzada franquista, cap a una altra viscuda i exerci-da en llibertat, a partir del 1975, en què s’implantava l’EGB.

En record de la seva trajectò-ria i la seva passió docent, l’Ajun-tament, l’any 2001, atorgà el nom de la mestra al Centre de Forma-ció d’Adults, aleshores situat en el desaparegut Centre Sales del bar-ri de Sales i, des del 2007, al carrer de Santiago Rusiñol.

MIRA MÉS IMATGES AMB

Page 22: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

Han nascut

¿Sabies que…?

Comunitat

Fins al 12 de novembre els joves de 14 a 18 anys es poden presentar al 2n Con-curs de Booktrailers del Servei de Biblio-

teques de la Generalitat. Un booktrailer és un vídeo publicitari d’un llibre fent servir tècni-

... els joves poden participar en el 2n Concurs de Booktrailers

22

Contractació d’una hipoteca

Hi ha multitud d’aspectes a te-nir en compte a l’hora de con-tractar una hipoteca, però al-guns són bàsics: l Taxa Anual Equivalent (TAE) Aquesta referència, que inclou totes les despeses de la hipoteca, és obligatòria a la documenta-ció i publicitat, i ens servirà per orientar-nos, però no potser el gran motiu de contractació. l Tipus d’Interès Nominal (TIN) Pot ser fix durant tota la hipote- ca (sovint força alt) o variable –revisable cada cert temps– prenent un índex (Euríbor, IRPH o Líbor) i afegint un diferen-cial, que hauria de ser el més baix possible. L’índex IRPH enti-tats, tot i ser legal, s’ha evidenciat abusiu, perquè és manipulable. l Clàusules terra o túnel. Les hipoteques a interès variable que posen un límit per sota del qual no baixarà el pagament han de ser rebutjades, ja que poden suposar pagar molt més. l Vinculacions. Ens poden oferir un tipus hipotecari més baix a canvi de contractar altres pro-ductes (domiciliar la nòmina, assegurances de vida o llar, asse- gurança per acomiadament...), però hem de valorar que no acabin suposant més despesa.

l Endeutament. Es recomana que la hipoteca no superi el 30 % dels ingressos familiars.

Oficina Municipal de Consum

MÉS INFORMACIONSCALCULAR LA HIPOTECA: adicae.netGUIA OFICIAL DE PRÉSTECS: bde.esRESOLUCIÓ PERSONAL DE DUBTES:OMIC, Torre del Baró, demanant cita prèvia presencialment o al 93 658 99 08.

A TENIR EN COMPTE

LUCÍASánchez Cabrero10/06/14

PAULAMatarraz Palmero12/06/14

LEYRECampillos Quintana16/06/14

ADAMOuahabi Harrak16/07/14

ASIERManso Gómez06/08/14

PAULACarvajal Puig21/08/14

LENNARTWiner Domínguez24/08/14

ALBABadia Llamas26/09/14

IZANSerna Centellas 11/10/14

SI HEU TINGUT UN FILL O FILLA ENTRE EL SETEMBRE I EL NOVEMBRE DEL 2014, PODREU PRESENTAR-LO EN SOCIETAT AL PROPER NÚMERO DE LA REVISTA. ENVIEU-NOS LA SEVA FOTOGRAFIA A L’ADREÇA ELECTRÒNICA [email protected]

EMMAFucho Ortiz14/09/14

LUCÍA CRISTINAdel Peral Vázquez01/09/14

JÚLIAPallejà Ruiz09/07/14

NICOLÁSGallardo García15/09/14

JOELQuesada Méndez30/06/14

ques audiovisuals. El concurs promou la lectu-ra entre els joves, i vol millorar la relació i els serveis de les biblioteques vers aquest públic i fomentar les seves habilitats digitals, crea- tives i col·laboratives. El 2013, en la primera edició, el guanyador va ser un viladecanenc, Marc Guardiola, que va fer la seva proposta sobre el llibre ‘El diari d’Anna Frank’.

Page 23: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

F O T O M A T O N

Octubre en imatges

1a edició de l’Open BTT Inside a Viladecans

Ronda de la Casa de Aragón pel dia del Pilar Dia Mundial dels Ocells al Remolar

Participants a la 8a Pujada a Sant Ramon organitzada per l’Associació de Veïns Casc Antic

1a edició de l’Open BTT Inside a Viladecans

CONSULTA CONTINGUTS MULTIMÈDIA AMB

Podeu veure més fotografi es dels esdeveniments a la ciutat a www.fl ickr/photos/viladecans Novembre 2014 VILADECANS

23

Joves patinadors a l’Urban Fest

Participants a la Trobada d’Estudiants de Viladecans, amb l’alcalde

Festa de barri de l’AV Hispanitat

Presentació del llibre Els fets i les conseqüències del 1714 al Baix

1r aniversari dels Castellers de Viladecans

Homenatge a M. Mercè Marçal al Correllengua

Page 24: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

PSCAv. Jocs Olímpics, 6 (local 3)Telèfon: 93 658 04 [email protected]

PPAv. Generalitat, 90Telèfon: 93 635 18 [email protected]

CIUC. Pere Masellach, 1Telèfon: 93 659 39 [email protected]

ICVC. Miguel Hernández, 24 Telèfon: 93 635 18 [email protected]/viladecanswww.euia.cat

PxCTelèfon: 619 240 [email protected]

La sombra del outlet

Se acerca la fecha de construcción del “Outlet”en nuestra ciudad, y por el momento todo sondudas y malos presagios, pocos ciudadanos con los que hablamos perciben la construc-ción de este centro comercial dedicado a la moda como una oportunidad de crear em-pleo sostenible y de futuro.No se creará empleo sostenible por motivos evidentes. Si se contratase a ciudadanos de nuestro municipio para la construcción (casoimprobable porque la empresa constructoraya tiene su personal) sería hasta el � nal de la obra, con lo cual nada de empleo � jo.Además, viendo la trayectoria de concesio-nes del equipo de gobierno PSC-ICV, otorgan-do las últimas obras a empresas con personal extranjero, como por ejemplo la construc-ción y remodelación del mercado munici-pal y la plaza Constitución, con los opera-rios mayormente foráneos, tenemos pocas esperanzas de que el empleo repercuta direc-tamente en vecinos de nuestra ciudad.Nuestra idea era presentar una moción solici-tando al pleno que para las construcciones se contratase a empresas de Viladecans y queesas empresas contratase a personas resi-dentes en nuestro municipio; pero resultaque eso es ilegal, ojalá tuviesen el mismo criterio para las “otras” cosas ilegales.Por otro lado, y una vez abierto el masto-dóntico proyecto (siguen con la fórmula de crear proyectos faraónicos que ha resultado ser un fracaso) estamos realizando consul-tas y propuestas para que nuestros ciudada-nos accedan a los puestos de trabajo que en principio se crearán; en teoría el principal cliente de este Outlet, serán turistas extran-jeros, por lo tanto creemos que nuestro ciu-dadanos necesitarán ayudas para costearse el aprendizaje de idiomas que será indis-pensable para el puesto.Tampoco nos hemos olvidado del dete-rioro que ocasionara el susodicho Outlet, nuestros pequeños y medianos comercian-

tes sufrirán por culpa de este proyec-to, algo que le hemos recordado a es-te ayuntamiento desde el primer día que supimos de la existencia de es-

te complejo. Esperamos equivo-carnos, pero si uno se infor-

ma un poco, encontrará opi-niones sobre los descalabros que ha causado este tipo de proyectos en otras ciudades.

Alberto Delgado

opinióDELS GRUPS POLÍTICS

MUNICIPALS

24

La escopetanacional

En el diario leo que hay 51 detenidos acu-sados de poner la mano, el bolsillo, el bolsoy la bolsa de la basura para cobrar comi-siones. Y 51 detenidos son concejales y alcaldes, entre ellos Francisco Granados,ex número dos de Esperanza Aguirre. Hay veces que la sonrisa triunfal, el nudoXL de la corbata fucsia y el pelo engo-minado son el espejo del alma. Se creen que ganar elecciones es tirar de traje de marca, Rolex en la muñeca y porcenta-jes de las empresas concesionarias pa-gados con el dinero de todos.El papa Francisco va dir als seus que els pastors han de fer olor a ovella. Els nos-tres regidors i alcaldes hauríem de fer olor a caixera de Mercadona, a noi de Te-lepizza, a dona de fer feines, a o� cinista,a pensionista sense ascensor; olor a la gent que diem representar, a la gent dels carrers del nostre poble o ciutat. Doncs no, els detinguts fan olor a moqueta, a colònia cara a raig com si fos LavandaPuig, a cotxe nou pagat amb diner negre,a conseller de Sanitat que dóna la culpa als malalts de la seva malaltia.Ni la izquierda nos libramos de ese olor a corrupción que contamina todo. Los detenidos son, sí, una minoría. No po-demos decir que los ladrones sean la re-gla, pero tampoco la excepción, porque las malas hierbas crecen abonadas por la diabólica alianza de una cultura mal-sana del poder político con una cultura malsana del poder económico.Ha crescut una cultura viciada que creu més en els favors que en la vàlua perso-nal, en el manar que en el governar, en

l’autoritarisme del cacic del cortijoque en la humilitat de servidor a la comunitat i en la qual el governant

públic pensa que l’ajuntament és seu i dels seus i no la institució de tothom.Si no barremos esos polvos, ten-dremos estos lodos.

José Luis Atienza

Contacte

nal, en el manar que en el governar, en l’autoritarisme del cacic del que en la humilitat de servidor a la comunitat i en la qual el governant

públic pensa que l’ajuntament és seu i dels seus i no la institució de tothom.Si no barremos esos polvos, ten-dremos estos lodos.

nuestros pequeños y medianos comercian-tes sufrirán por culpa de este proyec-

to, algo que le hemos recordado a es-te ayuntamiento desde el primer día que supimos de la existencia de es-

te complejo. Esperamos equivo-carnos, pero si uno se infor-

ma un poco, encontrará opi-niones sobre los descalabros que ha causado este tipo de proyectos en otras ciudades.

Page 25: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

Responsabilidad

Una vez más el tema que preocupa más al Govern de la Generalitat es el simu-lacro de referéndum que está impulsan-do el Presidente de la Generalitat, con el apoyo de ERC y otras formaciones polí-ticas. El Gobierno de CiU ha vivido en la ilegalidad y ahora quiere sobrevivir en la alegalidad, mientras lleva Cataluña hacia el desprestigio internacional.El llamado proceso de participación no puede convertirse en un fraude de ley ni en un fraude democrático que el Govern de la Generalitat impulsa desde la más ab-soluta parcialidad y partidismo a favor de la independencia. Lo que sí aseguró es que el Gobierno de España, como gobierno democrático, estará atento para que este fraude no se produzca.Al Partido Popular nos preocupan las fac-turas que la Generalitat no paga a las en-tidades sociales que no cobran y de las que se gastan en el sucedáneo de consulta.Los Viladecanenses tienen derecho a sa-ber qué se está dejando de pagar para po-der hacer una no consulta. Tras esta lis-ta de impagos, están las listas que ver-daderamente nos preocupan y que más nos afectan, como son las personas des-empleadas, las listas de espera de la sa-nidad, el pago de las guarderías, la ley de Barrios y nuestro centro de rehabili-tación, entre otras.El Partido Popular de Viladecans seguirá trabajando en la mejora de nuestros Barrios,calles, en resumen, en nuestro día a día.En el próximo pleno municipal, en que se debatirán las ordenanzas municipales, que es en lo que se basan los impuestos

y tasas que pagaremos el próximo año todos los viladecanenses, seguire-mos insistiendo en la rebaja del IBI, en la bonificaciones por la crea-

ción de empleo y en las ayu-das a las personas más nece-sitadas, entre otras, que en este corto espacio no pode-mos enumerar.

Sergio García

Simple y llanamenteindecente

Hacía tiempo que nos lo venían advir-tiendo. Primero fue Cáritas, luego Save the Children y después Unicef. Pero, � -nalmente, en el debate sobre los Pre-supuestos Generales del Estado saltó la noticia. El secretario general de los socialistas, Pedro Sánchez, hizo men-ción en su discurso a la pobreza infan-til. Entre los miembros del PP se gene-ró un sonado “Ohhhhh!” con un claro matiz de burla. Y no es para menos. Subcampeones. Después de liderar la regresión de los derechos a la infancia en España, des-pués reducir más del 50 % las becas en comedor y libros, después de generar un perfecto círculo vicioso que lleva a nuestros niños de la pobreza infantil a la exclusión y así otra vez a la pobre-za, después de conseguir que en más de 760.000 hogares con niños no haya ningún adulto que trabaje, “solo” uno de cada tres niños vive bajo el umbral de la pobreza. Somos el segundo país con la tasa más alta de pobreza infan-til de Europa, por detrás de Rumanía, con unos 2,8 millones de niños en ries-go de pobreza y exclusión. Segundos. Subcampeones… simple y llanamente indecente. El PP no se rinde y quiere optar al primer puesto y propone se-guir desin� ando el presupuesto para la infancia y protección social, que ahora mismo es la mitad de la media europea. Además, todavía optamos con fuerza al concurso de sinvergüencería, con des-

tacados competidores en la sección de “Cómo robar utilizando el nom-bre de mi papá president” y “Gasto dinero con mi tarjeta opaca en len-

cería � na y no noto ni rubor”. PD: Los datos que aparecen parecen broma, pero no lo son.

María Salmerón

El 9-N anem tots a votar

El 9 de novembre votarem.El President Mas es va comprometre a po-sar les urnes aquest dia 9, i així es farà. No es podrà fer la consulta en el marc de la llei elaborada pel Parlament de Catalun-ya, perquè el Govern Espanyol ha utilitzat les seves eines per impedir que els catalans puguem exercir el nostre Dret a Decidir. I és una llàstima que vagin des de negar-nos la possibilitat de votar � ns a promoure la suspensió de la llei i la consulta per part d’un Tribunal Constitucional que ha es-devingut una continuació del govern Ra-joy i del seu immobilisme.Davant d’aquests obstacles, que, en cas de cel·lebrar-se la consulta tal com estava pre-vista, podien derivar en greus conseqüèn-cies legals i laborals, especialment en els funcionaris públics que hi participessin, el Govern de Catalunya ha impulsat un Pro-cés Participatiu per fer possible una cosa que no ens poden prohibir: votar.Aprofito aquest espai per donar-vos a conèixer com podem participar cadas-cun de nosaltres:- tenen dret a votar tots els majors de 16 anys- cal portar el DNI i votar en el munici-pi de residència que � gura en aquest DNI- en el cas de Viladecans els llocs de votació seran els instituts d’ensenyament secundari (tot i que potser s’habiliti algun edi� ci més)- davant la prohibició d’usar el cens elec-toral, la inscripció en la llista de votants es farà en el mateix moment de votar. Un programa informàtic evitarà duplicitats- disposareu d’una papereta amb les preguntes“Vol que Catalunya sigui un Estat?” i “En cas a� rmatiu, vol que aquest sigui independent?”Personalment, aquesta votació em provo-ca una gran emoció. Estic convençut que serà un èxit; així ho anuncia la inscripció de més de 40.000 voluntaris. Votant, dona-rem a tot el món un missatge de fermesa i unitat. I serà observat amb especial interès el resultat en una ciutat com Viladecans, amb un dels pocs ajuntaments que no va aprovar la moció de suport al 9-N (a cau-

sa del vot conjunt de PSC, PP i PxC). Per això i per fer sentir la veu i la vo-luntat de Catalunya, us animo a anar votar “SÍ” i “SÍ” el dia 9.Trobareu informació actualitzada a www.participa2014.cat).

Carles Lozano

Novembre 2014 VILADECANS

y tasas que pagaremos el próximo año todos los viladecanenses, seguire-mos insistiendo en la rebaja del IBI, en la bonificaciones por la crea-

ción de empleo y en las ayu-das a las personas más nece-sitadas, entre otras, que en este corto espacio no pode-mos enumerar.

tacados competidores en la sección de “Cómo robar utilizando el nom-bre de mi papá president” y “Gasto dinero con mi tarjeta opaca en len-

cería � na y no noto ni rubor”.

PD: Los datos que aparecen parecen broma, pero no lo son.

25

rem a tot el món un missatge de fermesa i unitat. I serà observat amb especial interès el resultat en una ciutat com Viladecans, amb un dels pocs ajuntaments que no va aprovar la moció de suport al 9-N (a cau-

sa del vot conjunt de PSC, PP i PxC). Per això i per fer sentir la veu i la vo-luntat de Catalunya, us animo a anar votar “SÍ” i “SÍ” el dia 9.Trobareu informació actualitzada a www.participa2014.cat).

Page 26: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

26

sortim

19DIMECRES

20.30 hores

Contes per a adults: ‘Cuentos en los labios’A càrrec de Noemí Caballer. Preu: 5 euros,amb consumició. Ho org.: Llibrería Els Nou Rals i Megaphon.ELS NOU RALS

ACTIVITATS FAMILIARS

ACTIVITATS PER A JOVES

ACTIVITATS PER A ADULTS

CONSULTA ELS CONTINGUTS DE LES ACTIVITATS AMB

Tres dies per viatjar en el temps fi ns a l’època medieval

Del 28 al 30 de novembre, els car-rers del Barri Antic i l’Eixample acolliran la novena edició de la Fira Medieval, organitzada per la Xarxa Comercial amb el suport de l’Ajun-tament. Enguany, la fi ra allargael recorregut fi ns a la reformada plaça de la Constitució i el seu nou Mercat Municipal. La inauguració el divendres a la tarda, com ja és tradició, coincidirà amb l’encesa de l’enllumenat nadalenc.

Els visitants del mercat d’ar-tesans i comerciants podran tri-ar entre més de 150 parades amb ambientació de l’època i amb pro-ductes nadalencs per trobar des de perfums i joguines de fusta fi ns a formatges artesans, passant per

facebook.com/ajuntamentdeviladecansMés informació i novetats a viladecans.cat

18DIMARTS

12 hores

1a Diada dels Castellers de ViladecansAmb la participació dels Castellers de Cornellà i els Castellersde l’Alt Maresme.PLAÇA DE LA VILA

19 hores

Música: ‘Grans Mestres del Cinema’La Banda Municipal de Barcelona inter-preta grans bandes sonores del cinema.Preu: 15-20 euros.ATRIUM VILADECANS

DEL 28 AL 30 DE NOV.

7DIVENDRES

14DIVENDRES Taller d’introducció a

la fotografia d’ocellsTambé dissabte tot eldia.Ho org..: Consorci del Delta i Institut Català d’Ornitologia. 60 euros. Inscripció: 93 458 78 93.ESPAI NATURAL DEL REMOLAR

18.30 hores

8DISSABTE

19 hores

Òpera: ‘Il Segretto di Susanna’A càrrec de Da Came-ra. Un joc de malen-tesos que posa en perill un matrimoni. Preu: 12-15 euros:ATRIUM VILADECANS

21 hores

Teatre: ‘De Paso’Per La IndustrialTeatrera. Espectacle en clau de clown so-bre el pas de la vida.Preu: 12-15 euros:ATRIUM VILADECANS

18 hores

Visita guiada a la mostra ‘Pagesos i vilatans. Viladecans al segle XIX’Ho organitza: Museu de Viladecans. No cal inscripció prèvia.TORRE DEL BARÓ

21DIVENDRES Teatre: ‘Ego’

A càrrec de Flyhard Produccions. Només cal donar la prime-ra passa per aconse-guir triomfar. Preu: 12-15 euros:ATRIUM VILADECANS

21 hores

Teatre musical: ‘Lo tuyo y lo mío’Per Con un canto en los Dientes. Històriad’amor cantada amb 75 èxits de sempre.Preu: 12-15 euros:ATRIUM VILADECANS

21 hores

De 10.30 a 13 h

Observació de l’anellament científi c d’ocellsSessions cada 30’.Ho org: Consorci del Delta. Gratuït. No cal inscripció prèvia..ESPAI NATURAL DEL REMOLAR

9DIUMENGE

De 10 a 14 h

Mercat d’Art i Ofi cisParades d’artesania i productes manuals.Ho organitza: Associació d’Arts i Ofi cis de Viladecans i Fundación Espejo.RAMBLA MODOLELL

Storytime. L’Hora del Conte en anglèsA càrrec de l’escola d’idiomes Kids&Us. Cal inscripció prèvia al taulell de la Biblio-teca de Viladecans.BIBLIOTECA DE VILADECANS

19 hores

22DISSABTE

19 hores

Concert d e presentació de la cançó d’AWI.NETInclou actuació de ball de Rupi Creaciones. Inscripció al telèfon 93 647 00 24 o al cen-tre de joves Can Xic.CENTRE DE JOVES CAN XIC

SETEMBRE

Novembre

16+ DIUMENGE

bijuteria o sabons i altres produc-tes dels comerços locals que se su-men a la festa. També es podran adquirir estels solidaris per a l’ar-bre de Nadal, la recaptació de la venda dels quals es destinarà al Punt Solidari de Viladecans.

COMPRES... I ACTIVITATS LÚDIQUESLa fi ra ofereix també tot un pro-grama d’activitats lúdiques per al gaudi familiar. A la plaça de la Vi-la, els carrers del Sol i de la Farina,la placeta de Molins i el carrer deJaume Abril, hi trobareu: una pa-rada àrab, un infl able i carrusels medievals, arquers, una exposició d’instruments de tortura, una taver-na medieval, camells i dromedaris,

10.30 hores

ViladecansRepara: Taller sobre aprofi tament alimentariTreure’n suc del menjar per no malbaratar-lo.Gratuït. Inscripció a www.viladecans.cat.DEIXALLERIA MUNICIPAL

Page 27: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

19 hores

9è Homenatge poètic i de compromís social amb ViladecansActe d’homenatge i veredicte de l’11è Con- curs de Poesia Espejo. Ho org.: Fund. Espejo.BIBLIOTECA MUNICIPAL

18 hores

Taller infantil d’animació a la lectura: ‘Ex Libris’A càrrec de Patricia McGill. Adreçat a infants a partir dels 5 anys. Gratuït.BIBLIOTECA DE VILADECANS

10 hores

Visita guiada a l’Espai Natural del Remolar-Filipines Ho org.: Consorci del Delta. Inscripció: 93 479 32 01. Preu: 5 € (>8 anys, gratuït).ESPAI NATURAL DEL REMOLAR

10.30 hores

11a Trobada de Poetes del Baix LlobregatLectura de textos de Juan Ramón Jiménez, en el centenari de ‘Platero y yo’. Ho org.:Fundación Espejo.BIBLIOTECA MUNICIPAL

27

16DIUMENGE

22 hores

Concerts de Riots i Le Trois de MerdeDins del cicle de con-certs gratuïts a Can Xic.Actuacions de rock-punk (Riots) i swing cabaret (Le trois de merde).CENTRE DE JOVES CAN XIC

Novembre 2014 VILADECANS

10.30 hores

ViladecansRepara: Taller de costura, com-parses i disfressesAprendre a fer disfresses per al Carnestoltes. Gratuït. Inscripció a www.viladecans.cat.DEIXALLERIA MUNICIPAL

17.30 hores

Inauguració de la mostra fotogràfica ‘10 anys de l’Agrupament Escolta l’Espiga’A càrrec de l’Agrupa-ment Escolta l’Espiga.-CENTRE DE JOVES CAN XIC

Espectacle de màgia: ‘La Gran Ilusión’El jove i reconegut mag Antonio Díaz por- ta el seu últim projec-te en dos passis.Preu: 12-15 euros:ATRIUM VILADECANS

18 i 21 hores

11 h i 12 h

Documental del mes: ‘Five Days to Dance’Un grup d’estudiants d’institut tenen cinc dies per pujar a un escenari i ballar.Preu: 3 euros.ATRIUM VILADECANS

21 hores

21 hores

Teatre: ‘Los Macbez’Amb Carmen Machi i Javier Gutiérrez.Coproducció del Centro Dramático Nacional. Preu: 20-25 euros.ATRIUM VILADECANS

15DISSABTE

10.45, 11.30 i 12.15 h

Música: ‘Bitels per a nadons’A càrrec de La Petita Malumaluga. Adreçat a menors de 5 anys i família. Tres passis.Preu: 12-15 euros.ATRIUM VILADECANS

11 h i 12 h

20DIJOUS

16.30 hores

Festa infantilCommemoració del Dia pels drets dels infants, amb anima-ció infantil i altres activitats. Ho org.:Ajuntament.PLAÇA D’EUROPA

18 hores

Xerrada: ‘Estas cercant feina a l’estranger?’Sessió informativa sobre opcions, recur- sos i altres considera- cions.Ho org.: Centre de Joves Can Xic.CENTRE DE JOVES CAN XIC

18 hores

Festival solidari d’homenatge al flamencPreu: 3 euros (en favor del Punt Solidari).Ho organitza: CCRA Sierra Norte.ATRIUM VILADECANS

23DIUMENGE

De 10 a 14 h

Mercat d’Art i OficisParades d’artesania i de productes manuals.Ho organitza: Associació d’Arts i Oficis de Viladecans.AV. JOSEP TARRADELLAS

19 hores

Espectacle d’humor: ‘Ilustres ignorantes’Amb Javier Cansado, Javier Coronas i Pepe Colubi, amb un con-vitat sorpresa.Preu: 20-25 euros:ATRIUM VILADECANS

24DILLUNS

10 hores

Festival solidari de ball, rítmica i patinsPreu: 3 euros (en favor del Punt Solidari). Ho org.: Club Patí, Club Rítmica, Dance Box i Dance Factory.PAVELLÓ D’ATRIUM

19.30 hores

Xerrada: Com treballar la literatura infantil d’un autor?Adreçat a famílies i mestres. A càrrec de Lola Casas. BIBLIOTECA DE VILADECANS

Partit solidari de veterans del FC Barcelona

La Penya Blaugrana de Viladecans celebra el 22è aniversari de forma especial, amb un partit triangular entre exjugadors del FC Barcelo- na de diverses categories que formen part de l’Agrupació Bar- ça Jugadors. Serà el dia 29 al mig-dia, al Camp de la Torre-roja. Els organitzadors han volgut que sigui un esdeveniment solidari i el preu de l’entrada(2 euros) es destinarà al Punt Solidari de Vi-ladecans. L’entrada inclou parti-cipar al sorteig d’una samarreta oficial del Barça. Per altra banda, la Penya organitza un dinar de germanor el 16 de novembre, per al qual es pot fer la inscripció al seu local (c/Pi i Margall, 3).

DISSABTE 29 NOV. / 12 Hrecreacions de lluites, demostra- cions dels oficis de ferrer i teixidor, l’escola de cavallers, demostraci-ons de falconeria i forns de pa.

Un cop ja situats al carrer del Doctor Reig, podreu gaudir d’un tronc viking infantil, un taller d’es-pases, un calígraf àrab que escriu-rà el vostre nom o el de la persona que vulgueu, ponis i rucs perquè els nens i nenes hi fagin un pas-seig i un vaixell medieval.

Per a més informació, consulteu el web mercatmedieval.cat. I re-cordeu d’utilitzar l’etiqueta #Vila-decansMedieval a les xarxes soci-als Twitter i Instagram per parti-cipar al concurs que organitza la Xarxa Comercial de Viladecans.

Page 28: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

Sortim Agenda

Dansa: ‘Constelaciones’A càrrec de Aracala-danza , en coproducció amb el Mercat de les Flors i Teatros del Canal.Preu: 12-15 euros:ATRIUM VILADECANS

7DIUMENGE

30DIUMENGE

10DIMECRES

4DIJOUS

19 hores

19 hores

Teatre: ‘El zoo de vidre’Adaptació de l’obra de Tenesse Williams dirigida per Josep Maria Pou.Preu: 20-25 euros:ATRIUM VILADECANS

28

Audició i ballada de sardanesA càrrec de la Cobla Ciutat de Cornellà. Ho organitza: Amics de la Sardana de Viladecans.PLAÇA DE LA VILA

12 hores

18 hores

Taller: ‘Emprenedoria de pel·lícula’També el dia 11. Gratuït.Foment de l’esperit emprenedor a través del cinema. Inscripció a viladecans.cat/joves.CENTRE DE JOVES CAN XIC

29DISSABTE

SETEMBRE

Desembre

11 hores

Activitat de natura: ‘La ruta de les petxines a la platja del Remolar’Ho org: Museu de Cièn- cies de BCN. Gratuït. Inscripció: 93 256 22 20 (a partir del dia 17/11). ESPAI NATURAL DEL REMOLAR

Inauguració de la mostra col·lectiva del Taller de les ArtsObres realitzades per l’alumnat infantil del centre. Ho org: Taller de les Arts. BIBLIOTECA DE VILADECANS

12 hores 12 hores

Futbol solidari: Partit de l’ Agrupació de Veterans del BarçaCAMP DE FUTBOL DE TORRE-ROJA

Col·loqui: ‘Dones, estem satisfetes amb les relacions?’A càrrec de l’Assoc. de Planific. Familiar de Catalunya i Balears. Ho org..: Ajuntament.CASAL DE MONTSERRATINA

17 hores

Concentració mensual de cotxes clàssicsExposició de vehicles antics. Ho organitza: Clàssic Club Viladecans.PARC DE LA MARINA

De 10 a 13 hores

2DIMARTS Visita guiada a la

mostra ‘Pagesos i vilatans. Viladecans al segle XIX’Ho organitza: Museu de Viladecans. No cal inscripció prèvia.TORRE DEL BARÓ

De 10 a 14 hores

6DISSABTE Espectacle d’humor:

‘#TrendingTronching’Leo Harlem i Dani Delacamara fan de les tendències una màquina de riure.Preu: 20-24 euros:ATRIUM VILADECANS

19 hores

28DIVENDRES

21 hores

Concert de la Barcelona Gipsy Klezmer OrquestraMúsica multicultural fusionada amb la música catalana.Preu: 12-15 euros:ATRIUM VILADECANS

Fins al dia 30

9a Fira Medieval de ViladecansBARRI ANTIC I EIXAMPLE

Taller de compostatge casolàGratuït. Inscripció a viladecans.cat. S’ofereix als participants un com-postador per a la llar.Ho org.: Ajuntament.DEIXALLERIA MUNICIPAL

10.30 hores

23DIUMENGE

De 10 a 14 h

Mercat d’Art i OficisParades d’artesania i de productes manuals.Ho organitza: Associació d’Art i Oficis de Viladecans.AV. JOSEP TARRADELLAS

19 hores

Espectacle d’humor: ‘Ilustres ignorantes’Amb Javier Cansado, Javier Coronas i Pepe Colubi, amb un con-vitat sorpresa.Preu: 20-25 euros:ATRIUM VILADECANS

24DILLUNS

10 hores

Festival solidari de ball, rítmica i patinsPreu: 3 euros (en favor del Punt Solidari). Ho org.: Club Patí, Club Rítmica, Dance Box i Dance Factory.PAVELLÓ D’ATRIUM

18 hores18 hores

L’Hora del Conte: ‘La Clau del Temps’La història de la nos-tra ciutat adaptada per als més petits de la família. A càrrec de Josep Lluís Gallardo.BIBLIOTECA DE VILADECANS

Monòleg: ‘No sólo duelen los golpes’En commemoració del Dia contra la Vio-lència envers les dones.A càrrec de Pamela Valenciano. Gratuït.ATRIUM VILADECANS

19.30 hores

Xerrada: Com treballar la literatura infantil d’un autor?Adreçat a famílies i mestres. A càrrec de Lola Casas. BIBLIOTECA DE VILADECANS

25DIMARTS

Page 29: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

29

DIFERENTS DATES I ESPAISLes millors imatgesInstantànies del ConcursSocial de l’Agrupació Fotogràfica de Viladecans. Ho organitza: AFV.BIBLIOTECA (FINS AL 15 /11)

CENTRE EDELIA HDEZ. (17-29/11)

ATENEU PICASSO (DES DEL 5/12)

DEL 7 AL 15 DE NOVEMBRE10 anys de l’Agrupament Escolta L’EspigaHo org.: AE L’Espiga.CENTRE DE JOVES CAN XIC

DEL 29 DE NOVEMBRE AL 20 DE DESEMBREExposició col·lectiva del Taller de les ArtsObres realitzades perl’alumnat infantil.TORRE DEL BARÓ

PERMANENTViladecans, una mirada al passatAmb motiu del Mil· lenari de Viladecans. TORRE-ROJA

PERMANENTPagesos i vilatans. Viladecans al segle XIXObjectes i històries de la Viladecans del segle XIX. També portes obertes el primer dissabte i diumenge de mes, d’ 11 a 14 h. TORRE DEL BARÓ

EXPOSICIONS

Page 30: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

Sortim Agenda

30

Ruta verda entre els parcs de la Torre-roja i MarinaA través de la riera de Sant Climent, recorrem els espais verds més grans de la ciutat

Tot i que al novembre pugui començar a fer fred, també tenim dies de sol. Per això, proposem una passejada accessible a tot-hom per parcs urbans, amb una ruta que uneix els tres més grans de Viladecans, el parc de la Torre-roja, el de la riera de Sant Climent i el de la Marina.

El punt d’inici és davant de l’icònic edifici de la Torre-roja, on es troba l’escultura ‘Guant de beisbol’, realitzada en bronze per l’escultor Alberto de Udaeta en homenatge a aquest esport estendard local i causa de que Viladecans hagi estat ciutat ‘olímpica’. I és que el 1992, el mateix any que s’instal·là l’es-cultura, l’Estadi Municipal de Beisbol proper acollia diver-sos partits de la competició dels Jocs Olímpics de Barcelo-na’92, entre ells una de les se-mifinals del torneig.

EL PRIMER GRAN PARCPerò deixem la història i entrem a gaudir del parc, el primer gran parc de la ciutat, que s’ubica en els terrenys que un dia van ser propietat de la Quadra Bur- gesa, una de les hisendes més antigues i pròsperes de la zona, radicada a la pròpia torre, d’ori-

El parc de la riera de Sant Climent ofereix un acolorit passeig

gen medieval, i que va ser in-dependent de Viladecans fins a mitjan segle XIX.

El parc, construït a la dèca-da dels vuitanta, compagina les pinedes i alguns garrofers preexistents amb un traçat tí-pic de parc urbà, amb una àm-plia avinguda central amb dife-rents ambients a banda i ban-da. Un d’ells, a l’esquerra, un cop passat el camp de futbol, és una pineda que va ser plan-tada en una festa de la pagesia als anys quaranta.

Si enfilem l’avinguda, po-drem veure que, al parc, s’hi van plantar, sobretot, espècies frondoses com el plàtan d’ombra, a la pròpia avinguda,

o til•lers i acàcies en la zona de bosquet. Però també trobarem palmeres de dàtils i xiprers en les gairebé 4,4 hectàrees de zo-nes verdes.

Al final de l’avinguda aga-fem a l’esquerra i ens atansem, en 100 metres, fins al parc de la riera de Sant Climent, inaugurat el 1998 i que agafava el relleu com el més gran. Un exemple de com els espais verds han crescut a la ciutat, fins al punt que s’han tri-plicat en vint anys, de 168 mil metres quadrats a 617 mil.

Caminem uns 200 metres més en direcció a la muntanya, al costat de la riera a l’aire lliure. Però la passejada ens ha de guiar en direcció contrària, cap al mar,

(RE)DESCOBRINT VILADECANS

4 km | Dificultat baixa

Revista de ViladecansEdita: Ajuntament de Viladecans. 24.500 exemplars. Fotomecànica i impressió: Litografia Rosés, S.A. Impresa en paper 100% reciclat. Dipòsit Legal: B-28726/87. Fotografia: Cristina Diestro, Pepa Álvarez, Ajuntament. Redacció: Tel. 93 635 19 10 / [email protected]: Fabiola Romero. Tel. 93 193 39 99 / 610 47 49 22. [email protected] revista no es fa responsable del contingut dels articles d’opinió.

així que, en arribar al fnal del parc, tornem enrere. Ens acom-panyen acàcies grogues, pollan-cres i pruneres de jardí que, alineades en paral·lel a la riera, vesteixen el parc de diversos co-lors, segons l’època de l’any, amb els seus fullatges.

En passar al costat del parc de la Sínia la riera queda soterrada (no la tornarem a veure fins al parc de la Marina), mentre passe- gem entre gespa i més arbres fins a arribar a la carretera comarcal. Seguirem rectes, pel passeig de la Marina, per la vorera de l’esquerra, caminant a l’aixopluc de més arbres fins a arribar al Cúbic, l’edifici firal construït el 2004 amb un modern disseny amb les façanes d’alumini.

En creuar l’avinguda del segle XXI arribarem al parc de la Marina que, el 2008, va agafar el relleu com el parc urbà més gran, amb gairebé 10 hectàre-es. Destaca el seu disseny ba-sat en dunes i passarel•les ele-vades que permeten salvar la riera de Sant Climent fent re-correguts entre els dos marges. Compta amb més de 600 arbres, diverses zones de pradera i sau-ló i un jardí de plantes aromàti-ques, l’Oloretum. Feu-hi un pas-seig i gaudiu del parc abans de tornar a casa.

Page 31: Revista de Viladecans - Novembre de 2014

Telèfons d’interèsViladecans Informació 93 635 19 00Ajuntament-Centraleta 93 635 18 00Policia Local 092 / 93 659 40 24Mossos/Bombers 112Emergències mèdiques 061Comissaria del DNI 902 24 73 64Hospital de Viladecans 93 659 01 11CAP Maria Bernades 93 647 41 55CAP Mas Font 93 647 21 77Sociosanitari Frederica M. 93 647 35 25Serveis Socials (Sant Jordi) 93 658 15 62S. Socials (Montserratina) 93 658 02 31Serveis Soc. (Can Palmer) 93 637 33 22Serveis Socials (Sales) 93 637 39 52Serveis Socials Generalitat 93 637 44 10Can Calderon 93 635 18 04Oficina de Treball (OTG) 93 647 35 10Síndic Municipal de Greuges 93 635 18 17OMIC (oficina consumidor) 93 658 99 08Oficina Local d’Habitatge 93 659 41 56Centre Munic. de Mediació 93 659 34 96Arxiu Municipal 93 635 29 85Poliesportiu del Centre 93 637 83 70Centre per a Joves Can Xic 93 647 00 24Centre Mpal. E. Hernández 93 647 43 87Fund. Ciutat de Viladecans 93 647 00 55Deixalleria 93 659 02 98Servei Local de Català 93 659 33 28Cementiri-Tanatori 93 637 77 85Serveis Funeraris (24 h) 902 230 238Atrium Viladecans 93 659 41 60Ateneu Pablo Picasso 93 659 14 56Ateneu Can Batllori 93 637 61 68Biblioteca de Viladecans 93 637 40 90Casal Barri de Sales 93 637 94 04Casal de l’Alba-Rosa 93 637 53 90Casal de la Montserratina 93 659 30 87Casal de Can Pastera 93 637 79 85

Casal de la Torre-roja 93 659 40 39Oficina d’escolarització 93 647 23 58Escola Bressol La Ginesta 93 658 66 76Escola Bressol La Marina 93 659 18 83Esc. Bressol La Muntanyeta 93 659 15 48Escola Bressol La Pineda 93 637 96 00Escola Àngela Roca I 93 658 06 93Escola Àngela Roca II 93 637 12 75Escola Can Palmer 93 658 19 81Escola El Garrofer 93 658 09 34Escola Doctor Trueta 93 658 26 38Escola Germans A. Targa 93 658 96 53Escola Marta Mata 93 658 83 77Escola Mediterrània 93 637 57 37Escola Montserratina 93 658 85 11Escola Miquel Martí i Pol 93 635 76 60Escola Pau Casals 93 658 25 12Escola Enxaneta 93 637 89 52Col·legi Goar 93 658 25 38Col·legi Sagrada Família 93 658 08 99Col·legi Sant Gabriel 93 658 17 50Col·legi Santo Tomás 93 658 07 87Col·legi Teide 93 658 19 53Institut Josep Mestres 93 658 08 84Institut Miramar 93 647 43 35Institut Sales 93 658 20 12Institut Torre Roja 93 637 37 00Institut de Viladecans 93 637 89 52Academia Frandaser 93 637 06 43Escola Oficial d’Idiomes 93 635 74 22Centre Formació d’Adults 93 658 64 51Aigües de Viladecans 900 71 07 10Correus Viladecans 93 659 17 01Gas Butà 93 662 06 98Jutjat 93 658 12 84Notaria 93 659 02 00Registre de la Propietat 93 658 61 19Viladecans Televisió 93 647 42 44

facebook.com/ajuntamentdeviladecanswww.viladecans.cat Novembre 2014 VILADECANS

31

Farmàcies de guàrdiaDe dilluns a divendres laborables, la farmàcia de guàrdia és l’única oberta de 13.30 a 16.30 hores i de vuit del vespre a 9 del matí del dia següent . Els caps de setmana i festius, és l’única oberta de 9 del matí a 9 del matí del dia següent (excepte els dissabtes, ja que la farmàcia de guàrdia dels divendres obre fins al dissabte a les 13.30 hores).

DC 05/11 Farmàcia RotllanDJ 06/11 Farmàcia Uriarte DV 07/11 Farmàcia AltésDS 08/11 Farmàcia Rocabeyera DG 09/11 Farmàcia VilàDL 10/11 Farmàcia MaciánDT 11/11 Farmàcia UrizDC 12/11 Farmàcia BergaDJ 13/11 Farmàcia AltésDV 14/11 Farmàcia MontesDS 15/11 Farmàcia B. del RomeroDG 16/11 Farmàcia MongeDL 17/11 Farmàcia VilàDT 18/11 Farmàcia BadiaDC 19/11 Farmàcia ArtolaDJ 20/11 Farmàcia UrizDV 21/11 Farmàcia UriarteDS 22/11 Farmàcia CulleréDG 23/11 Farmàcia RocabeyeraDL 24/11 Farmàcia VilàDT 25/11 Farmàcia Macián

DC 26/11 Farmàcia B. del Romero

DJ 27/11 Farmàcia Altés

DV 28/11 Farmàcia Sala

DS 29/11 Farmàcia Montes

DG 30/11 Farmàcia Berga

DL 01/12 Farmàcia Monge

DT 02/12 Farmàcia Uriz

DC 03/12 Farmàcia Badia

DJ 04/12 Farmàcia Artola

DV 05/12 Farmàcia Rotllan

DS 06/12 Farmàcia Uriarte

DG 07/12 Farmàcia Culleré

DL 08/12 Farmàcia Rocabeyera

DT 09/12 Farmàcia Vilà

DC 10/12 Farmàcia Macián

DJ 11/12 Farmàcia Altés

DV 12/12 Farmàcia Berga

DS 13/12 Farmàcia Sala

DG 14/12 Farmàcia Montes

l Farmàcia Altés: av. Ballester, 10l Farmàcia Artola: c. Guifré el Pelós, 36l Farm. B. del Romero: c. Pere Sala, 60l Farmàcia Badia: c. Sol, 67l Farmàcia Berga: c. Jaume Abril, 23l Farmàcia Macián: av. del Mil·lenari, 27l Farmàcia Culleré: av. Generalitat, 28l Farmàcia Monge: av. Gavà, 13

l Farmàcia Montes: pl. Hispanitat, 4 Al Farmàcia Rocabeyera: c. Josep Irla, 15l Farmàcia Rotllan: c. Prat de la Riba,66l Farmàcia Sala: c. Sant Marià, 99l Farmàcia Uriarte: c. Doctor Reig, 67l Farmàcia Uriz: av. Miramar, 7l Farmàcia Vilà: av. Molí, 37

ADRECES

LOCALITZA LA FARMÀCIA QUE ESTÀ DE GUÀRDIA AMB EL TEU MÒBIL AMB L’APP

Page 32: Revista de Viladecans - Novembre de 2014