Monogr fic temps de repblica

Monogr fic temps de repblica
Monogr fic temps de repblica
Monogr fic temps de repblica
Monogr fic temps de repblica
download Monogr fic temps de repblica

of 4

 • date post

  13-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  228
 • download

  10

Embed Size (px)

description

Activitats organitzades per Pinyol Vermell 2006

Transcript of Monogr fic temps de repblica

 • MONOGRFIC : TEMPS DE REPBLICA

  Pot ser comenar parlant de la natura sigui la millor manera denfilar el fil a la histria que ja a dies davui s realitat el nostre poble. Ja ha passat el primer mes de primavera, mes que esperaven ansioses totes les plantes i ssers naturals que han estat amagats o fins i tot morts tot l hivern i no ha estat fins ara, amb larribada del bon temps, quan han florit. Fins i tot ssers racionals, humans, com els membres de pinyol vermell lesperaven amb nsia. Un mes a on el Temps de Repblica ha fet possible que altres ssers racionals i naturals, oblidats i aufagats dins la memria histrica, hagin sortit a la llum, hagin florit dins aquesta societat poblera. Totes aquelles persones a les que se va fer un Consell de Guerra ordinari : , Crisanto Valcrcel Moll (carabiner a sa Pobla, condemnat a mort l11 de mar de 1937, tenia 35 anys), Juan Orozco Trulla (carabiner a sa Pobla, condemanat a mort l11 de mar de 1937), Juan Cintrano Infante, Antoni Palazn Lpez, i els poblers Juan Piz Massanet, Josep Bassa Alomar, Jaume Serra Cardell Cuca ( que lany 1934 havia creat lAgrupaci Socialista de sa Pobla (PSOE), fou afusellat els 23 anys) Pere Serra Segui (Mort pels falangistes )Francesc Gost Amer. Tots ells acusats per un suposat delicte de insult dobra superior i execuci dactes de resistncia al Movimiento Nacional Salvador de Espanya, i tamb, como no, recordar a molts daltres, annims, que moriren el front, De que ens havien de salvar? O es volien salvar a ells mateixos exterminant a lesquerra en el sentit ms estricte de la paraula?

  Per qu varen fer un cop destat? Per qu no esperaren a les prximes eleccions i intentaven governar si el poble o volia, no a la fora, utilitzant la manipulaci del poder militar? Per qu varen habilitar camps de concentraci a Mallorca? Per qu encara hi ha fosses comuns amb ossos de persones sense identificar? Per qu?... Un perqu que ens han ajudat a, no podem dir entendre, sino ms b, saber la realitat del que succe, diferents conferenciants que han participat al mes de Temps de Repblica com: Miquel Lpez Cresp, Mateu Morro, Antoni Maria Toms, Pepe Garca, Dami Quetglas, Nofre Pons, Joan Company, Maria Antnia Oliver, Manel Surez i Margalida Capell, entre daltres, poetes i escriptors. Un temps on shan rebut nombroses mostres de suport el nostre collectiu, que des de aqu volem dir que sn una gran empenta per seguir. Volem recalcar que aquest temps que hem duit a terme no s un espai de disputa, de discordi ciutadana, si no ms be, un espai de cultura que engloba la histria del nostre poble, un espai de debat moral on des daqu ens agradaria convidar a reflexionar-hi, sempre des del respecte. s un dilema moral entendre el perqu de les morts a tants dinnocents, el perqu de la guerra o millor dit, el debat moral que suporta dur endavant un cop destat que es sap que provocar una guerra i com tots sabem moltes morts, de republicans, de feixistes, de marjalers, de apoltics, de desconeguts, de tantes nines i de tants nins al.liens a la cruel realitat de domini, perqu entenem que era aquesta la qesti, aconsegu el domini, el poder, sense acceptar la

  realitat ciutadana, una Repblica constituda democrticament. Partint del respecte i de la tolerncia s lgic que es ferin les susceptibilitats de tots quans som en el moment que no ens deixen penjar una placa a la plaa de la concrdia per a tots els ciutadans i ciutadanes poblers que lluitaren per la llibertat a la II Repblica Espanyola. Per ses coses passen aix i aix sn, no s poden amagar. Daquesta qesti destacar un fet molt interessant, la placa que al final va ser simblica, no sha clavat per hem tingut proposicions per posar-la a una faana particular, fins que aquest particular ,amb passat republic, va decidir no dur endavant la idea per por a que no li apedreguessin la faana. Aquesta por que encara ara es palpa, por al simple fet dexpressar-se, i el que ms sobresurt de tots aquests fets s, que no t por qui la fa si no qui la conta, qui en parla, un altre dilema moral. Dit aix, noms queda agrair la collaboraci de les ms de cent cinquanta persones que acudiren a lacte simblic el 14 dabril, i dir, per acabar, que la cultura s la saviesa del poble i pot ser el regidor de cultura, Arnau Ray, ho sapiga tot de cultura, dhistria, del passat i del present, a sa pobla i a altres indrets, com Nova Orleans. Poc ser ho spiga tot, com un gran savi, i aix justifiqui la poca inquietud que ha mostrat tot aquest mes per la memria histrica del seu poble, sa Pobla.

  DILEMA MORAL

 • Associaci Pinyol Vermell 2

  Aproximaci al que pass amb la Repblica poble a poble

  Conferncia a crrec de Miquel Lopez.

  Recuperaci de la memria histrica a Mallorca

  Conferncia Vida social i poltica durant la II Repblica a Mallorca i a Sa Pobla a crrec de Mateu Morro.

  Conferncia Va ser ben guapa aquella repblica a crrec de Pepe Garcia.

  Projecci de la pellicula La lengua de las mariposas

 • Associaci Pinyol Vermell 3

  RETALLS DE PREMSA

  SaSaSaSa Pobla republicanaPobla republicanaPobla republicanaPobla republicana

  Foner | 17 Abril, 2006 08:32Gran xit de l'acte en homenatge a la Repblica.

  L'acte de sa Pobla en honor a la Repblica ha estat un xit clamors. L'Associaci de Joves Pinyol Vermell, organitzadora i dinamitzadora de l'esperit republic a sa Pobla, ha aconseguit una fita difcil de superar. En efecte, reunir centenars de joves poblers i dels pobles dels voltants per a retre un homenatge a la Repblica i als republicans assassinats pel feixisme s una fita important, una fita histrica d'aquelles que poden marcar el futur poltic d'un poble, en aquest cas sa Pobla, i el cam de la recuperaci de la nostra memria histrica. I aix no solament en pla nostlgic i erudit, sin en la lnia d'anar bastint un fort moviment republic i antiborbnic que no pugui ser manipulat per aquells grups i organitzacions que, en temps de la transici, oblidaren la lluita republicana per a cobrar bons sous dels franquistes reciclats. Ens referim als famosos pactes de la transici entre els hereus del traciCiutat de... Miquel Lpez Cresp

  .Mallorca (14-IV-06)

 • Associaci Pinyol Vermell 4

  DEDICATRIADEDICATRIADEDICATRIADEDICATRIA::::

  SANG DE LLIBERTAT La teva lletra amb sang no entra, ni amb puny ni amb empenta. Ni tan sols amb rumologia; de la violncia no es pot fer apologia ni assassinar la llibertat de concincia.

  Amb tot, prevalen les persones : blaves, rotges o verdoses. O gavines o roses vermelles, o emblemes dun verd naturista. O ciutad o pobler o turista. Obrim pas cap a la llibertat, companya fidel de la pau, que ella ni distreu ni molt menys a tots complau.

  POESIA PEL RECORD